PL
0 Piekarnik wy³¹czony
Owietlenie piekarnika
NAGRZEW KONWENCJONALNY
Funkcja ta jest stosowana do pieczenia kilku potraw
na tym samym poziomie.
- Podgrzaæ piekarnik do ¿¹danej temperatury
pieczenia, a gdy zganie pomarañczowa
lampka kontrolna termostatu, w³o¿yæ potrawê.
- Przy korzystaniu z funkcji nagrzewania
konwencjonalnego blacha powinna byæ
umieszczona na poziomie drugim od do³u.
OGRZEWANIE OD DO£U
Funkcja ta s³u¿y do:
- Dopiekania spodu ciast owocowych i serników.
- Do zagêszczania sosów.
Funkcja podgrzewania od do³u przydatna jest
g³ównie w ostatnich minutach pieczenia.
OGRZEWANIE OD GÓRY
Funkcja ta s³u¿y do:
- Zarumieniania powierzchni ciast owocowych i
serników.
Górna grza³ka przydatna jest g³ównie w ostatnich
minutach pieczenia.
GRILL
Grill s³u¿y do pieczenia ma³ych kawa³ków miêsa
oraz do przyrumieniania chleba tostowego.
Funkcja grilla mo¿e byæ te¿ u¿ywana przy pieczeniu
na ro¿nie obrotowym. Dok³adniejsze informacje o
tym zastosowaniu zawarte s¹ w rozdziale
"U¿ywanie ro¿na obrotowego".
- W trakcie pieczenia drzwi piekarnika musz¹
pozostaæ zamkniête.
- Nagrzewaæ grill przez 5 minut. Umieciæ miêso
na ruszcie i podstawiæ pod spodem rynnê
ciekow¹. Wlaæ na dno rynny nieco wody, aby
zapobiec rozpryskiwaniu siê t³uszczu i
ograniczyæ zadymienie.
- W po³owie pieczenia obróciæ miêso.
TURBOGRILL (Grill + Wentylator)
Funkcja ta nadaje siê idealnie do opiekania du¿ych
porcji miêsa (jak pieczenie wo³owe i inne, kurczaki, itp.).
Równie¿ i ta funkcja mo¿e byæ wykorzystana przy
pieczeniu na ro¿nie obrotowym. Dok³adniejsze
informacje o tym zastosowaniu zawarte s¹ w
rozdziale "U¿ywanie ro¿na obrotowego".
- Podczas pieczenia drzwi piekarnika winny byæ
zamkniête.
- Umieciæ miêso na ruszcie i podstawiæ pod
spodem rynnê ciekow¹. Wlaæ na dno rynny
nieco wody, aby zapobiec rozpryskiwaniu siê
t³uszczu i ograniczyæ zadymienie.
- W po³owie pieczenia obróciæ miêso.
CIASTA
(Nagrzew konwencjonalny + wentylator)
Funkcja ta s³u¿y do pieczenia potraw na dwóch
ró¿nych poziomach.
- Nie ma potrzeby wstêpnego podgrzewania
piekarnika (za wyj¹tkiem pizzy i placków
dro¿d¿owych).
- Na kilka minut przed koñcem pieczenia
zamieniæ poziomy potraw.
- Wyj¹æ gotow¹ potrawê i w razie potrzeby
kontynuowaæ pieczenie drugiej tak d³ugo, jak to
konieczne.
WENTYLATOR
Korzystaæ z tej funkcji do pieczenia na kilku
poziomach równoczenie (ryby, warzywa, pierogi,
makarony):
- Nale¿y wybieraæ potrawy, które wymagaj¹ tej
samej temperatury pieczenia.
- Nie jest konieczne wstêpne podgrzanie
piekarnika.
- Wyj¹æ gotow¹ potrawê i w razie potrzeby
kontynuowaæ pieczenie pozosta³ych tak d³ugo,
jak to bêdzie konieczne.
ROZMRA¯ANIE
Funkcja ta nadaje siê idealnie do doprowadzenia
zamro¿onej ¿ywnoci do temperatury pokojowej.
- ¯ywnoæ nale¿y umieciæ wewn¹trz piekarnika
w opakowaniu, aby zapobiec jej wysuszeniu.
Obróciæ pokrêt³o zgodnie z ruchem wskazówek
zegara na ¿¹dany symbol.
Kontrolka piekarnika zawieci siê.
- Obróciæ pokrêt³o termostatu zgodnie z ruchem
wskazówek zegara na ¿¹dan¹ temperaturê.
Zawieci siê pomarañczowa lampka kontrolna
termostatu.
- Po dojciu do ustawionej temperatury
pomarañczowa kontrolka zganie.
Po zakoñczeniu pieczenia:
- Ustawiæ pokrêt³a w po³o¿eniu O lub
z
.
FUNKCJE PIEKARNIKA
SPOSÓB U¯YTKOWANIA PIEKARNIKA
3pl66073.fm Page 2 Tuesday, December 2, 2003 5:11 PM