4
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PAL-
NYCH MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Opary mogą spowodować za-
grożenie pożarem lub wybuchem.
NIE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ
DO SUSZENIA TKANIN, PAPIERU, PRZYPRAW,
ZIÓŁ, DREWNA, KWIATÓW LUB INNYCH PALNYCH
MATERIAŁÓW. MOŻE TO SPOWODOWAĆ POŻAR.
NIE NALEŻY GOTOWAĆ ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
N
IE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU,
zwłaszcza, gdy do gotowania używa się
pojemników papierowych lub wykona-
nych z tworzyw sztucznych i innych ma-
teriałów łatwopalnych. Papier może się
zwęglić lub zapalić, zaś niektóre rodza-
je plastiku mogą się topić podczas pod-
grzewania żywności.
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB
NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy
trzymać drzwi zamknięte i wyłączyć ku-
chenkę. Odłączyć kabel zasilający lub
wyłączyć zasilanie na tablicy bezpieczni-
kowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
D
ZIECI MOGĄ obsługiwać kuchenkę bez
nadzoru osób dorosłych jedynie wówczas,
gdy zostały odpowiednio poinstruowa-
ne, jak należy bezpiecznie obchodzić się
z urządzeniem i rozumieją zagrożenia
wynikające z niewłaściwego użycia
kuchenki.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użyt-
ku przez małe dzieci oraz osoby niepeł-
nosprawne bez nadzoru. Należy uważać,
aby kuchenka nie była przedmiotem
zabaw małych dzieci.
Jeśli kuchenka posiada tryb kombinowa-
ny, w związku z wytwarzanymi wysoki-
mi temperaturami, dzieci mogą korzystać
z kuchenki jedynie pod nadzorem osób
dorosłych.
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI DO
PODGRZEWANIA POTRAW W SZCZEL-
NYCH POJEMNIKACH. WZROST
CIŚNIENIA MOŻE SPOWODOWAĆ
SZKODY PRZY OTWIERANIU LUB
NAWET SPOWODOWAĆ WYBUCH.
JAJKA
N
IE KORZYSTAĆ Z FUNKCJI MIKROFAL do gotowania
lub podgrzewania całych jaj w skorup-
ce lub bez, gdyż mogą eksplodo-
wać nawet po zakończeniu go-
towania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ , czy nie są
uszkodzone uszczelki drzwi oraz miejsca
w ich pobliżu. W przypadku stwierdzenia
uszkodzeń, nie należy używać kuchenki do
czasu naprawienia uszkodzeń przez wyk-
wali kowanego technika serwisu.
N
IE UŻYWAĆ żrących środków i oparów
chemicznych w urządzeniu. Zakupiona
kuchenka została zaprojektowana spe-
cjalnie do podgrzewania i gotowania
produktów żywnościowych. Nie jest ona
przeznaczona do celów przemysłowych
ani laboratoryjnych.