Whirlpool BD 2931 EU/HA instrukcja

Typ
instrukcja







• BD 2931 A EU
• BD 2931 A EU
Ch∏odziarko-zamra˝arka
do zabudowy
Ch∏odziarko-zamra˝arka
do zabudowy
 




















BD 2931 A EU
W celu zapewnienia SPRAWNEGO i BEZPIECZNEGO dzia∏ania urzàdzenia nale˝y:
korzystaç wy∏àcznie z us∏ug AUTORYZOWANYCH serwisów
stosowaç tylko ORYGINALNE cz´Êci zamienne
3
BEZPIECZE¡STWO – DOBRY ZWYCZAJ
UWAGA!
Opracowana przez nas instrukcja zawiera szereg
istotnych informacji dotyczàcych zarówno bezpie-
czeƒstwa instalacji, u˝ytkowania oraz konserwacji
urzàdzenia, dlatego te˝ przed zainstalowaniem
ch∏odziarko-zamra˝arki niezb´dne jest uwa˝ne za-
poznanie si´ z treÊcià niniejszego opracowania.
Ch∏odziarko-zamra˝arka zosta∏a wykonana
zgodnie z mi´dzynarodowymi normami bezpie-
czeƒstwa, majàcymi na celu ochron´ konsumenta.
73/23/CEE z 19/02/73 (Niskie Napi´cia) z póêniej-
szymi zmianami;
89/336/CEE z 03/05/89 (KompatybilnoÊç elektro-
magnetyczna z póêniejszymi zmianami.
1. Urzàdzenie przeznaczone jest do zainstalowa-
nia wy∏àcznie w pomieszczeniach zamkni´tych.
Pod ˝adnym pozorem nie mo˝e pracowaç na
zewnàtrz, nawet w zadaszonych pomieszcze-
niach. Wystawianie ch∏odziarko-zamra˝arki na
wp∏yw czynników atmosferycznych jest bardzo
niebezpieczne. Minimalna temperatura u˝ytko-
wania produktu 16°C w/g PN-89/M-41105
(Polska Norma).
2. Ch∏odziarko-zamra˝arka musi byç pod∏àczona
do gniazda zasilajàcego z bolcem ochronnym.
W przypadku uszkodzenia przewodu zasila-
jàcego naprawy dokonuje technik z autory-
zowanego serwisu.
3. Urzàdzenie mo˝e byç u˝ytkowane tylko przez oso-
by doros∏e, zgodnie ze swoim przeznaczeniem, do
przechowywania produktów ˝ywnoÊciowych zgo-
dnie z zaleceniami zawartymi w instrukcji.
4. Nie wolno dotykaç ani obs∏ugiwaç urzàdzenia
mokrymi r´kami, majàc bose lub mokre stopy.
5. Nie zaleca si´ u˝ywania przed∏u˝aczy i rozga∏´-
ziaczy. JeÊli ch∏odziarko-zamra˝arka jest zain-
stalowana mi´dzy meblami nale˝y zwróciç
uwag´, aby kabel zasilajàcy nie by∏ przygnie-
ciony lub zagi´ty.
6. Nie wolno ciàgnàç kabla lub urzàdzenia w celu
wyciàgni´cia wtyczki z kontaktu, jest to bardzo
niebezpieczne.
7. Nie wolno dotykaç wewn´trznych cz´Êci ch∏o-
dzàcych, szczególnie mokrymi r´kami, gdy˝
mo˝na si´ poparzyç lub zraniç. Nie nale˝y
wk∏adaç do ust kostek lodu zaraz po wyj´ciu
ich z zamra˝arki, gdy˝ mo˝na si´ zraniç.
8. Przed przystàpieniem do czyszczenia ch∏odziar-
ko-zamra˝arki nale˝y od∏àczyç urzàdzenie od
êród∏a zasilania (wyciàgajàc wtyczk´ lub wy-
∏àczajàc g∏ówny bezpiecznik w mieszkaniu), nie
wystarczy przekr´ciç termostatu do pozycji q
w celu od∏àczenia urzàdzenia od zasilania.
9. JeÊli ch∏odziarko-zamra˝arka ma zastàpiç ch∏o-
dziarko-zamra˝ark´ starszego typu zaopatrzonà
w zamek zatrzaskowy lub rygiel, przed wyrzu-
ceniem urzàdzenia nale˝y koniecznie usunàç
lub zniszczyç zamek. Dzi´ki temu unikniemy
ewentualnego nieszcz´Êliwego wypadku wsku-
tek przypadkowego zamkni´cia bawiàcych si´
dzieci wewnàtrz urzàdzenia.
10. W przypadku awarii, nale˝y przed wezwaniem
specjalisty z serwisu przeczytaç rozdzia∏ „Ewen-
tualne problemy” w celu usuni´cia ewentualnej
usterki. Nie nale˝y samodzielnie przeprowa-
˚eby zapewniç prawid∏owe funkcjonowanie
i niewielkie zu˝ycie pràdu, istotne jest, aby
instalacja zosta∏a dokonana prawid∏owo.
Wentylacja
Agregat wydziela ciep∏o i dlatego wymaga dobrej
wentylacji. Urzàdzenie nie powinno byç wystawione
na bezpoÊrednie dzia∏anie s∏oƒca, staç obok ku-
chenki elektrycznej i tym podobnych. Nie nadajà
si´ równie˝ pomieszczenia ze s∏abà wentylacjà.
Urzàdzenie nale˝y wi´c zainstalowaç w pomie-
szczeniu z otworem (okno lub drzwi balkonowe)
zapewniajàcym wymagany przewiew. Pomieszcze-
nie nie mo˝e byç zbyt wilgotne. Nale˝y uwa˝aç,
aby podczas instalacji nie zastawiç ani nie zas∏oniç
kratek zapewniajàcych dobrà wentylacj´ urzàdzenia.
Z dala od ciep∏a
Urzàdzenia nale˝y umieÊciç w miejscu nie wystawio-
nym bezpoÊrednio na dzia∏anie s∏oƒca, a tak˝e
z dala od kuchenki i tym podobnych.
Na p∏askim
Urzàdzenie musi staç równo na p∏askim pod∏o˝u;
jeÊli pod∏oga nie jest równa, mo˝na wyregulowaç
ustawienie urzàdzenia przy pomocy specjalnych
nó˝ek znajdujàcych si´ z przodu.
Pod∏àczenie elektryczne
i uziemienie
Przed pod∏àczeniem elektrycznym nale˝y sprawdziç,
czy napi´cie wskazane na tabliczce znamionowej,
znajdujàcej si´ u do∏u po lewej stronie obok po-
jemnika na warzywa, odpowiada napi´ciu w insta-
lacji domowej, oraz czy gniazdko ma prawid∏owe
uziemienie zgodne z prawem o bezpieczeƒstwie
instalacji 46/90. JeÊli brakuje uziemienia, produ-
cent nie bierze na siebie ˝adnej odpowiedzialnoÊci.
Nie nale˝y u˝ywaç rozga∏´ziaczy ani wtyczek
adaptacyjnych.
Napi´cie jest niewystarczajàce?
èród∏o zasilania powinno byç w stanie znieÊç ma-
ksymalne obcià˝enie mocy urzàdzenia, wskazanej
na tabliczce znamionowej znajdujàcej si´ u do∏u
po lewej stronie, obok pojemnika na warzywa.
Przed pod∏àczeniem elektrycznym
W celu zapewnienia prawid∏owego funkcjonowa-
nia, po przetransportowaniu ustawiç urzàdzenie
pionowo i odczekaç co najmniej 3 godziny przed
w∏àczeniem go do gniazdka.
4
INSTALACJA
dzaç ˝adnych dalszych prac, szczególnie przy
mechanizmach wewn´trznych urzàdzenia.
11. Nie nale˝y u˝ywaç urzàdzeƒ elektrycznych we-
wnàtrz komory do przechowywania ˝ywnoÊci,
je˝eli nie sà one zalecane przez producenta.
12. Ch∏odziarko-zamra˝arka zawierajàca gaz cyklo-
pentan w gàbce izolacyjnej i ewentualnie gaz
R600a (izobutan) w obiegu ch∏odzàcym, po
zakoƒczeniu ˝ywotnoÊci, musi zostaç oczysz-
czona ze szkodliwych czynników przed wyrzu-
ceniem na Êmietnik. CzynnoÊç ta musi byç wy-
konana przez przeszkolonego technika.
Termostat
Przy pomocy tego pokr´t∏a reguluje si´ tem-
peratur´ w obu komorach:
Pokr´t∏o mo˝e byç ustawiane w pozycji od 1
do 5, odpowiednio do potrzeb. Ch∏odziarko-
-zamra˝ark´ mo˝na wy∏àczyç ustawiajàc
termostat na pozycji q.
q ch∏odziarko-zamra˝arka
jest wy∏àczona
1 najwy˝sza temperatura
5 najni˝sza temperatura
Pojemniki na lód
Wyjmowane przegródki
z podnoszonymi
pokrywami (opcjonalnie)
i z pojemnikiem na jajka
Pó∏eczka wyjmowana
na ró˝ne produkty
Sk∏adany
trzymacz butelek
Przegródka
na 2 litrowà butelk´
Wyjmowana
pó∏eczka na butelki
Pojemnik na owoce i warzywa
Pojemnik do przechowywania
mi´sa/sera
System odp∏ywu wody z rozmra˝ania
Wyjmowane pó∏eczki, które mo˝na
mocowaç na dowolnej wysokoÊci
Przedzia∏ do zamra˝ania Êwie˝ych
produktów przechowywania produk-
tów zamro˝onych i robienia lodu
5
OPIS CH¸ODZIARKO-ZAMRA˚ARKI
A H
I
J
K
L
B
C
D
E
F
G
UWAGA!
W celu zapewnienia prawid∏owego funkcjo-
nowania, po przetransportowaniu nale˝y
ustawiç urzàdzenie pionowo i odczekaç ok.
3 godziny przed pod∏àczeniem go do pràdu.
Przed przystàpieniem do uruchomienia nale˝y umyç
urzàdzenie przy pomocy sody oczyszczonej rozpu-
szczonej w letniej wodzie. Po w∏àczeniu wtyczki do
kontaktu nale˝y upewniç si´, czy lampka w komo-
rze zamra˝alnika Êwieci si´, a nast´pnie ustawiç
termostat „A” na pozycji „3”. Po kilku godzinach
mo˝na umieÊciç produkty w ch∏odziarce i mro˝onki
w zamra˝alniku.
6
URUCHOMIENIE URZÑDZENIA
Termostat to urzàdzenie, które automatycznie regu-
luje temperatur´ wewnàtrz ch∏odziarki:
1 = mniej intensywne ch∏odzenie
5 = najbardziej intensywne ch∏odzenie
Najlepiej jest ustawiç pokr´t∏o termostatu w po∏o-
˝eniu Êrodkowym.
Aby zwi´kszyç iloÊç dost´pnej przestrzeni w Êrodku
ch∏odziarki, nale˝y najoptymalniej rozmieÊciç pro-
dukty na pó∏kach ch∏odziarki. W lodówce, na tylnej
Êciance przedzia∏u ch∏odziarki znajduje si´ „obszar
ch∏odzenia”. Podczas pracy urzàdzenia panel ten
mo˝e pokryç si´ szronem lub kropelkami wody
w zale˝noÊci od tego czy w danej chwili spr´˝arka
agregatu ch∏odzàcego jest w∏àczona czy nie. Nie
nale˝y przejmowaç si´ wi´c takimi zjawiskami,
gdy˝ sà to objawy normalnej pracy lodówki.
JeÊli pokr´t∏o termostatu zostanie ustawione w jed-
nym z wy˝szych po∏o˝eƒ oraz jeÊli ch∏odziarka jest
mocno za∏adowana, a temperatura otoczenia wy-
soka, agregat lodówki mo˝e w takiej sytuacji pra-
cowaç nieprzerwanie, powodujàc powstawanie
oszronienia na tylnej Êciance ch∏odziarki, które
wp∏ywa na zwi´kszenie zu˝ycia energii.
Aby uniknàç tej sytuacji, lepiej jest ustawiç
pokr´t∏o termostatu w ni˝szym po∏o˝eniu,
tak aby ch∏odziarka mog∏a si´ samoczynnie
odszraniaç.
JAK KORZYSTAå Z KOMORY CH¸ODZIARKI
1. Po pierwsze ze Êwie˝o zakupionych produktów
nale˝y zdjàç papierowe opakowania, podstawki
lub inne opakowania, które mogà powodowaç
namna˝anie si´ bakterii i zabrudzenie twojej
ch∏odziarki.
2. ˚ywnoÊç nale˝y zabezpieczyç (w szczególnoÊci
szybko psujàcà si´ i wydzielajàcà intensywny
zapach), ˝eby uniknàç jej wzajemnego kontaktu,
nie dopuÊciç do przemieszczania si´ bakterii,
a tak˝e przenikania mocnych zapachów.
3. Rozmieszczenie produktów ˝ywnoÊciowych musi
umo˝liwiaç swobodnà cyrkulacj´ powietrza.
4. Ch∏odziark´ nale˝y utrzymywaç w czystoÊci, nie
stosowaç ostrych Êrodków czystoÊci.
5. Produkty przeterminowane nale˝y niezw∏ocznie
usunàç z ch∏odziarki.
6. Produkty szybko psujàce si´ (ser, Êwie˝a ryba,
mi´so itp.) nale˝y przechowywaç w najch∏od-
niejszym miejscu, nad pojemnikiem na warzywa.
HIGIENA ˚YWNOÂCI
7
Wskaênik temperatury
Ch∏odziarka zosta∏a wyposa˝ona w specjalny
wskaênik temperatury, ˝eby precyzyjnie ustaliç
najzimniejsze miejsce. Nale˝y upewniç si´ czy na
wskaêniku pojawia si´ napis „OK”.
Przy w∏aÊciwej temperaturze napis jest wyraêny.
Je˝eli temperatura jest za wysoka, wskaênik jest
ca∏y czarny. Nale˝y skorygowaç ustawienie termo-
statu, przekr´ciç na wy˝szà pozycj´. Po ka˝dej zmia-
nie nastawienia nale˝y odczekaç ok. 10 godzin,
˝eby temperatura si´ ustali∏a.
UWAGA: Po w∏o˝eniu du˝ej iloÊci nowych pro-
duktów, nie zamkni´ciu drzwi przez d∏u˝szy czas,
lub po cz´stym otwieraniu drzwi wskaênik mo˝e
nie pokazywaç napisu „OK”. Jest to ca∏kiem nor-
malne. Przed regulowaniem termostatu nale˝y od-
czekaç 10 godzin.
Wewnàtrz ch∏odziarki powietrze cyrkuluje w na-
turalny sposób w zwiàzku z czym zimniejsze
powietrze, które jest ci´˝sze znajduje si´ na dole.
Dlatego te˝ mi´sa i sery powinny byç umiesz-
czane w cz´Êci nad pojemnikami na warzywa.
Nale˝y stosowaç si´ do wskazówek dotyczàcych
maksymalnego czasu przechowywania produk-
tów, ka˝dy produkt, nawet najÊwie˝szy, po pew-
nym czasie ulega zepsuciu.
Wbrew powszechnym opiniom, potrawy goto-
wane nie przechowujà si´ d∏u˝ej ni˝ produkty
surowe.
Do ch∏odziarki nie nale˝y wstawiaç otwartych
pojemników z p∏ynami, mog∏oby to spowodowaç
wzrost wilgotnoÊci, a w rezultacie tworzenie
si´ szronu.
Do ch∏odziarki nale˝y wstawiaç zimne, lub ewen-
tualnie letnie potrawy. Wstawienie goràcej po-
trawy spowodowa∏oby gwa∏towne podniesienie
si´ temperatury w komorze, dodatkowà prac´
agregatu, a w rezultacie wi´ksze zu˝ycie energii.
Nale˝y uwa˝aç, aby pojemniki (szklane, plasti-
kowe) ani potrawy nie dotyka∏y do tylnej Êciany
ch∏odzàcej. Potrawy mog∏yby ulec zepsuciu, zu-
˝ycie energii elektrycznej mog∏oby si´ zwi´kszyç,
a na pojemnikach i potrawach tworzy∏aby si´
skroplina.
W komorze ch∏odziarki znajdujà si´ wyjmo-
wane pó∏ki (rys. 1), które dzi´ki prowadnicom
mo˝na zamocowaç na dowolnej wysokoÊci.
Umo˝liwia to wstawianie do ch∏odziarki tak˝e
du˝ych garnków i pojemników.
rys. 1
Boczny uchwyt butelek mo˝e byç
u˝ywany do podtrzymywania butelek
(rys. 2) lub puszek (2-4) ustawionych
poziomo (rys. 3). W przypadku, gdy
nie jest on u˝ywany, mo˝na go z∏o˝yç
i uzyskaç w ten sposób wi´cej miejsca
we wn´trzu ch∏odziarki.
8
PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW
Wskazówki dotyczàce rozmieszczenia artyku∏ów w komorze ch∏odziarki
Produkt Czas prze- Rozmieszczenie
˝ywnoÊciowy chowywania w ch∏odziarce
mi´so i oczyszczone ryby 2 lub 3 dni w dolnej cz´Êci ch∏odziarki
(owinàç w plastikowà foli´ lub bezpoÊrednio nad szufladami z warzywami
umieÊciç w torebkach plastikowych) (najzimniejsze miejsce w ch∏odziarce)
Êwie˝e sery 3 lub 4 dni w dolnej cz´Êci ch∏odziarki
bezpoÊrednio nad szufladami z warzywami
(najzimniejsze miejsce w ch∏odziarce)
jajka 1 miesiàc na przeznaczonych do tego
pó∏eczkach na wewn´trznej stronie drzwi
mas∏o i margaryna na dowolnej pó∏ce ch∏odziarki
gotowane potrawy (przechowywaç 3 lub 4 dni na dowolnej pó∏ce ch∏odziarki
w hermetycznych pojemnikach, umieÊciç
w ch∏odziarce po ostygni´ciu)
surowe w´dliny, 3 lub 4 dni na dowolnej pó∏ce ch∏odziarki
chleb z formy, ciastka z kremem, pomidory, itp.
produkty w butelkach, mleko, napoje, jogurt na jednej z pó∏eczek
na wewn´trznej stronie drzwi
owoce i warzywa w szufladach na owoce i warzywa
Produkty, których nie nale˝y przechowywaç w ch∏odziarce:
czosnek (wydziela intensywny zapach), cebula, pory,
banany (ciemniejà),
owoce cytrusowe (lepiej przechowywaç je w ch∏odzie na balkonie),
ziemniaki i roÊliny bulwiaste (przechowywaç w suchym i ciemnym miejscu).
rys. 3
rys. 2
9
W celu przygotowania produktów do za-
mro˝enia nale˝y skorzystaç ze specjalnego
poradnika.
Produkt rozmro˝ony, tak˝e cz´Êciowo, nie mo˝e
zostaç powtórnie zamro˝ony; przed spo˝yciem
lub powtórnym zamro˝eniem nale˝y go ugoto-
waç (w ciàgu 24 godzin).
Âwie˝e produkty przeznaczone do zamro˝enia
nie powinny dotykaç do produktów ju˝ zamro-
˝onych, nale˝y umieÊciç je na górnej pó∏ce za-
mra˝alnika, s∏u˝àcej do zamra˝ania produktów,
gdzie temperatura wynosi -18°C, co umo˝liwia
dok∏adne ich zamro˝enie. Nale˝y pami´taç, ˝e
dobra konserwacja artyku∏ów zale˝y od szyb-
koÊci zamro˝enia.
Podczas zamra˝ania nale˝y unikaç otwierania
drzwiczek zamra˝alnika.
Maksymalna iloÊç produktów ˝ywnoÊciowych,
którà mo˝na zamroziç za jednym razem jest po-
dana na tabliczce znamionowej umieszczonej
po lewej stronie pojemnika na warzywa.
Przed zamro˝eniem wskazane jest podzielenie
˝ywnoÊci na ma∏e porcje, co przyspiesza proces
zamra˝ania oraz umo˝liwia rozmro˝enie po-
trzebnej iloÊci danego produktu. Na opakowa-
niach mro˝onek nale˝y umieÊciç informacje
o zawartoÊci i dat´ zamro˝enia.
W przypadku awarii sieci zasilajàcej lub awarii
urzàdzenia nie nale˝y otwieraç drzwiczek zamra-
˝alnika. Izolacja cieplna urzàdzenia zapewnia
9-14-godzinnà ochron´ produktów ˝ywnoÊcio-
wych przed rozmro˝eniem.
W zamra˝alniku nie nale˝y przechowywaç pe∏-
nych butelek, zamarzajàcy p∏yn zwi´kszajàcy
swojà obj´toÊç móg∏by je rozsadziç.
JeÊli temperatura w pomieszczeniu, w którym
zainstalowano lodówk´ przez d∏u˝szy czas b´dzie
ni˝sza od 14°C, wówczas lodówka nie b´dzie
mog∏a sch∏odziç si´ do w∏aÊciwej temperatury,
a czas przechowywania produktów b´dzie
znacznie krótszy. W takiej sytuacji, zamro˝one
produkty nale˝y konsumowaç nieco szybciej.
Pojemniki na lód
Firma Merloni zastosowa∏a nowe rozwiàzanie po-
jemnika na lód (patent firmy Merloni).
Umieszczenie pojemników w wewn´trznej cz´Êci
drzwi zamra˝alnika gwarantuje lepsze wykorzys-
tanie przestrzeni i zapobiega niepo˝àdanemu kon-
taktowi kostek lodu z zamra˝anà ˝ywnoÊcià i Êcian-
kami zamra˝alnika. Nowy system gwarantuje, ˝e
ju˝ nigdy nie rozleje si´ woda podczas wk∏adania
pojemnika do zamra˝alnika (pojemniki sà wyposa-
˝one w szczelnà przykrywk´).
Aby wyjàç zbiorniczki z lodem, nale˝y unieÊç zbior-
niczek w gór´, a nast´pnie wyjàç (rys. 4). W celu
ponownego umieszczenia zbiorniczka, w∏o˝yç górnà
cz´Êç w odpowiednie miejsce i po zawieszeniu
opuÊciç.
Instrukcja u˝ycia pojemników (rys. 5)
Pojemnik nale˝y, przez specjalny otwór, nape∏niç wo-
dà do poziomu oznaczonego MAX WATER LEVEL.
Poniewa˝ zamarzajàca woda zwi´ksza swojà obj´-
toÊç, nie wolno przekroczyç maksymalnego poziomu
wype∏nienia wodà. Przekroczenie poziomu mo˝e
spowodowaç zablokowanie otworu lodem. W takiej
sytuacji nale˝y rozpuÊciç lód, wylaç zawartoÊç po-
jemnika i nape∏niç ponownie.
ZAMRA˚ANIE
rys. 4
10
• Instalacja w odpowiednim miejscu
Ch∏odziarko-zamra˝arka powinna staç z dala od
êróde∏ ciep∏a, w przewiewnym pomieszczeniu
• Odpowiednia temperatura
Termostat ch∏odziarko-zamra˝arki i zamra˝alnika
powinien byç ustawiony na pozycji Êrodkowej. Zbyt
niska temperatura nie wyd∏u˝a czasu przechowy-
wania produktów, mo˝e wr´cz spowodowaç ze-
psucie si´ w´dlin, warzyw i serów, i wymaga wi´-
kszego zu˝ycia energii.
• Nie zape∏niaç nadmiernie
Aby produkty dobrze si´ przechowywa∏y, jest nie-
zb´dne, aby zimne powietrze mog∏o swobodnie
cyrkulowaç pomi´dzy produktami. Nadmierne zape∏-
nienie ch∏odziarko-zamra˝arki uniemo˝liwia t´
cyrkulacj´ i powoduje ciàg∏à prac´ agregatu.
• Zamkni´te drzwi
Ch∏odziarko-zamra˝ark´ nale˝y otwieraç jak najrza-
dziej, poniewa˝ za ka˝dym razem uchodzi z niej
du˝a iloÊç zimnego powietrza. Aby przywróciç po-
przednià temperatur´ agregat musi d∏ugo pracowaç
zu˝ywajàc du˝o energii.
• Uwaga na uszczelk´
Uszczelka powinna byç czysta i elastyczna, by dobrze
przylega∏a do drzwi i zapobiega∏a wydostawaniu
si´ zimna na zewnàtrz.
• Nie wk∏adaç goràcych potraw
Ciep∏y garnek wstawiony do ch∏odziarko-zamra-
˝arki powoduje podniesienie si´ temperatury o kilka
stopni, przed w∏o˝eniem do ch∏odziarko-zamra-
˝arki nale˝y poczekaç, aby garnek ostyg∏.
• Kontrolowaç stopieƒ oszronienia lodówki
Sprawdzaç czy na Êciankach urzàdzenia nie pojawia
si´ lód i nadmiernej gruboÊci warstwa szronu. JeÊli
warstwa lodu stanie si´ zbyt gruba nale˝y rozmro-
ziç lodówk´ (patrz „Konserwacja”).
JAK ZMINIMALIZOWAå ZU˚YCIE ENERGII
Po prawid∏owym nape∏nieniu pojemnika, nale˝y
go obróciç o 90°. Dzi´ki specjalnym otworom woda
wype∏ni foremki do kostek lodu. Specjalnà przy-
krywkà nale˝y zakryç otwór pojemnika i umieÊciç
w drzwiach zamra˝alnika.
Po zrobieniu si´ lodu nale˝y jedynie kilka
razy lekko uderzyç pojemnikiem o coÊ
twardego. Kostki lodu wysypuje si´ przez
otwór wlewowy.
Zwil˝enie pojemnika pod kranem, u∏atwi
wydostanie kostek lodu.
UWAGA: nape∏niajàc pojemnik wodà
nale˝y upewniç si´, czy nie pozostawiono
w Êrodku resztek lodu. Nie zostawiaç pustego po-
jemnika w zamra˝alniku.
Minimalny czas potrzebny do zrobienia kostek lodu
to 8 godzin.
rys. 5
11
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE WYKORZYSTANIA ZAMRA˚ARKI
Produkt Opakowanie Czas Czas prze- Rozmra˝anie
„kruszenia” chowywania
(dni) (miesiàce)
Mi´sa i ryby
Pieczeƒ wo∏owa owinàç w foli´ aluminiowà 2–3 9–10 niekonieczne
i sztuka mi´sa
Jagni´ owinàç w foli´ aluminiowà 1–2 6 niekonieczne
Pieczeƒ wieprzowa owinàç w foli´ aluminiowà 1 6 niekonieczne
Pieczona i gotowana owinàç w foli´ aluminiowà 1 8 niekonieczne
ciel´cina
Befsztyki i sma˝one kotlety ka˝dy kotlet owinàç w foli´ 6 niekonieczne
wieprzowe i ciel´ce polietylenowà, a nast´pnie w foli´
aluminiowà zawinàç od 4 do 6
tak opakowanych kotletów
Kotlety z jagni´cia ka˝dy kotlet owinàç w foli´ 6 niekonieczne
i wo∏owe polietylenowà, a nast´pnie w foli´
aluminiowà zawinàç od 4 do 6
tak opakowanych kotletów
Mi´so mielone w aluminiowych pojemnikach Êwie˝o 2 powoli w ch∏odziarce
z przykrywkà z polietylenu zmielone
Serca i wàtróbka w torebkach polietylenowych 3 niekonieczne
Kie∏basy folia aluminiowa lub polietylenowa 2 w zale˝noÊci
od przeznaczenia
Kurczak i indyk owinàç w foli´ aluminiowà 1–3 9 powoli w ch∏odziarce
Kaczka i g´Ê folia aluminiowa 1–4 6 powoli w ch∏odziarce
Ba˝ant, kuropatwa, folia aluminiowa 1–3 9 powoli w ch∏odziarce
dzika kaczka
Królik i zajàc folia aluminiowa 3–4 6 powoli w ch∏odziarce
Jeleƒ, sarna folia aluminiowa lub polietylenowa 5–6 9 powoli w ch∏odziarce
Wi´ksze ryby folia aluminiowa lub polietylenowa 4–6 powoli w ch∏odziarce
Mniejsze ryby w torebkach polietylenowych 2–3 niekonieczne
Skorupiaki w torebkach polietylenowych 3–6 niekonieczne
Mi´czaki w plastikowych lub aluminiowych 3 powoli w ch∏odziarce
pojemnikach, przykrytych warstwà
soli z wodà
Gotowane ryby folia aluminiowa lub polietylenowa 12 w goràcej wodzie
Sma˝one ryby w torebkach polietylenowych 4–6 bezpoÊrednio
na patelni
12
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE WYKORZYSTANIA ZAMRA˚ARKI
Produkt Przygotowanie Czas blan- Opakowanie Czas prze- Rozmra˝anie
szowania chowywania
(min) (miesiàce)
Owoce i warzywa
Jab∏ka i gruszki obraç ze skórki i pokroiç 2 w pojemnikach 12 powoli
na ma∏e kawa∏ki (zalane w syropie) w ch∏odziarce
Morele, brzoskwinie, usunàç pestki 1–2 w pojemnikach 12 powoli
czereÊnie i Êliwki i obraç ze skórki (zalane w syropie) w ch∏odziarce
Truskawki, je˝yny oczyÊciç, umyç i po- w pojemnikach 10–12 powoli
i czarna jagoda zostawiç do osuszenia (w cukrze) w ch∏odziarce
Gotowane owoce pokroiç, zagotowaç, w pojemnikach, 12 powoli
przetrzeç dodajàc cukier (10%) w ch∏odziarce
Soki owocowe owoce umyç, w pojemnikach, 10–12 powoli
pokroiç i rozgniataç cukier do smaku w ch∏odziarce
Kalafior usunàç liÊcie, podzieliç 2 w torebkach 12 niekonieczne
na drobne ró˝yczki, polietylenowych
blanszowaç w wodzie
z dodatkiem soku
z cytryny
Kapusta i brukselka oczyÊciç i umyç, 1–2 w torebkach 10–12 w temp.
podzieliç na drobne polietylenowych pokojowej
kawa∏ki
Groszek zielony wy∏uskaç i umyç 2 w torebkach 12 niekonieczne
polietylenowych
Fasolka szparagowa umyç i pokroiç 3 w torebkach 10–12 niekonieczne
na drobne kawa∏eczki polietylenowych
Marchew, obraç ze skórki, umyç 3–4 w torebkach 12 niekonieczne
papryka i rzepa i pokroiç w plastry polietylenowych
Grzyby i szparagi umyç i pokroiç 3–4 w torebkach 6 w temp.
lub pojemnikach pokojowej
Szpinak umyç i posiekaç 2 w torebkach 12 w temp.
polietylenowych pokojowej
Warzywa ró˝ne umyç i pociàç na 3 w torebkach, 6–7 w temp.
na zup´ drobne kawa∏eczki ma∏e porcje pokojowej
13
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE WYKORZYSTANIA ZAMRA˚ARKI
Produkt Przygotowanie Czas blan- Opakowanie Czas prze- Rozmra˝anie
szowania chowywania
(min) (miesiàce)
Inne produkty ˝ywnoÊciowe
Chleb w torebkach 4 w temperaturze
polietylenowych pokojowej
i w piekarniku
Ciasta w folii 6 w temperaturze
polietylenowej pokojowej, nast´p-
nie w piekarniku
w temp. 100/200°C
Âmietana w plastikowych 6 w temperaturze
pojemnikach pokojowej lub
w ch∏odziarce
Mas∏o w oryginalnym 6 w ch∏odziarce
opakowaniu,
zawini´tym w foli´
aluminiowà
Potrawy gotowane poporcjowane 3–6 w temperaturze
lub zupa jarzynowa w plastikowych pokojowej lub
lub szklanych goràcej wodzie
pojemnikach
Jajka zamra˝aç bez 10 w temperaturze
skorupki w ma∏ych pokojowej lub
pojemnikach w ch∏odziarce
14
Przed przystàpieniem do czyszczenia nale˝y
bezwzgl´dnie od∏àczyç urzàdzenie od sieci
zasilajàcej (wyjmujàc wtyczk´ lub wy∏àczajàc
g∏ówny bezpiecznik).
Rozmra˝anie
Nie nale˝y pos∏ugiwaç si´ narz´dziami w celu
przyspieszenia procesu rozmra˝ania, poza
zalecanymi przez producenta.
Jak rozmroziç lodówk´
Niniejsze urzàdzenie posiada funkcj´ automaty-
cznego rozmra˝ania; skroplona woda sp∏ywa do
tylnej cz´Êci urzàdzenia poprzez specjalnà insta-
lacj´ (rysunek 6), nast´pnie woda ta jest podgrze-
wana przez spr´˝ark´ i odparowywana na zewnàtrz.
Dlatego te˝ jedynà czynnoÊcià konserwacyjnà, którà
nale˝y wykonaç jest regularne czyszczenie otworu
odp∏ywowego wody, znajdujàcego si´ w tylnej,
dolnej cz´Êci lodówki i sprawdzanie, czy nie uleg∏
on zatkaniu oraz czy woda mo˝e swobodnie wyp∏y-
waç z lodówki.
Jak rozmroziç komor´ zamra˝arki
Nale˝y regularnie usuwaç osadzajàcy si´ szron
i lód wykorzystujàc w tym celu za∏àczonà skro-
baczk´ (w ˝adnym wypadku nie stosowaç no˝a).
JeÊli warstwa szronu jest grubsza od 15 mm,
nale˝y rozmroziç urzàdzenie. W tym celu nale˝y:
ustawiç pokr´t∏o (A) w po∏o˝eniu „q”. Zapa-
kowaç zamro˝one potrawy w gazety i wstawiç je
do lodówki lub do innego, ch∏odnego miejsca.
Zostawiç drzwiczki lodówki uchylone i odcze-
kaç, a˝ lód ca∏kowicie rozpuÊci si´. Na czas
rozmra˝ania, do w zamra˝arki mo˝na wstawiç
misk´ z ciep∏à wodà, co przyspieszy proces
rozmra˝ania.
Konserwacja i czyszczenie
Przed myciem nale˝y wy∏àczyç urzàdzenie
z kontaktu.
Materia∏y, z których jest wykonanie urzàdzenie, sà
higieniczne i nie wydzielajà zapachów. Jednak,
aby zachowa∏y swoje w∏aÊciwoÊci, nale˝y pa-
mi´taç, aby produkty by∏y zawsze szczelnie
zamkni´te, tak by nie powsta∏ przykry zapach
lub trudne do usuni´cia plamy.
Do czyszczenia ch∏odziarko-zamra˝arki mo˝na
u˝ywaç wy∏àcznie wody i roztworu sody oczysz-
czonej posiadajàcej w∏aÊciwoÊci dezynfekujàce,
oraz mi´kkiej gàbki. Ewentualnie mo˝na u˝yç
delikatnego myd∏a.
Nie nale˝y u˝ywaç Êrodków ˝ràcych, wybiela-
czy, amoniaku, ani rozpuszczalników.
Wszystkie cz´Êci wyjmowane nale˝y wymyç w cie-
p∏ej wodzie z dodatkiem p∏ynu do mycia naczyƒ.
Gdy urzàdzenie jest wy∏àczone na d∏u˝szy okres,
nale˝y wymyç je wewnàtrz i zostawiç otwarte
drzwi, tak by nie powsta∏ przykry zapach.
KONSERWACJA
rys. 6
15
Wymiana oÊwietlenia wewn´trznego
W tylnej cz´Êci puszki termostatu znajduje si´
lampka oÊwietlajàca wn´trze. W celu wymiany
nale˝y wyjàç wtyczk´, wykr´ciç ˝arówk´ i za-
stàpiç jà nowà o mocy nie przekraczajàcej 15W
post´pujàc w sposób przedstawiony na rys. 7.
Przed przystàpieniem do wymiany ˝arówki na-
le˝y od∏àczyç urzàdzenie od êród∏a zasilania
wyjmujàc wtyczk´ z kontaktu, lub wy∏àczajàc
g∏ówny bezpiecznik.
rys. 7
Ch∏odziarko-zamra˝arka nie dzia∏a
Nale˝y sprawdziç, czy:
g∏ówny bezpiecznik jest w∏àczony.
Ch∏odziarko-zamra˝arka za ma∏o ch∏odzi
Nale˝y sprawdziç, czy:
drzwi dobrze sà zamykajà, uszczelka nie jest
zu˝yta;
drzwi nie sà za cz´sto otwierane;
pokr´t∏o termostatu znajduje si´ na w∏aÊciwej
pozycji;
ch∏odziarko-zamra˝arka nie jest przepe∏niona.
Produkty w ch∏odziarce zamarzajà
Nale˝y sprawdziç, czy:
ga∏ka termostatu jest na w∏aÊciwej pozycji;
produkty nie dotykajà do tylnej, najzimniejszej
Êciany ch∏odziarko-zamra˝arki.
Agregat pracuje bez przerwy
Nale˝y sprawdziç, czy:
drzwi sà dobrze zamkni´te lub czy nie by∏y
przez d∏u˝szy czas otwarte;
temperatura na zewnàtrz jest bardzo wysoka.
Urzàdzenie nadmiernie ha∏asuje
Nale˝y sprawdziç, czy:
ch∏odziarko-zamra˝arka stoi na p∏askim pod∏o˝u;
nie jest zainstalowana mi´dzy przedmiotami,
które wibrujàc ha∏asujà;
gaz ch∏odzàcy wytwarza lekki ha∏as tak˝e gdy
agregat nie pracuje (nie jest to wadà).
W dolnej cz´Êci lodówki gromadzi si´ woda
Nale˝y sprawdziç, czy:
czy otwór odp∏ywowy wody nie zatka∏ si´ (rys. 4).
JeÊli po wszystkich kontrolach urzàdzenie nie
dzia∏a i usterka nie znika, nale˝y zwróciç si´ do
najbli˝szego serwisu, podajàc nast´pujàce infor-
macje: typ usterki, model (Mod.) i numery (S/N)
znajdujàce si´ na tabliczce znamionowej umiesz-
czonej po lewej stronie obok pojemników na
warzywa (patrz poni˝szy rysunek).
W ˝adnym wypadku nie nale˝y wzywaç nie
autoryzowanych monterów ani zgadzaç si´
na zastàpienie cz´Êci cz´Êciami nie oryginal-
nymi.
EWENTUALNE PROBLEMY
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Whirlpool BD 2931 EU/HA instrukcja

Typ
instrukcja