PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Dla piekarników do zabudowy dolnej:
PRZYKŁADY ZASTOSOWANIA W
GOTOWANIU
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie
orientacyjny charakter.
Usta‐
wienie
mocy
grza‐
nia
Zastosowanie: Czas w
minu‐
tach
Wskazówki
1 - 2 Sos holenderski, roztapianie: masła,
czekolady, żelatyny
5 - 25 Od czasu do czasu zamieszać
1 - 2 Ścinanie: puszystych omletów, jajek
smażonych
10 - 40 Gotować pod przykryciem
2 - 3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecz‐
nych, podgrzewanie gotowych potraw
25 - 50 Wlać przynajmniej dwukrotnie
więcej wody niż ryżu, potrawy
mleczne mieszać od czasu do
czasu
3 - 4 Gotowanie na parze warzyw, ryb, mię‐
sa
20 - 45 Dodać kilka łyżek wody
4 - 5 Gotowanie ziemniaków na parze 20 - 60 Użyć maksymalnie 0,25 litra wody
na 750 g ziemniaków
4 - 5 Gotowanie większej ilości potraw, dań
duszonych i zup
60 - 150 Do 3 litrów wody + składniki
6 - 7 Delikatne smażenie: eskalopków, cor‐
don bleu z cielęciny, kotletów, bryzoli,
kiełbasek, wątróbki, zasmażek, jajek,
naleśników, pączków
zależnie
od po‐
trzeb
Obrócić po upływie połowy czasu
7 - 8 Intensywne smażenie: placków ziem‐
niaczanych, polędwicy, steków
5 - 15 Obrócić po upływie połowy czasu
9 Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz,
mięso duszone w sosie własnym), smażenie frytek
WEWNĘTRZNA STRONA DRZWI
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie
drzwi piekarnika znajdują się:
• numery poziomów umieszczania potraw (w
wybranych modelach)
• informacje o funkcjach piekarnika, zalecane
poziomy umieszczania potraw i temperatury
dla popularnych potraw (w wybranych mode‐
lach).
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach służą jedynie orientacji. Za‐
leżą one od przepisu, jakości i ilości
użytych składników.
PIECZENIE CIASTA
Wskazówki ogólne
• Nowy piekarnik może piec inaczej niż dotych‐
czas używane urządzenie. Należy dostoso‐
wać używane ustawienia (temperatury, czasu
pieczenia) i poziomy umieszczania potraw do
wartości podanych w tabelach.
• W przypadku dłuższych czasów pieczenia pie‐
karnik można wyłączyć około 10 minut przed
zakończeniem czasu pieczenia, aby wyko‐
rzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekar‐
niku mogą się wygiąć podczas pieczenia. Po os‐
tygnięciu zniekształcenia blach znikną.
2
www.aeg.com