AKS 150/02 KARTA PRODUKTU
PL
5019 510 01010/A
HUSKCZ GBHRSLROBG
PL
Uwaga: Temperatury i czasy pieczenia dotyczą 4 porcji.
POTRAWA Funkcja
Półka
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
2 190-210 90-110
Kurczak/królik/kaczka
2 190-200 65-85
Indyk/gęś
2 190-200 140-180
Ryby
2 180-200 50-60
Faszerowane pomidory i papryki/
pieczone ziemniaki
2 180-200 50-60
Ciasta drożdżowe
2 170-180 45-55
Ciasta z nadzieniem
2 180-200 60-90
Biszkopty
2 170-180 35-45
Lasagna
2 190-200 45-55
Pizza/chleb
2 200-225 40-50/15-18
To s ty
3/4 250 1.5-2.5
Kotlety/kiełbaski/kebaby
3/4 250 35-45
Zapiekane warzywa
3 250 5-8
1/2 kurczaka
3 250 40-50
Kurczak w całości 2/3 200-225 55-65
Pieczeń wołowa 2 200-250 35-45
Pieczeń 2/3 200-225 60-70
Ryby (w całości) 3 190-200 40-50
AKCESORIA
Ruszt - Aluminiowa blacha pieczenia
1. Panel sterowania
1.1. Pokrętło wyboru funkcji
1.2. Pokrętło termostatu
1.3. Czerwona kontrolka termostatu
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Grzałka grilla
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Wentylator
7. Dolna grzałka (niewidoczna)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
URUCHAMIANIE PIEKARNIKA
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną
temperaturę. Zapali się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka wyłączy się w momencie
osiągnięcia wybranej temperatury. Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła do położenia “0”.
Dolna
Górna
półka
półka
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
• Do włączania wewnętrznego oświetlenia piekarnika.
GRZAŁKA
GÓRNA I DOLNA
• Do przyrządzania mięsa, ryb i drobiu na tym samym poziomie.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i po zgaśnięciu czerwonej kontrolki
termostatu włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
CIASTO/
TERMOOBIEG
• Do pieczenia na maksymalnie dwóch różnych poziomach.
• W razie potrzeby zaleca się zmieniać pozycję potraw, co zapewni ich równomierne
upieczenie.
• Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
GRILL
• Do grillowania kawałków mięsa, kababów i kiełbasek, do zapiekania warzyw oraz do
przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa należy dolać nieco wody do tacki do ociekania na dolnej
półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracanie mięsa w czasie gotowania.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy
ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
• Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
• Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć jej wysuszenia.