Rohnson R-291 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Suszarka do żywności R-291
PL
1
Instrukcja obsługi
SUSZARKA DO ŻYWNOŚCI
R-291
Przed użyciem urządzenia należy zapoznać się z jego instrukcją obsługi. Z urządzenia
należy korzystać tylko w sposób opisany w niniejszej instrukcji obsługi. Instrukcję
należy zachować do późniejszego wykorzystania.
Suszarka do żywności R-291
PL
2
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAJ UWAŻNIE I ZACHOWAJ NA PRZYSZŁOŚĆ.
Jeżeli urządzenie zostanie uszkodzone wskutek nieprzestrzegania zasad
podanych w niniejszej instrukcji, gwarancja traci ważność. Producent ani
importer nie ponoszą odpowiedzialności za szkody wynikające z
nieprzestrzegania zasad podanych w instrukcji. Nieostrożne korzystanie z
urządzenia nie jest zgodne z warunkami niniejszej instrukcji obsługi.
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka el. należy upewnić się, że
napięcie podane na tabliczce znamionowej odpowiada napięciu el. gniazdka.
Urządzenie podłączaj tylko do prawidłowo uziemionego gniazdka.
PRZESTROGA
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci w wieku 8 lat i starsze oraz
osoby o ograniczonej sprawności ruchowej, zmysłowej lub umysłowej, lub
osoby bez doświadczenia i wiedzy, jeżeli pod nadzorem lub zostały
pouczone odnośnie do instrukcji bezpiecznej obsługi urządzenia i rozumieją
potencjalnym zagrożeniom. Czyszczenie i konserwację wykonywaną przez
użytkownika nie mogą wykonywać dzieci, które nie starsze 8 lat i pod
nadzorem. Urządzenie i jego przewód zasilający należy przechowywpoza
zasięgiem dzieci młodszych 8 lat.
Dzieciom nie wolno bawić się z urządzeniem.
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka elektrycznego należy upewnić
się, czy dane techniczne podane na tabliczce urządzenia zgadzają się z
napięciem elektrycznym gniazdka, do którego urządzenie jest podłączane.
Urządzenie nie jest przeznaczone do obsługi z programatorem, zewnętrznym
przełącznikiem czasowym lub zdalnym sterowaniem.
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do użytku domowego.
Urządzenia nie używaj do innych celów, niż jest ono przeznaczone.
Nie wolno odłączać urządzenia z gniazdka elektrycznego ciągnąc za przewód
zasilający - istnieje ryzyko uszkodzenia przewodu zasilającego lub gniazdka.
Nie wolno używać urządzenia z uszkodzonym przewodem zasilającym lub
wtyczką przewodu zasilającego. Jeżeli przewód zasilający jest uszkodzony,
jego wymianę powinien wykonać profesjonalny serwis.
Jeżeli urządzenie nie funkcjonuje prawidłowo, zostało upuszczone,
uszkodzone lub zanurzone w wodzie, nie wolno je używać. Pod żadnym
Suszarka do żywności R-291
PL
3
pozorem nie wolno naprawiać urządzenia samemu. Nie wolno dokonywać
żadnych modyfikacji urządzenia - grozi to porażeniem prądem elektrycznym.
Naprawy i regulację niniejszego urządzenia może dokonywać tylko
autoryzowane centrum serwisowe.
Aby uniknąć pożaru, porażenia prądem elektrycznym i obrażeń osób, nie
wolno zanurzać przewodu czy wtyczki w wodzie ani w innych cieczach, ani
dotykać urządzenia wilgotnymi rękami.
Jeżeli urządzenia się nie używa lub zaplanowane jest jego czyszczenie,
należy odłączyć je od gniazdka elektrycznego.
Przed czyszczeniem pozostaw urządzenie do całkowitego ostygnięcia.
Nie wolno używać akcesoriów, które nie są częścią urządzenia. Zastosowanie
akcesoriów, które nie zalecone przez producenta, może spowodować
pożar, porażenie prądem elektrycznym lub obrażenia osób.
Umieść urządzenie na płaskiej powierzchni lub na stole, aby przewód
zasilający nie wisiał przez krawędź stołu.
Upewnij się, że przewód zasilający nie dotyka gorących powierzchni
urządzenia.
Urządzenia nie wolno umieszczać na gorącej powierzchni lub w pobliżu
ognia, aby zapobiec jego uszkodzeniu.
Aby odłączyć urządzenie, wyjmij wtyczkę z gniazdka.
Urządzenie należy przechowywać w suchym środowisku.
Nie wolno dotykać gorących powierzchni urządzenia i należy upewnić się, że
otwory wentylacyjne nie są niczym zakryte.
Przed odłączeniem wtyczki z gniazdka należy wyłączyć urządzenie.
Nie wolno używać jego na zewnątrz lub do celów komercyjnych.
Nie zaleca się korzystać z przedłużacza. Jednakże, jeżeli konieczne jest jego
użycie, należy upewnić się, że spełnia on warunki do wykorzystania z danym
urządzeniem.
PRZESTROGA: urządzenie nie może pracować dłużej niż 48 godzin. Po
48 godzinach ciągłej pracy wyłącz urządzenie, odłącz je od sieci elektrycznej i
pozostaw do ostygnięcia.
Suszarka do żywności R-291
PL
4
OPIS URZĄDZENIA
1. Pokrywa urządzenia
2. Regulowanej płyty
3. Przycisk ON/OFF
4. Regulator temperatury (35-70 °C)
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Oczyść wszystkie części urządzenia wilgotną szmatką.
Przed pierwszym użyciem należy upewnić się, że wszystkie części
urządzenia suche, urządzenie jest prawidłowo zmontowane i
przygotowane do użycia.
MONTAŻ I UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
Umieść urządzenie na równej powierzchni. Upewnij się, że przewód
zasilający jest w pobliżu gniazdka.
Przygotuj sobie składniki zgodnie z instrukc i umieść je na płyty do
suszenia.
Upewnij się, że wszystkie płyty w suszarce są rozmieszczone równomiernie.
Włącz urządzenie przyciskiem ON/OFF.
Za pomocą pokrętła ustaw wymaganą temperaturę.
Po zakończeniu procesu suszenia wyłącz urządzenie przyciskiem ON/OFF.
PRZYGOTOWANIE ŻYWNOŚCI
W odróżnieniu od owoców konserwowanych, w przypadku stosowania
suszarki do żywności nie zaleca się dodawać cukru, który w niektórych
przypadkach może podczas procesu suszenia spowodować zgorzknięcie.
1
2
3
4
Suszarka do żywności R-291
PL
5
Upewnij się zawsze, że żywność jest dobrej jakości i nadaje się do spożycia.
Aby uzyskać najlepsze wyniki, użyj wystarczająco dojrzałych owoców,
ponieważ zawierają one wysoki procent cukru.
Nie należy używać przejrzałych ani szybko psujących się owoców lub warzyw.
Niektóre owoce, np. jabłka, gruszki lub morele, pryskane przeciwko
przedwczesnemu brązowieniu, dlatego ważne jest dokładnie umyć owoce,
aby usunąć zanieczyszczenia, bakterie i inne szkodliwe substancje.
Według osobistych preferencji można owoce i warzywa wcześniej obrać,
ponieważ skórka podczas suszenia twardnieje.
Niektóre owoce i warzywa należy przed suszeniem sparzyć gorąca wodą lub
parą, biorąc pod uwagę ich różną konsystencję.
TEST SUSZENIA SKŁADNIKÓW
Owoce, jeżeli jest prawidłowo wysuszone, powinno mieć elastycz i
skórkowatą konsystenc i zawartość wilgoci poniżej 20 %. Powszechnym
problemem jest, że ludzie często przesuszą owoce, a to prowadzi do
pogorszenia smaku i obniżenia wartości odżywczej.
Dlatego zadbaj, aby ustawiony czas suszenia był zgodny z instrukcją.
Suszone warzywa powinny być lekko „gumowe“, jak i kruche, jednak to zależy
od rodzaju warzyw.
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
W przypadku długoterminowego i właściwego przechowywania żywności
należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w plastikowych
workach lub zamykanych pojemnikach.
Kolejną opcją jest użycie boksów chłodniczych lub zamrażarek.
Należy pamiętać, że światło może spowodować pogorszenie jakości
przechowywanej żywności.
Wysoka naturalna zawartość cukru i kwasowość zawarte w owocach i
warzywach umożliwia długoterminowe przechowywanie tych artykułów
spożywczych. Jeżeli przechowywanie odbywa się zgodnie z poleceniami, to
owoce można przechowywać przez okres 1 roku, a warzywa do 6 miesięcy.
W żadnym przypadku nie należy spożywać suszoną żywność, która wykazuje
oznaki zepsucia.
Suszarka do żywności R-291
PL
6
REHYDRATING ŻYWNOŚCI
Żywność nadająca się do suszenia nadaje się także do późniejszej ponownej
rehydratacji. Można wykonać ją trzema następującymi sposobami:
Owoce i warzywa można pozostawić zanurzone w wodzie przez 2-6 godzin.
W tym czasie jest niezbędne przechowywać zanurzoną żywność w boksie
chłodniczym.
Żywność można także polać wrzącą wodą i odstawić na 5-10 minut, aby
uzyskać pożądaną konsystencję.
Inną opcją rehydratacji jest podgotowanie owoców i warzyw. Podczas
procesu gotowania nie zaleca się dodawać cukru lub przypraw. Czas
gotowania zależy od rodzaju żywności.
TABELA PRZYGOTOWANIA WARZYW
Warzywa
Przygotowanie
Test
suszenia
Przewidywany
czas
(w godzinach)
Karczochy
Pokrój w plastry (1 cm) i gotuj przez 10
minut.
8-14 godzin
Szparagi
Przytnij twarde końce.
8-14 godzin
Fasola
Pokrój i podgotuj w parze do zeszklenia.
8-26 godzin
Buraki
Zblanszuj, pozostaw do ostygnięcia, usuń
korzenie i natkę. Pokrój w plastry.
8-26 godzin
Brukselka Odkrój brukselki z łodygi. Przekrój je na pół.
8-30 godzin
Brokuła
Pokrój na małe kawałki. Podgotuj w parze
przez 3 - 5 minut.
8-20 godzin
Kapusta
Pokrój w dwu-centymetrowe plastry.
8-20 godzin
Marchew
Podgotuj w parze do miękkości. Zetrzyj lub
pokrój na małe kółka.
8-12 godzin
Kalafior
Pokrój na małe kawałki. Podgotuj w parze
przez 3 - 5 minut.
8-16 godzin
Suszarka do żywności R-291
PL
7
Seler
naciowy
Pokrój łodygi w plastry.
8-14 godzin
Szczypiorek
Pokrój na drobno.
8-10 godzin
Ogórek
Pokrój w 1,5-centymetrowe plastry.
8-18 godzin
Bakłażan/
dynia
Pokrój w dwu-centymetrowe plastry.
Delikatna
konsystencja
8-18 godzin
Czosnek
Obierz skórkę i potnij.
8-16 godzin
Chilli
Susz całe.
Sztywna
8-14 godzin
Grzyby
Pokrój, rozdrób lub susz całe.
8-14 godzin
Cebula
Pokrój w plastry lub na drobno.
8-14 godzin
Groch
Obierz i podgotuj w parze przez 3 - 5 minut.
8-14 godzin
Papryka
Usuń nasiona i pokrój w plastry lub na
kółka.
6-14 godzin
Ziemniaki
Pokrój w plastry lub kostki. Podgotuj w
parze przez 8 - 10 minut.
8-18 godzin
Rabarbar
Obierz zewnętrzną skórkę i potnij w cienkie
plastry.
8-38 godzin
Szpinak/
kapusta
włoska
Podgotuj w parze, aby powiędnięcia, ale
nasiąknięcia wodą.
Delikatna
konsystencja
8-16 godzin
Pomidory
Obierz skórkę i pokrój w kółka.
8-24 godzin
Cukinia
Pokrój w 1,5-centymetrowe plastry.
8-18 godzin
Suszarka do żywności R-291
PL
8
TABELA PRZYGOTOWANIA OWOCÓW
Owoce
Przygotowanie
Test suszenia
y czas
(w
Jabłka
Obierz, pokrój w plastry.
Delikatna
konsystencja
Morele
Umyj, przekrój na pół lub pokrój w plastry.
Delikatna
konsystencja
Banany
Obierz i pokrój w plastry.
Chrupki
konsystencja
Jagody
Truskawki pokrój w plastry, inne jagody
susz całe.
Sucha
konsystencja
Czereśnie
Wydryluj czereśnie w stanie surowym lub
w połowie procesu suszenia.
D. konsystencja
Żurawina
Pokrój lub pozostaw całe.
D. konsystencja
Daktyle
Wydryluj i pokrój w plastry.
D. konsystencja
Figi
Pokrój.
D. konsystencja
Wino
gronowe
Zostaw owoce całe.
D. konsystencja
Kiwi
Pokrój w plastry.
D. konsystencja
Mango
Obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w
plastry.
D. konsystencja
Nektarynka
Przekrój na pół, umieść na płycie do
suszenia skórką w dół i wydryluj w
połowie procesu suszenia.
D. konsystencja
Skórka z
pomarańczy
Pokrój na długie wąskie paski.
Sztywna
konsystencja
Brzoskwinie
Przekrój na pół, umieść na płycie do
suszenia skórką w dół i wydryluj w
połowie procesu suszenia.
Miękka
konsystencja
10-34 godzin
Gruszki
Obierz i pokrój w plastry.
Miękka
konsystencja
Ananas
Obierz i wyjmij środek owocu, pokrój w
cienkie plastry.
Miękka
konsystencja
Suszarka do żywności R-291
PL
9
PRODUKCJA MIĘSA SUSZONEGO
Podobnie jak w przypadku wszystkich rodzajów żywności, ważne jest, aby
użyć dobrej jakości mięsa.
Pozbaw mięso tłuszczu i ścięgien nie będzie ono w ostatecznej postaci
zawierać części, które byłyby zbyt sztywne.
Aby ułatw krojenie, zaleca się pozostawić mięso przez 30 45 minut w
zamrażarce. W celu uzyskania optymalnych wyników zaleca się kroić mięso
w poprzek włókien mięśniowych na paski ok. 3 mm. Pozostaw marynować
przez 3 godziny.
Wyjmij paski z marynaty i wysusz. Połóż jeden obok drugiego na płytę do
suszenia. Nie zapomnij o ochronie przed kapiącą żywnością (użyj teflonowej
podkładki). Prawidłowo wysuszone plastry mięsa można zgiąć bez pękania.
Czas suszenia wynosi od 6 do 16 godzin.
Marynata do suszonego mięsa
½ szklanki sosu sojowego
2 łyżki cukru brązowego
½ szklanki sosu Worcesterowego
½ łyżeczki mielonej suszonej cebuli
1 ząbek czosnku (wyciskany)
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Płyty suszarki nie nadają się do mycia w zmywarce do naczyń.
W żadnym wypadku nie zanurzaj suszarki w wodzie ani w innej cieczy.
Czyszczenie wykonuj wilgotną szmatką, wysusz i przechowuj w odpowiednim
miejscu.
Suszarka do żywności R-291
PL
10
DANE TECHNICZNE
Zakres znamionowy napięcia
220-240 V
Częstotliwość znamionowa
50 Hz
Moc znamionowa
245 W
Zmiany tekstu i danych technicznych zastrzeżone.
INSTRUKCJE ORAZ INFORMACJE DOTYCZĄCE USUWANIA ZUŻYTYCH
OPAKOWAŃ
Zużyty materiał opakowaniowy należy przekazać do miejsca wyznaczonego przez
gminę do utylizacji odpadów.
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH I ELEKTRONICZNYCH
Ten symbol umieszczony na urządzeniach lub w dokumentacji towarzyszącej
oznacza, że zużytych urządzeń elektrycznych i elektronicznych nie można
łączyć z odpadami z gospodarstw domowych. W celu odpowiedniej likwidacji,
odzysku i recyklingu należy przekazać te urządzenia do wyznaczonych
punktów zbiórki. Alternatywnie, w niektórych krajach Unii Europejskiej lub
innych krajach europejskich, można zwrócić te urządzenia lokalnemu
dystrybutorowi podczas zakupu innego ekwiwalentnego urządzenia. Właściwa
utylizacja tych urządzeń pozwoli na zachowanie cennych zasobów
naturalnych i uniknięcie ewentualnego negatywnego wpływu na środowisko
naturalne i zdrowie ludzi, który mógłby zaistnieć w przypadku niewłaściwego
zagospodarowania odpadów.
Urządzenie to spełnia wszystkie podstawowe wymagania dyrektyw UE, które
go dotyczą.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Rohnson R-291 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi