Zanussi ZGF326ICX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBS£UGI
P£YTA GAZOWA
ZGF 326
PL
3
SPIS TRECI
Urz¹dzenie spe³nia nastêpuj¹ce normy Unii
Europejskiej :
- dyrektywa 72/23 - 90/683 (niskie
napiêcia);
- 89/336 (dyrektywy EMV);
- 90/396 (dyrektywy dot. gazownictwa);
- 93/68 (ogólne dyrektywy) ze zmianami.
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 - FORLI- (W³ochy)
DANE TECHNICZNE
Wymiary kuchenki Szerokoæ 290
G³êbokoæ 510
Wymiary wnêki do zabudowy Szerokoæ 270
G³êbokoæ 490
Moc palników
Palnik ma³y 0,7 kW
Palnik du¿y 2,1 kW (GPB) / 2,3kW (GZ-35/GZ-50)
Kategoria II/II 35, 50, III
Rodzaj gazu GZ-35, GZ-50 i GPB
Pod³¹czenie do gazu G 1/2
Napiêcie zasilaj¹ce 230 V 50 Hz
Urz¹dzenie posiada certyfikat bezpieczeñstwa wydany
przez IGNiG Kraków
DANE TECHNICZNE .........................................................................................3
WSKAZÓWKI OGÓLNE .....................................................................................4
WSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKA.................................................................5
MYCIE I KONSERWACJA ...................................................................................6
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA ................................................................7
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ ........................................8
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU ....................................................9
REGULACJA P£OMIENIA OSZCZÊDNOCIOWEGO..................................10
MONTW MEBLACH ...................................................................................10
AUTORYZOWANY SERWIS .............................................................................13
AUTORYZOWANE ZAKLADY OBSLUGI SERWISOWEJ ..............................13
4
l Przed przyst¹pieniem do eksploatacji urz¹dzenia
nale¿y dok³adnie zapoznaæ siê z instrukcj¹, w
której podano wskazówki i zalecenia dotycz¹ce
prawid³owego u¿ytkowania i obs³ugi sprzêtu.
l Instrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæ przez
ca³y czas u¿ytkowania urz¹dzenia.
l W przypadku sprzeda¿y urz¹dzenia nale¿y
pamiêtaæ równie¿ o przekazaniu instrukcji
obs³ugi nowemu u¿ytkownikowi.
l Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji
zapewni d³ugotrwa³e i niezawodne dzia³anie
urz¹dzenia.
l Urz¹dzenie przeznaczone jest do obs³ugi
wy³¹cznie przez osoby doros³e. Nie zezwalaæ
dzieciom na zabawê w pobli¿u urz¹dzenia.
l Pod³¹czenie p³yty do instalacji gazowej mo¿e
wykonaæ wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ gazowych
z odpowiednimi uprawnieniami.
Jeli do pod³¹czenia urz¹dzenia konieczne
bêd¹ zmiany w elektrycznej instalacji domowej,
to zmiany takie mo¿e wykonaæ wy³¹cznie
monter z odpowiednimi uprawnieniami.
l W przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia
nale¿y zwróciæ siê do autoryzowanego zak³adu
serwisowego wyznaczonego przez producenta
sprzêtu.
l Wszelkie zmiany lub modyfikacje urz¹dzenia
stwarzaj¹ powa¿ne zagro¿enie dla u¿ytkownika.
l Na palnikach nie wolno ustawiaæ
zdeformowanych lub niestabilnych naczyñ do
gotowania, gdy¿ mog¹ siê one przewróciæ i
zawartoæ naczynia wyleje siê na palniki.
l Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
t³uszczu nie pozostawiaæ urz¹dzenia bez nadzoru.
l Palniki, ruszta i garnki pozostaj¹ jeszcze przez
d³u¿szy czas gor¹ce po wy³¹czeniu p³yty. Zwróciæ
uwagê, aby dzieci nie zbli¿a³y siê do p³yty i nie
dotyka³y naczyñ stoj¹cych na p³ycie do momentu
ca³kowitego ostygniêcia.
l Sprawdziæ, czy prze³¹cznik znajduje siê na pozycji
l, kiedy urz¹dzenie nie pracuje.
l Pomieszczenie, w którym zainstalowana jest p³yta
gazowa powinno posiadaæ sprawn¹ i odpowiedni¹
wentylacjê nawiewno-wywiewn¹ zapewniaj¹c¹ co
najmniej 1,5-krotn¹ wymianê powietrza na
godzinê w tym pomieszczeniu (ok. 2 m
3
/godz.).
l Urz¹dzenie nale¿y pod³¹czyæ do takiego rodzaju
gazu, jaki podano na etykiecie naklejonej obok
miejsca pod³¹czenia do instalacji.
l Przed przyst¹pieniem do prac konserwacyjnych
i czyszczenia nale¿y urz¹dzenie wy³¹czyæ i
pozostawiæ do ca³kowitego ostygniêcia.
l Zapalanie palników jest ³atwiejsze, jeli garnki
postawi siê na ruszta dopiero po zapaleniu
palnika.
l Po zapaleniu palnika nale¿y upewniæ siê, czy
p³omieñ pali siê równomiernie.
l Przed zdjêciem garnków nale¿y zmniejszyæ
p³omieñ lub ca³kowicie go wy³¹czyæ.
l Awariê urz¹dzenia nale¿y zg³osiæ w
autoryzowanym zak³adzie serwisowym.
U¿ytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywaæ napraw !
l Naprawy wykonywane przez osoby bez
odpowiednich uprawnieñ stwarzaj¹ zagro¿enie
i mog¹ spowodowaæ powa¿ne uszkodzenie
urz¹dzenia.
l Autoryzowany zak³ad serwisowy posiada
oryginalne czêci zamienne.
WSKAZÓWKA
Przed przyst¹pieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym nale¿y upewniæ siê czy
spe³nia ono wymagania stawiane mu przez przepisy
Prawa Budowlanego (Dz. U. Nr 89, poz.414).
W wietle tych przepisów pomieszczenie kuchenne
powinno :
- mieæ szerokoæ min. 1,7 m dla mieszkania 1-
dno pokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego
- mieæ minimaln¹ wysokoci 2,2 m
- mieæ odpowiedni¹ kubaturê, która zapewni, ¿e
maksymalne obci¹¿enie cieplne
pochodz¹ce od urz¹dzeñ gazowych
zainstalowanych w tym pomieszczeniu nie
przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
- zapewniæ wentylacjê nawiewno-wywiewn¹ (co
najmniej 1,5 krotn¹ wymianê powietrza
w ci¹gu godziny)
- zapewniæ dop³yw powietrza (je¿eli kuchnia nie
posiada okna) poprzez otwory wykonane w
cianach zewnêtrznych o powierzchni min.
0,016 m
2
- zapewniæ odprowadzanie spalin np. poprzez
sprawny kana³ kominowy o min. boku
0,14 m.
WSKAZÓWKI OGÓLNE
5
WSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKA
INSTALACJA
Wszystkie prace zwi¹zane z instalacj¹ urz¹dzenia
oraz dopasowaniem do spalania okrelonego
rodzaju gazu mo¿e wykonaæ wy³¹cznie instalator
urz¹dzeñ gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami zgodnie z obowi¹zuj¹cymi
przepisami.
Informacje podano w rozdziale Wskazówki dla
instalatora.
EKSPLOATACJA
Pokrêt³o wyboru funkcji p³yty do gotowania
Na panelu steruj¹cym znajduj¹ siê pokrêt³a
kurków dla poszczególnych palników p³yty.
Pokrêt³a kurków dla poszczególnych palników
mo¿na pokrêcaæ tylko w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara do symbolu ma³ego
p³omienia oraz z powrotem, w kierunku
przeciwnym.
l dop³yw gazu wy³¹czony
maksymalny dop³yw gazu (du¿y p³omieñ)
minimalny dop³yw gazu (ma³y p³omieñ)
ZAPALANIE PALNIKÓW
Przed postawieniem naczynia do gotowania na
palniku nale¿y ca³kowicie wcisn¹æ odpowiednie
pokrêt³o i ustawiæ na maksymaln¹ pozycjê
pokrêcaj¹c w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Nastêpnie p³omieñ ustawiæ
na wybranej pozycji.
W modelach z automatycznym zapalaczem
palników nale¿y wcisn¹æ odpowiedni przycisk
oznaczony ma³¹ iskr¹, a nastêpnie ustawiæ
pokrêt³o na pozycjê MAX i przytrzymaæ wciniête
przez ok. 5 sekund do momentu a¿ zawór
bezpieczeñstwa utrzyma automatycznie
p³omieñ. Jeli zapalanie przy pomocy zapalacza
sprawia problemy (np. z powodu szczególnego
podzia³u gazu), przed zapalaniem nale¿y zdj¹æ
garnki znajduj¹ce siê na palniku.
W celu przerwania dop³ywu gazu nale¿y pokrêt³o
pokrêciæ w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara na pozycjê l.
W przypadku przerwy w dop³ywie energii
elektrycznej mo¿na wykonaæ zapalanie równie¿
bez elektrycznego zapalacza iskrowego. W takim
przypadku palnik nale¿y zapaliæ za pomoc¹
p³omienia i ustawiæ pokrêt³o na pozycjê MAX
przytrzymuj¹c je wciniête i pokrêcaj¹c w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara. Po zapaleniu p³omienia nale¿y
uregulowaæ jego wielkoæ.
Aby zredukowaæ zu¿ycie gazu i w pe³ni
wykorzystaæ moc, nale¿y u¿ywaæ garnków o
rednicy pasuj¹cej do palnika. Wymiary podano
w poni¿szej tabeli.
6
PALNIK Minimalna Maksymalna
rednica rednica
Du¿y palnik
160 mm 240 mm
Palnik pomocniczy
(ma³y)
80 mm 160 mm
Tabela minimalnej i maksymalnej rednicy
naczyñ do gotowania na poszczególnych
palnikach. Wszystkie garnki musz¹ mieæ równe
i g³adkie dno.
Po zagotowaniu wody (wzgl. innego p³ynu),
nale¿y zredukowaæ p³omieñ tak, aby tylko
utrzymaæ proces gotowania.
Je¿eli p³omieñ, na którymkolwiek palniku
zganie przypadkowo (zalanie lub gwa³towny
przeci¹g), wtedy zadzia³a urz¹dzenie kontroli
p³omienia i odetnie ono dop³yw gazu do
palnika.. W takim przypadku nale¿y odczekaæ
przynajmniej 1 minutê przed ponownym
zapaleniem p³omienia.
Jeli do gotowania stosowane t³uszcze lub
olej, nale¿y zachowaæ szczególn¹ ostro¿noæ,
gdy¿ przy przegrzaniu mo¿e dojæ do zapalenia
siê t³uszczu.
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiek
czynnoci konserwacyjnych nale¿y urz¹dzenie
wy³¹czyæ z sieci elektrycznej.
l Do mycia nie wolno stosowaæ rodków
szoruj¹cych, gdy¿ mo¿na uszkodziæ
powierzchniê urz¹dzenia.
l Pokrywy palników nale¿y czêsto myæ ciep³¹
wod¹ z dodatkiem rodków do mycia. Z
pokrywy nale¿y usun¹æ wszystkie osady.
l Czêci ze stali nierdzewnej nale¿y po u¿yciu
dobrze sp³ukaæ wod¹ i wytrzeæ do sucha
miêkk¹ szmatk¹.
l Emaliowane ruszta p³yty do gotowania
mo¿na zmywaæ w zmywarce do naczyñ.
l Do usuwania zaschniêtych plam u¿ywaæ
³agodnych rodków do mycia (nie stosowaæ
rodków szoruj¹cych). Odpowiednie rodki
s¹ dostêpne w handlu.
l W p³ytach do gotowania z automatycznym
zapalaczem nale¿y regularnie czyciæ wiecê
zapalaj¹c¹ (ceramika i elektroda), aby
zapobiec trudnociom w zapalaniu.
l Ponadto kontrolowaæ, czy otwory w
rozdzielaczu p³omienia nie s¹ zatkane.
Regularne smarowanie kurków mo¿e
wykonaæ wy³¹cznie wykwalifikowany instalator
urz¹dzeñ gazowych, który jest równie¿
uprawniony do wykonywania napraw.
7
Rys. 1
FO 2365
MONT KUCHENIKI
Urz¹dzenia typu X mo¿na zabudowaæ obok
lub w meblach kuchennych.
cianki boczne mebli nie mog¹ wystawaæ (na
wysokoæ) ponad p³yt¹ robocz¹ urz¹dzenia.
Urz¹dzenia nie nale¿y ustawiaæ w pobli¿u
materia³ów ³atwopalnych (np. zas³ony, cierki
kuchenne itp.).
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI
GAZOWEJ
Pod³¹czenie urz¹dzenia do instalacji gazowej
nale¿y wykonaæ zgodnie z normami
PN i przepisami Prawa Budowlanego.
Urz¹dzenie zosta³o poddane kontroli fabrycznej.
Na tabliczce znamionowej podany jest rodzaj
gazu, do którego wolno pod³¹czyæ p³ytê.
Tabliczka znamionowa znajduje siê na spodzie
obok miejsca pod³¹czenia do instalacji gazowej.
Przed pod³¹czeniem p³yty do instalacji gazowej
nale¿y dok³adnie sprawdziæ rodzaj gazu podany
na tabliczce znamionowej. Jeli rodzaj gazu w
sieci jest inny ni¿ rodzaj gazu podany na tabliczce
znamionowej, wtedy nale¿y stosowaæ siê do
zaleceñ podanych w rozdziale Dopasowanie
do ró¿nego rodzaju gazu.
Aby zagwarantowaæ maksymaln¹ wydajnoæ
urz¹dzenia przy minimalnym zu¿yciu gazu,
nale¿y upewniæ siê, czy cinienie gazu
zasilaj¹cego odpowiada wartociom podanym w
tabeli Cechy spalania.
Na koñcówce z³¹czki z nakrêtk¹ GJ 1/2
umieszczony jest piercieñ uszczelniaj¹cy
pomiêdzy poszczególnymi czêciami. Czêci te
nale¿y lekko przykrêciæ, a nastêpnie element
pod³¹czeniowy ustawiæ w wybranym kierunku i
dokrêciæ.
POD£¥CZENIE
Pod³¹czenie nale¿y wykonaæ za pomoc¹ sztywnej
rury metalowej z elementami pod³¹czeniowymi
spe³niaj¹cymi normy PN i posiadaj¹cymi
odpowiednie atesty materia³owe lub giêtkim
wê¿em ze stali szlachetnej spe³niaj¹cym normy
PN i posiadaj¹cymi certyfikat bezpieczeñstwa B
o maksymalnej d³ugoci 2 m. Stosuj¹c w¹¿ giêtki
z metalu nale¿y go tak zainstalowaæ, aby nie
styka³ siê z meblami i nie by³ zagnieciony.
Zachowaæ szczególn¹ ostro¿noæ, jeli p³yta do
A) Koñcówka z³¹czki z
nakrêtk¹
B) Uszczelka
C) Regulowany
element pod³¹czeniowy
gotowania po³¹czona jest z piekarnikiem.
Po³¹czenie rubowe wlotu gazu do urz¹dzenia
posiada gwint R 1/2. Przy pod³¹czeniu nale¿y
unikaæ wszelkiego rodzaju obci¹¿eñ urz¹dzenia.
Regulowany element pod³¹czeniowy pozwala
na schowanie wê¿a zasilaj¹cego we wg³êbieniu
na krawêdzi obudowy p³yty do gotowania (patrz
rys.2). System ten pozwala na schowanie p³yty
³¹cznie z przewodem gazowym na g³êbokoæ 30
mm.
P³ytê gazow¹ mo¿na tak¿e pod³¹czyæ przy
pomocy elastycznego wê¿a gumowego lub z
tworzyw sztucznych (posiadaj¹cych certyfikat
bezpieczeñstwa B), w przypadku zasilania jej
gazem p³ynnym z butli gazowej poprzez reduktor
cinienia gazu (posiadaj¹cego certyfikat
bezpieczeñstwa B). W tym celu na króciec
przy³¹czeniowy p³yty gazowej nale¿y nakrêciæ
przy³¹cze z karbowanym króæcem do wê¿y
elastycznych.
A) Koñcówka z³¹czki z nakrêtk¹
B) Regulowany element pod³¹czeniowy
C) Instalacja gazu zasilaj¹cego ze sztywn¹ lub giêtk¹
rur¹ metalow¹
WA¯NE
Po zakoñczeniu instalacji nale¿y sprawdziæ szczelnoæ
wszystkich po³¹czeñ za pomoc¹ wody z roztworem
mydlanym. Do sprawdzania szczelnoci nigdy nie
wolno stosowaæ p³omienia !
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
Rys. 2
FO 0265
8
Rys. 3
FO 0257
Urz¹dzenie przeznaczone jest do pod³¹czenia
do sieci zasilaj¹cej o napiêciu 230V - jedna faza.
Pod³¹czenie do instalacji elektrycznej
musi byæ wykonane zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi normami i przepisami !
Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia do instalacji
elektrycznej nale¿y sprawdziæ, czy :
l instalacja elektryczna przystosowana jest do
obci¹¿enia tym urz¹dzeniem (patrz
tabliczka znamionowa);
l sieæ zasilaj¹ca jest uziemiona zgodnie z
przepisami;
l wielobiegunowe gniazdo lub w³¹cznik jest
dostêpne po zabudowaniu urz¹dzenia.
Przewód zasilaj¹cy musi byæ tak u³o¿ony, aby w
¿adnym punkcie nie osi¹gn¹³ temperatury
wy¿szej o 90
o
C od temperatury pomieszczenia.
WYMIANA PRZEWODU
ZASILAJ¥CEGO
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do listwy
zaciskowej jest typu Y tzn. ¿e przewód mo¿na
wymieniæ wy³¹cznie za pomoc¹
specjalistycznych narzêdzi, jakimi dysponuje
personel autoryzowanych zak³adów
serwisowych. Jeli zajdzie koniecznoæ wymiany
przewodu zasilaj¹cego, wolno go zast¹piæ
przewodem typu H05V2V2-F T90 wytrzyma³ym
na obci¹¿enie i temperaturê pracy.
Po wykonaniu zmiany przewodu zasilaj¹cego
nale¿y sprawdziæ, czy sprawdziæ
funkcjonowanie grza³ek w³¹czaj¹c je na ok. 3
minuty.
TYLKO DLA PERSONELU ZAK£ADÓW
SERWISOWYCH
Aby uzyskaæ dostêp do klem, nale¿y otworzyæ
os³onê listwy zaciskowej w nastêpuj¹cy sposób :
ü
wprowadziæ zakoñczenie rubokrêta pod
uskok na widocznej stronie skrzynki;
ü
nacisn¹æ lekko i ustawiæ dwigniê do góry
(rys.3).
Nastêpnie wykonaæ pod³¹czenie przewodu
sieciowego za pomoc¹ specjalistycznych
narzêdzi.
Producent nie odpowiada za
szkody i wypadki powsta³e wskutek
nieprzestrzegania obowi¹zuj¹cych
przepisów bezpieczeñstwa.
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ
FO 0073
Przewód uziemiaj¹cy
(¿ó³to-zielony)
Przewód
zerowy
9
Rys. 4
FO 0392
WYMIANA DYSZ PALNIKÓW
W celu wymiany dysz nale¿y wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoci :
l Najpierw zdj¹æ ruszta.
l Zdj¹æ pokrywki z palników i rozdzielacz
p³omienia.
l Kluczem nasadowym 1 odkrêciæ dyszê,
zdj¹æ (patrz rys.4) i zast¹piæ inn¹ dysz¹
odpowiedni¹ do stosowanego rodzaju
gazu (patrz tabela).
l GZ 35: Po zamocowaniu dysz (oznaczony
ch na rys. X liter¹ B) nale¿y nakrêciæ na nie
odpowiednie koszyczki: do palnika
pó³szybkiego I palnika dodatkowego
przeznaczone koszyczki oznaczone
literâ A (z otworem o przekroju 10) zaÀ do
palnika b³yskawicznego przeznaczony jest
koszyczek oznaczony literâ C (z otworem
o przekroju 16).
l Czêci ponownie z³o¿yæ wykonuj¹c opisane
czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
l Nastêpnie nale¿y wymieniæ etykietê
znajduj¹c¹ siê obok otworu pod³¹czenia
gazu i zast¹piæ etykiet¹ ze stosowanym
rodzajem gazu.
l Etykieta znajduje siê w torebce z
wyposa¿eniem razem z dyszami.
* Pod pojêciem Oznaczenie dyszy rozumie
siê rednicê dyszy podan¹ w setnych mm. W
przypadku dysz oznaczonych w tabeli liter¹ E
osi¹gniête jest obci¹¿enie cieplne i regulacja
dyszy.
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
Palnik Bypassa Ø
Ma³y 26
Du¿y 38
TABELA 2
TABELA 1
Palnik Moc Zu¿ycie gazu Dysza gazowa
[kW] [mm x 100]
GZ-35 GZ-50 GPB GZ-35 GZ-50 GPB GZ-35 GZ-50 GPB
m
3
/h
g/h
Ma³y
Du¿y
0,7 0,7 0,027 0,019 15 95 64 41
2,3 2,1 0,089 0,064 46 180 115 75
FO 0465
10
R) Du¿y palnik
A) Ma³y palnik
FO 0952 Rys.6
Aby ustawiæ p³omieñ oszczêdnociowy
palnika nale¿y wykonaæ nastêpuj¹ce
czynnoci:
Zapaliæ palnik.
Pokrêt³o kurka obróciæ w lewo, w po³o¿enie
minimalne.
. Zdj¹æ pokrêt³o.
Obracaæ iglicê by-passa (patrz rys. 5) w
trzpieniu kurka. Jeli wykonuj¹ Pañstwo
przestawienie z gazu ziemnego na gaz p³ynny,
nale¿y krêciæ iglicê by-passa w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara do
momentu uzyskania regularnego ma³ego
p³omienia na ca³ym piercieniu palnika.
Nastêpnie sprawdziæ, czy przy szybkiej
zmianie z du¿ego p³omienia na ma³y, nie
ganie p³omieñ na palniku.
Opisane wy¿ej czynnoci ³atwe do wykonania,
niezale¿nie od tego, w jakim miejscu i w jaki
sposób p³yta jest zamontowana w kuchni.
P³yty do gotowania przewidziane do monta¿u
w meblach, które maj¹ g³êbokoæ od 550 do 600
mm i posiadaj¹ odpowiednie cechy do monta¿u
p³yt grzejnych.
Wymiary (rys. 6)
REGULACJA P£OMIENIA OSZCZÊDNOCIOWEGO
MONTW MEBLACH
R
A
510
290
Rys. 5
By-passem
11
a) Zdejmowana p³yta mebli
b) Przestrzeñ na ewentualne
przewody pod³¹czeniowe
Rys. 9
FO 2103
a
Rys. 8
a) Uszczelka
Rys. 7
FO 1093
FO 0199
ZABUDOWA I MONT
P³yta do gotowania mo¿e byæ zabudowana w
meblach posiadaj¹cych otwór o wymiarach
podanych na rysunku 7.
Jeli chc¹ Pañstwo umieciæ obok siebie np.
dwie p³yty (p³yta gazowa z dwoma palnikami +
p³yta elektryczna z dwoma polami grzejnymi),
wtedy nale¿y zachowaæ minimalny odstêp (jak
pokazano na rysunku), który musi byæ
zachowany pomiêdzy ró¿nymi otworami.
Aby zamocowaæ p³ytê w meblach, nale¿y
wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoci :
l Uszczelkê bêd¹ca na wyposa¿eniu nale¿y
przy³o¿yæ wzd³u¿ krawêdzi otworu, przy
czym obie koñcówki musz¹ stykaæ siê ze
sob¹, jednoczenie nie nachodz¹c na siebie.
l Umieciæ p³ytê tak blisko otworu mebli, aby
mo¿na by³o wykonaæ pod³¹czenie
elektryczne i gazowe.
l P³ytê dopasowaæ do otworu w meblach
zwracaj¹c uwagê na dok³adne u³o¿enie.
l P³ytê zamocowaæ w meblach odpowiednimi
uchwytami mocuj¹cymi (patrz rys. 8).
l Krawêd p³yty tworzy podwójn¹ uszczelkê
labiryntow¹, która daje ca³kowit¹ gwarancjê
na zabezpieczenie przed dostaniem siê
cieczy.
MO¯LIWOCI ZABUDOWY
Zabudowa na bazie mebli z drzwiami
Meble musz¹ byæ tak skonstruowane i wykonane,
aby podczas pracy wykluczyæ ewentualny kontakt
z nagrzan¹ obudow¹ urz¹dzenia. Mo¿e siê jednak
tak zdarzyæ, kiedy obudowa p³yty przez otwarcie
lub zamkniêcie drzwi nara¿ona jest na cinienie
lub podcinienie. Zalecane rozwi¹zanie tego
problemu pokazano na rysunku 9.
P³yta pod urz¹dzeniem musi byæ tak
zamontowana, aby w razie koniecznoci
serwisant móg³ ³atwo wyj¹æ p³ytê do gotowania i
ponownie w³o¿yæ j¹.
490
270
55
40÷50
30
20
30
20 min
60
a
b
12
550 min.
560 min.
Rys. 11
Rys. 10
FO 0947
Zabudowa na bazie mebli z piekarnikiem
Otwór musi odpowiadaæ wymiarom pokazanym
na rysunku 10 i 11 i musi byæ wyposa¿ony w dwa
króæce umo¿liwiaj¹ce w³aciw¹ wentylacjê.
Aby zapobiec przegrzaniu, nale¿y wykonaæ
instalacjê jak pokazano na rysunku 11.
Pod³¹czenie p³yty i piekarnika do instalacji
elektrycznej musi byæ wykonane oddzielnie,
zarówno z technicznego jak i praktycznego
wzglêdu.
Piekarnik nale¿y zamontowaæ w taki sposób,
aby mo¿na go ca³kowicie wysun¹æ poza meble
do przodu.
FO 0198
13
Urz¹dzenie zosta³o poddane fabrycznej kontroli
jakociowej, która mia³a na celu sprawdzenie
sprawnoci technicznej urz¹dzenia i wykonanie
regulacji przez specjalistów.
Ka¿da konieczna naprawa musi byæ wykonana z
najwiêksz¹ ostro¿noci¹. Z tego powodu
zalecamy zwrócenie siê w przypadku
jakiejkolwiek awarii do autoryzowanego zak³adu
serwisowego. Przy zg³oszeniu nale¿y podaæ
model Pañstwa urz¹dzenia i objawy usterki.
Oryginalne czêci zamienne oznaczone przez
producenta poni¿szym znakiem markowym
do nabycia wy³¹cznie w autoryzowanych
zak³adach serwisowych firmy Zanussi lub w
sklepach specjalistycznych.
Obs³uga urz¹dzenia jest ³atwa, jednak¿e przed
przyst¹pieniem do jego eksploatacji nale¿y
dok³adnie zapoznaæ siê z treci¹ instrukcji
zawieraj¹cej wskazówki i zalecenia
prawid³owego u¿ytkowania i obs³ugi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni d³ugotrwa³e i niezawodne
dzia³anie urz¹dzenia.
GWARANCJA
Karta gwarancyjna wraz z warunkami gwarancji
do³¹czona jest do zakupionego urz¹dzenia.
Gwarancjê nale¿y zachowaæ wraz z dowodem
zakupu na wypadek koniecznoci wykonania
naprawy gwarancyjnej i okazaæ serwisantowi.
W przeciwnym razie naprawa bêdzie wykonana
odp³atnie.
AUTORYZOWANY SERWIS
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian konstrukcyjnych nie
wp³ywaj¹cych jednak ujemnie na u¿ytkowe cechy urz¹dzenia i jego bezpieczn¹
eksploatacjê.
Autoryzowane zaklady obslugi serwisowej
miasto adres telefon
l Bia³ystok Piastowska 11 (0-85) 732-19-55; 664-22-05
l Bielsko Bia³a Cyniarska 24 (0-33) 828-33-44
l Brzeziny Pi³sudskiego 2/8 (0-46) 874-28-30; 874-37-07
l Bydgoszcz Wojska Polskiego 8 (0-52) 371-39-28; 371-12-08
l Bytom Kwietniewskiego 5 (0-32) 282-85-22
l Che³m Wieniawskiego 11A (0-82) 565-70-42
l Chojnice Sukienników 3 (0-52) 397-50-98
l Czêstochowa w. Rocha 108 (0-34) 368-16-65; 324-89-60
l Elbl¹g £okietka 44 (0-55) 237-94-05; 232-15-10
l Gdañsk Al. Jana Paw³a II 5Bbox33A (0-58) 346-92-00
l Gdynia Helska 8 (0-58) 663-15-85; 663-15-15
l Gdynia J. Unruga 76 (0-58) 625-05-05, 665-00-44
l Gliwice J. liwki 34 (0-32) 279-20-07
l Gorzów Wlkp. Mocickiego 14 (0-95) 729-20-93, 729-35-71
l Grudzi¹dz Sienkiewicza 17 (0-56) 462-07-41; 462-01-32
l Jaros³aw Kasztelañska 2 (0-16) 621-09-59
l Jaworzno Matejki 24 (0-32) 616-34- 56, 751-63-63
l Jelenia Góra Karola Miarki 50 (0-75) 767-82-35
l Kalisz Sukiennicza 4 (0-62) 764-50-60
l Katowice 1000-lecia 3 (0-32) 254-11-81; 254-02-78
l Kielce Spó³dzielcza 5 (0-41) 368-03-34
l Konin 1 Maja 15 (0-63) 242-17-99
l Koszalin Szyprów 4 (0-94) 341-66-68
l Kraków Os. Willowe 30 (0-12) 644-87-64; 0800-267-675
l Kraków Kociuszki 34 (0-12) 421-50-32; 294-10-15,-16
l Krosno Legionów 2A (0-13) 432-28-93
l Legnica Kasjopei 15 (0-76) 854-48-33
l Leszno Su³kowskiego 46 (0-65) 520-55-70
l Lubin Wyszyñskiego 10 (0-76) 849-30-40
l Lublin £êczyñska 1 (0-81) 745-05-15
l £omza M. Pi³sudskiego 82 (0-86) 219-09-00
l £ódz Marynarska 42 (0-42) 657-70-02; 657-99-27
l £ódz Pomorska 100 (0-42) 678-92-92
l Miêdz. Podlaski Partyzantów 4A (0-83) 371-40-06, 371-72-06
l M³awa Dudziñskiego 14 (0-23) 654-34-75
l Nowy Sacz Batalionów Chlopskich 19A (0-18) 441-11-44
l Nowy Targ Ku Studziankom 6 (0-18) 266-41-18
l Olsztyn Barcza 8A (0-89) 542-67-90; 0801 380-509
l Opole Szarych Szeregów 23 (0-77) 455-90-93
l Ostro³êka ¯niwna 9 (0-29) 760-27-87
l Ostrów Wlkp. Kaliska 42 (0-62) 736-82-45
l Pi³a Przemyslowa 5 (0-67) 351-90-25; 35-92-25
l Piotrków Tryb. S³owackiego 70 (0-44) 647-11-27
l P³ock Hubalczków 7 (0-24) 268-66-20
l Poznañ Z³otowska 11A (0-61) 868-11-08; 868-11-31
l Poznañ Czenikowska 1A (0-61) 867-41-12; 0800 136-400
l Przemyl Mickiewicza 9 (0-16) 678-77-05
l Racibórz Opawska 3 (0-32) 415-26-04; 419-09-32
l Radom Sobieskiego 1 (0-48) 345-10-10; 345-97-57
l Rybnik M.C. Sk³odowskiej 7 (0-32) 422-52-97
l Rzeszów 8-go Marca 5 (0-17) 853-38-63
l Siedlce Vogla 41 (0-25) 632-72-08
l Sieradz Polna 3/5 (0-43) 827-40-92
l S³upsk Pi³sudskiego 7B (0-59) 843-54-88
l Suwa³ki Lityñskiego 1A (0-87) 567-29-58
l Szczecin Ks. P. ciegiennego 27 (0-91) 485-31-70; 0800 390-960
l Szczecin Chmielewskiego 18 (0-91) 482-11-44
l widnica S³otwina 80 (0-74) 851-10-99; 853-20-74
l wierzawa Pl. Wolnoci 36 (0-75) 713-52-86
l Tarnobrzeg Kociuszki 24 (0-15) 822-35-74; 823-53-67
l Tarnów Graniczna 8A (0-14) 626-00-99
l Toruñ Wojska Polskiego 43/45 (0-56) 623-15-03; 623-19-02
l Warszawa Powstañców l¹skich 106C/lok.101 (0-22) 436-36-45: 436-36-55
l Warszawa Giewont 21 (0-22) 644-04-32; 644-68-48
l Warszawa Bazyliañska 6 (0-22)614-11-00; 811-11-14
l Warszawa Blokowa 13 (0-22) 678-61-66
l Wejherowo Obroñców Helu 3 (0-58) 672-79-97
l Wieluñ Baranowskiego 5 (0-43) 843-34-15
l W³oc³awek Okrzei 46 (0-54) 231-22-75
l Wroc³aw Jagielloñczyka 38A (0-71) 321-02-93
l Wroclaw Okulickiego 19A (0-71) 781-31-33
l Zamoæ M. Reja 2 (0-84) 641-27-18
l Zielona Góra Okulickiego 35 (0-68) 326-22-37
35674-0002 09/03
Grafiche MDM - Forlì
The Electrolux Group. The worlds No.1 choice.
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na wiecie producentem zmechanizowanych urz¹dzeñ przeznaczonych do
kuchni, do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu. Ka¿dego roku sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak
lodówki, kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy) o ³¹cznej wartoci
ok. 14 miliardów USD w ponad 150 krajach wiata.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Zanussi ZGF326ICX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi