PL
20
4. Owoce lepiej zachowują kolor, jeżeli przed
suszeniem kawałki poleżą 1-2 godziny
wsoku znp. zcytryny, ananasa albo jabłek.
Używaj tylko czystego, niesłodzonego soku
owocowego, rozcieńczonego zwodą 1:2.
5. Możesz ewentualnie posypać owoce
cynamonem, wiórkami kokosowymi lub
innymi przyprawami przed suszeniem.
SUSZENIE WARZYW
1. Umyj warzywa.
2. Usuń pestki iwykrój ewentualne uszkodzone
części.
3. Pokrój na kawałki oodpowiedniej wielkości
irozłóż na sitach.
4. Zblanszuj warzywa 1–5 minut we wrzącej
wodzie, spłucz zimną wodą ipoczekaj,
aż odciekną na ręczniku/ściereczce przed
suszeniem.
SUSZENIE ZIÓŁ
1. Suszenie liści inasion daje najlepsze
rezultaty.
2. Zapakuj wysuszone zioła do papierowych
torebek albo słoików iprzechowuj
wchłodnym, ciemnym isuchym miejscu.
PRZECHOWYWANIE SUSZONYCH
OWOCÓW
1. Pojemniki do przechowywania suszu muszą
być czyste isuche.
2. Przełóż wysuszone owoce do słoików
zmetalową zakrętką iprzechowuj wsuchym,
ciemnym ichłodnym miejscu (5–20°C).
3. Po tygodniu sprawdź, czy wpojemniku
nie widać śladów wilgoci. Jeżeli zauważysz
wilgoć, rozłóż żywność na sitach ipowtórz
proces suszenia.
UWAGA!
Odczekaj, aż produkty całkiem ostygną, zanim
włożysz je do pojemników.
5. Włóż wtyk do gniazda iuruchom urządzenie,
ustawiając przełącznik wpozycji ON (WŁ).
Zapali się czerwona lampka kontrolna.
6. Aby wyłączyć urządzenie po suszeniu,
ustaw przełącznik w pozycji OFF (WYŁ).
Odczekaj, aż produkty ostygną. Przełóż
wysuszone produkty do pojemników
iprzechowuj wsuchym, chłodnym
iciemnym miejscu.
7. Wyjmij wtyk zgniazda.
Przykład
1. Połóż żywność na najwyższym sicie,
zczterema pustymi sitami poniżej. Umieść
pokrywkę na górnym sicie.
2. Rozłóż żywność na dwóch górnych sitach
pozostawiając trzy puste sita poniżej. Umieść
pokrywkę na górnym sicie.
UWAGA!
• Wszystkie pięć sit powinno być
zamontowanych na urządzeniu, nawet
jeśli jedno lub kilka sit jest pustych.
• Podany czas suszenia jest orientacyjny.
Czas suszenia zależy od temperatury
otoczenia iwilgotności powietrza,
zawartości wody wsuszonej żywności,
wielkości kawałków itp.
• Zamień sita miejscami, jeżeli żywność nie
suszy się równomiernie, tak aby najwyższe
sito znalazło się na samym dole,
anajniższe - na samej górze. Niektóre
owoce iwarzywa mają skórkę/łupinę,
która sprawia, że suszą się wolniej.
Zblanszuj je 1-2 minuty we wrzącej wodzie,
spłucz zimną wodą ipoczekaj, aż odciekną
na ręczniku/ściereczce przed suszeniem.
SUSZENIE OWOCÓW
1. Umyj owoce.
2. Usuń pestki iwykrój ewentualne uszkodzone
części.
3. Pokrój na kawałki oodpowiedniej wielkości
irozłóż na sitach.