10
Utylizacja opakowania
Materiały z opakowania nadają się w pełni do
wykorzystania jako surowiec wtórny i są
oznakowane symbolem recyklingu .
Części opakowania nie należy wyrzucać, lecz
zutylizować zgodnie z przepisami określonymi
przez lokalne władze.
Utylizacja urządzeń AGD
W przypadku utylizacji urządzenia należy
uniemożliwić jego dalsze użytkowanie, odcinając
przewód zasilający oraz wyjmując drzwiczki i półki
(zależnie od wyposażenia), aby uniemożliwić
dzieciom zatrzaśnięcie się w środku.
Urządzenie zostało wykonane z materiałów
nadających się do recyklingu lub do
ponownego użycia. Urządzenie należy utylizować
zgodnie z miejscowymi przepisami dotyczącymi
gospodarki odpadami.
Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji,
odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD,
należy skontaktować się z odpowiednim lokalnym
urzędem, punktem skupu złomu lub sklepem, w
którym zakupiono urządzenie.
To urządzenie zostało oznaczone jako zgodne z
Dyrektywą Europejską 2012/19/WE (WEEE)
dotyczącą zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego.
Prawidłowe złomowanie niniejszego urządzenia
przyczynia się do ograniczenia ryzyka
negatywnego wpływu produktu na środowisko i
zdrowie ludzi, jaki może wystąpić w przypadku
nieodpowiedniej utylizacji produktu.
Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do
niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno
traktować jak zwykłego odpadu domowego.
Należy oddać je do punktu zajmującego się
utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
WSKAZÓWKI ENERGOOSZCZĘDNE
Urządzenie należy wstępnie nagrzewać jedynie w
przypadkach, w których jest to zalecane w tabeli
gotowania lub w przepisie.
Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno
form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej pochłaniają
ciepło.
To urządzenie spełnia wymagania dotyczące
ekoprojektu określone w rozporządzeniach UE nr
65/2014 i nr 66/2014 oraz jest zgodne z normą EN
60350-1.
Podczas instalacji należy przestrzegać
załączonych oddzielnie instrukcji montażu.
Urządzenie
Deklaracja zgodności z ekoprojektem
Ochrona środowiska
zainstalowanego nad
gniazdem, zgodnie z
obowiązującymi
normami krajowymi.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przeprowadzając czyszczenie i konserwację
urządzenia, należy używać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
serwisowych urządzenie należy odłączyć od
zasilania elektrycznego.
Nigdy nie czyścić urządzenia gorącą parą.
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczne jest wykonywanie
przez osobę nieprzeszkoloną jakichkolwiek
napraw bądź czynności serwisowych wiążących
się ze zdejmowaniem wszelkich osłon
zapewniających ochronę przed działaniem
mikrofal.
OSTRZEŻENIE: Przed przystąpieniem do wymiany
żarówki należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć ewentualnego porażenia
prądem.
Nieutrzymywanie kuchenki w czystości może
doprowadzić do uszkodzenia jej powierzchni i mieć
negatywny wpływ na żywotność urządzenia, a
nawet doprowadzić do niebezpiecznych sytuacji.
Kuchenka powinna być regularnie czyszczona, a
wszelkie resztki potraw usuwane.
Przed wykonywaniem jakichkolwiek czynności
konserwacyjnych lub przed czyszczeniem należy
zawsze upewnić się, że urządzenie ostygło.
Do czyszczenia szkła w drzwiczkach nie stosować
żadnych ściernych środków czyszczących ani
ostrych, metalowych myjek, aby uniknąć
zarysowania powierzchni, które mogłoby w
konsekwencji spowodować pęknięcie szkła.