AKZ 224 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
5019 310 56639
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny).
Działanie wentylatora związane jest z poziomem
temperatury w piekarniku i/lub płyty kuchennej i
może trwać, po wyłączeniu piekarnika, jeszcze
przez kilka minut.
3. Element grzewczy (opuszczany)
4. Oświetlenie tylne piekarnika
5. Okrągły element grzewczy
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło sterowania przednim lewym polem
grzewczym 0 1 ...10 *
2. Pokrętło sterowania tylnym lewym polem
grzewczym 0 1 ...10 *
3. Pokrętło załączanie / wyłączanie - wybór funkcji
4. Przycisk potwierdzenia i wyboru programu
5. Pokrętło zmian wartości zaprogramowanych
(temperatura, czas, poziomy)
6. Pokrętło sterowania tylnym prawym polem
grzewczym 0 1 ...10 *
7. Pokrętło sterowania przednim prawym polem
grzewczym 0 1 ...10 *
8. Kontrolka działania płyty kuchennej
* Funkcja powiększonych pół jest aktywna jedynie w
odniesieniu do pola podwójnego i potrójnego płyty.
(Patrz tabela funkcji płyty kuchennej).
Pokrętła ukryte
• Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na
środku.
• Pokrętło się wysuwa.
• Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji 0 i
nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje
miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia:
Grill:
Tacka do ociekania:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogra-
mowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony - - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- -
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika
DUAL 35°/60° 35°C - 60°C -
• Do utrzymywania stałej temperatury wewnątrz piekarnika.
• 35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
• 60°C: do utrzymania ciepła ostatnio przygotowanych
posiłków.
• Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA
STATYCZNA
200°C 50°C - 250°C
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć potrawę,
gdy wszystkie wskaźniki termometru są zapalone.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR +
STATYCZNA
175°C 50°C - 250°C
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co
zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYLATOR 160°C 50°C - 250°C
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na
jednej lub więcej półkach - artykuły żywnościowe, które
wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np.: ryby,
warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów.
TURBOWENTYLATOR 160°C 50°C - 250°C
• Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki,
warzywa, pizza, drób).
FUNKCJA GRILL 3 -
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na
rożnie, do podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania
chleba.
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem
mocy (1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce,
co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL 3 -
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym natężeniem
mocy (1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce,
co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB
-
P1- 300°C
P2- 220°C
• Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
• Do każdego programu dołączono jeden przepis, który
znajduje się w załączonej książce kucharskiej.
BOOSTER 200°C 50°C - 250°C
• Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
• W czasie nagrzewania, zapalają się po kolei wskaźniki
termometru.
• Po osiągnięciu ustawionej temperatury, funkcja się wyłącza i
rozlega się sygnał dźwiękowy, który wskazuje automatyczne
przejście piekarnika na funkcję STATYCZNĄ.