Tefal QB504G38 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PODSTAWOWE WYROBY
CUKIERNICZE
PYSZNE PRZEKĄSKI
WYJĄTKOWE CHWILE
SMAKOWITE CHWILE
PL
Bita śmietana
......................... 102
Ciasto kruche ......................... 102
Ciasto na naleśniki .................... 102
Ciasto na gofry ....................... 102
Chleb wielozbożowy ................... 103
Brioszki .............................. 103
Biały chleb ........................... 104
Ciasto ptysiowe ....................... 104
Ciasteczka z kawałkami czekolady........ 105
Brownies z czekoladą i orzechami pecan ... 105
Mus czekoladowy ...................... 106
Ciasto marchewkowe z kremem .......... 106
Wyborne ciasto z jabłkami .............. 107
Lizaki czekoladowe .................... 107
Tarta cytrynowa z be
................. 108
Ciasto z kremem truskawkowym ......... 109
Makaroniki waniliowe
.................. 110
Pucharki z tiramisu .....................111
Babeczki z malinami i białą czekola .....111
Królewska czekolada
....................112
Pieczywo śródziemnomorskie
.............113
Sok pomidorowy z bitą śmietaną i bazylią ..113
Ciasto na piz .........................113
Zapiekanka z cukinią ....................114
Klopsy ................................114
Dodaj mąkę, masło i sól do misy ze stali nierdzewnej. Załóż mieszao hakowe i osło
przeciw chlapaniu ciasta, a następnie wyrabiaj ciasto przez kilka sekund z prędkością 1.
Podczas wyrabiania dodaj letnią wodę. Wyłącz urządzenie, gdy ciasto uformuje się w
kulę. Przed rozwałkowaniem oraz upieczeniem zawiń ciasto w folię spywczą i włóż do
lodówki na przynajmniej godzinę.
Wymieszaj drożdże z odrobiną letniego mleka. Do dzbanka blendera dodaj jaja, sól,
cukier waniliowy, resztę mleka, masło i masę drożdżową. Zamknij pokrywę. Uruchom
urządzenie z prędkością 4i stopniowo dodawaj mąkę przez otwór w pokrywie. W razie
konieczności przez kilka sekund korzystaj z trybu pulsacyjnego, aby składniki dobrze się
połączyły. Całość mieszaj przez około 2minuty do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przed przystąpieniem do przygotowywania gofrów odstaw ciasto na godzinę.
Na podkład do tarty o
masie 350g
200g zwykłej mąki (typ
550)
100g masła
50ml wody
• Szczypta soli
Na 24gofry
250g zwykłej mąki (typ
550)
15g świeżych drożdży
• 2jaja
• 1szczypta soli
400ml mleka
125g miękkiego masła
• 1saszetka cukru
waniliowego (lub kilka
kropli esencji waniliowej)
250ml schłodzonej
śmietany 36%
50g cukru pudru
Na 20sztuk
750ml mleka
375g zwykłej mąki (typ
550)
• 4jaja
40g cukru
100ml oleju
• 1 łyżka wody z kwiatów
pomarańczy (można
zastąpić kilkoma kroplami
aromatu pomarańczowego)
Dodaj śmietanę oraz cukier puder do wykonanej ze stali nierdzewnej misy robota, następnie
załóż trzepaczkę i oonę przeciw chlapaniu. Mieszaj składniki przez 2minuty z prędkością 4, a
następnie przez 3,5minuty z prędkością maksymalną.
x 6/8
x 6/8
Misa
Misa
Trzepaczka
Blender
Mieszadło hakowe
Blender
Dodaj jaja, olej, cukier, mleko i wybrany aromat do dzbanka blendera. Zamknij poky
blendera i uruchom urządzenie na kilka sekund z prędkością 2. Dodaj mąkę i miksuj całość
przez półtorej minuty. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na przynajmniej godzinę.
Ciasto na naleśniki
Ciasto kruche
Ciasto na gofry
Bita śmietana
Wskazówka: Gofry podawaj z bi
śmietaną, sosem czekoladowym itp.
Do przygotowania
bochenka o masie ok. 800g
500g mąki chlebowej
(można połączyć pszenną i
razową)
285ml letniej wody
10g suszonych drożdży
piekarskich
10g soli
• Płatki owsiane do
posypania
250g mąki pszennej
chlebowej
• 5g soli
25g cukru
100g masła
• 2całe jaja i 1żółtko
• 3łyżki stołowe letniego
mleka
• 2łyżki stołowe wody
• 5g suszonych drożdży
piekarskich
Dodaj mąkę do misy ze stali nierdzewnej i wykonaj w niej dwa wgłębienia: do
jednego dodaj sól, do drugiego drożdże piekarskie. Nóż mieszao hakowe i osłonę
przeciw chlapaniu. Składniki wyrabiaj przez kilka sekund z prędkością 1. Przez otwór
w osłonie dodaj wodę. Wyrabiaj ciasto przez osiem minut. Przykryj ciasto ściereczką
kuchenną i odstaw je na 15minut w ciepłe miejsce. Umieść ciasto na oprószonej
ką powierzchni. Ugnieć je dłonią i nadaj kształt kwadratu. Zawiń wierzchołki do
środka, a następnie ugnieć pięśc. Powtórz czynność. Nadaj ciastu kształt długiego
bochenka. Umieść je w formie o długości 25cm. Powierzchnię bochenka należy
zwilżyć i posypać płatkami owsianymi. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką kuchenną
i odstaw je na 60minut w ciepłe miejsce. Wykonaj nacięcie o głębokości 1cm na
całej długci bochenka. Do nagrzanego do temperatury 240°C piekarnika włóż
ciasto oraz niewielkie naczynie z wodą. Obecność naczynia spowoduje, że chleb
po wypieczeniu będzie miał złocistą skórkę. Piecz przez około 30minut. Wyjmij
bochenek z formy i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce do ciast.
Wsyp mąkę do misy ze stali nierdzewnej i wykonaj dwa wgłębienia: do jednego z
nich wsyp sól i cukier, a w drugim umieść drożdże, letnie mleko oraz wo. Soli i cukru
nie należy bezpośrednio łączyć z drożdżami, ponieważ mogą hamować wyrastanie
ciasta. Dodaj jaja, a następnie załóż mieszadło hakowe i osłonę przeciw chlapaniu.
ącz urządzenie przy prędkości 1 i wyrabiaj ciasto przez 15sekund, a nastepnie
przez 2minuty 45sekund z prędkością 2. Stale mieszając, dodaj mao w ciągu
jednej minuty. Należy pamiętać, że nie powinno ono być zbyt miękkie (ł godziny
przed użyciem wyjmij je z lodówki). Kontynuuj wyrabianie przez kolejne 5minut z
prędkością 2, a następnie przez 5minut z prędkością 3. Nakryj ciasto i pozostaw je na
2godziny w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu ciasto należy wyrob,
energicznie zdejmując je ze ścianek miski i rzucając o dno misy. Nakryj ciasto i wstaw
je na kolejne 2godziny do lodówki, aby wyrosło. Po wyjęciu ciasto naly ponownie
wyrobić, rzucając o dno misy. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki,
aby wyroo. Następnego dnia nasmaruj masłem i oprósz mąką formę do brioszek.
Uformuj ciasto tak, aby przybrało kształt kuli. Umieść ciasto w formie i pozostaw
w cieym miejscu do momentu, aż urośnie i wypełni formę (2-3godziny). Umić
formę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C i piecz przez około 25minut.
x 6
Misa
Misa
Mieszadło hakowe
Mieszadło hakowe
Chleb wielozbożowy
Brioszki
Wskazówka: Z
podanego przepisu
możesz też przygotować
bułeczki. Posyp je
makiem lub ziarnami
sezamu.
Soli i cukru nie należy
bezpośrednio łączyć z
drożdżami, ponieważ
mogą hamow
wyrastanie ciasta.
Wskazówka: Dodaj
kawałki czekolady lub
kandyzowane owoce.
PODSTAWOWE WYROBY CUKIERNICZE
102 / 103
PL
Na jeden okrągły
bochenek o masie 800g
500g mąki pszennej
chlebowej
300ml letniej wody
10g suszonych drożdży
piekarskich
10g soli
Na 20dużych lub
40małych ptysiów
300ml wody
• Odrobina soli
• Odrobina cukru
120g masła
240g zwykłej mąki
(typ 550)
• 6jaj
Dodaj mąkę, sól i suszone drożdże do misy ze stali nierdzewnej. Zóż mieszadło hakowe
i osłonę przeciw chlapaniu, a następnie wyrabiaj ciasto przez kilka sekund z prędkością 1.
Dodaj letnią wodę przez otwór w osłonie. Wyrabiaj ciasto przez 8minut. Pozostaw ciasto na
około pół godziny w temperaturze pokojowej. Dłońmi uformuj z ciasta kulę. Umić ją na
nasmarowanym masłem i oprószonym mąką papierze do pieczenia. Pozostaw ciasto na około
godzinę w temperaturze pokojowej, aby wyroo. Nagrzej piekarnik do temperatury 240°C.
Wierzch bochenka natnij ostrym nożem i skrop bochenek letnią wodą. Umieść wypełniony
wodą pojemnik w piekarniku. Dzięki niemu chleb będzie miał złocistą skórkę. Piecz przez
40minut w temperaturze 240°C.
W rondlu podgrzej wodę z masłem, solą i cukrem. Doprowadź płyn do wrzenia i dodaj całą
porcję mąki. Mieszaj drewnianą łopatką, aż ciasto wchłonie całą wodę. Odczekaj, aż ciasto
ostygnie. Przelej je do misy ze stali nierdzewnej i załóż nasadkę mieszającą oraz osłonę przed
chlapaniem. Uruchom urdzenie z prędkością 1i dodaj pojedynczo jaja. Naspnie mieszaj
ciasto przez dalsze 2-3minuty do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przy użyciu
łeczki lub woreczka do dekorowania nałóż ciasto na nasmarowaną maem i oprószoną
ką blachę do pieczenia. Piecz przez 40minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury
180°C. Po zakończeniu pieczenia otwórz drzwi piekarnika i odczekaj, aż ptysie ostygną. Ptysiów
nie należy wyjmować z piekarnika natychmiast po upieczeniu, ponieważ mogą opaść. Po
ostygnięciu wypełnij ptysie bitą śmieta, lodami lub kremem.
Mieszadło hakowe
Mieszadło
Misa
Misa
Biały chleb
Ciasto ptysiowe
Wskazówka: Drożdży
piekarskich nie powinno
się nigdy łącz
bezpośrednio z cukrem
lub solą, ponieważ mo
hamować wyrastanie
ciasta.
Wskazówka: Aby
przygotować gougère,
należy zastąpić cukier
szczyptą soli i posypać
ptysie przed upieczeniem
startym serem.
Składniki na 20dużych
ciastek:
250g miękkiego masła
125g cukru pudru
125g brązowego cukru
• 1łyżeczka ekstraktu
wanilii
• 2całe jajka
400g zwykłej mąki
• 1łyżeczka proszku do
pieczenia
200g czekolady w
kawałkach
• 3duże jajka
200g gorzkiej czekolady
200g masła
15g masła do formy do
pieczenia
180g cukru
• 2torebki cukru
waniliowego
80g przesianej zwykłej
mąki
50g orzechów pecan
Dodać masło i dwa rodzaje cukru do misy ze stali nierdzewnej. Założyć mieszadło
i miksować przez 20sekund z prędkością 3. Wyłączyć robot i oczyścić wewnętrzne
ścianki misy za pomocą łopatki, a naspnie miksować ponownie przez 20sekund z
prędkością 5. Dodać pozostałe składniki, nałożyć osłonę przed chlapaniem i mieszać
z prędkością 2do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta uformować kulę, owinąć
folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1godzinę. Nagrzać piekarnik do
temperatury 180°C, wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na małe kulki. Umieścić kulki na
blasze do pieczenia wożonej pergaminem i piec w piekarniku przez około 10minut.
Nagrzać piekarnik do 200°C i wysmarować masłem kwadratową formę do pieczenia.
Rozpuścić czekoladę i 200g masła w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej i
dobrze wymieszać. Dodać jajka i dwa rodzaje cukru do misy ze stali nierdzewnej.
Założyć trzepaczkę i osłonę przed chlapaniem i miksować przez 1minutę z prędkością
6. Dodać rozpuszczoną czekoladę i miksować przez 20sekund z prędkością 6. Dodać
przesianą mąkę i miksować przez 15sekund z prędkością 6. Na koniec dodać do
masy orzechy pecan i wymieszać za pomocą łopatki. Wlać masę do natłuszczonej
blachy i piec przez 25minut w temperaturze 200°C. Pozostawić do ostygnięcia przed
podaniem.
Trzepaczka
Mieszadło
Misa
Misa
x 6/8
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Brownies z czekoladą i orzechami pecan
PYSZNE PRZEKĄSKI
Wskazówka: kawałki
czekolady można
zastąpić orzechami lub
suszonymi owocami.
Wskazówka: orzechy
pecan można zastąp
orzechami laskowymi i
podawać z lodami lub
bitą śmietaną.
104 / 105
PL
150g dobrej jakości
gorzkiej czekolady
150g cukru pudru
• 6jaj
Ciasto:
130g brązowego cukru
120ml oleju
słonecznikowego
• 4jajka
• Skórka i sok z
1pomarańczy
240g zwykłej mąki
10g proszku do pieczenia
• 2łyżeczki mielonego
cynamonu
250g tartej marchewki
50g posiekanych
orzechów włoskich
50g rodzynek
Krem:
100g roztopionego masła
150g kremowego
naturalnego serka o 25%
zawartości tłuszczu
100g cukru pudru
Połam czekoladę na kawałki. Umieść czekoladę w niewielkim rondlu i dodaj 2łyżki stołowe
wody. Rozpuszczaj czekoladę na bardzo wolnym ogniu, mieszając drewnianą łką. Po
uzyskaniu jednolitej konsystencji zdejmij rondel z kuchenki. Dodaj szć żółtek, cały czas
mieszając. Do misy ze stali nierdzewnej dodaj białka, zamontuj trzepaczkę i ubijaj białka z
dodatkiem 25g cukru przez minutę i 45sekund z prędkością 5. Dodaj resztę cukru i mieszaj
z pełną prędkością przez 30sekund. Dodaj łyżkę piany do masy z jaj i czekolady i wymieszaj.
Ostrożnie dodaj resztę piany w ten sam sposób. Przygotowaną masę wstaw na kilka godzin
do lodówki.
Przygotowanie ciasta: Nagrzać piekarnik do 180°C. Zożyć mieszadło, a do misy ze stali
nierdzewnej dodać bzowy cukier, olej, jajka oraz sok i skórkę z pomarańczy. Załyć osło
przed chlapaniem i miksować z prędkością 5przez 1minutę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia
i cynamon, a naspnie ponownie miksować z prędkością 5przez 1minutę. Na koniec dodać
do masy marchewkę, orzechy i rodzynki, a następnie miksować z prędkością 2przez 15sekund.
Wysmarować i wysypać mąką okrągłą formę do ciasta, wlać ciasto do formy i piec przez
45minut w temperaturze 180°C.
Przygotowanie kremu: Do misy dodać rozpuszczone masło, kremowy serek i cukier puder,
miksować z prędkością 2do czasu uzyskania gładkiej masy. Krem odstawić do lodówki. Kiedy
ciasto marchewkowe zupełnie ostygnie, posmarować wierzch ciasta kremem.
Trzepaczka
Mieszadło
Misa
Misa
x 6/8
x 8/10
Mus czekoladowy
Ciasto marchewkowe z kremem
Wskazówka: Do piany
dodaj drobno star
skórkę pomarańczy.
Wskazówka: ciasto
można udekorow
wiórkami kokosowymi.
• 4jabłka pokrojone w
kostkę
250g cukru pudru
• 2całe jajka
150ml mleka
125g stopionego maa
250g mąki
• 1saszetka proszku do
pieczenia
• 2łyżeczki wanilii w proszku
• 2łyżeczka mielonego
cynamonu
• 2szczypty soli
Ciasto:
75g roztopionego masła
• 2jajka
100g cukru
60g mielonych orzechów
laskowych
65g zwykłej mąki
• ½ saszetki proszku do
pieczenia
150g kremowego serka
Polewa:
200g gorzkiej czekolady
• 2łyżki oleju rzepakowego
• Paczka patyczków do
lizaków lub drewnianych
patyczków do nadziewania
• Cukier perlisty lub
czekoladowa posypka do
dekoracji
Nagrzać piekarnik do 180°C. Założyć misę ze stali nierdzewnej i mieszadło, dodać
jajka, mleko i masło, następnie dodać suche składniki (cukier, mąkę, proszek do
pieczenia, wanilię w proszku, zmielony cynamon i sól). Nałożyć osłonę i miksow
z prędkością 6przez 2minuty. Wyłączyć robot, zdjąć oonę z urządzenia i oczcić
wewnętrzne ściany misy za pomocą łopatki. Ponownie założyć osłonę i miksować
przez 1minutę z prędkością 6. Kiedy ciasto jest gotowe dodać pokrojone w kostkę
jabłka i dobrze wymieszać łopatką. Wysmarować i wysypać mąką formę do ciasta,
wlać ciasto do formy i piec przez 50minut w temperaturze 180°C.
Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Założyć trzepaczkę, a do misy ze stali
nierdzewnej dodać jajka, cukier, roztopione masło, mielone orzechy, mąkę i proszek
do pieczenia. Mieszać z prędkością 3przez 15sekund, naspnie przełączyć na
maksymalną prędkość na 4minuty. Wlać masę do wysmarowanej i posypanej mąką
formy i piec przez 40minut w temperaturze 175°C. Gdy ciasto zupełnie ostygnie,
rozkruszyć je w dużej misce, dodać serek i wyrabiać rękoma do czasu uzyskania
adkiego ciasta. Z masy uformować kulki wielkości piłeczki do ping ponga, następnie
yć je na talerzu lub tacy wyłożonej pergaminem. Włożyć drewniany patyczek do
lizaków do każdej kulki z ciasta i włyć do lodówki na 30minut.
Przygotowanie polewy: dodać czekoladę i olej do miski i wstawić do kuchenki
mikrofalowej (mała moc), aby rozpuścić składniki. Po rozpuszczeniu składników
zanurzyć lizaki z ciasta, pozwolić, aby nadmiar czekolady ściekł z powrotem do miski
i położyć lizaki na tacy wyłożonej pergaminem. Udekorować lizaki perlistym cukrem
lub kolorową posypką zanim czekolada zastygnie, a następnie włożyć z powrotem
do lodówki.
MieszadłoMisa
Trzepaczka
x 8
Misa
Wyborne ciasto z jabłkami
Lizaki czekoladowe
PYSZNE PRZEKĄSKI
Wskazówka: aby
ciasto było jeszcze
smaczniejsze, można
dodać łkę stołową
rumu.
Wskazówka: aby
zmienić kolory i dekoracje
lizaków, można oblać je
mleczną czekoladą lub
białą czekoladą. Można
również dodać barwnik
spożywczy do białej
czekolady.
106 / 107
PL
Biszkopt:
• 4jajka
125g cukru pudru
125g mąki tortowej (typ 450)
Aksamitny krem:
• ½l mleka
250g cukru
• 4jajka
70g mąki
250g miękkiego masła
pokrojonego w kostkę
• 1laska wanilii
500g truskawek
Do ciasta
250g zwykłej mąki
(typ 550)
125g masła
30g zmielonych
migdałów
80g cukru pudru
• 1jajo
• 1szczypta soli
Do kremu
• 6jaj
300g cukru
• 3cytryny
100g roztopionego
masła
Do bezy
• 3białka jaj
60g cukru pudru
• 1szczypta soli
Przygotowanie ciasta: Dodaj mąkę, schłodzone mao pokrojone w
kostkę, zmielone migdały, cukier i sól do wykonanej ze stali nierdzewnej
misy. Załóż mieszadło hakowe i osłonę przed chlapaniem. Wyrabiaj
składniki przez 10sekund z prędkością 1, a naspnie zwiększ prędkość
do 3. Gdy ciasto zacznie przypominać wyglądem okruchy chleba,
dodaj jedno jajo przez otwór w osłonie i mieszaj przez 5minut. Wyłącz
urządzenie, gdy ciasto uformuje się w kulę. Owiń ciasto folią spożywczą
i wstaw je na minimum godzinę do lodówki.
Przygotowanie kremu: Umyj i osusz cytryny. Zetrzyj skórkę i wyciśnij
sok z owoców. Dodaj jaja, cukier, sok i skórkę cytryny oraz roztopione
masło do wykonanej ze stali nierdzewnej misy i załóż mieszadło.
Uruchom urządzenie z prędkością 1, a naspnie zwiększaj ją stopniowo
do poziomu 4. Mieszaj składniki do momentu uzyskania jednolitej
konsystencji.
Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C. Nasmaruj masłem formę
do tarty o średnicy 28cm. Rozwałkuj ciasto do grubci 4 mm, wyłóż
nim formę i nakłuj je widelcem. Nakryj papierem do pieczenia i posyp
suszonymi ziarnami fasoli. Ciasto piecz przez 15minut. Usuń papier do
pieczenia oraz ziarna fasoli. Rozprowadź krem na cieście i piecz przez
25minut w temperaturze 180°C.
Przygotowanie bezy: Pianę z białek ubijaj z dodatkiem 20g cukru
pudru w wykonanej ze stali nierdzewnej misie z trzepaczką przez
łtorej minuty z prędkością 5, a następnie zwiększ prędkość do
maksymalnego poziomu i mieszaj masę aż do zgęstnienia. Pod koniec
dodaj pozostałe 40g cukru pudru. Po upieczeniu tarty rozprowadź na
niej łyżką pianę. Wstaw tartę do piekarnika na kilka minut, aby beza
lekko się zrumieniła.
Mieszadło hakoweMisax 6/8 Trzepaczka Mieszadło
Tarta cytrynowa z bezą
Wskazówka: Ozdób
wierzch tarty plastrami
cytryny.
Biszkopt:
• 4jajka
125g cukru pudru
125g mąki tortowej (typ 450)
Aksamitny krem:
• ½l mleka
250g cukru
• 4jajka
70g mąki
250g miękkiego masła
pokrojonego w kostkę
• 1laska wanilii
500g truskawek
Przygotowanie biszkoptu: podgrzać piekarnik do 210’C. Zożyć
misę ze stali nierdzewnej i trzepaczkę, następnie ubijać razem
jajka z cukrem z prędkością 5przez 5minut do czasu uzyskania
jasnej masy. Wyłączyć mikser i użyć łopatki do wymieszania
przesianej mąki, zaczynając od dna misy ku wierzchowi. Wyłożyć
papierem do pieczenia głęboką blachę do pieczenia o wymiarach
40x 30cm. Wylać masę na wyłożoną papierem blachę i
wygładzić łopatką, następnie piec przez 7minut. Pozostawić do
ostygnięcia i wykroić dwa identyczne koła za pomocą tortownicy.
Przygotowanie aksamitnego kremu: przekroić wanilię na pół
i usunąć ziarna. Wlać mleko do rondla, dodać 125g cukru i
ziarna wanilii. Zagotować. W międzyczasie wsypać 125g cukru
do misy ze stali nierdzewnej. Dodać jajka. Założyć trzepaczkę,
ubijać masę przez 2minuty z prędkością 6. Dodać mąkę i
miksować ponownie przez 30sekund z prędkością 6. Wlać jed
czwartą gorącego mleka do masy z jajek i miksować przez
30sekund z prędkością 3. Wlać masę do rondla, dodać resztę
mleka i gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, do czasu
uzyskania gęstego kremu. Kiedy krem zgęstnieje, przeł
go do misy, przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę do
czasu osiągnięcia temperatury pokojowej. Umyć i osuszyć misę
ze stali nierdzewnej. Dodać krem i użyć trzepaczki do ubijania z
prędkością 6. Po upływie 1minuty przełączyć robot na prędkość
3i stopniowo dodawać miękkie masło pokrojone na kawałki.
Ubijać jeszcze przez 30sekund do czasu uzyskania gładkiej masy.
Łączenie: Wyłożyć metalową tortownicę pergaminem. Położ
jedną warstwę ciasta na spód. Przekroić truskawki na pół i
ułożyć je wokół brzegów ciasta przekrojoną stroną na zewnątrz.
Rozprowadzić jedną trzecią kremu na cieście. Dodać pokrojone
truskawki i cienką warstwę kremu na wierzch. Ułożyć drugą
warstwę ciasta na wierzchu kremu truskawkowego. Przykr
ciasto folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24godziny. Wyjąć
ciasto z lodówki na 30minut przed podaniem, aby dokończ
dekorowanie.
Dekorowanie ciasta z kremem truskawkowym: Posypać blat
cukrem pudrem i rozwinąć marcepan. Z marcepana wyciąć kółko
tej samej wielkości co ciasto i ułożyć na wierzchu ciasta z kremem
truskawkowym.
TrzepaczkaMisa
Ciasto z kremem truskawkowym
Wskazówka: ciasto z
kremem truskawkowym
można udekorow
kilkoma świeżymi
truskawkami.
WYJĄTKOWE CHWILE
108 / 109
PL
Krem waniliowy
można zastąpić dżemem
truskawkowym i
dodać różowy barwnik
spożywczy do masy na
makaroniki.
Na makaroniki:
200g cukru pudru
200g mielonych
migdałów
• 2x 80g białek
200g cukru pudru
75ml wody
• ½ laski wanilii
Aksamitny krem:
500ml mleka
• 6żółtek
125g cukru
100g masła
pokrojonego w kostkę
20g mąki
30g mąki kukurydzianej
• ½ laski wanilii
Przygotowanie makaroników: wymieszać w robocie 200g cukru pudru
i 200g mielonych migdów. Mieszanka jest określana mianem „tant
pour tant” czyli „tyle za tyle”. Przesiać mieszankę i odstawić. Zagotow
wodę z cukrem pudrem w rondlu bez mieszania. Użyć termometru do
sprawdzenia temperatury syropu, która nie może przekraczać 115°C.
Założyć misę ze stali nierdzewnej i trzepaczkę. W misie ubić na sztywno
pianę z 80g białek z prędkością 3, a następnie zwiększyć prędkość,
gdy temperatura syropu osiągnie 105°C. Zdjąć syrop z ognia, gdy
osiągnie temperaturę 115°C i powoli wlać do ubitej piany w misie.
Kontynuować ubijanie masy przez 6minut, aż beza nieco ostygnie.
Dodać pozostałe nieubite bika (80g) do „tant pour tant” i miksować
do momentu uzyskania gładkiej masy. Przekroić laskę wanilii na pół
i usunąć ziarna wanilii z jednej powy. Dodać je do masy. Połącz
około jednej trzeciej bezowej masy z pastą migdową za pomo
miękkiej łopatki, aby nieco rozluźnić konsystencję. Dodać pozostałą
część masy bezowej. Mieszać wszystko razem za pomocą łopatki, od
spodu do zewnątrz, przez około 1minutę. Umicić masę w woreczku
do dekorowania 8mm. Wyłyć blachę do pieczenia pergaminem.
Przy użyciu woreczka uformować małe, równe kulki wielkości orzecha
włoskiego, równomiernie rozmieszczając je na blasze. Delikatnie
stuknąć w spód blachy do pieczenia i pozostawić w temperaturze
pokojowej na 30minut. Podgrzać piekarnik do 150°C. Piec przez
14minut, a następnie wyć papier do pieczenia na wilgotny blat,
aby bez trudu zdjąć makaroniki.
Przygotowanie aksamitnego kremu waniliowego: podgrzać mleko
na mym ogniu, dodać ziarna wanilii z drugiej powy laski wanilii.
W misie ze stali nierdzewnej ubijać żółtka z cukrem za pomocą
trzepaczki przez 2minuty z prędkością 6, następnie dodać mąkę i mąkę
kukurydzianą i ponownie ubijać przez 1minutę z prędkością 4. Wlać
ciee mleko do mieszanki, mieszać za pomocą ręcznej trzepaczki i
postawić uzyskaną masę na małym ogniu na około 3- minuty, ciągle
mieszając do czasu, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wymieszać
z masłem. Włożyć krem do hermetycznego pojemnika i umicić w
lodówce na co najmniej 1,5godziny.
Łączenie: Włożyć aksamitny krem do woreczka do dekorowania
8mm i wycisnąć na jeden makaronik. Przykryć drugim makaronikiem.
Makaroniki przechowywać w hermetycznym pojemniku.
TrzepaczkaMisa
Makaroniki waniliowe
Składniki na 12babeczek:
Ciasto:
170g mąki
150g cukru pudru
150g miękkiego masła
• 3jajka
• 1łyżeczka proszku do
pieczenia
45g pełnego mleka
• 1łyżeczka ekstraktu
wanilii
100g mrożonych malin
Krem:
• 6białek
65g cukru pudru
115g miękkiego masła
100g białej czekolady
• 2łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie ciasta: Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Zożyć misę
ze stali nierdzewnej i mieszao, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka,
ekstrakt wanilii, masło i mleko. Zyć osłonę przed chlapaniem i miksować z
prędkością 6przez 2minuty. Na koniec dodać maliny i miksować z prędkością 3przez
15sekund. Umieścić papierowe foremki na babeczki w otworach blachy do muffinek i
napełnić każdą ciastem do 2/3wysokości. Piec przez 15minut w temperaturze 180°C,
a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu: rozpuścić białą czekoladę z olejem rzepakowym w kuchence
mikrofalowej, ustawiając małą moc. Umieścić białka z cukrem w kąpieli wodnej i
ubijać aż masa podwoi swoją objętość. W robocie umieścić misę ze stali nierdzewnej
i trzepaczkę. Wlać masę do misy i załyć osłonę przed chlapaniem, następnie ubijać
z prędkością 5do czasu uzyskania sztywnej masy. Na koniec dodać miękkie masło i
miksować z prędkością 6przez 30sekund. Zdjąć osłonę, oczcić ścianki wewnętrzne
misy za pomocą łopatki i dodać rozpuszczoną białą czekoladę. Miksować z prędkością
6przez 30sekund. Włożyć krem do woreczka z końcówką w kształcie gwiazdki i
udekorować ostudzone babeczki.
Mieszadło TrzepaczkaMisa
Babeczki z malinami i białą czekoladą
WYJĄTKOWE CHWILE
• 3filiżanki mocnej kawy
• 3jajka
• 1opakowanie podłużnych
biszkoptów
75g cukru pudru
250g serka mascarpone
• Trochę gorzkiego kakao
Oddzielić żółtka od białek. W misie ze stali nierdzewnej mieszać żółtka z cukrem przy
yciu trzepaczki z prędkością 6przez 2minuty do czasu aż masa stanie się bardzo
jasna. Dodać mascarpone i ubijać z prędkością 6przez 2minuty. Przełyć masę do
miski i odstaw. Umyć i osuszyć misę ze stali nierdzewnej i trzepaczkę. Wlać białka
do misy i zamocować trzepaczkę. Ubijać sztywną pianę z białek przez 30sekund z
prędkością 5, dodać 1łyżeczkę cukru i ubijać ponownie przez 1minutę i 30sekund z
prędkością 6. Delikatnie wymieszać ubitą pianę z kremem mascarpone przy użyciu
łopatki.
Łączenie: naczyć biszkopty kawą i ułożyć na spodzie szklanego pucharka pierws
warstwę. Dodać warstwę kremu, a następnie kolejną warstwę namoczonych
biszkoptów. Układać warstwy aż do zapełnienia pucharka. Ostatnią warstwą
powinna być warstwa kremu. Posypać kakao i włożyć pucharki do lodówki na co
najmniej 12godzin.
TrzepaczkaMisax 6/8
Pucharki z tiramisu
Wskazówka: babeczki
można udekorow
cukrowymi perełkami lub
świeżymi owocami.
Wskazówka: Aby
uzyskać lekki deser, kawę
można zastąpić sokiem
owocowym i dod
świeże owoce.
110 / 111
PL
• 4pomidory
• 2czerwone papryki
14dużych liści bazylii
• 4łyżki stołowe oliwy z
oliwek
• 2łyżki stołowe octu
pomidorowego
200ml śmietany kremówki
(dobrze schłodzonej)
• Sól i pieprz
Biszkopt:
45g mielonych
migdałów
10g wiórków
kokosowych
20g mielonych
orzechów laskowych
50g cukru pudru
20g mąki
80g białek (3małe
jajka)
50g cukru
Chrupiąca masa
pralinowa
240g czekolady na
praliny
140g herbatników lub
crêpes dentelles
200g polewy
czekoladowej
Mus czekoladowy:
90g mleka
• 3płatki żelatyny
90g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
250g śmietany
kremówki 30%
Przygotowanie ciasta biszkoptowego: W misce wymieszać cukier
puder, mąkę, mielone migdały, mielone orzechy laskowe i wiórki
kokosowe. Wlać białka do misy ze stali nierdzewnej i zamocować
trzepaczkę. Ubijać z maksymalną prędkością do czasu uzyskania
sztywnej piany. Stopniowo dodawać cukier do uzyskania bardzo
sztywnej masy bezowej. Dodać suche składniki i delikatnie wymiesz
łopatką. Umieścić masę w woreczku do dekorowania. Wycisnąć koło
o grubości 1cm i średnicy 25cm na blasze do pieczenia wożonej
pergaminem i posypać cukrem pudrem. Piec przez około 15minut w
temperaturze 170°C.
Przygotowanie chrupiącej masy pralinowej: rozpuścić czekoladę
w kuchence mikrofalowej z łyżką oleju rzepakowego. Pokrusz
herbatniki i połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Rozsmarować masę
na pergaminie, tworząc warstwę o grubości 5mm, przykryć drugim
arkuszem pergaminu i wstawić do lodówki. Podczas stygnięcia masy,
przygotować mus czekoladowy: rozpuścić gorzką czekoladę i mleczną
czekoladę w kuchence mikrofalowej. W rondlu zagotować mleko i
dodać rozpuszczoną żelatynę (żelatynę moczyć w wodzie przez około
10minut, a następnie odcisnąć, aby ją zmiękczyć). Wlać ciepłe mleko
do rozpuszczonej czekolady i dobrze wymieszać za pomocą ręcznej
trzepaczki aż do uzyskania gładkiej masy. Zostawić do ostygnięcia.
Upewnić się, że misa ze stali nierdzewnej jest dobrze schłodzona,
następnie dodać śmietankę kremówkę. Założyć trzepaczkę i nałożyć
osłonę, następnie ubijać przez 2minuty z prędkością 4i ponownie
przez 4minuty z prędkością 6. Dodać ubitą śmietanę do czekolady i
delikatnie wymieszać masę do uzyskania musu czekoladowego.
Łączenie: wyłożyć tortownicę pergaminem, tak aby można było
łatwo wyjąć spód. Umieścić koło z ciasta biszkoptowego na spodzie
tortownicy. Z chrupiącej masy pralinowej wyciąć koło o takiej samej
średnicy co biszkopt i ułożyć na biszkopcie. Na koniec dodać mus
czekoladowy. Dobrze rozprowadzić mus i włożyć ciasto do zamrażalnika
na co najmniej 12godzin. Przed podaniem ułożyć ciasto na podstawce
i zdjąć brzeg tortownicy. Delikatnie podgrzać czekoladową polewę w
kuchence mikrofalowej i wylać na ciasto. Po 5minutach wożyć ciasto
na paterę i pozostawić do rozmrożenia na 2godziny przed podaniem.
TrzepaczkaMisax 8
Królewska czekolada
SMAKOWITE CHWILE
200g zwykłej mąki
(typ 550)
• 4jaja
11g proszku do pieczenia
100ml mleka
50ml oliwy z oliwek
12suszonych pomidorów
200g sera feta
15zielonych oliwek bez
pestek
• Odrobina curry
(opcjonalnie)
• Sól i pieprz
• 4pomidory
• 2czerwone papryki
14dużych liści bazylii
• 4łyżki stołowe oliwy z
oliwek
• 2łyżki stołowe octu
pomidorowego
200ml śmietany kremówki
(dobrze schłodzonej)
• Sól i pieprz
Na jedną pizzę
150g mąki chlebowej
90ml letniej wody
• 2łyżki stołowe oliwy z
oliwek
• 3g suszonych drożdży
piekarskich
• Sól
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Formę wysmaruj maem i oprósz mąką.
W misie ze stali nierdzewnej z nasadką mieszającą oraz ooną przed chlapaniem
zmieszaj mąkę, jaja i proszek do pieczenia, zaczynając od prędkości 1i stopniowo
zwiększając ją do poziomu 3. Dodaj oliwę oraz mleko i mieszaj masę przez półtorej
minuty. Zmniejsz prędkość do poziomu 1i dodaj suszone pomidory (pokrojone na
kawałki), kostki sera feta, zielone oliwki (pokrojone na kawałki) oraz curry. Dopraw.
Masę przelej do formy i włóż na 30-40minut do piekarnika. Nakłuj bochenek nożem,
aby sprawdzić, czy już jest upieczony.
Pokój pomidory, paprykę oraz 6dużych liści bazylii. Składniki włóż do
sokowirówki i wyciśnij sok. Wlej przez otwór sokowirówki ocet i 3łyżki stołowe
oliwy. Następnie dodaj 150ml wody, aby opłukać zbiornik urządzenia i zebrać
całość soku. Zamieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Dodaj do
misy ze stali nierdzewnej płynną śmietanę, łyżkę stową oliwy oraz resztę
posiekanych liści bazylii. Dopraw do smaku. Zóż trzepaczkę i osłonę przed
chlapaniem. Mieszaj masę przez 10minut, aż zgęstnieje. Odstaw do lodówki
na 30minut. Przelej sok pomidorowy do szklaneczek. Przed podaniem dodaj
łkę bitej śmietany z bazylią.
Dodaj mąkę i sól do misy ze stali nierdzewnej i załóż mieszadło hakowe oraz osło
przed chlapaniem. Wyrabiaj przez kilka sekund z prędkością 2, a następnie dodaj
drożdże i zwiększ prędkość do poziomu 4. Dodaj letnią wo, naspnie oliwę i
wyrabiaj ciasto do momentu aż uformuje się w gładką kulę. Odczekaj, aż ciasto
dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Rozwałkuj ciasto i dodaj ulubione składniki.
Mieszadło
Trzepaczka
Misa
Misa
Mieszadło hakowe
x 6
Sokowirówka
Misa
Pieczywo śródziemnomorskie
Sok pomidorowy z bitą śmietaną i bazylią
Ciasto na piz
Wskazówka: Ser
feta można zastąp
mozarellą i dodać kilka
posiekanych liści bazylii.
Wskazówka: Zamiast
bazylii można dodać
szczypior.
112 / 113
PL
• 1kg cukinii
• 3jaja
250g kwaśnej śmietany
100g sera gruyère
• Sól, pieprz, gałka
muszkatołowa
500g chudego mięsa
wołowego
• 1płaska łyżka mąki
• 1średnia cebula dymka
• 1ząbek czosnku
• Garść natki pietruszki
• Sól i pieprz
Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Za pomocą szatkownicy i nasadki do krojenia
warzyw (prędkość w pozycji 3) pokrój cukinię na plasterki. Podsmaż do zarumienienia (przez
około 10minut) na patelni. Odstaw. Przy pomocy nasadki do tarcia zetrzyj ser gruyère z
prędkością 2. Odstaw. Ubij jaja i śmietanę w misie ze stali nierdzewnej z założoną trzepacz
oraz osło. Dopraw solą, pieprzem oraz gką muszkatołową. Ustaw prędkość w pozycji 2i
uruchom urządzenie na 30sekund. Umieść połowę porcji cukinii w nasmarowanym masłem
naczyniu żaroodpornym i posyp połową porcji sera gruyère. Włóż do naczynia resztę cukinii
i posyp resztą sera gruyère. Całć przykryj masą z jaj, śmietany, soli, pieprzu oraz gałki
muszkatowej. Piecz przez 25-30minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Podawaj na gorąco.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Zmiel mięso z prędkością 4za pomocą nasadki
mielącej z drobnym sitkiem. Dodaj zmielone mięso oraz pozostałe składniki do misy ze
stali nierdzewnej. Załóż nasadkę mieszającą oraz osłonę i mieszaj składniki przez minutę z
prędkością 1. Uformuj dłońmi kule wielkości orzecha włoskiego. Umić klopsy na blasze do
pieczenia wożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 25minut. Obróć klopsy
po upływie połowy czasu pieczenia. Podawaj z ulubionym sosem i ryżem, posypane natką
pietruszki.
Misa
Misa
Szatkownica
Maszynka do mielenia mięsa
x 6
x 4
Trzepaczka
Mieszadło
Zapiekanka z cukinią
Klopsy
Wskazówka: Dodaj
nieco mięty, aby ożywić
smak.
Wskazówka:
Wołowinę można
zastąpić jagnięciną, a
pietruszkę kolendrą.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188

Tefal QB504G38 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi