TABELE PIECZENIA TABELA GRILLOWANIA
Uwaga: W przypadku pieczenia mięs przy użyciu funkcji
pieczenia z termoobiegiem lub konwencjonalnego zaleca się
dodanie funkcji przyrumieniania i ułożenie potrawy na półce
od 1 do 3.
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie
orientacyjnie.
POTRAWA Funkcja
Podgrze-
wanie
Półka
od dołu
Poziom
przyrumie-
niania
Tempera-
tura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
MIĘSO
Jagnięcina,
koźlina, baranina
X 2 2 200 95 - 110
X 2 - 200 100 - 110
Pieczeń
(cielęcina,
wieprzowina,
wołowina)
(kg 1)
X 2 2 200 95 - 110
X 2 - 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 3 200 80 - 90
X 2 - 200 85 - 95
Indyk
(4-6 kg) +3
X 1 3 200 160 - 180
X 1 - 210 180 - 190
Gęś ( 2 kg)
X 2 3 210 100 - 130
X 2 - 200 100 - 130
RYBY (W
CAŁOŚCI)
(1-2 kg
Dorada, labraks,
tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 1 200 45 - 55
X 2 - 200 50 - 60
RYBY (W
KAWAŁKACH)
(1 kg)
Siodłak, tuńczyk
X 2 2 200 40 - 50
X 3 - 200 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane
papryki i
pomidory
X 2 - 220 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
Pieczone
ziemniaki
X 2 3 220 50 - 60
SŁODYCZE,
CIASTA, ITP.
Ciasta
drożdżowe
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem
serowym
X 2 - 190 80 - 90
X 2 - 180 80 - 90
Tarta owocowa
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Strudel jabłkowy
X 2 - 200 50 - 55
X 2 - 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 - 170 20 - 30
X 2 - 200 20 - 30
Ptysie
X 2 - 180 35 - 45
X 2 - 180 40 - 50
Tarta mięsno-
warzywna
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Lasagne
X 2 1 200 45 - 60
X 2 - 200 45 - 60
Ciasta z
nadzieniem
owocowym
np. ananasowe,
brzoskwiniowe
X 2 - 190 50 - 60
X 2 - 190 40 - 50
Bezy
X 2 - 120 120 - 150
- 2 - 120 120 - 150
Babeczki z
ciasta
francuskiego
X 2 - 200 35 - 45
X 2 - 190 35 - 45
Suflet
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 45 - 55
POTRAWA Funkcja Podgrzewanie
Półka
od dołu
Poziom
Mocy
Czas
pieczenia
(minuty)
Steki X 4 5 35 - 45
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kiełbaski X 3 - 4 5 30 - 40
Kotlety pieczone na
żarze
X 4 5 35 - 45
Ryby (w kawałkach) X 3 - 4 5 35 - 45
Udka kurczaka X 3 - 4 5 40 - 50
Szaszłyki X 3 - 4 5 40 - 50
Żeberka X 3 - 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
Kurczak w całości X 3 5 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
X 2 5 60 - 70
Kaczka X 2 5 70 - 80
Udziec jagnięcy X 3 5 70 - 80
Pieczeń wołowa X 3 5 50 - 60
Pieczone ziemniaki X 3 5 50 - 60
Ryby
(dorada, pstrąg)
X 3 5 50 - 60
JAK URUCHOMIĆ PŁYTĘ KUCHENNĄ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w 4 pokrętła do regulacji, które sterują działaniem płyty. Są one
oznaczone skalą, która odpowiada różnym poziomom mocy i różnymi symbolami, które wskazują funkcje.
• Obracać pokrętłem sterowania daną płytą w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić je na
żądanej pozycji (patrz instrukcje dostarczone wraz z płytą kuchenną).
Tabela funkcji płyty kuchennej (w zależności od modelu)
Funkcja Opis funkcji
CIEPŁO
Do wyrastania ciasta, zmiękczania masła wyjętego z lodówki, podgrzewania
butelek dla niemowląt lub pokarmów dla dzieci, do przygotowywania jogurtu,
rozpuszczania czekolady, itp.
Ta funkcja jest dostępna tylko wtedy, gdy świeci kontrolka ciepła resztkowego.
Aby uruchomić funkcję, należy sprawdzić, czy kontrolka wybranego pola
grzewczego jest włączona. Ustawić pokrętło na pozycji . Aby wyłączyć
funkcję, należy zmienić pozycję pokrętła.
UTRZYMANIE CIEPŁA
Aby utrzymać ciepło na stałym poziomie 60° do zakończenia pieczenia. Aby
uruchomić tę funkcję, należy obrócić pokrętło do pozycji .
SZYBKIE WRZENIE
Do szybkiego doprowadzenia wody do wrzenia. Funkcja pozostaje włączona
przez określony czas. Po upływie tego czasu płyta kuchenna automatycznie
powraca na poziom mocy maksymalnej. Funkcję można również włączyć w
trakcie gotowania. WAŻNE: Przed włączeniem tej funkcji należy sprawdzić, czy
na wybranym polu grzewczym ustawiono garnek, aby uniknąć uszkodzenia
powierzchni płyty. Wartości osiągane dla tej funkcji są gwarantowane dla
wszystkich witroceramicznych płyt grzewczych. Aby uruchomić funkcję, należy
postawić garnek na wybranym polu grzewczym i ustawić pokrętło na pozycję
. Aby wyłączyć funkcję, należy zmienić pozycję pokrętła.
FUNKCJA
POWIĘKSZONYCH
PÓL
Symbol funkcji powiększonych pól na pokrętle jest aktywny jedynie w przypadku
płyt kuchennych posiadających podwójne i potrójne pole grzewcze. Funkcja ta
powiększa obszar pola grzewczego i pozwala na stosowanie dużych, owalnych
lub prostokątnych garnków. Aby włączyć pole podwójne (jeśli jest), ustawić
pokrętło na i odczekać, aby kontrolka ciepła resztkowego odpowiadająca
danemu polu rozpoczęła migać. Aby włączyć pole potrójne (jeśli jest), należy
odczekać, aby kontrolka zaczęła szybciej migać. Wybrać żądany poziom mocy,
obracając pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Kontrolka
ciepła resztkowego świeci się, co wskazuje, że płyta kuchenna jest włączona.
Wyłączyć funkcję, ustawiając pokrętło w położeniu “0”.