Electrolux EMS1720 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
INSTRUKCJA OBSUGI
EMS 1720
KUCHNIA
MIKROFALOWA
2
3
Spis treci
SPIS TRECI ............................................................................................................. 3
GRATULUJEMY PASTWU ZAKUPU NOWEJ KUCHENKI MIKROFALOWEJ ..... 4
PRZED U%YCIEM KUCHNI MIKROFALOWEJ ......................................................... 4
DANE TECHNICZNE.................................................................................................. 4
WSKAZÓWKI BEZPIECZESTWA........................................................................... 5
WSKAZÓWKI DOTYCZ)CE NACZY DO GOTOWANIA........................................ 6
SPRAWDZENIE PRZYDATNOCI NACZY DO GOTOWANIA W KUCHNIE
MIKROFALOWEJ ...................................................................................................... 6
WSKAZÓWKI DOTYCZ)CE GOTOWANIA POTRAW ............................................. 7
TABELA NACZY DO U%YTKU W KUCHNI MIKROFALOWEJ.............................. 8
PRZYGOTOWANIE DO PRACY................................................................................ 9
JAK OBS.UGIWA/ KUCHNI0 MIKROFALOW)................................................... 11
PANEL STERUJ)CY............................................................................................... 12
GOTOWANIE MIKROFALOWE............................................................................... 13
ROZMRA%ANIER0 CZNE” .................................................................................... 13
TABELA USTAWIE ............................................................................................... 14
AUTOMATYCZNE ROZMRA%ANIE ........................................................................ 14
ROZMRA%ANIE (75 W)
....................................................................................... 15
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI ................................................................................. 17
WSKAZÓWKI........................................................................................................... 18
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE.......................................................................... 18
CZYSZCZENIE AKCESORIÓW (TALERZ OBROTOWY, PODSTAWA) ................ 18
CZYSZCZENIE WN0TRZA KUCHNI ....................................................................... 19
CZYSZCZENIE ELEMENTÓW ZEWN0TRZNYCH.................................................. 19
SERWIS I CZ0CI ZAMIENNE................................................................................ 20
4
Gratulujemy Pa?stwu zakupu nowej
kuchenki mikrofalowej
Gratulujemy Pa&stwu trafnego wyboru i dzi1kujemy za zakup produktu firmy
Electrolux. Jeste7my przekonani, 9e nowa kuchnia mikrofalowa b1dzie Pa&-
stwu bardzo przydatna i u<atwi przygotowywanie potraw.
Przed uHyciem kuchni mikrofalowej
Prosimy o dok<adne zapoznanie si1 z niniejsz= instrukcj= obs<ugi. W celu efek-
tywnego wykorzystania Pa&stwa nowej kuchni mikrofalowej w instrukcji obs<u-
gi zawarto wiele cennych wskazówek i porad.
Zalecamy dok<adne przeczytanie niniejszej instrukcji obs<ugi przed rozpocz1-
ciem u9ywania kuchni. Instrukcj1 nale9y zachowa@, aby podczas u9ytkowania
móc w ka9dej chwili z niej skorzysta@.
W przypadku sprzeda9y urz=dzenia prosimy o przekazanie instrukcji nowemu
u9ytkownikowi.
Dane techniczne
Wymiary caIkowite Wymiary komory kuchenki
Szeroko7@ – 458 mm Szeroko7@ – 320 mm
g<1boko7@ – 296 mm G<1boko7@ – 183 mm
Wysoko7@ – 375 mm Wysoko7@ – 288 mm
Pojemno7@: 17 l
Zasilanie elektryczne: 220 V, 50 Hz
Zabezpieczenie: 10 A
Pobór mocy 1160 W
Moc u9yteczna: 750W
Ci19ar: 15,5 kg
5
Wskazówki bezpiecze?stwa
Wbudowany prze<=cznik bloku-
j=cy zabezpiecza kuchni1 mikro-
falow= przed uruchomieniem
przy otwartych drzwiach.
Nie nale9y manipulowa@ przy
drzwiach ani w<=cza@ kuchni,
kiedy drzwi s= otwarte. Mo9e to
narazi@ obs<uguj=cego na od-
dzia<ywanie energii mikrofalowej.
Nie nale9y dopuszcza@, aby na
powierzchniach uszczelniaj=cych
drzwi pozostawa<y resztki produk-
tów 9ywno7ciowych lub 7rodków
czyszcz=cych (patrz rozdzia<
„Czyszczenie i konserwacja”).
W przypadku usterek nie u9ywa@
kuchni do czasu usuni1cia ich przez
autoryzowany zak<ad serwisowy.
Prosimy zwraca@ szczególn=
uwag1 na prawid<owe zamykanie
si1 drzwi oraz na ewentualne
usterki, tj.:
1. drzwi nie mog= by@ zwichrowane,
2. zawiasy i zatrzaski nie mog= by@
p1kni1te i powinny dzia<a@ nie-
zawodnie,
3. uszczelki oraz powierzchnie
uszczelniaj=ce nie mog= by@
uszkodzone.
W przypadku wyst=pienia usterki
(opisanej powy9ej), b=dL ko-
nieczno7ci wymiany cz17ci nale9y
skontaktowa@ si1 z lokalnym auto-
ryzowanym zak<adem serwiso-
wym. Wszelkie prace o charakte-
rze naprawczym i regulacyjnym
musz= by@ wykonywane wy<=cz-
nie przez personel autoryzowa-
nych zak<adów serwisowych.
W 9adnym przypadku nie wolno
demontowa@ zewn1trznej obudowy
drzwi oraz panelu steruj=cego,
gdy9 mo9e to spowodowa@ zagro-
9enie pora9enia pr=dem elektrycz-
nym o wysokim napi1ciu.
Kuchni1 nale9y zainstalowa@
i umie7ci@ zgodnie ze wskazów-
kami zawartymi w instrukcji obs<ugi.
Kuchni1 nale9y u9ytkowa@ zgod-
nie z przeznaczeniem - jak podano
w niniejszej instrukcji. Nie nale9y w
tym urz=dzeniu stosowa@ chemi-
kaliów korozyjnych. Ten typ kuchni
s<u9y wy<=cznie do podgrzewania,
gotowania i rozmra9ania produk-
tów 9ywno7ciowych. Nie jest ona
przeznaczona do celów przemy-
s<owych, czy laboratoryjnych, jak
równie9 nie mo9e by@ u9ywana w
celach komercyjnych. U9ytkowa-
nie niezgodne z przeznaczeniem
powoduje anulowanie gwarancji.
Nie w<=cza@ kuchni mikrofalowej
bez podstawy obrotowej lub pu-
stej. Je9eli nie ma w niej produk-
tów 9ywno7ciowych lub wody,
które mog<yby poch<on=@ energi1
mikrofalow=, mo9e wyst=pi@
uszkodzenie magnetronu.
Kuchnia mikrofalowa mo9e by@
obs<ugiwana wy<=cznie przez
osoby doros<e.
Kuchni nie nale9y przechowywa@
na zewn=trz pomieszcze& oraz
w pobli9u wody.
Nie suszy@ w kuchni mokrych
przedmiotów lub gazet, gdy9
mo9e doj7@ do ich zapalenia.
Kuchnia nie s<u9y do przecho-
wywania produktów 9ywno7cio-
wych i innych przedmiotów. Nie
nale9y pozostawia@ w niej
przedmiotów papierowych,
sprz1tu do gotowania lub pro-
duktów 9ywno7ciowych, gdy
kuchnia nie jest u9ywana.
6
Wskazówki dotyczLce naczy? do gotowania
Wi1kszo7@ naczy& ze szk<a, tworzyw szklano - ceramicznych i szk<a 9aroodpor-
nego nadaje si1 do stosowania w kuchnie mikrofalowej. Mimo, 9e energia mikro-
falowa nie przegrzewa wi1kszo7ci naczy& szklanych i ceramicznych, mog= one
ulec nagrzaniu w wyniku przenoszenia si1 ciep<a z produktu na pojemnik. Dlate-
go zalecamy u9ywanie r1kawic przy wyjmowaniu z kuchni naczy&.
Sprawdzenie przydatnoci naczy? do gotowania
w kuchnie mikrofalowej
Umie7ci@ w kuchnie mikrofalowej
naczynie wraz ze szklank= wy-
pe<nion= do po<owy wod=. Pod-
grza@ przy ustawieniu na 750 W
(100 %) przez jedn= minut1. Je-
9eli naczynie jest gor=ce nie na-
le9y stosowa@ go w kuchni mi-
krofalowej. Je9eli jest ono lekko
ciep<e - mo9e by@ u9ywane do
podgrzewania (ale nie do goto-
wania). Je9eli naczynie utrzyma-
<o normaln= temperatur1 (oto-
czenia) oznacza to, 9e nadaje
si1 do gotowania w kuchnie mi-
krofalowej.
Papierowe serwetki, papier wo-
skowany, r1czniki papierowe, tacki,
kubki, kartony, opakowania mro9o-
nek i tektura s= bardzo wygodne w
u9yciu. Zawsze nale9y jednak
upewni@ si1, czy pojemnik wype<-
niony jest produktem 9ywno7cio-
wym, który b1dzie poch<ania< ener-
gi1 mikrofalow= (i b1dzie mo9na
unikn=@ przegrzania naczynia).
Stosowa@ si1 do wskazówek pro-
ducenta 9ywno7ci.
Wiele naczy& z tworzyw sztucz-
nych (kubki, talerze, opakowania
mro9onek i inne) nadaje si1 do sto-
sowania w kuchniach mikrofalo-
wych. Je9eli chcecie Pa&stwo z
nich korzysta@ radzimy zapozna@
si1 z informacj= producenta.
Nale9y unika@ stosowania opa-
kowa& z tworzyw sztucznych
wraz z produktami zawieraj=cymi
du9e ilo7ci cukru lub t<uszczu.
Produkty te osi=gaj= w kuchnie
mikrofalowej wysok= temperatu-
r1, co mo9e spowodowa@ topie-
nie si1 niektórych gatunków two-
rzyw sztucznych.
Nie pozostawia@ w<=czonej kuchni
mikrofalowej bez nadzoru, kontro-
lowa@ jej prac1 podczas podgrze-
wania i gotowania z u9yciem po-
jemniw wykonanych ze sztucz-
nych, papierowych b=dL <atwopal-
nych materia<ów. Je9eli zauwa9=
Pa&stwo dym prosimy nie otwiera@
drzwi, lecz natychmiast wy<=czy@
kuchni1, od<=czy@ od zasilania
elektrycznego i odczeka@, a9 dym
przestanie si1 wydobywa@ z wn1-
trza urz=dzenia.
Sprz1t metalowy lub z elemen-
tami metalowymi nie powinien
by@ stosowany w kuchnie mikro-
falowej, z wyj=tkiem, je9eli pro-
ducent wyraLnie okre7li i zaleci
mo9liwo7@ u9ywania w kuch-
niach mikrofalowych.
7
Pojemniki z ograniczonymi mo9-
liwo7ciami otwierania (np. butel-
ki) nie powinny by@ u9ywane do
przyrz=dzania potraw w kuch-
niach mikrofalowych.
Prosimy o szczególn= uwag1
przy zdejmowaniu pokrywek
b=dL przykrywek z naczy&, aby
nie poparzy@ si1 par=.
Wskazówki dotyczLce gotowania potraw
Nie podgrzewa@ w kuchni potraw
w puszkach. Produkt nale9y wy-
j=@ z puszki i umie7ci@ w odpo-
wiednim naczyniu.
Nie nale9y sma9y@ potraw na
t<uszczu. Jego temperatura nie
jest kontrolowana, co mo9e do-
prowadzi@ do sytuacji stwarzaj=-
cej zagro9enie.
Pra9ona kukurydza mo9e by@
przyrz=dzana tylko w specjal-
nych opakowaniach lub przysto-
sowanych naczyniach (czynno7@
ta wymaga nadzoru obs<uguj=-
cego).
Produkty posiadaj=ce nieporo-
wat= skór1 b=dL pow<ok1 (takie
jak: jab<ka, ziemniaki, w=tróbki
drobiowe, 9ó<tka jaj) wymagaj=
wcze7niejszego nak<ucia ze-
wn1trznej warstwy, aby zapobiec
tworzeniu si1 pary lub ewentual-
nemu poparzeniu.
Podczas podgrzewania pIy-
nów (tj. zup, sosów, napojów)
doprowadzenie ich do temperatu-
ry wrzenia moHe nastLpiO bez po-
jawienia siP charakterystycznych
pPcherzyków. Aby tego uniknLO
naleHy przyjLO poniHsze wska-
zówki:
1. unika@ u9ywania pojemników o
prostych 7ciankach z w=skimi
szyjkami;
2. nie doprowadza@ do nadmierne-
go przegrzewania;
3. przed umieszczeniem p<ynu w
kuchni nale9y go uprzednio za-
miesza@ (czynno7@ powtórzy@ w
po<owie cyklu podgrzewania);
4. po podgrzaniu naczynie z p<y-
nem pozostawi@ jeszcze przez
chwil1 w kuchni, ponownie za-
miesza@, a nast1pnie wyj=@ po-
jemnik przy zachowaniu szcze-
gólnej ostro9no7ci.
Niektóre produkty, np. jaja
oraz szczelnie zamkniPte pojem-
niki, szklane sIoiki mogL ulec
eksplozji i dlatego nie powinny
byO poddawane dziaIaniu energii
mikrofalowej. Czasami jaja mogL
eksplodowaO podczas gotowania.
Zawsze naleHy przekIuwaO HóItka,
przykryO je pokrywkL i po zako?-
czeniu gotowania odczekaO jesz-
cze minutP przed jej zdjPciem.
Postawy obrotowej nie wolno
obraca@ r1cznie z u9yciem si<y,
gdy9 mo9e to spowodowa@ jej
uszkodzenie.
8
Kiedy u9ywamy w kuchnie
mikrofalowej naczy& metalowych
mo9e wyst=pi@ iskrzenie. Ci=g<e
iskrzenie mo9e uszkodzi@ urz=dze-
nie. W takim przypadku nale9y
przerwa@ program i sprawdzi@ na-
czynie, z którego korzystamy.
otwory wentylacyjne kuchni
nie mog= by@ zas<oni1te (górne,
boczne oraz dolne).
NIE U%YWA/ KUCHNI DO CELÓW
KOMERCYJNYCH.
URZ)DZENIE JEST PRZEZNACZO-
NE DO U%YTKU WY.)CZNIE W
GOSPODARSTWIE DOMOWYM.
NALE%Y ZACHOWA/ INSTRUKCJ0
OBS.UGI
Tabela naczy? do uHytku w kuchni mikrofalowej
Do gotowania w kuchni mikrofalowej mo9ecie Pa&stwo stosowa@ 9norodne
naczynia. Dla Waszego bezpiecze&stwa oraz dla zapobiegania zniszczeniu
naczy& i kuchni nale9y wybra@ odpowiednie pojemniki i materia<y.
Poni9sza lista pozwoli Pa&stwu zapozna@ si1 z ogólnymi zasadami doboru na-
czy& do stosowania w kuchni mikrofalowej.
MateriaI Rodzaj naczynia
Gotowanie
mikrofalowe
Naczynia ze szk<a 9aroodpornego
TAK
Szk<o z metalowymi dekoracjami
NIE
Ceramika i szk<o
Szk<o o<owiane
NIE
Porcelana Bez dekoracji metalowych
TAK
Wyroby garncarskie
TAK
Tworzywa sztuczne
Wyroby z tworzyw odpornych na oddzia<ywanie mi-
krofal; opakowania z tworzyw sztucznych
TAK
Naczynia metalowe Metalowe rondle do pieczenia; folia aluminiowa*
NIE
TAK
Naczynia papierowe Kubki, tacki, r1czniki
TAK
Papier
woskowany
TAK
Drewno
NIE
Akcesoria
Talerz obrotowy;
podstawa talerza obrotowego
TAK
TAK
TAK: mo9na u9ywa@;
NIE: nie wolno u9ywa@
* folii aluminiowej u9ywa@ tylko do przykrywania (np. ko7ci udek kurczaka,
skrzyde<ek); folia mo9e iskrzy@!
9
Przygotowanie do pracy
Rozpakowanie
Podczas rozpakowywania kuchni
nale9y sprawdzi@, czy nie jest ona
uszkodzona. Uszkodzenia lub braki
w wyposa9eniu nale9y natychmiast
zg<osi@ w jednostce handlowej,
gdzie dokonali7cie Pa&stwo zakupu.
Kuchnia, jej wyposa9enie lub akce-
soria mog= by@ opakowane w foli1
zabezpieczaj=c=. Je7li tak, nale9y
usun=@ j= przed pierwszym u9yciem
kuchni mikrofalowej. Nie nale9y po-
zostawia@ elementów opakowania
w miejscach dost1pnych dla dzieci.
Materia<, z którego wykonane s=
elementy opakowania mo9e by@
zagro9eniem dla dzieci.
Instalacja
1. Usun=@ z drzwi naklejki rekla-
mowe, je9eli znajduj= si1 na
urz=dzeniu.
2. Kuchni1 nale9y umie7ci@ i zain-
stalowa@ na p<askiej, wypozio-
mowanej powierzchni, która
b1dzie w stanie utrzyma@ ci19ar
kuchenki (15,5 kg) wraz z jej za-
warto7ci=. Aby unikn=@ wibracji
lub ha<asu podczas pracy zale-
camy ustawienie urz=dzenia w
pozycji stabilnej.
3. Kuchnia nie powinna sta@ w po-
bli9u Lróde< ciep<a i wody. Je9eli
urz=dzenie b1dzie nara9one na
oddzia<ywanie ciep<a lub wody,
mo9e to obni9y@ jego efektyw-
no7@, a nawet spowodowa@ awa-
ri1.
4. Prosimy zwróci@ uwag1 na swo-
bodny przep<yw powietrza wokó<
otworów wentylacyjnych. Nie
stawia@ 9adnych przedmiotów na
górnym blacie urz=dzenia. Za-
blokowanie otworów wentylacyj-
nych mo9e prowadzi@ do prze-
grzania kuchni, a to z kolei do
niew<a7ciwego funkcjonowania
b=dL uszkodzenia urz=dzenia.
Otwory wentylacyjne odprowa-
dzaj= gor=ce powietrze, dlatego
nale9y umo9liwi@ jego swobodny
przep<yw (np. mi1dzy kuchni=, a
7cian= pomieszczenia nie mog=
znajdowa@ si1 zas<ony itp.).
5. Kuchni1 nale9y umie7ci@ z dala
od odbiorników radiowych i tele-
wizyjnych. Urz=dzenie to odpo-
wiada normom UE dotycz=cym
eliminacji zak<óce& radiowych,
lecz mog= one si1 pojawi@, je9eli
ustawicie Pa&stwo kuchenk1
zbyt blisko radioodbiornika lub
telewizora.
6. Je9eli kuchnia b1dzie usytuowa-
na w rogu pomieszczenia, nale-
9y pozostawi@ szczelin1 o szero-
ko7ci przynajmniej 5 cm przy
7cianie z prawej strony.
UWAGA: Kuchnia mo9e by@ usta-
wiona w prawie ka9dym miejscu
kuchni. Musi ona mie@ jednak za-
pewnion= p<ask=, wn= powierzch-
ni1 i odpowiedni= wentylacj1. W tym
celu nale9y upewni@ si1, 9e otwory
wentylacyjne nie s= zablokowane
b=dL przys<oni1te (tak9e w cz17ci
spodniej).
* To urzdzenie odpowiada nor-
mom EWG odnonie eliminacji
zakóce radiowych - rozporz-
dzenie 87/308/EEC.
10
PodILczenie do zasilania
elektrycznego
Kuchnia jest wyposa9ona w prze-
wód zasilaj=cy z wtyczk= dla 220-
230 V, 50 Hz. NaleHy jL podILczyO
do gniazdka ze stykiem uziemia-
jLcym i sprawdzi@, czy napi1cie dla
którego urz=dzenie jest zaprojekto-
wane odpowiada napi1ciu w sieci
elektrycznej.
UWAGA: Nie u9ywa@ przed<u9aczy
do pod<=czenia kuchni.
URZ)DZENIE MUSI BY/
UZIEMIONE !
Je9eli maj= Pa&stwo w=tpliwo7ci
dotycz=ce pod<=czenia kuchni do
sieci elektrycznej b=dL zabezpie-
czenia uziemiaj=cego, prosz1 skon-
taktowa@ si1 z uprawnionym elek-
trykiem.
Urz=dzenie pod<=czy@ do
gniazdka z uziemieniem (zabez-
pieczenie 13 A).
W instalacji elektrycznej nale9y
przewidzie@ urz=dzenie oddzie-
laj=ce kuchenk1 na wszystkich
biegunach od sieci elektrycznej
poprzez kontakt z rozwarciem
styków powy9ej 3 mm. Do takich
urz=dze& wy<=czaj=cych nale9=
np. wy<=czniki LS, zabezpiecze-
nia (zabezpieczenia wkr1cane
mo9na wyjmowa@ z poprawy),
wy<=czniki FI i inne zabezpie-
czenia.
11
Jak obsI ugiwaO kuchniP mikrofalowL
OPIS
1. Komora kuchni mikrofalowej.
Wyczy7ci@ i wytrze@ po ka9dym
u9yciu.
2. Okno, przez które mo9na spraw-
dza@ stan przygotowania potra-
wy.
3. Drzwi. Nale9y je dok<adnie za-
myka@.
4. Zaczepy zatrzaskowe i blokada
drzwi.
5. Panel steruj=cy.
6. Zaczep dla talerza obrotowego
7. Talerz obrotowy wykonany ze
specjalnego szk<a 9aroodporne-
go. Na talerz nale9y postawi@
odpowiednie naczynie z potra-
w=. Nie u9ywa@ kuchni bez tale-
rza obrotowego.
8. Podstawa obrotowa talerza;
umieszczana w dolnej cz17ci
kuchni pod talerzem.
Podstawa obrotowa i talerz
1. Podstaw1 obrotow= umie7ci@ w
dolnej cz17ci kuchni.
2. Talerz obrotowy po<o9y@ na pod-
stawie, w sposób pokazany na ry-
sunku. Nale9y upewni@ si1, 9e ta-
lerz zosta< odpowiednio zamocowa-
ny w wypustce. Nie wolno kIaO
talerza w pozycji odwrotnej.
- Zarówno talerz, jak i jego pod-
stawa musz= znajdowa@ si1 w
kuchnie podczas jej pracy.
- Produkty oraz pojemniki umiesz-
czamy zawsze na talerzu obro-
towym.
- Talerz obraca si1 w praw= i w
lew= stron1; jest to zjawisko
normalne. Nie obraca@ talerza
r1cznie, gdy9 mo9na uszkodzi@
mechanizm obrotowy.
12
PANEL STERUJ)CY
1. Okno wy7wietlacza – wy7wietla
czas gotowania oraz poziom
mocy.
2. Przycisk Start uruchomienie
kuchni mikrofalowej.
3. Przycisk Stop/Clear – zatrzyma-
nie lub przerwanie pracy kuchni
4. Przycisk wyboru poziomu mocy
ustawienie poziomu mocy mi-
krofal
Power + zwi1kszenie mocy od
10 do 100%
Power – zmniejszenie mocy od
100% do 10%
5. Pokr1t<o do ustawienia czasu
oraz programu auto odmra9ania.
13
GOTOWANIE MIKROFALOWE
1. Otworzy@ drzwi, na talerzu obro-
towym po<o9y@ potraw1 w na-
czyniu. Zamkn=@ drzwi.
2. Wcisn=@ przycisk wyboru mocy i
ustawi@ odpowiedni poziom.
3. Ustawi@ czas gotowania obraca-
j=c pokr1t<o w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara.
4. Wcisn=@ przycisk Start (roz-
pocznie si1 gotowanie).
Aby wy<=czy@ kuchni1 w trakcie go-
towania nale9y wcisn=@ przycisk
Stop/Clear.
Uwaga: po zako?czeniu gotowa-
nia naleHy wcisnLO przycisk
Stop/Clear dwukrotnie, upewnia-
jLc siP, He wszystkie ustawienia
zostaIy skasowane.
Uwaga: WciniPcie przycisku
Micro+ spowoduje zwiPkszenie
mocy mikrofalowej w zakresie od
10 do 100%.
Wci7ni1cie przycisku Micro- spowo-
duje zmniejszenie mocy mikrofalo-
wej w zakresie od 100 do 10%.
PrzykIad: gotowanie przez 15 minut na 50% mocy (375W)
1. Dotkn=@ przycisk Power+ trzykrotnie (w oknie wy7wietlacza powinno poja-
wi@ si1 wskazanie 50%).
2. Obraca@ pokr1t<o, a9 w oknie wy7wietlacza pojawi si1 15:00.
3. Wcisn=@ przycisk Start. Rozpocznie si1 gotowanie.
RozmraHanie „rPczne”
Do rozmra9ania "r1cznego" (bez u9ycia opcji odmra9ania automatycznego)
wybieramy moc na poziomie 75W.
Do przyspieszenia rozmra9ania produktów o wysokim stopniu skondensowa-
nia, których waga przekracza 450 g, nale9y: wybra@ maksymaln= moc na 1 - 3
minuty, a póLniej zredukowa@ j= do 75W, do momentu po9=danego stopnia
rozmro9enia.
PrzykIad: rozmraHanie przez 6 minut na 10% mocy (75W)
1. Dotkn=@ przycisk Power + jeden raz (na wy7wietlaczu powinno si1 pojawi@
wskazanie 10%).
2. Pokr1t<o obróci@, a9 na wy7wietlaczu pojawi si1 6.00.
3. Wcisn=@ przycisk Start. Rozpocznie si1 rozmra9anie.
14
Tabela ustawie?
Poziom mocy Proponowane uHycie
75W
rozmraHanie produktów
225W 30%
gotowanie i podgrzewanie delikatnych potraw, zapiekanek
pieczenie ciast z serem
375W 50%
szybsze rozmraHanie i podgrzewanie produktów
pieczenie ciast / przyrz=dzenie budyniu
525W 70%
podgrzewanie wst1pnie gotowanych produktów
pieczenie kawa<w mi1sa i drobiu
750W 100%
maksymalna moc: gotowanie lub podgrzewanie p<ynów
gotowanie warzyw
Automatyczne rozmraHanie
1. Otworzy@ drzwi, na talerzu obro-
towym po<o9y@ potraw1 w na-
czyniu. Zamkn=@ drzwi.
2. Ustawi@ wag1 produktu obraca-
j=c pokr1t<o w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zega-
ra. Kuchnia b1dzie teraz praco-
wa<a w trybie rozmra9ania.
3. Wcisn=@ przycisk Start (roz-
pocznie si1 rozmra9anie).
Aby wy<=czy@ kuchni1 w trakcie
rozmra9ania nale9y wcisn=@ przy-
cisk Stop/Clear.
Uwaga: po zako?czeniu rozmra-
Hania naleHy wcisnLO przycisk
Stop/Clear dwukrotnie, upewnia-
jLc siP, He wszystkie ustawienia
zostaIy skasowane.
Uwaga: W czasie programu automatycznego rozmraHania kuchnia dobie-
rze odpowiedni poziom mocy oraz czas rozmraHania.
Maksymalna waga produktu w tym programie wynosi 2 kg (2000 g).
CiPHsze produkty naleHy odpowiednio podzieliO przed wIoHeniem do
kuchni.
Produktów o wadze przekraczajLcej 2 kg nie wolno rozmraHaO w kuchni
mikrofalowej.
PrzykIad: rozmraHanie 700 g produktu
1. Obraca@ pokr1t<o w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, a9
w oknie wy7 wietlacza pojawi si1 0,7 kg.
2. Wcisn=@ przycisk Start. Rozpocznie si1 rozmra9anie.
15
Wskazówki dotyczLce rozmraHania
1. ile to mo9liwe produkty powinny by@ u<o9one oddzielnie, w cienkich war-
stwach.
2. Wi1ksze kawa<ki powinny by@ odwrócone w po<owie wybranego czasu,
b=dL w czasie pauzy.
3. Opakowania produktów nale9y otworzy@ lub usun=@.
4. Produkty nale9y umie7ci@ w naczyniu wi1kszym od tego, w którym produkt
by< zamro9ony, u<atwi to mieszanie.
5. Podczas rozmra9ania drobiu nale9y pami1ta@, aby delikatne cz17ci (np.
skrzyde<ka) os<oni@ foli=.
6. Po zako&czeniu cyklu istotny jest czas „odczekania”, szczególnie w przy-
padku du9ych kawa<ków i produktów, których nie mo9na miesza@, aby
upewni@ si1, 9e ich wn1trze jest ca<kowicie rozmro9one i gotowe do dal-
szego przyrz=dzania.
RozmraHanie (75 W)
Niektóre produkty (pieczywo i owoce) mo9na rozmra9a@ przy ustawieniu mocy
na 75W.
Produkt Przygotowanie
(80W)
– czas
Czas
„odczekania”
Pieczywo
Ma<y bochenek Po<o9y@ na papierze ku-
chennym lub naczyniu do
mikrofalówki; obróci@ w
po<owie czasu odmra9ania.
18-20 min 10-15 min
Du9y bochenek
(krojony)
Po<o9y@ na papierze ku-
chennym lub naczyniu do
mikrofalówki; obróci@ w
po<owie czasu odmra9ania.
20-23 min 10 min
2 kromki Po<o9y@ na papierze ku-
chennym.
ok. 1 min 5 min
1 bu<ka Po<o9y@ na papierze ku-
chennym.
ok. 1 min 5 min
2 bu<ki Po<o9y@ na papierze ku-
chennym.
2-2,5 min 5 min
16
Produkt Przygotowanie
(80W)
– czas
Czas
„odczekania”
Ciasta i wyroby cukiernicze
Sernik (450 g)
Zdj=@ opakowanie, u<o9y@
na talerzu.
19-21 min 15-30 min
Ciasto (upieczo-
ne) (450 g)
Zdj=@ opakowan
ie, u<o9y@
na talerzu.
17-19 min 15-30 min
Placek (450 g)
Zdj=@ opakowanie, u<o9y@
na talerzu.
17-19 min 15-30 min
Maso
250 g (1 kostka) Je9eli opakowane w foli1
zdj=@ i po<o9y@ na talerzu
13-14 min 5-10 min
Owoce
Drobne owoce
(225 g)
U<o9y@ jedn=
warstw1 na
p<ytkim talerzu
15-16 min 5-10 min
Drobne owoce
(450 g)
U<o9y@ jedn= warstw1 na
p<ytkim talerzu
17-18 min 5-10 min
Dania gotowe
400 g Przykry@ talerzem lub spe-
cjaln= foli= do mikrofaló-
wek; aby podgrza@ – w<=-
czy@ mikrofale na 100%
(800W) na 3-4 minuty
17-18 min 5-10 min
Warzywa
Nie ma konieczno7ci od-
mra9ania warzyw przed
gotowaniem. Wszystkie
warzywa mo9na ugotowa@
przy ustawieniu 1--
%
(800W)
17
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI
Kuchni1 nale9y utrzymywa@ w
czysto7ci – wyciera@ po ka9dym
u9yciu (tak9e podstaw1 obroto-
w= i wewn1trzn= stron1 drzwi).
Do gotowania mikrofalowego
u9ywa@ okr=g<ych lub owalnych
naczy& z pokrywkami.
Nie u9ywa@ naczy& metalowych
lub z metalowymi elementami.
Niektóre rodzaje naczy& lub
opakowa& plastikowych mog=
si1 stopi@ podczas gotowania w
kuchni mikrofalowej.
Produkty nale9y przykry@ pod-
czas gotowania. U9y@ szklanej
pokrywki lub talerza.
Je9eli mro9onki s= podgrzewane
w swoich oryginalnych opako-
waniach, nale9y je otworzy@.
Opakowania z elementami meta-
lowymi mog= by@ umieszczane
w kuchni mikrofalowej tylko wte-
dy, gdy ich producent 9ywno7ci
to zaleci<. Zdj=@ metalowe klipsy.
Delikatne kawa<ki np. skrzyde<ka
lub nó9ki kurczaka nale9y okry@
kawa<kami folii aluminiowej, aby
unikn=@ przegrzania lub spale-
nia.
Produkty posiadaj=ce nieporo-
wat= skór1 b=dL pow<ok1 (takie
jak: jab<ka, ziemniaki, w=tróbki
drobiowe, 9ó<tka jaj, kie<baski)
wymagaj= wcze7niejszego na-
k<ucia zewn1trznej warstwy, aby
zapobiec tworzeniu si1 pary lub
ewentualnemu poparzeniu.
Nie gotowa@ jaj, gdy9 mog= eks-
plodowa@!
Wi1ksze kawa<ki 9ywno7ci
umieszcza@ po zewn1trznej
stronie naczynia. Stara@ si1 go-
towa@ 9ywno7@ porcjowan= w
mniejsze kawa<ki. Uywno7@ uk<a-
da@ na 7rodku talerza obrotowe-
go.
Uywno7@ b1dzie ugotowana
równomiernie, je9eli b1dzie ob-
racana lub mieszana podczas
gotowania.
Nale9y nieco skraca@ czas przy-
gotowania potrawy wskazany
przez producenta, aby unikn=@
rozgotowania. Im wi1ksze ka-
wa<ki 9ywno7ci, tym d<u9szy czas
jest czas ich gotowania.
Do gotowania warzyw nale9y
dodawa@ jak najmniejsze ilo7ci
wody (lub gotowa@ bez wody).
U9ywa@ mniej soli i innych przy-
praw, ni9 w przypadku gotowa-
nia tradycyjnego.
Uywno7@ przyprawia@ po wyj1ciu
z kuchni mikrofalowej.
Po zako&czeniu gotowania nale-
9y zachowa@ „czas odczekania”,
aby potrawy by<y równomiernie
ugotowane.
Po wyj1ciu z kuchni potrawy
sprawdzi@, czy jest ju9 wystar-
czaj=co gor=ca (ugotowana rów-
nomiernie).
Przy wyjmowaniu naczy& i po-
traw z kuchni nale9y zawsze
u9ywa@ r1kawic ochronnych.
18
WSKAZÓWKI
Miód: je9eli miód w s<oiku uleg<
krystalizacji nale9y zdj=@ po-
krywk1 i w<o9y@ s<oik do kuchni,
podgrzewa@ falami mikrofalo-
wymi przy 7rednim ustawieniu
przez 2 minuty.
Topienie czekolady: podzieli@
tabliczk1 100 g na kostki, w<o9y@
do miski i podgrzewa@ na naj-
wy9szej mocy przez 1-2 minuty,
miesza@.
Topienie lub zmiPkczanie ma-
sIa: stopienie mas<a na najwy9-
szym poziomie mocy; zmi1kcze-
nie – przy najni9szym poziomie
mocy.
OdwieHanie lub podgrzewa-
nie pieczywa: 7redni poziom
mocy przez kilka sekund.
Obieranie czosnku: 3 lub 4
z=bki czosnku ogrzewa@ na naj-
wy9szym poziomie mocy przez
15 sekund.
Sok owocowy: owoce b1d= bar-
dziej soczyste, je7li przed wyci-
7ni1ciem b1d= podgrzewane
przez 15 sekund na najwy9szej
mocy.
Konserwacja i czyszczenie
Czyszczenie
Kuchnia mikrofalowa musi by@ utrzymywana w czysto7ci. Nieusuni1te resztki
produktów niepotrzebnie poch<aniaj= energi1 mikrofalow= oraz ulegaj= przypa-
leniu.
To przyczynia si1 do zmniejszenia wydajno7ci urz=dzenia oraz powstawania
nieprzyjemnych zapachów.
Uadne czynno7ci naprawcze czy regulacyjne nie powinny by@ dokonywane we
w<asnym zakresie. Naprawy mog= by@ przeprowadzane wy<=cznie przez tech-
ników autoryzowanych zak<adów serwisowych.
i
Przed przystLpieniem do czyszczenia naleHy upewniO siP, czy
kuchnia jest wyILczona i/lub odILczona od zasilania.
Czyszczenie akcesoriów (talerz obrotowy, podstawa)
czy7ci@ delikatnymi 7rodkami po wyj1ciu z kuchni; nale9y ostro9nie obchodzi@
si1 z podstaw= talerza obrotowego;
i
WnPtrze kuchni oraz talerz sL bardzo gorLce, wiPc nie naleHy ich
dotykaO bezporednio po zako?czeniu cyklu gotowania.
19
Czyszczenie wnPtrza kuchni
Kuchni1 nale9y utrzymywa@ w czysto7ci. Natychmiast usuwa@ pozosta<o7ci
produktów 9ywno7ciowych ze 7cianek, uszczelek, powierzchni uszczelniaj=-
cych, gdy9 powoduj= one nadmiern= absorpcj1 energii mikrofalowej, przyczy-
niaj=c si1 do zmniejszenia jej efektywno7ci, a nawet powstania powa9nej
usterki.
Do czyszczenia stosowa@ delikatne detergenty p<ynne, ciep<= wod1 oraz mi1k-
kie i czyste 7ciereczki.
NIE NALE%Y U%YWA/ RODKÓW CIERNYCH, PRZEMYS.OWYCH,
STALOWYCH ZMYWAKÓW DO %ADNEGO Z ELEMENTÓW KUCHNI MI-
KROFALOWEJ.
W celu usuni1cia mocnych zabrudze& mo9na gotowa@ w kuchni szklank1 wo-
dy przez 2 - 3 minuty.
DO USUWANIA ZANIECZYSZCZE NIE U%YWA/ NO%Y I INNYCH
OSTRYCH NARZ0DZI.
W celu usuni1cia nieprzyjemnego zapachu nale9y gotowa@ w kuchnie szklan-
k1 wody z 2 <y9kami soku z cytryny przez 5 minut.
Czyszczenie elementów zewnPtrznych
Podczas czyszczenia elementów panelu steruj=cego nale9y otworzy@ drzwi,
co zapobiegnie przypadkowemu w<=czeniu kuchni. Elementy zewn1trzne na-
le9y czy7ci@ <agodnymi 7rodkami (tak9e uniwersalnych 7rodków w sprayu),
ciep<= wod= i osusza@ mi1kk= szmatk=. Nie wolno stosowa@ 7rodków 7cier-
nych, szorstkich zmywaków do naczy&, czy te9 szorstkich 7rodków chemicz-
nych. Podczas czyszczenia prosimy zwróci@ uwag1, aby do otworów wentyla-
cyjnych nie dosta<a si1 woda.
20
Serwis i czPci zamienne
Je9eli kuchnia nie dzia<a prawid<owo przed wezwaniem serwisu prosz1 spraw-
dzi@, czy usterki nie mo9na usun=@ samodzielnie.
Kuchni nie moHna uruchomiO:
1. Sprawdzi@, czy urz=dzenie jest prawid<owo pod<=czone do zasilania elek-
trycznego.
2. Sprawdzi@, czy nast=pi<a przerwa w dop<ywie pr=du.
3. Sprawdzi@, czy zadzia<a<y bezpieczniki w instalacji domowej.
4. Sprawdzi@, czy w<=czono zabezpieczenie przed przypadkowym urucho-
mieniem przez dzieci.
5. Sprawdzi@ wykonane ustawienia.
6. Sprawdzi@, czy prawid<owo zamkni1 to drzwi (oraz czy zamkni1ciu nie prze-
szkadzaj= resztki produktów).
7. Sprawdzi@, czy przycisk Start zosta< wci7ni1ty.
Je9eli wykonanie powy9szych czynno7ci nie przynios<o efektu i kuchnia nadal
nie funkcjonuje, nale9y skontaktowa@ si1 z najbli9szym autoryzowanym zak<a-
dem serwisowym.
UWAGA: Koszt wezwanie technika z powodu usterki wymienionej powy-
Hej lub nieprawidIowej obsIugi / instalacji urzLdzenia pokrywa klient, na-
wet w czasie trwania gwarancji.
Je9eli b1d= Pa&stwo zamawiali us<ugi serwisowe lub cz17ci zamienne, prosi-
my o podanie modelu i numeru produktu. Znajduj= si1 one na tabliczce zna-
mionowej urz=dzenia.
Prosimy o wpisanie ich poni9ej:
model: ................ EMS 1720 ...... .............
numer produktu ...........................................
data zakupu ................................................
UWAGA: PROSIMY PAMI0TA/ O ZACHOWANIU DOWODU ZAKUPU
I KARTY GWARANCYJNEJ
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EMS1720 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi