MALTEC Suszarka spożywcza DryMaster500W 500 W Instrukcja obsługi

Kategoria
Suszarki do owoców
Typ
Instrukcja obsługi
MalTec Suszarka spożywcza
DryMaster500W Regulacja
Instrukcja Obsługi
Aby zapobiec uszkodzeniom, przed użyciem urządzenia należy uważnie przeczytać
niniejszą instrukcję
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA
KONIECZNE JEST UŁOŻENIE MATERIAŁU ODPORNEGO NA CIEPŁO (PŁYTKI
CERAMICZNE, GRUBA DESKA ITP.) POD URZĄDZENIE PODCZAS UŻYTKOWANIA
LUB UŁOŻENIE URZĄDZENIA NA POWIERZCHNI ODPORNEJ NA CIEPŁO, ABY
UNIKNĄĆ MOŻLIWEGO ZAPALENIA
Nie używaj urządzenia dłużej niż 40 godzin pracy. Po zakończeniu nieprzerwanej
pracy urządzenia przez 4 godziny należy wyłączyć urządzenie (wyłącznik powinien
znajdować się w pozycji „OFF”), wyjąć wtyczkę z gniazdka i pozostawić do
ostygnięcia.
Niewłaściwe użytkowanie urządzenia może spowodować jego uszkodzenie i
obrażenia użytkownika
Używaj urządzenia tylko zgodnie z jego przeznaczeniem i zawsze postępuj zgodnie
z wytycznymi zawartymi w instrukcji
Odłącz urządzenie, gdy nie jest używane
Trzymaj podstawę zasilającą z dala od wody. nie włączaj urządzenia, jeśli jego
powierzchnia jest mokra
Nie używaj urządzenia z uszkodzonym przewodem elektrycznym, wtyczką, po
upuszczeniu urządzenia lub z innymi uszkodzeniami. Jeśli to się stało, skontaktuj
się z centrum serwisowym.
Nie pozwól, aby przewód elektryczny zwisał na ostrych krawędziach lub dotykał
gorących powierzchni.
Nie pozwalaj dzieciom korzystać z urządzenia bez nadzoru.
Odłącz urządzenie przed czyszczeniem.
Nigdy nie szarp za przewód w celu odłączenia go od gniazdka, zamiast tego chwyć
wtyczkę i pociągnij, aby odłączyć
Używaj urządzenia wyłącznie do celów domowych. Nie jest przeznaczone do
użytku komercyjnego.
Nie przykrywaj urządzenia.
Nie pozostawiaj włączonego urządzenia bez nadzoru.
Umieść urządzenie na płaskiej powierzchni
PRZED UŻYCIEM URZĄDZENIA
UWAGA! Przed pierwszym użyciem:
Rozpakuj urządzenie.
Przed użyciem upewnij się, że parametry elektryczne urządzenia, podane w tabeli
parametrów technicznych, odpowiadają parametrom Twojej lokalnej sieci
elektrycznej.
Umyj części urządzenia i sekcje w ciepłej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości
detergentu do mycia naczyń. Wyczyść podstawę zasilającą za pomocą mokrej
szmatki (nie wkładaj jej do wody i nie myj).
2/24
FUNKCJONOWANIE
Suszenie produktów to skuteczny sposób na ich konserwację.
Ciepłe powietrze o stałej, regulowanej temperaturze swobodnie krąży wewnątrz
urządzenia między górną i dolną pokrywą, oddzielnymi zdejmowanymi sekcjami, które
można regulować, oraz podstawą zasilającą. Dlatego produkty znajdujące się w sekcjach
urządzenia schną równomiernie i przy minimalnych stratach prozdrowotnych witamin.
Dzięki temu możesz cieszyć się owocami, warzywami i grzybami, które
przygotowywane bez użycia niezdrowych substancji przez cały rok
Za pomocą tego urządzenia można również suszyć kwiaty, rośliny lecznicze,
przygotowywać zboża.
UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
1. Przygotowane wcześniej produkty ułożyć na wyjmowanych sekcjach. Sekcje na
produkty należy układać w taki sposób, aby umożliwić swobodną cyrkulację
powietrza między nimi (brak możliwości regulacji wysokości profili). Dlatego nie
należy umieszczać zbyt wielu produktów w sekcjach i łączyć produktów ze sobą.
UWAGA: zawsze zaczynaj najpierw umieszczać produkty w dolnej sekcji.
2. Umieść sekcje na podstawie urządzenia.
3. Nałożyć górną pokrywę na urządzenie. Podczas suszenia górna pokrywa zawsze
powinna znajdować się na urządzeniu.
4. Podłącz i włącz urządzenie, ustawiając przełącznik w pozycji „ON” - lampka
kontrolna zaświeci się na czerwono.
Ustaw temperaturę suszarki.
Wskazówki dotyczące trybu temperatury:
Zioła 35-40 stopni
Produkty zielone 40 stopni
Chleb 40-45 stopni
Warzywa 50-55 stopni
Owoce 55-60 stopni
Mięso, Ryby 65-70 stopni
UWAGA: suszyć produkty zgodnie z wytycznymi zawartymi w tej instrukcji
5. Po zakończeniu korzystania z urządzenia wyłącz je, ustawiając przełącznik w
pozycji „OFF”. Pozwól produktom ostygnąć. Suszone produkty włóż do pojemnika /
opakowania do przechowywania żywności i włóż do zamrażarki.
6. Odłącz urządzenie.
UWAGA: zaleca się założenie wszystkich 5 sekcji na urządzenie podczas
korzystania z niego, niezależnie od tego, ile sekcji jest pustych.
Przykłady:
1. Produkty znajdują się w pierwszej sekcji górnej, pozostałe 4 sekcje puste. Upewnij
się, że górna pokrywa jest na urządzeniu.
2. produkty znajdują się na pierwszych 2 sekcjach, pozostałe 3 sekcje puste. Upewnij
się, że górna pokrywa jest na urządzeniu.
3/24
DODATKOWE INSTRUKCJE
Umyj produkty przed włożeniem do urządzenia. Nie wkładaj mokrego produktu do
urządzenia, wytrzyj go do sucha.
UWAGA! Nie wkładaj skrawków z produktami, jeśli jest w nich woda.
Odetnij zepsute części produktów. Pokrój produkty w taki sposób, aby swobodnie je
umieścić między sekcjami. czas suszenia produktów uzależniony jest od grubości
kawałków, które są krojone itp.
Możesz zmienić położenie sekcji, jeśli nie wszystkie produkty na nim dobrze wyschły.
Sekcje górne można odłożyć w dół, bliżej podstawy mocy, a sekcje dolne w miejsce sekcji
górnych. niektóre owoce mogą być pokryte naturalną warstwą ochronną, przez co czas
suszenia może się wydłużyć. Aby tego uniknąć, lepiej gotować produkty przez około 1-2
minuty, a następnie wstawić do zimnej wody i wysuszyć ręcznikiem.
NALEŻY WIEDZIEĆ: CZAS SUSZENIA PODANY W NINIEJSZEJ INSTRUKCJI JEST
PRZYBLIŻONY
Czas schnięcia zależy od temperatury i wilgotności pomieszczenia, stopnia zawilgocenia
produktów, grubości kawałków itp.
SUSZENIE OWOCÓW
Umyj owoce
Odetnij zepsute części
Pokrój na kawałki, które możesz swobodnie umieszczać między sekcjami
Możesz dodać do owocu naturalnego soku z cytryny lub jabłka sosny, aby nie
wyblakły
Jeśli chcesz, aby Twoje owoce przyjemnie pachniały, możesz dodać wosk
cynamonowy lub kokosowy
SUSZONE WARZYWA
Umyj warzywa
Odetnij zepsute części
Pokrój na kawałki, które możesz swobodnie ułożyć między sekcjami
Lepiej gotować warzywa przez około 1-5 minut, a następnie wstawić do zimnej
wody i wysuszyć na ręczniku
SUSZENIE ROŚLIN LECZNICZYCH
Zaleca się suszenie świeżych liści
Po wysuszeniu lepiej jest umieścić rośliny lecznicze w papierowych torebkach lub
szklanych puszkach i umieścić je w ciemnym chłodnym miejscu
PRZECHOWYWANIE SUSZONYCH OWOCÓW
Pojemniki do przechowywania produktów suszonych powinny być czyste i suche
Aby lepiej przechowywać suszone owoce, użyj szklanych pojemników z metalowymi
pokrywkami i umieść je w ciemnym, suchym miejscu, w którym temperatura
powinna wynosić 5-20 stopni.
W pierwszy tydzień po wysuszeniu lepiej sprawdzić, czy w pojemniku nie ma
wilgoci. jeśli tak, oznacza to, że produkty nie dobrze wysuszone i należy je
ponownie wysuszyć.
4/24
UWAGA! Nie umieszczać gorących, a nawet ciepłych produktów w pojemnikach w celu ich
dalszego przechowywania.
WSTĘPNE PRZYGOTOWANIE OWOCÓW
Wstępne przygotowanie owoców pozwala zachować ich naturalny kolor, smak i aromat.
Poniżej kilka przydatnych wskazówek, jak lepiej przygotować owoce do suszenia:
Weź 1/4 szklanki soku (najlepiej naturalnego). Pamiętaj, że sok, który bierzesz, powinien
odpowiadać owocowi, który przygotowujesz. na przykład do przyrządzania jabłek należy
użyć soku jabłkowego.
Sok wymieszać z 2 szklankami wody. Następnie zanurzamy wstępnie przetworzone
owoce w przygotowanym płynie na 2 godziny.
TABELA PRZYGOTOWANIA OWOCÓW DO SUSZENIA
Nazwa Przygotowanie Stan po
suszeniu
Czas
suszenia
Morela Pokrój i wyjmij pestkę Miękka 13-28
Skórka
pomarańczy Potnij na długie paski Krucha 8-16
Ananas
( świeży)
Obierz i pokrój na kawałki lub
kwadratowe części Twardy 6-36
Ananas Wylej sok i wysusz go I pokrój na
kwałki Miękki 6-36
Banan Obierz i pokrój na okrągłe kawałki
(grubość 3-4 mm) Chrupiący 8-38
Winogrona Nie musisz tego ciąć Miękkie 8-38
Wiśnie
Nie trzeba wyjmować pestki (można
ją wyjąć, gdy wiśnia jest do połowy
wysuszona)
Twarde 8-26
Gruszka Obierz i pokrój Miękka 8-30
Figa Pokrój Twarda 6-26
Żurawina Nie musisz kroić Miękka 6-26
Brzoskwinia Pokrój na 2 części i wyjmij pestkę,
gdy owoc jest do połowy wysuszony Miękka 10-34
Owoc daktylowy Wyjmij pestkę i pokrój Twardy 6-26
Jabłko Obierz, wyjmij środek i pokrój na
okrągłe kawałki lub cząstki Miękkie 05.06.07
UWAGA: Czas i sposoby wstępnego przygotowania owoców, które są opisane w tabeli,
mogą się różnić od indywidualnych preferencji klientów.
5/24
WSTĘPNE PRZYGOTOWANIE WARZYW
1. Zaleca się gotować zieloną fasolę, kalafiora, brokuły, szparagi i ziemniaki.
Ponieważ warzywa te często przygotowuje się do pierwszego i drugiego dania,
zachowują swój naturalny kolor.
Jak gotować: wstępnie przygotowane warzywa włożyć do rondla z
zagotowaną wodą na około 3-5 minut. Następnie wylej wodę i włóż warzywa
do urządzenia.
2. Jeśli chcesz dodać odrobinę cytryny do fasoli, szparagów itp., Włóż ją do soku z
cytryny na około 2 minuty.
UWAGA: POWYŻSZE ZALECENIATYLKO USTALANIEM FAKTÓW I NIE JEST TO
KONIECZNE, ABY WEDŁUG NICH POSTĘPOWAĆ.
TABELA PRZYGOTOWANIA WARZYW DO SUSZENIA
Nazwa Przygotowanie Stan po
suszeniu Czas suszenia
Karczoch Pokrój na paski (3-4 mm
grubości) Kruchy 5-13
Bakłażan Obierz i pokrój na kawałki (6-12
mm grubości) Kruchy 6-18
Brokuł Obierz i pokrój. Gotuj na parze
około 3-5min) Kruchy 6-20
Grzyby Pokrój i wysusz w całości (małe
grzyby) Twarde 6-14
Zielona Fasola Pokrój I ugotuj aż będzie
przezroczysta Krucha 8-26
Dynia Pokrój na kawałki (6 mm
grubości) Krucha 6-18
Kapusta Obierz I pokrój na paski (3 mm
grubości) Wyjmij środek. Twarda 6-14
Brukselka Przekrój na 2 części Chrupiąca 8-30
Kalafior Gotuj aż stanie się miękki Twardy 6-16
6/24
Ziemniak Przekrój I gotuj przez 8-10 min. Chrupiący 8-30
Cebula Pokrój na cienkie okrągłe
kawałki. Chrupiąca 8-14
Marchew
Gotuj do miękkości
poszatkuj lub pokrój na okrągłe
kawałki
Chrupiąca 8-14
Ogórek Obierz i pokrój na okrągłe
kawałki (12mm grubości) Twardy 6-18
Słodka
papryka
Pokrój w paski lub okrągłe
kawałki (6mm grubości)Wyjmij
środek
Chrupiąca 4-14
Pikantna
papryka Nie trzeba jej kroić Twarda 8-14
Pietruszka Ułożyć liście na sekcji Chrupiąca 2-10
Pomidor Obierz I pokrój na kawałki lub na
okrągłe kawałki Twardy 8-24
Rabarbar Obierz I pokrój na kawałki (3mm
grubości)
Utrata wilgoci
w warzywie 8-38
Burak Odetnij korzenie i wierzchołki,
pokrój na okrągłe kawałki Chrupiący 8-26
Seler Pokrój na kawałki (6mm
grubości) Chrupiący 6-14
Wiosenna
cebulka Poszatkuj Chrupiąca 6-10
Szparagi Pokrój na kawałki (2,5mm
grubości) Chrupiące 6-14
Czosnek Obierz i pokrój na okrągłe
kawałki Chrupiący 6-16
Szpinak Gotuj aż się zmniejszy Chrupiący 6-16
Pieczarki
Wybierz pieczarki z
kapeluszami. Pokrój na kawałki
lub susz w całości
Twarde I
chrupiące 3-10
7/24
UWAGA: Czas i sposoby wstępnego przygotowania warzyw, które opisane w tabeli,
mogą się różnić od indywidualnych preferencji klientów.
Utylizacja
Symbol przekreślonego kołowego kontenera na odpady umieszczony na
produktach informuje, że zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(dalej także „zużyty sprzęt” lub „elektrośmieci”) nie można wyrzucać wraz z
odpadami komunalnymi. Wyrzucając elektrośmieci do kontenera stwarzasz
zagrożenie dla środowiska. Zużyty sprzęt może zawierać substancje (np.:
ołów, kadm, chrom, brom rtęć, freon), które niebezpieczne dla zdrowia i
życia ludzi oraz dla środowiska. Segregując i przekazując do przetworzenia, odzysku,
recyklingu oraz utylizacji zużyty sprzęt chronisz środowisko przed zanieczyszczeniem i
skażeniem, przyczyniasz się do zmniejszenia stopnia wykorzystania zasobów naturalnych
oraz obniżenia kosztów produkcji nowego sprzętu.
Deklaracja CE
Malis B. Machoński sp. k. Deklaruje że urządzenie MalTec Suszarka spożywcza
DryMaster500W Regulacja spełnia wszelkie wymogi dotyczące dyrektywy LVD
2014/35/EU, EC 2014/30/EU oraz spełnia następujące standardy:
EN 603351-
1:2012+A11:2014+A13:2017+A1:2019+A14:2019+A2:2019
EN 60335-2-
9:2003+A1:2004+A2:2006+A12:2007+A13:2010+AC:2011+AC:201
2+EK1-AG2:2018-5
EN 55014-1:2017/A11:2020
EN 61000-3-2:2014
EN 61000-3-3:2013/A1:2019
EN 55014-2:2015
Importer:
Malis B. Machoński sp. k.
ul. Zbożowa 2E, Wysogotowo
62-081 Przeźmierowo
www.maltec.pl
8/24
MalTec Food dryer DryMaster500W
Adjustable
User manual
To prevent damage, please read this manual carefully before using the device
SAFETY MANUAL
IT IS NECESSARY TO LAY A HEAT RESISTANT MATERIAL (CERAMIC TILES, THICK
BOARD, ETC.) UNDER THE DEVICE WHILE IN USE OR PLACE THE DEVICE ON A
HEAT-RESISTANT SURFACE TO AVOID POSSIBLE FIRE
Do not use the device for more than 40 hours of operation. After the device has
been used continuously for 4 hours, turn off the device (switch should be in the
"OFF" position), remove the plug from the socket and allow it to cool down.
Improper use of the device may cause damage to the device and injury to the user
Use the device only for its intended purpose and always follow the instructions in
the manual
Unplug the device when not in use
Keep the power base away from water. do not turn on the device if its surface is wet
Do not use the appliance with a damaged cord or plug, if the appliance has been
dropped or otherwise damaged. If this happened, contact the service center.
Do not let the electric cord hang over sharp edges or touch hot surfaces.
Do not allow children to use the device unsupervised.
Unplug the device before cleaning.
Never yank the cord to disconnect it from the outlet, instead grasp the plug and pull
to disconnect.
Use the device for domestic purposes only. It is not intended for commercial use.
Do not cover the device.
Do not leave the device switched on unattended.
Place the device on a flat surface
BEFORE USING THE DEVICE
ATTENTION! Before first use:
Unpack the device.
Before use, make sure that the electrical parameters of the device, given in the
technical parameters table, correspond to the parameters of your local electricity
network.
Wash the machine parts and sections in warm water with a small amount of
dishwashing detergent. Clean the power base with a wet cloth (do not put it in water
or wash it).
10/24
FUNCTIONING
Drying products is an effective way to preserve them.
Warm air at a constant, regulated temperature circulates freely inside the unit between the
top and bottom covers, separate removable sections that can be adjusted, and the power
base. Therefore, the products in the sections of the device dry evenly and with minimal
loss of health-promoting vitamins. Thanks to this, you can enjoy fruits, vegetables and
mushrooms that are prepared without the use of unhealthy substances all year round
With this device, you can also dry flowers, medicinal plants, prepare cereals.
USING THE DEVICE
1. Place the previously prepared products on the removable sections. Sections for
products should be arranged in such a way as to allow free air circulation between
them (the height of the profiles cannot be adjusted). Therefore, do not put too many
products in sections and combine products with each other. NOTE: always start
placing products in the bottom section first.
2. Place the sections on the base of the device.
3. Place the top cover on the device. The top cover should always be on the device
when drying.
4. Plug in and turn on the device by setting the switch to the "ON" position - the
indicator light will turn red.
Set the temperature of the dryer.
Temperature Mode Tips:
Herbs 35-40 degrees
Green products 40 degrees
Bread 40-45 degrees
Vegetables 50-55 degrees
Fruit 55-60 degrees
Meat, Fish 65-70 degrees
NOTE: Dry the products according to the guidelines in this manual
5. After using the device, turn it off by turning the switch to the "OFF" position. Let the
products cool down. Put the dried food in a food storage container/wrap and place it
in the freezer.
6. Disconnect the device.
NOTE: It is recommended to wear all 5 sections on the device when using it,
regardless of how many sections are empty.
Examples:
1. The products are in the first upper section, the other 4 sections are empty. Make sure
the top cover is on the device.
2. products are in the first 2 sections, the other 3 sections are empty. Make sure the top
cover is on the device.
11/24
ADDITIONAL INSTRUCTIONS
Wash the products before putting them into the device. Do not put the wet product into the
device, wipe it dry.
ATTENTION! Do not put scraps with products if there is water in them.
Cut off the spoiled parts of the products. Cut the products in such a way as to place them
freely between the sections. the drying time of the products depends on the thickness of
the pieces that are cut, etc.
You can change the location of the section if not all the products on it have dried well. The
upper sections can be placed down, closer to the power base, and the lower sections in
place of the upper sections. some fruits may be covered with a natural protective layer,
which may extend the drying time. To avoid this, it is better to boil the products for about 1-
2 minutes, then put them in cold water and dry them with a towel.
PLEASE KNOW: THE DRYING TIME IN THIS MANUAL IS APPROXIMATE
The drying time depends on the temperature and humidity of the room, the degree of
moisture of the products, the thickness of the pieces, etc.
FRUIT DRYING
Wash the fruit
Cut off the broken parts
Cut into pieces that you can freely place between sections
You can add natural lemon juice or pine apple to the fruit so that it does not fade
If you want your fruit to smell nice, you can add cinnamon or coconut wax
DRIED VEGETABLES
Wash the vegetables
Cut off the broken parts
Cut into pieces that you can arrange freely between sections
It is better to boil the vegetables for about 1-5 minutes, then put them in cold water
and dry them on a towel
DRYING OF MEDICINAL PLANTS
Drying fresh leaves is recommended
After drying, it is better to put medicinal plants in paper bags or glass cans and put
them in a dark cool place
STORAGE OF DRIED FRUIT
Containers for storing dried products should be clean and dry
For better storage of dried fruits, use glass containers with metal lids and place
them in a dark, dry place where the temperature should be 5-20 degrees.
In the first week after drying, it is better to check that there is no moisture in the
container. if so, it means that the products are not dried well and need to be dried
again.
ATTENTION! Do not place hot or even warm products in containers for further storage.
INITIAL PREPARATION OF FRUIT
Pre-preparation of the fruit preserves its natural colour, flavor and aroma.
Below are some useful tips on how to better prepare the fruit for drying:
12/24
Take 1/4 cup of juice (preferably natural). Remember that the juice you take should match
the fruit you are preparing. for example, apple juice should be used to make apples.
Mix the juice with 2 cups of water. Then we immerse the pre-processed fruits in the
prepared liquid for 2 hours.
FRUIT PREPARATION TABLE FOR DRYING
Name Preparation Condition
after drying drying time
Apricot Slice and remove the pit Soft 13-28
Orange peel Cut into long strips Fragile 8-16
Pineapple
(fresh)
Peel and cut into pieces or square
pieces Hard 6-36
Pineapple Pour out the juice and dry it and cut it
into pieces Soft 6-36
Banana Peel and cut into round pieces (3-4
mm thick) Crisp 8-38
Grapes You don't have to cut it Soft 8-38
Cherries No need to remove the pit (can be
removed when the cherry is half dry) hard 8-26
Pear Peel and slice Soft 8-30
Fig habit Hard 6-26
Cranberries You don't have to cut Soft 6-26
Peach Cut into 2 parts and remove the pit
when the fruit is half dried Soft 10-34
Date fruit Remove the pit and slice Hard 6-26
Apple Peel, remove the center and cut into
round pieces or particles Soft 05.06.07
NOTE: The time and ways of pre-preparing the fruit, which are described in the table, may
differ from individual customer preferences.
13/24
INITIAL PREPARATION OF VEGETABLES
1. It is recommended to cook green beans, cauliflower, broccoli, asparagus and
potatoes. Since these vegetables are often prepared for the first and second
courses, they retain their natural color.
How to cook: pre-prepared vegetables put in a saucepan with boiled water for about
3-5 minutes. Then pour out the water and put the vegetables in the device.
2. If you want to add a little lemon to beans, asparagus, etc., Put it in lemon juice for
about 2 minutes.
PLEASE NOTE: THE ABOVE RECOMMENDATIONS ARE ONLY FACT FINDINGS AND
IT IS NOT NECESSARY TO FOLLOW THEM.
TABLE OF PREPARING VEGETABLES FOR DRYING
Name Preparation Condition
after drying drying time
Artichoke Cut into strips (3-4 mm thick) Fragile 5-13
Eggplant Peel and cut into pieces (6-12
mm thick) Fragile 6-18
Broccoli Peel and slice. Steam for about
3-5 minutes) Fragile 6-20
Mushrooms Slice and dry whole (small
mushrooms) hard 6-14
Green bean Slice and cook until transparent Fragile 8-26
Pumpkin Cut into pieces (6 mm thick) Fragile 6-18
Cabbage Peel and cut into strips (3 mm
thick) Remove the middle. Hard 6-14
Brussels
sprouts Cut into 2 parts Crispy 8-30
Cauliflower Cook until it becomes soft Hard 6-16
14/24
Potato Cut and cook for 8-10 min. Crisp 8-30
Onion Cut into thin round pieces. Crispy 8-14
Carrot
Cook until soft
slice or cut into round pieces
Crispy 8-14
Cucumber Peel and cut into round pieces
(12mm thick) Hard 6-18
Sweet pepper Cut into strips or round pieces
(6mm thick) Remove the middle Crispy 4-14
Spicy pepper You don't need to cut it Hard 8-14
Parsley Arrange the leaves on the
section Crispy 2-10
Tomato Peel and cut into pieces or
round pieces Hard 8-24
Rhubarb Peel and cut into pieces (3mm
thick)
Loss of
moisture in the
vegetable
8-38
Beetroot Cut off the roots and tops, cut
into round pieces Crisp 8-26
Celery Cut into pieces (6mm thick) Crisp 6-14
Spring onion shred Crispy 6-10
Asparagus Cut into pieces (2.5mm thick) Crispy 6-14
Garlic Peel and cut into round pieces Crisp 6-16
Spinach Cook until it reduces Crisp 6-16
Champignons Choose mushrooms with hats.
Cut into pieces or dry whole
Hard and
crispy 3-10
NOTE: The times and ways of pre-preparation of vegetables, which are described in the
table, may differ from individual customer preferences.
15/24
Utilization
The symbol of the crossed-out wheeled waste container placed on the
products informs that used electrical and electronic equipment (hereinafter
also "waste equipment" or "electro-waste") may not be disposed of with
municipal waste. By throwing e-waste into the container, you pose a threat
to the environment. Used equipment may contain substances (e.g. lead,
cadmium, chromium, bromine, mercury, freon) that are dangerous to
human health and life and to the environment. By sorting and handing over used
equipment for processing, recovery, recycling and disposal, you protect the environment
against pollution and contamination, you contribute to reducing the use of natural
resources and lowering the production costs of new equipment.
CE declaration
Malis B. Machoński sp. k. Declares that the MalTec DryMaster500W Regulator device
meets all the requirements of the LVD 2014/35/EU, EC 2014/30/EU directives and meets
the following standards:
EN 603351-
1:2012+A11:2014+A13:2017+A1:2019+A14:2019+A2:2019
EN 60335-2-
9:2003+A1:2004+A2:2006+A12:2007+A13:2010+AC:2011+AC:201
2+EK1-AG2:2018-5
EN 55014-1:2017/A11:2020
EN 61000-3-2:2014
EN 61000-3-3:2013/A1:2019
EN 55014-2:2015
Importer:
Malis B. Machoński sp. k.
st. Zbożowa 2E, Wysogotowo
62-081 Przeźmierowo
www.maltec.pl
16/24
MalTec Lebensmitteltrockner
DryMaster500W Einstellbar
Benutzerhandbuch
Um Schäden zu vermeiden, lesen Sie diese Anleitung bitte sorgfältig durch, bevor
Sie das Gerät verwenden
SICHERHEITSHANDBUCH
ES IST NOTWENDIG, EIN HITZEBESTÄNDIGES MATERIAL ZU VERLEGEN
(KERAMIKFLIESEN, DICKE PLATTEN USW.) WÄHREND DES GEBRAUCHS UNTER
DAS GERÄT ODER STELLEN SIE DAS GERÄT AUF EINE HITZEBESTÄNDIGE
OBERFLÄCHE, UM MÖGLICHE FEUER ZU VERMEIDEN
Verwenden Sie das Gerät nicht länger als 40 Betriebsstunden. Nachdem das Gerät
4 Stunden ununterbrochen benutzt wurde, schalten Sie das Gerät aus (Schalter
sollte auf „OFF“-Position stehen), ziehen Sie den Stecker aus der Steckdose und
lassen Sie es abkühlen.
Eine unsachgemäße Verwendung des Geräts kann zu Schäden am Gerät und
Verletzungen des Benutzers führen
Verwenden Sie das Gerät nur für den vorgesehenen Zweck und befolgen Sie stets
die Anweisungen in der Bedienungsanleitung
Trennen Sie das Gerät, wenn es nicht verwendet wird
Halten Sie die Power Base von Wasser fern. Schalten Sie das Gerät nicht ein,
wenn seine Oberfläche nass ist
Verwenden Sie das Gerät nicht mit beschädigtem Kabel oder Stecker, wenn das
Gerät fallen gelassen oder anderweitig beschädigt wurde. Wenden Sie sich in
diesem Fall an das Service Center.
Lassen Sie das Netzkabel nicht über scharfe Kanten hängen oder heiße
Oberflächen berühren.
Lassen Sie Kinder das Gerät nicht unbeaufsichtigt benutzen.
Trennen Sie das Gerät vor der Reinigung vom Stromnetz.
Ziehen Sie niemals am Kabel, um es aus der Steckdose zu ziehen, sondern fassen
Sie den Stecker und ziehen Sie, um es zu trennen.
Verwenden Sie das Gerät nur für Haushaltszwecke. Es ist nicht für den
kommerziellen Gebrauch bestimmt.
Decken Sie das Gerät nicht ab.
Lassen Sie das Gerät nicht unbeaufsichtigt eingeschaltet.
Stellen Sie das Gerät auf eine ebene Fläche
BEVOR SIE DAS GERÄT VERWENDEN
AUFMERKSAMKEIT!Vor dem ersten Gebrauch:
Packen Sie das Gerät aus.
Stellen Sie vor dem Gebrauch sicher, dass die in der Tabelle der technischen
Parameter angegebenen elektrischen Parameter des Geräts mit den Parametern
Ihres örtlichen Stromnetzes übereinstimmen.
Waschen Sie die Maschinenteile und -abschnitte in warmem Wasser mit einer
kleinen Menge Geschirrspülmittel. Reinigen Sie die Power Base mit einem feuchten
Tuch (nicht in Wasser tauchen oder waschen).
18/24
FUNKTION
Das Trocknen von Produkten ist eine effektive Möglichkeit, sie zu konservieren.
Warme Luft mit konstanter, geregelter Temperatur zirkuliert ungehindert im Inneren des
Geräts zwischen der oberen und unteren Abdeckung, separaten, abnehmbaren und
einstellbaren Abschnitten und der Leistungsbasis. Daher trocknen die Produkte in den
Abschnitten des Geräts gleichmäßig und mit minimalem Verlust an gesundheitsfördernden
Vitaminen. Dank dessen können Sie das ganze Jahr über Obst, Gemüse und Pilze
genießen, die ohne Verwendung ungesunder Substanzen zubereitet werden
Mit diesem Gerät können Sie auch Blumen, Heilpflanzen trocknen, Getreide zubereiten.
VERWENDUNG DES GERÄTS
1. Legen Sie die zuvor vorbereiteten Produkte auf die abnehmbaren Abschnitte.
Abschnitte für Produkte sollten so angeordnet werden, dass eine freie
Luftzirkulation zwischen ihnen möglich ist (die Höhe der Profile ist nicht einstellbar).
Legen Sie daher nicht zu viele Produkte in Abschnitte und kombinieren Sie
Produkte miteinander. HINWEIS: Beginnen Sie immer zuerst mit dem Platzieren
von Produkten im unteren Bereich.
2. Legen Sie die Abschnitte auf die Basis des Geräts.
3. Setzen Sie die obere Abdeckung auf das Gerät. Die obere Abdeckung sollte beim
Trocknen immer auf dem Gerät sein.
4. Stecken Sie das Gerät ein und schalten Sie es ein, indem Sie den Schalter auf die
Position „ON“ stellen – die Kontrollleuchte leuchtet rot.
Stellen Sie die Temperatur des Trockners ein.
Tipps zum Temperaturmodus:
Kräuter 35-40 Grad
Grüne Produkte 40 Grad
Brot 40-45 Grad
Gemüse 50-55 Grad
Obst 55-60 Grad
Fleisch, Fisch 65-70 Grad
HINWEIS: Trocknen Sie die Produkte gemäß den Richtlinien in diesem Handbuch
5. Schalten Sie das Gerät nach Gebrauch aus, indem Sie den Schalter in die Position
„OFF“ drehen. Lassen Sie die Produkte abkühlen. Legen Sie die getrockneten
Lebensmittel in einen Vorratsbehälter/eine Frischhaltefolie und stellen Sie sie in den
Gefrierschrank.
6. Trennen Sie das Gerät.
HINWEIS: Es wird empfohlen, bei der Verwendung alle 5 Abschnitte des Geräts zu
tragen, unabhängig davon, wie viele Abschnitte leer sind.
Beispiele:
1. Die Produkte befinden sich im ersten oberen Abschnitt, die anderen 4 Abschnitte sind
leer. Stellen Sie sicher, dass sich die obere Abdeckung auf dem Gerät befindet.
2. Produkte sind in den ersten 2 Abschnitten, die anderen 3 Abschnitte sind leer. Stellen
Sie sicher, dass sich die obere Abdeckung auf dem Gerät befindet.
19/24
ZUSÄTZLICHE ANWEISUNGEN
Waschen Sie die Produkte, bevor Sie sie in das Gerät geben. Legen Sie das nasse
Produkt nicht in das Gerät, sondern wischen Sie es trocken.
AUFMERKSAMKEIT! Legen Sie keine Reste mit Produkten, wenn sich Wasser darin
befindet.
Schneiden Sie die verdorbenen Teile der Produkte ab. Schneiden Sie die Produkte so zu,
dass sie frei zwischen den Abschnitten platziert werden können. Die Trocknungszeit der
Produkte hängt von der Dicke der geschnittenen Stücke usw. ab.
Sie können die Position des Abschnitts ändern, wenn nicht alle Produkte darauf gut
getrocknet sind. Die oberen Teile können nach unten, näher an der Antriebsbasis, und die
unteren Teile anstelle der oberen Teile platziert werden. Einige Früchte können mit einer
natürlichen Schutzschicht bedeckt sein, was die Trocknungszeit verlängern kann. Um dies
zu vermeiden, ist es besser, die Produkte etwa 1-2 Minuten zu kochen, dann in kaltes
Wasser zu legen und mit einem Handtuch zu trocknen.
BITTE BEACHTEN SIE: DIE IN DIESEM HANDBUCH ANGEGEBENE
TROCKNUNGSZEIT IST UNGEFÄHR
Die Trocknungszeit hängt von der Temperatur und Luftfeuchtigkeit des Raums, dem
Feuchtigkeitsgrad der Produkte, der Dicke der Stücke usw. ab.
TROCKNEN VON FRÜCHTEN
Obst waschen
Schneide die abgebrochenen Teile ab
In Stücke schneiden, die Sie frei zwischen den Abschnitten platzieren können
Sie können der Frucht natürlichen Zitronensaft oder Ananas hinzufügen, damit sie
nicht verblasst
Wenn Sie möchten, dass Ihre Früchte gut riechen, können Sie Zimt oder
Kokosnusswachs hinzufügen
GETROCKNETES GEMÜSE
Das Gemüse waschen
Schneide die abgebrochenen Teile ab
In Stücke schneiden, die Sie frei zwischen den Abschnitten anordnen können
Es ist besser, das Gemüse etwa 1-5 Minuten zu kochen, dann in kaltes Wasser zu
legen und auf einem Handtuch zu trocknen
TROCKNEN VON HEILPFLANZEN
Es wird empfohlen, frische Blätter zu trocknen
Heilpflanzen nach dem Trocknen besser in Papiertüten oder Glasdosen an einen
dunklen, kühlen Ort stellen
LAGERUNG VON GETROCKNETEN FRÜCHTEN
Behälter zur Aufbewahrung von Trockenprodukten sollten sauber und trocken sein
Verwenden Sie zur besseren Lagerung von Trockenfrüchten Glasbehälter mit
Metalldeckeln und stellen Sie sie an einen dunklen, trockenen Ort, an dem die
Temperatur 5-20 Grad betragen sollte.
In der ersten Woche nach dem Trocknen ist es besser zu prüfen, dass keine
Feuchtigkeit im Behälter ist. Wenn dies der Fall ist, bedeutet dies, dass die Produkte
nicht gut getrocknet sind und erneut getrocknet werden müssen.
20/24
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

MALTEC Suszarka spożywcza DryMaster500W 500 W Instrukcja obsługi

Kategoria
Suszarki do owoców
Typ
Instrukcja obsługi