10
Zalet tej opcji nagrzewania jest
fakt, e dzi(ki cigej cyrkulacji po-
wietrza nie zostaj przenoszone za-
pachy oraz smak z jednej potrawy
na inn, a wilgotne powietrze jest
natychmiast odprowadzane.
W przypadku pieczenia na jednym
poziomie, zaleca si( wsuni(cie bla-
chy do dolnego poziomu, poniewa
uatwi to obserwowanie potrawy.
Piekarnik mona take wykorzysta
do pasteryzacji ywno$ci, suszenia
grzybów lub owoców.
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia
na grillu naley posmarowa olejem
mi(so i ryby, a nast(pnie uoy je
na ruszcie. Poziom wsuni(cia rusztu
jest uzaleniony od grubo$ci pro-
duktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, na-
ley wsun tac( na skapujcy
tuszcz, wlewajc do niej nieco wo-
dy, aby unikn przypalenia resztek
tuszczu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w $redniej tem-
peraturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si(
wst(pne nagrzewanie piekarnika
przez okoo 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika
przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w forem-
ce spr(ynowej lub na blaszce
przez 2/3 cznego czasu, a na-
st(pnie przed cakowitym upiecze-
niem ciasta udekorowa je lub uo-
y dodatki. Ko-cowy czas piecze-
nia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo$ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto
ucierane trudno odrywa si( od yki.
W ten sposób naley sprawdzi, czy
np. do ciasta nie dodano zbyt duo
pynu. Wtedy czas pieczenia wydu-
yby si( niepotrzebnie.
W przypadku pieczenia ciast na
trzech poziomach jednocze$nie,
zalecamy pozostawienie pustego
poziomu pomi(dzy dwoma najni-
szymi blachami (rys. 5).
Pieczenie mi<sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa
kawaki mi(sa o wadze powyej 1
kg, gdy mniejsze kawaki mog
podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi(so, które dobrze opieka
si( na zewntrz, ale w $rodku musi
pozosta róowe lub czerwone, na-
ley piec w wyszej temperaturze
(200-250
o
C).
Jasne mi(so, drób i ryby naley piec
w $redniej temperaturze (150-
175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa
do brytfanny z potraw zaraz na po-
cztku, w przypadku krótkiego cza-
su pieczenia, natomiast przy du-
szym czasie pieczenia, dodawa w
ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je$li chc Pa-stwo sprawdzi, czy
mi(so jest ju upieczone, naley
wykona tzw. „prób( yki”. Je$li
wyczuj Pa-stwo opór po naci$ni(-
ciu mi(sa yk, oznacza to, e jest
ono ju upieczone.
Rostbef i pol(dwica, które maj
wewntrz pozosta róowe, naley
piec w wyszej temperaturze przez
krótszy czas.