umysłowych, ani osoby, którym brakuje
doświadczenia i stosownej wiedzy, chyba
że są one pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo,
która instruuje jak bezpiecznie korzystać
z urządzenia.
● Dzieci powinny znajdować się pod stałą
opieką, aby nie dopuścić do używania
przez nie urządzenia jako zabawki.
● Uwaga: Nie pozwalać, aby dzieci miały
dostęp do elementów opakowania,
ponieważ mogą one spowodować
zagrożenie, np. uduszenia.
● Za szkody wynikłe z nieprawidłowego
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi winę
ponosi wyłącznie użytkownik.
● Urządzenie przeznaczone jest do użytku
domowego, a nie przemysłowego.
● Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i w
celu uniknięcia ryzyka, wszelkie naprawy
urządzeń elektrycznych muszą być
wykonywane przez wykwalifikowany i
upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
zasilającego. Jeśli urządzenie wymaga
naprawy, prosimy wysłać je do jednego z
naszych działów obsługi klienta.
Odpowiednie adresy znajdują się w
karcie gwarancyjnej w języku polskim.
Przed pierwszym użyciem
-
Wyjąć urządzenie z opakowania i usunąć
znajdujące się na nim ewentualnie
naklejki.
-
Przed użyciem urządzenia po raz
pierwszy należy posmarować teflonowe
płyty opiekacza niewielką warstwą
tłuszczu lub oleju, zamknąć opiekacz i
włączyć go na 10 minut. W ten sposób
usunąć można charakterystyczny zapach,
który wydziela się przy pierwszym
włączeniu nowego urządzenia. Należy
wówczas zapewnić odpowiednią
wentylację pomieszczenia.
-
Po zakończeniu czynności oczyścić
opiekacz według instrukcji podanej w
punkcie Konserwacja i czyszczenie.
Obsługa
-
Włożyć wtyczkę do kontaktu. Zapali się
wówczas główna lampka kontrolna.
-
Po około 8 minutach rozgrzewania
opiekacz jest gotowy do pracy. Po
osiągnięciu przez urządzenie wymaganej
temperatury zapali się zielona lampka
stanu gotowości.
-
Otworzyć opiekacz.
-
Ułożyć przygotowane kanapki na dolnej
płycie opiekającej i delikatnie przycisnąć
je górną płytą.
-
Ścisnąć obydwie płyty opiekające razem i
zamknąć zatrzask. Uwaga: nie zamykać
płyt na siłę. Jeśli ich zamknięcie jest
utrudnione, należy zmniejszyć ilość
żywności przeznaczonej do zapiekania.
-
Zazwyczaj kanapki są gotowe po 3-4
minutach, w zależności od rodzaju
pieczywa i nadzienia.
-
Odblokować zatrzask, otworzyć opiekacz
i wyjąć kanapki. Aby uniknąć
porysowania i uszkodzenia teflonowych
płyt, nie należy używać do wyjmowania
kanapek ostrych lub spiczastych narzędzi.
-
Przed przystąpieniem do
przygotowywania następnej partii
kanapek należy zamknąć płytę górną i
poczekać do ponownego zapalenia się
zielonej lampki stanu gotowości.
-
Po zakończeniu pracy wyjąć wtyczkę z
kontaktu. Główna lampka kontrolna
zgaśnie.
Konserwacja i czyszczenie
● Przed przystąpieniem do czyszczenia
należy urządzenie wyłączyć z sieci i
poczekać aż zupełnie ostygnie. Opiekacz
powinien stygnąć w pozycji otwartej.
● Nie zanurzać urządzenia w wodzie, ani
nie myć go wodą, ponieważ grozi to
porażeniem prądem.
● Do czyszczenia nie należy stosować
żadnych silnych środków ścierających czy
roztworów, ani ostrych narzędzi
czyszczących.
-
Teflonowe płyty wymagają utrzymania
tylko w niewielkim zakresie. Wystarczy
32