Russell Hobbs 20920-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
30
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby
( w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub
psychicznej, lub osoby nie mające doświadczenia lub znajomci
sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby
odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na
dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub
zdalnego sterowania.
3Jeżeliprzewódzasilającyulegnieuszkodzeniu,powinienbyć
wymieniony przez producenta, jego serwis techniczny lub
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
H Nie zanurzaj urządzenia w płynie, nie używaj go w łazience, w pobliżu wody, ani na zewnątrz
budynku.
P Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.
4 Nie używaj urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych (np. firanek).
5 Nie używaj urządzenia do innych celów jak smażenie naleśników.
6 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
tylko do użytku domowego
C PRZYGOTOWANIE
1 Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
2 Urządzenie oraz przewód zasilający powinny być oddalone od krawędzi blatu i poza
zasięgiem dzieci.
C WSTĘPNE PODGRZANIE
3 Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
4 Ustaw regulator temperatury na 5.
5 Przesuń wyłącznik na 1.
6 Lampka zasilania będzie świecić tak długo, jak długo urządzenie jest podłączone do zasilania.
7 Lampka termostatu zaświeci się, gdy urządzenie osiągnie temperaturę roboczą.
8 Będzie to następować w cyklu włączony/wyłączony, gdy termostat pracuje, aby utrzymać
temperaturę.
9 Zacznijsmażyćdopierowtedy,gdyzaświecisięlampkatermostatu.
C WŁÓŻ DO GRILLA
10 Zwilżrozgarniakwodą,abyzapobiecprzywieraniu.
11 Wylej niewielką ilość ciasta na płytę.
12 Rozprowadź kolistymi ruchami rozgarniaka.
13 Poczekaj, że ciasto nie będzie już płynne i naleśnik można przemieszczać.
14 óż łopatkę pod naleśnik i obróć go na drugą stronę
15 Unieś brzeg naleśnika, aby sprawdzić spód.
16 Powinien być złoty, nie brązowy.
31
instrukcja
17 Przóż naleśnik na drucianą tackę.
18 Jeślinaleśnikjestbardzobrązowy,zmniejsztrochętemperaturę.
19 Każda porcja ciasta będzie inna.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
20 Przesuń wyłącznik na 0.
21 Wyjmij wtyczkę z gniazdka i ostudź urządzenie.
22 Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
23 Rozgarniak i łopatkę myj ręcznie.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyteurządzenieoddajdoodpowiedniegopunktuskładowania,gdyżznajdującesięw
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
sugestie i wskazówki
• Grubośćzależyodproporcjijajdopłynu;więcejpłynu=cieńszenaleśniki,więcejjaj=
grubsze naleśniki.
• Ciastomożeszdoprawićcukrem,ziołami,przyprawami,lubodrobinąpiwa.
• Dodaniecukrumożespowodować,żenaleśnikisięsklejająjedennadrugimiprzyich
rozdzielaniu mogą się rozrywać.
• Wypróbujróżnerodzajemąki(ciastozmąkirazowejbędziegęściejsze).
przepisy kulinarne
m=mililitry e=jajo,średnie(53-63g)
g=gramy p=szczypta
na 12 naleśników
250 g mąka pszenna 500 m mleko
3 e 1 p sól
Mąkęprzesiejdomiski.Dodajsól.Wbijjaja.Zmieszajzmlekiem.Niedodawajwięcejpłynu,gdy
ciasto uzyska konsystencję śmietany. Przed użyciem odstaw ciasto na 1-2 godzin.
na 40 naleśników
1 k mąki gryczanej 3 e
250 m mleko 1 p sól
ciepła woda
Mąkęprzesiejdomiski.Dodajsól.Wbijjaja.Zmieszajzmlekiem.Wlejwodęimieszaj.Nie
dodawaj więcej płynu, gdy ciasto uzyska konsystencję śmietany. Przed użyciem odstaw ciasto
na 3-4 godzin.
rysunki
1 rozgarniak
2 łopatka
3 płyta
4 lampka zasilania
5 lampka termostatu
6 wyłącznik
7 regulator temperatury
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Russell Hobbs 20920-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi