• Nie przegotowywać potraw poprzez zbyt duże ustawienie mocy i
czasu. Potrawy mogą się wówczas nadmiernie wysuszyć, przypalić,
a nawet zapalić.
• Podczas pracy urządzenia komora piekarnika grzałka grilla oraz ak‐
cesoria ulegają silnemu nagrzaniu. Należy o tym pamiętać podczas
obsługi piekarnika i używać rękawicy kuchennej lub ściereczki do
naczyń. Ryzyko oparzeń!
• Przedmioty metalowe muszą być oddalone od ścianek i drzwiczek
piekarnika o co najmniej 2 cm. W przeciwny wypadku może dojść do
przypadkowego wyładowania elektrycznego, które może uszkodzić
urządzenie.
• Jeżeli nie podano inaczej, nie należy używać folii aluminiowej.
• Nie dopuszczać, aby pomiędzy drzwiczkami a ich obramowaniem
znalazły się jakiekolwiek przedmioty.
• Należy utrzymywać w czystości uszczelkę drzwi, powierzchnię
uszczelniającą oraz wnętrze urządzenia. Brak czystości urządzenia
może doprowadzić do niebezpiecznych sytuacji.
• W piekarniku nie wolno przechowywać żadnych łatwopalnych przed‐
miotów. Mogłyby zapalić się podczas jego włączania.
W jaki sposób można uniknąć uszkodzeń urządzenia
• Podczas pieczenia nie wolno stawiać na spodzie piekarnika żadnych
przedmiotów ani przykrywać żadnych części piekarnika folią
aluminiową. Może to prowadzić do nadmiernego wzrostu
temperatury, co może uszkodzić emaliowaną powłokę piekarnika.
• Soki owocowe kapiące z blachy do pieczenia pozostawiają niedające
się usunąć plamy. Z tego względu do bardzo wilgotnych ciast należy
stosować głębokie blachy.
• Nie obciążać otwartych drzwi piekarnika.
• Nigdy nie należy wlewać wody bezpośrednio do wnętrza
rozgrzanego piekarnika. Może to spowodować uszkodzenia i prze‐
barwienia emaliowanej powłoki piekarnika.
• Użycie siły, zwłaszcza na krawędzie przedniej szyby, może spowo‐
dować pęknięcie szkła.
• W piekarniku nie wolno przechowywać żadnych palnych przedmio‐
tów. Mogłyby one zapalić się podczas włączania piekarnika.
Wskazówki bezpieczeństwa
9