SEVERIN CM 2198 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
DE Gebrauchsanweisung
GB Instructions for use
FR Mode d’emploi
NL Gebruiksaanwijzing
ES Instrucciones de uso
IT Manuale d’uso
DK Brugsanvisning
SE Bruksanvisning
FI Käyttöohje
PL Instrukcja obsugi
GR O 
RU   
Crêpes Maker 4
Crêpe Maker 9
Crêpière électrique 13
Crêpe Maker 18
Máquina de Crepes 23
Crêpiera elettrica 28
Pandekagejern 33
Crêpesjärn 37
Ohukaislevy 41
Pyta do cienkich naleników 45
 50
 55
www.severin.com
CM 2198
45
Płyta do cienkich naleśników
Szanowni Klienci!
Przed uyciem urzdzenia prosz dokadnie
zapozna si z ponisz instrukcj,
któr naley zachowa do póniejszego
wgldu. Urzdzenie moe by obsugiwane
wycznie przez osoby, które zapoznay si z
niniejsz instrukcj.
Podłączenie do sieci zasilającej
Urzdzenie naley podcza do sieci
elektrycznej wycznie do prawidowo
zainstalowanego gniazdka z uziemieniem.
Naley sprawdzi, czy napicie sieciowe
zgadza si z napiciem podanym na
tabliczce znamionowej urzdzenia. Niniejszy
wyrób zgodny jest z obowizujcymi w
UE przepisami dotyczcymi oznakowania
produktu.
Zestaw
1. Pyta g
ówna
2. Przewód zasilajcy z wtyczk
3. Wcznik On/Off
4. Regulator temperatury
5. Szpatuka do wygadzania
6. Szpatuka do odwracania
7. Tabliczka znamionowa (na spodzie)
8. Komora na zwinity przewód zasilajcy
(na spodzie)
9. Zielona lampka stanu gotowoci
10. Czerwona lampka kontrolna
11. Obudowa
Instrukcja bezpieczeństwa
Ze wzgldów
bezpieczestwa wszelkie
naprawy urzdze
elektrycznych musz
by dokonywane przez
wykwali kowany i
upowaniony do tego
personel. Dotyczy
to równie wymiany
przewodu zasilajcego.
Jeli urzdzenie wymaga
naprawy, prosimy wysa
je do jednego z naszych
dziaów obsugi klienta.
Odpowiednie adresy
znajduj si w karcie
gwarancyjnej w jzyku
polskim.
Urzdzenie nie jest
przystosowane, by je
uruchamia przy uyciu
zewntrznego czasomierza
lub odrbnego systemu
zdalnego sterowania.
Osoby o ograniczonych
zdolnociach zycznych,
czuciowych lub
PL
46
psychicznych albo
nieposiadajce stosownego
dowiadczenia lub wiedzy,
a take dzieci (w wieku
co najmniej 8 lat), mog
korzysta z urzdzenia,
pod warunkiem e znajduj
si pod nadzorem lub
zostay poinstruowane, jak
uywa urzdzenia i s w
peni wiadome wszelkich
zagroe i wymaganych
rodków ostronoci.
Nie dopuszcza do
uywania urzdzenia jako
zabawki przez dzieci.
Nie wolno pozwala
dzieciom na wykonywanie
jakichkolwiek prac
zwizanych bezporednio
z konserwacj lub
czyszczeniem urzdzenia,
a jeeli ju, to dziecko musi
mie co najmniej 8 lat i by
nadzorowane przez osob
doros.
Nie dopuszcza
do
urzdzenia i jego przewodu
zasilajcego dzieci poniej 8
lat.
Uwaga: Nie pozwala, aby dzieci miay
dostp do elementów opakowania,
poniewa mog one spowodowa
zagroenie, np. uduszenia.
Przed uyciem urzdzenia naley
dokadnie sprawdzi, czy jego korpus
i wszystkie elementy czynnociowe s
sprawne i nie nosz ladów uszkodzenia.
Jeeli urzdzenie spado na tward
powierzchni, nie nadaje si do dalszego
uytku, gdy nawet najmniejsza,
niewidoczna usterka powstaa z tego
powodu, moe mie ujemny wpyw
na jego dziaanie i bezpieczestwo
uytkownika.
Naley regularnie sprawdza, czy
przewód zasilajcy nie jest uszkodzony.
W przypadku jakiegokolwiek uszkodzenia
przewodu, naley natychmiast zaprzesta
uywania urz
dzenia.
Uwaga: w trakcie pracy urzdzenia
obudowa rozgrzewa si do wysokiej
temperatury. Dotknicie gorcych
elementów grozi oparzeniem. Naley
zapewni wystarczajc woln
przestrze wokó urzdzenia. Nie
umieszcza go bezporednio pod
cian, w rogu, albo w pobliu ranek
lub podobnych przedmiotów. Trzyma z
dala od urzdzenia wszelkie atwopalne
przedmioty i materiay oraz nie
przykrywa urzdzenia w trakcie pracy.
Urzdzenie zawsze naley ustawia na
równej powierzchni, odpornej na wysokie
temperatury, gorce odpryski i plamy.
Aby nie dopuci do zniszczenia obudowy
urzdzenia lub przewodu zasilajcego,
47
nie stawia ani nie uywa opiekacza
na gorcych powierzchniach (np. na
kuchence), ani w pobliu róde ciepa lub
ognia.
Nie zostawia wczonego urzdzenia
bez nadzoru.
W adnym wypadku nie przecina
naleników na pycie gównej urzdzenia.
Aby nie zniszczy specjalnej warstwy
chronicej pyt przed przywieraniem
ciasta, naley korzysta wycznie z
przyborów plastikowych odpornych na
wysokie temperatury lub drewnianych.
Wtyczkę należy wyjmować z gniazdka
każdorazowo:
- po zakończeniu pracy;
- w przypadku awarii urządzenia;
- i przed przystąpieniem do
czyszczenia urządzenia.
Wyjmujc wtyczk z gniazdka nie szarpa
za przewód.
Nie naley pozostawia przewodu
zasilajcego swobodnie zwisajcego bez
nadzoru.
Naley uwaa, aby przewód zasilajcy
nie dotyka adnych gorcych elementów.
Nie uywa urzdzenia do innych celów
ni przyrzdzanie cienkich naleników.
Pyta nie nadaje si do smaenia innego
rodzaju ywnoci.
Nie uywa urzdzenia na wolnym
powietrzu ani w wilgotnych
pomieszczeniach, jak np. piwnica lub
gara.
Za szkody wynike z nieprawidowego
uywania sprztu lub uytkowania
niezgodnego z instrukcj obsugi win
ponosi wycznie uytkownik.
Urzdzenie przeznaczone jest do
zastosowa domowych lub podobnych,
jak np. w
- biurach lub innych miejscach pracy;
- agroturystyce;
- hotelach, motelach itp. oraz innych
podobnych lokalach (przez klientów);
- pensjonatach.
Przed pierwszym użyciem
Wyj urzdzenie i wszystkie akcesoria z
opakowania. Usun wszystkie elementy
opakowania.
Rozwin cay przewód zasilajcy.
Pozostawi urzdzenie wczone na
maksymaln moc przez okoo 4 minuty, aby
si rozgrzao. Przy pierwszym rozgrzewaniu
moe pojawi si lekki swd, wic
naley zadba o odpowiedni wentylacj
pomieszczenia.
Nastpnie poczeka, a urzdzenie
ostygnie i wyczyci je zgodnie z
instrukcj w punkcie Konserwacja i
czyszczenie.
Obsługa
Rozwin cay przewód zasilajcy.
W oy wtyczk do kontaktu.
Ustawi regulator temperatury na
najwyszej pozycji.
Urzdzenie uruchamia si za pomoc
wcznika On/Off. Wczy si gówny
wskanik wietlny w kolorze czerwonym.
Urzdzenie zacznie si nagrzewa.
Kiedy urzdzenie osignie odpowiedni
temperatur, zapali si zielona lampka
stanu gotowoci.
Wla niewielk ilo ciasta do kadego
z piciu wgbie na pycie gównej
i za pomoc opatki do wygadzania
rozprowadzi je równo, wykonujc
agodne ruchy koowe.
W celu utrzymania temperatury na tym
samym poziomie, urzdzenie bdzie si
48
co jaki czas wcza, o czym informuje
zielona lampka stanu gotowoci.
Smay kadego nalenika tak dugo,
a zmieni konsystencj pynn na sta i
bdzie mona z atwoci go przesuwa
po pycie.
Wsun szpatuk pod nalenik i za jej
pomoc obróci go na drug stron.
Smay przez chwil drug stron,
a bdzie gotowa. Aby sprawdzi,
czy jest ju gotowa, podnie lekko
nalenik szpatuk
. Nalenik powinien
by zdecydowanie spoisty, ale nie
zarumieniony, aby mona byo go z
atwoci zagi lub zawin.
Zdj naleniki z pyty.
W oy lub rozsmarowa na naleniku
nadzienie i zagi go lub zwin.
Jeeli naleniki za bardzo si
przyrumieniy, przed rozpoczciem
smaenia nastpnych, przesun
regulator temperatury w celu jej
obnienia.
Po zakoczeniu smaenia wyczy
urzdzenie za pomoc wycznika On/Off.
Wyj wtyczk z gniazdka i odczeka, a
urzdzenie ostygnie.
Porady
Przed uyciem naley zmoczy lekko
szpatuk do wygadzania, aby nie
przywierao do niej ciasto.
Przy pierwszych próbach smaenia
cienkich naleników lepiej naoy nieco
wicej ciasta, poniewa troch grubsze
naleniki atwiej si smay.
Po naoeniu ciasta na pytnice
temperatury oraz tworzce si napicia
mog powodowa pojawienie si lekkich
trzasków. Jest to zupenie normalne i
niegrone zjawisko.
Przepis
Składniki:
250 g mki
4 jaja
50 g roztopionego masa
500 ml mleka
yeczki soli
aromat rumowy
1 yka stoowa cukru waniliowego
Przygotowanie:
Za pomoc miksera rcznego zmiesza
mk, jaja, cukier waniliowy, mleko i sól.
Doda aromat rumowy i roztopione maso, i
miksowa do uzyskania delikatnego ciasta o
równej konsystencji. Pozostawi na okoo 1
godzin przed uyciem.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystpieniem do czyszczenia
naley zawsze poczeka, a urzdzenie
cakowicie ostygnie.
Nie zanurza sprztu w wodzie, ani
nie my go wod, poniewa grozi to
poraeniem prdem.
Do czyszczenia nie naley stosowa
adnych silnych
rodków cierajcych
czy roztworów, ani ostrych narzdzi
czyszczcych.
Obudow i pyt gówn przeciera
wilgotn, niemechacc si ciereczk.
Zanim urzdzenie zostanie schowane,
powinno zupenie wyschn.
49
Komora na zwinięty przewód zasilający
Komora na przewód zasilajcy znajduje si
w spodzie urzdzenia. Przed wczeniem
urzdzenia rozwin cay przewód zasilajcy.
Przed przystpieniem do czyszczenia
urzdzenia i zwiniciem przewodu
zasilajcego sprawdzi, czy urzdzenie ju
zupenie ostygo.
Utylizacja
Urzdzenia oznaczone
powyszym symbolem naley
utylizowa osobno, a nie wraz ze
zwykymi odpadkami z
gospodarstwa domowego. Urzdzenia takie
zawieraj bowiem cenne materiay, które
mona podda recyklingowi. Odpowiednia
utylizacja takich urzdze pomaga w
ochronie rodowiska i zdrowia czowieka.
Szczegóowych informacji na ten temat
udzielaj lokalne wadze lub sklepy
prowadzce sprzeda detaliczn.
Gwarancja
Gwarancja na produkt obejmuje wady
materiau i wykonania przez okres dwóch
lat od daty zakupu produktu. W ramach
gwarancji producent zobowizuje si do
naprawy lub wymiany wszelkich wadliwych
elementów, pod warunkiem, e produkt
zostanie odniesiony prze klienta do punktu
zakupu, a póniej odesany przez sklep do
serwisu centralnego w Opolu, prowadzonego
przez rm Serv- Serwis Sp.z o.o. Aby
gwarancja zachowaa wano, urzdzenie
musi by uywane zgodnie z instrukcj i
nie moe by mody kowane, naprawiane
lub w jakikolwiek sposób naruszane przez
nieupowanion do tego osob, ani te
uszkodzone w wyniku nieprawidowego
uycia.
Gwarancja nie obejmuje naturalnego
zuycia, ani elementów atwo tukcych si,
jak szko, elementy z tworzyw sztucznych,
arówki itd. Niniejsza gwarancja nie
ogranicza ustawowych praw konsumenta
ani innych praw, jakie konsument posiada
zgodnie z obowizujcymi przepisami, które
dotycz zakupu przedmiotów uytkowych.
Jeeli urzdzenie przestanie dziaa
prawidowo i musi zosta odesane, naley
je dokadnie zapakowa i doczy imi,
nazwisko i adres nadawcy oraz przyczyn
odesania. Jeli urzdzenie jest nadal na
gwarancji, prosz take doczy paragon
zakupu, lub faktur zakupow.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

SEVERIN CM 2198 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi