Whirlpool BF 101/B instrukcja

Typ
instrukcja
Zamra˝arka
do zabudowy
• BF 101
Instrukcja instalacji i obs∏ugi
PL
Zamra˝arka
do zabudowy
• BF 101
Spis treÊci
Bezpieczeƒstwo – dobry zwyczaj ................. 3
Instalacja
............................................... 4
Zapoznanie si´ z urzàdzeniem
.................... 5
Uruchomienie urzàdzenia
.......................... 6
Prawid∏owe u˝ytkowanie urzàdzenia
........... 6
Konserwacja
........................................... 7
Ewentualne problemy
............................... 8
Wskazówki dotyczàce u˝ytkowania
zamra˝arki
............................................. 9
2
Zamra˝arka
do zabudowy
• BF 101
W celu zapewnienia SPRAWNEGO i BEZPIECZNEGO dzia∏ania urzàdzenia nale˝y:
korzystaç wy∏àcznie z us∏ug AUTORYZOWANYCH serwisów
stosowaç tylko ORYGINALNE cz´Êci zamienne
3
BEZPIECZE¡STWO – DOBRY ZWYCZAJ
UWAGA!
Opracowana przez nas instrukcja zawiera szereg
istotnych informacji dotyczàcych zarówno bezpie-
czeƒstwa instalacji, u˝ytkowania oraz konserwacji
urzàdzenia, dlatego te˝ przed zainstalowaniem
ch∏odziarki niezb´dne jest uwa˝ne zapoznanie si´
z treÊcià niniejszego opracowania.
Ch∏odziarka zosta∏a wykonana zgodnie z mi´-
dzynarodowymi normami bezpieczeƒstwa, majà-
cymi na celu ochron´ konsumenta.
73/23/CEE z 19/02/73 (Niskie Napi´cia) z póêniej-
szymi zmianami;
89/336/CEE z 03/05/89 (KompatybilnoÊç elektro-
magnetyczna z póêniejszymi zmianami.
1. Urzàdzenie przeznaczone jest do zainstalowa-
nia wy∏àcznie w pomieszczeniach zamkni´tych.
Pod ˝adnym pozorem nie mo˝e pracowaç na
zewnàtrz, nawet w zadaszonych pomieszcze-
niach. Wystawianie ch∏odziarki na wp∏yw czyn-
ników atmosferycznych jest bardzo niebez-
pieczne. Minimalna temperatura u˝ytkowania
produktu 16°C w/g PN-89/M-41105 (Polska
Norma).
2. Ch∏odziarka musi byç pod∏àczona do gniazda
zasilajàcego z bolcem ochronnym. W przypadku
uszkodzenia przewodu zasilajàcego naprawy
dokonuje technik z autoryzowanego serwisu.
3. Urzàdzenie mo˝e byç u˝ytkowane tylko przez
osoby doros∏e, zgodnie ze swoim przeznacze-
niem, do przechowywania produktów ˝ywno-
Êciowych zgodnie z zaleceniami zawartymi
w instrukcji.
4. Nie wolno dotykaç ani obs∏ugiwaç urzàdzenia
mokrymi r´kami, majàc bose lub mokre stopy.
5. Nie zaleca si´ u˝ywania przed∏u˝aczy i rozga∏´-
ziaczy. JeÊli ch∏odziarka jest zainstalowana mi´-
dzy meblami nale˝y zwróciç uwag´, aby kabel
zasilajàcy nie by∏ przygnieciony lub zagi´ty.
6. Nie wolno ciàgnàç kabla lub urzàdzenia w celu
wyciàgni´cia wtyczki z kontaktu, jest to bardzo
niebezpieczne.
7. Nie wolno dotykaç wewn´trznych cz´Êci ch∏o-
dzàcych, szczególnie mokrymi r´kami, gdy˝
mo˝na si´ poparzyç lub zraniç. Nie nale˝y
wk∏adaç do ust kostek lodu zaraz po wyj´ciu
ich z zamra˝arki, gdy˝ mo˝na si´ zraniç.
8. Przed przystàpieniem do czyszczenia ch∏odziarki
nale˝y od∏àczyç urzàdzenie od êród∏a zasilania
(wyciàgajàc wtyczk´ lub wy∏àczajàc g∏ówny
bezpiecznik w mieszkaniu), nie wystarczy prze-
kr´ciç termostatu do pozycji q w celu od∏àcze-
nia urzàdzenia od zasilania.
9. JeÊli ch∏odziarka ma zastàpiç ch∏odziark´ starsze-
go typu zaopatrzonà w zamek zatrzaskowy lub
rygiel, przed wyrzuceniem urzàdzenia nale˝y
koniecznie usunàç lub zniszczyç zamek. Dzi´ki
temu unikniemy ewentualnego nieszcz´Êliwego
wypadku wskutek przypadkowego zamkni´cia
bawiàcych si´ dzieci wewnàtrz urzàdzenia.
10. W przypadku awarii, nale˝y przed wezwaniem
specjalisty z serwisu przeczytaç rozdzia∏ „Ewen-
tualne problemy” w celu usuni´cia ewentualnej
usterki. Nie nale˝y samodzielnie przeprowa-
dzaç ˝adnych dalszych prac, szczególnie przy
mechanizmach wewn´trznych urzàdzenia.
˚eby zapewniç prawid∏owe funkcjonowanie
i niewielkie zu˝ycie pràdu, istotne jest, aby
instalacja zosta∏a dokonana prawid∏owo.
Wentylacja
Agregat wydziela ciep∏o i dlatego wymaga dobrej
wentylacji. Urzàdzenie nie powinno byç wystawione
na bezpoÊrednie dzia∏anie s∏oƒca, staç obok ku-
chenki elektrycznej i tym podobnych. Nie nadajà
si´ równie˝ pomieszczenia ze s∏abà wentylacjà.
Urzàdzenie nale˝y wi´c zainstalowaç w pomie-
szczeniu z otworem (okno lub drzwi balkonowe)
zapewniajàcym wymagany przewiew. Pomieszcze-
nie nie mo˝e byç zbyt wilgotne. Nale˝y uwa˝aç,
aby podczas instalacji nie zastawiç ani nie zas∏oniç
kratek zapewniajàcych dobrà wentylacj´ urzàdzenia.
Z dala od ciep∏a
Urzàdzenia nale˝y umieÊciç w miejscu nie wystawio-
nym bezpoÊrednio na dzia∏anie s∏oƒca, a tak˝e
z dala od kuchenki i tym podobnych.
Na p∏askim
Urzàdzenie musi staç równo na p∏askim pod∏o˝u;
jeÊli pod∏oga nie jest równa, mo˝na wyregulowaç
ustawienie urzàdzenia przy pomocy specjalnych
nó˝ek znajdujàcych si´ z przodu.
Pod∏àczenie elektryczne
i uziemienie
Przed pod∏àczeniem elektrycznym nale˝y sprawdziç,
czy napi´cie wskazane na tabliczce znamionowej,
znajdujàcej si´ u do∏u po lewej stronie obok po-
jemnika na warzywa, odpowiada napi´ciu w insta-
lacji domowej, oraz czy gniazdko ma prawid∏owe
uziemienie zgodne z prawem o bezpieczeƒstwie
instalacji 46/90. JeÊli brakuje uziemienia, produ-
cent nie bierze na siebie ˝adnej odpowiedzialnoÊci.
Nie nale˝y u˝ywaç rozga∏´ziaczy ani wtyczek
adaptacyjnych.
Napi´cie jest niewystarczajàce?
èród∏o zasilania powinno byç w stanie znieÊç ma-
ksymalne obcià˝enie mocy urzàdzenia, wskazanej
na tabliczce znamionowej znajdujàcej si´ u do∏u
po lewej stronie, obok pojemnika na warzywa.
Przed pod∏àczeniem elektrycznym
W celu zapewnienia prawid∏owego funkcjonowa-
nia, po przetransportowaniu ustawiç urzàdzenie
pionowo i odczekaç co najmniej 3 godziny przed
w∏àczeniem go do gniazdka.
4
INSTALACJA
11. Nie nale˝y u˝ywaç urzàdzeƒ elektrycznych we-
wnàtrz komory do przechowywania ˝ywnoÊci,
je˝eli nie sà one zalecane przez producenta.
12. Ch∏odziarka zawierajàca gaz cyklopentan
w gàbce izolacyjnej i ewentualnie gaz R600a
(izobutan) w obiegu ch∏odzàcym, po zakoƒ-
czeniu ˝ywotnoÊci, musi zostaç oczyszczona ze
szkodliwych czynników przed wyrzuceniem na
Êmietnik. CzynnoÊç ta musi byç wykonana
przez przeszkolonego technika.
Komora s∏u˝àca do zamra˝ania
i przechowywania produktów
Komora s∏u˝àce do
przechowywania produktów
Panel sterowania
z kontrolkà
Odprowadzanie wody
z rozmra˝ania
Panel sterowania
Termostat „a”
Reguluje w sposób automatyczny temperatur´ we-
wnàtrz komory ch∏odziarki. Przekr´cenie pokr´t∏a
od pozycji 1 do pozycji 3 pozwala na uzyskanie co-
raz ni˝szej temperatury. W celu regulowania termo-
statu nale˝y przekr´ciç pokr´t∏o przy u˝yciu monety.
Zielona kontrolka „b”
Zapalona lampka (przesunàç wy∏àcznik w prawo)
wskazuje, ˝e urzàdzenie jest pod∏àczone do sieci
zasilajàcej. Przesuwajàc wy∏àcznik w lewo (zielona
lampka zgaszona) od∏àczamy urzàdzenie od êród∏a
zasilania.
˚ó∏ta kontrolka „c”
Kiedy ˝ó∏tka lampka jest zapalona (przesunàç wy-
∏àcznik w lewo), agregat pracuje w sposób ciàg∏y
w celu uzyskania niskiej temperatury niezb´dnej
do szybkiego zamra˝ania Êwie˝ych produktów. Po
przesuni´ciu wy∏àcznika w prawo (˝ó∏ta lampka zga-
szona) zamra˝anie odbywa si´ wed∏ug ustawienia
termostatu.
Czerwona kontrolka „d”
Zapala si´, gdy temperatura w komorze zamra˝arki
jest zbyt wysoka i nie pozwala na prawid∏owe
przechowywanie zamro˝onych produktów.
5
ZAPOZNANIE SI¢ Z URZÑDZENIEM
A
B
C
D
UWAGA!
W celu zapewnienia prawid∏owego funkcjo-
nowania, po przetransportowaniu nale˝y
ustawiç urzàdzenie pionowo i odczekaç ok.
3 godziny przed pod∏àczeniem go do pràdu.
Aby ch∏odziarka funkcjonowa∏a prawid∏owo
i nie zu˝ywa∏a nadmiernie energii elektrycz-
nej nale˝y ustawiç termostat na tempera-
turze Êredniej.
Po pod∏àczeniu urzàdzenia do sieci elektrycznej
nale˝y upewniç si´ czy zielona lampka „c” Êwieci si´,
a nast´pnie w∏àczyç ˝ó∏tà lampk´. Po zgaÊni´ciu
czerwonej lampki nale˝y wy∏àczyç ˝ó∏tà lampk´:
od tej chwili urzàdzenie mo˝e byç u˝ywane.
6
URUCHOMIENIE URZÑDZENIA
Urzàdzenie oznaczone symbolem ✱✱✱ pozwala
na szybkie zamra˝anie produktów oraz na przecho-
wywanie przez d∏u˝szy czas produktów zamro˝o-
nych. Pierwsza szuflada od góry jest przeznaczona
zarówno do zamra˝ania Êwie˝ych produktów, jak
i przechowywania produktów ju˝ zamro˝onych.
Pozosta∏e szuflady sà przeznaczone do przechowy-
wania produktów.
Zamra˝anie Êwie˝ych
produktów ˝ywnoÊciowych
W celu odpowiedniego przygotowania produktów
przeznaczonych do zamro˝enia zaleca si´ skorzy-
stanie ze specjalnego poradnika.
W celu zamra˝ania nale˝y w∏àczyç ˝ó∏tà lampk´,
a nast´pnie umieÊciç produkty przeznaczone do
zamro˝enia w górnej szufladzie, uwa˝ajàc aby do-
tyka∏y w miar´ mo˝liwoÊci do powierzchni ch∏o-
dzàcych, a nie dotyka∏y do innych, ju˝ zamro˝onych
produktów.
Uwaga: nigdy nie nale˝y zamra˝aç iloÊci wi´kszej
od podanej na tabliczce znamionowej. Umieszcze-
nie w zamra˝arce du˝ej iloÊci produktów do za-
mro˝enia mo˝e spowodowaç podwy˝szenie si´
temperatury (zapala si´ czerwona lampka), co
mo˝e ujemnie wp∏ynàç na konserwacj´ produk-
tów. Po 24 godzinach proces zamra˝ania jest za-
koƒczony, nale˝y wy∏àczyç ˝ó∏tà lampk´.
Uwaga: nale˝y pami´taç o zgaszeniu lampki, aby
uniknàç niepotrzebnego zu˝ycia energii.
Nale˝y pami´taç, ˝e produkt rozmro˝ony, nawet
tylko cz´Êciowo, nie mo˝e byç powtórnie zamro˝o-
ny: nale˝y go ugotowaç w celu spo˝ycia (w ciàgu
24 godzin) lub powtórnego zamro˝enia. Podczas
zamra˝ania nie nale˝y otwieraç zamra˝arki. Aby
osiàgnàç optymalne zamro˝enie, a nast´pnie roz-
mro˝enie, zaleca si´ podzieliç ˝ywnoÊç na ma∏e
porcje, zapewniajàc szybkie i jednolite mro˝enie.
Na opakowaniach zaznaczcie zawartoÊç i dat´
mro˝enia.
Przechowywanie
Aby produkty przechowywa∏y si´ prawid∏owo, nie
nale˝y nigdy ustawiaç termostatu na pozycji poni-
˝ej 1, niezale˝nie od temperatury otoczenia.
Przy temperaturze do 25–27°C nale˝y ustawiç ter-
mostat na pozycji 1 lub 2, a przy temperaturze
otoczenia do 32°C pomi´dzy 2 i 3. Maksymalny
czas przechowywania produktów jest podany
w tabeli „Wskazówki dotyczàce u˝ytkowania
komory zamra˝alnika”.
Nale˝y zawsze ÊciÊle przestrzegaç zaleceƒ poda-
nych na opakowaniach mro˝onek, w przypadku
ich braku mro˝onk´ mo˝na przechowywaç maksy-
malnie przez 3 miesiàce od daty zakupu. Kupujàc
mro˝onk´ nale˝y upewniç si´, ˝e by∏a ona prawi-
PRAWID¸OWE U˚YTKOWANIE URZÑDZENIA
Przed przystàpieniem do czyszczenia nale˝y
bezwzgl´dnie od∏àczyç urzàdzenie od sieci
zasilajàcej (wyjmujàc wtyczk´ lub wy∏àczajàc
g∏ówny bezpiecznik).
Rozmra˝anie
Nie nale˝y pos∏ugiwaç si´ narz´dziami w celu
przyspieszenia procesu rozmra˝ania, poza
zalecanymi przez producenta.
Od czasu do czasu nale˝y usunàç szron z p∏yt za-
mra˝arki. Uwaga: nie nale˝y w tym celu pos∏ugiwaç
si´ zaostrzonymi, metalowymi narz´dziami, które
mog∏yby spowodowaç przedziurawienie obiegu
ch∏odzàcego, prowadzàc do nieodwracalnych uszko-
dzeƒ ca∏ego urzàdzenia, tylko u˝yç specjalnie do
tego celu przeznaczonej plastikowej skrobaczki b´-
dàcej w wyposa˝eniu.
W celu rozmro˝enia zamra˝arki (nale˝y przepro-
wadzaç raz lub dwa razy do roku) nale˝y zgasiç
zielonà lampk´ i pozostawiç otwarte drzwiczki, a˝
do ca∏kowitego roztopienia si´ szronu.
W celu przyspieszenia procesu rozmra˝ania mo˝na
wstawiç do Êrodka zamra˝arki jeden lub kilka
pojemników z letnià wodà.
Zamro˝one produkty zawinàç w papier gazetowy
i umieÊciç je w drugiej lodówce lub w ch∏odnym
miejscu.
Urzàdzenie jest wyposa˝one w system odprowadza-
nia wody „D” przedstawiony na rys 1.
Nast´pnie wymyç i wytrzeç wn´trze.
7
KONSERWACJA
d∏owo przechowywana i ˝e opakowanie nie jest
uszkodzone. Aby jakoÊç przechowywanego pro-
duktu nie uleg∏a zmianie nale˝y umieÊciç go
w odpowiednim opakowaniu i jak najszybciej w∏o˝yç
do zamra˝arki. Gdyby na opakowaniu by∏y Êlady
wilgoci lub wybrzuszenia, istnieje mo˝liwoÊç, ˝e
mro˝onka by∏a przechowywana w niew∏aÊciwej
temperaturze i uleg∏a zepsuciu.
Ârodki ostro˝noÊci i ogólne
zalecenia
W trakcie zamra˝ania produktów nie nale˝y do-
k∏adaç nowych, Êwie˝ych produktów, zaleca si´ jak
najrzadziej otwieraç drzwi zamra˝arki. W zamra-
˝arce nie nale˝y przechowywaç butelek zawierajà-
cych p∏yny, zw∏aszcza napojów gazowanych.
Zamarzajàcy p∏yn mo˝e rozsadziç butelk´. Nie
nale˝y dotykaç, w szczególnoÊci mokrymi r´kami,
powierzchni ch∏odzàcych ani braç do ust kostek
lodu dopiero co wyj´tych z zamra˝arki gdy˝ mo˝na
si´ zraniç. W przypadku przerwy w dostawie
pràdu, doskona∏a izolacja cieplna urzàdzenia za-
pewnia 12-godzinnà ochron´ produktów ˝ywno-
Êciowych przed rozmro˝eniem pod warunkiem nie
otwierania drzwi. W przypadku, gdy przerwa w do-
stawie energii elektrycznej przed∏u˝a si´ zamro-
˝one produkty nale˝y spo˝yç w jak najkrótszym
czasie. W przypadku produktów surowych zaleca
si´ natychmiast je ugotowaç celem ponownego
zamro˝enia. Lód wytwarzany w zamra˝arce ma
bardzo niskà temperatur´, w przypadku kontaktu
ze skórà mo˝e spowodowaç oparzenia lub rany.
rys. 1
W wielu przypadkach mo˝na zaoszcz´dziç
czas i pieniàdze. W przypadku zaobserwo-
wania zak∏óceƒ w pracy zamra˝arki, przed
wezwaniem specjalisty z serwisu nale˝y po-
stàpiç zgodnie z poni˝szymi wskazówkami:
Zielona kontrolka nie Êwieci si´
Nale˝y sprawdziç, czy:
jest zasilanie, czy nie nastàpi∏a przerwa w
dostawie energii elektrycznej;
bezpiecznik w mieszkaniu nie zosta∏ wy∏àczony;
wtyczka jest prawid∏owo w∏o˝ona do kontaktu;
gniazdko sieciowe nie jest uszkodzone – w celu
sprawdzenia nale˝y pod∏àczyç do niego inne,
na pewno sprawne urzàdzenie.
Czerwona kontrolka Êwieci si´
Nale˝y sprawdziç, czy:
termostat ustawiony jest na w∏aÊciwej pozycji;
urzàdzenie nie jest ustawione za blisko êród∏a
ciep∏a;
warstwa szronu na wewn´trznych Êcianach nie
jest zbyt gruba.
Agregat pracuje bez przerwy
Nale˝y sprawdziç, czy:
˝ó∏ta lampka nie jest zapalona (po jej w∏àcze-
niu agregat pracuje ciàgle);
termostat ustawiony jest na w∏aÊciwej pozycji.
Urzàdzenie nadmiernie ha∏asuje
Nale˝y sprawdziç, czy:
ch∏odziarka stoi na p∏askim pod∏o˝u;
nie jest zainstalowana mi´dzy przedmiotami,
które wibrujàc ha∏asujà;
gaz ch∏odzàcy wytwarza lekki ha∏as, tak˝e gdy
agregat nie pracuje (nie jest to wadà).
JeÊli po wszystkich kontrolach urzàdzenie nie
dzia∏a i usterka nie znika, nale˝y zwróciç si´ do
najbli˝szego serwisu, podajàc nast´pujàce infor-
macje: typ usterki, model (Mod.) i numery (S/N)
znajdujàce si´ na tabliczce znamionowej umiesz-
czonej po lewej stronie obok pojemników na
warzywa (patrz poni˝szy rysunek).
W ˝adnym wypadku nie nale˝y wzywaç nie
autoryzowanych monterów ani zgadzaç si´
na zastàpienie cz´Êci cz´Êciami nie oryginal-
nymi.
8
EWENTUALNE PROBLEMY
Czyszczenie
Przed przystàpieniem do czyszczenia nale˝y bez-
wzgl´dnie od∏àczyç urzàdzenie od sieci zasilajàcej
(wyjmujàc wtyczk´ z kontaktu lub wy∏àczajàc g∏ów-
ny bezpiecznik).
Zamra˝ark´ nale˝y czyÊciç okresowo, u˝ywajàc do
tego celu ciep∏ej wody z dodatkiem sody oczysz-
czonej. Nie nale˝y u˝ywaç Êrodków zawierajàcych
substancje Êcierne, detergentów lub myde∏. Na
zakoƒczenie do sp∏ukania powierzchni nale˝y u˝yç
czystej wody, a nast´pnie wytrzeç je do sucha.
Po wykonaniu powy˝szych czynnoÊci nale˝y zapaliç
zielonà lampk´ i ustawiç termostat na ˝àdanej
pozycji. Po 2–3 godzinach pracy urzàdzenia
mo˝na w∏o˝yç do Êrodka zamro˝one produkty.
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE WYKORZYSTANIA ZAMRA˚ARKI
Produkt Opakowanie Czas Czas prze- Czas
„kruszenia” chowywania rozmra˝ania
(dni) (miesiàce)
Mi´sa i ryby
Pieczeƒ wo∏owa owinàç w foli´ aluminiowà 2–3 9–10 niekonieczne
i sztuka mi´sa
Jagni´ owinàç w foli´ aluminiowà 1–2 6 niekonieczne
Pieczeƒ wieprzowa owinàç w foli´ aluminiowà 1 6 niekonieczne
Pieczona i gotowana owinàç w foli´ aluminiowà 1 8 niekonieczne
ciel´cina
Befsztyki i sma˝one kotlety ka˝dy kotlet owinàç w foli´ 6 niekonieczne
wieprzowe i ciel´ce polietylenowà, a nast´pnie w foli´
aluminiowà zawinàç od 4 do 6
tak opakowanych kotletów
Kotlety z jagni´cia ka˝dy kotlet owinàç w foli´ 6 niekonieczne
i wo∏owe polietylenowà, a nast´pnie w foli´
aluminiowà zawinàç od 4 do 6
tak opakowanych kotletów
Mi´so mielone w aluminiowych pojemnikach Êwie˝o 2 powoli w ch∏odziarce
z przykrywkà z polietylenu zmielone
Serca i wàtróbka w torebkach polietylenowych 3 niekonieczne
Kie∏basy folia aluminiowa lub polietylenowa 2 w zale˝noÊci
od przeznaczenia
Kurczak i indyk owinàç w foli´ aluminiowà 1–3 9 powoli w ch∏odziarce
Kaczka i g´Ê folia aluminiowa 1–4 6 powoli w ch∏odziarce
Ba˝ant, kuropatwa, folia aluminiowa 1–3 9 powoli w ch∏odziarce
dzika kaczka
Królik i zajàc folia aluminiowa 3–4 6 powoli w ch∏odziarce
Jeleƒ, sarna folia aluminiowa lub polietylenowa 5–6 9 powoli w ch∏odziarce
Wi´ksze ryby folia aluminiowa lub polietylenowa 4–6 powoli w ch∏odziarce
Mniejsze ryby w torebkach polietylenowych 2–3 niekonieczne
Skorupiaki w torebkach polietylenowych 3–6 niekonieczne
Mi´czaki w plastikowych lub aluminiowych 3 powoli w ch∏odziarce
pojemnikach, przykrytych warstwà
soli z wodà
Gotowane ryby folia aluminiowa lub polietylenowa 12 w goràcej wodzie
Sma˝one ryby w torebkach polietylenowych 4–6 bezpoÊrednio
na patelni
9
10
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE WYKORZYSTANIA ZAMRA˚ARKI
Produkt Przygotowanie Czas blan- Opakowanie Czas prze- Czas
szowania chowywania rozmra˝ania
(min) (miesiàce)
Owoce i warzywa
Jab∏ka i gruszki obraç ze skórki i pokroiç 2 w pojemnikach 12 powoli
na ma∏e kawa∏ki (zalane w syropie) w ch∏odziarce
Morele, brzoskwinie, usunàç pestki 1–2 w pojemnikach 12 powoli
czereÊnie i Êliwki i obraç ze skórki (zalane w syropie) w ch∏odziarce
Truskawki, je˝yny oczyÊciç, umyç i po- w pojemnikach 10–12 powoli
i czarna jagoda zostawiç do osuszenia (w cukrze) w ch∏odziarce
Gotowane owoce pokroiç, zagotowaç, w pojemnikach, 12 powoli
przetrzeç dodajàc cukier (10%) w ch∏odziarce
Soki owocowe owoce umyç, w pojemnikach, 10–12 powoli
pokroiç i rozgniataç cukier do smaku w ch∏odziarce
Kalafior usunàç liÊcie, podzieliç 2 w torebkach 12 niekonieczne
na drobne ró˝yczki, polietylenowych
blanszowaç w wodzie
z dodatkiem soku
z cytryny
Kapusta i brukselka oczyÊciç i umyç, 1–2 w torebkach 10–12 w temp. pokojowej
podzieliç na drobne polietylenowych
kawa∏ki
Groszek zielony wy∏uskaç i umyç 2 w torebkach 12 niekonieczne
polietylenowych
Fasolka szparagowa umyç i pokroiç 3 w torebkach 10–12 niekonieczne
na drobne kawa∏eczki polietylenowych
Marchew, obraç ze skórki, umyç 3–4 w torebkach 12 niekonieczne
papryka i rzepa i pokroiç w plastry polietylenowych
Grzyby i szparagi umyç i pokroiç 3–4 w torebkach 6 w temp. pokojowej
lub pojemnikach
Szpinak umyç i posiekaç 2 w torebkach 12 w temp. pokojowej
polietylenowych
Warzywa ró˝ne umyç i pociàç na 3 w torebkach, 6–7 w temp. pokojowej
na zup´ drobne kawa∏eczki ma∏e porcje
11
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE WYKORZYSTANIA ZAMRA˚ARKI
Produkt Przygotowanie Czas blan- Opakowanie Czas prze- Czas
szowania chowywania rozmra˝ania
(min) (miesiàce)
Inne produkty ˝ywnoÊciowe
Chleb w torebkach 4 w temperaturze
polietylenowych pokojowej
i w piekarniku
Ciasta w folii 6 w temperaturze
polietylenowej pokojowej, nast´p-
nie w piekarniku
w temp. 100/200°C
Âmietana w plastikowych 6 w temperaturze
pojemnikach pokojowej lub
w ch∏odziarce
Mas∏o w oryginalnym 6 w ch∏odziarce
opakowaniu,
zawini´tym w foli´
aluminiowà
Potrawy gotowane poporcjowane 3–6 w temperaturze
lub zupa jarzynowa w plastikowych pokojowej lub
lub szklanych goràcej wodzie
pojemnikach
Jajka zamra˝aç bez 10 w temperaturze
skorupki w ma∏ych pokojowej lub
pojemnikach w ch∏odziarce
Merloni Elettrodomestici spa
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool BF 101/B instrukcja

Typ
instrukcja