PL
3
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE
PRZESTRZEGAĆ
Przed przystąpieniem do
użytkowania urządzenia należy
zapoznać się instrukcjami
bezpieczeństwa.
Instrukcje należy przechowywać
w dostępnym miejscu w celu
ewentualnego użycia ich
w przyszłości.
W niniejszej instrukcji oraz na
samym urządzeniu znajdują się
ważne ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa, które należy
zawsze uwzględniać.
Producent urządzenia nie
ponosi odpowiedzialności za
jakiekolwiek szkody wynikłe z
nieprzestrzegania niniejszych
instrukcji bezpieczeństwa,
nieprawidłowego użytkowania
urządzenia lub niewłaściwego
ustawienia elementów
sterujących.
UWAGI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Bardzo małe dzieci (do 3 lat) i
małe dzieci (od 3 do 8 lat) nie
powinny przebywać w pobliżu
urządzenia, chyba że znajdują
się pod ciągłym nadzorem
osoby dorosłej.
Dzieci w wieku 8 lat i starsze,
osoby o ograniczonej
sprawności fizycznej,
sensorycznej lub umysłowej
oraz osoby bez odpowiedniego
doświadczenia i wiedzy mogą
korzystać z urządzenia
wyłącznie pod nadzorem lub po
otrzymaniu odpowiednich
instrukcji dotyczących
bezpiecznego użytkowania
urządzenia oraz pod warunkiem,
że rozumieją zagrożenia
związane z obsługą urządzenia.
Nie pozwalać, by urządzeniem
bawiły się dzieci. Dzieci nie
mogą czyścić ani konserwować
urządzenia bez nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Ponieważ
urządzenie i jego dostępne
części nagrzewają się podczas
użytkowania, dzieci do lat 8 nie
mogą znajdować się w pobliżu
urządzenia bez stałego nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Unikać
dotykania elementów
grzewczych i powierzchni
wewnętrznych – ryzyko
oparzenia.
Nigdy nie pozostawiać bez
nadzoru urządzenia podczas
procesu suszenia żywności.
Jeśli urządzenie nadaje się do
stosowania sondy, używaj tylko
sondy temperaturowej
przeznaczonej dla tego
piekarnika.
OSTRZEŻENIE: Jeżeli drzwiczki
lub uszczelki drzwiczek są
uszkodzone, nie można używać
kuchenki do momentu, aż
zostanie naprawiona przez
odpowiednio przeszkoloną
osobę.
OSTRZEŻENIE: Nie wolno
podgrzewać płynów oraz innych
potraw w szczelnie zamkniętych
pojemnikach, ponieważ
pojemniki takie mogą
eksplodować.
Kuchenka mikrofalowa jest
przeznaczona do podgrzewania
żywności i napojów. Suszenie
żywności lub odzieży oraz
podgrzewanie podkładek
grzewczych, kapci, gąbek,
wilgotnych tkanin i podobnych
produktów może spowodować
ryzyko obrażeń ciała, powstania
ognia lub pożaru.
Podczas podgrzewania
żywności w plastikowych lub
papierowych pojemnikach
należy kontrolować wzrokowo
kuchenkę ze względu na ryzyko
powstania ognia.
Podgrzewanie napojów przy
pomocy mikrofali może
spowodować efekt
opóźnionego wrzenia, toteż
konieczne jest zachowanie
ostrożności podczas
wykonywania wszelkich
czynności przy pojemniku.
Zawartość butelek do karmienia
niemowląt i słoiczków z
żywnością dla dzieci należy
wymieszać lub wstrząsnąć oraz
sprawdzić jej temperaturę przed
podaniem do spożycia, aby
uniknąć poparzenia.
W kuchenkach mikrofalowych
nie należy podgrzewać jaj w
skorupce ani jaj ugotowanych
na twardo w całości, ponieważ
mogą one eksplodować nawet
po zakończeniu podgrzewania
mikrofalami.
Używać wyłącznie naczyń
przeznaczonych do kuchenek
mikrofalowych.
Jeśli z kuchenki wydobywa się
dym, należy ją wyłączyć,
odłączyć od zasilania oraz
zamknąć drzwiczki, aby stłumić
ogień.
Kuchenki mikrofalowej nie
należy używać do smażenia na
oleju, ponieważ nie jest możliwe
kontrolowanie jego
temperatury.
Ścierki kuchenne i inne
łatwopalne materiały powinny
być przechowywane z dala od
urządzenia, dopóki wszystkie
jego podzespoły całkowicie nie
ostygną.
Przegrzane tłuszcze i oleje mogą
się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące
się potrawy zawierające dużo
tłuszczu, oleju lub alkoholu (np.
rumu, koniaku, wina) – ryzyko
pożaru.
Do wyjmowania naczyń oraz
innych akcesoriów z kuchenki
należy używać odpowiednich
rękawic, unikając dotykania
nagrzanych elementów.
Po zakończeniu pieczenia/
gotowania ostrożnie otworzyć
drzwiczki urządzenia,
wypuszczając stopniowo gorące
powietrze i parę z wnętrza
urządzenia.
Nie zakłócać przepływu
gorącego powietrza z przodu
kuchenki.
PL