*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
LASAGNE
Składniki na 6/8 porcjiSkładniki na 6/8 porcji
Przygotowanie potrawki
Posiekać seler, marchew i cebulę i podsmażyć na oleju
i maśle.
Dodać mięso i przyrumienić je. Dodać wino, poczekać,
aż odparuje, a następnie dodać pomidory, kostkę
bulionową, sól i nieco wywaru. Przykryć i gotować na
wolnym ogniu przez około godzinę.
Przygotowanie sosu beszamelowego
Roztopić masło, dodawać stopniowo mąkę, mieszając
dokładnie, aby nie dopuścić do powstawania grudek.
Dodawać stopniowo niewielkie ilości mleka i gotować,
mieszając aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Pod
koniec dodać nieco soli i startej gałki muszkatołowej.
Wysmarować tłuszczem formę. Rozłożyć na dnie formy
dwie łyżki potrawki, następnie warstwę ciasta do
lasagne, ponownie nałożyć potrawkę, sos beszamelowy i
pokrojony w kawałki ser, posypać startym parmezanem.
Kontynuować układanie warstw aż do wyczerpania
składników.
Polać ob cie ostatnią warstwę sosem beszamelowym,
posypać startym parmezanem i wiórkami masła.
Wybrać z menu “PRZEPISY” kategorię “ZAPIEKANKI”, a
następnie przepis “LASAGNE” i potwierdzić wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia*: 45-60 min
Zalecane naczynie:
prostokątna forma
nieprzywierająca
Wskazówki i warianty:
• W przypadku przyrządzania lasagne
rybnej lub warzywnej mleko można
zastąpić bulionem warzywnym, a
masło oliwą z oliwek.
101
ZAPIEKANKI
500 g świeżego ciasta na lasagne
180 g startego sera (parmezan)
200 g sera pociętego na kawałki
(do wyboru: mozzarella, scamorza, provola)
Na potrawkę:
500 g mielonej wołowiny
800 g pomidorów (bez skórki lub siekanych)
1 kostka
1 średnia cebula
30 g masła
6-7 łyżek oliwy z oliwek
1 lampka czerwonego wina
seler, marchew
sól
Do przygotowania 600 g sosu beszamelowego:
(jako alternatywy można użyć gotowego sosu
beszamelowego dostępnego w sklepach)
50 g masła
60 g mąki
1 litr mleka
sól, gałka muszkatołowa