• W miarę możliwości należy gotować produkty
pod przykryciem w naczyniach odpowiednich
do używania w kuchence mikrofalowej. Potra‐
wy można gotować bez przykrycia, jeśli ich
wierzch ma być przypieczony.
• Należy uważać, aby nie rozgotować potrawy
poprzez ustawienie za wysokiego poziomu
mocy lub zbyt długiego czasu gotowania. Mo‐
że to spowodować wysuszenie, przypalenie
lub zapalenie się potrawy.
• Nie gotować w urządzeniu jajek w skorup‐
kach, ponieważ mogą eksplodować. Przed
smażeniem jajek należy nakłuć ich żółtka.
• Przed gotowaniem produktów ze „skórką”, ta‐
kich jak ziemniaki, pomidory czy kiełbaski, na‐
leży kilkakrotnie ponakłuwać je widelcem, aby
nie eksplodowały.
• Schłodzoną lub mrożoną żywność należy go‐
tować dłużej.
• Potrawy z sosem wymagają okresowego mie‐
szania.
• Warzywa o zwartej strukturze, takie jak mar‐
chew, groszek czy kalafior, muszą być goto‐
wane w wodzie.
• Większe kawałki należy obrócić na drugą stro‐
nę po upływie połowy czasu gotowania.
• W miarę możliwości należy pokroić warzywa
na kawałki podobnej wielkości.
• Używać płaskich, szerokich naczyń.
• Nie używać naczyń z porcelany, ceramiki lub
fajansu z małymi otworami (np. na uchwytach)
lub mającymi nieszkliwione dna. Wilgoć znaj‐
dująca się w otworach może po podgrzaniu
spowodować pęknięcie naczynia.
• Szklane dno pełni (jeśli dotyczy) funkcję po‐
wierzchni służącej do podgrzewania potraw i
płynów. Jest ono niezbędne do działania ku‐
chenki mikrofalowej.
• Podgrzewając płyn, należy zawsze umie‐
szczać w naczyniu szklany patyczek, aby za‐
pobiec jego wykipieniu lub pryskaniu.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb:
• Mrożone, pozbawione opakowania mięso po‐
łożyć na odwróconym małym talerzu, umie‐
szczonym w większym pojemniku lub na rusz‐
cie do rozmrażania bądź plastikowym sicie,
tak aby umożliwić spływanie cieczy powstają‐
cej podczas rozmrażania.
• Obrócić produkt w połowie czasu rozmraża‐
nia. W miarę możliwości podzielić, a następ‐
nie wyjąć kawałki, które zaczęły się rozmra‐
żać.
Rozmrażanie masła, porcji tortu i twarogu:
• Nie rozmrażać tych produktów całkowicie w
urządzeniu, lecz dokończyć rozmrażanie w
temperaturze pokojowej. Zapewnia to bardziej
równomierne efekty. Przed rozpoczęciem roz‐
mrażania należy usunąć wszystkie metalowe
lub aluminiowe elementy opakowania.
Rozmrażanie owoców i warzyw:
• Nie rozmrażać całkowicie w urządzeniu wa‐
rzyw i owoców, które będą poddawane dalszej
obróbce jako produkty surowe. Dokończyć ich
rozmrażanie w temperaturze pokojowej.
• Można użyć wyższej mocy mikrofal, aby goto‐
wać warzywa i owoce bez ich uprzedniego
rozmrażania.
Dania gotowe:
• Gotowe dania w metalowych lub plastikowych
opakowaniach (z metalowymi pokrywkami)
można rozmrażać lub podgrzewać za pomocą
mikrofal, jeśli producent wyraźnie zaznaczył,
że nadają się one do kuchenek mikrofalo‐
wych.
• Należy przestrzegać wskazówek producenta
żywności podanych na opakowaniu (np. zdjąć
metalową pokrywkę i nakłuć plastikową folię).
Odpowiednie naczynia i materiały
Naczynie/materiał Kuchenka mikrofalowa Grill
Rozmrażanie Podgrze‐
wanie
Gotowa‐
nie
Szkło i porcelana odporne na wysoką tem‐
peraturę (bez metalowych elementów, np.
Pyrex, szkło żaroodporne)
X X X X
Szkło i porcelana nieodporne na wysoką
temperaturę
1)
X -- -- --
POLSKI 11