AKS 140/01 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 510 56066
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka grilla
4. Grzałka górna
5. Oświetlenie piekarnika
6. Dolna grzałka (niewidoczna)
7. Drzwiczki piekarnika
UWAGA:
• Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć
pobór energii elektrycznej.
• Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować
przez pewien czas.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Pokrętło termostatu piekarnika
3. Czerwona kontrolka termostatu piekarnika
Dolna
Górna
półka
półka
Aluminiowa tacka do pieczenia:
Półka:
2
3
1
KORZYSTANIE Z PIEKARNIKA
• Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
• Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądaną temperaturę. Zapali się czerwona kontrolka termostatu i zgaśnie po osiągnięciu
ustawionej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
• Ustawić pokrętło w położeniu „0”.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
Do włączania oświetlenia piekarnika.
GRZAŁKA DOLNA
• Do pieczenia ciast owocowych lub serników.
• Do zagęszczania sosów.
Zaleca się stosowanie tej funkcji podczas ostatnich 10-15 minut
pieczenia.
GRZAŁKA GÓRNA I
DOLNA
• Do pieczenia dowolnych potraw
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po zgaśnięciu
czerwonej kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się umieszcznie potraw na drugim poziomie.
GRILL
• Do grillowania kawałków mięsa (steków, kebabów, kiełbasek) oraz
opiekania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia mięsa należy dolać nieco wody do tacki do
ociekania, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.