Electrolux EMS1740 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

1
INSTRUKCJA OBSUGI
EMS 1740
KUCHNIA
MIKROFALOWA
2
3
Spis treci
GRATULUJEMY PASTWU ZAKUPU NOWEJ KUCHENKI MIKROFALOWEJ .................................................. 4
PRZED U#YCIEM KUCHNI MIKROFALOWEJ ...................................................................................................... 4
DANE TECHNICZNE............................................................................................................................................... 4
WSKAZÓWKI BEZPIECZESTWA........................................................................................................................ 5
WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE NACZY DO GOTOWANIA..................................................................................... 6
WSKAZÓWKI BEZPIECZESTWA PODCZAS U#YWANIA GRILLA................................................................... 6
SPRAWDZENIE PRZYDATNO)CI NACZY DO GOTOWANIA W KUCHNIE MIKROFALOWEJ ....................... 7
WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE GOTOWANIA POTRAW ..........................................................................................8
TABELA NACZY DO U#YTKU W KUCHNI MIKROFALOWEJ........................................................................... 9
PRZYGOTOWANIE DO PRACY........................................................................................................................... 10
JAK OBS/UGIWA0 KUCHNI1 MIKROFALOW'................................................................................................ 12
PANEL STERUJ'CY ............................................................................................................................................ 13
GOTOWANIE MIKROFALOWE............................................................................................................................ 14
ROZMRA#ANIE „R1CZNE” ................................................................................................................................. 14
TABELA USTAWIE ............................................................................................................................................15
PIECZENIE NA GRILLU .......................................................................................................................................15
GOTOWANIE MIKROFALOWE + PIECZENIE NA GRILLU................................................................................. 16
AUTOMATYCZNE ROZMRA#ANIE ..................................................................................................................... 16
WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE ROZMRA#ANIA .....................................................................................................17
TABELE ................................................................................................................................................................18
ROZMRA#ANIE (75 W)......................................................................................................................................... 19
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI............................................................................................................................... 20
WSKAZÓWKI........................................................................................................................................................ 21
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE....................................................................................................................... 21
CZYSZCZENIE AKCESORIÓW (TALERZ OBROTOWY, PODSTAWA, RUSZT) ............................................... 21
CZYSZCZENIE WN1TRZA KUCHNI .................................................................................................................... 22
CZYSZCZENIE ELEMENTÓW ZEWN1TRZNYCH............................................................................................... 22
SERWIS I CZ1)CI ZAMIENNE.............................................................................................................................23
4
Gratulujemy Pa@stwu zakupu nowej
kuchenki mikrofalowej
Gratulujemy Pa&stwu trafnego wyboru i dzi1kujemy za zakup produktu firmy
Electrolux. Jeste7my przekonani, 9e nowa kuchnia mikrofalowa b1dzie Pa&-
stwu bardzo przydatna i u<atwi przygotowywanie potraw.
Przed uIyciem kuchni mikrofalowej
Prosimy o dok<adne zapoznanie si1 z niniejsz= instrukcj= obs<ugi. W celu efek-
tywnego wykorzystania Pa&stwa nowej kuchni mikrofalowej w instrukcji obs<u-
gi zawarto wiele cennych wskazówek i porad.
Zalecamy dok<adne przeczytanie niniejszej instrukcji obs<ugi przed rozpocz1-
ciem u9ywania kuchni. Instrukcj1 nale9y zachowa@, aby podczas u9ytkowania
móc w ka9dej chwili z niej skorzysta@.
W przypadku sprzeda9y urz=dzenia prosimy o przekazanie instrukcji nowemu
u9ytkownikowi.
Dane techniczne
Wymiary caJkowite Wymiary komory kuchenki
Szeroko7@ – 458 mm Szeroko7@ – 320 mm
g<1boko7@ – 296 mm G<1boko7@ – 183 mm
Wysoko7@ – 375 mm Wysoko7@ – 288 mm
Pojemno7@: 17 l
Zasilanie elektryczne: 220 V, 50 Hz
Zabezpieczenie: 10 A
Pobór mocy 1160 W
Moc u9yteczna: 750W
Ci19ar: 15,5 kg
Grill 1000 W
5
Wskazówki bezpiecze@stwa
Wbudowany prze<=cznik bloku-
j=cy zabezpiecza kuchni1 mikro-
falow= przed uruchomieniem
przy otwartych drzwiach.
Nie nale9y manipulowa@ przy
drzwiach ani w<=cza@ kuchni,
kiedy drzwi s= otwarte. Mo9e to
narazi@ obs<uguj=cego na od-
dzia<ywanie energii mikrofalowej.
Nie nale9y dopuszcza@, aby na
powierzchniach uszczelniaj=cych
drzwi pozostawa<y resztki produk-
tów 9ywno7ciowych lub 7rodków
czyszcz=cych (patrz rozdzia<
„Czyszczenie i konserwacja”).
W przypadku usterek nie u9ywa@
kuchni do czasu usuni1cia ich przez
autoryzowany zak<ad serwisowy.
Prosimy zwraca@ szczególn= uwag1
na prawid<owe zamykanie si1 drzwi
oraz na ewentualne usterki, tj.:
1. drzwi nie mog= by@ zwichrowane,
2. zawiasy i zatrzaski nie mog= by@
p1kni1te i powinny dzia<a@ nie-
zawodnie,
3. uszczelki oraz powierzchnie uszczel-
niaj=ce nie mog= by@ uszkodzone.
W przypadku wyst=pienia usterki
(opisanej powy9ej), b=dL koniecz-
no7ci wymiany cz17ci nale9y skon-
taktowa@ si1 z lokalnym autoryzo-
wanym zak<adem serwisowym.
Wszelkie prace o charakterze na-
prawczym i regulacyjnym musz=
by@ wykonywane wy<=cznie przez
personel autoryzowanych zak<a-
dów serwisowych.
W 9adnym przypadku nie wolno
demontowa@ zewn1trznej obudo-
wy drzwi oraz panelu steruj=cego,
gdy9 mo9e to spowodowa@ zagro-
9enie pora9enia pr=dem elek-
trycznym o wysokim napi1ciu.
Kuchni1 nale9y zainstalowa@ i
umie7ci@ zgodnie ze wskazówka-
mi zawartymi w instrukcji obs<ugi.
Kuchni1 nale9y u9ytkowa@ zgod-
nie z przeznaczeniem - jak poda-
no w niniejszej instrukcji. Nie na-
le9y w tym urz=dzeniu stosowa@
chemikaliów korozyjnych. Ten typ
kuchni s<u9y wy<=cznie do pod-
grzewania, gotowania i rozmra9a-
nia produktów 9ywno7ciowych.
Nie jest ona przeznaczona do ce-
lów przemys<owych, czy laborato-
ryjnych, jak równie9 nie mo9e by@
u9ywana w celach komercyjnych.
U9ytkowanie niezgodne z prze-
znaczeniem powoduje anulowa-
nie gwarancji.
Nie w<=cza@ kuchni mikrofalowej
bez podstawy obrotowej lub pu-
stej. Je9eli nie ma w niej produk-
tów 9ywno7ciowych lub wody,
które mog<yby poch<on=@ energi1
mikrofalow=, mo9e wyst=pi@
uszkodzenie magnetronu.
Kuchnia mikrofalowa mo9e by@
obs<ugiwana wy<=cznie przez
osoby doros<e.
Kuchni nie nale9y przechowywa@
na zewn=trz pomieszcze& oraz
w pobli9u wody.
Nie suszy@ w kuchni mokrych
przedmiotów lub gazet, gdy9
mo9e doj7@ do ich zapalenia.
Kuchnia nie s<u9y do przecho-
wywania produktów 9ywno7cio-
wych i innych przedmiotów. Nie
nale9y pozostawia@ w niej
przedmiotów papierowych,
sprz1tu do gotowania lub pro-
duktów 9ywno7ciowych, gdy
kuchnia nie jest u9ywana.
6
Wskazówki dotyczMce naczy@ do gotowania
Wi1kszo7@ naczy& ze szk<a, tworzyw szklano - ceramicznych i szk<a 9aro-
odpornego nadaje si1 do stosowania w kuchnie mikrofalowej. Mimo, 9e
energia mikrofalowa nie przegrzewa wi1kszo7ci naczy& szklanych i cera-
micznych, mog= one ulec nagrzaniu w wyniku przenoszenia si1 ciep<a z
produktu na pojemnik. Dlatego zalecamy u9ywanie r1kawic przy wyjmowa-
niu z kuchni naczy&.
Wskazówki bezpiecze@stwa podczas uIywania grilla
1. Szyba w drzwiczkach kuchni
mo9e p1kn=@, je9eli dostan= si1
na ni= krople wody podczas
u9ywania grilla.
2. podczas wk<adania i wyjmowania
potraw nale9y u9ywa@ r1kawic
ochronnych. Naczynia nagrze-
waj= si1 w czasie pracy kuchni i
mo9e doj7@ do oparzenia. Pod-
stawa obrotowa i ruszt tak9e
rozgrzewaj= si1 i nale9y zacho-
wa@ szczególn= ostro9no7@ przy
ich dotykaniu.
3. wewn1trznej i zewn1 trznej strony
szyby w drzwiczkach nie nale9y
dotyka@ metalowymi elementami
podczas wk<adania i wyjmowania
potraw z kuchni. Wn1trze kuchni
oraz drzwiczki nagrzewaj= si1 w
czasie pracy. Zachowa@ szcze-
góln= ostro9no7@.
4. podstawy obrotowej i naczy& nie
wolno zanurza@ w zimnej wodzie
bezpo7rednio po wyj1ciu z kuch-
ni mikrofalowej.
5. na wierzchu kuchni nie nale9y
przechowywa@ 9adnych przed-
miotów. Ulega on rozgrzaniu w
czasie pracy, wi1c pozostawione
przedmioty mog= ulec uszko-
dzeniu. Z kuchni mo9e wydoby-
wa@ si1 para, osiadaj=c na
drzwiach. Na kraw1dzi kuchni
pod drzwiami mog= tak9e poja-
wi@ si1 krople wody. Jest to nor-
malne zjawisko fizyczne spowo-
dowane oddawaniem ciep<a
przez 9ywno7@ i nie wp<ywa
ujemnie na funkcjonowanie
urz=dzenia. Drzwi nie uszczel-
niaj= ca<kowicie kuchni mikrofa-
lowej.
7
Sprawdzenie przydatnoci naczy@ do gotowania
w kuchnie mikrofalowej
Umie7ci@ w kuchnie mikrofalowej
naczynie wraz ze szklank= wy-
pe<nion= do po<owy wod=. Pod-
grza@ przy ustawieniu na 750 W
(100 %) przez jedn= minut1. Je-
9eli naczynie jest gor=ce nie na-
le9y stosowa@ go w kuchni mi-
krofalowej. Je9eli jest ono lekko
ciep<e - mo9e by@ u9ywane do
podgrzewania (ale nie do goto-
wania). Je9eli naczynie utrzyma-
<o normaln= temperatur1 (oto-
czenia) oznacza to, 9e nadaje
si1 do gotowania w kuchnie mi-
krofalowej.
Papierowe serwetki, papier wo-
skowany, r1czniki papierowe,
tacki, kubki, kartony, opakowania
mro9onek i tektura s= bardzo
wygodne w u9yciu. Zawsze na-
le9y jednak upewni@ si1, czy po-
jemnik wype<niony jest produk-
tem 9ywno7ciowym, który b1dzie
poch<ania< energi1 mikrofalow= (i
b1dzie mo9na unikn=@ przegrza-
nia naczynia). Stosowa@ si1 do
wskazówek producenta 9ywno-
7ci.
Wiele naczy& z tworzyw sztucz-
nych (kubki, talerze, opakowania
mro9onek i inne) nadaje si1 do
stosowania w kuchniach mikrofa-
lowych. Je9eli chcecie Pa&stwo
z nich korzysta@ radzimy zapo-
zna@ si1 z informacj= producen-
ta.
Nale9y unika@ stosowania opa-
kowa& z tworzyw sztucznych
wraz z produktami zawieraj=cymi
du9e ilo7ci cukru lub t<uszczu.
Produkty te osi=gaj= w kuchnie
mikrofalowej wysok= temperatu-
r1, co mo9e spowodowa@ topie-
nie si1 niektórych gatunków two-
rzyw sztucznych.
Nie pozostawia@ w<=czonej
kuchni mikrofalowej bez nadzo-
ru, kontrolowa@ jej prac1 pod-
czas podgrzewania i gotowania z
u9yciem pojemników wykona-
nych ze sztucznych, papiero-
wych b=dL <atwopalnych mate-
ria<ów. Je9eli zauwa9= Pa&stwo
dym prosimy nie otwiera@ drzwi,
lecz natychmiast wy<=czy@ kuch-
ni1, od<=czy@ od zasilania elek-
trycznego i odczeka@, a9 dym
przestanie si1 wydobywa@ z
wn1trza urz=dzenia.
Sprz1t metalowy lub z elemen-
tami metalowymi nie powinien
by@ stosowany w kuchnie mikro-
falowej, z wyj=tkiem, je9eli pro-
ducent wyraLnie okre7li i zaleci
mo9liwo7@ u9ywania w kuch-
niach mikrofalowych.
Pojemniki z ograniczonymi mo9-
liwo7ciami otwierania (np. butel-
ki) nie powinny by@ u9ywane do
przyrz=dzania potraw w kuch-
niach mikrofalowych.
Prosimy o szczególn= uwag1
przy zdejmowaniu pokrywek
b=dL przykrywek z naczy&, aby
nie poparzy@ si1 par=.
8
Wskazówki dotyczMce gotowania potraw
Nie podgrzewa@ w kuchni potraw
w puszkach. Produkt nale9y wy-
j=@ z puszki i umie7ci@ w odpo-
wiednim naczyniu.
Nie nale9y sma9y@ potraw na
t<uszczu. Jego temperatura nie
jest kontrolowana, co mo9e do-
prowadzi@ do sytuacji stwarzaj=-
cej zagro9enie.
Pra9ona kukurydza mo9e by@
przyrz=dzana tylko w specjal-
nych opakowaniach lub przysto-
sowanych naczyniach (czynno7@
ta wymaga nadzoru obs<uguj=-
cego).
Produkty posiadaj=ce nieporo-
wat= skór1 b=dL pow<ok1 (takie
jak: jab<ka, ziemniaki, w=tróbki
drobiowe, 9ó<tka jaj) wymagaj=
wcze7niejszego nak<ucia ze-
wn1trznej warstwy, aby zapobiec
tworzeniu si1 pary lub ewentual-
nemu poparzeniu.
Podczas podgrzewania pJy-
nów (tj. zup, sosów, napojów)
doprowadzenie ich do temperatu-
ry wrzenia moIe nastMpiP bez po-
jawienia siQ charakterystycznych
pQcherzyków. Aby tego uniknMP
naleIy przyjMP poniIsze wska-
zówki:
1. unika@ u9ywania pojemników o
prostych 7ciankach z w=skimi
szyjkami;
2. nie doprowadza@ do nadmierne-
go przegrzewania;
3. przed umieszczeniem p<ynu w
kuchni nale9y go uprzednio za-
miesza@ (czynno7@ powtórzy@ w
po<owie cyklu podgrzewania);
4. po podgrzaniu naczynie z p<y-
nem pozostawi@ jeszcze przez
chwil1 w kuchni, ponownie za-
miesza@, a nast1pnie wyj=@ po-
jemnik przy zachowaniu szcze-
gólnej ostro9no7ci.
Niektóre produkty, np. jaja
oraz szczelnie zamkniQte pojem-
niki, szklane sJoiki mogM ulec
eksplozji i dlatego nie powinny
byP poddawane dziaJaniu energii
mikrofalowej. Czasami jaja mogM
eksplodowaP podczas gotowania.
Zawsze naleIy przekJuwaP IóJtka,
przykryP je pokrywkM i po zako@-
czeniu gotowania odczekaP jesz-
cze minutQ przed jej zdjQciem.
Postawy obrotowej nie wolno
obraca@ r1cznie z u9yciem si<y,
gdy9 mo9e to spowodowa@ jej
uszkodzenie.
Kiedy u9ywamy w kuchnie
mikrofalowej naczy& metalowych
mo9e wyst=pi@ iskrzenie. Ci=g<e
iskrzenie mo9e uszkodzi@ urz=dze-
nie. W takim przypadku nale9y
przerwa@ program i sprawdzi@ na-
czynie, z którego korzystamy.
otwory wentylacyjne kuchni
nie mog= by@ zas< oni1te (górne,
boczne oraz dolne).
NIE U#YWA0 KUCHNI DO CELÓW
KOMERCYJNYCH.
URZ'DZENIE JEST PRZEZNACZO-
NE DO U#YTKU WY/'CZNIE W
GOSPODARSTWIE DOMOWYM.
NALE#Y ZACHOWA0 INSTRUKCJ1
OBS/UGI
9
Tabela naczy@ do uIytku w kuchni mikrofalowej
Do gotowania w kuchni mikrofalowej mo9ecie Pa&stwo stosowa@ 9norodne
naczynia. Dla Waszego bezpiecze&stwa oraz dla zapobiegania zniszczeniu
naczy& i kuchni nale9y wybra@ odpowiednie pojemniki i materia<y.
Poni9sza lista pozwoli Pa&stwu zapozna@ si1 z ogólnymi zasadami doboru na-
czy& do stosowania w kuchni mikrofalowej.
MateriaJ Rodzaj naczynia
Gotowanie
mikrofalowe
Grill
Mikrofale &
Grill
Naczynia ze szk<a 9aroodpornego TAK*
1
TAK TAK
Szk<o z metalowymi dekoracjami NIE NIE NIE
Ceramika
i szk<o
Szk<o o<owiane NIE NIE NIE
Porcelana
Bez dekoracji metalowych TAK TAK TAK
Wyroby
garncarskie*
2
TAK TAK TAK
Tworzywa
sztuczne
Wyroby z tworzyw odpornych na
oddzia<ywanie mikrofal; opakowania
z tworzyw sztucznych
TAK NIE NIE
Naczynia
metalowe
Metalowe rondle do pieczenia; folia
aluminiowa*
3
NIE
TAK
TAK
TAK
NIE
TAK
Naczynia
papierowe
Kubki, tacki, r1czniki TAK NIE NIE
Papier
woskowany
TAK NIE NIE
Drewno
NIE NIE NIE
Akcesoria
Ruszt grilla
Talerz obrotowy;
podstawa talerza obrotowego
TAK
TAK
TAK
TAK
TAK
TAK
TAK: mo9na u9ywa@;
NIE: nie wolno u9ywa@
*
1
tylko wtedy, gdy nie ma elementów metalowych
*
2
tylko wtedy, gdy nie jest powleczone substancj= zawieraj=c= metal
*
3
folii aluminiowej u9ywa@ tylko do przykrywania (np. ko7ci udek kurczaka, skrzyde<ek
); folia
mo9e iskrzy@ !
10
Przygotowanie do pracy
Rozpakowanie
Podczas rozpakowywania kuchni
nale9y sprawdzi@, czy nie jest ona
uszkodzona. Uszkodzenia lub braki
w wyposa9eniu nale9y natychmiast
zg<osi@ w jednostce handlowej,
gdzie dokonali7cie Pa&stwo zakupu.
Kuchnia, jej wyposa9enie lub akce-
soria mog= by@ opakowane w foli1
zabezpieczaj=c=. Je7li tak, nale9y
usun=@ j= przed pierwszym u9yciem
kuchni mikrofalowej. Nie nale9y po-
zostawia@ elementów opakowania
w miejscach dost1pnych dla dzieci.
Materia<, z którego wykonane s=
elementy opakowania mo9e by@
zagro9eniem dla dzieci.
Instalacja
1. Usun=@ z drzwi naklejki rekla-
mowe, je9eli znajduj= si1 na
urz=dzeniu.
2. Kuchni1 nale9y umie7ci@ i zain-
stalowa@ na p<askiej, wypozio-
mowanej powierzchni, która
b1dzie w stanie utrzyma@ ci19ar
kuchenki (15,5 kg) wraz z jej za-
warto7ci=. Aby unikn=@ wibracji
lub ha<asu podczas pracy zale-
camy ustawienie urz=dzenia w
pozycji stabilnej.
3. Kuchnia nie powinna sta@ w
pobli9u Lróde< ciep<a i wody.
Je9eli urz=dzenie b1dzie nara-
9one na oddzia<ywanie ciep<a
lub wody, mo9e to obni9y@ jego
efektywno7@, a nawet spowo-
dowa@ awari1 .
4. Prosimy zwróci@ uwag1 na swo-
bodny przep<yw powietrza wokó<
otworów wentylacyjnych. Nie
stawia@ 9adnych przedmiotów na
górnym blacie urz=dzenia. Za-
blokowanie otworów wentylacyj-
nych mo9e prowadzi@ do prze-
grzania kuchni, a to z kolei do
niew<a7ciwego funkcjonowania
b=dL uszkodzenia urz=dzenia.
Otwory wentylacyjne odprowa-
dzaj= gor=ce powietrze, dlatego
nale9y umo9liwi@ jego swobodny
przep<yw (np. mi1dzy kuchni=, a
7cian= pomieszczenia nie mog=
znajdowa@ si1 zas<ony itp.).
5. Kuchni1 nale9y umie7ci@ z dala
od odbiorników radiowych i tele-
wizyjnych. Urz=dzenie to odpo-
wiada normom UE dotycz=cym
eliminacji zak<óce& radiowych,
lecz mog= one si1 pojawi@, je9eli
ustawicie Pa&stwo kuchenk1
zbyt blisko radioodbiornika lub
telewizora.
6. Je9eli kuchnia b1dzie usytuowa-
na w rogu pomieszczenia, nale-
9y pozostawi@ szczelin1 o szero-
ko7ci przynajmniej 5 cm przy
7cianie z prawej strony.
UWAGA: Kuchnia mo9e by@ usta-
wiona w prawie ka9dym miejscu
kuchni. Musi ona mie@ jednak za-
pewnion= p<ask=, wn= powierzch-
ni1 i odpowiedni= wentylacj1. W tym
celu nale9y upewni@ si1, 9e otwory
wentylacyjne nie s= zablokowane
b=dL przys<oni1te (tak9e w cz17ci
spodniej).
* To urzdzenie odpowiada nor-
mom EWG odnonie eliminacji
zakóce radiowych - rozporz-
dzenie 87/308/EEC.
11
PodJMczenie do zasilania
elektrycznego
Kuchnia jest wyposa9ona w prze-
wód zasilaj=cy z wtyczk= dla 220-
230 V, 50 Hz. NaleIy jM podJMczyP
do gniazdka ze stykiem uziemia-
jMcym i sprawdzi@, czy napi1cie dla
którego urz=dzenie jest zaprojekto-
wane odpowiada napi1ciu w sieci
elektrycznej.
UWAGA: Nie u9ywa@ przed<u9aczy
do pod<=czenia kuchni.
URZ'DZENIE MUSI BY0
UZIEMIONE !
Je9eli maj= Pa&stwo w=tpliwo7ci
dotycz=ce pod<=czenia kuchni do
sieci elektrycznej b=dL zabezpie-
czenia uziemiaj=cego, prosz1 skon-
taktowa@ si1 z uprawnionym elek-
trykiem.
Urz=dzenie pod<=czy@ do gniazd-
ka z uziemieniem (zabezpieczenie
13 A).
W instalacji elektrycznej nale9y
przewidzie@ urz=dzenie oddzielaj=-
ce kuchenk1 na wszystkich biegu-
nach od sieci elektrycznej poprzez
kontakt z rozwarciem styków powy-
9ej 3 mm. Do takich urz=dze& wy<=-
czaj=cych nale9= np. wy<=czniki LS,
zabezpieczenia (zabezpieczenia
wkr1cane mo9na wyjmowa@ z po-
prawy), wy<=czniki FI i inne zabez-
pieczenia.
12
JAK OBS/UGIWA0 KUCHNI1 MIKROFALOW'
OPIS
1. Komora kuchni mikrofalowej. Wy-
czy7ci@ i wytrze@ po ka9dym u9yciu.
2. Okno, przez które mo9na spraw-
dza@ stan przygotowania potrawy.
3. Drzwi. Nale9y je dok<adnie za-
myka@.
4. Zaczepy zatrzaskowe i blokada drzwi.
5. Panel steruj=cy.
6. Zaczep dla talerza obrotowego
7. Grill
8. Talerz obrotowy wykonany ze
specjalnego szk<a 9aroodporne-
go. Na talerz nale9y postawi@
odpowiednie naczynie z potra-
w=. Nie u9ywa@ kuchni bez tale-
rza obrotowego.
9. Podstawa obrotowa talerza;
umieszczana w dolnej cz17ci
kuchni pod talerzem.
10. Ruszt grilla
Podstawa obrotowa i talerz
1. Podstaw1 obrotow= umie7ci@ w
dolnej cz17ci kuchni.
2. Talerz obrotowy po<o9y@ na pod-
stawie, w sposób pokazany na ry-
sunku. Nale9y upewni@ si1, 9e ta-
lerz zosta< odpowiednio zamoco-
wany w wypustce. Nie wolno kJaP
talerza w pozycji odwrotnej.
Zarówno talerz, jak i jego pod-
stawa musz= znajdowa@ si1 w
kuchnie podczas jej pracy.
Produkty oraz pojemniki umieszcza-
my zawsze na talerzu obrotowym.
Talerz obraca si1 w praw= i w
lew= stron1; jest to zjawisko
normalne. Nie obraca@ talerza
r1cznie, gdy9 mo9na uszkodzi@
mechanizm obrotowy.
13
PANEL STERUJ'CY
1. Okno wy7wietlacza – wy7wietla
czas gotowania oraz poziom
mocy.
2. Przycisk Start uruchomienie
kuchni mikrofalowej.
3. Przycisk Stop/Clear – zatrzyma-
nie lub przerwanie pracy kuchni
4. Przycisk Grill – do ustawienia
poziomu mocy grilla
Przyci7ni1cie jeden raz = 100%
mocy grilla
Przyci7ni1cie dwa razy = 50% mocy
grilla
Przyci7ni1cie trzy razy = C1 (50%
mikrofal+ 45% grilla)
Przyci7ni1cie cztery razy = C2 (30%
mikrofal + 70% grilla)
5. Przycisk wyboru poziomu mocy
ustawienie poziomu mocy mi-
krofal od 10 do 100%
6. Pokr1t<o do ustawienia czasu
oraz programu auto odmra9ania.
INOX
Wy7wietlenie tego symbolu ozna-
cza, 9e wewn1trzna komora kuchni
mikrofalowej jest powleczona stal=
nierdzewn=. Je9eli nie jest on wy-
7wietlany – kuchnia posiada stan-
dardow=, bia<a pow<ok1 komory
wewn1trznej.
14
GOTOWANIE MIKROFALOWE
1. Otworzy@ drzwi, na talerzu obro-
towym po<o9y@ potraw1 w na-
czyniu. Zamkn=@ drzwi.
2. Wcisn=@ przycisk wyboru mocy i
ustawi@ odpowiedni poziom.
3. Ustawi@ czas gotowania obra-
caj=c pokr1t<o w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek
zegara.
4. Wcisn=@ przycisk Start (roz-
pocznie si1 gotowanie).
Aby wy<=czy@ kuchni1 w trakcie go-
towania nale9y wcisn=@ przycisk
Stop/Clear.
Uwaga: po zako@czeniu gotowa-
nia naleIy wcisnMP przycisk
Stop/Clear dwukrotnie, upewnia-
jMc siQ, Ie wszystkie ustawienia
zostaJy skasowane.
Uwaga: WciniQcie przycisku
Micro+ spowoduje zwiQkszenie
mocy mikrofalowej w zakresie od
10 do 100%.
PrzykJad: gotowanie przez 15 minut na 50% mocy (375W)
1. Dotkn=@ przycisk Power+ trzykrotnie (w oknie wy7wietlacza powinno poja-
wi@ si1 wskazanie 50%).
2. Obraca@ pokr1t<o, a9 w oknie wy7wietlacza pojawi si1 15:00.
3. Wcisn=@ przycisk Start. Rozpocznie si1 gotowanie.
RozmraIanie „rQczne”
Do rozmra9ania "r1cznego" (bez u9ycia opcji odmra9ania automatycznego)
wybieramy moc na poziomie 75W.
Do przyspieszenia rozmra9ania produktów o wysokim stopniu skondensowa-
nia, których waga przekracza 450 g, nale9y: wybra@ maksymaln= moc na 1 - 3
minuty, a póLniej zredukowa@ j= do 75W, do momentu po9=danego stopnia
rozmro9enia.
PrzykJad: rozmraIanie przez 6 minut na 10% mocy (75W)
1. Dotkn=@ przycisk+ jeden raz (na wy7wietlaczu powinno si1 pojawi@ wska-
zanie 10%).
2. Pokr1t<o obróci@, a9 na wy7wietlaczu pojawi si1 6.00.
3. Wcisn=@ przycisk Start. Rozpocznie si1 rozmra9anie.
15
Tabela ustawie@
Poziom mocy Proponowane uIycie
75W
rozmraIanie produktów
225W 40%
gotowanie i podgrzewanie delikatnych potraw, zapiekanek
pieczenie ciast z serem
475W 60%
szybsze rozmraIanie i podgrzewanie produktów
pieczenie ciast / przyrz=dzenie budyniu
625W 80%
podgrzewanie wst1pnie gotowanych produktów
pieczenie kawa<w mi1sa i drobiu
750W 100%
maksymalna moc: gotowanie lub podgrzewanie p<ynów
gotowanie warzyw
Pieczenie na grillu
1. Otworzy@ drzwi, na talerzu obro-
towym po<o9y@ potraw1 w na-
czyniu. Zamkn=@ drzwi.
2. Wcisn=@ przycisk Grill i ustawi@
odpowiedni poziom mocy.
3. Ustawi@ czas pieczenia obraca-
j=c pokr1t<o w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara.
4. Wcisn=@ przycisk Start (roz-
pocznie si1 pieczenie).
Aby wy<=czy@ kuchni1 w trakcie go-
towania nale9y wcisn=@ przycisk
Stop/Clear.
Uwaga: po zako@czeniu gotowa-
nia naleIy wcisnMP przycisk
Stop/Clear dwukrotnie, upewnia-
jMc siQ, Ie wszystkie ustawienia
zostaJy skasowane.
Uwaga: WciniQcie przycisku
Grill jednokrotnie spowoduje
ustawienie mocy grilla na 100%.
WciniQcie przycisku grill dwu-
krotnie zredukuje moc grilla do
50%.
PrzykJad: pieczenie przez 15 minut na 100% mocy grilla (1000W)
1. Dotkn=@ przycisk Grill jeden raz (w oknie wy7 wietlacza powinno pojawi@ si1
wskazanie 100%).
2. Obraca@ pokr1t<o, a9 w oknie wy7wietlacza pojawi si1 15:00.
3. Wcisn=@ przycisk Start. Rozpocznie si1 pieczenie.
16
Gotowanie mikrofalowe + pieczenie na grillu
1. Otworzy@ drzwi, na talerzu obro-
towym po<o9y@ potraw1 w na-
czyniu. Zamkn=@ drzwi.
2. Wcisn=@ przycisk Grill i ustawi@
odpowiedni poziom mocy.
3. Ustawi@ czas pieczenia obraca-
j=c pokr1t<o w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara.
4. Wcisn=@ przycisk Start (roz-
pocznie si1 pieczenie).
Aby wy<=czy@ kuchni1 w trakcie pie-
czenia nale9y wcisn=@ przycisk
Stop/Clear.
Uwaga: po zako@czeniu pieczenia
naleIy wcisnMP przycisk
Stop/Clear dwukrotnie, upewnia-
jMc siQ, Ie wszystkie ustawienia
zostaJy skasowane.
Uwaga: WciniQcie przycisku
Grill trzykrotnie spowoduje wJM-
czenie programu C1 (55% mocy
mikrofal + 45% mocy grilla).
WciniQcie przycisku Grill czte-
rokrotnie spowoduje wJMczenie
programu C2 (30% mocy mikrofal
+ 70% mocy grilla).
PrzykJad: gotowanie przez 8 minut na 55% mocy mikrofalowej i 45% moc
grilla (C1)
1. Dotkn=@ przycisk Grill trzykrotnie (w oknie wy7wietlacza powinno pojawi@
si1 wskazanie C1).
2. Obraca@ pokr1t<o, a9 w oknie wy7wietlacza pojawi si1 8:00.
3. Wcisn=@ przycisk Start. Rozpocznie si1 pieczenie.
Automatyczne rozmraIanie
1. Otworzy@ drzwi, na talerzu obro-
towym po<o9y@ potraw1 w na-
czyniu. Zamkn=@ drzwi.
2. Ustawi@ wag1 produktu obraca-
j=c pokr1t<o w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zega-
ra. Kuchnia b1dzie teraz praco-
wa<a w trybie rozmra9ania.
3. Wcisn=@ przycisk Start (roz-
pocznie si1 rozmra9anie).
Aby wy<=czy@ kuchni1 w trakcie
rozmra9ania nale9y wcisn=@ przy-
cisk Stop/Clear.
Uwaga: po zako@czeniu rozmra-
Iania naleIy wcisnMP przycisk
Stop/Clear dwukrotnie, upewnia-
jMc siQ, Ie wszystkie ustawienia
zostaJy skasowane.
Uwaga: W czasie programu au-
tomatycznego rozmraIania kuch-
nia dobierze odpowiedni poziom
mocy oraz czas rozmraIania.
17
Maksymalna waga produktu w tym
programie wynosi 2 kg (2000 g).
CiQIsze produkty naleIy odpo-
wiednio podzieliP przed wJoIe-
niem do kuchni.
Produktów o wadze przekracza-
jMcej 2 kg nie wolno rozmraIaP w
kuchni mikrofalowej.
PrzykJad: rozmraIanie 700 g produktu
1. Obraca@ pokr1t<o w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, a9
w oknie wy7 wietlacza pojawi si1 0,7 kg.
2. Wcisn=@ przycisk Start. Rozpocznie si1 rozmra9anie.
Wskazówki dotyczMce rozmraI ania
1. ile to mo9liwe produkty powinny by@ u<o9one oddzielnie, w cienkich war-
stwach.
2. Wi1ksze kawa<ki powinny by@ odwrócone w po<owie wybranego czasu,
b=dL w czasie pauzy.
3. Opakowania produktów nale9y otworzy@ lub usun=@.
4. Produkty nale9y umie7ci@ w naczyniu wi1kszym od tego, w którym produkt
by< zamro9ony, u<atwi to mieszanie.
5. Podczas rozmra9ania drobiu nale9y pami1ta@, aby delikatne cz17ci (np.
skrzyde<ka) os<oni@ foli=.
6. Po zako&czeniu cyklu istotny jest czas „odczekania”, szczególnie w przy-
padku du9ych kawa<ków i produktów, których nie mo9na miesza@, aby
upewni@ si1, 9e ich wn1trze jest ca<kowicie rozmro9one i gotowe do dal-
szego przyrz=dzania.
18
Tabele
Pieczenie na grillu
Produkty przeznaczone do pieczenia na grillu nale9y u<o9y@ na ruszcie (po-
stawionym na naczyniu, w którym b1d= zbiera<y si1 soki z mi1 sa oraz t< uszcz).
W po<owie czasu pieczenia nale9y obróci@ produkty.
Produkt IloP (waga) Czas pieczenia Uwagi
Tost 2 kromki 4-5 min.
Tost z serem 4 kromki 6-7 min. 4-5 min same tosty;
2 minuty z serem
Gotowanie mikrofalowe + grill
U9ywa@ rusztu w przypadku pieczenia wieprzowiny i wo<owiny, delikatne kawa<ki
przykry@ foli=. Na talerzu obrotowym, pod rusztem, postawi@ naczynie do zbierania
t<uszczu i soków. Je9eli to konieczne, obróci@ produkty w czasie pieczenia.
Produkt
IloP
(waga)
PoJoIenie
pokrQtJa
Czas przy-
gotowania
Uwagi
Bekon 4
(100 g)
C1 7-9 min
Wo<owina 900 g Mikrofale
tylko 750 W
C1
25 min
5-6 min
Posmarowa@ t<uszczem.
Przyprawi@ sol=
i pieprzem. Po pieczeniu
odczeka@ 15 minut.
Wieprzowi-
na
900 g
Kotlety
wieprzowe
2-3
450 g
C1 20-25 min Posmarowa@ t<uszczem.
Przyprawi@ sol=,
pieprzem i papryk=.
Kurczak:
Po<owa
Udka
450 g
800g
C2
C1
15-20 min.
25-30 min.
Posmarowa@ t<uszczem.
Przyprawi@ sol=,
pieprzem i papryk=.
Mro9one
hamburgery
4
(200 g) C1 12-15 min
Kie<baski do
450 g
C1 10-15 min
Kotlety
rybne
2
(350 g)
C1 22-24 min Posmarowa@ t<uszczem.
Przyprawi@ sol=
i pieprzem.
19
RozmraIanie (75 W)
Niektóre produkty (pieczywo i owoce) mo9na rozmra9a@ przy ustawieniu mocy
na 80W.
Produkt Przygotowanie
(75W)
– czas
Czas
„odczekania”
Pieczywo
Ma<y bochenek
Po<o9y@ na papierze
ku
chennym lub naczyniu
do mikrofalówki; obróci@ w
po<owie czasu odmra9ania.
18-20 min 10-15 min
Du9y bochenek
(krojony)
Po<o9y@ na papierze
kuchennym lub naczyniu
do mikrofalówki; obróci@ w
po<owie czasu odmra9ania.
20-23 min 10 min
2 kromki Po<o9y@ na papierze
kuchennym.
ok. 1 min 5 min
1 bu<ka Po<o9y@ na papierze
kuchennym.
ok. 1 min 5 min
2 bu<ki Po<o9y@ na papierze
kuchennym.
2-2,5 min 5 min
Ciasta i wyroby cukiernicze
Sernik (450 g)
Zdj=@ opakowanie, u<o9y@
na talerzu.
19-21 min 15-30 min
Ciasto (upieczo-
ne) (450 g)
Zdj=@ opakowanie, u<o9y@
na talerzu.
17-19 min 15-30 min
Placek (450 g)
Zdj=@ opakowanie, u<o9y@
na talerzu.
17-19 min 15-30 min
Maso
250 g (1 kostka) Je9eli opakowane w foli1
zdj=@ i po<o9y@ na talerzu
13-14 min 5-10 min
20
Praktyczne wskazówki
Kuchni1 nale9 y utrzymywa@ w
czysto7ci – wyciera@ po ka9dym
u9yciu (tak9e podstaw1 obroto-
w= i wewn1trzn= stron1 drzwi).
Do gotowania mikrofalowego
u9ywa@ okr=g<ych lub owalnych
naczy& z pokrywkami.
Nie u9ywa@ naczy& metalowych
lub z metalowymi elementami.
Niektóre rodzaje naczy& lub
opakowa& plastikowych mog=
si1 stopi@ podczas gotowania w
kuchni mikrofalowej.
Produkty nale9y przykry@ pod-
czas gotowania. U9y@ szklanej
pokrywki lub talerza.
Je9eli mro9onki s= podgrzewane
w swoich oryginalnych opako-
waniach, nale9y je otworzy@.
Opakowania z elementami meta-
lowymi mog= by@ umieszczane
w kuchni mikrofalowej tylko wte-
dy, gdy ich producent 9ywno7ci
to zaleci<. Zdj=@ metalowe klipsy.
Delikatne kawa<ki np. skrzyde<ka
lub nó9ki kurczaka nale9y okry@
kawa<kami folii aluminiowej, aby
unikn=@ przegrzania lub spale-
nia.
Produkty posiadaj=ce nieporo-
wat= skór1 b=dL pow<ok1 (takie
jak: jab<ka, ziemniaki, w=tróbki
drobiowe, 9ó<tka jaj, kie<baski)
wymagaj= wcze7niejszego na-
k<ucia zewn1trznej warstwy, aby
zapobiec tworzeniu si1 pary lub
ewentualnemu poparzeniu.
Nie gotowa@ jaj, gdy9 mog= eks-
plodowa@!
Wi1ksze kawa<ki 9ywno7ci
umieszcza@ po zewn1trznej
stronie naczynia. Stara@ si1 go-
towa@ 9ywno7@ porcjowan= w
mniejsze kawa<ki. V ywno7@ uk<a-
da@ na 7rodku talerza obrotowe-
go.
Vywno7@ b1dzie ugotowana
równomiernie, je9eli b1dzie ob-
racana lub mieszana podczas
gotowania.
Nale9y nieco skraca@ czas przy-
gotowania potrawy wskazany
przez producenta, aby unikn=@
rozgotowania. Im wi1ksze ka-
wa<ki 9ywno7ci, tym d<u9szy czas
jest czas ich gotowania.
Do gotowania warzyw nale9y
dodawa@ jak najmniejsze ilo7ci
wody (lub gotowa@ bez wody).
U9ywa@ mniej soli i innych przy-
praw, ni9 w przypadku gotowa-
nia tradycyjnego.
Vywno7@ przyprawia@ po wyj1ciu
z kuchni mikrofalowej.
Po zako&czeniu gotowania nale-
9y zachowa@ „czas odczekania”,
aby potrawy by<y równomiernie
ugotowane.
Po wyj1ciu z kuchni potrawy
sprawdzi@, czy jest ju9 wystar-
czaj=co gor=ca (ugotowana rów-
nomiernie).
Przy wyjmowaniu naczy& i po-
traw z kuchni nale9y zawsze
u9ywa@ r1kawic ochronnych.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

Electrolux EMS1740 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla