Whirlpool AKZM 6830/IXL Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KONIEC Z WCZEŚNIEJSZYM NAGRZEWANIEM PIEKARNIKA
- NADSZEDŁ CZAS NA DOSKONAŁE REZULTATY KULINARNE
Uzyskanie doskonałych rezultatów kulinarnych jeszcze nigdy nie było takie proste. Nowy piekarnik
wielofunkcyjny Whirlpool oferuje elastyczność i różnorodność metod przyrządzania dowolnych
potraw.
Piekarnik łączy w sobie zaawansowany interfejs i inteligentną technologię “6-ty ZMYSŁ oraz system
konwekcyjny o dużej mocy, eliminujący konieczność nagrzewania wstępnego. Przepisy zawarte w
niniejszej książce nie wymagają wstępnego nagrzewania piekarnika, a równocześnie gwarantują
doskonałe rezultaty za każdym razem.
Niniejsza książka zawiera 30 starannie dobranycia przepisów.
Po wybraniu przepisu na wyświetlaczu piekarnika, jedyne, co należy zrobić to włożyć potrawę i
uruchomić program pieczenia. Piekarnik ustawi automatycznie optymalne parametry pieczenia, a na
jego wyświetlaczu będą się regularnie pojawiać niezbędne informacje zwrotne.
W zależności od indywidualnych upodobań, po zakończeniu czasu pieczenia możliwe jest nadanie
potrawie bardziej osobistego charakteru.
WAŻNE WSKAZÓWKI
Aby uzyskać optymalne rezultaty pieczenia, nie należy zmieniać ilości i składników podanych w
przepisie.
Przed przystąpieniem do przyrządzania mięsa należy je wyjąć z lodówki co najmniej godzinę przed
włożeniem do piekarnika. (Temperatura mięsa powinna wynosić około 10-12°C).
Niektóre potrawy wymagają obrócenia lub wymieszania w połowie czasu pieczenia: rozlega się wtedy
sygnał akustyczny. (W przepisach zostało zaznaczone, czy dana potrawa wymaga obrócenia lub
wymieszania podczas pieczenia).
Czas pieczenia pokazany na początku ma charakter wyłącznie orientacyjny: piekarnik dostosowuje
pozostały czas podczas pieczenia potrawy.
Krótko przed upływem czasu pieczenia pojawia się komunikat, żeby sprawdzić, czy poziom dopieczenia
potrawy jest zgodny z preferencjami użytkownika. Po zakończeniu pieczenia istnieje możliwość
ręcznego przedłużenia czasu pieczenia. Można to zrobić przy pomocy przycisków do nawigacji
znajdujących się na piekarniku.
Automatyczna
STEROWANIE
Pieczenie
CZAS PIECZENIA
ZAKOŃCZENIE
Pieczenie prawie zakończone
Sprawdź potrawę
Koniec pieczenia: 19:45
Naciśnij ^, aby przedłużyć pieczenie
Obróć potrawę
DOŁĄCZONE AKCESORIA
BLACHA DO PIECZENIA CIAST
RUSZT
TACKA DO OCIEKANIA
Tacka do ociekania różni się od blachy do
pieczenia ciast większą głębokością.
W niektórych przepisach pojawia się
polecenie umieszczenia tacki pod rusztem
i napełnienia jej wodą, aby zebrać tłuszcze
i oleje kapiące podczas przyrządzania
pieczonego i/lub grillowanego mięsa.
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
LASAGNE
Składniki na 6/8 porcjiSkładniki na 6/8 porcji
Przygotowanie potrawki
Posiekać seler, marchew i cebulę i podsmażyć na oleju
i maśle.
Dodać mięso i przyrumienić je. Dodać wino, poczekać,
aż odparuje, a następnie dodać pomidory, kostkę
bulionową, sól i nieco wywaru. Przykryć i gotować na
wolnym ogniu przez około godzinę.
Przygotowanie sosu beszamelowego
Roztopić masło, dodawać stopniowo mąkę, mieszając
dokładnie, aby nie dopuścić do powstawania grudek.
Dodawać stopniowo niewielkie ilości mleka i gotować,
mieszając aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Pod
koniec dodać nieco soli i startej gałki muszkatołowej.
Wysmarować tłuszczem formę. Rozłożyć na dnie formy
dwie łyżki potrawki, następnie warstwę ciasta do
lasagne, ponownie nałożyć potrawkę, sos beszamelowy i
pokrojony w kawałki ser, posypać startym parmezanem.
Kontynuować układanie warstw aż do wyczerpania
składników.
Polać ob cie ostatnią warstwę sosem beszamelowym,
posypać startym parmezanem i wiórkami masła.
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię “ZAPIEKANKI”, a
następnie przepis “LASAGNE” i potwierdzić wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia*: 45-60 min
Zalecane naczynie:
prostokątna forma
nieprzywierająca
Wskazówki i warianty:
W przypadku przyrządzania lasagne
rybnej lub warzywnej mleko można
zastąpić bulionem warzywnym, a
masło oliwą z oliwek.
101
ZAPIEKANKI
500 g świeżego ciasta na lasagne
180 g startego sera (parmezan)
200 g sera pociętego na kawałki
(do wyboru: mozzarella, scamorza, provola)
Na potrawkę:
500 g mielonej wołowiny
800 g pomidorów (bez skórki lub siekanych)
1 kostka
1 średnia cebula
30 g masła
6-7 łyżek oliwy z oliwek
1 lampka czerwonego wina
seler, marchew
sól
Do przygotowania 600 g sosu beszamelowego:
(jako alternatywy można użyć gotowego sosu
beszamelowego dostępnego w sklepach)
50 g masła
60 g mąki
1 litr mleka
sól, gałka muszkatołowa
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
CANNELLONI RYBNE
Pociąć w słupki seler i por; wrzucić do rondla i dodać
niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać pokrojonego
dorsza, doprawić solą i pieprzem, gotować aż do
wyparowania całego płynu.
Podgrzać ciasto na lasagne i rozłożyć nadzienie na całej
długości. Zwinąć ciasto w rurki (“cannelloni”).
Zmiksować sos pomidorowy, nałożyć kilka łyżek sosu
na dno naczynia żaroodpornego i dodać niewielką ilość
oliwy z oliwek.
Ułożyć cannelloni w naczyniu żaroodpornym i dodać sos
pomidorowy. Pociąć pomidorki koktajlowe na ćwiartki,
posiekać bazylię i rozłożyć na rurkach cannelloni.
Posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku.
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię “ZAPIEKANKI”, a
następnie przepis “CANNELLONI RYBNE” i potwierdzić
wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia*: 30-40 min
Zalecane naczynie:
prostokątna forma
nieprzywierająca
Wskazówki i warianty:
Zamiast nadzienia do cannelloni
można użyć nadzienia do naleśników
(twarogu ricotta i szpinaku),
jednak w takim przypadku należy
przykryć cannelloni warstwą sosu
beszamelowego.
102
ZAPIEKANKI
Składniki na 4 porcjeSkładniki na 4 porcje
60 g porów
50 g selera
400 g świeżego dorsza
200 g pomidorków koktajlowych
15 g bazylii
30 g parmezanu
70 g sosu pomidorowego
160 g ciasta na lasagne/cannelloni
oliwa z oliwek
sól, pieprz
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
KROKIETY
Składniki na 6 porcjiSkładniki na 6 porcji
Przygotować ciasto na naleśniki, łącząc ze sobą
wszystkie składniki i ubijając je trzepaczką. Włożyć
ciasto do lodówki na co najmniej 15 minut.
Smażyć naleśniki na specjalnej nieprzywierającej
patelni.
Sparzyć szpinak. Schłodzić go w zimnej wodzie i dobrze
odsączyć wodę.
Posiekać lekko szpinak i połączyć go z twarogiem,
jajkiem i startym parmezanem; przyprawić solą,
pieprzem i gałką muszkatołową.
Nałożyć nadzienie na naleśniki i złożyć je na pół.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
Roztopić masło, dodawać stopniowo mąkę, mieszając
dokładnie, aby nie dopuścić do powstawania grudek.
Dodawać stopniowo niewielkie ilości mleka i gotować,
mieszając aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Pod koniec dodać nieco soli i startej gałki
muszkatołowej.
Rozsmarować sos na dnie naczynia żaroodpornego
i ułożyć na nim naleśniki. Przykryć dobrze naleśniki
sosem beszamelowym i posypać startym parmezanem.
Zapiec w piekarniku.
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię “ZAPIEKANKI”, a
następnie przepis “KROKIETY i potwierdzić wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia*: 35-45 min
Zalecane naczynie:
prostokątna forma
nieprzywierająca
Wskazówki i warianty:
Szpinak można zastąpić posiekanymi
i uduszonymi pieczarkami.
103
ZAPIEKANKI
Na naleśniki:
100 g mąki
250 ml mleka
3 całe jaja
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, gałka muszkatołowa
Na nadzienie
400 g twarogu ricotta
200 g szpinaku
40 g parmezanu
sól, pieprz
1 jajko
gałka muszkatołowa
Na sos
beszamelowy:
50 g masła
60 g mąki
1 litr mleka
sól, gałka muszkatołowa
60 g parmezanu
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
ZAPIEKANE BAKŁAŻANY
Pokroić bakłażany na plastry o grubości około jednego
centymetra, posolić je i zostawić na kawałku czystego
płótna na około godzinę. Sparzyć bakłażany na ruszcie.
Podsmażyć cebulę na oleju, dodać pomidory, posolić i
gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut.
Pociąć mozzarellę w kostkę. Rozsmarować na dnie
naczynia dwie łyżki sosu, ułożyć warstwę bakłażanów,
przykryć je warstwą sosu i posypać kostkami mozzarelli,
startym parmezanem i niewielką ilością bazylii. Układać
warstwy aż do wyczerpania składników.
Przykryć ostatnią warstwę sosem i posypać odrobiną
startego parmezanu.
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię “ZAPIEKANKI”,
a następnie przepis “ZAPIEKANE BAKŁAŻANY i
potwierdzić wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia*: 40-50 min
Zalecane naczynie:
prostokątne naczynie żaroodporne
(ok. 35 cm x 25 cm)
Wskazówki i warianty:
W sklepach dostępne są zamrożone
grillowane bakłażany. Jeżeli używa
się świeżych bakłażanów, można je
obtoczyć w mące i usmażyć zamiast
grillowania.
104
ZAPIEKANKI
Składniki na 6/8 porcjiSkładniki na 6/8 porcji
4-5 bakłażanów (około 1,5 kg)
1 duża cebula
5-6 łyżek oliwy z oliwek
800 g siekanych pomidorów
ok. 350 g mozzarelli
100 g startego parmezanu
świeża bazylia
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
TARTA WARZYWNA
Składniki na 6/8 porcji Składniki na 6/8 porcji
Podgotować warzywa przez kilka minut w osolonym
wrzątku i odcedzić.
Następnie podsmażyć lekko pocięte na kawałki warzywa
na patelni z niewielkim dodatkiem oleju.
Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, rozłożyć
ciasto, przykrywając także krawędzie. Ułożyć na cieście
warzywa, posypując je startym serem.
Ubić w naczyniu jajka ze śmietaną, mlekiem, solą i
papryką i wylać równomiernie masę na warzywa.
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię TARTA, a
następnie przepis TARTA WARZYWNA” i potwierdzić
wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia*: 50-60 min
Zalecane naczynie:
metalowa tortownica z niskimi brzegami
(średnica ok. 28 cm)
Wskazówki i warianty:
Zaleca się używanie świeżych warzyw
sezonowych. Jeżeli są drobno pocięte, nie trzeba
ich sparzyć.
Tarta warzywna dobrze komponuje się z  letem
rybnym na parze lub może być serwowana jako
przystawka z ciepłym sosem warzywnym (krem z
porów, sos pomidorowy, krem z dyni).
105
TARTA
250 g świeżego ciasta francuskiego
450 g warzyw mieszanych: karczochów, szparagów i
grzybów
150 g sera gruyere startego na tarce o dużych oczkach
3 jaja
200 ml śmietany
100 ml mleka
sól, pieprz, papryka
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
PLACEK LOTARYŃSKI
Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, rozłożyć
kruche ciasto, przykrywając także krawędzie. Rozłożyć
na dnie zrumieniony boczek, pociętą w słupki cebulę
uduszoną z niewielką ilością oliwy z oliwek i posypać
serem.
Ubić w naczyniu jaja z mlekiem i śmietaną, dodając sól
i pieprz do smaku.
Wlać masę do formy i przybrać posiekaną natką
pietruszki.
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię TARTA, a
następnie przepis “PLACEK LOTARYŃSKI” i potwierdzić
wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia*: 40-50 min
Zalecane naczynie:
metalowa tortownica z niskimi brzegami
(średnica ok. 30 cm)
Wskazówki i warianty:
Tę tartę można również przyrządzić z:
- ziemniakami i bekonem
- porami i wędzonką
- okoniem i karczochami
- szpinakiem i łososiem
106
TARTA
Składniki na 6/8 porcji Składniki na 6/8 porcji
250 g świeżego kruchego ciasta
150 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
4 jaja
2 cebule
10 g posiekanej pietruszki
200 ml mleka
200 ml śmietany
100 g sera gruyere startego na tarce o dużych oczkach
sól, pieprz
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
JABŁECZNIK
Składniki na 6/8 porcji Składniki na 6/8 porcji
Przygotowanie ciasta:
Wymieszać przesianą mąkę z solą, dodać miękkie masło
(przechowywane w temperaturze pokojowej), cukier
proszek do pieczenia i zimną wodę, aż do uzyskania
zwartego ciasta. Włożyć ciasto do lodówki na około 30
minut.
Przygotowanie kremu:
Podgrzać mleko z cukrem waniliowym, po czym zdjąć
je z ognia. W innym naczyniu ubić jaja z cukrem, dodać
mąkę i mąkę kukurydzianą. Połączyć uzyskaną masę z
mlekiem i mieszać na wolnym ogniu aż do uzyskania
kremowej konsystencji. Pod koniec gotowania można
dodać rumu.
Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Wyłoż
tortownicę ciastem, przykrywając również krawędzie.
Rozłożyć ciasto z przygotowanym uprzednio kremem.
Pokroić ćwiartki jabłek na plasterki o grubości około pół
centymetra.
Ułożyć plasterki jabłek na całej powierzchni ciasta tak,
aby lekko na siebie nachodziły.
Po zakończeniu pieczenia odczekać, aż ciasto ostygnie,
po czym ozdobić galaretką deserową.
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię TARTA, a
następnie przepis JABŁECZNIK” i potwierdzić wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia*: 75-90 min
Zalecane naczynie:
metalowa tortownica z niskimi
brzegami (średnica ok. 28 cm)
Wskazówki i warianty:
Aby ciasto nie było zbyt mokre,
przed wlaniem kremu do formy
można pokruszyć na cieście kilka
suchych herbatników.
Przed włożeniem ciasta do
piekarnika posypać lekko jabłka
sproszkowanym cynamonem.
107
TARTA
4 jabłka
250 g mąki
50 g masła
szczypta soli
80 ml zimnej wody
10 g proszku do pieczenia
100 g cukru
Na krem:
500 ml mleka
2 jaja
10 g mąki kukurydzianej
50 g cukru
40 ml rumu (opcjonalnie)
1 torebka cukru
waniliowego
10 g mąki
galaretka deserowa
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
PIZZA
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie (temp. około 35°C).
Użyć ilości wody podanej na liście składników. Wsypać
mąkę na stolnicę i dodać sól, cukier i olej. Dodawać
stopniowo wody do mąki i rozpocząć wyrabianie ciasta.
Wyrabiać ciasto aż do uzyskania gładkiej, elastycznej
konsystencji. Włożyć ciasto do otwartego naczynia,
przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
w piekarniku na 45 minut, ustawiając funkcję
“WYRASTANIA”.
W międzyczasie przygotować sos pomidorowy z
olejem, oregano i solą. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na
natłuszczonej tacce do ociekania.
Posmarować powierzchnię pizzy sosem pomidorowym
i dodać pociętą na kawałki mozzarellę.
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię “PIZZA, a
następnie przepis “PIZZA – 2 PIZZE” i potwierdzić
wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia*: 25-35 min
Zalecane naczynie:
Tacka do ociekania lub blacha do pieczenia
ciast, dostarczone wraz z piekarnikiem
Wskazówki i warianty:
Do przygotowania ciasta można użyć różnych
typó
w mąki, na przykład mąki żytniej, gryczanej,
pełnoziarnistej mąki pszennej, nie mogą one
jednak stanowić więcej, niż jedną trzecią
całkowitej ilości mąki.
Przed włożeniem do piekarnika pizzę można
prz
ybrać dowolnymi dodatkami.
108
PIZZA
Składniki na 1 blachę:Składniki na 1 blachę:
350 g mąki
200 ml wody
18 ml oliwy z oliwek
14 g drożdży
7 g soli
3,5 g cukru
250 g pomidorów bez skórki w sosie własnym
150 g mozzarelli
oliwa z oliwek, sól, oregano
Składniki na 2 blachy:Składniki na 2 blachy:
700 g mąki
400 ml wody
35 ml oliwy z oliwek
25 g drożdży
13 g soli
7 g cukru
500 g pomidorów bez skórki w sosie własnym
300 g mozzarelli
oliwa z oliwek, sól, oregano
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
KOTLETY WIEPRZOWE
Składniki na 2/6 porcji Składniki na 2/6 porcji
Posiekać grubo czosnek, rozmaryn i szałwię, włożyć je
do naczynia z olejem i solą.
Ułożyć kotlety w uzyskanym w ten sposób sosie
i pozostawić na co najmniej 30 minut, aby się
zamarynowały.
Ułożyć kotlety na ruszcie i włożyć je do piekarnika na
pierwszą półkę od góry. Wlać do tacki do ociekania
około 1 l wody i umieścić ją na czwartej półce od góry.
>Piekarnik zasygnalizuje, kiedy należy obrócić
mięso<
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię “MIĘSO”, a
następnie przepis “KOTLETY WIEPRZOWE” i potwierdzić
wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 10 min plus 30
minut na marynowanie
Czas pieczenia*: 15-25 min
Zalecane naczynie:
ruszt lub tacka do ociekania,
dostarczone wraz z piekarnikiem
109
MIĘSO
2/6 kotletów wieprzowych
oliwa z oliwek
czosnek
szałwia
rozmaryn
sól, pieprz
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
GOLONKA
Rozłożyć na tacce do ociekania golonki przyprawione
solą i pieprzem.
Podlać je białym winem i oliwą.
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię “MIĘSO”, a
następnie przepis “GOLONKA i potwierdzić wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia*: 90-110 min
Zalecane naczynie:
tacka do ociekania, dostarczona wraz z
piekarnikiem
Wskazówki i warianty:
Przed włożeniem do piekarnika mięso musi
osiągnąć temperaturę pokojową.
Przed włożeniem mięsa do piekarnika natrzeć je
dobrze solą i pieprzem.
Tłuszcz z pieczenia można prze ltrować oraz
doprawić do smaku przyprawami i rozmarynem i
polać nim mięso.
110
MIĘSO
Składniki na 4-6 porcjiSkładniki na 4-6 porcji
2/4 golonki wieprzowe (o wadze ok. 500 g jedna)
600 ml białego wina
4/5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
sól, pieprz
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
UDZIEC BARANI
Składniki na 4-6 porcjiSkładniki na 4-6 porcji
Przygotować udziec, usuwając z niego nadmiar tłuszczu.
Pociąć na kawałki czosnek i posypać nim mięso.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ułożyć mięso bezpośrednio na tacce do ociekania
wyłożonej papierem do pieczenia.
Umieścić tackę na trzeciej półce piekarnika.
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię “MIĘSO”, a
następnie przepis “UDZIEC BARANI” i potwierdzić
wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia*: 60-70 min
Zalecane naczynie:
tacka do ociekania lub blacha do pieczenia
ciast, dostarczone wraz z piekarnikiem
Wskazówki i warianty:
Po zakończeniu pieczenia pozostawić mięso
przykryte folią aluminiową przez co najmniej
dziesięć minut, aby ułatwić równomierniejsze
rozłożenie soków pozostałych w jego wnętrzu.
Udziec można oczyścić z kości, usuwając
pierwszą część kości.
Po zakończeniu pieczenia można nasmarow
udziec musztardą i pozostawić go na kilka minut
w wyłączonym, ale jeszcze ciepłym piekarniku.
111
MIĘSO
1 udziec barani o wadze około 2 kg
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
KEBAB
Posiekać grubo czosnek, rozmaryn i szałwię, włożyć je
do naczynia z olejem i solą.
Ułożyć szaszłyki w uzyskanym w ten sposób sosie
i pozostawić na co najmniej 30 minut, aby się
zamarynowały.
Rozłożyć szaszłyki na ruszcie i umieścić je w piekarniku
na pierwszej półce od góry.
Wlać do tacki do ociekania około 1 l wody i umieścić ją
na czwartej półce od góry.
>Piekarnik zasygnalizuje, kiedy należy obrócić
mięso<
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię “MIĘSO”, a
następnie przepis “KEBAB” i potwierdzić wybór.
Uwagi
__________________________________________
112
MIĘSO
Składniki na 4/8 porcjiSkładniki na 4/8 porcji
4/8 szaszłyków mięsnych (zalecamy unikanie kiełbasek,
gdyż ich czas pieczenia różni się od pozostałych mięs)
czosnek
szałwia
rozmaryn
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Czas przygotowania: 10 min plus 30 minut
marynowania
Czas pieczenia*: 15-25 min
Zalecane naczynie:
ruszt lub tacka do ociekania, dostarczone
wraz z piekarnikiem
Wskazówki i warianty:
Mięso można zastąpić rybą pociętą w kostki
o ty
ch samych rozmiarach: rakami, sepiami,
łososiem, żabnicami.
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6 ZMYSŁ PRZEPISY)
PIECZONY KURCZAK
Składniki na 4/6 porcji Składniki na 4/6 porcji
Umyć i osuszyć kurczaka.
Przyprawić wnętrze kurczaka posiekanymi ziołami
aromatycznymi, czosnkiem, solą i pieprzem.
Nasmarować lekko tłuszczem powierzchnię i posolić.
Umieścić kurczaka bezpośrednio na ruszcie piekarnika,
na trzeciej półce od góry.
Wlać do tacki na ociekanie ok. 0,5 l wody i umieścić ją na
piątej półce od góry.
Wybrać z menu “PRZEPISY” kategorię “DRÓB”, a
następnie przepis “PIECZONY KURCZAK” i potwierdzić
wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia*: 50-70 min
Zalecane naczynie:
ruszt lub tacka do ociekania, dostarczone
wraz z piekarnikiem
Wskazówki i warianty:
Przed pieczeniem przyprawić kurczaka,
wkładając do jego wnętrza aromatyczne zioła,
kilka ząbków czosnku, skórkę pomarańczy lub
cytryny, aby nadać mięsu piękny aromat.
113
DRÓB
1 kurczak o wadze 1/1,5 kg
czosnek
oliwa z oliwek
rozmaryn
szałwia
sól, pieprz
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
PIERŚ Z KURCZAKA
Posiekać czosnek, rozmaryn i szałwię, włożyć je do
naczynia z olejem i solą.
Ułożyć plastry kurczaka w uzyskanym w ten sposób
sosie i pozostawić na co najmniej 30 minut, aby się
zamarynowały.
Ułożyć piersi kurczaka na ruszcie i wsunąć go do
piekarnika na pierwszą półkę od góry. Wlać do tacki do
ociekania około 1 l wody i umieścić ją na czwartej półce
od góry.
>Piekarnik zasygnalizuje, kiedy należy obrócić
mięso<
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię “DRÓB”, a
następnie przepis “PIERŚ Z KURCZAKA” i potwierdzić
wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 10 min plus 30 minut
marynowania
Czas pieczenia*: 15-20 min
Zalecane naczynie: ruszt lub tacka do
ociekania, dostarczone wraz z piekarnikiem
Wskazówki i warianty:
Pierś kurczaka można również serwować na
zimno, pociętą w kostkę lub w paski, wraz z
aromatycznymi sałatami, takimi jak rukola,
sałatami mieszanymi przyprawionymi sosem
vinaigrette, octem balsamicznym czy cytrusami.
Piersi kurczaka można zastąpić
piersiami indyczymi tych samych rozmiarów.
114
DRÓB
Składniki na 4/8 porcjiSkładniki na 4/8 porcji
4/8 plastry piersi kurczaka
(o grubości nie mniejszej, niż 1 cm)
oliwa z oliwek
czosnek
sól, pieprz
szałwia, rozmaryn
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
DORSZ (PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU)
Składniki na 3/6 porcjiSkładniki na 3/6 porcji
Oczyścić i oskrobać rybę. Wy letować rybę, usuwając z
niej ości wewnętrzne.
Nasmarować naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i
ułożyć w nim  lety rybne doprawione solą i pieprzem.
Pociąć pomidorki na ćwiartki i ułożyć je na rybie. Dodać
posiekane razem oliwki, bazylię i czosnek.
Lekko wszystko posolić. Podlać białym winem i niewielką
ilością oliwy z oliwek.
Piec w piekarniku.
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię “RYBY”, a
następnie przepis “DORSZ” i potwierdzić wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia*: 30-40 min
Zalecane naczynie:
naczynie żaroodporne z niskimi
brzegami (długość ok. 26 cm)
Wskazówki i warianty:
Filety z dorsza można zastąpić
innymi  letami rybnymi o tych
samych rozmiarach (labraks,  ądra,
dorada)
115
RYBY
3-6 kawałków dorsza o wadze 350/400 g (każdy)
150 g pomidorków koktajlowych
130 g oliwek
25 g świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
sól, pieprz
ŁOSOŚ W ZIOŁACH
Pociąć  let na 4/5 części. Nasmarować naczynie
żaroodporne połową oliwy z oliwek i ułożyć w nim
łososia natartego równomiernie solą i pieprzem.
Posiekać razem chleb, bazylię, tymianek i czosnek i
posypać nimi ob cie łososia.
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię “RYBY”, a
następnie przepis “ŁOSOŚ W ZIOŁACH” i potwierdzić
wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia*: 15-25 min
Zalecane naczynie:
naczynie żaroodporne z niskimi
brzegami (długość ok. 26 cm)
Wskazówki i warianty:
Łosoś doskonale komponuje się z
ziemniakami na parze, które podkreślają
smak ryby.
116
RYBY
Składniki na 4 porcjeSkładniki na 4 porcje
600/700 g  letów z łososia
10 g oliwy z oliwek
100 g chleba białego lub tostowego
1 czubata łyżeczka suszonego tymianku - lub kilka
gałązek świeżego tymianku (10 g)
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii - lub (lepiej) kilka
listków świeżej bazylii (15 g)
1 ząbek czosnku
sól
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
117
RYBA W SOLI
Składniki na 4 porcjeSkładniki na 4 porcje
Przygotowanie pasty solnej:
Wymieszać mąkę, sól, wodę, wszystkie bardzo drobno
posiekane zioła aż do uzyskania jednolitej masy.
Oczyścić rybę, oskrobać ją, osuszyć i wy letować.
Rozłożyć na dnie pastę solną, umieścić na niej  lety
rybne, posmarować brzegi ubitym jajkiem i przykryć
kolejną warstwą pasty o grubości ˝ cm, starając się
zachować kształt ryby. Posmarować ubitym jajkiem i
upiec w piekarniku.
Wybrać z menu “PRZEPISY kategorię “RYBY”, a
następnie przepis “RYBA W SOLI” i potwierdzić wybór.
Uwagi
__________________________________________
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia*: 40-50 min
Zalecane naczynie:
tacka do ociekania lub blacha do pieczenia
ciast, dostarczone wraz z piekarnikiem
Wskazówki i warianty:
Pomiędzy  lety rybne można dodać nieco
posiekanych ziół.
Filety rybne można serwować z kremem
z zupą-kremem rybnym aromatyzowanym
koprem włoskim.
Filety doskonale komponują się z
ziemniakami gotowanymi na parze.
117
RYBY
4 kawałki labraksa lub dorsza o wadze 300 g (każdy)
500 g drobnej soli
500 g mąki
300 g wody
różowy pieprz
świeży tymianek
koper włoski
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
rozmaryn
majeranek
1 jajko
*Optymalny czas pieczenia zostanie ustalony automatycznie
przez wybraną funkcję (6TH SENSE PRZEPISY)
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164

Whirlpool AKZM 6830/IXL Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi