Zanussi ZOU883QX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
ZANUSSI
_____________________
KUCHNIA
ZOU 882
ZOU 883
_____________________
Instrukcja obsugi
2
3
SPIS TRECI
WSKAZÓWKI DOTYCZ#CE BEZPIECZE'STWA............................................4
OPIS PIEKARNIKA............................................................................................7
PIERWSZE W,#CZENIE.................................................................................10
ZEGAR ELEKTRONICZNY..............................................................................11
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE....................................................15
TABELA CZASÓW PIECZENIA.......................................................................18
MYCIE I KONSERWACJA ...............................................................................20
USUWANIE USTEREK ....................................................................................23
AUTORYZOWANY SERWIS............................................................................24
DANE TECHNICZNE........................................................................................25
INSTALACJA ...................................................................................................26
POD,#CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ.......................................28
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ#CE BEZPIECZE'STWA
Przed przyst;pieniem do pod;czenia i eksploatacji urz;dzenia
prosimy o dokadne zapoznanie si> z instrukcj; obsugi.
W instrukcji obsugi podano wa@ne wskazówki i porady doty-
cz;ce prawidowej i bezpiecznej eksploatacji urz;dzenia.
Instrukcj> obsugi nale@y zachowaC, aby podczas u@ytkowania
urz;dzenia móc z niej skorzystaC w ka@dej chwili.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizuj-
cymi przepisami.
W przypadku konieczno#ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Pod;czaj;c inne urz;dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj;cego w
pobli@u piekarnika, nale@y zwróciC uwag>, aby przewód zasilaj;cy nie
dotyka gor;cych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta przy-
trzaEni>ty drzwiczkami piekarnika.
Zwróci uwag', aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
BezpieczeFstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i
zabaw' urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si' podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na przeby-
wanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia naley
pami'ta, e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy czas go-
rce.
Eksploatacja
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urz;dzenia stwarzaj; powa@ne za-
gro@enie dla u@ytkownika!
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby go-
spodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Aby wyapa tuszcz #ciekajcy podczas pieczenia na grillu lub w piekarniku,
naley wstawi niski i odporny na wysok temperatur' pojemnik z wod. W
ten sposób mona zapobiec tworzeniu si' dymu i spalaniu tuszczu.
Naczynia aroodporne i garnki naley wyjmowa z piekarnika, uywajc r'-
kawic ochronnych.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi>sa na grillu, drzwiczki
piekarnika i obudowa s; bardzo gor;ce, dlatego nie nale@y zezwalaC
dzieciom na przebywanie w pobli@u urz;dzenia.
5
W przypadku zastosowania folii aluminiowej do przygotowania potraw w pie-
karniku, nie wolno dopu#ci do bezpo#redniego kontaktu produktu owini'te-
go w foli' ze spodem piekarnika.
Podczas czyszczenia piekarnika naley zachowa szczególn ostrono#.
Nie dopu#ci do spryskania grzaek i czujnika termostatu.
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si' wewn'trznych powierzchni
piekarnika.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie lub wyj
wtyczk' z gniazdka.
Po zakoFczeniu pieczenia nale@y zawsze wy;czyC piekarnik, ustawia-
j;c pokr>ta w poo@eniu „WY,#CZONY”.
Urz;dzenie przeznaczone jest do pod;czenia przewodem zerowym do
1 fazy do sieci zasilanej pr;dem o napi>ciu 230V. Pod;czenie do kilku
faz bez przewodu zerowego (400V) doprowadzi do uszkodzenia urz;-
dzenia!
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowa-
nych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw sto-
sowane s wycznie oryginalne cz'#ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa
straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa.
Naprawy wykonywane przez osoby nieuprawnione stwarzaj; powa@ne
zagro@enie dla u@ytkownika!
Utylizacja starego urz;dzenia
W przypadku konieczno#ci usuni'cia starego urzdzenia z gospodarstwa
domowego, naley je unieruchomi, aby wykluczy ewentualne niebezpie-
cze1stwo wypadku. W tym celu naley odci przewód zasilajcy razem z
wtyczk.
Odstawi urzdzenie do wyznaczonego miejsca utylizacji, zgodnie z obo-
wizujcymi przepisami.
Instrukcj> obsugi nale@y zachowaC, aby podczas u@ytkowania urz;dze-
nia móc z niej skorzystaC w ka@dej chwili.
W przypadku odst;pienia lub sprzeda@y urz;dzenia nale@y pami>taC rów-
nie@ o przekazaniu instrukcji obsugi nowemu u@ytkownikowi.
Wskazówki i zalecenia podano z myEl; o PaFstwa bezpieczeFstwie!
6
ObjaEnienie symboli u@ywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotycz;ce bezpieczeFstwa
KolejnoEC czynnoEci
Praktyczne wskazówki
Informacje dotycz;ce Erodowiska naturalnego
Urzdzenie spenia normy Unii Europejskiej:
Dyrektywa Nr 73/23 - 90683 (wytyczne dot. niskich napi');
Dyrektywa Nr 89/336 (wytyczne EMV);
Dyrektywa Nr 93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
Urz;dzenie zabezpieczaj;ce
(Numer katalogowy 35791 – tylko modele ze stali szlachetnej)
Wszystkie urz;dzenia naszej produkcji speniaj; europejskie wy-
mogi bezpieczeFstwa.
W celu zapewnienia penego bezpiecze1stwa uytkownika, a w szczególno#ci
majc na uwadze cakowite wyeliminowanie zagroenia dla maych dzieci (np.
zagroenie oparzenia), piekarnik mona wyposay w specjalne urzdzenie
zabezpieczajce (wyposaenie dodatkowe), które zapobiega niezamierzone-
mu dotkni'ciu drzwiczek piekarnika.
Urzdzenie to mona zamówi w autoryzowanym zakadzie serwisowym, po-
dajc model i numer produktu, który znajduje si' na tabliczce znamionowej. Do
urzdzenia zabezpieczajcego doczona jest równie instrukcja instalacji.
7
OPIS KUCHNI
1. panel sterujcy
2. pokr'to pola grzejnego – przód,
prawe
3. pokr'to pola grzejnego – ty, prawe
4. pokr'to pola grzejnego – ty, lewe
5. pokr'to pola grzejnego – przód,
lewe
6. lampka kontrolna termostatu
7. pokr'to termostatu
8. lampka kontrolna piekarnika
9. pokr'to wyboru funkcji
10. elektroniczny programator
11. grill
12. o#wietlenie piekarnika
13. wentylator piekarnika
14. tabliczka znamionowa
Chowane pokr>ta (ZOU 883)
Niektóre modele piekarnika wyposaone s w
chowane pokr'ta, które wysuwaj si' po ich naci-
#ni'ciu. Mona je wsun cakowicie do panelu
sterujcego (rys.1), kiedy piekarnik nie pracuje.
Rys.1
8
Rys. 2
Pokr>to wyboru funkcji (rys. 2)
Aby ustawi wybran opcj' nagrzewania, naley
przekr'ci pokr'to i ustawi na symbolu wa#ciwej
funkcji.
0 pozycja „Wy;czony
wewn>trzne oEwietlenie piekarnika
pieczenie tradycyjne – ciepo dochodzi z
dolnej i górnej grzaki, zapewniajc równo-
mierne nagrzewanie piekarnika.
górna grzaka – ciepo dochodzi wycznie z
górnej grzaki piekarnika.
dolna grzaka – wczona jest tylko dolna
grzaka piekarnika.
grill – do grillowania niewielkich ilo#ci potraw.
podwójny grill - do pieczenia na grillu wi'k-
szej ilo#ci produktów
lub grill z nawiewem gor;cego powietrza
(termoobieg) – specjalna funkcja do
pieczenia potraw na grillu. Wczona
jest grzaka grilla oraz wentylator, który
rozprowadza ciepe powietrze. U@ywa-
j;c tej funkcji nale@y wybraC maksy-
malnie temperatur> 200°
°°
°C i nie piec
potrawy du@ej ni@ 1 godzin>.
lub nawiew gor;cego powietrza (termo-
obieg) – do pieczenia kilku potraw na
kilku poziomach, bez przenikania aro-
matów.
rozmra@anie – funkcja pozwalajca na roz-
mroenie potraw.
Pokr>to termostatu (rys. 3)
W celu ustawienia wybranej temperatury naley
przekr'ci pokr'to termostatu i ustawi wybran
temperatur' w zakresie od 50
0
C do 250
0
C - MAX.
Rys. 3
9
Lampka kontrolna termostatu
o
C
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si' lampka kontrolna termostatu.
Lampka ta ga#nie, je#li ustawiona temperatura zostanie osigni'ta i ponownie
zapala si', kiedy piekarnik jest nagrzewany.
Lampka kontrolna piekarnika
Pod#wietlona lampka kontrolna wskazuje, e piekarnik pracuje.
Pokr>ta pól grzejnych
Pokr'ta pól grzejnych (rys. 4) znajduj si' na pa-
nelu sterujcym kuchni. Kade z pokr'te mona
regulowa w zakresie:
0 = wyczony
1 = minimalny stopie1 mocy grzejnej
3 lub 9 (w zaleno#ci od modelu) = maksymalny
stopie1 mocy grzejnej
Mona take wybra pozycje po#rednie.
W czasie przyrzdzania potraw na tuszczu
naley zachowa szczególn ostrono#,
gdy moe doj# do ich zapalenia si'.
Termostat bezpieczeFstwa
Urzdzenie wyposaone jest w termostat bezpie-
cze1stwa, który odcza dopyw energii elektrycz-
nej, aby nie dopu#ci do nadmiernego nagrzania
piekarnika (wskutek nieprawidowej obsugi urz-
dzenia lub uszkodzenia jakiego# elementu). Po-
nowne wczenie urzdzenia nast'puje automa-
tycznie po spadku temperatury.
Rys. 4
Je#li termostat bezpiecze1stwa zadziaa wskutek nieprawidowego ustawienia
urzdzenia, wystarczy, e po ochodzeniu piekarnika zostanie usuni'ta przy-
czyna b'du.
Je#li jednak termostat bezpiecze1stwa zadziaa wskutek uszkodzenia jakiej#
cz'#ci, wtedy usterk' naley zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza
Wentylator przeznaczony jest do schadzania cz'#ci elektrycznych, pokr'te i
uchwytu drzwi piekarnika.
Wczanie i wyczanie wentylatora nast'puje automatycznie po uruchomieniu
pokr'ta wyboru funkcji.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza pracuje po wy;czeniu si>
piekarnika do momentu ostygni>cia urz;dzenia.
10
PIERWSZE W,#CZENIE
Przed wczeniem piekarnika po raz pierwszy naley starannie umy cae
wyposaenie.
Urz;dzenie funkcjonuje tylko wtedy, kiedy ustawiona jest aktualna
godzina na zegarze piekarnika.
Po zainstalowaniu urzdzenia naley:
a) pokr'to termostatu ustawi na pozycj' MAX (250
o
C),
b) pokr'to wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika mo-
e by wyczuwalny nieprzyjemny zapach. Powo-
dem jest wypalanie si' warstwy tuszczu pozosta-
ej po procesie produkcyjnym. Jest to cakowicie
normalne zjawisko. Po nagrzaniu pustego piekar-
nika naley pozostawi go do ostygni'cia, a na-
st'pnie umy mi'kk #ciereczk zamoczon w
agodnym #rodku do mycia.
Przed pierwszym pieczeniem naley starannie
umy wyposaenie piekarnika (blachy).
Rys. 5
Aby otworzyC drzwiczki piekarnika, nale@y zawsze przytrzymaC
uchwyt na Erodku - jak pokazano na rysunku 5.
11
ZEGAR ELEKTRONICZNY
Urzdzenie funkcjonuje tylko wtedy, kiedy ustawiona jest aktualna godzina
na zegarze piekarnika. Piekarnik mona uytkowa równie bez progra-
mowania czasu pieczenia (rozpocz'cia, zako1czenia itp.).
Rys. 6
1. Przycisk wyboru funkcji
2. Przycisk minus ( – )
3. Przycisk plus ( + )
4. WyEwietlacz
5. Lampka kontrolna „Czas piecze-
nia”
6. Lampka kontrolna „Koniec pie-
czenia”
7. Lampka kontrolna minutnika
„Timer”
8. Lampka kontrolna zegara „Aktu-
alna godzina”
Ustawienie aktualnej godziny na zegarze
Po podczeniu do zasilania lub po przerwie w do-
pywie prdu, na wy#wietlaczu pulsuje symbol ze-
gara
. Wtedy naley ustawi aktualn godzin'.
Ustawienie aktualnej godziny
1. Przyciskiem (+) lub (-) ustawi aktualn godzi-
n'.
2. Zaczeka 5 sekund: urzdzenie znajduje si'
teraz w zwykym trybie pracy. Godzina zostanie
wskazana. Nie pulsuje wtedy adna lampka
kontrolna.
Zmiana ustawienia aktualnej godziny
1. Przycisk wyboru funkcji naciska do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna aktualnej godziny
. W celu zmiany ustawienia godziny
naley wykona wyej opisane czynno#ci. Ustawienie godziny mona zmie-
ni tylko wtedy, kiedy nie zostaa ustawiona adna funkcja automatyczna
(np. „Czas pieczenia”
lub „Koniec pieczenia” ).
12
Funkcja „Czas pieczenia”
Funkcja „Czas pieczenia” suy do ustawienia czasu
pracy piekarnika.
Potraw' naley wstawi do piekarnika, ustawi wy-
brany rodzaj nagrzewania i temperatur'.
Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu,
a zacznie pulsowa lampka kontrolna „Czas pie-
czenia”
. Nast'pnie wykona kolejne czynno#ci.
Ustawienie czasu pieczenia
1. Przyciskami (+) lub (-) ustawi wybrany czas
pieczenia.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna „Czas
pieczenia”
#wieci si' i ponownie wskazywa-
na jest aktualna godzina.
3. Po upywie czasu pieczenia, pulsuje lampka kon-
trolna wyboru funkcji, rozbrzmiewa sygna i pie-
karnik wycza si' automatycznie. Po zako1cze-
niu pieczenia naley ustawi pokr'to wyboru
funkcji i pokr'to termostatu na pozycj' „Wy-
czony”.
Aby wyczy sygna dKwi'kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga!
Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si' ponownie. Dlatego po zako1-
czeniu pieczenia naley zawsze pami'ta o ustawieniu pokr'ta wyboru
funkcji i termostatu na pozycj' „Wyczony”.
Anulowanie funkcji „Czas pieczenia”
1. Przycisk wyboru funkcji naciska do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji „Czas pieczenia”
. Na wy#wietlaczu zostanie
wskazany czas pozostay do zako1czenia pieczenia.
2. Przycisk minus (-) przytrzyma wci#ni'ty do momentu, a na wy#wietlaczu
pojawi si' wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana aktualna
godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Funkcja „Koniec pieczenia”
Funkcja „Koniec pieczenia” suy do automatyczne-
go wyczenia pracujcego piekarnika o ustawionej
godzinie.
Wstawi potraw' do piekarnika, ustawi wybrany
rodzaj nagrzewania i temperatur'.
Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu,
a zacznie pulsowa lampka kontrolna funkcji „Ko-
niec pieczenia”
.
13
Nast'pnie wykona kolejne czynno#ci:
Ustawienie czasu wy;czenia piekarnika
1. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi wybran godzin',
o której ma si' wyczy piekarnik.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna funkcji
„Koniec pieczenia”
za#wieci si' i ponownie
zostanie wskazana aktualna godzina.
3. Po upywie ustawionego czasu pieczenia, pulsu-
je lampka kontrolna funkcji, rozbrzmiewa sygna
dKwi'kowy i piekarnik wycza si' automatycz-
nie. Pokr'to wyboru funkcji i pokr'to termostatu
naley ustawi na pozycj' „Wyczony”.
Aby wyczy sygna dKwi'kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga!
Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si' ponownie. Dlatego po zako1-
czeniu pieczenia naley zawsze pami'ta o ustawieniu pokr'ta wyboru
funkcji i termostatu na pozycj' „Wyczony”.
Anulowanie godziny wy;czenia piekarnika
1. Naciska przycisk wyboru funkcji do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna „Koniec pieczenia”
. Na wy#wietlaczu zostanie wska-
zana ustawiona godzina, o której piekarnik wyczy si'.
2. Przytrzyma wci#ni'ty przycisk minus (-)do momentu, a na wy#wietlaczu
zostanie wskazana aktualna godzina. Rozbrzmiewa krótki sygna dKwi'ko-
wy. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Po;czenie funkcji „Czas pieczenia”
z funkcj; „Koniec pieczenia”
Funkcj' „Czas pieczenia” mona uywa jednocze#nie z funkcj „Koniec pie-
czenia”, je#li piekarnik ma zosta automatycznie wczony i wyczony o póK-
niejszej godzinie.
1. Uywajc funkcji „Czas pieczenia” ustawi
wybrany czas pieczenia (jak opisano w poprzed-
nim rozdziale). Nast'pnie nacisn przycisk
:
na wy#wietlaczu zostanie wskazany zaprogra-
mowany czas.
2. Uywajc funkcji „Koniec pieczenia” ustawi
wybran godzin', o której piekarnik ma si' au-
tomatycznie wyczy (jak opisano w poprzednim
rozdziale).
Lampki kontrolne funkcji „Czas pieczenia” i „Koniec pieczenia” s pod#wietlone
i na wy#wietlaczu pojawia si' aktualna godzina. Piekarnik wczy i wyczy si'
automatycznie o ustawionej godzinie.
14
Funkcja minutnika „Timer”
Zegar typu timer pracuje tak, jak zwyky minutnik,
na którym ustawia si' krótki czas do odmierzania
np. podczas gotowania jaj. Po upywie krótkiego
czasu, jaki zosta ustawiony, rozbrzmiewa sygna
dKwi'kowy.
Uwaga!
Odmierzanie czasu ustawionego na minutniku nie
ma adnego wpywu na prac' piekarnika.
Ustawienie czasu na minutniku
1. Naciska przycisk wyboru funkcji do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna „Timer”
.
2. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi czas na minutniku (maksymalny czas moli-
wy do ustawienia na minutniku wynosi 2 godziny 30 minut).
3. Zaczeka 5 sekund: za#wieci si' lampka kontrolna „Timer” .
4. Po upywie ustawionego czasu pulsuje lampka kontrolna funkcji i roz-
brzmiewa sygna dKwi'kowy. Aby wyczy sygna, naley nacisn dowol-
ny przycisk.
Anulowanie ustawienia na minutniku
1. Naciska przycisk wyboru funkcji do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji „Timer”
. Na wy#wietlaczu zostanie wskazany
czas, jaki pozosta do ko1ca ustawienia.
2. Nacisn przycisk minus (-) i przytrzyma wci#ni'ty do momentu, a na wy-
#wietlaczu pojawi si' wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana
aktualna godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Wy;czenie wyEwietlacza
1. Dwa lub trzy przyciski wcisn i przytrzyma
wci#ni'te przez 5 sekund. Wy#wietlacz wy-
czy si'.
2. W celu wczenia wy#wietlacza, wystarczy
nacisn dowolny przycisk.
WyEwietlacz mo@e byC wy;czony tylko w
przypadku, kiedy nie jest ustawiona funkcja
automatyczna.
15
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz; byC zawsze za-
mkni>te!
Pieczenie tradycyjne
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na symbol górnej i dolnej grzaki . Pokr'tem
termostatu ustawi wybran temperatur'. W tej opcji nagrzewania pracuje gór-
na i dolna grzaka.
Aby wczy tylko jedn grzak' (górn lub doln grzak' w odpowiednim
modelu), naley ustawi pokr'to na symbolu dolnej grzaki
lub górnej grza-
ki
.
Nagrzewanie z nawiewem gor;cego powietrza (termoobieg)
Pokr'to wyboru funkcji piekarnika naley ustawi na symbolu nagrzewania z
nawiewem gorcego powietrza (
lub ). Termostatem ustawi wybran
temperatur'.
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdujcy si' w tylnej #ciance
piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest w piekarniku szybko i równo-
miernie.
Dzi'ki temu mona piec jednocze#nie kilka potraw na nych poziomach (bla-
chy naley wsun na pierwszy i trzeci poziom od dou rys. 7).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi'ki cigej cyrkulacji powietrza nie
zostaj przenoszone zapachy oraz smak z jednej potrawy na inn.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie, zaleca si' wsuni'cie blachy do
dolnego poziomu, poniewa uatwi to obserwowanie potrawy.
Pieczenie na grillu
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na symbolu lub . Pokr'to termostatu
ustawi na wybran temperatur'. Po ustawieniu pokr'ta wyboru funkcji na
zwi'ksza si' moc grzejna grzaki grilla. W ten sposób uzyskuje si' równomier-
ne opieczenie na grillu caej nagrzewanej powierzchni potrawy.
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu naley posmarowa olejem mi'so
i ryby, a nast'pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni'cia rusztu jest uzale-
niony od grubo#ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac' na skapujcy tuszcz,
wlewajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Pieczenie na grillu z nawiewem (termoobieg)
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na pozycj' lub . Pokr'to termostatu
ustawi na wybran temperatur' (maks. 200
o
C).
Wybieraj;c funkcj> grilla z termoobiegiem, nale@y ustawiC maksymalnie
temperatur> 200
o
C i nie przekraczaC 60 minut pieczenia.
16
Grzaka grilla i wentylator pracuj na zmian', rozprowadzajc ciepe powietrze
wewntrz piekarnika. Nie ma konieczno#ci sprawdzania i obracania produktów
w czasie pieczenia. Funkcja nadaje si' do pieczenia potraw tak, jak na nor-
malnym grillu (z wyjtkiem przygotowywania tostów i krwistych steków).
Rozmra@anie
Pokr'to wyboru funkcji ustawi na symbolu . Pokr'to termostatu ustawi w
pooeniu „Wyczony” (symbol:
).
Funkcja ta suy do delikatnego rozmraania strumieniem zimnego powietrza
g'boko zamroonych produktów. Rozmraanie odbywa si' w bardzo krótkim
czasie.
- Temperatura wewntrz piekarnika moe osign 250°C. Do pieczenia uy-
wa aroodpornych naczy1, które s odporne na wysok temperatur' piecze-
nia.
- Na dnie piekarnika nie wolno ka# foremek, blach oraz folii aluminiowej. Mo-
e do doprowadzi do kumulacji ciepa i zniszczenia emalii piekarnika.
- W czasie przygotowywania potraw z tuszczem lub olejem, naley pami'ta,
e moe doj# do ich zapalenia, w przypadku przegrzania. Zachowa szcze-
góln ostrono# przy wkadaniu i wyjmowaniu potraw piekarnika, aby krople
tuszczu nie kapay na dno piekarnika. Jeeli tak si' stanie, naley natychmiast
je usun, zapobiegnie to ich przypaleniu i powstaniu nieprzyjemnego zapa-
chu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w #redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si' wst'pne nagrzewanie piekarnika przez oko-
o 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr'ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast'pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udekorowa
je lub uoy dodatki. Ko1cowy czas pieczenia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo#ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si' od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu. Wtedy
czas pieczenia wyduyby si' niepotrzebnie.
Pieczenie mi>sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi'sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' na zewntrz, ale w #rodku musi pozo-
sta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-250
o
C).
Jasne mi'so, drób i ryby naley piec w #redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie pie-
czenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
17
Je#li chc Pa1stwo sprawdzi, czy mi'so jest ju upieczone, naley wykona
tzw. „prób' yki”. Je#li wyczuj Pa1stwo opór po naci#ni'ciu mi'sa yk,
oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol'dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi'so bezpo#rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann', do której b'dzie #cieka sos z mi'sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze1 jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si' dymu w piekarniku, naley wla troch' wody do
brytfanny, do której #cieka tuszcz.
Aby nie dopu#ci do tworzenia si' skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wody
do brytfanny.
Pieczenie na grillu
Przed przyst;pieniem do pieczenia na grillu nale@y posmarowaC olejem mi>so i
ryby, a nast>pnie uo@yC je na ruszcie.
Im cie1szy jest kawaek produktu, tym bliej grzaki grilla powinien by pieczo-
ny i odwrotnie. Taki sposób pieczenia zapewni doskonay efekt - powierzchnia
nie zostanie przypalona, a wewntrz mi'so b'dzie dobrze upieczone.
Ruszt mona wsun zag'bieniem skierowanym do góry lub do dou. Brytfan-
n' naley wsun do listwy na poziomie pierwszym.
Prawie wszystkie gatunki mi'sa nadaj si' do pieczenia na grillu, z wyjtkiem
chudej dziczyzny i mi'sa mielonego.
Rys. 7
18
Pieczenie na grillu
Ilo
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
kawa#ki waga
Listwa
(poziom
rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 4 Max 10 8
Kotlety 4 600 4 Max 12 8
Kiebaski
pieczone
8 500 4 Max 10 6
Kurczak
(kawaki)
6 800 3 Max 30 20
Kebaby 4 700 4 max 12 10
Piersi z
kurczaka
4 400 43 Max 13 10
Pomidory 8 500 4 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 2-3 1
Ryby, filety 4 400 4 Max 8 6
Pieczenie na grillu z termoobiegiem lub
Czas (w min.)
potrawa
Ilo./
(gr)
Poziom (liczony od dou)
Temperatura
(°C)
1 strona 2 strona
Piecze1 wieprzowa 1500 2 lub 3 170 45 30
Rostbef 1500 3 200 30 20
Kurczak 1200 2 lub 3 190 40 30
Szaszyki 800 3 200 15 10
Ryba w cao.ci 800 3 200 12 8
Piek;c na grillu z termoobiegiem, nale@y ustawiC maksymalnie tempera-
tur> 200
o
C i piec potraw> maksymalnie 60 minut.
WSKAZÓWKA
Brytfann' do wyapywania #ciekajcego tuszczu wsuwa si' do najniszej li-
stwy w celu wyapywania sosu #ciekajcego z pieczonego mi'sa. Zaleca si'
wlanie do brytfanny ½ litra wody.
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gor;cego powietrza / termoobieg
19
Górna/dolna
grza#ka
Termoobieg lub
Waga
(gramy)
Potrawa
T
emp.
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
2 180 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie
1 180 2 160 20 – 35
Ciasto kruche
2 180 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik
1 175 2 150 60 – 80
Jabecznik
1 180 2 (1+3) 160 40 – 60
Strudel
2 175 2 (1+3) 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 180 2 (1+3) 160 45 – 60
Mae ciasteczka
2 180 2 (1+3) 160 15 – 25
Ciasteczka-biszkopty
2 180 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy
2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Chleb i pizza
1000
Biay chleb
1 200 2 175 45 – 60
1
bochenek
500
8ytni chleb
1 200 2 175 30 – 45
foremka
500
Buki
2 200 2 (1+3) 175 20 – 35
8 sztuk
250
Pizza
1 220 2 (1+3) 200 20 - 35
Blacha
Suflet
M9czny
2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowy 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche
2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Mi2so i drób
1000
Piecze1 woowa
2 200 2 175 50 – 70
Na ruszcie
1200
Piecze1 wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130
Na ruszcie
1000
Piecze1 ciel=ca
2 200 2 175 90 – 120
Na ruszcie
1500
Rostbef po angielsku
2 220 2 200 50 – 70
Na ruszcie
1200
Piecze1 z jagni=cia
2 200 2 175 110 – 130
Udziec
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80
W cao.ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240
W calo.ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150
W caosci
3000
G=.
2 175 2 160 150 - 200
W cao.ci
1200
Zaj9c
2 200 2 175 60 – 80
W
kawakach
Ryby
1000 Cae ryby 2 200 2 (1+3) 175 140 – 60
2 sztuki
800 Filety 2 200 2 (1+3) 175 30 - 40
4 filety
20
Uwaga!
1. Podany w tabeli czas pieczenia nie obejmuje wst=pnego nagrzewania piekarnika. Przed woDeniem
pizzy / chleba zalecamy wst=pne nagrzewanie piekarnika przez okoo 10 minut.
2. Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz9 pieczenia na kilku poziomach.
3. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz9 by/ zamkni=te.
Podane czasy pieczenia maj9 charakter orientacyjny.
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst;pieniem do czyszczenia urz;dzenia nale@y je wy-
;czyC i pozostawiC do ostygni>cia.
UWAGA!
Przed przyst;pieniem do mycia i innych czynnoEci konserwa-
cyjnych nale@y urz;dzenie od;czyC od zasilania elektrycznego.
Uywajc #rodków czyszczcych w sprayach naley zachowa szczególn
ostrono#, aby detergent nie dosta si' do grzaek piekarnika lub czujnika ter-
mostatu.
Nie uywa rcych detergentów i szorujcych materiaów
Czyszczenie piekarnika
Aby utrzyma piekarnik przez dugi czas w dobrym stanie technicznym, naley
regularnie wykonywa prace konserwacyjne, przestrzegajc nast'pujcych
wskazówek:
urzdzenie my, kiedy jest zimne,
cz'#ci emaliowane my wod z dodatkiem agodnego #rodka czyszczce-
go,
do mycia nie stosowa #rodków szorujcych,
cz'#ci ze stali szlachetnej i szyb' w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi'kk #ciereczk,
do usuwania plam stosowa odpowiednie #rodki do czyszczenia stali szla-
chetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednake gorce kwasy owo-
cowe (z cytryny, #liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych plam na
powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni emaliowanej nie
wpywaj jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik naley czy#ci po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia mona
najszybciej i najatwiej usun. W ten sposób resztki potraw nie przypalaj si'
podczas nast'pnego pieczenia.
Uszczelka drzwiczek piekarnika
Naley regularnie kontrolowa uszczelk' drzwiczek piekarnika.
W przypadku uszkodzenia uszczelki, nie naley wcza urzdzenia do czasu
wymiany uszczelki. Usterk' zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZOU883QX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi