TABELE PIECZENIA TABELA GRILLOWANIA
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia
podane są jedynie orientacyjnie.
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
Półka
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(min.)
MIĘSO
Jagnięcina,
koźlina, baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina,
wołowina,
wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY (1 kg)
dorada, labraks,
tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - w
kawałkach)
siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka, pomidory,
pieczone ziemniaki
X 2
190
50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem
serowym
X 2
190 60 - 90
X 2
180 60 - 90
Ta r ta
X 2
190 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strudel, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Ciasteczka, ciasto
biszkoptowe,
kruche ciasto
X 2
180 20 - 30
X 2
180 30 - 40
Ptysie, rolady
biszkoptowe
X 2
180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
Słone ciasta,
ciasta z
nadzieniem
owocowym, np.
ananasowym,
brzoskwiniowym
X 2
200 50 - 60
X 2
190 45 - 55
Lasagne,
zapiekanka z
ziemniaków,
cannelloni,
zapiekanki w
cieście
X 2
200 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 2
210 20 - 30
Paszteciki z ciasta
francuskiego
X 2
210 20 - 30
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2
190 50 - 60
POTRAWA Funkcja
Podgrzewanie
wstępne
Półka
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(min).
Tosty X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone
na żarze
X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w
kawałkach)
X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Szaszłyki X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w
całości
- 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa,
wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Pieczeń wołowa - 2 200-225 60 - 70
Pieczone
ziemniaki
- 2-3 200-225 40 - 50
Ryby np.
dorada, pstrąg
- 3 190-200 40 - 50
JAK URUCHOMIĆ PŁYTĘ KUCHENNĄ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w 4 pokrętła do regulacji, które sterują działaniem
płyty. Są one oznaczone skalą, która odpowiada różnym poziomom mocy i różnymi symbolami,
które wskazują funkcje.
• Obracać pokrętłem sterowania daną płytą w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i
ustawić je na żądanej pozycji (patrz instrukcje dostarczone wraz z płytą kuchenną).
Zapali się żółta kontrolka działania płyty.
Tabela funkcji płyty kuchennej (w zależności od modelu)
Funkcja Opis funkcji
CIEPŁO
Do wyrastania ciasta, zmiękczania masła wyjętego z lodówki,
podgrzewania butelek dla niemowląt lub pokarmów dla dzieci, do
przygotowywania jogurtu, rozpuszczania czekolady, itp.
Ta funkcja jest dostępna tylko wtedy, gdy świeci kontrolka ciepła
resztkowego. Aby uruchomić funkcję, należy sprawdzić, czy kontrolka
wybranego pola grzewczego jest włączona. Ustawić pokrętło na pozycji
. Aby wyłączyć funkcję, należy zmienić pozycję pokrętła.
UTRZYMANIE
CIEPŁA
Aby utrzymać ciepło na stałej temperaturze 60° do zakończenia pieczenia.
Aby uruchomić tę funkcję, należy obrócić pokrętło do pozycji .
SZYBKIE WRZENIE
Do szybkiego doprowadzenia wody do wrzenia. Funkcja pozostaje
włączona przez określony czas. Po upływie tego czasu płyta kuchenna
automatycznie powraca na poziom mocy maksymalnej. Funkcję rwnież
można włączyć dla gotowania w toku. Ważne: Przed włączeniem tej
funkcji należy sprawdzić, czy na wybranym polu grzewczym ustawiono
garnek, aby uniknąć uszkodzenia powierzchni pyty. Wartości osiągane
dla tej funkcji są gwarantowane dla wszystkich witroceramicznych płyt
grzewczych. Aby uruchomić funkcję, należy postawić garnek na
wybranym polu grzewczym i ustawi pokrętło na pozycję . Aby
wyłączyć funkcję, należy zmienić pozycję pokrętła.
FUNKCJA
POWIĘKSZONYCH
PÓL
Symbol funkcji powiększonych pól na pokrętle jest aktywny jedynie w
przypadku płyt kuchennych posiadających podwójne i potrójne pole
grzewcze. Funkcja ta powiększa obszar pola grzewczego i pozwala na
stosowanie dużych, owalnych lub prostokątnych garnków. Aby włączyć
pole podwójne (jeśli jest dostępne), należy ustawić pokrętło w położenie
i odczekać, aż zacznie migać kontrolka ciepła resztkowego
odpowiadająca danemu polu. Aby włączyć pole potrójne (jeśli jest), należy
odczekać, aby kontrolka zaczęła szybciej migać. Wybrać żądany poziom
mocy, obracając pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara. Kontrolka ciepła resztkowego świeci się, co wskazuje, że płyta
kuchenna jest włączona. Wyłączyć funkcję, ustawiając pokrętło w
położeniu "0".