Tefal VC700316 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
37
Ochrona środowiska
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do długotrwałego użytku. Po
zakończeniu okresu jego użytkowania zaleca się złomowanie go na
miejscowym wysypisku zgodnie z zasadami ochrony środowiska
(dotyczy urządzeń z programatorem elektronicznym).
Prosimy o ścisłe przestrzeganie instrukcji obsługi.
Urządzenie wytwarza gorącą parę.
Wskazówki bezpieczeństwa
Urządzenie odpowiada obowiązującym przepisom i warunkom
bezpieczeństwa oraz:
- Dyrektywie w sprawie sprzętu gospodarstwa domowego nr
89/336/CEE zmienionej przez Dyrektywę nr 93/68/CEE;
- Dyrektywie w sprawie niskich napięć nr 72/23/CEE zmienionej przez
Dyrektywę nr 93/68/CEE.
Należy sprawdzić, czy napięcie w sieci odpowiada napięciu
wskazanemu na urządzeniu (prąd zmienny).
Ze względu na różnorodność obowiązujących norm, urządzenie
używane w kraju innym niż kraj zakupu, powinno zostać sprawdzone
przez autoryzowany serwis.
Urządzenia nie wolno zbliżać do źródeł ciepła, gdyż mogą one spowodować
jego uszkodzenie. Nie wolno również wkładać go do gorącego pieca.
Powierzchnia pracy urządzenia powinna być płaska, stabilna i oddalona
od rozprysków wody.
Pracującego urządzenia nie wolno zostawiać bez dozoru. Nie wolno go
trzymać w zasięgu dzieci.
Przewód zasilający nie może swobodnie zwisać.
Urządzenie zawsze należy podłączać do uziemionego gniazdka.
Nie odłączać parowaru od zasilania pociągając za przewód.
Nie używać parowaru, jeżeli:
- urządzenie lub przewód zasilający są uszkodzone,
- urządzenie upadło, pojawiły się w nim widoczne uszkodzenia lub nie
pracuje ono normalnie. W takim przypadku parowar należy odesłać do
najbliższego autoryzowanego serwisu.
Uszkodzony przewód zasilający musi być wymieniony przez producenta,
serwis lub osobę o podobnych kwalifikacjach w celu uniknięcia zagrożenia.
Dotykanie gorącej powierzchni urządzenia, gorącej wody, pary lub
produktów może spowodować oparzenie.
Zawsze odłączać parowar od zasilania:
- niezwłocznie po zakończeniu pracy,
- przy przenoszeniu,
- przed każdym czyszczeniem i konserwacją.
Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie!
Nie umieszczać parowaru w pobliżu ściany lub szafy ściennej, gdyż
powstająca para może je uszkodzić.
Nie przenosić urządzenia, zawierającego płyny lub gorące produkty
spożywcze.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
Producent nie ponosi odpowiedzialności i nie udziela gwarancji w
przypadku profesjonalnego, niezgodnego z przeznaczeniem lub z
instrukcją obsługi stosowania urządzenia.
Nie dotykać parowaru, gdy wytwarza on parę. Pokrywę, miskę na ryż i
miskę parową należy zdejmować przy pomocy ściereczki.
POLSKI
38
Przygotowanie
Przed rozpoczęciem użytkowania
Umyć wszystkie wyjmowane części i
wnętrze zbiornika na wodę ciepłą wodą z
mydłem.
Opłukać i wysuszyć - Rys.
Podczas czyszczenia nie należy
zanurzać w wodzie zbiornika na wodę
Umieścić parowar na stabilnej
powierzchni
Przygotowanie parowaru.
Pierścień turbo założyć wokół grzałki w
kierunku wskazanym na rysunku - Rys.
Należy trzymać parowar z dala od
wszystkiego, co może być uszkodzone
przez parę.
Pierścień turbo musi być zawsze
umieszczony w zbiorniku przed
napełnieniem go wodą.
Napełnianie zbiornika na wodę
Wlać wodę bezpośrednio do zbiornika i do
pierścienia turbo aż do osiągnięcia
poziomu maksymalnego - Rys.
Na zbiorniku umieścić naczynie na wywar
tak, aby było nieruchome - Rys.
Jeżeli zbiornik na wywar nie pasuje do
przeznaczonego dla niego miejsca, należy
sprawdzić pozycję pierścienia turbo.
Pierścień może być założony w niewłaściwą
stronę.
Za każdym razem należy używać świeżej
wody.
Nie należy wlewać wody do
przewodu pary.
Nie używać przypraw czy płynów
innych niż woda w pojemniku na wodę.
Przed użyciem należy upewnić
się, że jest woda w zbiorniku.
Z tyłu urządzenia zamontować tacę na
skraplającą się parę - Rys.
Przed każdym użyciem należy
upewnić się, że taca na skraplającą się
parę jest pusta.
Zakładanie ruchomych kratek
Górna miska (lub miski) jest wyposażona w
kratkę, którą można wyjąć, aby uzyskać
większą pojemność lub gotować produkty
o dużej objętości.
Aby założyć kratki:
należy ustawić miskę na stole,
uchwycić kratkę od góry (haczykami do
dołu), ustawić kratkę na środku miski,
przycisnąć haczyki od góry, tak aby
przymocować kratkę do miski - Rys.
Aby wyjąć kratkę, należy ją wypchnąć od
dołu - Rys.
Do parowaru dołączony jest uchwyt clip-on
ułatwiający wyjmowanie ugotowanych
produktów z miski bez uszkadzania ich
(ryby, szparagi itp.).
Koniec uchwytu clip-on przymocować do
kratki - Rys.
W celu zdjęcia uchwytu, ścisnąć jego
koniec.
Dolna miska jest wyposażona w
kratkę zamocowaną na stałe.
Uchwytu clip-on należy używać
tylko w połączeniu z górną miską.
8
7
6
5
4
3
2
1
Opis
1 Uchwyt pokrywy
2 Pokrywa
3 Uchwyt clip-on
4 Miska parowa (2 lub 3 sztuki, zależnie
od modelu)
5 Wyjmowana kratka z uchwytem na jajka
(tylko w górnej misce lub miskach)
6 Miska na ryż
7 Przewód pary
8 Naczynie na wywar
9 Otwór wlotowy wody
10 Zdejmowany pierścień turbo
11 Wewnętrzny wskaźnik maksymalnego
poziomu wody
12 Zewnętrzny wskaźnik maksymalnego
poziomu wody
13 Grzałka
14 Zbiornik na wodę (pojemność 1,1 litra)
15 Lampka kontrolna pracy
16 60 minutowy czasomierz
17 Przycisk VITAMIN+: zapewnia szybkie
gotowanie i mniejszą stratę witamin
18 Ujście pary
19 Taca na skraplającą się parę
POLSKI
39
Używając uchwytu clip-on w
połączeniu z miską, nie należy w tej
misce mocować kratki, tylko włożyć ją
luźno, aby potem łatwiej ją wyjąć.
Należy sprawdzić, czy haczyki
uchwytu znajdują się na właściwym
miejscu.
Umieścić produkty w misce
Najmniejszą miskę należy umieścić na
naczyniu na wywar.
Następnie ustawić miski od najmniejszej
do największej, mocując je do siebie
odpowiednio - Rys.
Założyć pokrywę (pokrywa pasuje do
wszystkich misek) - Rys.
Gotowanie ryżu
Do miski na ryż wsypać ryż i wlać wodę
(patrz tabela czasów gotowania) - Rys.
Umieścić miskę na ryż w misce parowej
- Rys.
Gotowanie jajek
Umieścić jajka we wbudowanych
uchwytach - Rys.
Gotowanie ryby w całości
Umieścić rybę w całości w górnej misce, a
warzywa w dolnej misce lub miskach - Rys.
Jeżeli z urządzenia wydobywa się
para, należy sprawdzić, czy miski są
umocowane prawidłowo i we właściwej
kolejności.
Gotowanie daje najlepsze wyniki, gdy
w miskach nie znajduje się zbyt dużo
produktów.
Aby nie oparzyć się parą, należy
skierować otwory pary do tyłu.
Gotowanie na parze z
wykorzystaniem zegara
Wybór czasu gotowania
Włączyć urządzenie do zasilania.
Ustawić pokrętło zegara na żądany czas
gotowania (patrz tabela czasów
gotowania).
Włączenie czerwonej lampki oznacza
początek gotowania - Rys.
Aby ustawić pokrętło zegara,
należy podłączyć urządzenie do
zasilania.
Skrócenie czasu gotowania przy
pomocy przycisku VITAMIN+
Specjalnie: Urządzenie jest wyposażone w
funkcję VITAMIN+, która skraca czas
gotowania nawet do 50% w porównaniu z
tradycyjnymi parowarami i dzięki temu
pozwala zachować więcej witamin - Rys.
Rozpoczynając gotowanie, należy wcisnąć
przycisk VITAMIN+. Włączy się lampka
- Rys. . Gotowanie rozpocznie się
wcześniej, dzięki zwiększonemu
wytwarzaniu pary.
Po osiągnięciu optymalnej temperatury
lampka przycisku VITAMIN+ zgaśnie
- Rys.
Po zdjęciu pokrywy (np. przy dokładaniu
produktów) można ponownie wcisnąć
przycisk VITAMIN+, aby spowodować
szybki powrót parowaru do optymalnej
temperatury - Rys.
Jeżeli po wciśnięciu przycisku VITAMIN+
lampka się nie zaświeci lub szybko
zgaśnie, oznacza to, że urządzenie
osiągnęło optymalną temperaturę.
Niewielka ilość pary wydostająca
się z ujścia pary z tyłu urządzenia jest
zjawiskiem normalnym.
Lampki przycisku VITAMIN+ nie
można wyłączyć ręcznie. Wyłącza się
ona automatycznie.
Zaleca się, aby przycisk VITAMIN+
wciskać nie częściej niż raz w ciągu
gotowania.
Podczas gotowania
Należy sprawdzać poziom wody na
zewnętrznym wskaźniku.
W razie konieczności, należy dolać zimną
wodę przez otwory wlotowe - Rys.
Podczas gotowania nie należy
dotykać urządzenia i produktów,
ponieważ są one gorące.
Po zakończeniu gotowania
Rozlega się sygnał dźwiękowy.
Czerwona lampka gaśnie.
Aby zatrzymać urządzenie przed upływem
zaprogramowanego czasu, należy obrócić
pokrętło zegara do pozycji
O - Rys.
Odgrzewanie
Możliwe jest odgrzewanie produktów (patrz
tabela czasów gotowania).
21
20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
40
W przypadku braku wody, urządzenie
wyłączy się automatycznie.
Wyjmowanie produktów z misek
parowych
Podnieść pokrywę przy pomocy uchwytu.
Zdjąć miskę parową.
Umieścić miskę na podstawce - Rys.
Dotykając misek i pokrywy, należy
stosować rękawice termoizolacyjne.
Odłączyć urządzenie od zasilania
Przed włożeniem do szafki. Przed
czyszczeniem pozostawić do całkowitego
ostygnięcia.
Przed usunięciem naczynia na
wywar, należy sprawdzić, czy jest ono
wystarczająco chłodne.
Czyszczenie i konserwacja
Czyszczenie urządzenia
Opróżnić zbiornik wody i oczyścić go
wilgotną szmatką i wodą z mydłem.
Opłukać i wytrzeć - Rys.
Wszystkie inne ruchome części można
myć w zmywarce - Rys.
Nie używać ściernych produktów
do czyszczenia.
Nie zanurzać zbiornika wody w
wodzie.
Regularnie czyścić pierścień
turbo.
Zawsze stosować cykl mycia
wstępnego lub najniższą temperaturę
mycia.
Po zakończeniu gotowania
opróżnić i umyć tacę na skraplającą się
parę.
Usuwanie kamienia z urządzenia
Założyć pierścień turbo na grzałkę w
pozycji odwrotnej do zwykłej - Rys.
Napełnić pierścień białym octem do
poziomu oznaczonego jako maksymalny.
Zbiornik wody napełnić wodą do tego
samego poziomu - Rys.
Nie podgrzewać urządzenia w celu
uniknięcia nieprzyjemnego zapachu.
Pozostawić na noc.
Kilkakrotnie opłukać wnętrze zbiornika
wody ciepłą wodą.
Kamień należy usuwać z
urządzenia przeciętnie co 8 cykli
gotowania.
Nie stosować innych produktów
do usuwania kamienia.
Sok produktów takich jak
marchew czy buraki może zabarwić
naczynie na wywar. Jest to zjawisko
normalne. Naczynie można odbarwić
łagodnym (nie ściernym) środkiem
wybielającym bezpośrednio po
zakończeniu gotowania.
Przechowywanie misek
W celu zaoszczędzenia miejsca można
przechowywać miski ułożone jedna w
drugiej - Rys.
27
26
25
24
23
22
41
Podane czasy gotowania są orientacyjne. Mogą się one zmieniać zależnie od wielkości
produktów, pozostawionej między nimi przestrzeni, ilości produktów, indywidualnego gustu i
napięcia sieciowego. W przypadku produktów o różnych czasach gotowania: produkty
największe lub wymagające najdłuższego gotowania włożyć do miski położonej najniżej. Podczas
gotowania tych produktów, dodać drugą lub trzecią miskę z produktami gotującymi się krócej.
Aby skrócić czas gotowania i zmniejszyć straty witamin, należy wcisnąć przycisk VITAMIN+
rozpoczynając gotowanie.
Tabela czasów gotowania
Ryby Skorupiaki Rodzaj Ilość Czas gotowania Zalecenia
Cienki filet rybny świeży 450 g 5-10 min. Nie układać filetów w stos.
mrożony 450 g 10-15 min.
Grube filety lub steki świeże 400 g 10-15 min.
Ryba w całości świeża 600 g 20-25 min.
Małże świeże 1 kg 10-15 min. Odrzucić małże, które się nie otworzyły.
Krewetki świeże 200 g 2-5 min. Zależnie od upodobań.
Przegrzebki świeże 100 g 2-5 min. Zależnie od upodobań.
Mięso Drób
Pierś kurza paski 500 g 10-15 min.
w całości 450 g 15-20 min.
Podudzia kurze świeże 4 30-35 min.
Sznycle z indyka świeże 600 g 15-20 min.
Schab świeży 700 g 10-15 min. Pokroić w plastry o grubości 1 cm.
Steki z jagnięciny świeże 500 g 10-15 min.
Kiełbaski serdelki 10 5 min.
frankfurterki 10 10-15 min. Nakłuć przed gotowaniem.
Warzywa
Szparagi świeże 600 g 10-15 min. Odciąć dolny koniec.
Brokuły świeże 400 g 19 min. Podzielić na różyczki.
mrożone 400 g 13 min.
Seler świeży 350 g 15-18 min. Pokroić w kostkę lub plastry.
Grzyby świeże 500 g 11 min. Odciąć dolny koniec i dokładnie umyć.
Kalafior świeży 1 średni 20-25 min. Podzielić na różyczki.
Kapusta (czerwona lub zielona) świeża 600 g 15-18 min. Pokroić w plastry lub poszatkować.
Cukinia świeża 600 g 7-10 min. Pokroić w plastry.
Szpinak świeży 300 g 8-10 min. W połowie gotowania odwrócić.
mrożony 300 g 15-20 min.
Fasola szparagowa świeża 500 g 20-25 min.
mrożona 500 g 25-30 min.
Groch świeży 400 g 20 min.
mrożony 400 g 25 min.
Marchew świeża 500 g 10 min. Pokroić w cienkie talarki.
Kukurydza w kolbach świeża 500 g 30 min.
Pory świeże 500 g 8 min. Pokroić w cienkie talarki.
Groszek cukrowy świeży 500 g 10-15 min.
Papryka świeża 300 g 10-15 min. Pokroić w szerokie paski.
Stare ziemniaki świeże 600 g 20-25 min. Pokroić w plastry lub w kostkę.
Młode ziemniaki świeże 600 g małe, 35-40 min. Zależnie od wielkości i odmiany.
w całości
Mała cebula w całości świeża 400 g 8 min.
Ryż Makaron Produkty zbożowe
Biały ryż długoziarnisty 150 g 300 ml 25-30 min. Umyć ryż przed gotowaniem.
Biały ryż basmati 150 g 300 ml 25 min. Miskę na ryż napełnić wrzątkiem.
Biały ryż łatwy do gotowania 150 g 300 ml 18-20 min.
Brązowy ryż 150 g 300 ml 35 min.
Kuskus 200 g 350 ml 10 min. Przed gotowaniem namoczyć kuskus we
wrzątku przez 5 minut.
Bulghur 150 g 300 ml 15 min. Gotować we wrzątku.
Makaron (spaghetti) 200 g 400 ml 20-25 min. Gotować we wrzątku.
Inne produkty Rodzaj Ilość Czas gotowania Zalecenia
Jajka na twardo 6 15 min. Starannie natłuścić kokilki.
na miękko 6 8-10 min.
Owoce świeże 10-15 min.
Odgrzewanie
Mięso porcje 10-15 min.
Makaron 10-15 min.
Warzywa 5-10 min.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Tefal VC700316 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi