Juno JB097C5 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
JB097C5
Instrukcja
obsługi
PL
Piekarnik pa‐
rowy
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
4
Opis urządzenia 7
Przed pierwszym użyciem 7
Codzienna eksploatacja 8
Funkcje zegara 11
Korzystanie z akcesoriów 12
Dodatkowe funkcje 16
Wskazówki i porady 16
Konserwacja i czyszczenie 30
Rozwiązywanie problemów 34
Instalacja 35
Efektywność energetyczna 37
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem
eksploatacji urządzenia należy uważnie zapoznać się z
załączoną instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada za
obrażenia ciała ani szkody spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia. Należy zachować
instrukcję obsługi w bezpiecznym i łatwo dostępnym miejscu
do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych,
a także nieposiadające odpowiedniej wiedzy lub
doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane w zakresie bezpiecznego korzystania z
urządzenia i będą świadome związanych z tym zagrożeń.
Nie pozwalać dzieciom bawić się urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym dla
dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
Dzieciom i zwierzętom nie wolno zbliżać się do
pracującego lub stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne
elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie wyposażono w blokadę uruchomienia,
zaleca się jej włączenie.
2
Dzieciom nie wolno zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
Dzieciom w wieku do 3 lat nie wolno zbliżać się do
urządzenia podczas jego pracy.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie oraz jego nieosłonięte
elementy nagrzewają się podczas pracy do wysokiej
temperatury. Należy zachować ostrożność, aby uniknąć
kontaktu z elementami grzejnymi. Dzieci poniżej 8 roku
życia nie powinny znajdować się w pobliżu urządzenia,
jeśli nie są pod stałym nadzorem.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń
należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy
odłączyć je od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do
wymiany żarówki należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek,
ponieważ mogą one porysować powierzchnię, co może
skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi wymienić
go producent, autoryzowane centrum serwisowe lub inna
wykwalifikowana osoba, aby zapobiec zagrożeniu
porażeniem prądem.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
3
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Instalacja
OSTRZEŻENIE! Urządzenie
może zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Należy postępować zgodnie z
instrukcją instalacji dołączoną do
urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Należy zawsze
stosować rękawice ochronne i mieć na
stopach pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad
nim spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej
wysokości.
Urządzenie wyposażono w elektryczny
układ chłodzenia. Wymaga on zasilania
elektrycznego.
Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem
elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o
podłączeniu elektrycznym podane na
tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami instalacji zasilającej. W
przeciwnym razie należy skontaktować
się z elektrykiem.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda elektrycznego
z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie
uszkodzić wtyczki ani przewodu
zasilającego. Wymiany przewodu
zasilającego można dokonać wyłącznie
w naszym autoryzowanym centrum
serwisowym.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi
są mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i zaizolowanych
części, zabezpieczenie przed
porażeniem prądem należy
zamocować w taki sposób, aby nie
można go było odłączyć bez użycia
narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po zakończeniu
instalacji. Należy zadbać o to, aby w
zainstalowanym urządzeniu wtyczka
przewodu zasilającego była łatwo
dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie ciągnąć za
przewód zasilający. Należy zawsze
ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego – wyjmowane z oprawki),
wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD)
oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące minimum
3 mm.
Urządzenie spełnia wymogi dyrektyw
EWG.
4
Obsługa
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo odniesienia
obrażeń ciała, oparzenia,
porażenia prądem lub
wybuchu.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi
urządzenia.
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie uszkodzenia
urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych
naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić emalię.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw. Nie
wolno go używać do innych celów,
takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Jeśli urządzenie zainstalowano za
ścianką meblową (np. za drzwiami
szafki), drzwi nie wolno zamykać
podczas użytkowania urządzenia.
Połączenie wysokiej temperatury i
wilgoci wewnątrz zamkniętego mebla
może doprowadzić do uszkodzenia
urządzenia, mebla lub podłogi. Nie
zamykać drzwi szafki, aż urządzenie
całkowicie ostygnie po użyciu.
Pieczenie parowe
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie poparzeniem i
uszkodzenia urządzenia.
Wydostająca się para może wywołać
poparzenia:
Nie otwierać drzwi urządzenia
podczas pieczenia parowego.
Po zakończeniu pieczenia
parowego otworzyć drzwi z
zachowaniem ostrożności.
5
Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie odniesieniem
obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem szyb
w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia
należy zachować ostrożność. Drzwi są
ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją
czyścić.
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować wyłącznie
obojętne środki czyszczące. Nie
używać żadnych produktów ściernych,
myjek do szorowania,
rozpuszczalników ani metalowych
przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników,
należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa
umieszczonych na opakowaniu.
Nie używać detergentów do
czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli
dotyczy).
Wewnętrzne oświetlenie
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać jej do
oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia
prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany
lampy należy odłączyć urządzenie od
źródła zasilania.
Używać wyłącznie lamp tego samego
typu.
Utylizacja
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie odniesieniem
obrażeń ciała lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko
urządzenia i oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka
lub zwierzęcia w urządzeniu.
Serwis
Należy skontaktować się z
autoryzowanym punktem serwisowym,
który naprawi urządzenie.
Należy stosować wyłącznie oryginalne
części zamienne.
6
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
10
8
9
16
13
14
12
5
4
1
2
3
4 63 5 721
11
15
1
Panel sterowania
2
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3
Kontrolka/symbol zasilania
4
Sterowanie elektroniczne
5
Pokrętło regulacji temperatury
6
Wskaźnik/symbol temperatury
7
Wskaźnik zbiornika na wodę
8
Szuflada na wodę
9
Grzałka
10
Oświetlenie
11
Wentylator
12
Prowadnice blach, wyjmowane
13
Rurka odpływowa
14
Zawór spustowy wody
15
Poziomy umieszczenia potraw
16
Otwór wlotowy pary
Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast
oraz do pieczenia mięs.
Blacha uniwersalna
Do pieczenia ciast i ciastek. Do
pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Aby ustawić aktualną godzinę,
patrz rozdział „Funkcje zegara”.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Wyczyścić urządzenie i akcesoria przed
pierwszym użyciem.
Umieścić akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach w początkowym
położeniu.
Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste
urządzenie w celu wypalenia pozostałości
smaru.
1. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na 1
godzinę.
3. Ustawić funkcję i ustawić
maksymalną temperaturę.
7
4. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
5. Ustawić funkcję i ustawić
maksymalną temperaturę.
6. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać
się nieprzyjemny zapach i dym. Jest to
normalne zjawisko. Należy zapewnić
wystarczający dopływ świeżego powietrza
do pomieszczenia.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Chowane pokrętła sterowania
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć
pokrętło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie
urządzenia
W zależności od modelu na
urządzeniu mogą znajdować
się kontrolki, symbole przy
pokrętłach lub wskaźniki:
Kontrolka zapala się, gdy
urządzenie pracuje.
Symbol informuje, czy za
pomocą pokrętła
modyfikowane są ustawienia
dotyczące funkcji piekarnika
lub temperatury.
Wskaźnik włącza się, gdy
piekarnik się nagrzewa.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika w celu wybrania żądanej
funkcji.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
w celu wybrania żądanej temperatury.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy
obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury do położenia wyłączenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłą‐
czenia
Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie pie‐
karnika
Umożliwia włączenie oświetlenia, gdy nie jest włączona
funkcja pieczenia.
Górna/dolna
grzałka
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Górna grzałka Do przyrumieniania chleba, ciast i ciasteczek. Do wykań‐
czania upieczonych potraw.
8
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Grzałka dolna Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do pastery‐
zowania żywności.
Szybki grill Do grillowania potraw płaskich w dużych ilościach i do
opiekania pieczywa.
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu z
kością na jednym poziomie. Również do przyrządzania
zapiekanek i przyrumieniania.
Termoobieg /
Rozmrażanie
Do pieczenia na trzech poziomach jednocześnie oraz do
suszenia żywności.Ustawić temperaturę o 20-40°C niż‐
szą niż dla funkcji Górna/dolna grzałka.
Tej funkcji można użyć do rozmrażania potraw mrożo‐
nych, takich jak warzywa i owoce. Czas rozmrażania
uzależniony jest od ilości i grubości mrożonej potrawy.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających in‐
tensywnego przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić
temperaturę o 20-40°C niższą niż dla funkcji Górna/dolna
grzałka.
Termoobieg +
parowe
Służy do pieczenia na parze. Funkcja umożliwia skróce‐
nie czasu pieczenia oraz zachowanie witamin i składni‐
ków odżywczych w potrawie. Wybrać funkcję i ustawić
temperaturę w zakresie od 130°C do 230°C.
Wyświetlacz
A B C
A. Wskaźniki funkcji
B. Wskazanie czasu
C. Wskaźnik funkcji
Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
MINUS Ustawianie czasu.
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
PLUS Ustawianie czasu.
9
Pieczenie parowe
1. Włączyć funkcję .
2. Nacisnąć pokrywę szuflady na wodę,
aby ją otworzyć. Napełniać szufladę na
wodę, aż zaświeci się wskaźnik
pełnego zbiornika.
Maksymalna pojemność zbiornika
wynosi 900 ml. Taka ilość wody
wystarcza na ok. 55-60 minut
pieczenia.
Należy używać wyłącznie
wody. Nie używać wody
filtrowanej
(demineralizowanej) ani
destylowanej. Nie używać
innych cieczy.
Nie wlewać do szuflady na
wodę łatwopalnych cieczy
ani cieczy zawierających
alkohol (grappy, whisky,
koniaku itp.).
3. Wsunąć szufladę na wodę do
pierwotnego położenia.
4. Przygotować potrawę w odpowiednim
naczyniu.
5. Ustawić temperaturę między 130°C a
230°C.
Funkcja pieczenia parowego nie daje
dobrych rezultatów przy temperaturach
powyżej 230°C.
OSTRZEŻENIE! Odczekać co
najmniej 60 minut po każdym
użyciu funkcji parowej, aby
uniknąć wypływania gorącej
wody przez zawór spustowy
wody.
Opróżniać zbiornik na wodę po każdym
pieczeniu parowym.
UWAGA! Urządzenie jest
gorące. Występuje zagrożenie
poparzeniem. Zachować
ostrożność podczas
opróżniania szuflady na wodę.
Wskaźnik pustego zbiornika
Wskaźnik sygnalizuje, że zbiornik jest
pusty i należy go napełnić.
Więcej informacji na ten temat znajduje
się w rozdziale „Pieczenie parowe”.
Informacja o pełnym zbiorniku
Wskaźnik sygnalizuje, że piekarnik
jest gotowy do rozpoczęcia pieczenia
parowego.
Po nalaniu do zbiornika zbyt
dużej ilości wody, jej nadmiar
przelewa się przez otwór
bezpieczeństwa na dno
piekarnika.
Wytrzeć wodę gąbką lub
ściereczką.
Opróżnianie zbiornika na wodę
UWAGA! Przed opróżnieniem
zbiornika należy upewnić się,
że urządzenie ostygło.
1. Przygotować rurkę odpływową (C),
która znajduje się w opakowaniu z
instrukcją obsługi. Założyć złączkę (B)
na jeden z końców rurki odpływowej.
2. Umieścić drugi koniec rurki
odpływowej (C) w pojemniku. Umieścić
pojemnik poniżej zaworu spustowego
(A).
B
C
A
3. Otworzyć drzwi piekarnika i umieścić
złączkę (B) w zaworze spustowym (A).
4. Naciskać wielokrotnie złączkę podczas
opróżniania zbiornika.
10
Gdy na wyświetlaczu
widoczny jest wskaźnik ,
w zbiorniku nadal może
znajdować się pewna ilość
wody. Należy zaczekać, aż
woda przestanie wypływać
z zaworu spustowego.
5. Po usunięciu wody wyjąć złączkę z
zaworu.
Nie używać raz wykorzystanej
wody do ponownego
napełnienia zbiornika.
FUNKCJE ZEGARA
Tabela funkcji zegara
Funkcja zegara Zastosowanie
BIEŻĄCA GO‐
DZINA
Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu.
CZAS Ustawianie czasu pracy urządzenia.
KONIEC Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia.
CZAS OPÓŹNIE‐
NIA
Łączy funkcje CZAS i KONIEC.
MINUTNIK Ustawianie czasu odliczania. Funkcja nie ma wpływu na dzia‐
łanie urządzenia.
Ustawianie i zmiana aktualnego
czasu
Przed użyciem piekarnika należy ustawić
czas.
Wskaźnik miga po podłączeniu
urządzenia do zasilania, po przerwie w
zasilaniu lub gdy zegar nie jest ustawiony.
Nacisnąć lub , aby ustawić
prawidłową godzinę.
Po upływie około pięciu sekund miganie
ustanie, a na wyświetlaczu będzie
widoczna ustawiona aktualna godzina.
Aby zmienić aktualny czas, naciskać ,
aż zacznie migać .
Ustawianie funkcji CZAS
1. Ustawić funkcję piekarnika i
temperaturę piekarnika.
2. Naciskać
, aż zacznie migać.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić
funkcję CZAS.
Na wyświetlaczu widoczne jest wskazanie
.
4. Gdy upłynie czas pieczenia, będzie
migać i zostanie wyemitowany
sygnał dźwiękowy. Urządzenie
wyłączy się automatycznie.
5. Nacisnąć dowolny przycisk, aby
wyłączyć sygnał dźwiękowy.
6. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury w położenie wyłączenia.
Ustawianie funkcji KONIEC
1. Ustawić funkcję piekarnika i
temperaturę piekarnika.
2. Naciskać , aż zacznie migać.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić czas.
Na wyświetlaczu widoczne jest wskazanie
.
11
4. Gdy upłynie czas pieczenia, będzie
migać i zostanie wyemitowany
sygnał dźwiękowy. Nacisnąć dowolny
przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
5. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury w położenie wyłączenia.
6. Urządzenie wyłączy się
automatycznie.
Ustawianie CZASU OPÓŹNIENIA
1. Ustawić funkcję piekarnika i
temperaturę piekarnika.
2. Naciskać , aż zacznie migać.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić
funkcję CZAS.
4. Nacisnąć
.
5. Nacisnąć lub , aby ustawić
funkcję KONIEC.
6. Nacisnąć , aby potwierdzić.
Urządzenie włączy się później
automatycznie, będzie działać przez czas
ustawiony w funkcji CZAS i zakończy
pracę o godzinie ustawionej w funkcji
KONIEC. O ustawionej godzinie zostanie
wyemitowany sygnał dźwiękowy.
7. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury w położenie wyłączenia.
8. Urządzenie wyłączy się
automatycznie.
Ustawianie MINUTNIKA
1. Naciskać , aż zacznie migać.
2. Nacisnąć lub , aby ustawić
żądany czas.
Minutnik uruchomi się automatycznie po 5
sekundach.
3. Gdy upłynie ustawiony czas, zostanie
wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Nacisnąć dowolny przycisk, aby
wyłączyć sygnał dźwiękowy.
4. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika w
położeniu wyłączenia.
Anulowanie funkcji zegara
1. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk .
Funkcja zegara wyłączy się po kilku
sekundach.
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Wkładanie akcesoriów
Ruszt:
Wsunąć ruszt między prowadnice jednego
z poziomów umieszczania potraw;
upewnić się, że nóżki są skierowane
w dół.
Głęboka blacha:
Wsunąć głęboką blachę między
prowadnice jednego z poziomów
umieszczania potraw.
12
Ruszt wraz z głęboką blachą:
Wsunąć głęboką blachę między
prowadnice blachy, a ruszt między
prowadnice powyżej; upewnić się, że
nóżki są skierowane w dół.
Niewielkie występy na górze
mają na celu zapewnienie
większego bezpieczeństwa.
Występy służą także jako
zabezpieczenie przed
wypadnięciem. Wysoka
krawędź wokół rusztu
zapobiega zsuwaniu się
naczyń z rusztu.
Akcesoria do pieczenia
parowego
Akcesoria do pieczenia
parowego nie są dostarczane z
urządzeniem. Więcej informacji
można uzyskać od
miejscowego dostawcy.
Naczynie do potraw dietetycznych
przeznaczone do użycia z funkcjami
pieczenia parowego
Naczynie składa się ze szklanej miski,
pokrywki w otworem na rurkę dyszy (C)
oraz stalowego rusztu do umieszczenia na
dnie naczynia.
Szklana miska (A)
Pokrywka (B)
Dysza i rurka dyszy
C
D
Literą „C” oznaczono rurkę dyszy do
pieczenia parowego, a literą „D” – dyszę
do bezpośredniego pieczenia parowego.
13
Rurka dyszy (C)
Dysza do bezpośredniego pieczenia
parowego (D)
Stalowy ruszt (E)
Nie stawiać gorącego naczynia do
pieczenia na zimnych / mokrych
powierzchniach.
Nie wlewać zimnej cieczy do gorącego
naczynia do pieczenia.
Nie stawiać naczynia do pieczenia na
rozgrzanej powierzchni gotowania.
Nie używać do czyszczenia naczynia
ściernych środków czyszczących,
szorstkich myjek ani proszków do
czyszczenia.
14
Pieczenie parowe w naczyniu
do potraw dietetycznych
Umieścić potrawę na stalowym ruszcie w
naczyniu do pieczenia i przykryć je
pokrywką.
1. Umieścić rurkę dyszy w specjalnym
otworze w pokrywce naczynia do
potraw dietetycznych.
C
2. Umieścić naczynie do pieczenia na
drugim poziomie od dołu.
3. Umieścić drugi koniec rurki dyszy w
otworze wlotowym pary.
Uważać, aby nie przygnieść rurki dyszy.
Nie może ona również dotykać grzałki w
górnej części piekarnika.
4. Ustawić funkcję pieczenia parowego.
Bezpośrednie pieczenie parowe
Umieścić potrawę na stalowym ruszcie w
naczyniu do pieczenia. Dodać niewielką
ilość wody.
UWAGA! Nie przykrywać
naczynia pokrywką.
OSTRZEŻENIE! Zachować
ostrożność, używając dyszy
podczas pracy piekarnika. Aby
dotknąć dyszy, gdy piekarnik
jest gorący, należy założyć
rękawice kuchenne. Jeśli nie
używa się funkcji pieczenia
parowego, należy wyjąć dyszę
z piekarnika.
Rurka dyszy jest specjalnie
przeznaczona do użycia w
piekarniku i nie zawiera
szkodliwych substancji.
1. Połączyć dyszę (D) z rurką dyszy (C).
Umieścić drugi koniec rurki w otworze
wlotowym pary.
2. Umieścić naczynie do pieczenia na
pierwszym lub drugim poziomie od
dołu.
Uważać, aby nie przygnieść rurki dyszy.
Nie może ona również dotykać grzałki w
górnej części piekarnika.
3. Ustawić funkcję pieczenia parowego.
Piekąc potrawy takie, jak kurczak, kaczka,
indyk czy duża ryba, należy umieścić
dyszę (D) bezpośrednio w pustej
przestrzeni w mięsie. Uważać, aby nie
zatkać otworów.
15
Więcej informacji na temat pieczenia
parowego znajduje się w tabelach
pieczenia dla funkcji pieczenia parowego
w rozdziale „Wskazówki i porady”.
DODATKOWE FUNKCJE
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator
chłodzący włącza się automatycznie, aby
utrzymać powierzchnie urządzenia w
niskiej temperaturze. Po wyłączeniu
urządzenia wentylator chłodzący może
nadal działać do czasu schłodzenia
urządzenia.
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub
uszkodzone podzespoły mogą
spowodować niebezpieczne przegrzanie
urządzenia. Aby temu zapobiec, piekarnik
wyposażono w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie.
Po obniżeniu temperatury piekarnik
automatycznie włączy się ponownie.
WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od
przepisu, jakości oraz ilości
użytych składników.
Informacje ogólne
W urządzeniu jest pięć poziomów.
Poziomy umieszczania potraw liczy się
od dołu.
Urządzenie wyposażono w specjalny
układ obiegu powietrza oraz stałej
recyrkulacji pary. System ten, dzięki
obecności pary, umożliwia
przygotowanie delikatnych potraw z
chrupiącą skórką. Zmniejsza on do
minimum czas pieczenia i zużycie
energii.
Wewnątrz urządzenia lub na szklanych
drzwiach może skraplać się wilgoć.
Jest to normalne zjawisko. Otwierając
drzwi podczas pieczenia, należy
zawsze odsunąć się od urządzenia.
Aby ograniczyć zjawisko skraplania
pary wodnej, należy uruchamiać
urządzenie na 10 minut przed
rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia ani nie zakrywać jego
elementów folią aluminiową. Może to
wpłynąć na efekty pieczenia i
16
spowodować uszkodzenie emaliowanej
powłoki.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4
ustawionego czasu pieczenia.
Jeśli wykorzystywane są dwie blachy
do pieczenia jednocześnie należy
pozostawić jeden pusty poziom między
nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw
należy używać głębokiej blachy, aby
nie dopuścić do trwałego zabrudzenia
piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w
piekarniku podczas pieczenia, należy
do głębokiej blachy wlać nieco wody.
Aby zapobiec gromadzeniu się dymu,
należy dolewać wody po trochu, za
każdym razem, gdy wyparuje.
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju
potrawy, jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy
kontrolować wyniki pieczenia. Pozwoli to
odnaleźć najlepsze ustawienia (mocy
grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
Tabela pieczenia
Ciasta
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempe‐
ratura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Ciasta
ucierane
170 2 160 3 (2 i 4) 45 - 60 W forem‐
ce do
ciasta
Kruche
ciasto
170 2 160 3 (2 i 4) 20 - 30 W forem‐
ce do
ciasta
Sernik 170 1 165 2 60 - 80 W 26 cm
foremce
do ciasta
Jabłecz‐
nik (szar‐
lotka)
1)
170 2 160 2 (po le‐
wej i po
prawej)
80 - 100 W dwóch
20 cm fo‐
remkach
do ciasta
ustawio‐
nych na
ruszcie
17
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempe‐
ratura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
Tarta z
dżemem
170 2 165 2 (po le‐
wej i po
prawej)
30 - 40 W 26 cm
foremce
do ciasta
Biszkopt 170 2 160 2 50 - 60 W 26 cm
foremce
do ciasta
Keks /
Ciasto
owoco‐
we
1)
160 2 150 2 90 - 120 W 20 cm
foremce
do ciasta
Ciasto ze
śliwka‐
mi
1)
175 1 160 2 50 - 60 W formie
do chleba
Małe
ciastecz‐
ka – je‐
den po‐
ziom
170 3 140 - 150 3 20 - 30 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
Małe
ciastecz‐
ka – dwa
poziomy
- - 140 - 150 2 i 4 25 - 35 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
Małe
ciastecz‐
ka – trzy
poziomy
- - 140 - 150 1, 3 i 5 30 - 45 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
Ciastecz‐
ka / cias‐
ta prze‐
kładane –
jeden po‐
ziom
140 3 140 - 150 3 30 - 35 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
18
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempe‐
ratura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Ciastecz‐
ka / cias‐
ta prze‐
kładane –
dwa po‐
ziomy
- - 140 - 150 2 i 4 35 - 40 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
Ciastecz‐
ka / cias‐
ta prze‐
kładane –
trzy po‐
ziomy
- - 140 - 150 1, 3 i 5 35 - 45 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
Bezy –
jeden po‐
ziom
120 3 120 3 80 - 100 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
Bezy –
dwa po‐
ziomy
1)
- - 120 2 i 4 80 - 100 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
Bułecz‐
ki
1)
190 3 190 3 12 - 20 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
Eklery –
jeden po‐
ziom
190 3 170 3 25 - 35 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
Eklery –
dwa po‐
ziomy
- - 170 2 i 4 35 - 45 Na blasze
do pie‐
czenia
ciasta
Tarty pła‐
skie
180 2 170 2 45 - 70 W 20 cm
foremce
do ciasta
19
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempera‐
tura (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempe‐
ratura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Ciasto
owocowe
z dużą
ilością
owoców
160 1 150 2 110 - 120 W 24 cm
foremce
do ciasta
Biszkopt
królowej
Wiktorii
170 1 160 2 (po le‐
wej i po
prawej)
50 - 60 W 20 cm
foremce
do ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Chleb i pizza
Produkt Górna/dolna grzałka Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Tempe‐
ratura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Tempe‐
ratura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Biały
chleb
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2 bo‐
chenki po
500 g
Chleb
żytni
190 1 180 1 30 - 45 W formie
do chleba
Bułki
1)
190 2 180 2 (2 i 4) 25 - 40 6 - 8 bu‐
łek na
blasze do
pieczenia
ciasta
Pizza
1)
230 - 250 1 230 - 250 1 10 - 20 Na bla‐
sze do
pieczenia
ciasta lub
głębokiej
blasze
Babecz‐
ki
1)
200 3 190 3 10 - 20 Na bla‐
sze do
pieczenia
ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Juno JB097C5 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi