PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
WEWNĘTRZNA STRONA DRZWI
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie
drzwi piekarnika znajdują się:
• numery poziomów umieszczania potraw (w
wybranych modelach)
• informacje o funkcjach piekarnika, zalecane
poziomy umieszczania potraw i temperatury
dla popularnych potraw (w wybranych mode‐
lach).
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach służą jedynie orientacji. Za‐
leżą one od przepisu, jakości i ilości
użytych składników.
PORADY DOTYCZĄCE
SPECJALNYCH FUNKCJI
PIECZENIA PIEKARNIKA
Podtrzymywanie temp.
Ta funkcja umożliwia podtrzymanie temperatury
potrawy.
Temperatura zostanie automatycznie ustawiona
na 80°C.
Podgrzewanie talerzy
Podgrzewanie talerzy i naczyń.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia na
ruszcie piekarnika. Po upływie połowy czasu za‐
mienić miejscami naczynia na górze i na dole.
Temperatura jest automatycznie ustawiona na
70°C.
Zalecany poziom umieszczenia potrawy: 3.
Wyrastanie ciasta
Tę automatyczną funkcję można wykorzystać do
przygotowywania dowolnego ciasta drożdżowe‐
go. Stwarza ona dobre warunki do wyrastania
ciasta. Włożyć ciasto do odpowiednio dużego
naczynia do wyrastania i przykryć je wilgotnym
ręcznikiem lub folią. Umieścić ruszt na pierw‐
szym poziomie i postawić na nim naczynie z
ciastem. Zamknąć drzwi i wybrać funkcję wyras‐
tania ciasta. Ustawić wymagany czas.
PIECZENIE CIASTA
Wskazówki ogólne
• Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż
urządzenie używane dotychczas. Z tego po‐
wodu zaleca się dostosowanie ustawień (tem‐
peratura, czas pieczenia) i poziomów piecze‐
nia zgodnie z wartościami podanymi w tabe‐
lach.
• W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, pie‐
karnik można wyłączyć ok. 10 minut przed
upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na
wykorzystanie ciepła resztkowego.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekar‐
niku mogą się wygiąć podczas pieczenia. Po os‐
tygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
• Zalecane jest, aby za pierwszym razem usta‐
wić niższą temperaturę.
• W przypadku braku ustawień dla danego
przepisu należy kierować się wskazówkami
dotyczącymi podobnego przepisu.
• W przypadku pieczenia ciast na blachach lub
w formach na kilku poziomach czas pieczenia
może się wydłużyć o 10-15 minut.
• Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych
poziomach mogą początkowo przyrumieniać
się w różnym tempie. W takim przypadku nie
należy zmieniać ustawienia temperatury. Róż‐
nice wyrównują wraz z przebiegiem procesu
pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco przyru‐
mieniony
Niewłaściwy poziom pie‐
karnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
piekarnika
2
www.aeg.com