Aeg-Electrolux BP5013001M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
BP5013001 PL PIEKARNIK INSTRUKCJA OBSŁUGI
Z MYŚLĄ O PERFEKCYJNYCH REZULTATACH
Dziękujemy za wybór tego produktu AEG. Zaprojektowaliśmy go z myślą o
wieloletniej bezawaryjnej pracy i wyposażyliśmy w innowacyjne technologie,
które ułatwiają życie — nie wszystkie te funkcje można znaleźć w zwykłych
urządzeniach. Prosimy o poświęcenie kilku minut na lekturę w celu zapewnienia
najlepszego wykorzystania urządzenia.
AKCESORIA I MATERIAŁY EKSPLOATACYJNE
W sklepie internetowym AEG można znaleźć wszystko co niezbędne do
utrzymania urządzeń AEG w doskonałym stanie technicznym i wizualnym. Wśród
szerokiej gamy akcesoriów, zaprojektowanych i wyprodukowanych zgodnie z
wysokimi standardami jakości, oferujemy specjalistyczne naczynia kuchenne,
kosze na sztućce,łki na butelki oraz torby do delikatnego prania...
Odwiedź sklep internetowy pod adresem
www.aeg.com/shop
2
SPIS TREŚCI
4 Informacje dotyczące
bezpieczeństwa
8 Opis urządzenia
9 Przed pierwszym użyciem
10 Codzienna eksploatacja
12 Funkcje zegara
14 Korzystanie z akcesoriów
15 Dodatkowe funkcje
17 Przydatne rady i wskazówki
28 Konserwacja i czyszczenie
31 Dane techniczne
32 Co zrobić, gdy…
33 Ochrona środowiska
W niniejszej instrukcji użyte zostały
następujące symbole:
Ważne informacje dotyczące
bezpieczeństwa użytkownika oraz
prawidłowej eksploatacji urządzenia.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość
wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
Spis treści
3
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę instrukcję obsługi:
•Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
•Ze względu na dbałość o środowisko
•Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku jego sprzeda-
ży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nieprawidłową in-
stalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także niepo-
siadające wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane lub zostaną poinstruo-
wane w zakresie bezpiecznego korzystania z tego urządzenia i będą świadome związa-
nych z tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Występuje ryzyko
uduszenia lub urazów ciała.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi są otwarte, dzieci i zwie-
rzęta domowe powinny znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia, ponieważ
staje się ono gorące. Występuje zagrożenie odniesienia obrażeń mog
ących skutkować
trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przycisków (blokada
sterowania), należy jej użyć. Zapobiega to przypadkowemu włączeniu urządzenia przez
dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia obrażeń i
uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
•Instalację i podłączenie urządzenia może przeprowadzić jedynie uprawniony elektryk.
Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym. Pozwoli to uniknąć ry-
zyka istotnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone podczas transportu. Uszko-
dzonego urządzenia nie należy podłączać. W razie konieczności należy skontaktować się
z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia cały materiał opakowaniowy, na-
klejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Może to spowodować utratę gwarancji.
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródła zasilania.
4 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
•Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest ciężkie. Za-
wsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie podnosić urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwar-
cie styków wynoszące minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu zasilania, ta-
kich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego - wyjmowa-
ne z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
•Przed montażem należy upewnić się, że wnęka w zabudowie kuchennej ma odpowiednie
wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających odpowiednie wy-
mogi bezpieczeństwa.
•Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do zabudowy są łączone za pomocą specjalnego
systemu połączeniowego. Aby nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia, należy łączyć je
tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elektryczne podane na tabliczce znamionowej są zgod-
nie z parametrami sieci elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego napięcia znajduje się na tabliczce znamionowej.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamontowanych gniazd sieciowych z uziemieniem.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie przewodu zasilającego. Należy skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma zastosowa-
nie) oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku domowego. Nie należy używać urządzenia
do celów komercyjnych ani przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli to uniknąć
ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przechowywania przed-
miotów.
Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno się nagrzewa. Występuje zagrożenie poparze-
niem. Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Podczas wkładania lub wyjmowa-
nia naczyń bądź akcesoriów należy używać rękawic ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów należy zachować ostrożność, aby nie usz-
kodzić emalii.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie jak najdalej od
urządzenia. Może dojść do uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia ani przykry-
wać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urządzenia, nie stanowi więc wady w ro-
zumieniu warunków gwarancji.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać podczas pieczenia, nawet podczas grillowa-
nia..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je od źródła
zasilania.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest zimne. Ist-
nieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w drzwiach urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub resztek potraw
może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy do pieczenia, aby
zapobiec trwałemu zabrudzeniu urządzenia przez sok z owoców.
•Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urządzenie wyłącznie
wodą z mydłem. Nie stosowa
ć łatwopalnych produktów lub produktów powodujących ko-
rozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnieniowych, ostrych
przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać instrukcji produ-
centa.
•Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi ani metalowy-
mi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej powierzchni szyby
wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Konieczna jest
ich wymiana. Należy skontaktować się z punktem serwisowym.
•Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
•Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w wyposaż
eniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol może spowodo-
wać mieszankę alkoholu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmiotów lub otwartego płomienia do urządzenia pod-
czas otwierania drzwi.
6 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu produktów łatwopalnych, przed-
miotów nasączonych produktami łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materiałów topliwych
(plastiku lub aluminium).
Czyszczenie pirolityczne
Podczas czyszczenia pirolitycznego nie wolno pozostawiać urządzenia bez nadzoru.
Nie należy próbować otwierać drzwi i nie odłączać zasilania elektrycznego podczas czy-
szczenia pirolitycznego.
Podczas czyszczenia pirolitycznego do urządzenia nie mogą zbliżać się dzieci. Urządze-
nie staje się bardzo gorące. Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia.
Podczas czyszczenia pirolitycznego uporczywe zabrudzenia mogą spowodować odbar-
wienie emalii. Odbarwienie emalii nie wpływa na pracę urządzenia.
Oświetlenie piekarnika
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano specjalne żarówki przeznaczone wyłącznie do
urządzeń domowych. Nie można ich używać do pełnego ani miejscowego oświetlania po-
mieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarówki, należy wymienić ją na żarówkę o takiej samej
mocy i przeznaczoną wyłącznie do urządzeń domowych.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki oświetlenia piekarnika należy odłączyć urzą-
dzenie od zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko uprawniony pracownik
serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym.
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
–Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządzenia
dziecka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
7
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
4 632 5
1
13
7
8
9
10
11
12
5
4
3
2
1
1 Panel sterowania
2 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3 Kontrolka/symbol zasilania
4 Sterowanie elektroniczne
5 Pokrętło regulacji temperatury
6 Kontrolka/symbol/wskaźnik temperatury
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator
10 Grzałka na tylnej ściance piekarnika
11 Dolna grzałka
12 Prowadnice blach, wyjmowane
13 Poziomy umieszczania potraw
8 Opis urządzenia
Akcesoria piekarnika
Druciana półka
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Blacha uniwersalna
Do ciast i ciastek. Do pieczenia mięsa lub
ciasta oraz do zbierania skapującego tłusz-
czu.
Prowadnice teleskopowe
Do blach i rusztu.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Przed pierwszym użyciem 9
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Pierwsze podłączenie do sieci elektrycznej
Po pierwszym podłączeniu do sieci elektrycznej na wyświetlaczu na kilka sekund pojawią
się wszystkie symbole. Przez kolejnych kilka sekund będzie wyświetlana wersja oprogramo-
wania.
Ustawianie aktualnej godziny
Gdy zniknie wskazanie wersji oprogramowania, na wyświetlaczu pojawi się oraz „12:00
„Miga „12”.
1. Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić aktualną godzinę.
2. Nacisnąć przycisk
, aby potwierdzić (jest to niezbędne tylko w przypadku pierwsze-
go ustawienia; później nowy czas jest automatycznie zapisywany po upływie 5 se-
kund).
Na wyświetlaczu pojawi się
oraz ustawiona godzina „Miga „00”.
3. Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić aktualną liczbę minut.
4. Nacisnąć przycisk
, aby potwierdzić (jest to niezbędne tylko w przypadku pierwsze-
go ustawienia; później nowy czas jest automatycznie zapisywany po upływie 5 se-
kund).
Na wyświetlaczu temperatury/czasu pojawi się ustawiona godzina.
Zmiana ustawienia godziny
Zmiany aktualnej godziny można dokonać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony.
Nacisnąć przycisk
. Ustawiony czas i symbol zaczną migać na wyświetlaczu. Aby us-
tawić nowy czas, należy postępować zgodnie z procedurą opisaną w punkcie „Ustawianie
aktualnej godziny”.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć pokrętło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika, aby wybrać żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
/ , aby ustawić temperaturę.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika do położe-
nia wyłączenia („0”) .
10 Codzienna eksploatacja
Symbol pokrętła, wskaźnik lub kontrolka (zależnie od modelu – patrz widok
urządzenia):
•Wskaźnik włącza się, gdy piekarnik się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy urządzenie pracuje.
Symbol informuje czy za pomocą pokrętła modyfikowane są ustawienia dotyczące które-
goś z pól grzejnych, funkcji piekarnika lub temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Szybkie nagrzewanie Zapewnia skrócenie czasu nagrzewania.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie trzech
poziomach. Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C
niższą od temperatury używanej podczas pieczenia przy
użyciu funkcji pieczenia tradycyjnego. Służy również do
suszenia potraw.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających in-
tensywnego przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić
temperaturę piekarnika o 20-40°C niższą od temperatury
używanej podczas pieczenia tradycyjnego.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie pie-
karnika.
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie
oraz do robienia przetworów
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Grill Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i do opie-
kania pieczywa.
Szybki grill Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opie-
kania pieczywa.
Turbo grill Pieczenie większych kawałków mięsa lub drobiu na jed-
nym poziomie. Również do zapiekania i przyrumieniania.
Czyszczenie pirolityczne Do automatycznego czyszczenia pirolitycznego piekarni-
ka. Powoduje wypalenie zanieczyszczeń znajdujących
się w piekarniku. Piekarnik nagrzewa się do temperatury
około 500°C.
Funkcja szybkiego nagrzewania
Funkcja szybkiego nagrzewania skraca czas nagrzewania.
1. Ustawianie funkcji szybkiego nagrzewania: patrz tabela „Funkcje piekarnika”.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
/ , aby ustawić temperaturę.
3. Gdy urządzenie osiągnie ustawioną temperaturę, rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Codzienna eksploatacja
11
Funkcja szybkiego nagrzewania nie przestaje działać po wyemitowaniu sygnału dźwiękowe-
go. Konieczne jest ręczne wyłączenie funkcji.
4. Wybrać funkcję piekarnika.
Wyświetlacz
1 Zegar
2 Wskaźnik nagrzewania/ciepła resztko-
wego
3 Zbiornik na wodę (tylko w wybranych
modelach)
4 Czujnik temperatury wewnątrz produk-
tu (tylko w wybranych modelach)
5 Blokada drzwi (tylko w wybranych mo-
delach)
6 godz./min
7 Funkcje zegara
17 2 3
4567
Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
ZEGAR Do ustawiania funkcji zegara.
,
MINUS, PLUS Do ustawiania wartości czasu
MINUTNIK Do ustawiania minutnika. Aby włączyć lub wy-
łączyć oświetlenie w komorze piekarnika, na-
leży przytrzymać wciśnięty przycisk przez po-
nad 3 sekundy.
TEMPERATURA Do sprawdzania temperatury w komorze pie-
karnika. Do sprawdzania temperatury czujni-
ka temperatury wewnątrz produktu, gdy jest
podłączony (jeśli dotyczy). Można użyć tylko,
jeśli została ustawiona funkcja piekarnika.
Wskaźnik nagrzewania/ciepła resztkowego
Po włączeniu funkcji piekarnika na wyświetlaczu pojawiają się kolejno paski. Sygnalizują
one wzrost lub spadek temperatury piekarnika.
FUNKCJE ZEGARA
SYMBOL FUNKCJA OPIS
MINUTNIK Służy do odliczania ustawionego czasu. Funkcja nie ma wpły-
wu na działanie piekarnika.
CZAS DOBOWY Służy do ustawiania, zmieniania lub sprawdzania aktualnej go-
dziny. Patrz rozdział „Ustawianie aktualnej godziny”.
12 Funkcje zegara
SYMBOL FUNKCJA OPIS
CZAS Można użyć tylko, jeśli została ustawiona funkcja piekarnika,
aby określić, jak długo ma działać piekarnik.
KONIEC Można użyć tylko, jeśli została ustawiona funkcja piekarnika,
aby określić, kiedy piekarnik ma się wyłączyć. Funkcje Czas i
Koniec można włączyć jednocześnie (Opóźnienie), jeśli urzą-
dzenie ma w późniejszym czasie włączyć się i wyłączyć auto-
matycznie.
Naciskać wielokrotnie przycisk , aby przełączać kolejno funkcje zegara.
Aby potwierdzić ustawienia funkcji zegara, należy nacisnąć przycisk lub zaczekać 5 se-
kund na automatyczne potwierdzenie.
Ustawiane funkcji CZAS lub KONIEC
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk , aż na wyświetlaczu pojawi się symbol lub .
Na wyświetlaczu będzie migać symbol
lub .
2. Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić minuty.
3. Nacisnąć przycisk
w celu potwierdzenia.
4. Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić żądaną godzinę.
5. Nacisnąć przycisk
w celu potwierdzenia.
Po upływie ustawionego czasu przez 2 minuty emitowany jest sygnał dźwiękowy. Na
wyświetlaczu miga symbol lub oraz wskazanie ustawionego czasu. Piekarnik
wyłącza się.
6. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy nacisnąć dowolny przycisk lub otworzyć drzwi
piekarnika.
W przypadku naciśnięcia przycisku podczas ustawiania godzin w ramach funkcji CZAS
urządzenie przechodzi do ustawień funkcji KONIEC .
Ustawianie MINUTNIKA
Minutnik służy do odliczania ustawionego czasu (maksymalnie 23 godziny i 59 minut). Funk-
cja ta nie ma wpływu na działanie piekarnika.
Funkcję należy ustawiać, gdy urządzenie jest wyłączone:
1. Nacisnąć przycisk
.
Na wyświetlaczu zacznie migać symbol
i wskazanie „00”.
2. Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić sekundy.
3. Powtórzyć tę samą procedurę w celu ustawienia minut i godzin.
W przypadku ustawiania godzin sekundy na wyświetlaczu zostają zastąpione przez mi-
nuty, a minuty przez godziny. Na wyświetlaczu pojawi się symbol
.
4. MINUTNIK zacznie działać automatycznie po 5 sekundach.
Po upływie 90% ustawionego czasu pieczenia zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Funkcje zegara
13
5. Gdy upłynie ustawiony czas, przez 2 minuty będzie emitowany sygnał dźwiękowy, a na
wyświetlaczu będzie migać wskazanie 00:00” i symbol
.
MINUTNIK można ustawić w dowolnym czasie, również wtedy, gdy piekarnik jest wyłączo-
ny.
W przypadku ustawienia MINUTNIKA, gdy działa funkcja CZAS lub KONIEC, na wyświetla-
czu pojawia się symbol
.
Stoper
Stoper umożliwia monitorowanie czasu pracy piekarnika. Stoper włącza się natychmiast,
gdy piekarnik zaczyna się nagrzewać.
Zerowanie stopera: nacisnąć i przytrzymać przyciski
i ; stoper rozpocznie ponownie
odliczanie czasu.
Nie można korzystać ze stopera, gdy ustawiona jest funkcja Czas lub Koniec.
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Wkładanie akcesoriów do piekarnika
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt piekarnika po-
siadają wgłębienia na bocznych krawędziach.
Wgłębienia te i kształt prowadnic zabezpieczają
akcesoria piekarnika przed przechyleniem.
14 Korzystanie z akcesoriów
Wkładanie rusztu piekarnika wraz z głęboką
blachą do pieczenia
Umieścić ruszt na głębokiej blasze. Wsunąć głę-
boką blachę do pieczenia między prowadnice jed-
nego z poziomów piekarnika.
Prowadnice teleskopowe – wkładanie akcesoriów piekarnika
Umieścić blachę do pieczenia lub głęboką blachę
na prowadnicach teleskopowych.
Umieścić drucianąłkę na prowadnicach tele-
skopowych, tak aby nóżki były skierowane w dół.
Wysoka krawędź wokół drucianej półki stanowi
dodatkowe zabezpieczenie zapobiegające ześliz-
giwaniu się naczyń.
DODATKOWE FUNKCJE
Blokada uruchomienia
Blokada uruchomienia chroni przed przypadkowym uruchomieniem urządzenia.
Włączanie i wyłączanie funkcji blokady uruchomienia:
1. Nie ustawiać funkcji piekarnika.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać przyciski
i przez co najmniej 2 sekundy.
3. Zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Na wyświetlaczu pojawi się lub zniknie
wskazanie SAFE (odpowiednio po włączeniu lub wyłączeniu blokady uruchomienia).
Dodatkowe funkcje 15
Jeśli piekarnik jest wyposażony w funkcję czyszczenia pirolitycznego, drzwi zostaną zablo-
kowane.
Po obróceniu pokrętła lub naciśnięciu przycisku na wyświetlaczu pojawi się wskazanie SA-
FE.
Blokada Panelu
Dotyczy modeli wyposażonych w funkcję czyszczenia pirolitycznego.
Funkcja Blokada Panelu chroni przed przypadkową zmianą funkcji piekarnika. Funkcję Blo-
kada Panelu można włączyć tylko podczas pracy urządzenia.
Włączanie i wyłączanie funkcji Blokada Panelu:
1. Włączyć urządzenie.
2. Włączyć funkcję lub ustawienie piekarnika.
3. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać przez 2 sekundy przyciski
i .
4. Zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Na wyświetlaczu pojawi się lub zniknie
wskazanie Loc (odpowiednio po włączeniu lub wyłączeniu Blokada Panelu).
Jeśli piekarnik jest wyposażony w funkcję czyszczenia pirolitycznego, drzwi zostaną zablo-
kowane.
Gdy włączona jest funkcja Blokada Panelu, urządzenie można wyłączyć. W przypadku wy-
łączenia urządzenia Blokada Panelu również zostaje wyłączona.
Po obróceniu pokrętła lub naciśnięciu przycisku na wyświetlaczu pojawi się wskazanie Loc.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Wskaźnik ciepła resztkowego jest widoczny na wyświetlaczu każdorazowo po zakończe-
niu pieczenia, gdy temperatura w komorze piekarnika przekracza 40°C. Aby wyświetlić tem-
peraturę piekarnika na wyświetlaczu, należy obrócić pokrętło regulacji temperatury.
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymać
powierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze. Po wyłączeniu urządzenia, wentylator
chłodzący może nadal działać, do czasu schłodzenia urządzenia.
Wyłączanie wyświetlacza
Wyświetlacz można wyłączyć tylko wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone.
Aby włączyć lub wyłączyć wyświetlacz, należy jednocześnie nacisnąć i przytrzymać
oraz
, aż wyświetlacz włączy się lub wyłączy.
Samoczynne wyłączenie
Ze względów bezpieczeństwa urządzenie wyłącza się samoczynnie po pewnym czasie:
•jeżeli działa funkcja piekarnika;
•jeżeli użytkownik nie zmieni temperatury piekarnika.
16 Dodatkowe funkcje
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia
30–120°C 12,5 godz.
120–200°C 8,5 godz.
200–250°C 5,5 godz.
250°C – temperatura maksymalna 3,0 godz.
Po samoczynnym wyłączeniu należy nacisnąć dowolny przycisk, aby ponownie uruchomić
urządzenie.
Samoczynne wyłączenie działa ze wszystkimi funkcjami piekarnika z wyjątkiem funkcji: Oś-
wietlenie, Pieczenie w niskiej temperaturze, Czujnik temperatury wewnątrz produktu, Czas,
Koniec, Opóźnienie.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Wewnętrzna strona drzwi
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw (w wybranych modelach)
informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy i temperatury dla popularnych po-
traw (w wybranych modelach).
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Zależą one od
przepisu, jakości i ilości użytych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotychczas. Należy przysto-
sować używane ustawienia (temperatury, czasu pieczenia) i poziomy do wartości w tabe-
lach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas pie-
czenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
•Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzystać z najbardziej
podobnego.
Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15 minut w przypadku pieczenia ciast na więcej niż
jednym poziomie.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się równomiernie. W
takim przypadku nie nale
ży zmieniać ustawienia temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Przydatne rady i wskazówki
17
Pieczenie na jednym poziomie:
Pieczenie w formach
Rodzaj produktu Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
keks
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Biszkopt Termoobieg 2 140 0:35-0:50
Biszkopt Pieczenie trady-
cyjne
2 160 0:35-0:50
Kruchy spód plac-
ka
Termoobieg 2
170-180
1)
0:10-0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 for-
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Termoobieg 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 for-
my o średnicy 20
cm, ustawione po
przekątnej)
Pieczenie trady-
cyjne
1 180 1:10-1:30
Sernik Pieczenie trady-
cyjne
1 170-190 1:00-1:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Plecionka droż-
dżowa/wieniec
drożdżowy
Pieczenie trady-
cyjne
3 170-190 0:30-0:40
Strucla bożonaro-
dzeniowa
Pieczenie trady-
cyjne
2
160-180
1)
0:50-1:10
Chleb (żytni):
1. Pierwszy
etap piecze-
nia.
2. Drugi etap
pieczenia.
Pieczenie trady-
cyjne
1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
18 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Ptysie z kremem/
eklerki
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:35
Rolada biszkopto-
wa
Pieczenie trady-
cyjne
3
180-200
1)
0:10-0:20
Ciasto z kruszon-
ką, suche
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:20-0:30
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35-0:50
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
Pieczenie trady-
cyjne
3 170 0:35-0:50
Placek owocowy
na kruchym cieś-
cie
Termoobieg 3 160-170 0:40-1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do-
datkami (np. twa-
rogiem, kremem,
słodkim sosem)
Pieczenie trady-
cyjne
3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Ciastka
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Ciasteczka kru-
che
Termoobieg 3 150-160 0:10-0:20
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
Termoobieg 3 140 0:20-0:30
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
Pieczenie trady-
cyjne
3
160
1)
0:20-0:30
Ciasteczka z cias-
ta biszkoptowego
Termoobieg 3 150-160 0:15-0:20
Ciasteczka z bia-
łek jaj, bezy
Termoobieg 3 80-100 2:00-2:30
Przydatne rady i wskazówki 19
Rodzaj produktu
Funkcja piekar-
nika
Poziom umie-
szczenia potra-
wy
Temperatura w
°C
Czas (godz:min)
Makaroniki Termoobieg 3 100-120 0:30-0:50
Ciasteczka droż-
dżowe
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka z cias-
ta francuskiego
Termoobieg 3
170-180
1)
0:20-0:30
Bułki Termoobieg 3
160
1)
0:10-0:25
Bułki
Pieczenie trady-
cyjne
3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
na blasze)
Termoobieg 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
na blasze)
Pieczenie trady-
cyjne
3
170
1)
0:20-0:30
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ptysie z kremem/
eklerki
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Babka marmurko-
wa
1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Ciasteczka/small cakes/ciastka/bułki
Rodzaj produktu
Termoobieg Termoobieg
Temperatura w
°C
Czas
(godz.:min.)
Poziomy licząc od dołu
2 poziomy 3 poziomy
Ciasteczka kru-
che
1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Ciasteczka ma-
ślane/paluchy
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Ciasteczka z cias-
ta biszkoptowego
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Ciasteczka z bia-
łek jaj, bezy
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Makaroniki 1/4 - 100-120 0:40-1:20
20 Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux BP5013001M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi