46
WSTĘPNE PODGRZANIE
1. Wetrzyj w płytę trochę oliwy lub masła.
2. Nie rozprowadzaj substancji z niską zawartością tłuszczu - mogą zapalić się na urządzeniu.
3. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
4. Ustaw regulator temperatury na 5.
5. Naciśnij i zwolnij przycisk. Zaświeci się lampka.
6. Płyta metalowa powinna się nagrzewać przez 3-4 minut.
7. Płyta kamienna powinna się nagrzewać przez 25-30 minut.
WŁÓŻ DO GRILLA
Kamienna płyta rozgrzewa się wolniej i dlatego w czasie gotowania zatrzymuje więcej ciepła. Jest
idealnym rozwiązaniem przy podpiekaniu warzyw i chleba, a także opiekaniu kawałków mięsa. Ponieważ
zatrzymuje ciepło przez dłuższy czas i jest nadal gorąca jeszcze przez kilka minut po wyłączeniu
urządzenia, idealnie się nadaje do utrzymywania temperatury ciepłych potraw.
1. Cienko pokrojone mięso lub jarzyny ułóż na wierzchu grilla.
2. Po około 5 minutach jedzenie z grilla jest gotowe, ser przypiekaj w mini-patelniach do raclette.
3. Mini-patelnia do raclette zawiera porcję dla jednej osoby.
4. Każdą mini-patelnię napełnij serem w trzech czwartych.
5. Ustaw mini-patelnie do raclette na podstawie pod elementem grzejnym.
6. Poczekaj, aż jedzenie się usmaży, a ser się roztopi.
7. Gotowe potrawy wyjmuj narzędziami kuchennymi z drewna lub plastiku.
8. Naciśnij i zwolnij przycisk. Światełko zgaśnie.
9. Podawaj ser razem z usmażonym jedzeniem.
NALEŚNIKI
1. Możesz usmażyć naleśniki na płytach metalowych, duże naleśniki na dużym kole, małe na małych
kołach.
2. Wylej niewielką ilość ciasta na środek koła.
3. Rozprowadź ciasto plastikową szpatułką lub spodnią częścią drewnianej łyżki.
4. Poczekaj, że ciasto nie będzie już płynne i naleśnik można przemieszczać.
5. Włóż łopatkę pod naleśnik i obróć go na drugą stronę
6. Unieś brzeg naleśnika, aby sprawdzić spód. Powinien być złoty, nie brązowy.
7. Przełóż naleśnik na drucianą tackę.
8. Jeśli naleśnik jest bardzo brązowy, zmniejsz trochę temperaturę.
9. Każda porcja ciasta będzie inna.
SUGESTIE I WSKAZÓWKI
• Grubość zależy od proporcji jaj do płynu; więcej płynu = cieńsze naleśniki, więcej jaj = grubsze
naleśniki.
• Ciasto możesz doprawić cukrem, ziołami, przyprawami, lub odrobiną piwa.
• Dodanie cukru może spowodować, że naleśniki się sklejają jeden na drugim i przy ich rozdzielaniu
mogą się rozrywać.
• Wypróbuj różne rodzaje mąki (ciasto z mąki razowej będzie gęściejsze).