Electrolux EOB6631AOX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EOB6631
.......................................................... .......................................................
PL PIEKARNIK PAROWY INSTRUKCJA OBSŁUGI
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. OPIS URZĄDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
5. CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
6. FUNKCJE ZEGARA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
7. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
8. DODATKOWE FUNKCJE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
9. PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
10. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
11. CO ZROBIĆ, GDY… . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
12. INSTALACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci doświadczeń i innowacji. To
pomysłowe i stylowe urządzenie zaprojektowano z myślą o Tobie. Użytkując je masz zawsze pewność uzyskania
wspaniałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:
Wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w rozwiązywaniu problemów oraz informacje
dotyczące serwisu:
www.electrolux.com
Zarejestruj swój produkt, aby uprościć jego obsługę serwisową:
www.RegisterElectrolux.com
Kupuj akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z serwisem, należy przygotować poniższe dane.
Informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej. Model, numer produktu, numer seryjny.
Ostrzeżenie/przestroga – informacje dotyczące bezpieczeństwa.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
2
www.electrolux.com
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy do
kładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie od‐
powiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane niepra‐
widłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz
z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uduszeniem lub odniesieniem obrażeń
mogących skutkować trwałym kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego ro‐
ku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające odpowied‐
niej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane przez
dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeń‐
stwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem. Dzieci
poniżej 3 lat nie wolno pozostawiać bez opieki w pobliżu urzą‐
dzenia.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, zale‐
ca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez
nadzoru dorosłych.
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu zasilającego mo‐
że dokonać tylko wykwalifikowana osoba.
POLSKI 3
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrzewa.
Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wy‐
jmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy zawsze
używać rękawic kuchennych.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy odłą‐
czyć je od zasilania.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponie‐
waż mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
Należy stosować wyłącznie termosondę zalecaną dla danego
modelu urządzenia.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć najpierw
ich przednią, a następnie tylną część od bocznych ścianek. Za‐
montować prowadnice blach w odwrotnej kolejności.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze względów bezpie‐
czeństwa musi go wymienić producent, autoryzowany serwis lub
inna wykwalifikowana osoba.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do wy‐
miany żarówki należy upewnić się, że urządzenie zostało wyłą‐
czone.
2.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może zainstalować wyłącz‐
nie wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego
urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją instalacji do‐
starczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia
urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych urzą‐
dzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdujące
się obok urządzenia i nad nim spełniały odpo‐
wiednie wymogi bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z urzą‐
dzeniami lub meblami o tej samej wysokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem i pora
żeniem prądem elektrycznym.
4
www.electrolux.com
Wykwalifikowany elektryk powinien wykonać
wszystkie połączenia elektryczne.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o podłącze‐
niu elektrycznym podane na tabliczce znamio‐
nowej są zgodne z parametrami instalacji za‐
silającej. W przeciwnym razie należy skontak‐
tować się z elektrykiem.
Należy zawsze używać prawidłowo zamonto‐
wanych gniazd elektrycznych z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wymianę
uszkodzonego przewodu zasilającego należy
zlecić przedstawicielowi serwisu lub wykwalifi‐
kowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać drzwi
urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdują‐
cych się pod napięciem, jak zaizolowanych
części zabezpieczenie przed porażeniem prą‐
dem należy zamocować w taki sposób, aby
nie można go było odłączyć bez użycia narzę‐
dzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycznego
dopiero po zakończeniu instalacji. Należy za‐
dbać o to, aby po zakończeniu instalacji urzą‐
dzenia wtyczka przewodu zasilającego była
łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane, nie
wolno podłączać do niego wtyczki.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za wtycz‐
kę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników topikowych
(typu wykręcanego – wyjmowanych z opraw‐
ki), wyłączników różnicowo-prądowych (RCD)
oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować
wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegu‐
nach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
2.2 Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem obrażeń, opa‐
rzeniem lub wybuchem.
Z urządzenia należy korzystać w warunkach
domowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych urzą‐
dzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne są droż‐
ne.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Gdy urządzenie pracuje, należy zachować os‐
trożność przy otwieraniu jego drzwi. Może
dojść do uwolnienia gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękami
lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urzą‐
dzenia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni robo‐
czej ani miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi po‐
winny być zamknięte.
Należy ostrożnie otwierać drzwi urządzenia.
Stosowanie składników zawierających alkohol
może spowodować powstanie mieszanki alko‐
holu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie wol‐
no zbliżać do niego iskrzących przedmiotów
ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani w
jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi sub‐
stancjami.
OSTRZEŻENIE!
Występuje ryzyko uszkodzenia urzą‐
dzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
– nie należy kłaść naczyń ani innych przed‐
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia;
– nie należy kłaść folii aluminiowej bezpośred‐
nio na dnie urządzenia;
– Nie należy wlewać wody bezpośrednio do
rozgrzanego urządzenia.
– Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw w urządzeniu po zakończeniu pie‐
czenia.
– Należy zachować ostrożność podczas wy‐
jmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działa‐
nie urządzenia. Nie stanowi to wady w rozu‐
mieniu warunków gwarancji.
POLSKI 5
Do pieczenia wilgotnych ciast należy używać
głębokiej blachy. Sok z owoców może trwale
zaplamić emalię.
Pieczenie parowe
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie poparzeniem i
uszkodzenia urządzenia.
Nie otwierać drzwi urządzenia podczas pie‐
czenia parowego. Może dojść do uwolnienia
pary.
2.3 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob‐
rażeń, pożarem lub uszkodzeniem urzą‐
dzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy
wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę przewo‐
du zasilającego z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Występu‐
je zagrożenie pęknięcia szyb w drzwiach urzą‐
dzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie‐
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować się
z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urzą‐
dzenia, należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu
mogą stać się przyczyną pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne środki
czyszczące. Nie używać produktów ściernych,
myjek do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do piekar‐
ników należy przestrzegać wskazówek doty‐
czących bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii katalitycz‐
nej (jeśli dotyczy) żadnych detergentów.
2.4 Wewnętrzne oświetlenie
piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana
w tym urządzeniu jest przeznaczona wyłącz‐
nie do urządzeń domowych. Nie należy uży‐
wać jej do oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki na‐
leży odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego samego ty‐
pu.
2.5 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob‐
rażeń lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemożli‐
wić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia w
urządzeniu.
6
www.electrolux.com
3. OPIS URZĄDZENIA
7
4
5
6
14
13
10
11
12
9
5
4
1
2
3
2 31
8
1
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
2
Sterowanie elektroniczne
3
Pokrętło regulacji temperatury
4
Szuflada na wodę
5
Grill
6
Gniazdo termosondy
7
Oświetlenie piekarnika
8
Wentylator
9
Prowadnice blach, wyjmowane
10
Rurka odpływowa
11
Zawór spustowy wody
12
Tabliczka znamionowa
13
Poziomy umieszczenia potraw
14
Otwór wlotowy pary
3.1 Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do ustawiania naczyń, foremek do ciast oraz
do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
Blacha do pieczenia/opiekania mięsa
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbiera‐
nia skapującego tłuszczu.
Termosonda
Do mierzenia stopnia upieczenia potrawy.
Prowadnice teleskopowe
Do umieszczania rusztów i blach do ciasta.
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria i wyjmowane pro‐
wadnice blach (jeśli dotyczy).
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić
urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszcze‐
nie”.
4.2 Ustawianie aktualnego czasu
Na wyświetlaczu będzie widoczne wskazanie
i 12:00. Wartość 12 będzie migać.
1.
Nacisnąć + lub -, aby ustawić prawidłową
godzinę.
2.
Nacisnąć , aby potwierdzić. Jest to ko‐
nieczne tylko przy ustawianiu czasu po raz
pierwszy. Nowe ustawienie czasu zapisywa‐
ne jest automatycznie po upływie pięciu se‐
kund.
Na wyświetlaczu pojawi się
oraz us‐
tawiona godzina. Będzie migać wartość 00.
3.
Nacisnąć + lub -, aby ustawić prawidłową
liczbę minut.
4.
Nacisnąć , aby potwierdzić. Jest to ko‐
nieczne tylko gdy czas jest ustawiany po raz
pierwszy. Później nowe ustawienie czasu
jest po upływie pięciu sekund zapisywane
automatycznie.
Na wyświetlaczu zostanie pokazany nowo
ustawiony czas.
Zmiana ustawienia aktualnego czasu
Ustawienie aktualnego czasu można
zmienić tylko wtedy, gdy urządzenie jest
wyłączone.
POLSKI 7
Nacisnąć kilkakrotnie , aż na wyświetlaczu
zacznie migać wskaźnik aktualnego czasu
.
Aby ustawić nowy czas, należy postępować
zgodnie z procedurą „Ustawianie aktualnego
czasu”.
4.3 Nagrzewanie wstępne
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie w ce‐
lu wypalenia pozostałości smaru.
1.
Ustawić funkcję i temperaturę maksy‐
malną.
2.
Pozostawić włączone urządzenie na 45 mi‐
nut.
3.
Ustawić funkcję i temperaturę maksy‐
malną.
4.
Pozostawić włączone urządzenie na 15 mi‐
nut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż zwykle.
Z urządzenia może wydobywać się nieprzyjemny
zapach i dym. Jest to normalne zjawisko. Należy
zapewnić wystarczający dopływ świeżego powie‐
trza.
5. CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć pokrętło.
Pokrętło wysunie się.
5.1 Włączanie i wyłączanie
urządzenia
1.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
na żądaną funkcję.
2.
Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
3.
Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika do poło‐
żenia wyłączenia.
5.2 Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłą‐
czenia
Urządzenie jest wyłączone.
Szybkie nagrze‐
wanie
Umożliwia skrócenie czasu nagrzewania.
Termoobieg
Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast wymagających
jednakowej temperatury, na więcej niż jednym poziomie, bez
przenikania zapachów.
Pizza Do pieczenia pizzy, quiche i placków.
Pieczenie trady‐
cyjne
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie. Jednocześ‐
nie działa górna i dolna grzałka.
Grzałka dolna
Do pieczenia ciast z kruchym spodem. Działa tylko dolna grzał‐
ka.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
8
www.electrolux.com
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Grill
Do grillowania niewielkich ilości płaskich potraw na środku ru‐
sztu. Do przyrządzania tostów.
Szybki grill
Do grillowania płaskich potraw w dużych ilościach. Do przyrzą‐
dzania tostów. Działa cała grzałka grilla.
Turbo grill
Do pieczenia dużych kawałków mięsa. Grzałka grilla i wentylator
piekarnika pracują jednocześnie, zapewniając obieg gorącego
powietrza wokół potraw.
Termoobieg + pa‐
ra
Służy do pieczenia na parze.
5.3 Funkcja szybkiego nagrzewania
Funkcja szybkiego nagrzewania skraca czas na‐
grzewania.
1.
Ustawianie funkcji szybkiego nagrzewania:
patrz tabela „Funkcje piekarnika”.
2.
Obrócić pokrętło regulacji temperatury /
na żądaną temperaturę.
3.
Gdy urządzenie osiągnie ustawioną tempe‐
raturę, rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Funkcja szybkiego nagrzewania nie
przestaje działać po wyemitowaniu syg‐
nału dźwiękowego. Konieczne jest ręcz‐
ne wyłączenie funkcji.
4.
Wybrać funkcję piekarnika.
5.4 Wyświetlacz
1
Zegar
2
Wskaźnik nagrzewania i ciepła resztkowego
3
Zbiornik na wodę (tylko w wybranych mode‐
lach)
4
Czujka temperatury (tylko w wybranych mo‐
delach)
5
Blokada drzwi (tylko w wybranych mode‐
lach)
6
Godziny/minuty
7
Funkcje zegara
17 2 3
4567
5.5 Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
Zegar Ustawianie funkcji zegara.
,
Minus, plus Ustawianie czasu.
Minutnik Ustawianie minutnika. Nacisnąć i przytrzymać przycisk
przez ponad 3 sekundy, aby włączyć lub wyłączyć oświetle‐
nie piekarnika.
Temperatura Kontrola temperatury piekarnika lub temperatury wewnątrz
produktu wskazywanej przez termosondę (jeśli dotyczy).
Używać tylko, gdy włączona jest funkcja piekarnika.
POLSKI 9
5.6 Wskaźnik nagrzewania i ciepła
resztkowego
Po włączeniu funkcji piekarnika na wyświetlaczu
pojawiają się kolejno paski. Sygnalizują one
wzrost lub spadek temperatury w piekarniku.
Po wyłączeniu urządzenia, jeśli temperatura w
piekarniku przekracza 40°C, na wyświetlaczu wi‐
doczny jest wskaźnik ciepła resztkowego
.
Aby wyświetlić na wyświetlaczu aktualną tempe‐
raturę piekarnika, należy obrócić pokrętło regula‐
cji temperatury w lewo lub w prawo.
5.7 Pieczenie parowe
1.
Włączyć funkcję .
2.
Nacisnąć pokrywę szuflady na wodę, aby ją
otworzyć. Napełniać szufladę na wodę, aż
zaświeci się wskaźnik pełnego zbiornika.
Maksymalna pojemność zbiornika wynosi
900 ml. Taka ilość wody wystarcza na ok.
55-60 minut pieczenia.
Należy używać wyłącznie wody. Nie
używać wody filtrowanej (demineralizo‐
wanej) ani destylowanej. Nie używać in‐
nych cieczy.
Nie wlewać do szuflady na wodę łatwo‐
palnych cieczy ani cieczy zawierających
alkohol (grappy, whisky, koniaku itp.).
3.
Wsunąć szufladę na wodę do pierwotnego
położenia.
4.
Przygotować potrawę w odpowiednim na
czyniu.
5.
Ustawić temperaturę między 130°C a
230°C. Funkcja pieczenia parowego nie da‐
je dobrych rezultatów przy temperaturach
powyżej 230°C.
6.
Opróżniać zbiornik na wodę po każdym pie‐
czeniu parowym.
OSTRZEŻENIE!
Odczekać co najmniej 60 minut po każ‐
dym użyciu funkcji Termoobieg + para,
aby uniknąć wypływania gorącej wody
przez zawór spustowy wody.
5.8 Wskaźnik zbiornika na wodę
Gdy działa funkcja pieczenia parowego, na wy‐
świetlaczu pojawia się wskaźnik zbiornika na wo‐
dę. Wskaźnik zbiornika na wodę pokazuje po‐
ziom wody w zbiorniku.
— Zbiornik na wodę jest pełny. Gdy
zbiornik jest pełny, emitowany jest sygnał
dźwiękowy.
— Zbiornik na wojest napełniony
w połowie.
— Zbiornik na wodę jest pusty. Gdy trze‐
ba napełnić zbiornik, emitowany jest sygnał
dźwiękowy.
Po nalaniu do zbiornika zbyt dużej ilości
wody, jej nadmiar przelewa się przez ot‐
wór bezpieczeństwa na dno piekarnika.
Wytrzeć wodę gąbką lub ściereczką.
5.9 Opróżnianie zbiornika na wodę
Przed opróżnieniem zbiornika należy
upewnić się, że urządzenie ostygło.
1.
Przygotować rurkę odpływową (C), która
znajduje się w opakowaniu z instrukcją ob‐
sługi. Założyć złączkę (B) na jeden z koń‐
ców rurki odpływowej.
2.
Umieścić drugi koniec rurki odpływowej (C)
w pojemniku. Umieścić pojemnik poniżej za‐
woru spustowego (A).
3.
Otworzyć drzwi piekarnika i umieścić złącz‐
kę (B) w zaworze spustowym (A).
4.
Naciskać wielokrotnie złączkę podczas op‐
różniania zbiornika.
5.
Po usunięciu wody wyjąć złączkę z zaworu.
OSTRZEŻENIE!
Nie używać raz wykorzystanej wody do
ponownego napełnienia zbiornika.
Gdy na wyświetlaczu widoczny jest
symbol
, w zbiorniku nadal może
znajdować się pewna ilość wody. Nale‐
ży zaczekać, aż woda przestanie wypły‐
wać z zaworu spustowego.
B
C
A
10
www.electrolux.com
6. FUNKCJE ZEGARA
Symbol Funkcja Opis
Minutnik Odliczanie ustawionego czasu.
Aktualny czas Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu. Patrz
„Ustawianie aktualnego czasu”.
Czas Ustawianie czasu pracy urządzenia. Przed włączeniem tej funkcji
należy wybrać funkcję piekarnika.
Koniec Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia. Przed włączeniem tej
funkcji należy wybrać funkcję piekarnika. Istnieje możliwość jed‐
noczesnego użycia funkcji Czas i Koniec (ustawienie opóźnienia),
jeśli urządzenie ma włączyć się i wyłączyć automatycznie w pó‐
źniejszym czasie.
Nacisnąć kilkakrotnie , aby zmienić
ustawienie funkcji zegara.
Nacisnąć , aby potwierdzić ustawie‐
nia funkcji zegara lub zaczekać 5 se‐
kund, aby ustawienia zostały potwier‐
dzone automatycznie.
6.1 Ustawiane funkcji Czas lub
Koniec
1.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk , aż na
wyświetlaczu zacznie migać symbol
lub
.
2.
Nacisnąć + lub -, aby ustawić liczbę minut.
3.
Nacisnąć , aby potwierdzić.
4.
Nacisnąć + lub -, aby ustawić liczbę godzin.
5.
Nacisnąć , aby potwierdzić.
6.
Gdy upłynie ustawiony czas, na wyświetla‐
czu zacznie migać symbol
lub i
wskazanie ustawionego czasu. Przez dwie
minuty będzie emitowany sygnał dźwięko‐
wy. Urządzenie wyłączy się. Nacisnąć przy‐
cisk, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
7.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
w położenie wyłączenia.
Naciśnięcie podczas ustawiania
czasu dla funkcji Czas
powoduje
przejście urządzenia do ustawień funk‐
cji Koniec
.
6.2 Ustawianie minutnika
Służy do odliczania ustawionego czasu. Maksy‐
malny możliwy do ustawienia czas to 23 godziny
i 59 minut. Funkcja nie ma wpływu na działanie
piekarnika. Minutnik można ustawić w dowolnej
chwili – również wtedy, gdy urządzenie jest wyłą‐
czone.
1.
Nacisnąć . Na wyświetlaczu zacznie mi‐
gać
i 00.
2.
Nacisnąć + lub -, aby ustawić minutnik. Do‐
myślnie czas jest wyświetlany w minutach i
sekundach. Po ustawieniu czasu dłuższego
niż 60 minut na wyświetlaczu pojawi się
symbol
. Czas będzie wyświetlany w
godzinach i minutach.
3.
Minutnik uruchomi się automatycznie po
pięciu sekundach.
Po upływie 90% ustawionego czasu
zostanie wyemitowany sygnał dźwięko‐
wy. Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
4.
Gdy upłynie ustawiony czas, przez dwie mi‐
nuty będzie emitowany sygnał dźwiękowy.
Na wyświetlaczu zacznie migać wskazanie
00:00 i
. Nacisnąć przycisk, aby wyłą‐
czyć sygnał dźwiękowy.
Po ustawieniu minutnika, gdy działa
funkcja Czas lub Koniec, na wyświetla‐
czu pojawia się symbol
.
6.3 Stoper
Stoper umożliwia monitorowanie czasu pracy
piekarnika. Stoper włącza się natychmiast, gdy
piekarnik zaczyna się nagrzewać.
Aby wyzerować stoper, należy nacisnąć i przy‐
trzymać + i -. Zacznie się ponownie odliczanie
ustawionego czasu.
Nie można korzystać ze stopera, gdy
działa funkcja Czas
lub Koniec
.
POLSKI 11
7. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
7.1 Termosonda
Termosonda mierzy temperaturę wewnątrz mię‐
sa. Gdy mięso osiągnie ustawioną temperaturę,
urządzenie wyłącza się.
Do ustawienia są dwie wartości temperatur:
Temperatura piekarnika. Patrz tabela piecze‐
nia mięsa.
Temperatura wewnątrz produktu. Patrz tabela
dla termosondy.
Należy stosować wyłącznie termosondę
dostarczoną wraz z urządzeniem lub
oryginalną część zamienną.
1.
Ustawić funkcję i temperaturę piekarnika.
2.
Włożyć końcówkę termosondy (z symbolem
na uchwycie) w środek mięsa.
3.
Włożyć wtyczkę termosondy do gniazda
znajdującego się na przedniej ściance urzą‐
dzenia. Na wyświetlaczu pojawi się symbol
termosondy i domyślna temperatura wew‐
nątrz produktu. Przy pierwszym użyciu ter‐
mosondy domyślna temperatura wewnątrz
produktu wynosi 60°C.
4.
Gdy miga , można za pomocą pokrętła
regulacji temperatury zmienić domyślną
temperaturę wewnątrz produktu.
5.
Nacisnąć , aby zapisać w pamięci nową
temperaturę wewnątrz produktu lub zacze‐
kać 10 sekund, aby ustawienie zostało zapi‐
sane automatycznie. Nowa domyślna tem‐
peratura wewnątrz produktu zostanie wy
świetlona przy następnym użyciu termoson‐
dy.
6.
Należy upewnić się, że podczas pieczenia
termosonda pozostaje w mięsie, a jej wtycz‐
ka jest podłączona do gniazda w urządze‐
niu.
7.
Gdy mięso osiągnie ustawioną temperaturę,
zacznie migać symbol temperatury wew‐
nątrz produktu i termosondy. Przez dwie mi‐
nuty będzie emitowany sygnał dźwiękowy.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy na‐
cisnąć dowolny przycisk lub otworzyć drzwi
urządzenia.
8.
Wyjąć wtyczkę termosondy z gniazda. Wy‐
jąć mięso z urządzenia.
9.
Wyłączyć urządzenie.
Gdy urządzenie po raz pierwszy oblicza
szacowany czas trwania pieczenia, na
wyświetlaczu miga symbol -. Gdy obli‐
czanie dobiegnie końca, na wyświetla‐
czu pojawia się czas pieczenia. Pod‐
czas pieczenia urządzenie stale przeli‐
cza czas i w razie potrzeby aktualizuje
jego wartość na wyświetlaczu.
Podczas pieczenia można w dowolnej chwili
zmienić ustawienie temperatury wewnątrz
produktu:
1.
Nacisnąć :
Jednokrotnie – na wyświetlaczu pojawi
się wskazanie ustawionej temperatury
wewnątrz produktu, które będzie co 10
sekund zmieniać się ze wskazaniem ak‐
tualnej temperatury wewnątrz produktu.
Dwukrotnie – na wyświetlaczu pojawi się
wskazanie aktualnej temperatury piekar‐
nika, które będzie co 10 sekund zmieniać
się ze wskazaniem ustawionej tempera‐
tury piekarnika.
Trzykrotnie – na wyświetlaczu pojawi się
wskazanie ustawionej temperatury pie‐
karnika.
2.
Obrócić pokrętło regulacji temperatury, aby
zmienić temperaturę.
12
www.electrolux.com
7.2 Prowadnice teleskopowe
°C
1.
Wyciągnąć prawą i lewą prowadnicę tele‐
skopową.
°C
2.
Umieścić ruszt na prowadnicach teleskopo‐
wych i ostrożnie wsunąć do wnętrza urzą‐
dzenia.
Przed zamknięciem drzwi piekarnika należy
całkowicie wsunąć prowadnice teleskopo‐
we do wnętrza urządzenia.
Należy zachować instrukcję instalacji
prowadnic teleskopowych do wglądu w
przyszłości.
Prowadnice teleskopowe ułatwiają wkładanie i
wyjmowanie półek.
UWAGA!
Nie myć prowadnic teleskopowych w
zmywarce. Nie smarować prowadnic te
leskopowych.
7.3 Akcesoria do pieczenia parowego
Akcesoria do pieczenia parowego nie
są dostarczane z urządzeniem. Więcej
informacji można uzyskać od miejsco‐
wego dostawcy.
Naczynie do potraw dietetycznych przeznaczone
do użycia z funkcjami pieczenia parowego
Szklana miska (A)
POLSKI 13
•Pokrywka (B)
•Rurka dyszy (C)
Dysza do bezpośredniego pieczenia parowe‐
go (D)
Stalowy ruszt (E)
C
Naczynie składa się ze szklanej miski, pokrywki
w otworem na rurkę dyszy (C) oraz stalowego ru‐
sztu do umieszczenia na dnie naczynia.
14
www.electrolux.com
C
D
Dysza i rurka dyszy. Literą „C” oznaczono rurkę
dyszy do pieczenia parowego, a literą „D” – dy‐
szę do bezpośredniego pieczenia parowego.
Pieczenie parowe w naczyniu do potraw dietetycznych
Umieścić potrawę na stalowym ruszcie w naczy‐
niu do pieczenia i przykryć je pokrywką. Umieś‐
cić rurkę dyszy w specjalnym otworze w pokryw‐
ce naczynia do potraw dietetycznych. Umieścić
naczynie do pieczenia na drugim poziomie od
dołu. Umieścić drugi koniec rurki dyszy w otwo‐
rze wlotowym pary (patrz rozdział „Opis urządze‐
nia”).
Uważać, aby nie przygnieść rurki dyszy. Nie mo‐
że ona również dotykać grzałki w górnej części
piekarnika. Ustawić funkcję pieczenia parowego.
Bezpośrednie pieczenie parowe
Umieścić potrawę na stalowym ruszcie w naczy‐
niu do pieczenia. Dodać niewielką ilość wody.
Połączyć dyszę (D) z rurką dyszy (C). Umieścić
drugi koniec rurki w otworze wlotowym pary.
Nie przykrywać naczynia pokrywką.
Piekąc potrawy takie, jak kurczak, kaczka, indyk
czy duża ryba, należy umieścić dyszę (D) bezpo‐
średnio w pustej przestrzeni w mięsie. Uważać,
aby nie zatkać otworów.
POLSKI 15
Umieścić naczynie do pieczenia na pierwszym
lub drugim poziomie od dołu. Uważać, aby nie
przygnieść rurki dyszy. Nie może ona również
dotykać grzałki w górnej części piekarnika. Usta‐
wić funkcję pieczenia parowego.
Więcej informacji na temat pieczenia parowego
znajduje się w tabelach pieczenia dla funkcji pie‐
czenia parowego w rozdziale „Wskazówki i pora‐
dy”.
Rurka dyszy jest specjalnie przeznaczo‐
na do użycia w piekarniku i nie zawiera
szkodliwych substancji.
Zachować ostrożność, używając dyszy podczas
pracy piekarnika. Aby dotknąć dyszy, gdy piekar‐
nik jest gorący, należy założyć rękawice kuchen‐
ne. Jeśli nie używa się funkcji pieczenia parowe‐
go, należy wyjąć dyszę z piekarnika.
Nie stawiać gorącego naczynia do pieczenia na
zimnych/mokrych powierzchniach.
Nie wlewać zimnych płynów do gorącego naczy‐
nia do pieczenia.
Nie stawiać naczynia do pieczenia na rozgrzanej
powierzchni płyty grzejnej.
16
www.electrolux.com
Nie używać do czyszczenia naczynia ściernych
środków czyszczących, szorstkich myjek ani
proszków do czyszczenia.
8. DODATKOWE FUNKCJE
8.1 Blokada uruchomienia
Gdy włączona jest blokada uruchomienia, nie
można uruchomić piekarnika. Jest to zabezpie‐
czenie przed przypadkowym włączeniem urzą‐
dzenia przez dzieci.
Włączanie i wyłączanie funkcji blokady
uruchomienia:
1.
Nie ustawiać funkcji piekarnika.
2.
Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać przez
2 sekundy
i +.
3.
Zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Na wyświetlaczu pojawi się lub zniknie
wskazanie SAFE (odpowiednio po włącze‐
niu lub wyłączeniu blokady uruchomienia).
8.2 Blokada panelu
Dotyczy modeli wyposażonych w funk‐
cję pirolizy.
Funkcja blokady panelu chroni przed przypadko‐
wą zmianą ustawień funkcji piekarnika. Funkcję
blokady panelu można włączyć tylko podczas
pracy urządzenia.
Włączanie i wyłączanie funkcji blokady panelu:
1.
Włączyć urządzenie.
2.
Włączyć funkcję lub ustawienie piekarnika.
3.
Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać przez
2 sekundy
i +.
4.
Zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Na wyświetlaczu pojawi się lub zniknie
wskazanie Loc (odpowiednio po włączeniu
lub wyłączeniu funkcji blokady panelu).
Jeśli piekarnik wyposażono w funkcję
czyszczenia pirolitycznego, drzwi zosta
ną zablokowane, a na wyświetlaczu po‐
jawi się wskazanie
.
Gdy włączona jest funkcja blokady pa‐
nelu, urządzenie można wyłączyć. Po
wyłączeniu urządzenia funkcja blokady
panelu również zostaje wyłączona.
Po obróceniu pokrętła lub naciśnięciu
przycisku na wyświetlaczu pojawi się
wskazanie Loc.
8.3 Automatyczne wyłączenie
Ze względów bezpieczeństwa urządzenie wyłą‐
cza się samoczynnie po pewnym czasie:
jeśli włączona jest funkcja piekarnika,
jeśli użytkownik nie zmieni temperatury pie‐
karnika.
Temperatura piekar‐
nika
Czas wyłączenia
30 - 115°C 12.5 godz.
120 - 195°C 8.5 godz.
200 - 245°C 5.5 godz.
250°C – temp. maks. 3.0 godz.
Po samoczynnym wyłączeniu się urządzenia na‐
leży nacisnąć dowolny przycisk, aby ponownie je
włączyć.
Funkcja samoczynnego wyłączenia
działa ze wszystkimi funkcjami piekarni‐
ka z wyjątkiem funkcji: Czas, Koniec,
Opóźnienie oraz Termosonda.
POLSKI 17
8.4 Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący
włącza się automatycznie, aby utrzymać po‐
wierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze.
Po wyłączeniu urządzenia wentylator chłodzący
kontynuuje działanie do czasu schłodzenia urzą‐
dzenia.
8.5 Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub uszko‐
dzone podzespoły mogą spowodować niebez‐
pieczne przegrzanie urządzenia. Aby temu zapo‐
biec, piekarnik wyposażono w termostat bezpie‐
czeństwa, który w razie potrzeby wyłącza zasila‐
nie. Po obniżeniu temperatury piekarnik automa‐
tycznie włączy się ponownie.
9. PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
9.1 Wewnętrzna strona drzwi
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie
drzwi urządzenia znajdują się:
Numery poziomów piekarnika.
Informacje o funkcjach pieczenia, zalecanych
poziomach umieszczania potraw i temperatu‐
rach dla popularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach mają wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych składników.
Potrawy można umieszczać w urządzeniu na
pięciu różnych poziomach. Poziomy umie‐
szczania potraw liczy się od dołu.
Urządzenie wyposażono w specjalny układ
obiegu powietrza oraz stałej recyrkulacji pary.
System ten, dzięki obecności pary, umożliwia
przygotowanie delikatnych potraw z chrupiącą
skórką. Zmniejsza on do minimum czas pie‐
czenia i zużycie energii.
Wewnątrz urządzenia lub na szklanych
drzwiach może skraplać się wilgoć. Jest to
normalne zjawisko. Otwierając drzwi podczas
pieczenia, należy zawsze odsunąć się od
urządzenia. Aby ograniczyć zjawisko skrapla‐
nia pary wodnej, należy uruchamiać urządze‐
nie na 10 minut przed rozpoczęciem piecze‐
nia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym użyciu
urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przedmio‐
tów bezpośrednio na dnie urządzenia ani nie
zakrywać jego elementów folią aluminiową.
Może to wpłynąć na efekty pieczenia i spowo‐
dować uszkodzenie emaliowanej powłoki.
9.2 Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia.
Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do pie‐
czenia jednocześnie należy pozostawić jeden
pusty poziom między nimi.
9.3 Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw należy
używać głębokiej blachy, aby nie dopuścić do
trwałego zabrudzenia piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać około
15 minut przed jego pokrojeniem, aby nie wy‐
ciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy do głębokiej blachy
wlać nieco wody. Aby zapobiec gromadzeniu
się dymu, należy dolewać wody po trochu, za
każdym razem, gdy wyparuje.
9.4 Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy, jej
konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy kontrolować wy‐
niki pieczenia. Pozwoli to odnaleźć najlepsze us‐
tawienia (mocy grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości potraw
pieczonych przy użyciu omawianego urządzenia.
18
www.electrolux.com
9.5 Tabela pieczenia
CIASTA
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie‐
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe‐
ratura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Tem‐
peratu‐
ra (°C)
Ciasta uciera‐
ne
2 170 3 (2 i 4) 160 45 - 60 W foremce do
ciasta
Kruche ciasto 2 170 3 (2 i 4) 160 20 - 30 W foremce do
ciasta
Sernik 1 170 2 165 60 - 80 W 26 cm forem‐
ce do ciasta
Ciasto z jabł‐
kami (szarlot‐
ka)
2 170 2 (po lewej i
po prawej)
160 80 - 100 W dwóch 20 cm
foremkach do
ciasta ustawio‐
nych na rusz‐
cie
1)
Strudel 3 175 2 150 60 - 80 Na blasze do
pieczenia ciasta
Tarta z dże‐
mem
2 170 2 (po lewej i
po prawej)
165 30 - 40 W 26 cm forem‐
ce do ciasta
Biszkopt 2 170 2 160 50 - 60 W 26 cm forem‐
ce do ciasta
Keks/ciasto
owocowe
2 160 2 150 90 - 120 W 20 cm forem‐
ce do ciasta
1)
Ciasto ze śliw‐
kami
1 175 2 160 50 - 60 W formie do
chleba
1)
Małe ciastecz
ka – jeden po‐
ziom
3 170 3 140 -
150
20 - 30 Na blasze do
pieczenia ciasta
Małe ciastecz
ka – dwa po‐
ziomy
- - 2 i 4 140 -
150
25 - 35 Na blasze do
pieczenia ciasta
Małe ciastecz
ka – trzy po‐
ziomy
- - 1, 3 i 5 140 -
150
30 - 45 Na blasze do
pieczenia ciasta
Ciasteczka/
ciasta przekła‐
dane – jeden
poziom
3 140 3 140 -
150
30 - 35 Na blasze do
pieczenia ciasta
POLSKI 19
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie‐
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe‐
ratura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Tem‐
peratu‐
ra (°C)
Ciasteczka/
ciasta przekła‐
dane – dwa
poziomy
- - 2 i 4 140 -
150
35 - 40 Na blasze do
pieczenia ciasta
Ciasteczka/
ciasta przekła‐
dane – trzy po‐
ziomy
- - 1, 3 i 5 140 -
150
35 - 45 Na blasze do
pieczenia ciasta
Bezy – jeden
poziom
3 120 3 120 80 - 100 Na blasze do
pieczenia ciasta
Bezy – dwa
poziomy
- - 2 i 4 120 80 - 100 Na blasze do
pieczenia cias‐
ta
1)
Drożdżówki 3 190 3 190 12 - 20 Na blasze do
pieczenia cias‐
ta
1)
Eklery – jeden
poziom
3 190 3 170 25 - 35 Na blasze do
pieczenia ciasta
Eklery – dwa
poziomy
- - 2 i 4 170 35 - 45 Na blasze do
pieczenia ciasta
Tarty płaskie 2 180 2 170 45 - 70 W 20 cm forem‐
ce do ciasta
Ciasto owoco‐
we
1 160 2 150 110 - 120 W 24 cm forem‐
ce do ciasta
Biszkopt królo‐
wej Wiktorii
1 170 2 (po lewej i
po prawej)
160 50 - 60 W 20 cm forem‐
ce do ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie przez 10 minut.
CHLEB I PIZZA
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie tradycyjne Termoobieg
Czas pie‐
czenia
(min)
Uwagi
Poziom
piekarnika
Tempe‐
ratura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Tempe‐
ratura
(°C)
Biały chleb 1 190 1 190 60 - 70 1 - 2 bochenki
po 500 g
1)
Chleb żytni 1 190 1 180 30 - 45 W formie do
chleba
Bułki 2 190 2 (2 i 4) 180 25 - 40 6 - 8 bułek na
blasze do pie‐
czenia ciasta
1)
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EOB6631AOX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi