Electrolux ER6825D Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
2222 223-62
I N F O
CH¸ODZIARKO – ZAMRA˚ARKA
ER 6825 D
INSTRUKCJA OBS¸UGI
2
ZALECENIA WWST¢PNE
Przed uuruchomieniem uurzàdzenia nnale˝y ddok∏adnie zzapoznaç ss zz iinstrukcjà oobs∏ugi, kktóra ppowinna zzostaç
zachowana pprzez cca∏y cczas uu˝ytkowania. WW wwypadku ssprzeda˝y uurzàdzenia llub ppozostawienia ggo ww ddomu ww
razie pprzeprowadzki iinstrukcj´ nnale˝y pprzekazaç nnowemu uu˝ytkownikowi, aaby mmóg∏ zzapoznaç ss zz zzasadami
bezpieczeƒstwa ii ffunkcjonowania zzakupionego ssprz´tu.
JeÊli uurzàdzenie wwyposa˝one ww ddrzwi mmagnetyczne mma zzastàpiç sstary ssprz´t zz ddrzwiami llub wwiekiem
spr´˝ynowym ((zatrzask), nnale˝y rrozmontow zzatrzask pprzed wwyrzuceniem ssprz´tu. WW pprzeciwnym rrazie
móg∏by oon sstanowiç zzagro˝enie ddla ddzieci.
Przed zzainstalowaniem ii rrozpocz´ciem uu˝ytkowania nnale˝y ddokadnie zzapoznaç ssi´ zz nni˝ej ppodanymi
zaleceniami, mmajàcymi nna ccelu zzapewnienie bbezpieczeƒstwa.
Ogólne zzasady
bezpieczeƒstwa
Urzàdzenie przeznaczone jest wy∏àcznie do
u˝ytku osób doros∏ych. Nie wolno pozwalaç
dzieciom na manipulowanie elementami
sterujàcymi ani bawienie si´ urzàdzeniem.
Niebezpieczna jest zmiana parametrów
technicznych lub jakiekolwiek modyfikacje
urzàdzenia.
Przed przystàpieniem do czyszczenia i
konserwacji urzàdzenia nale˝y je wy∏àczyç z
zasilania.
Urzàdzenie jest ci´˝kie i nale˝y przemieszczaç je
ostro˝nie.
Nie nale˝y jeÊç lodów wyj´tych bezpoÊrednio z
zamra˝arki, gdy˝ grozi to odmro˝eniami.
Serwis // NNaprawy
Wszelkie interwencje elektryczne mogà byç
wykonywane tylko przez uprawnionego
elektromontera.
Naprawy serwisowe mogà byç dokonywane
wy∏àcznie przez autoryzowane placówki, a do
napraw u˝ywa si´ tylko oryginalnych cz´Êci
zamiennych.
Pod ˝adnym pozorem nie wolno samodzielnie
naprawiaç urzàdzenia. Naprawy przeprowadzone
przez osoby nieuprawnione mogà spowodowaç
jeszcze powa˝niejsze uszkodzenia. W wypadku
niesprawnego dzia∏ania urzàdzenia nale˝y
zwróciç si´ do autoryzowanej placówki
serwisowej i zawsze ˝àdaç oryginalnych cz´Êci
zamiennych.
U˝ytkowanie
Domowy sprz´t ch∏odniczy przeznaczony jest
wy∏àcznie do przechowywania produktów
˝ywnoÊciowych.
Urzàdzenie najlepiej pracuje w temperaturze
otoczenia +18°C – +43°C (klasa T); +18°C –
+38°C (klasa ST); +16°C – +32°C (klasa N);
+10°C – +32°C (klasa SN). Klasa urzàdzenia
podana jest na tabliczce znamionowej.
Uwaga: je˝eli temperatura otoczenia nie mieÊci
si´ w podanych zakresach, nale˝y przestrzegaç
nast´pujàcych zaleceƒ:
JeÊli temperatura spada poni˝ej poziomu
minimalnego, temperatura mro˝enia w
zamra˝arce nie mo˝e byç zapewniona. Zaleca
si´ jak najszybciej skonsumowaç
przechowywanà ˝ywnoÊç.
Raz rozmro˝one produkty nie powinny byç
ponownie zamra˝ane.
Przechowywanie i zamra˝anie produktów
˝ywnoÊciowych powinno odbywaç si´ zgodnie ze
wskazówkami podanymi przez producenta.
We wn´trzu urzàdzenia ch∏odniczego
przebiegajà kana∏y z czynnikiem ch∏odzàcym. Ich
przek∏ucie mo˝e spowodowaç nieodwracalne
uszkodzenie urzàdzenia i zepsucie si´
produktów ˝ywnoÊciowych. NIE NALE˚Y
U˚YWAå OSTRYCH PRZYRZÑDÓW do
usuwania szronu lub lodu. Szron mo˝na usunàç
specjalnà plastikowà ∏opatkà. Pod ˝adnym
pozorem nie wolno odrywaç powsta∏ego lodu.
Mo˝na go usunàç tylko przez rozmro˝enie,
zgodnie z ni˝ej podanymi instrukcjami.
Do zamra˝arki nie nale˝y wk∏adaç butelek z
napojami gazowanymi i musujàcymi, gdy˝ mogà
one eksplodowaç uszkadzajàc urzàdzenie.
Instalacja
Podczas normalnego funkcjonowania niektóre
cz´Êci urzàdzenia ulegajà znacznemu
rozgrzaniu. Nale˝y zapewniç im swobodny
dop∏yw powietrza, w przeciwnym razie powsta∏e
uszkodzenie spowoduje zepsucie ˝ywnoÊci. Zob.
instrukcja.
Nale˝y uwa˝aç, aby urzàdzenie nie sta∏o na
przewodzie zasilajàcym.
Wa˝ne:
W razie uszkodzenia przewodu
zasilajàcego nale˝y zastàpiç go specjalnym
przewodem lub zespo∏em przy∏àczeniowym
dost´pnym u producenta lub w punkcie
serwisowym.
Elementy nagrzewajàce si´ nie powinny
znajdowaç si´ w zasi´gu r´ki. W miar´
mo˝liwoÊci nale˝y tak ustawiç urzàdzenie, aby
jego tylna cz´Êç by∏a zwrócona do Êciany.
W wyniku ewentualnego transportu w pozycji
poziomej, znajdujàcy si´ w spr´˝arce olej mo˝e
dostaç si´ do uk∏adu ch∏odzàcego. Przed
pod∏àczeniem urzàdzenia do sieci elektrycznej
zaleca si´ poczekaç przynajmniej dwie godziny,
aby olej sp∏ynà∏ ponownie do spr´˝arki.
3
SPIS TTREÂCI
Zalecenia wwst´pne
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2
U˝ytkowanie
– Czyszczenie wn´trza – Uruchomienie – Regulacja temperatury – . . . . . . . . . . . . . . . . .
Przechowywanie produktów ˝ywnoÊciowych w ch∏odziarce – Zamra˝anie Êwie˝ej ˝ywnoÊci – . . . . . . .
Przechowywanie mro˝onek – Rozmra˝anie – Przygotowanie kostek lodu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4
U˝ytkowanie
/ Pó∏ki przenoÊne – Rozmieszczenie pó∏ek drzwiowych/
Zalecenia
/ Zalecenia dotyczàce
przechowywania ˝ywnoÊci w ch∏odziarce – Zalecenia dotyczàce zamra˝ania - . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Czas Przechowywania mro˝onek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5
Zalecenia //
Zalecenia dotyczàce przechowywania mro˝onek –
Konserwacja // .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..
Okresowe czyszczenie – Przerwy w u˝ytkowaniu – Wymiana ˝arówki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6
Konserwacja
– Rozmra˝anie /
Serwis // NNaprawy ii ccz´Êci zzamienne
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7
Parametry ttechniczne // IInstalacja
– Ustawienie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8
Instalacja
Pod∏àczenie do sieci elektrycznej – Tylne elementy dystansowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9
Instalacja
– Zmiana kierunku otwierania drzwi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10
Ochrona ÊÊrodowiska
Urzàdzenie tto nnie zzawiera ggazów sszkodliwych ddla
warstwy oozonowej. DDotyczy tto zzarówno uukadu
chodzàcego jjak mmateriaów iizolacyjnych.
Urzàdzenia nnie mmo˝na uusuwaç rrazem zz iinnymi
odpadami mmiejskimi. NNie wwolno nniszczyç uukadu
chodzàcego, zzwaszcza ww ppobli˝u wwymiennika
ciep∏a. IInformacji nna ttemat wwaÊciwych ssk∏adowisk
udzielajà ww∏adze llokalne.
Zastosowane ww ttym uurzàdzeniu mmateria∏y zze zznakiem
nadajà ss ddo pponownego wwykorzystania.
2222 223-62
10
Zmiana kkierunku ootwierania ddrzwi
Nale˝y wy∏àczyç urzàdzenie z sieci elektrycznej.
Zmiana kierunku otwierania drzwi wymaga
nast´pujàcych czynnoÊci:
1. Wyjàç dolny zawias (1) wraz z nó˝kà (2).
2. Odkr´ciç nó˝k´ lewà (3) i przykr´ciç jà po
przeciwnej stronie.
3. Zdjàç dolne drzwi z zawiasu Êrodkowego (H),
nast´pnie odkr´ciç zawias.
4. Zdjàç górne drzwi ze sworznia (G), odkr´ciç
sworzeƒ i zamocowaç odpowiednio w zawiasie
po przeciwnej stronie.
5. Usunàç dwie zaÊlepki maskujàce otwory na
sworznie zawiasów i umocowaç je po przeciwnej
stronie.
6. Zamocowaç po przeciwnej stronie górne drzwi i
zawias Êrodkowy.
7. Zamocowaç dolny zawias (1) i nó˝k´ (2) po
przeciwnej stronie.
8. Odkr´ciç uchwyty. Przek∏uç zaÊlepki przy
pomocy ostrego narz´dzia, zamocowaç uchwyty
po przeciwnej stronie.
Zakryç pozosta∏e po uchwytach otwory
zaÊlepkami znajdujàcymi si´ w opakowaniu z
dokumentacjà.
˚eby wyrównaç ustawienie drzwi, wystarczy
obluzowaç wkr´ty Êrodkowego zawiasu (H) i
uregulowaç go w p∏aszczyênie poziomej (zob. rys.).
Uwaga:
Po pprze∏o˝eniu ddrzwi nnale˝y ssprawdziç, cczy
wszystkie ÊÊruby ssà ddobrze ddokr´cone ii cczy
uszczelka mmagnetyczna ww∏aÊciwie pprzylega ddo
szafki. JJe˝eli ttemperatura ootoczenia jjest nniska ((np.
zimà) ii uuszczelka pprzylega nniedok∏adnie, mmo˝na
poczekaç nna jjej ppowrót ddo nnaturalnego sstanu llub
przyspieszyç tten pproces, oogrzewajàc wwymagajàcy
tego oodcinek zzwyk∏à ssuszarkà ddo ww∏osów.
G
H
PR228
D715 PIED/M
1
2
3
4
Przechowywanie pproduktów
˝ywnoÊciowych ww cch∏odziarce
Prawid∏owe przechowywanie produktów wymaga
przestrzegania nast´pujàcych zasad:
Nie wolno przechowywaç w ch∏odziarce ciep∏ej
˝ywnoÊci i parujàcych p∏ynów
˚ywnoÊç powinna byç przykryta lub opakowana,
zw∏aszcza jeÊli wydziela silny zapach
Nale˝y rozmieÊciç produkty w sposób
umo˝liwiajàcy swobodny przep∏yw powietrza
Czyszczenie wwn´trza
Przed rozpocz´ciem u˝ytkowania nowego
urzàdzenia nale˝y umyç starannie jego wn´trze i
wszystkie akcesoria letnià wodà z ∏agodnym
detergentem, w celu usuni´cia zapachu typowego
dla fabrycznie nowego wyrobu, a nast´pnie
dok∏adnie osuszyç mi´kkà szmatkà.
Nie nnale˝y uu˝ywaç ddetergentów ii ÊÊrodków
szorujàcych, mmogàcych uuszkodziç ppowierzchni´
urzàdzenia.
Regulacja ttemperatury
Regulacja temperatury odbywa si´ automatycznie.
Przestawienie pokr´t∏a termostatu na ni˝szà wartoÊç
powoduje wzrost temperatury wewn´trznej.
Temperatura spada wraz z przestawieniem pokr´t∏a
na wy˝szà wartoÊç.
W∏aÊciwy wybór temperatury uzale˝niony jest od
nast´pujàcych czynników:
temperatury otoczenia
cz´stotliwoÊci otwierania drzwi
iloÊci przechowywanej ˝ywnoÊci
lokalizacji urzàdzenia.
Ustawienie ttemperatury ww ppozycji ppoÊredniej jjest
zalecane pprzy nnormalnym uu˝ywaniu ssprz´tu.
Wa˝ne:
JeÊli ttemperatura ootoczenia jjest wwysoka llub
urzàdzenie jjest mmaksymalnie wwype∏nione ii
ustawione nna nnajni˝szà ttemperatur´, uurzàdzenie
b´dzie ppracowaç bbez pprzerwy ppowodujàc
gromadzenie ss llodu nna ttylnej ÊÊcianie. WW ttym
wypadku nnale˝y pprzestawiç ppokr´t∏o ttermostatu nna
ni˝szà wwartoÊç, uumo˝liwiajàc ssamoczynne
rozmra˝anie ii oobni˝ajàc zzu˝ycie eenergii.
U˚YTKOWANIE
Uruchomienie
Pod∏àczyç wtyczk´ do gniazda sieci zasilajàcej
Przekr´ciç pokr´t∏o termostatu w prawo, ustawiajàc
go w pozycji innej ni˝ “0” (STOP)
˚eby wy∏àczyç urzàdzenie, wystarczy ustawiç
pokr´t∏o termostatu w pozycji “0”.
Zamra˝anie ÊÊwie˝ej ˝˝ywnoÊci
Komora oznaczona 4 gwiazdkami jest
przeznaczona do d∏ugoterminowego przechowywania
mro˝onek i do zamra˝ania Êwie˝ej ˝ywnoÊci.
W celu zamro˝enia Êwie˝ej ˝ywnoÊci nie trzeba
koniecznie zmieniaç po∏o˝enia termostatu. ˚eby
przyspieszyç proces zamra˝ania, mo˝na ustawiç
pokr´t∏o termostatu na najni˝szà temperatur´,
pami´tajàc jednak, ˝e mo˝e to spowodowaç spadek
temperatury w ch∏odziarce poni˝ej 0°C. Gdy to
nastàpi, nale˝y przestawiç pokr´t∏o termostatu na
wy˝szà temperatur´.
˚ywnoÊç przeznaczonà do zamro˝enia nale˝y
umieÊciç na górnym poziomie komory zamra˝arki.
Przygotowanie kkostek llodu
W sk∏ad wyposa˝enia zamra˝arki wchodzi pojemnik
na lód w kostkach. Nale˝y wype∏niç go wodà i
umieÊciç w zamra˝arce.
Nie nnale˝y wwyjmowaç kkostek pprzy ppomocy
przedmiotów mmetalowych.
Rozmra˝anie
Mro˝onki lub zamro˝one produkty ˝ywnoÊciowe
przed spo˝yciem muszà zostaç rozmro˝one w
ch∏odziarce lub w temperaturze pokojowej, w
zale˝noÊci od czasu, jakim dysponujemy.
Niewielkie porcje ˝ywnoÊci mo˝na gotowaç równie˝
bezpoÊrednio po wyj´ciu ich z zamra˝arki, tj. bez
uprzedniego rozmra˝ania. W tym wypadku czas
gotowania b´dzie d∏u˝szy.
Przechowywanie mmro˝onek
Przed w∏o˝eniem ˝ywnoÊci do zamra˝arki w nowym
urzàdzeniu, lub po d∏u˝szej przerwie w jego pracy,
nale˝y uruchomiç urzàdzenie ustawiajàc pokr´t∏o w
pozycji najwy˝szego ch∏odzenia. Po up∏ywie
przynajmniej 2 godz. wróciç do pozycji normalnej.
Wa˝ne
W rrazie pprzypadkowego rrozmro˝enia,
spowodowanego nnp. bbrakiem eenergii eelektrycznej,
trwajàcego dd∏u˝ej nn cczas ppodany ww pparametrach
technicznych ((poz.: zzdolnoÊç uutrzymywania
temperatury), rrozmro˝ona ˝˝ywnoÊç mmusi zzostaç
szybko sspo˝yta llub nnatychmiast uugotowana ii ppo
ostudzeniu pponownie zzamro˝ona.
9
Pod∏àczenie ddo ssieci eelektrycznej
Przed pod∏àczeniem urzàdzenia nale˝y upewniç si´,
czy napi´cie i nat´˝enie podane na tabliczce
znamionowej sà zgodne z parametrami Paƒstwa
sieci zasilajàcej. Dopuszcza si´ +-6% odchylenia od
normy.
Przy innych wartoÊciach napi´cia nale˝y stosowaç
autotransformator o odpowiedniej mocy.
Urzàdzenie mmusi bb uuziemione.
Wtyczka przewodu zasilajàcego jest w tym celu
zaopatrzona w styk ochronny (uziemienie).
Je˝eli w Paƒstwa instalacji elektrycznej brak
uziemienia, to urzàdzenie musi zostaç pod∏àczone
przez uprawnionego elektromontera do odzielnej
instalacji uziemiajàcej, zgodnie z obowiàzujàcymi
przepisami bezpieczeƒstwa
W wwypadku nnieprzestrzegania ppowy˝szych
przepisów bbezpieczeƒstwa, pproducent uuchyla ss ood
wszelkiej oodpowiedzialnoÊci zza ppowsta∏e sszkody.
Urzàdzenie to spe∏nia wymagania
nast´pujàcych wytycznych EWG:
- 87/308 EEEC
z 2.06.87 dot. zak∏óceƒ RTV.
- 773/23 EEEC
19.02.73 (niskie napi´cie) i
póêniejsze nowelizacje.
- 89/336 EEEC
03.05.89 (kompatybilnoÊç
elektromagnetyczna) i póêniejsze nowelizacje.
PR60
A
45°
Tylne eelementy ddystansowe
W opakowaniu zawierajàcym dokumentacj´
urzàdzenia znajdujà si´ równie˝ dwa elementy
dystansowe, które nale˝y zamocowaç w otworach w
tylnej Êciance.
Umocowaç elementy dystansowe upewniajàc si´, ˝e
po∏o˝enie strza∏ki (A) jest zgodne z rys.
Nast´pnie przekr´ciç oba elementy o 45° (strza∏ka
“A” w pozycji pionowej), a˝ do ich wciÊni´cia.
5
Rozmieszczenie ppó∏ek ddrzwiowych
Aby umo˝liwiç przechowywanie artyku∏ów
spo˝ywczych ró˝nej wielkoÊci, pó∏ki mo˝na
umieszczaç na ró˝nych wysokoÊciach.
KolejnoÊç post´powania: pociàgnàç pó∏k´ zgodnie z
kierunkiem strza∏ki a˝ do obluzowania, umieÊciç na
˝àdanej wysokoÊci.
PR249
Pó∏ki pprzenoÊne
Wewn´trzne Êcianki ch∏odziarki wyposa˝one sà w
szereg prowadnic umo˝liwiajàcych dowolne
rozmieszczenie pó∏ek.
D040
ZALECENIA
Zalecenia ddotyczàce pprzechowywania
˝ywnoÊci ww cch∏odziarce
Podstawowe zalecenia:
Mi´so ((ka˝dego rrodzaju):
zawinàç w torebki z
tworzywa i umieÊciç na szklanej pó∏ce nad
pojemnikiem na warzywa.
Ze wwzgl´dów
bezpieczeƒstwa pprzechowywaç ww tten ssposób
najwy˝ej 11-2 ddni. Produkty uugotowane, cciep∏e
potrawy iitd.:
przykryç i umieÊciç na dowolnych
pó∏kach.
Owoce ii wwarzywa:
dok∏adnie umyç i
umieÊciç na dole, w szufladzie na warzywa.
Mas∏o ii ssery:
powinny byç umieszczone w
specjalnych szczelnych pojemnikach lub w
opakowaniach aluminiowych bàdê foliowych, aby
utrudniç dost´p powietrza.
Butelki zz mmlekiem:
powinny byç zamkni´te i
ustawione na specjalnej pó∏ce drzwiowej.
Banany,
ziemniaki, ccebula ii cczosnek, jje˝eli ssà nnieopakowane,
nie mmogà bb pprzechowywane ww cch∏odziarce.
Zalecenia ddotyczàce zzamra˝ania.
Optymalna realizacja procesu zamra˝ania wymaga
przestrzegania kilku poni˝szych zasad:
Maksymalna iloÊç artyku∏ów ˝ywnoÊciowych,
którà mo˝na zamroziç w ciàgu 24 godz., podana
jest na tabliczce znamionowej;
Proces zamra˝ania trwa 24 godziny. W tym
czasie nie wolno dok∏adaç kolejnych produktów
do zamro˝enia.
Podlegajàce zamro˝eniu produkty muszà byç
doskona∏ej jakoÊci, Êwie˝e i czyste;
Przed zamro˝eniem nale˝y podzieliç ˝ywnoÊç na
ma∏e porcje, co przyspiesza proces zamra˝ania
oraz umo˝liwia rozmra˝anie produktów w
˝àdanej iloÊci;
Produkty spo˝ywcze nale˝y zawijaç w foli´
aluminiowà lub polietylenowà, dbajàc, by
opakowanie by∏o przylegajàce i szczelne;
Czas PPrzechowywania mmro˝onek
10 -1210 -1210 -1210 -123-63-63-63-63-41-2
Symbole oznaczajà ró˝ne rodzaje produktów ˝ywnoÊciowych do zamro˝enia.
Cyfry oznaczajà okres przechowywania ka˝dego z produktów (w miesiàcach). Od jakoÊci produktów
˝ywnoÊciowych i od rodzaju ich wst´pnej obróbki przed zamro˝eniem zale˝y wybór górnej lub dolnej wartoÊci.
8
INSTALACJA
Ustawienie
Urzàdzenie powinno zostaç zainstalowane z dala od
takich êróde∏ ciep∏a jak kaloryfery, grzejniki wody czy
bezpoÊrednie dzia∏anie promieni s∏onecznych.
Ze wzgl´dów bezpieczeƒstwa nale˝y zapewniç
minimalny swobodny przep∏yw powietrza, zgodnie z
rys.
Urzàdzenie stojàce pod kuchennà szafkà wiszàcà
(rys. A).
Urzàdzenie wolno stojàce (rys. B).
Uwaga: nnie wwolno zzas∏aniaç ootworów
wentylacyjnych.
Regulacja obu nó˝ek urzàdzenia umo˝liwia jego
dok∏adne wypoziomowanie.
A
B
NP004
100 mm10 mm
10 mm
PARAMETRY TTECHNICZNE
Informacje techniczne znajdujà si´ na tabliczce znamionowej umieszczonej w urzàdzeniu po lewej stronie.
Model ER 6825 D
42
42
138
136
120*49,5*60
220-240/50
0,98
B
3
17
41
SN
PojemnoÊç brutto: zamra˝alnik (l)
PojemnoÊç brutto: ch∏odziarka (l)
PojemnoÊç netto: ch∏odziarka (l)
Wymiary (*wys. *szer. *g∏´b., cm.)
Napi´cie (V/HZ)
PojemnoÊç netto: zamra˝alnik (l)
Zu˝ycie energii (kWh/24h)
Klasa efektywnoÊci energetycznej
ZdolnoÊç zamra˝ania (kg/24h)
ZdolnoÊç utrzymywania temperatury (h)
Poziom ha∏asu (dB/A)
Klasa klimatyczna
6
Âwie˝e produkty ˝ywnoÊciowe nie powinny
dotykaç zamro˝onych, aby nie powodowaç
zmian temperatury ˝ywnoÊci wczeÊniej
zamro˝onej;
˚ywnoÊç o niskiej zawartoÊci t∏uszczu
przechowuje si´ d∏u˝ej i lepiej ni˝ o wysokiej
zawartoÊci t∏uszczu; sól skraca okres
przechowywania produktów;
Nie nale˝y spo˝ywaç lodu bezpoÊrednio po
wyj´ciu z zamra˝alnika, gdy˝ mo˝e to
spowodowaç odmro˝enia skóry;
Zaleca si´ opatrzyç ka˝dy produkt datà
zamro˝enia. U∏atwi to kontrol´ okresu
przechowywania;
Do zzamra˝alnika nnie wwolno wwk∏adaç pp∏ynów
zawierajàcych ww´glany ((napoje ggazowane iitp.),
gdy˝ mmogà oone eeksplodowaç.
Zalecenia ddotyczàce
przechowywania mmro˝onek
Aby w optymalny sposób wykorzystaç mo˝liwoÊci
urzàdzenia, nale˝y:
upewniç si´, ˝e mro˝onki by∏y odpowiednio
przechowywane w miejscu zakupu;
zadbaç, by trasa od miejsca zakupu do miejsca
przeznaczenia by∏a mo˝liwie najkrótsza;
nie otwieraç zbyt cz´sto drzwiczek zamra˝alnika
i nie pozostawiaç ich otwartych d∏u˝ej ni˝ to
konieczne.
Po rozmro˝eniu ˝ywnoÊç bardzo szybko si´
psuje i nie mo˝e ponownie zostaç zamro˝ona.
Nie nale˝y przekraczaç daty wa˝noÊci podanej
przez producenta na opakowaniu.
KONSERWACJA
Nale˝y wwy∏àczyç uurzàdzenie zz ssieci pprzed
rozpocz´ciem jjakichkolwiek cczynnoÊci
konserwacyjnych.
Okresowe cczyszczenie
Komor´ ch∏odziarki nale˝y myç ciep∏à wodà z
dodatkiem oczyszczonej sody.
Starannie op∏ukaç i osuszyç.
Skraplacz (czarny ruszt) i spr´˝ark´ w tylnej cz´Êci
zamra˝arki odkurzyç przy pomocy szczotki lub
odkurzacza. Regularne usuwanie kurzu zapewnia
bezawaryjnà prac´ urzàdzenia i oszcz´dne zu˝ycie
energii elektrycznej.
Przerwy ww uu˝ytkowaniu
Je˝eli urzàdzenie nie b´dzie u˝ytkowane przez
d∏u˝szy okres czasu, nale˝y podjàç nast´pujàce
kroki:
wy∏àczyç urzàdzenie z sieci;
wyjàç wszystkie produkty;
rozmroziç, wyczyÊciç wn´trze i akcesoria;
pozostawiç otwarte drzwi, aby umo˝liwiç swobodny
przep∏yw powietrza i zapobiec powstawaniu
nieprzyjemnych zapachów.
Wymiana ˝˝arówki
Dost´p do ˝arówki oÊwietlajàcej komor´ ch∏odziarki
uzyskaç mo˝na w nast´pujàcy sposób:
- nale˝y odkr´ciç Êrub´ os∏ony ˝arówki.
- wyjàç jej cz´Êç ruchomà przez naciÊni´cie, zob.
rysunek.
Je˝eli ppo ootwarciu ddrzwi ˝˝arówka ss nnie
zapala, nnale˝y ssprawdziç, cczy jjest oona ddobrze
wkr´cona. JJe˝eli nnie zzapala ss ww ddalszym cciàgu,
nale˝y zzastàpiç jjà nnowà oo ttej ssamej mmocy. MMoc
maksymalna ppodana jjest nna oos∏onie ˝˝arówki.
D411
7
SERWIS // NNAPRAWY II CCZ¢ÂCI ZZAMIENNE
W wypadku stwierdzenia nieprawid∏owej pracy
urzàdzenia nale˝y sprawdziç, czy:
urzàdzenie jest w∏aÊciwie pod∏àczone do sieci
zasilajàcej
obwód zasilania elektrycznego jest pod
napi´ciem (np. przez pod∏àczenie innego
urzàdzenia)
pokr´t∏o termostatu znajduje si´ we w∏aÊciwej
pozycji
Je˝eli na dnie komory ch∏odziarki wyst´pujà
Êlady wody, nale˝y sprawdziç, czy otwór
odp∏ywowy jest dro˝ny (zob. rozdz.
“Rozmra˝anie”).
Je˝eli – po przeprowadzeniu powy˝szych
czynnoÊci sprawdzajàcych – urzàdzenie w
dalszym ciàgu nie pracuje prawid∏owo, nale˝y
zwróciç si´ do najbli˝szego autoryzowanego
punktu napraw.
˚eby przyspieszyç wykonanie us∏ugi, przy
zg∏oszeniu nale˝y koniecznie podaç model i numer
seryjny urzàdzenia, znajdujàcy si´ w karcie
gwarancyjnej i na tabliczce znamionowej
umieszczonej w dolnej lewej cz´Êci komory
ch∏odziarki.
Rozmra˝anie
Szron usuwany jest automatycznie z parownika
ch∏odziarki podczas ka˝dego cyklu wy∏àczania si´
spr´˝arki w trakcie pracy urzàdzenia. Powsta∏a w
wyniku tego woda sp∏ywa do specjalnego pojemnika
znajdujàcego si´ z ty∏u urzàdzenia nad spr´˝arkà, a
nast´pnie wyparowuje.
Wa˝ne jjest, bby ppami´taç oo ookresowym cczyszczeniu
otworu oodp∏ywowego wwody, zznajdujàcego ss
poÊrodku kkana∏u oodp∏ywowego ww kkomorze
ch∏odziarki. ZZapobiega ss ww tten ssposób
gromadzeniu wwody, kktóra mmog∏aby ddostaç ss ddo
przechowywanej ˝˝ywnoÊci. UU˝yç nnale˝y sspecjalnej
przetyczki, zznajdujàcej ss ww ootworze oodp∏ywowym.
Komora zamra˝alnika natomiast stopniowo pokrywa
si´ szronem. Dopóki warstwa szronu nie przekracza
4 mm. gruboÊci, nale˝y usuwaç jà specjalnà
plastikowà ∏opatkà, wchodzàcà w sk∏ad
wyposa˝enia urzàdzenia. Podczas wykonywania tej
czynnoÊci nie ma potrzeby wy∏àczaç dop∏ywu pràdu
ani wyjmowaç przechowywanych produktów.
Ca∏kowite rozmro˝enie zamra˝alnika, w razie gdy
lód w komorze osiàga znacznà gruboÊç, wymaga
nast´pujàcych czynnoÊci:
1. Wy∏àczyç urzàdzenie z sieci, lub ustawiç pokr´t∏o
termostatu w pozycji "0";
2. Wyjàç wszystkie przechowywane produkty,
owinàç w kilka gazet i umieÊciç w ch∏odnym
miejscu;
3. Pozostawiç otwarte drzwi;
4. Po ca∏kowitym rozmro˝eniu dok∏adnie osuszyç
komor´;
5. Ustawiç pokr´t∏o termostatu na ˝àdanej wartoÊci
lub ponownie pod∏àczyç urzàdzenie do sieci.
6. Po 2-3 godzinach w∏o˝yç do zamra˝alnika wyj´te
przedtem produkty
.
Wa˝ne
Nie uu˝ywaç ppod ˝˝adnym ppozorem oostrych
metalowych pprzedmiotów ddo zzeskrobywania sszronu
z pparownika. GGrozi tto jjego uuszkodzeniem.
Nie uu˝ywaç ww ccelu pprzyspieszenia pprocesu
rozmra˝ania iinnych uurzàdzeƒ mmechanicznych ii
sztucznych ÊÊrodków, nn tte zzalecane pprzez
producenta.
Wzrost ttemperatury zzamro˝onych pproduktów,
majàcy mmiejsce ppodczas ooperacji rrozmra˝ania,
mo˝e sskróciç iich bbezpieczny ookres
przechowywania.
D037
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6

Electrolux ER6825D Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi