Russell Hobbs 21000-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
45
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Niniejszy sprt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym
dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub
osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu,
przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy
zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Urządzeniem nie można sterować przy pomocy regulatora czasowego, ani
też zdalnie.
h Powierzchnie urdzenia rozgrzewają się.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych nacz
zawierających wodę.
Nie używaj urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych (np. firanek).
Nie owijaj żywności w przeźroczystą folię lub folię aluminiową i nie wkładaj do torby z polietylenu.
Grill ulegnie uszkodzeniu i może dojść do pożaru.
Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spożycia.
Odłącz urządzenie od sieci, kiedy nie jest używane.
Nie używaj urządzenia do innych celów niż przygotowywanie potraw.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Płyta kamienna
2. yta metalowa
3. Element grzejny
4. Podpora
5. Podstawa
6. Przycisk
7. Regulator temperatury
8. Lampka
9. Mini-patelnia do raclette
` Można myć w zmywarce
PRZYGOTOWANIE
1. Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
2. Urządzenie oraz przewód zasilający powinny być oddalone od krawędzi blatu i poza zasięgiem
dzieci.
3. Nałóż płytę metalową na wierzch podpór.
4. Włóż płytę kamienną w podpór.
5. Wyjmij mini-patelnie do raclette z podstawy.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
46
WSTĘPNE PODGRZANIE
1. Wetrzyj w płytę trochę oliwy lub masła.
2. Nie rozprowadzaj substancji z niską zawartością tłuszczu - mogą zapalić się na urządzeniu.
3. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
4. Ustaw regulator temperatury na 5.
5. Naciśnij i zwolnij przycisk. Zaświeci się lampka.
6. yta metalowa powinna się nagrzewać przez 3-4 minut.
7. yta kamienna powinna się nagrzewać przez 25-30 minut.
WŁÓŻ DO GRILLA
Kamienna płyta rozgrzewa się wolniej i dlatego w czasie gotowania zatrzymuje więcej ciepła. Jest
idealnym rozwiązaniem przy podpiekaniu warzyw i chleba, a także opiekaniu kawałków mięsa. Ponieważ
zatrzymuje ciepło przez dłuższy czas i jest nadal gorąca jeszcze przez kilka minut po wyłączeniu
urządzenia, idealnie się nadaje do utrzymywania temperatury ciepłych potraw.
1. Cienko pokrojone mięso lub jarzyny ułóż na wierzchu grilla.
2. Po około 5 minutach jedzenie z grilla jest gotowe, ser przypiekaj w mini-patelniach do raclette.
3. Mini-patelnia do raclette zawiera porcję dla jednej osoby.
4. Każdą mini-patelnię napełnij serem w trzech czwartych.
5. Ustaw mini-patelnie do raclette na podstawie pod elementem grzejnym.
6. Poczekaj, aż jedzenie się usmaży, a ser się roztopi.
7. Gotowe potrawy wyjmuj narzędziami kuchennymi z drewna lub plastiku.
8. Naciśnij i zwolnij przycisk. Światełko zgaśnie.
9. Podawaj ser razem z usmażonym jedzeniem.
NALEŚNIKI
1. Możesz usmażyć naleśniki na płytach metalowych, duże naleśniki na dużym kole, małe na małych
kołach.
2. Wylej niewielką ilość ciasta na środek koła.
3. Rozprowadź ciasto plastikową szpatułką lub spodnią częścią drewnianej łyżki.
4. Poczekaj, że ciasto nie będzie już płynne i naleśnik można przemieszczać.
5. Włóż łopatkę pod naleśnik i obróć go na drugą stronę
6. Unieś brzeg naleśnika, aby sprawdzić spód. Powinien być złoty, nie brązowy.
7. Przełóż naleśnik na drucianą tackę.
8. Jeśli naleśnik jest bardzo brązowy, zmniejsz trochę temperaturę.
9. Każda porcja ciasta będzie inna.
SUGESTIE I WSKAZÓWKI
Grubość zależy od proporcji jaj do płynu; więcej płynu = cieńsze naleśniki, więcej jaj = grubsze
naleśniki.
Ciasto możesz doprawić cukrem, ziołami, przyprawami, lub odrobiną piwa.
Dodanie cukru może spowodować, że naleśniki się sklejają jeden na drugim i przy ich rozdzielaniu
mogą się rozrywać.
Wypróbuj różne rodzaje mąki (ciasto z mąki razowej będzie gęściejsze).
47
PRZEPISY KULINARNE
ml = mililitry e = jajo, średnie (53-63g) g = gramy p = szczypta
Na 12 naleśników
250g mąka pszenna
500ml mleko
3 e
1 p sól
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól. Wbij jaja. Zmieszaj z mlekiem. Nie dodawaj więcej płynu, gdy ciasto
uzyska konsystencję śmietany. Przed użyciem odstaw ciasto na 1-2 godzin.
Na 40 naleśników
1kg mąki gryczanej
250ml mleko
3 e
1 pl
ciepła woda
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól. Wbij jaja. Zmieszaj z mlekiem. Wlej wodę i mieszaj. Nie dodawaj więcej
ynu, gdy ciasto uzyska konsystencję śmietany. Przed użyciem odstaw ciasto na 3-4 godzin.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Naciśnij i zwolnij przycisk. Światełko zgaśnie.
2. Wyjmij wtyczkę z gniazdka i ostudź urządzenie.
3. Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
4. Inne części należy myć ręcznie.
` Te części można myć w zmywarce.
Środki używane w zmywarkach mogą źle wpłynąć na wykończenie powierzchni urządzenia.
Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na działanie
urządzenia.
Jeśli na płycie kamiennej pojawią się pęknięcia, nie przejmuj się - jest to skutek nagrzewania płyty.
EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA
Efektywność energetyczna = Ec < 210 ( in Wh/kg)
Powyższe wymagania zosty obliczone zgodnie z Rozporządzeniem Europejskim 66/2014/UE
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym
z tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory,
należy zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/
recyklingu.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Russell Hobbs 21000-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi