Electrolux EVY7600AOX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EVY5760AO
EVY7600AA
EVY7600AO
.......................................................... .......................................................
PL PIEKARNIK Z FUNKCJĄ
MIKROFAL
INSTRUKCJA OBSŁUGI
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. OPIS URZĄDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
5. CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
6. TRYB KUCHENKI MIKROFALOWEJ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
7. FUNKCJE ZEGARA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
8. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
9. DODATKOWE FUNKCJE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
10. PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
11. KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
12. CO ZROBIĆ, GDY… . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
13. DANE TECHNICZNE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci doświadczeń i innowacji. To
pomysłowe i stylowe urządzenie zaprojektowano z myślą o Tobie. Użytkując je masz zawsze pewność uzyskania
wspaniałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:
Wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w rozwiązywaniu problemów oraz informacje
dotyczące serwisu:
www.electrolux.com
Zarejestruj swój produkt, aby uprościć jego obsługę serwisową:
www.electrolux.com/productregistration
Kupuj akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z serwisem, należy przygotować poniższe dane.
Informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej. Model, numer produktu, numer seryjny.
Ostrzeżenie/przestroga – informacje dotyczące bezpieczeństwa.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
2
www.electrolux.com
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy do‐
kładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie od‐
powiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane niepra‐
widłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz
z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uduszeniem lub odniesieniem obrażeń
mogących skutkować trwałym kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego ro‐
ku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające odpowied‐
niej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane przez
dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeń‐
stwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, zale‐
ca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci bez
nadzoru dorosłych.
Urządzenie i jego przewód zasilający nie mogą znajdować się w
zasięgu dzieci poniżej ósmego roku życia.
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu zasilającego mo‐
że dokonać tylko wykwalifikowana osoba.
POLSKI 3
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze mocno się nagrzewa.
Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wy‐
jmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń należy zawsze
używać rękawic kuchennych.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy odłą‐
czyć je od zasilania.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponie‐
waż mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć najpierw
ich przednią, a następnie tylną część od bocznych ścianek. Za‐
montować prowadnice blach w odwrotnej kolejności.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do wy‐
miany żarówki należy upewnić się, że urządzenie zostało wyłą‐
czone.
2.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może zainstalować wyłącz‐
nie wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego
urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją instalacji do‐
starczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia
urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych urzą‐
dzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdujące
się obok urządzenia i nad nim spełniały odpo‐
wiednie wymogi bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z urzą‐
dzeniami lub meblami o tej samej wysokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem i pora
żeniem prądem elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wykonać
wszystkie połączenia elektryczne.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o podłącze‐
niu elektrycznym podane na tabliczce znamio‐
nowej są zgodne z parametrami instalacji za‐
silającej. W przeciwnym razie należy skontak‐
tować się z elektrykiem.
Należy zawsze używać prawidłowo zamonto‐
wanych gniazd elektrycznych z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wymianę
uszkodzonego przewodu zasilającego należy
zlecić przedstawicielowi serwisu lub wykwalifi‐
kowanemu elektrykowi.
4
www.electrolux.com
Przewody zasilające nie mogą dotykać drzwi
urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdują‐
cych się pod napięciem, jak zaizolowanych
części zabezpieczenie przed porażeniem prą‐
dem należy zamocować w taki sposób, aby
nie można go było odłączyć bez użycia narzę‐
dzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycznego
dopiero po zakończeniu instalacji. Należy za‐
dbać o to, aby po zakończeniu instalacji urzą‐
dzenia wtyczka przewodu zasilającego była
łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane, nie
wolno podłączać do niego wtyczki.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za wtycz‐
kę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników topikowych
(typu wykręcanego – wyjmowanych z opraw‐
ki), wyłączników różnicowo-prądowych (RCD)
oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować
wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegu‐
nach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
2.2 Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem obrażeń, opa‐
rzeniem lub wybuchem.
Z urządzenia należy korzystać w warunkach
domowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych urzą‐
dzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne są droż‐
ne.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Gdy urządzenie pracuje, należy zachować os‐
trożność przy otwieraniu jego drzwi. Może
dojść do uwolnienia gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękami
lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urzą‐
dzenia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni robo‐
czej ani miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi po‐
winny być zamknięte.
Należy ostrożnie otwierać drzwi urządzenia.
Stosowanie składników zawierających alkohol
może spowodować powstanie mieszanki alko‐
holu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie wol‐
no zbliżać do niego iskrzących przedmiotów
ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani w
jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi sub‐
stancjami.
OSTRZEŻENIE!
Występuje ryzyko uszkodzenia urzą‐
dzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
– nie należy kłaść naczyń ani innych przed‐
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia;
– nie należy kłaść folii aluminiowej bezpośred‐
nio na dnie urządzenia;
– Nie należy wlewać wody bezpośrednio do
rozgrzanego urządzenia.
– Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw w urządzeniu po zakończeniu pie‐
czenia.
– Należy zachować ostrożność podczas wy‐
jmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działa‐
nie urządzenia. Nie stanowi to wady w rozu‐
mieniu warunków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy używać
głębokiej blachy. Sok z owoców może trwale
zaplamić emalię.
Kuchenka mikrofalowa
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie pożarem i poparzeniem.
Nie włączać urządzenia, jeśli jego wnętrze jest
puste.
Nie używać urządzenia, jeśli nie działa pra‐
widłowo.
Aby zapobiec nagłemu wykipieniu płynu, nale‐
ży zamieszać go przed podgrzaniem w ku‐
chence mikrofalowej.
POLSKI 5
Należy upewnić się, że metalowe przedmioty
znajdują się w odległości co najmniej 2 cm od
ścianek i drzwi urządzenia.
Podczas gotowania lub podgrzewania potraw
należy przestrzegać zaleceń dotyczących mi‐
nimalnej temperatury. Do pomiaru temperatu‐
ry należy stosować wyłącznie termometry
nadające się do użycia w kuchenkach mikro‐
falowych.
Nie podgrzewać w urządzeniu oleju spoży‐
wczego ani alkoholu.
Nie suszyć w urządzeniu futer zwierzęcych,
wyrobów tekstylnych, poduszek wypełnionych
ziarnem ani okładów żelowych.
Nie wkładać do urządzenia folii aluminiowej.
Aby zapobiec korozji, należy po każdym uży‐
ciu wytrzeć urządzenie do sucha za pomocą
ściereczki.
2.3 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob‐
rażeń, pożarem lub uszkodzeniem urzą‐
dzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy
wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę przewo‐
du zasilającego z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Występu‐
je zagrożenie pęknięcia szyb w drzwiach urzą‐
dzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie‐
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować się
z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urzą‐
dzenia, należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu
mogą stać się przyczyną pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne środki
czyszczące. Nie używać produktów ściernych,
myjek do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do piekar
ników należy przestrzegać wskazówek doty‐
czących bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii katalitycz‐
nej (jeśli dotyczy) żadnych detergentów.
2.4 Wewnętrzne oświetlenie
piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana
w tym urządzeniu jest przeznaczona wyłącz‐
nie do urządzeń domowych. Nie należy uży‐
wać jej do oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki na‐
leży odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego samego ty‐
pu.
2.5 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob‐
rażeń lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemożli‐
wić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia w
urządzeniu.
6
www.electrolux.com
3. OPIS URZĄDZENIA
1 3 642 5
12
4
3
1
2
10
11
7
8
9
1
Panel sterowania
2
Kontrolka/symbol/wskaźnik zasilania
3
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4
Sterowanie elektroniczne
5
Kontrolka/symbol/wskaźnik temperatury/za‐
silania kuchenki mikrofalowej
6
Pokrętło regulacji temperatury/mocy mikro‐
fal
7
Grill i grzałka
8
Generator mikrofal
9
Oświetlenie
10
Wentylator i grzałka
11
Prowadnice blach, wyjmowane
12
Poziomy umieszczenia potraw
3.1 Akcesoria
UWAGA!
Nie używać blachy do pieczenia ciasta
ani głębokiej blachy (jeśli dotyczy) pod‐
czas korzystania z funkcji Kuchenka mi‐
krofalowa.
Ruszt
Do ustawiania naczyń, foremek do ciast oraz do
pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić
urządzenie.
POLSKI 7
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszcze‐
nie”.
4.2 Ustawianie czasu
Po pierwszym podłączeniu do zasilania na wy‐
świetlaczu na kilka sekund pojawią się wszystkie
symbole. Przez kolejnych kilka sekund będzie
wyświetlana informacja o wersji oprogramowa
nia.
Gdy zniknie wskazanie dotyczące wersji opro‐
gramowania, na wyświetlaczu pojawi się
oraz „12:00”. "Wskazanie „12” będzie migać.
1.
Nacisnąć lub , aby ustawić aktualną
godzinę.
2.
Nacisnąć , aby potwierdzić (jest to ko‐
nieczne tylko za pierwszym razem; następ‐
nym razem po upływie 5 sekund nowy czas
zostanie zapisany automatycznie).
Na wyświetlaczu pojawi się
oraz us
tawiona godzina. "Będzie migać wskazanie
00”.
3.
Nacisnąć lub , aby ustawić aktualną
liczbę minut.
4.
Nacisnąć , aby potwierdzić (jest to ko‐
nieczne tylko za pierwszym razem; następ‐
nym razem po upływie 5 sekund nowy czas
zostanie zapisany automatycznie).
Na wyświetlaczu temperatury/zegara pojawi
się ustawiona godzina.
Zmiana ustawienia godziny
Zmiany aktualnej godziny można dokonać tylko
wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony.
Nacisnąć
. Na wyświetlaczu zacznie migać
ustawiony czas i symbol
. Aby ustawić nowy
czas, należy postępować zgodnie z procedu
opisaną w punkcie „Ustawianie czasu”.
5. CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć pokrętło
sterujące. Pokrętło wysunie się.
5.1 Włączanie funkcji pieczenia
1.
Za pomocą pokrętła wyboru funkcji piekarni‐
ka wybrać żądaną funkcję.
2.
Obrócić pokrętło regulacji temperatury/mocy
mikrofal na żądaną temperaturę.
3.
Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika do poło‐
żenia wyłączenia („0”).
Symbol pokrętła, wskaźnik lub kontrolka
(zależnie od modelu – patrz opis
urządzenia):
Wskaźnik włącza się, gdy piekarnik
się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy urządzenie
pracuje.
Symbol informuje, czy za pomocą
pokrętła modyfikowane są ustawienia
dotyczące któregoś z pól grzejnych,
funkcji piekarnika, czy temperatury.
5.2 Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Umożliwia włączenie oświetlenia, gdy nie jest włączona
funkcja pieczenia.
8
www.electrolux.com
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Kuchenka mikrofalowa Powoduje wytwarzanie ciepła bezpośrednio w produk
tach spożywczych. Należy jej używać do podgrzewania
gotowych potraw i napojów, rozmrażania mięsa lub owo‐
ców oraz gotowania warzyw i ryb.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie 2 pozio‐
mach oraz do suszenia żywności. Ustawić temperaturę o
20–40°C niższą od temperatury dla pieczenia tradycyjne‐
go.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających in‐
tensywnego przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić
temperaturę o 20–40°C niższą od temperatury dla pie‐
czenia tradycyjnego.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grzałka dolna Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie
oraz do pasteryzowania żywności.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw mrożonych.
Grill Do grillowania płaskich potraw i pieczenia tostów.
Szybki grill Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opie‐
kania pieczywa.
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na
jednym poziomie. Również do zapiekania i przyrumienia‐
nia.
5.3 Wyświetlacz
A B C
D
EFG
A)
Minutnik
B)
Wskaźnik nagrzewania i ciepła resztkowego
C)
Szuflada na wodę (tylko w wybranych mode‐
lach)
D)
Termosonda (tylko w wybranych modelach)
E)
Blokada drzwi (tylko w wybranych modelach)
F)
Godziny/minuty
G)
Funkcje zegara
5.4 Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
,
MINUS, PLUS Ustawianie czasu.
POLSKI 9
Przycisk Funkcja Opis
MIKROFALE Ustawianie mocy mikrofal.
TEMPERATURA Kontrola temperatury piekarnika lub termo‐
sondy (jeśli dotyczy). Używać tylko wów‐
czas gdy włączona jest funkcja piekarnika.
5.5 Wskaźnik nagrzewania/ciepła
resztkowego
Po włączeniu funkcji piekarnika na wyświetlaczu
pojawiają się kolejno paski. Sygnalizują one
wzrost lub spadek temperatury w piekarniku.
6. TRYB KUCHENKI MIKROFALOWEJ
6.1 Ustawianie funkcji kuchenki
mikrofalowej
1.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji kuchenki
mikrofalowej w celu wybrania żądanej funk‐
cji
.
Na wyświetlaczu zostaną pokazane: do‐
myślna wartość mocy mikrofal oraz domyśl‐
na wartość funkcji Czas.
2.
Nacisnąć przycisk i zmienić ustawienia
temperatury/mocy mikrofal za pomocą po
krętła
.
Ustawioną wartość mocy można zmieniać
skokowo co 100 W.
3.
Nacisnąć , a następnie / , aby
zmienić ustawienia funkcji Czas.
Urządzenie automatycznie zacznie pracę po
upływie kilku sekund.
4.
Po zakończeniu ustawionego czasu emito‐
wany jest sygnał dźwiękowy, a funkcja ku‐
chenki mikrofalowej automatycznie wyłącza
się.
5.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
do położenia wyłączenia („0”).
UWAGA!
Urządzenie nie może pracować, gdy nie
ma w nim żywności.
Podczas działania funkcji kuchenki
mikrofalowej można:
zmieniać ustawienia mocy,
sprawdzać ustawienia mocy. Nacis‐
nąć
.
6.2 Ustawianie funkcji Kombi
1.
Za pomocą pokrętła wyboru funkcji wybrać
funkcję piekarnika.
Na wyświetlaczu pojawi się domyślna war‐
tość temperatury.
2.
Wybrać inną temperaturę.
3.
Włączyć funkcję kuchenki mikrofalowej. Za‐
poznać się z rozdziałem „Ustawianie funkcji
kuchenki mikrofalowej”.
4.
Po upływie ustawionego czasu włączy się
sygnał dźwiękowy, a funkcje piekarnika i ku‐
chenki mikrofalowej wyłączą się automa‐
tycznie.
5.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji w położenie
wyłączenia („0).
6.3 Kuchenka mikrofalowa
Wskazówki dotyczące użytkowania
Informacje ogólne:
Po wyłączeniu urządzenia należy pozostawić
w nim potrawę na kilka minut (patrz „Tabele
dla funkcji kuchenki mikrofalowej: czas odcze‐
kania”).
Przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy
należy usunąć opakowanie z folii aluminiowej,
metalową tackę itp.
Gotowanie:
Nie używać blachy do pieczenia ciasta ani
głębokiej blachy (jeśli dotyczy) podczas ko‐
rzystania z funkcji Kuchenka mikrofalowa.
10
www.electrolux.com
W miarę możliwości należy gotować produkty
pod przykryciem w naczyniach odpowiednich
do używania w kuchence mikrofalowej. Potra‐
wy można gotować bez przykrycia, jeśli ich
wierzch ma być przypieczony.
Należy uważać, aby nie rozgotować potrawy
poprzez ustawienie za wysokiego poziomu
mocy lub zbyt długiego czasu gotowania. Mo‐
że to spowodować wysuszenie, przypalenie
lub zapalenie się potrawy.
Nie gotować w urządzeniu jajek w skorup‐
kach, ponieważ mogą eksplodować. Przed
smażeniem jajek należy nakłuć ich żółtka.
Przed gotowaniem produktów ze „skórką”, ta‐
kich jak ziemniaki, pomidory czy kiełbaski, na‐
leży kilkakrotnie ponakłuwać je widelcem, aby
nie eksplodowały.
Schłodzoną lub mrożoną żywność należy go‐
tować dłużej.
Potrawy z sosem wymagają okresowego mie‐
szania.
Warzywa o zwartej strukturze, takie jak mar‐
chew, groszek czy kalafior, muszą być goto‐
wane w wodzie.
Większe kawałki należy obrócić na drugą stro‐
nę po upływie połowy czasu gotowania.
W miarę możliwości należy pokroić warzywa
na kawałki podobnej wielkości.
Używać płaskich, szerokich naczyń.
Nie używać naczyń z porcelany, ceramiki lub
fajansu z małymi otworami (np. na uchwytach)
lub mającymi nieszkliwione dna. Wilgoć znaj‐
dująca się w otworach może po podgrzaniu
spowodować pęknięcie naczynia.
Szklane dno pełni (jeśli dotyczy) funkcję po‐
wierzchni służącej do podgrzewania potraw i
płynów. Jest ono niezbędne do działania ku‐
chenki mikrofalowej.
Podgrzewając płyn, należy zawsze umie‐
szczać w naczyniu szklany patyczek, aby za‐
pobiec jego wykipieniu lub pryskaniu.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb:
Mrożone, pozbawione opakowania mięso po‐
łożyć na odwróconym małym talerzu, umie‐
szczonym w większym pojemniku lub na rusz‐
cie do rozmrażania bądź plastikowym sicie,
tak aby umożliwić spływanie cieczy powstają‐
cej podczas rozmrażania.
Obrócić produkt w połowie czasu rozmraża‐
nia. W miarę możliwości podzielić, a następ‐
nie wyjąć kawałki, które zaczęły się rozmra‐
żać.
Rozmrażanie masła, porcji tortu i twarogu:
Nie rozmrażać tych produktów całkowicie w
urządzeniu, lecz dokończyć rozmrażanie w
temperaturze pokojowej. Zapewnia to bardziej
równomierne efekty. Przed rozpoczęciem roz‐
mrażania należy usunąć wszystkie metalowe
lub aluminiowe elementy opakowania.
Rozmrażanie owoców i warzyw:
Nie rozmrażać całkowicie w urządzeniu wa‐
rzyw i owoców, które będą poddawane dalszej
obróbce jako produkty surowe. Dokończyć ich
rozmrażanie w temperaturze pokojowej.
Można użyć wyższej mocy mikrofal, aby goto‐
wać warzywa i owoce bez ich uprzedniego
rozmrażania.
Dania gotowe:
Gotowe dania w metalowych lub plastikowych
opakowaniach (z metalowymi pokrywkami)
można rozmrażać lub podgrzewać za pomocą
mikrofal, jeśli producent wyraźnie zaznaczył,
że nadają się one do kuchenek mikrofalo
wych.
Należy przestrzegać wskazówek producenta
żywności podanych na opakowaniu (np. zdjąć
metalową pokrywkę i nakłuć plastikową folię).
Odpowiednie naczynia i materiały
Naczynie/materiał Kuchenka mikrofalowa Grill
Rozmrażanie Podgrze‐
wanie
Gotowa‐
nie
Szkło i porcelana odporne na wysoką tem‐
peraturę (bez metalowych elementów, np.
Pyrex, szkło żaroodporne)
X X X X
Szkło i porcelana nieodporne na wysoką
temperaturę
1)
X -- -- --
POLSKI 11
Naczynie/materiał Kuchenka mikrofalowa Grill
Rozmrażanie Podgrze‐
wanie
Gotowa‐
nie
Szkło i szkło ceramiczne z materiałów od‐
pornych na wysoką i niską temperaturę
(np. Arcoflam), ruszt grilla
X X X X
Ceramika
2)
, fajans
2)
X X X --
Tworzywo sztuczne odporne wysoką tem
peraturę do 200°C
3)
X X X --
Karton, papier X -- -- --
Folia spożywcza X -- -- --
Folia do pieczenia z zamknięciem nadają‐
cym się do kuchenek mikrofalowych
3)
X X X --
Metalowe naczynia do pieczenia, np.
emaliowane lub żeliwne
-- -- -- X
Formy do pieczenia lakierowane na czar‐
no lub z powłoką silikonową
3)
-- -- -- X
Blacha do pieczenia ciasta -- -- -- X
Naczynia do przyrumieniania, np. talerz
Crisp lub Crunch
-- X X --
Potrawy gotowe w opakowaniach
3)
X X X X
1)
Bez srebrnych, złotych i platynowych elementów oraz metalowych dekoracji
2)
Bez kwarcowych lub metalowych elementów oraz szkliwa z zawartością metalu
3)
Należy przestrzegać wskazówek producenta dotyczących maksymalnej temperatury.
X odpowiednie
-- nieodpowiednie
O czym jeszcze należy pamiętać…
Artykuły spożywcze mają różny kształt i właś‐
ciwości. Przygotowuje się je w różnych iloś‐
ciach. Dlatego czas rozmrażania, podgrzewa‐
nia lub gotowania może być różny. Jako ogól‐
ną wskazówkę można przyjąć prawidłowość:
podwójna ilość = blisko podwójna ilość czasu.
Kuchenka mikrofalowa powoduje wytwarzanie
ciepła bezpośrednio w produktach spoży‐
wczych. Dlatego nie wszystkie miejsca roz‐
grzewają się w tym samym czasie. Z tego
względu zwłaszcza podczas podgrzewania
większych potraw należy je mieszać lub obra‐
cać na drugą stronę.
W tabelach podany jest czas odczekania. Po‐
trawę należy pozostawić na ten czas w urzą‐
dzeniu lub poza nim, tak aby ciepło rozeszło
się bardziej równomiernie.
Gotując ryż, lepsze efekty można uzyskać,
stosując płaskie, szerokie naczynie.
6.4 Przykładowe ustawienia mocy dla
różnych zastosowań
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie
charakter orientacyjny.
Ustawienie mocy Przeznaczenie
1000 W
900 W
800 W
700 W
Podgrzewanie płynów
Podgotowanie na początku procesu piecze
nia
Gotowanie warzyw
Rozpuszczanie żelatyny i masła
12
www.electrolux.com
Ustawienie mocy Przeznaczenie
600 W
500 W
Rozmrażanie i podgrzewanie produktów
zamrożonych
Podgrzewanie potraw na talerzach
Duszenie gulaszu
Gotowanie produktów z jaj
400 W
300 W
200 W
Dalsze gotowanie potraw
Gotowanie delikatnych produktów spoży‐
wczych
Podgrzewanie jedzenia dla niemowląt
Powolne gotowanie ryżu
Podgrzewanie delikatnych potraw
Roztapianie sera
100 W Rozmrażanie mięsa, ryb, chleba
Rozmrażanie sera, śmietany, masła
Rozmrażanie owoców i ciast (tortów śmie‐
tanowych)
Wspomaganie wyrastania ciasta drożdżo‐
wego
Podgrzewanie zimnych potraw i napojów
7. FUNKCJE ZEGARA
SYMBOL FUNKCJA OPIS
MINUTNIK Odliczanie ustawionego czasu. Funkcja nie ma wpływu na
działanie piekarnika. MINUTNIK można ustawić w dowolnej
chwili – również wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone.
BIEŻĄCA GODZINA Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu.
Patrz „Ustawianie czasu”.
CZAS Ustawianie czasu pracy urządzenia. Przed włączeniem tej
funkcji należy wybrać funkcję piekarnika.
KONIEC Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia. Przed włącze‐
niem tej funkcji należy wybrać funkcję piekarnika. Istnieje
możliwość jednoczesnego użycia funkcji Czas i Koniec (us‐
tawienie opóźnienia), jeśli urządzenie ma włączyć się i wy‐
łączyć automatycznie w późniejszym czasie.
Nacisnąć kilkakrotnie , aby zmienić
ustawienie funkcji zegara.
Nacisnąć , aby potwierdzić ustawie‐
nia funkcji zegara lub zaczekać 5 se‐
kund, aby ustawienia zostały potwier‐
dzone automatycznie.
7.1 Ustawiane funkcji CZAS lub
KONIEC
1.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk , aż na
wyświetlaczu pojawi się
lub .
Na wyświetlaczu będzie mig
lub
.
POLSKI 13
2.
Nacisnąć lub , aby ustawić minuty.
3.
Nacisnąć , aby potwierdzić.
4.
Nacisnąć lub , aby ustawić godziny.
5.
Nacisnąć , aby potwierdzić. Po upływie
ustawionego czasu przez 2 minuty będzie
emitowany sygnał dźwiękowy. Na wyświet‐
laczu zacznie migać symbol
lub
oraz wskazanie ustawionego czasu. Piekar‐
nik wyłączy się.
6.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy na‐
cisnąć dowolny przycisk lub otworzyć drzwi
piekarnika.
Po naciśnięciu podczas ustawiania
godzin w ramach funkcji CZAS
urządzenie przechodzi do ustawień
funkcji KONIEC
.
7.2 Ustawianie MINUTNIKA
Minutnik służy do ustawiania czasu odliczania
(maksymalnie 2 godziny i 30 minut). Funkcja nie
ma wpływu na działanie piekarnika. MINUTNIK
można ustawić w dowolnej chwili – również wte‐
dy, gdy urządzenie jest wyłączone.
1.
Dotknąć wielokrotnie , aż na wyświetla‐
czu zaczną migać symbole
i „00”.
2.
Nacisnąć lub , aby ustawić MINUT‐
NIK. Domyślnie czas jest wyświetlany w mi‐
nutach i sekundach. Po ustawieniu czasu
dłuższego niż 60 minut na wyświetlaczu po‐
jawi się symbol
. Czas będzie wyświet
lany w godzinach i minutach.
3.
MINUTNIK uruchomi się automatycznie po
pięciu sekundach.
Po upływie 90% ustawionego czasu
zostanie wyemitowany sygnał dźwięko‐
wy.
Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
4.
Gdy upłynie ustawiony czas, przez dwie mi‐
nuty będzie emitowany sygnał dźwiękowy.
"Na wyświetlaczu zacznie migać wskazanie
00:00” i
.
Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
Po ustawieniu MINUTNIKA, gdy działa
funkcja CZAS lub KONIEC, na wyświet‐
laczu pojawia się symbol
.
7.3 Stoper
Stoper umożliwia monitorowanie czasu pracy
piekarnika. Stoper włącza się natychmiast, gdy
piekarnik zaczyna się nagrzewać.
Aby wyzerować stoper, należy nacisnąć i przy‐
trzymać
i .
Nie można korzystać ze stopera, gdy
działa funkcja Czas lub Koniec.
8. KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący bezpieczeń‐
stwa.
8.1 Wkładanie akcesoriów
Blacha do pieczenia ciasta (jeśli dotyczy):
Wsunąć blachę między prowadnice blachy.
14
www.electrolux.com
Ruszt:
Wsunąć ruszt między prowadnice jednego z po‐
ziomów umieszczania potraw; upewnić się, że
nóżki są skierowane w dół.
Wszystkie akcesoria mają na górnej stronie
prawej i lewej krawędzi niewielkie występy
zwiększające bezpieczeństwo. Występy służą
także jako zabezpieczenie przed wypadnię
ciem.
Wysoka krawędź wokół rusztu zapobiega zsu‐
waniu się naczyń.
9. DODATKOWE FUNKCJE
9.1 Blokada uruchomienia
Blokada uruchomienia chroni przed przypadko
wym uruchomieniem urządzenia.
Włączanie i wyłączanie funkcji blokady
uruchomienia:
1.
Nie ustawiać funkcji piekarnika.
2.
Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać przez
2 sekundy
i .
3.
Zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Na wyświetlaczu pojawi się lub zniknie
wskazanie SAFE (odpowiednio po włącze‐
niu lub wyłączeniu blokady uruchomienia).
Po obróceniu pokrętła lub naciśnięciu
przycisku na wyświetlaczu pojawi się
wskazanie SAFE.
Blokada panelu
Funkcja blokady panelu chroni przed przypadko‐
wą zmianą ustawień funkcji piekarnika. Funkcję
blokady panelu można włączyć tylko podczas
pracy urządzenia.
Włączanie i wyłączanie funkcji blokady panelu:
1.
Włączyć urządzenie.
2.
Włączyć funkcję lub ustawienie piekarnika.
3.
Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać przez
2 sekundy
i .
4.
Zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Na wyświetlaczu pojawi się lub zniknie
wskazanie Loc (odpowiednio po włączeniu
lub wyłączeniu blokady panelu).
Gdy włączona jest funkcja blokady pa‐
nelu, urządzenie można wyłączyć. Po
wyłączeniu urządzenia funkcja blokady
panelu również zostaje wyłączona.
Po obróceniu pokrętła lub naciśnięciu
przycisku na wyświetlaczu pojawi się
wskazanie Loc.
9.2 Wskaźnik ciepła resztkowego
Gdy urządzenie jest wyłączone, a temperatura w
piekarniku przekracza 40°C, na wyświetlaczu wi‐
doczny jest wskaźnik ciepła resztkowego
.
Aby wyświetlić temperaturę piekarnika, należy
obrócić pokrętło regulacji temperatury.
9.3 Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący
włącza się automatycznie, aby utrzymać po‐
wierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze.
Po wyłączeniu urządzenia wentylator chłodzący
może nadal działać do czasu schłodzenia urzą‐
dzenia.
POLSKI 15
9.4 Automatyczne wyłączenie
Ze względów bezpieczeństwa urządzenie wyłą‐
cza się samoczynnie po pewnym czasie:
Jeśli działa funkcja pieczenia.
Jeśli użytkownik nie zmieni temperatury pie‐
karnika.
Temperatura Czas wyłączenia
30°C–115°C 12,5 godz.
120°C–195°C 8,5 godz.
200°C–230°C 5,5 godz.
Samoczynne wyłączenie działa ze
wszystkimi funkcjami z wyjątkiem funk‐
cji: Oświetlenie, Czas i Koniec.
10. PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach mają wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych składników.
10.1 Pieczenie ciast
Ogólne wskazówki
Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotych‐
czas używane urządzenie. Należy dostoso‐
wać używane ustawienia (temperatury, czasu
pieczenia) i poziomy umieszczania potraw do
wartości podanych w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia
można wyłączyć piekarnik około 10 minut
przed końcem pieczenia i wykorzystać ciepło
resztkowe.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej żywności
może spowodować odkształcenie blach podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach odkształcenia
znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się ustawienie za pierwszym razem
niższej temperatury.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego
przepisu, należy wybrać najbardziej podobny.
W przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie można wydłużyć czas pie‐
czenia o 10–15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie za‐
wsze przyrumieniają się równomiernie. W tym
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównają się podczas
pieczenia.
10.2 Wskazówki dotyczące pieczenia ciast
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest odpo‐
wiednio przyrumieniony.
Wybrano nieodpowiedni po‐
ziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niższym
poziomie piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie obniżyć tem
peraturę piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Zbyt krótki czas pieczenia.
Ustawić dłuższy czas piecze
nia. Nie można skracać czasu
pieczenia poprzez ustawienie
wyższej temperatury.
16
www.electrolux.com
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Ciasto zapada się, robi się za‐
kalcowate, wycieka z niego
woda.
Do ciasta wlano zbyt dużo
płynu.
Użyć mniej płynu. Należy
przestrzegać czasu mieszania
ciasta, zwłaszcza w przypad‐
ku użycia robota kuchennego.
Ciasto jest zbyt suche.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży zwiększyć temperaturę
piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży skrócić czas pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru‐
mienia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka, a czas pieczenia
zbyt krótki.
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas
pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru‐
mienia.
Ciasto nie zostało równomier
nie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równo‐
miernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po
upływie podanego czasu pie‐
czenia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu na‐
leży nieznacznie zwiększyć
temperaturę piekarnika.
10.3 Pieczenie na jednym poziomie
Ogólne wskazówki
Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotych‐
czas używane urządzenie. Należy dostoso‐
wać ustawienia (temperatury, czasu piecze‐
nia) i poziomy umieszczania potraw do war‐
tości podanych w tabelach.
Przy dłuższych czasach pieczenia piekarnik
można wyłączyć około 10 minut przed zakończe‐
niem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło
resztkowe.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej żywności
może spowodować odkształcenie blach podczas
pieczenia. Odkształcenia znikną po ostygnięciu
blach.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za
pierwszym razem.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla danego
przepisu, należy wybrać najbardziej podobny.
W przypadku pieczenia ciast na więcej niż jed
nym poziomie czas pieczenia można wydłużyć o
10-15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie za‐
wsze przyrumieniają się równomiernie. W tym
przypadku nie należy zmieniać ustawienia tem‐
peratury. Różnice wyrównają się podczas pie‐
czenia.
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekar‐
nika
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Kołacz lub babka droż‐
dżowa
Termoobieg 2 150 - 160 50 - 70
Babka piaskowa/ciasta
owocowe
Termoobieg 2 140 - 160 70 - 90
Sponge cake/biszkopt Termoobieg 2 140 - 150 35 - 50
Sponge cake/biszkopt Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 35 - 50
Kruchy spód placka
1)
Termoobieg 2 170 - 180 10 - 25
Biszkoptowy spód placka Termoobieg 2 150 - 170 20 - 25
POLSKI 17
Rodzaj produktu Funkcja piekar‐
nika
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Apple pie/szarlotka (2 for‐
my, Ø 20 cm, umieszczo‐
ne po przekątnej)
Termoobieg 2 160 70 - 90
Apple pie/szarlotka (2 for‐
my, Ø 20 cm, umieszczo‐
ne po przekątnej)
Pieczenie trady‐
cyjne
1 180 70 - 90
Sernik, blacha do ciasta
2)
Pieczenie trady‐
cyjne
1 160 - 170 60 - 90
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu Funkcja piekar
nika
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Plecionka drożdżowa/
wieniec drożdżowy
Pieczenie trady‐
cyjne
2 170 - 190 30 - 40
Strucla bożonarodzenio‐
wa
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 - 180 50 - 70
Chleb (żytni)
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2
Przede wszystkim 230 20
następnie 160 - 180 30 - 60
Ptysie z kremem/eklery
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 190 - 210 20 - 35
Rolada biszkoptowa
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 180 - 200 10 - 20
Ciasto z kruszonką (su‐
che)
Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
Maślane ciasto migdało‐
we/cukrowe
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 190 - 210 20 - 30
Placki owocowe (na cieś‐
cie drożdżowym/biszkop‐
towym)
2)
Termoobieg 3 150 - 160 35 - 55
Placki owocowe (na cieś‐
cie drożdżowym/biszkop‐
towym)
2)
Pieczenie trady‐
cyjne
1 170 35 - 55
Placek owocowy na kru‐
chym cieście
Termoobieg 3 160 - 170 40 - 80
18
www.electrolux.com
Rodzaj produktu Funkcja piekar
nika
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Ciasta drożdżowe z deli‐
katnymi dodatkami (np.
twarogiem, kremem,
słodkim sosem)
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 - 180 40 - 80
Ciastka
Produkt Funkcja piekar
nika
Poziom
piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Ciasteczka kruche Termoobieg 3 150 - 160 10 - 20
Short bread/ciasteczka
maślane/paluchy
Termoobieg 3 140 20 - 35
Short bread /ciasteczka
maślane/paluchy
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 160 20 - 30
Ciasteczka z ciasta bisz‐
koptowego
Termoobieg 2 150 - 160 15 - 20
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Termoobieg 1 80 - 100 120 - 150
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 30 - 50
Ciasteczka z ciasta droż‐
dżowego
Termoobieg 3 150 - 160 20 - 40
Ciasteczka z ciasta fran
cuskiego
1)
Termoobieg 3 170 - 180 20 - 30
Bułki
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 190 - 210 10 - 25
Small cakes /ciasteczka
1)
Termoobieg 3 160 20 - 35
Small cakes /ciasteczka
1)
Pieczenie trady‐
cyjne
2 170 20 - 35
10.4 Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu Termoobieg
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Ptysie z kremem/eklery
1)
1 / 3 160 - 180 25 - 45
Strucla sucha 1 / 3 150 - 160 30 - 45
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
POLSKI 19
Ciasteczka//ciastka/drożdżówki/bułki
Rodzaj produktu Termoobieg
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy piekarnika
Temperatura (°C) Czas (min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 150 - 160 20 - 40
Short bread /ciasteczka
maślane/paluchy
1 / 3 140 25 - 45
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
1 / 3 160 - 170 25 - 40
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
1 / 3 80 - 100 130 - 170
Makaroniki 1 / 3 100 - 120 40 - 80
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
1 / 3 160 - 170 30 - 60
10.5 Pizza
Rodzaj produktu Poziom piekarnika Temperatura (°C) Czas (min)
Pizza (na cienkim spo‐
dzie)
1)
3 200 - 230 15 - 20
Pizza (z dużą ilością do‐
datków)
2)
3 180 - 200 20 - 30
Tarty 3 180 - 200 40 - 55
Tarta szpinakowa 3 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine (pikantna
tarta)
3 170 - 190 45 - 55
Tarta szwajcarska 3 170 - 190 45 - 55
Sernik 2 140 - 160 60 - 90
Ciasto z jabłkami, przy‐
kryte
2 150 - 170 50 - 60
Zapiekanka warzywna 3 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
3 230 10 - 20
Zapiekanka z ciasta fran‐
cuskiego
1)
3 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen
1)
3 230 12 - 20
Pierogi (rosyjska wersja
calzone)
1)
3 180 - 200 15 - 25
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
10.6 Tabela pieczenia
Pieczenie potraw mięsnych
Duże kawałki mięsa można piec bezpośrednio
w głębokiej blasze do pieczenia lub na ruszcie
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EVY7600AOX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi