4
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PAL-
NYCH MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Opary mogą spowodować za-
grożenie pożarem lub wybuchem.
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ
DO SUSZENIA TKANIN, PAPIERU, PRZYPRAW,
ZIÓŁ, DREWNA, KWIATÓW LUB INNYCH PALNYCH
MATERIAŁÓW. MOŻE TO SPOWODOWAĆ POŻAR.
NIE NALEŻY GOTOWAĆ ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
N
IE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU,
zwłaszcza, gdy do gotowania używa się
pojemników papierowych lub wykona-
nych z tworzyw sztucznych i innych ma-
teriałów łatwopalnych. Papier może się
zwęglić lub zapalić, zaś niektóre rodza-
je plastiku mogą się topić podczas pod-
grzewania żywności.
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB
NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy
trzymać drzwi zamknięte i wyłączyć ku-
chenkę. Odłączyć kabel zasilający lub
wyłączyć zasilanie na tablicy bezpieczni-
kowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
D
ZIECI MOGĄ obsługiwać kuchenkę bez
nadzoru osób dorosłych jedynie wówczas,
gdy zostały odpowiednio poinstruowa-
ne, jak należy bezpiecznie obchodzić się
z urządzeniem i rozumieją zagrożenia
wynikające z niewłaściwego użycia
kuchenki.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użyt-
ku przez małe dzieci oraz osoby niepeł-
nosprawne bez nadzoru. Należy uważać,
aby kuchenka nie była przedmiotem
zabaw małych dzieci.
Jeśli kuchenka posiada tryb kombinowa-
ny, w związku z wytwarzanymi wysoki-
mi temperaturami, dzieci mogą korzystać
z kuchenki jedynie pod nadzorem osób
dorosłych.
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI DO
PODGRZEWANIA POTRAW W SZCZEL-
NYCH POJEMNIKACH. WZROST
CIŚNIENIA MOŻE SPOWODOWAĆ
SZKODY PRZY OTWIERANIU LUB
NAWET SPOWODOWAĆ WYBUCH.
JAJKA
NIE KORZYSTAĆ Z FUNKCJI MIKROFAL do gotowania
lub podgrzewania całych jaj w skorup-
ce lub bez, gdyż mogą eksplodo-
wać nawet po zakończeniu go-
towania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ , czy nie są
uszkodzone uszczelki drzwi oraz miejsca
w ich pobliżu. W przypadku stwierdzenia
uszkodzeń, nie należy używać kuchenki do
czasu naprawienia uszkodzeń przez wyk-
walifikowanego technika serwisu.
N
IE UŻYWAĆ żrących środków i oparów
chemicznych w urządzeniu. Zakupiona
kuchenka została zaprojektowana spe-
cjalnie do podgrzewania i gotowania
produktów żywnościowych. Nie jest ona
przeznaczona do celów przemysłowych
ani laboratoryjnych.