Progress PBD3500X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik parowy
PBD3500X
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
3
Opis urządzenia 6
Przed pierwszym użyciem 6
Codzienna eksploatacja 7
Funkcje zegara 9
Korzystanie z akcesoriów 10
Dodatkowe funkcje 13
Przydatne rady i wskazówki 14
Konserwacja i czyszczenie 22
Co zrobić, gdy… 27
Dane techniczne 28
Instalacja 28
Ochrona środowiska 29
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy
dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent
nie odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane
nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować in-
strukcję wraz z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub
odniesieniem obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
•Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego
roku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające
odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzo-
rowane przez dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za
ich bezpieczeństwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Dzieci poniżej 3 lat nie wolno pozostawiać bez opieki w po-
bliżu urządzenia.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasię-
giem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać
się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządze-
nia mocno się nagrzewają.
2 progress
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia,
zaleca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci
bez nadzoru dorosłych.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu zasilającego
może dokonać tylko wykwalifikowana osoba.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrze-
wa. Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Pod-
czas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy
zawsze używać rękawic kuchennych.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy od-
łączyć je od zasilania.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ścier-
nych środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek,
ponieważ mogą one porysować powierzchnię, co może
skutkować pęknięciem szkła.
•Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć naj-
pierw ich przedni
ą, a następnie tylną część od bocznych
ścianek. Zamontować prowadnice blach w odwrotnej kolej-
ności.
•Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze względów bez-
pieczeństwa musi go wymienić producent, autoryzowany
serwis lub inna wykwalifikowana osoba.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do
wymiany żarówki należy upewnić się, że urządzenie zostało
wyłączone.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
•Nie instalować ani nie używać uszkodzo-
nego urządzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instala-
cji dostarczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia, ponieważ jest ono
ciężkie. Zawsze używać rękawic ochron-
nych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
progress 3
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Należy zadbać o to, aby meble itp. znaj-
dujące się obok urządzenia i nad nim
spełniały odpowiednie wymogi bezpie-
czeństwa.
•Boki urządzenia powinny sąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej
wysokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wyko-
nać wszystkie połączenia elektryczne.
•Urządzenie musi być uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o pod-
łączeniu elektrycznym podane na tablicz-
ce znamionowej są zgodne z parametra-
mi instalacji zasilającej. W przeciwnym ra-
zie należy skontaktować się z elektry-
kiem.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd elektrycznych z
uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłu-
żaczy.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wy-
mianę uszkodzonego przewodu zasilają-
cego należy zlecić przedstawicielowi ser-
wisu lub wykwalifikowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urz
ądzenia, zwłaszcza gdy drzwi są
mocno rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znaj-
dujących się pod napięciem, jak zaizolo-
wanych części zabezpieczenie przed po-
rażeniem prądem należy zamocować w
taki sposób, aby nie można go było odłą-
czyć bez użycia narzędzi.
•Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycz-
nego dopiero po zakończeniu instalacji.
Należy zadbać o to, aby po zakończeniu
instalacji urządzenia wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
•Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowa-
ne, nie wolno podłączać do niego wtycz-
ki.
•Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć
za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć
za wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpowied-
nich wyłączników obwodu zasilania: wy-
łą
czników automatycznych, bezpieczni-
ków topikowych (typu wykręcanego –
wyjmowanych z oprawki), wyłączników
żnicowo-prądowych (RCD) oraz stycz-
ników.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający
odłączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
Przeznaczenie
Ostrzeżenie! Zagrożenie odniesieniem
obrażeń, oparzeniem lub wybuchem.
•Z urządzenia należy korzystać w warun-
kach domowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
•Upewnić się, że otwory wentylacyjne są
drożne.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
•Gdy urządzenie pracuje, należy zacho-
wać ostrożność przy otwieraniu jego
drzwi. Może dojść do uwolnienia gorące-
go powietrza.
•Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rę-
kami lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Nie używać
urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
•Gdy urządzenie jest wyłączone, jego
drzwi powinny być zamknięte.
•Należy ostrożnie otwierać drzwi urządze-
nia. Stosowanie składników zawierają-
cych alkohol może spowodować po-
wstanie mieszanki alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzących przed-
miotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani
w jego pobliżu łatwopalnych substancji
ani przedmiotów nasączonych łatwopal-
nymi substancjami.
Ostrzeżenie! Występuje ryzyko
uszkodzenia urządzenia.
4 progress
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
– nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie urzą-
dzenia;
– nie należy kłaść folii aluminiowej bezpo-
średnio na dnie urządzenia;
– Nie należy wlewać wody bezpośrednio
do rozgrzanego urządzenia.
– Nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń-
czeniu pieczenia.
– Należy zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia. Nie stanowi to wady
w rozumieniu warunków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy uży-
wać głębokiej blachy. Sok z owoców mo-
że trwale zaplamić emalię.
Pieczenie parowe
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
poparzeniem i uszkodzenia urządzenia.
•Nie otwierać drzwi urządzenia podczas
pieczenia parowego. Może dojść do
uwolnienia pary.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazda elek-
trycznego.
•Upewnić się, że urządzenie ostygło. Wy-
stępuje zagrożenie pęknięcia szyb w
drzwiach urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je
niezwłocznie wymienić. Należy skontak-
tować się z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia nale-
ży zachować ostrożność. Drzwi są cięż-
kie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie j
ą czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urzą-
dzeniu mogą stać się przyczyną pożaru.
•Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne
środki czyszczące. Nie używać produk-
tów ściernych, myjek do szorowania, roz-
puszczalników ani metalowych przedmio-
tów.
W przypadku stosowania aerozolu do
piekarników należy przestrzegać wskazó-
wek dotyczących bezpieczeństwa umie-
szczonych na opakowaniu.
•Nie używać do czyszczenia emalii katali-
tycznej (jeśli dotyczy) żadnych detergen-
tów.
Wewnętrzne oświetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zasto-
sowana w tym urządzeniu jest przezna-
czona wyłącznie do urządzeń domo-
wych. Nie należy uż
ywać jej do oświetla-
nia pomieszczeń.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
•Przed przystąpieniem do wymiany ża-
rówki należy odłączyć urządzenie od
źródła zasilania.
•Używać wyłącznie żarówek tego samego
typu.
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
•Wymontować zatrzask drzwi, aby unie-
możliwić zamknięcie się dziecka lub zwie-
rzęcia w urządzeniu.
progress 5
OPIS URZĄDZENIA
9
7
816
15
12
13
14
11
5
4
1
2
3
3 52 4 61
10
1
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
2
Wskaźnik zasilania
3
Sterowanie elektroniczne
4
Pokrętło regulacji temperatury
5
Wskaźnik temperatury
6
Kontrolki zbiornika na wodę
7
Szuflada na wodę
8
Grill
9
Oświetlenie piekarnika
10
Wentylator
11
Prowadnice blach, wyjmowane
12
Rurka odpływowa
13
Zawór spustowy wody
14
Tabliczka znamionowa
15
Poziomy umieszczenia potrawy
16
Otwór wlotowy pary
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do ustawiania naczyń, foremek do ciast
oraz do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
Blacha do pieczenia/opiekania mięsa
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach (jeśli dotyczy).
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Ustawianie czasu
Przed użyciem piekarnika należy usta-
wić czas.
Po podłączeniu urządzenia do źródła zasila-
nia lub po wystąpieniu przerwy w zasilaniu
będzie migał wskaźnik aktualnej godziny.
Nacisnąć przycisk + lub -, aby ustawić pra-
widłowy czas.
Po upływie około pięciu sekund miganie us-
tanie, a na wyświetlaczu będzie widoczna
ustawiona aktualna godzina.
Aby zmienić ustawienie czasu, należy
nacisnąć kilkakrotnie
, aż wskaźnik
aktualnej godziny zacznie migać. Nie
można ustawiać w tym samym czasie
funkcji Czas
lub Koniec .
Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie
w celu wypalenia pozostałości smaru.
6 progress
1.
Wybrać funkcję
i ustawić maksy-
malną temperaturę.
2.
Pozostawić włączone urządzenie na
jedną godzinę.
3.
Wybrać funkcję
i ustawić maksy-
malną temperaturę.
4.
Pozostawić włączone urządzenie na
dziesięć minut.
5.
Wybrać funkcję
i ustawić maksy-
malną temperaturę.
6. Pozostawić włączone urządzenie na
dziesięć minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać się
nieprzyjemny zapach i dym. Jest to normal-
ne zjawisko. Należy zapewnić wystarczają-
cy dopływ świeżego powietrza.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć po-
krętło. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika w celu wybrania żądanej funkcji.
Gdy urządzenie jest włączone, świeci
się wskaźnik zasilania.
2.
Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy
temperatura w urządzeniu wzrasta.
3.
Aby wyłączyć urządzenie, należy obró-
cić pokr
ętło wyboru funkcji piekarnika i
pokrętło regulacji temperatury do poło-
żenia wyłączenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłą-
czenia
Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie pie-
karnika
Umożliwia oświetlenie wnętrza piekarnika, gdy nie jest włączona funk-
cja pieczenia.
Pieczenie trady-
cyjne
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie. Jednocześnie dzia-
łają górna i dolna grzałka.
Górna grzałka Do wykańczania upieczonych potraw. Działa tylko górna grzałka.
Grzałka dolna Do pieczenia ciast z kruchym spodem. Działa tylko dolna grzałka.
Szybki grill
Do grillowania płaskich potraw w dużych ilościach. Do przyrządzania
tostów. Działa cała grzałka grilla.
Turbo grill
Do pieczenia dużych kawałków mięsa. Grzałka grilla i wentylator pie-
karnika działają naprzemiennie, zapewniając obieg gorącego powietrza
wokół potrawy.
Termoobieg
Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast wymagających jed-
nakowej temperatury, na więcej niż jednym poziomie, bez przenikania
zapachów.
Pizza
Do pieczenia pizzy, quiche i placków. Grzałka grilla i dolna grzałka za-
pewniają bezpośredni dopływ ciepła, natomiast wentylator wymusza
obieg gorącego powietrza wspomagającego pieczenie dodatków lub
nadzienia.
progress 7
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Termoobieg + pa-
ra
Służy do pieczenia na parze.
Pieczenie parowe
1.
Włączyć funkcję
.
2. Nacisnąć pokrywę szuflady na wodę,
aby ją otworzyć. Napełniać szufladę na
wodę, aż zaświeci się wskaźnik pełne-
go zbiornika. Maksymalna pojemność
zbiornika wynosi 900 ml. Taka ilość
wody wystarcza na ok. 55-60 minut
pieczenia.
Ważne! Należy używać wyłącznie wody.
Nie używać wody filtrowanej
(demineralizowanej) ani destylowanej. Nie
używać innych cieczy.
Nie wlewać do szuflady na wodę łatwopal-
nych cieczy ani cieczy zawierających alko-
hol (grappy, whisky, koniaku itp.).
3.
Wsunąć szufladę na wodę do pierwot-
nego położenia.
4.
Przygotować potrawę w odpowiednim
naczyniu.
5.
Ustawić temperaturę między 130°C a
230°C. Funkcja pieczenia parowego nie
daje dobrych rezultatów przy tempera-
turach powyżej 230°C.
6.
Opróżniać zbiornik na wodę po każdym
pieczeniu parowym.
Ostrzeżenie! Odczekać co najmniej
60 minut po każdym użyciu funkcji
Termoobieg + para, aby uniknąć
wypływania gorącej wody przez zawór
spustowy wody.
Wskaźnik opróżnienia zbiornika
Wskaźnik ten sygnalizuje, że zbiornik jest
pusty i należy go napełnić.
Więcej informacji na ten temat znajduje się
w rozdziale „Pieczenie parowe”.
Wskaźnik pełnego zbiornika
Wskaźnik oznacza, że piekarnik jest gotowy
do rozpoczęcia pieczenia parowego.
Po nalaniu do zbiornika zbyt dużo
wody, jej nadmiar przelewa się
przez otwór bezpieczeństwa na
dno piekarnika.
Wytrzeć wodę gąbką lub ściereczką.
Opróżnianie zbiornika na wodę
Ważne! Przed opróżnieniem zbiornika
należy upewnić się, że urządzenie ostygło.
1.
Przygotować rurkę odpływową (C), któ-
ra znajduje się w opakowaniu z instruk-
cją obsługi. Założyć złączkę (B) na je-
den z końców rurki odpływowej.
2.
Umieścić drugi koniec rurki odpływowej
(C) w pojemniku. Umieścić pojemnik
poniżej zaworu spustowego (A).
3.
Otworzyć drzwi piekarnika i umieścić
z
łączkę (B) w zaworze spustowym (A).
4.
Naciskać wielokrotnie złączkę podczas
opróżniania zbiornika.
5.
Po usunięciu wody wyjąć złączkę z za-
woru.
Ostrzeżenie! Nie używać raz
wykorzystanej wody do ponownego
napełnienia zbiornika.
Włączony wskaźnik oznacza, że w
zbiorniku może znajdować się woda.
Należy zaczekać, aż woda przestanie
wypływać z zaworu spustowego.
B
C
A
8 progress
FUNKCJE ZEGARA
Sterowanie elektroniczne
345
2 11
1
Wskaźniki funkcji
2
Wskazanie czasu
3
Wskaźnik funkcji
4
Przycisk +
5
Przycisk wyboru
6
Przycisk -
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualny czas Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu.
Minutnik Odliczanie ustawionego czasu. Funkcja ta nie ma wpływu na działa-
nie piekarnika.
Czas Ustawianie czasu pracy urządzenia.
Koniec Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia.
Istnieje możliwość jednoczesnego uży-
cia funkcji Czas
i Koniec , jeśli
urządzenie ma włączyć się i wyłączyć
automatycznie w późniejszym czasie.
Najpierw należy ustawić funkcję Czas
, a następnie Koniec .
Ustawianie funkcji zegara
1.
Dla funkcji Czas
i Koniec należy
ustawić funkcję piekarnika oraz tempe-
raturę. Nie jest to konieczne przy ko-
rzystaniu z funkcji minutnika
.
2.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk wyboru,
aż zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji zegara.
progress 9
3. Nacisnąć + lub -, aby ustawić czas dla
żądanej funkcji zegara.
Na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik
ustawionej funkcji zegara. Gdy upłynie
ustawiony czas, wskaźnik zacznie mi-
gać i przez dwie minuty będzie emito-
wany sygnał dźwiękowy.
Jeśli włączono funkcję Czas lub Ko-
niec
, urządzenie wyłączy się auto-
matycznie.
4.
Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
5. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika i po-
krętło temperatury w położeniu wyłą-
czenia.
Anulowanie funkcji zegara
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk wyboru,
aż zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk -.
Funkcja zegara wyłączy się po kilku se-
kundach.
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
Ostrzeżenie! Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Akcesoria do pieczenia parowego
Akcesoria do pieczenia parowego nie
są dostarczane z urządzeniem. Więcej
informacji można uzyskać od miejsco-
wego dostawcy.
Naczynie do potraw dietetycznych przezna-
czone do użycia z funkcjami pieczenia pa-
rowego
•Szklana miska (A)
•Pokrywka (B)
•Rurka dyszy (C)
10 progress
Dysza do bezpośredniego pieczenia pa-
rowego (D)
Stalowy ruszt (E)
C
Naczynie składa się ze szklanej miski, po-
krywki w otworem na rurkę dyszy (C) oraz
stalowego rusztu do umieszczenia na dnie
naczynia.
C
D
Dysza i rurka dyszy. Literą „C” oznaczono
rurkę dyszy do pieczenia parowego, a literą
„D” – dyszę do bezpośredniego pieczenia
parowego.
progress 11
Pieczenie parowe w naczyniu do potraw dietetycznych
Umieścić potrawę na stalowym ruszcie w
naczyniu do pieczenia i przykryć je pokryw-
ką. Umieścić rurkę dyszy w specjalnym ot-
worze w pokrywce naczynia do potraw die-
tetycznych. Umieścić naczynie do piecze-
nia na drugim poziomie od dołu. Umieścić
drugi koniec rurki dyszy w otworze wloto-
wym pary (patrz rozdział „Opis urządze-
nia”).
Uważać, aby nie przygnieść rurki dyszy.
Nie może ona również dotykać grzałki w
górnej części piekarnika. Ustawić funkcję
pieczenia parowego.
Bezpośrednie pieczenie parowe
Umieścić potrawę na stalowym ruszcie w
naczyniu do pieczenia. Dodać niewielką
ilość wody. Połączyć dyszę (D) z rurką dy-
szy (C). Umieścić drugi koniec rurki w ot-
worze wlotowym pary.
Ważne! Nie przykrywać naczynia pokryw-
ką.
Piekąc potrawy takie, jak kurczak, kaczka,
indyk czy duża ryba, należy umieścić dyszę
(D) bezpośrednio w pustej przestrzeni w
mięsie. Uważać, aby nie zatkać otworów.
Umieścić naczynie do pieczenia na pierw-
szym lub drugim poziomie od dołu. Uwa-
żać, aby nie przygnieść rurki dyszy. Nie
może ona również dotykać grzałki w górnej
części piekarnika. Ustawić funkcję piecze-
nia parowego.
Więcej informacji na temat pieczenia paro-
wego znajduje się w tabelach pieczenia dla
funkcji pieczenia parowego w rozdziale
„Wskazówki i porady”.
Ważne! Rurka dyszy jest specjalnie prze-
znaczona do użycia w piekarniku i nie za-
wiera szkodliwych substancji.
Ważne!
Zachować ostrożność, używając dyszy
podczas pracy piekarnika. Aby dotknąć dy-
szy, gdy piekarnik jest gorący, należy zało-
żyć rękawice kuchenne. Jeśli nie używa się
funkcji pieczenia parowego, należy wyjąć
dyszę z piekarnika.
12 progress
Nie stawiać gorącego naczynia do piecze-
nia na zimnych/mokrych powierzchniach.
Nie wlewać zimnych płynów do gorącego
naczynia do pieczenia.
Nie stawiać naczynia do pieczenia na roz-
grzanej powierzchni płyty grzejnej.
Nie używać do czyszczenia naczynia ścier-
nych środków czyszczących, szorstkich
myjek ani proszków do czyszczenia.
DODATKOWE FUNKCJE
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chło-
dzący włącza się automatycznie, aby utrzy-
mać powierzchnie urządzenia w niskiej tem-
peraturze. Po wyłączeniu urządzenia wenty-
lator chłodzący kontynuuje działanie do
czasu schłodzenia urządzenia.
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub usz-
kodzone podzespoły mogą spowodować
niebezpieczne przegrzanie urządzenia. Aby
progress 13
temu zapobiec, piekarnik wyposażono
w termostat bezpieczeństwa, który w razie
potrzeby wyłącza zasilanie. Po obniżeniu
temperatury piekarnik automatycznie włą-
czy się ponownie.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Potrawy można umieszczać w urządze-
niu na pięciu różnych poziomach. Pozio-
my umieszczania potraw liczy się od do-
łu.
•Urządzenie wyposażono w specjalny
układ obiegu powietrza oraz stałej recyr-
kulacji pary. System ten, dzięki obecności
pary, umożliwia przygotowanie delikat-
nych potraw z chrupiącą skórką. Zmniej-
sza on do minimum czas pieczenia i zu-
życie energii.
•Wewnątrz urządzenia lub na szklanych
drzwiach może skraplać się wilgoć. Jest
to normalne zjawisko. Otwierając drzwi
podczas pieczenia, należy zawsze odsu-
nąć się od urządzenia. Aby ograniczyć
zjawisko skraplania pary wodnej, należy
uruchamiać urządzenie na 10 minut
przed rozpoczęciem pieczenia.
•Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie urzą-
dzenia ani nie zakrywać jego elementów
folią aluminiową. Może to wpłynąć na
efekty pieczenia i spowodować uszko-
dzenie emaliowanej powłoki.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 ustawio-
nego czasu pieczenia.
•Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do
pieczenia jednocześnie należy pozosta-
wić jeden pusty poziom między nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw na-
leży używać głębokiej blachy, aby nie do-
puścić do trwałego zabrudzenia piekarni-
ka.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
•Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarni-
ku podczas pieczenia, należy do głębo-
kiej blachy wlać nieco wody. Aby zapo-
biec gromadzeniu się dymu, należy dole-
wa
ć wody po trochu, za każdym razem,
gdy wyparuje.
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy,
jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy kontrolo-
wać wyniki pieczenia. Pozwoli to odnaleźć
najlepsze ustawienia (mocy grzania, czasu
pieczenia itp.) dla posiadanych naczyń,
przepisów i ilości potraw pieczonych przy
użyciu omawianego urządzenia.
Tabela pieczenia
CIASTA
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Ciasta ucierane 2 170 3 (2 i 4) 160 45 - 60 W foremce do
ciasta
Kruche ciasto 2 170 3 (2 i 4) 160 20 - 30 W foremce do
ciasta
Sernik 1 170 2 165 60 - 80 W 26 cm forem-
ce do ciasta
14 progress
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Ciasto z jabłka-
mi (szarlotka)
2 170 2 (po lewej i
po prawej)
160 80 - 100 W dwóch 20 cm
foremkach do
ciasta ustawio-
nych na ruszcie
1)
Strudel 3 175 2 150 60 - 80 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Tarta z dże-
mem
2 170 2 (po lewej i
po prawej)
165 30 - 40 W 26 cm forem-
ce do ciasta
Biszkopt 2 170 2 160 50 - 60 W 26 cm forem-
ce do ciasta
Keks/ciasto
owocowe
2 160 2 150 90 - 120 W 20 cm forem-
ce do ciasta
1)
Ciasto ze śliw-
kami
1 175 2 160 50 - 60 W formie do
chleba
1)
Małe ciasteczka
– jeden poziom
3 170 3 140 -
150
20 - 30 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Małe ciasteczka
– dwa poziomy
- - 2 i 4 140 -
150
25 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Małe ciasteczka
– trzy poziomy
- - 1, 3 i 5 140 -
150
30 - 45 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Ciasteczka/
ciasta przekła-
dane – jeden
poziom
3 140 3 140 -
150
30 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Ciasteczka/
ciasta przekła-
dane – dwa po-
ziomy
- - 2 i 4 140 -
150
35 - 40 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Ciasteczka/
ciasta przekła-
dane – trzy po-
ziomy
- - 1, 3 i 5 140 -
150
35 - 45 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Bezy – jeden
poziom
3 120 3 120 80 - 100 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Bezy – dwa po-
ziomy
- - 2 i 4 120 80 - 100 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
Drożdżówki 3 190 3 190 12 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
Eklery – jeden
poziom
3 190 3 170 25 - 35 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Eklery – dwa
poziomy
- - 2 i 4 170 35 - 45 Na blasze do pie-
czenia ciasta
Tarty płaskie 2 180 2 170 45 - 70 W 20 cm forem-
ce do ciasta
progress 15
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Ciasto owoco-
we
1 160 2 150 110 - 120 W 24 cm forem-
ce do ciasta
Biszkopt królo-
wej Wiktorii
1 170 2 (po lewej i
po prawej)
160 50 - 60 W 20 cm forem-
ce do ciasta
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
CHLEB I PIZZA
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Biały chleb 1 190 1 190 60 - 70 1 - 2 bochenki
po 500 g
1)
Chleb żytni 1 190 1 180 30 - 45 W formie do
chleba
Bułki 2 190 2 (2 i 4) 180 25 - 40 6 - 8 bułek na
blasze do piecze-
nia ciasta
1)
Pizza 1 230 -
250
1 230 -
250
10 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta lub
głębokiej blasze
1)
Babeczki 3 200 3 190 10 - 20 Na blasze do pie-
czenia ciasta
1)
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
ZAPIEKANKI
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Zapiekanka
makaronowa
2 200 2 180 40 - 50 W formie
Zapiekanka
warzywna
2 200 2 175 45 - 60 W formie
Quiche 1 180 1 180 50 - 60
W formie
1)
Lasagne 2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
W formie
1)
Cannelloni 2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
W formie
1)
1) Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
MIĘSO
16 progress
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Wołowina 2 200 2 190 50 - 70 Na ruszcie
Wieprzowina 2 180 2 180 90 - 120 Na ruszcie
Cielęcina 2 190 2 175 90 - 120 Na ruszcie
Pieczeń woło-
wa, lekko wy-
pieczona
2 210 2 200 50 - 60 Na ruszcie
Pieczeń woło-
wa, średnio wy-
pieczona
2 210 2 200 60 - 70 Na ruszcie
Pieczeń woło-
wa, dobrze wy-
pieczona
2 210 2 200 70 - 75 Na ruszcie
Łopatka wie-
przowa
2 180 2 170 120 - 150 Ze skórą
Goleń wieprzo-
wa
2 180 2 160 100 - 120 2 sztuki
Jagnięcina 2 190 2 175 110 - 130 Udziec
Kurczak 2 220 2 200 70 - 85 W całości
Indyk 2 180 2 160 210 - 240 W całości
Kaczka 2 175 2 220 120 - 150 W całości
Gęś 2 175 1 160 150 - 200 W całości
Królik 2 190 2 175 60 - 80 W kawałkach
Zając 2 190 2 175 150 - 200 W kawałkach
Bażant 2 190 2 175 90 - 120 W całości
RYBY
RODZAJ PO-
TRAWY
Pieczenie tradycyj-
ne
Termoobieg
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Poziom
piekarnika
Tem-
peratu-
ra (°C)
Pstrąg/dorada 2 190 2 175 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk/łosoś 2 190 2 175 35 - 60 4 - 6 filetów
Turbo grill
Wołowina
RODZAJ POTRA-
WY
Ilość
Poziom piekar-
nika
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Pieczeń wołowa lub
filet, lekko wypieczo-
ne
na każdy cm
grubości
1
190 - 200
1)
5 - 6
progress 17
RODZAJ POTRA-
WY
Ilość
Poziom piekar-
nika
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Pieczeń wołowa lub
filet, średnio wypie-
czone
na każdy cm
grubości
1
180 - 190
1)
6 - 8
Pieczeń wołowa lub
filet, dobrze wypie-
czone
na każdy cm
grubości
1
170 - 180
1)
8 - 10
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wieprzowina
RODZAJ POTRA-
WY
Ilość
Poziom piekar-
nika
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 - 1,5 kg 1 160 - 180 90 - 120
Kotlet, żeberka 1 - 1,5 kg 1 170 - 180 60 - 90
Klops 750 g - 1 kg 1 160 - 170 50 - 60
Golonka wieprzowa
(obgotowana)
750 g - 1 kg 1 150 - 170 90 - 120
Cielęcina
RODZAJ PO-
TRAWY
Ilość Poziom piekar-
nika
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Pieczeń cielęca 1 kg 1 160 - 180 90 - 120
Gicz cielęca 1,5 - 2 kg 1 160 - 180 120 - 150
Jagnięcina
RODZAJ PO-
TRAWY
Ilość Poziom piekar-
nika
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Udziec jagnięcy,
pieczeń jagnięca
1 - 1,5 kg 1 150 - 170 100 - 120
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg 1 160 - 180 40 - 60
Drób
RODZAJ PO-
TRAWY
Ilość Poziom piekar-
nika
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Kawałki drobiu po 200 - 250 g 1 200 - 220 30 - 50
Kurczak, połówka po 400 - 500 g 1 190 - 210 35 - 50
Kurczak, pularda 1 - 1,5 kg 1 190 - 210 50 - 70
Kaczka 1,5 - 2 kg 1 180 - 200 80 - 100
Gęś 3,5 - 5 kg 1 160 - 180 120 - 180
Indyk 2,5 - 3,5 kg 1 160 - 180 120 - 150
Indyk 4 - 6 kg 1 140 - 160 150 - 240
Ryba (gotowanie na parze)
RODZAJ PO-
TRAWY
Ilość Poziom piekar-
nika
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Cała ryba 1 - 1,5 kg 1 210 - 220 40 - 60
Pasteryzowanie
Owoce jagodowe
18 progress
PASTERYZOWANIE Temperatura (°C)
Czas gotowania do
momentu zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie
w temperaturze
100°C (min)
Truskawki, jagody leś-
ne, maliny, dojrzały
agrest
160 – 170 35 – 45
Owoce pestkowe
PASTERYZOWANIE Temperatura (°C)
Czas gotowania do
momentu zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie
w temperaturze
100°C (min)
Gruszki, pigwy, śliwki 160 – 170 35 – 45 10 – 15
Warzywa
PASTERYZOWANIE Temperatura (°C)
Czas gotowania do
momentu zagotowa-
nia (min)
Dalsze gotowanie
w temperaturze
100°C (min)
Marchew
1)
160 – 170 50 – 60 5 – 10
Ogórki 160 – 170 50 – 60
Pikle 160 – 170 50 – 60 5 – 10
Kalarepa, groch, szpa-
ragi
160 – 170 50 – 60 15 – 20
1) Po wyłączeniu urządzenia należy pozostawić przetwory w piekarniku.
Suszenie - termoobieg
Umieścić papier do pieczenia na ruszcie
piekarnika.
WARZYWA
RODZAJ PO-
TRAWY
Poziom piekarnika
Temperatura
(°C)
Czas (godz.)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Papryka 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Warzywa na zupę 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Grzyby 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Zioła 3 1/4 40 - 50 2 - 3
OWOCE
RODZAJ PO-
TRAWY
Poziom piekarnika
Temperatura
(°C)
Czas (godz.)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Morele 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Krojone jabłka 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Gruszki 3 1/4 60 - 70 6 - 9
Termoobieg + para
CIASTA I CIASTKA
progress 19
RODZAJ POTRA-
WY
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Czas piecze-
nia (min)
Uwagi
Ciasto z jabłkami 2 160 60 - 80 W 20 cm foremce do cias-
ta
1)
Tarty 2 175 30 - 40 W 26 cm foremce do ciasta
Ciasto owocowe 2 160 80 - 90 W 26 cm foremce do ciasta
Biszkopt 2 160 35 - 45 W 26 cm foremce do ciasta
Panettone 2 150 -160 70 - 100 W 20 cm foremce do cias-
ta
1)
Ciasto ze śliwkami 2 160 40 - 50
W formie do chleba
1)
Małe ciasteczka 3 (2 i 4) 150 -160 25 - 30 Na blasze do pieczenia
ciasta
Ciastka 3 (2 i 4) 150 20 - 35 Na blasze do pieczenia
ciasta
Drożdżówki 2 180 - 200 12 - 20 Na blasze do pieczenia
ciasta
1)
Maślane bułeczki 3 (2 i 4) 180 15 - 20 Na blasze do pieczenia
ciasta
1)
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
CHLEB I PIZZA
RODZAJ PO-
TRAWY
(g)
Poziom pie-
karnika
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia
(min)
Uwagi
Biały chleb 1000 2 180 - 190 45 - 60 1 - 2 bochenki, po 500
g każdy
1)
Bułki 500 2 (2 i 4) 190 - 210 20 - 30 6 - 8 bułek na blasze
do pieczenia ciasta
1)
Pizza 2 200 - 220 20 - 30 Na blasze do pieczenia
ciasta
1)
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
ZAPIEKANKI
RODZAJ POTRA-
WY
Poziom pie-
karnika
Temperatu-
ra (°C)
Czas piecze-
nia (min)
Uwagi
Z nadzieniem wa-
rzywnym
1 170 - 180 30 - 40 W formie
Lasagne 2 170 - 180 40 - 50 W formie
Zapiekanka ziemnia-
czana
1 (2 i 4) 160 - 170 50 - 60 W formie
MIĘSO
RODZAJ PO-
TRAWY
(g)
Poziom
piekarni-
ka
Temperatu-
ra (°C)
Czas piecze-
nia (min)
Uwagi
Pieczeń wie-
przowa
1000 2 180 90 - 110 Na ruszcie
Cielęcina 1000 2 180 90 - 110 Na ruszcie
Pieczeń wołowa 1000
20 progress
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Progress PBD3500X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi