Whirlpool MTA 242 I (FR)/HA instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja instalacji i obs∏ugi
PL
Ch∏odziarko zamra˝arka
• MTA 242 I
Ch∏odziarko zamra˝arka
• MTA 242 I
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 1
2
Ch∏odziarko zamra˝arka
• MTA 242 I
S p i s t r e Ê c i
Bezpieczeƒstwo – dobry zwyczaj . . . . . . . . . . . . 3
Instalacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Opis ch∏odziarko-zamra˝arki . . . . . . . . . . . . . . . 6
Uruchomienie urzàdzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Higiena ˝ywnoÊci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Jak korzystaç z komory ch∏odziarki . . . . . . . . . . .8
Czego nie nale˝y przechowywaç w lodówce . . . .9
Jak w∏aÊciwie u˝ywaç zamra˝arki? . . . . . . . . . . 10
Jak zminimalizowaç zu˝ycie energii . . . . . . . . . 11
Wskazówki dotyczàce wykorzystania
komory zamra˝arki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Konserwacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Ewentualne problemy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15
Dane techniczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
OdwracalnoÊç otwierania drzwi . . . . . . . . . . . . 17
Bàdê w kontakcie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Nie zawiera freonu
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 2
3
W celu zapewnienia SPRAWNEGO i BEZPIECZNEGO dzia∏ania urzàdzenia nale˝y:
korzystaç wy∏àcznie z us∏ug AUTORYZOWANYCH serwisów
stosowaç tylko ORYGINALNE cz´Êci zamienne
UWAGA
Opracowana przez nas instrukcja zawiera szereg
istotnych informacji dotyczàcych zarówno bezpie-
czeƒstwa instalacji, u˝ytkowania oraz konserwacji
urzàdzenia, dlatego te˝ przed zainstalowaniem
ch∏odziarko-zamra˝arki niezb´dne jest uwa˝ne za-
poznanie si´ z treÊcià niniejszego opracowania.
Ch∏odziarko-zamra˝arka zosta∏a wykona-
na zgodnie z dyrektywami Unii Europej-
skiej, majàcymi na celu ochron´ konsu-
menta.
1.Urzàdzenie przeznaczone jest do zainstalo-
wania wy∏àcznie w pomieszczeniach za-
mkni´tych. Pod ˝adnym pozorem nie mo˝e
pracowaç na zewnàtrz, nawet w zadaszo-
nych pomieszczeniach. Wystawianie ch∏o-
dziarko-zamra˝arki na wp∏yw czynników at-
mosferycznych jest bardzo niebezpieczne. Mi-
nimalna temperatura u˝ytkowania produktu
16 °C w/g PN-89/M-41105 (Polska Norma)
2.Urzàdzenie mo˝e byç u˝ytkowane tylko przez
osoby doros∏e, zgodnie ze swoim przeznacze-
niem, do przechowywania produktów ˝yw-
noÊciowych zgodnie z zaleceniami zawartymi
w instrukcji.
3. Nie wolno dotykaç ani obs∏ugiwaç urzàdze-
nia mokrymi r´kami, majàc bose lub mokre
stopy.
4. Nie zaleca si´ u˝ywania przed∏u˝aczy i rozga-
∏´êników. JeÊli ch∏odziarko-zamra˝arka jest za-
instalowana mi´dzy meblami nale˝y zwróciç
uwag´, aby kabel zasilajàcy nie by∏ przygnie-
ciony lub zagi´ty.
5. Nie wolno ciàgnàç kabla lub urzàdzenia
w celu wyciàgni´cia wtyczki z kontaktu, jest
to bardzo niebezpieczne.
6. Nie wolno dotykaç wewn´trznych cz´Êci
ch∏odzàcych, szczególnie mokrymi r´kami,
gdy˝ mo˝na si´ poparzyç lub zraniç. Nie nale-
˝y wk∏adaç do ust kostek lodu zaraz po wyj´-
ciu ich z zamra˝arki, gdy˝ mo˝na si´ zraniç.
7. Przed przystàpieniem do czyszczenia ch∏o-
dziarko-zamra˝arki nale˝y od∏àczyç urzàdze-
nie od êród∏a zasilania (wyciàgajàc wtyczk´
lub wy∏àczajàc g∏ówny bezpiecznik w miesz-
kaniu), nie wystarczy przekr´ciç termostatu do
BEZPIECZE¡STWO-DOBRY ZWYCZAJ
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 3
- 73/23/CEE z19/02/73 (Niskie Napięcia) z późniejszymi zmianami
- 89/336/CEE z03/05/89 (Kompatybilność elektromagnetyczna)
z późniejszymi zmianami
- 96/57/EEC z 03/09/96 (Sprawność energetyczna chłodziarek
i zamrażarek) Z późniejszymi zmianami.
4
pozycji „
“ w celu od∏àczenia urzàdzenia od
zasilania.
8. JeÊli ch∏odziarko-zamra˝arka ma zastàpiç ch∏o-
dziarko-zamra˝ark´ starszego typu zaopatrzo-
nà w zamek zatrzaskowy lub rygiel, przed
wyrzuceniem urzàdzenia nale˝y koniecznie
usunàç lub zniszczyç zamek. Dzi´ki temu unik-
niemy ewentualnego nieszcz´Êliwego wypad-
ku wskutek przypadkowego zamkni´cia ba-
wiàcych si´ dzieci wewnàtrz urzàdzenia.
9. Wprzypadku awarii, nale˝y przed wezwa-
niem specjalisty z serwisu przeczytaç rozdzia∏
„Ewentualne usterki” w celu usuni´cia ewen-
tualnej usterki. Nie nale˝y samodzielnie prze-
prowadzaç ˝adnych dalszych prac, szczegól-
nie przy mechanizmach wewn´trznych urzà-
dzenia.
10. Ch∏odziarko-zamra˝arka musi byç pod∏àczona
do gniazda zasilajàcego z bolcem ochronnym.
Wprzypadku uszkodzenia przewodu zasilajà-
cego naprawy dokonuje technik z autoryzo-
wanego serwisu.
11. Nie nale˝y u˝ywaç urzàdzeƒ elektrycznych
wewnàtrz komory do przechowywania ˝yw-
noÊci, je˝eli nie sà one zalecane przez produ-
centa.
12. Ch∏odziarko-zamra˝arka zawierajàca gaz cy-
klopentan w gàbce izolacyjnej i ewentualnie
gaz R600a (izobutan) w obiegu ch∏odzàcym,
po zakoƒczeniu ˝ywotnoÊci, musi zostaç
oczyszczona ze szkodliwych czynników
przed wyrzuceniem na Êmietnik. CzynnoÊç ta
musi byç wykonana przez przeszkolonego
technika.
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 4
5
˚eby zapewniç prawid∏owe funkcjono-
wanie i niewielkie zu˝ycie pràdu istotne
jest, aby instalacja zosta∏a dokonana
prawid∏owo.
Wentylacja
Agregat wydziela ciep∏o i dlatego wymaga dobrej
wentylacji. Urzàdzenie nie powinno byç wystawio-
ne na bezpoÊrednie dzia∏anie s∏oƒca, staç obok ku-
chenki elektrycznej i tym podobnych. Nie nadajà si´
równie˝ pomieszczenia ze s∏abà wentylacjà. Urzà-
dzenie nale˝y, wi´c zainstalowaç w pomieszczeniu
z otworem (okno lub drzwi balkonowe) zapewnia-
jàcym wymagany przewiew. Pomieszczenie nie
mo˝e byç zbyt wilgotne. Nale˝y uwa˝aç, aby pod-
czas instalacji nie zastawiç ani nie zas∏oniç kratek
zapewniajàcych dobrà wentylacj´ urzàdzenia.
Dla w∏aÊciwej wentylacji nale˝y pozostawiç:
– co najmniej 10 cm wolnej przestrzeni mi´dzy
górnym kraƒcem lodówki, a ewentualnie zawie-
szonymi nad nià meblami;
– co najmniej 5 cm wolnej przestrzeni mi´dzy Êcia-
nami bocznymi lodówki, Êcianà, czy bokami sà-
siednich mebli.
Z dala od ciep∏a
Urzàdzenia nale˝y umieÊciç w miejscu nie wysta-
wionym bezpoÊrednio na dzia∏anie s∏oƒca, a tak˝e
z dala od kuchenki i tym podobnych.
Na p∏askim
Urzàdzenie musi staç równo na p∏askim pod∏o˝u;
jeÊli pod∏oga nie jest równa mo˝na wyregulowaç
ustawienie urzàdzenie przy pomocy specjalnych
nó˝ek znajdujàcych si´ z przodu.
Pod∏àczenie elektryczne i uziemienie
Przed pod∏àczeniem elektrycznym nale˝y spraw-
dziç czy napi´cie wskazane na tabliczce znamiono-
wej, znajdujàcej si´ u do∏u po lewej stronie obok
pojemnika na warzywa, odpowiada napi´ciu
w instalacji domowej, oraz czy gniazdko ma pra-
wid∏owe uziemienie zgodne z prawem o bezpie-
czeƒstwie instalacji 46/90. JeÊli brakuje uziemienia
producent nie bierze na siebie ˝adnej odpowie-
dzialnoÊci. Nie nale˝y u˝ywaç rozga∏´êników
i wtyczek adaptacyjnych.
Czy moc jest wystarczajàca?
èród∏o zasilania powinno byç w stanie znieÊç mak-
symalne obcià˝enie mocy urzàdzenia, wskazanej
na tabliczce znamionowej znajdujàcej si´ u do∏u
po lewej stronie, obok pojemnika na warzywa.
Przed pod∏àczeniem elektrycznym
W celu zapewnienia prawid∏owego funkcjonowa-
nia, po przetransportowaniu ustawiç urzàdzenie
pionowo i odczekaç, co najmniej 3 godziny przed
w∏àczeniem go do gniazdka.
INSTALACJA
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 5
D
I
A
J
E
F
H
B
C
C
G
6
Opis ch∏odziarko-zamra˝arki
Termostat
Przy pomocy tego pokr´t∏a reguluje si´
temperatur´ w obu komorach:
ch∏odziarko-zamra˝arka jest wy∏àczona
1 najwy˝sza temperatura
5 najni˝sza temperatura
Wyjmowana pó∏eczka z pokrywkà
i pojemnikiem na jajka
Wyjmowane pó∏eczki na ró˝ne pro-
dukty
Miejsce na dwu litrowà butelk´
Wyjmowana pó∏eczka na butelki
Pojemniki na owoce i warzywa
Pojemnik na mi´so i ser
System odp∏ywu wody
z rozmra˝ania
Wyjmowane pó∏eczki, które mo˝na
mocowaç na dowolnej wysokoÊci
Przedzia∏ do zamra˝ania Êwie˝ych
produktów przechowywania
produktów zamro˝onych
ipojemników na lód
B
A
C
D
E
F
G
H
I
J
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 6
7
UWAGA! W celu zapewnienia prawid∏o-
wego funkcjonowania, po przetranspor-
towaniu nale˝y ustawiç urzàdzenie pio-
nowo i odczekaç ok. 3 godziny przed pod-
∏àczeniem go do pràdu.
Przed przystàpieniem do uruchomienia nale˝y
umyç urzàdzenie przy pomocy sody oczyszczo-
1. Po pierwsze ze Êwie˝o zakupionych produk-
tów nale˝y zdjàç papierowe opakowania,
podstawki lub inne opakowania, które mogà
powodowaç namna˝anie si´ bakterii i zabru-
dzenie twojej ch∏odziarki.
2. ˚ywnoÊç nale˝y zabezpieczyç (w szczególno-
Êci szybko psujàcà si´ i wydzielajàcà inten-
sywny zapach) ˝eby uniknàç jej wzajemnego
kontaktu, nie dopuÊciç do przemieszczania
si´ bakterii, a tak˝e przenikania mocnych za-
pachów.
3. Rozmieszczenie produktów ˝ywnoÊciowych
musi umo˝liwiaç swobodnà cyrkulacj´ po-
wietrza.
4. Ch∏odziark´ nale˝y utrzymywaç w czystoÊci,
nie stosowaç ostrych Êrodków czystoÊci.
5. Produkty przeterminowane nale˝y niezw∏ocz-
nie usunàç z ch∏odziarki.
6. Produkty szybko psujàce si´ (ser, Êwie˝a ry-
ba, mi´so itp.) nale˝y przechowywaç w naj-
ch∏odniejszym miejscu, nad pojemnikiem na
warzywa.
nej rozpuszczonej w letniej wodzie. Po w∏àcze-
niu wtyczki do kontaktu nale˝y upewniç si´ czy
lampka w komorze ch∏odziarki Êwieci si´, a na-
st´pnie ustawiç termostat „A” na pozycji Êrod-
kowej, po kilku godzinach mo˝na umieÊciç pro-
dukty w ch∏odziarce i mro˝onki w zamra˝alniku.
Uruchomienie urzàdzenia
Higiena ˝ywnoÊci
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 7
8
Jak korzystaç z komory ch∏odziarki?
Termostat to urzàdzenie, które automatycznie re-
guluje temperatur´ wewnàtrz ch∏odziarki:
1 najwy˝sza temperatura
5 najni˝sza temperatura
Najlepiej jest ustawiç pokr´t∏o termostatu w po∏o-
˝eniu Êrodkowym.
Aby zwi´kszyç iloÊç dost´pnej przestrzeni w Êrod-
ku ch∏odziarki nale˝y najoptymalniej rozmieÊciç
produkty na pó∏kach ch∏odziarki. W lodówce, na
tylnej Êciance przedzia∏u ch∏odziarki znajduje si´
„obszar ch∏odzenia”. Podczas pracy urzàdzenia
panel ten mo˝e pokryç si´ szronem lub kropelka-
mi wody w zale˝noÊci od tego, czy w danej chwi-
li spr´˝arka agregatu ch∏odzàcego jest w∏àczona
czy nie. Nie nale˝y przejmowaç si´, wi´c takim
zjawiskami, gdy˝ sà to objawy normalnej pracy
lodówki.
JeÊli pokr´t∏o termostatu zostanie ustawione
w jednym z wy˝szych po∏o˝eƒ oraz jeÊli ch∏odziar-
ka jest mocno za∏adowana, a temperatura otocze-
nia wysoka, agregat lodówki mo˝e w takiej sytu-
acji pracowaç nieprzerwanie, powodujàc powsta-
wanie oszronienia na tylnej Êciance ch∏odziarki,
które wp∏ywa na zwi´kszenie zu˝ycia energii.
Aby uniknàç tej sytuacji, lepiej jest usta-
wiç pokr´t∏o termostatu w ni˝szym po∏o-
˝eniu, tak, aby ch∏odziarka mog∏a si´ sa-
moczynnie odszraniaç.
Produkt ˝ywnoÊciowy Czas Rozmieszczenie w ch∏odziarce
przechowywania
Mi´so i oczyszczone ryby 2 lub 3 dni W dolnej cz´Êci ch∏odziarki bezpoÊrednio nad
(owinàç w plastikowà foli´ szufladami z warzywami (Najzimniejsze
lub umieÊciç w torebkach miejsce w lodówce)
plastikowych)
Âwie˝e sery 3 lub 4 dni W dolnej cz´Êci ch∏odziarki bezpoÊrednio
nad szufladami z warzywami
(Najzimniejsze miejsce w lodówce)
Jajka 1 miesiàc Na przeznaczonych do tego pó∏eczkach
na wewn´trznej stronie drzwi
Mas∏o i margaryna 1 tydzieƒ Na pó∏eczce na wewn´trznej stronie drzwi
Gotowane potrawy 3 lub 4 dni Na dowolnej pó∏ce ch∏odziarki
(przechowywaç w hermetycznych
pojemnikach, umieÊciç w ch∏odziarce
po ostygni´ciu), surowe w´dliny,
chleb z formy, ciastka z kremem,
pomidory, itp.
W´dliny, Êwierzy makaron, chleb, 3 lub 4 dni Na dowolnej pó∏ce ch∏odziarki
ciastka z kremem, czekolada,
pomidory
Produkty w butelkach, Na jednej z pó∏eczek na wewn´trznej stronie
mleko, napoje, jogurt stronie drzwi
Owoce i warzywa W szufladach na owoce i warzywa
Wskazówki dotyczàce rozmieszczenia artyku∏ów w komorze ch∏odziarki
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 8
9
Czosnku (ze wzgl´du na silny zapach, który
przekazuje innym pokarmom) cebuli i porów.
– Bananów (czerniejà w lodówce).
– Owoców cytrusowych.
– Ziemniaków i bulw (przechowywaç w ciemnym,
suchym miejscu).
– Wewnàtrz ch∏odziarki powietrze cyrkuluje w na-
turalny sposób w zwiàzku, z czym zimniejsze po-
wietrze, które jest ci´˝sze znajduje si´ na dole.
Dlatego te˝ mi´sa i sery powinny byç umieszcza-
ne w cz´Êci nad pojemnikami na warzywa.
– Nale˝y stosowaç si´ do wskazówek dotyczàcych
maksymalnego czasu przechowywania produk-
tów, ka˝dy produkt, nawet najÊwie˝szy, po pew-
nym czasie ulega zepsuciu.
Wbrew powszechnym opiniom, potrawy goto-
wane nie przechowujà si´ d∏u˝ej ni˝ produkty
surowe.
Do ch∏odziarki nie nale˝y wstawiaç otwartych
pojemników z p∏ynami, mog∏oby to spowodo-
waç wzrost wilgotnoÊci, a w rezultacie tworze-
nie si´ szronu.
Do ch∏odziarki nale˝y wstawiaç zimne, lub
ewentualnie letnie potrawy. Wstawienie goràcej
potrawy spowodowa∏oby gwa∏towne podnie-
sienie si´ temperatury w komorze, dodatkowà
prac´ agregatu, a w rezultacie wi´ksze zu˝ycie
energii.
Nale˝y uwa˝aç, aby pojemniki (szklane, plastiko-
we) ani potrawy nie dotyka∏y do tylnej Êciany
ch∏odzàcej. Potrawy mog∏yby ulec zepsuciu, zu-
˝ycie energii elektrycznej mog∏oby si´ zwi´kszyç,
a na pojemnikach i potrawach tworzy∏aby si´
skroplina
W komorze ch∏odziarki znajdujà si´ wyjmowane
pó∏ki (rys. 1), które dzi´ki prowadnicom mo˝na za-
mocowaç na dowolnej wysokoÊci. Umo˝liwia to
wstawianie do ch∏odziarki tak˝e du˝ych garnków
i pojemników.
Czego nie nale˝y przechowywaç w lodówce?
Rys. 1
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 9
10
W celu przygotowania produktów do za-
mro˝enia nale˝y skorzystaç ze specjalne-
go poradnika.
Produkt rozmro˝ony, tak˝e cz´Êciowo, nie
mo˝e zostaç powtórnie zamro˝ony; przed
spo˝yciem lub powtórnym zamro˝eniem na-
le˝y go ugotowaç (w ciàgu 24 godzin).
Âwie˝e produkty przeznaczone do zamro˝e-
nia nie powinny dotykaç do produktów ju˝
zamro˝onych, nale˝y umieÊciç je na górnej
pó∏ce zamra˝alnika, s∏u˝àcej do zamra˝ania
produktów, gdzie temperatura wynosi –
18°C, co umo˝liwia dok∏adne ich zamro˝e-
nie. Nale˝y pami´taç, ˝e dobra konserwacja
artyku∏ów zale˝y od szybkoÊci zamro˝enia.
Podczas zamra˝ania nale˝y unikaç otwierania
drzwiczek zamra˝alnika.
Maksymalna iloÊç produktów ˝ywnoÊcio-
wych, którà mo˝na zamroziç za jednym ra-
zem jest podana na tabliczce znamionowej
umieszczonej po lewej stronie pojemnika na
warzywa.
Przed zamro˝eniem wskazane jest podziele-
nie ˝ywnoÊci na ma∏e porcje, co przyspiesza
proces zamra˝ania oraz umo˝liwia rozmro˝e-
nie potrzebnej iloÊci danego produktu. Na
opakowaniach mro˝onek nale˝y umieÊciç in-
formacje o zawartoÊci i dat´ zamro˝enia.
Wprzypadku awarii sieci zasilajàcej lub awa-
rii urzàdzenia nie nale˝y otwieraç drzwiczek
zamra˝alnika. Izolacja cieplna urzàdzenia za-
pewnia 9-14 godzinnà ochron´ produktów
˝ywnoÊciowych przed rozmro˝eniem.
W zamra˝alniku nie nale˝y przechowywaç
pe∏nych butelek, zamarzajàcy p∏yn zwi´ksza-
jàcy swojà obj´toÊç móg∏by je rozsadziç.
JeÊli temperatura w pomieszczeniu, w którym
zainstalowano lodówk´ przez d∏u˝szy czas
b´dzie ni˝sza od 14°C, wówczas lodówka
nie b´dzie mog∏a sch∏odziç si´ do w∏aÊciwej
temperatury, a czas przechowywania pro-
duktów b´dzie znacznie krótszy. W takiej sy-
tuacji, zamro˝one produkty nale˝y konsumo-
waç nieco szybciej.
Jak w∏aÊciwie u˝ywaç zamra˝arki
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 10
11
Instalacja w odpowiednim miejscu
Ch∏odziarko-zamra˝arka powinna staç z dala od
êróde∏ ciep∏a, w przewiewnym pomieszczeniu
Odpowiednia temperatura
Termostat ch∏odziarko-zamra˝arki i zamra˝alnika
powinien byç ustawiony na pozycji Êrodkowej.
Zbyt niska temperatura nie wyd∏u˝a czasu prze-
chowywania produktów, mo˝e wr´cz spowodo-
waç zepsucie si´ w´dlin, warzyw i serów, i wyma-
ga wi´kszego zu˝ycie energii.
Nie zape∏niaç nadmiernie
Aby produkty dobrze si´ przechowywa∏y jest nie-
zb´dne, aby zimne powietrze mog∏o swobodnie
cyrkulowaç pomi´dzy produktami. Nadmierne za-
pe∏nienie ch∏odziarko-zamra˝arki uniemo˝liwia t´
cyrkulacj´ i powoduje ciàg∏à prac´ agregatu.
Zamkni´te drzwi
Ch∏odziarko-zamra˝ark´ nale˝y otwieraç jak naj-
rzadziej, poniewa˝ za ka˝dym razem uchodzi z niej
du˝a iloÊç zimnego powietrza. Aby przywróciç po-
przednià temperatur´ agregat musi d∏ugo praco-
waç zu˝ywajàc du˝o energii.
Uwaga na uszczelk´
Uszczelka powinny byç czysta i elastyczna by do-
brze przylega∏a do drzwi i zapobiega∏a wydosta-
waniu si´ zimna na zewnàtrz.
Nie wk∏adaç goràcych potraw
Ciep∏y garnek wstawiony do ch∏odziarko-zamra-
˝arki powoduje podniesienie si´ temperatury
o kilka stopni, przed w∏o˝eniem do ch∏odziarko--
zamra˝arki nale˝y poczekaç, aby garnek ostyg∏.
Kontrolowaç stopieƒ
oszronienia zamra˝arki
Sprawdzaç czy na Êciankach urzàdzenia nie poja-
wia si´ lód i nadmiernej gruboÊci warstwa szro-
nu. JeÊli warstwa lodu stanie si´ zbyt gruba nale-
˝y rozmroziç lodówk´ (patrz „Instrukcje konser-
wacji”)
Jak zminimalizowaç zu˝ycie energii?
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 11
12
Wskazówki dotyczàce wykorzystania komory zamra˝arki
Rodzaj mi´sa/ryby Opakowanie Czas niezb´dny Przechowywanie Rozmra˝anie
na skruszenie (w m-cach)
(dni)
Pieczeƒ wo∏owa i sztuka owinàç w foli´ aluminiowà 2-3 9-10 niekonieczne
mi´sa
Jagni´ owinàç w foli´ aluminiowà 1-2 6 niekonieczne
Pieczeƒ wieprzowa owinàç w foli´ aluminiowà 1 6 niekonieczne
Pieczona i gotowana owinàç w foli´ aluminiowà 1 8 niekonieczne
ciel´cina
Befsztyki i sma˝one kotlety ka˝dy kotlet owinàç w foli´ 6 niekoniecznie
wieprzowe i ciel´ce w foli´ aluminiowa zawinàç
od 4 do 6 tak opakowanych
kotletów
Kotlety z jagni´cia ka˝dy kotlet owinàç w foli´ 6 niekoniecznie
i wo∏owe w foli´ aluminiowa zawinàç
od 4 do 6 tak opakowanych
kotletów
Mi´so mielone w aluminiowych pojemnikach Êwie˝o 2 powoli w ch∏odziarce
zprzykrywkà z polietylenu zmielone
Serca i wàtróbka w torebkach polietylenowych 3 niekonieczne
Kie∏basy folia aluminiowa 2 w zale˝noÊci
lub polietylenowa od przeznaczenia
Kurczak i indyk owinàç w foli´ aluminiowà 1-3 9 powoli w ch∏odziarce
Kaczka i g´Ê folia aluminiowa 1-4 6 powoli w ch∏odziarce
Ba˝ant, kuropatwa, folia aluminiowa 1-3 9 powoli w ch∏odziarce
dzika kaczka
Królik i zajàc folia aluminiowa 3-4 6 powoli w ch∏odziarce
Jeleƒ, sarna folia aluminiowa lub polietylenowa 5-6 9 powoli w ch∏odziarce
Wi´ksze ryby folia aluminiowa lub polietylenowa 4-6 powoli w ch∏odziarce
Mniejsze ryby w torebkach polietylenowych 2-3 niekonieczne
Skorupiaki w torebkach polietylenowych 3-6 niekonieczne
Mi´czaki w plastikowych lub aluminiowych 3 powoli w ch∏odziarce
pojemnikach,przykrytych warstwà
soli z wodà
Gotowane ryby folia aluminiowa lub polietylenowa 12 w goràcej wodzie
Sma˝one ryby w torebkach polietylenowych 4-6 bezpoÊrednio
na patelni
Mi´so i ryby
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 12
13
Rodzaj Przygotowanie Czas Opakowanie Przecho- Rozmra˝anie
blanszo- (w m-cach) wywanie
wania
Jab∏ka i gruszki obraç ze skórki i pokroiç 2 min w pojemnikach 12 powoli w ch∏odziarce
na ma∏e kawa∏ki (zalane w syropie)
Morele, brzoskwinie,
usunàç pestki i 1-2 min w pojemnikach 12 powoli w ch∏odziarce
czereÊnie i Êliwki obraç ze skórki (zalane w syropie)
Truskawki, je˝yny oczyÊciç, umyç i pozostawiç w pojemnikach (w cukrze) 10-12 powoli w ch∏odziarce
i czarna jagoda do osuszenia
Gotowane owoce pokroiç, zagotowaç, w pojemnikach, 12 powoli w ch∏odziarce
przetrzeç dodajàc cukier (10%)
Soki owocowe owoce umyç, pokroiç w pojemnikach, 10-12 powoli w ch∏odziarce
i rozgniataç cukier do smaku
Kalafior usunàç liÊcie, podzieliç 2 min w torebkach polietylenowych 12 niekonieczne
na drobne ró˝yczki,
blanszowaç w wodzie
z dodatkiem soku z cytryny
Kapusta i brukselka oczyÊciç i umyç, podzieliç 1-2 min w torebkach polietylenowych 10-12 w temp. pokojowej
na drobne kawa∏ki
Groszek zielony wy∏uskaç i umyç 2 min w torebkach polietylenowych 12 niekonieczne
Fasolka szparagowa umyç i pokroiç na drobne 3 min w torebkach polietylenowych 10-12 niekonieczne
kawa∏eczki
Marchew, papryka obraç ze skórki, umyç 3-4 min w torebkach polietylenowych 12 niekonieczne
irzepa pokroiç w plastry
Grzyby i szparagi umyç i pokroiç 3-4 min w torebkach lub pojemnikach 6 w temp. pokojowej
Szpinak umyç i posiekaç 2 min w torebkach polietylenowych 12 w temp. pokojowej
Warzywa ró˝ne umyç i pociàç na drobne 3 min w torebkach, ma∏e porcje 6-7 w temp. pokojowej
na zup´ kawa∏eczki
Inne produkty ˝ywnoÊciowe
Chleb w torebkach polietylenowych 4 w temp. pokojowej
iwpiekarniku
Ciasta w folii polietylenowej 6 w temp. pokojowej,
nast´pnie
w piekarniku
wtemp. 100/200° C
Âmietana w plastikowych pojemnikach 6 w temp. pokojowej
lub w ch∏odziarce
Mas∏o w oryginalnym opakowaniu, 6 w ch∏odziarce
zawini´tym w foli´ aluminiowà
Potrawy gotowane poporcjowane w plastikowych 3-6 w temp. pokojowej
lub zupa jarzynowa lub szklanych pojemnikach lub goràcej wodzie
Jajka zamra˝aç bez skorupki 10 w temp. pokojowej
w ma∏ych pojemnikach lub w ch∏odziarce
Owoce i warzywa
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 13
14
Rozmra˝anie
Nie nale˝y pos∏ugiwaç si´ narz´dziami
lub innymi przedmiotami, poza zalecany-
mi przez producenta, w celu przyspiesze-
nia procesu rozmra˝ania.
Jak rozmroziç lodówk´?
Niniejsze urzàdzenie posiada funkcj´ automatycz-
nego rozmra˝ania; skroplona woda sp∏ywa do tyl-
nej cz´Êci urzàdzenia poprzez specjalnà instalacj´
(rysunek 2), nast´pnie woda ta jest podgrzewana
przez spr´˝ark´ i odparowywana na zewnàtrz.
Dlatego te˝ jedynà czynnoÊcià konserwacyjnà, któ-
rà nale˝y wykonaç jest regularne czyszczenie
otworu odp∏ywowego wody, znajdujàcego si´
w tylnej, dolnej cz´Êci lodówki i sprawdzanie czy
nie uleg∏ on zatkaniu oraz czy woda mo˝e swo-
bodnie wyp∏ywaç z lodówki.
Jak rozmroziç komor´ zamra˝arki?
Nale˝y regularnie usuwaç osadzajàcy si´
szron i lód wykorzystujàc w tym celu za∏àczo-
nà skrobaczk´ (w ˝adnym wypadku nie sto-
sowaç no˝a).
JeÊli warstwa szronu jest grubsza od 5 mm
nale˝y rozmroziç urzàdzenie. W tym celu
nale˝y: ustawiç pokr´t∏o (A) w po∏o˝eniu &,
zapakowaç zamro˝one potrawy w gazety
i wstawiç je do lodówki lub do innego,
ch∏odnego miejsca. Zostawiç drzwiczki za-
mra˝arki uchylone i odczekaç, a˝ lód ca∏ko-
wicie rozpuÊci si´. Na czas rozmra˝ania, do
w zamra˝arki mo˝na wstawiç misk´ z ciep∏à
wodà, co przyspieszy proces rozmra˝ania.
Konserwacja i czyszczenie
Przed myciem nale˝y wy∏àczyç
urzàdzenie z kontaktu
Materia∏y, z których jest wykonanie urzàdzenie sà
higieniczne i nie wydzielajà zapachów, jednak, aby
zachowa∏y swoje w∏aÊciwoÊci nale˝y pami´taç,
aby produkty by∏y zawsze szczelnie zamkni´te, tak
by nie powsta∏ przykry zapach lub trudne do usu-
ni´cia palmy.
Do czyszczenia ch∏odziarko-zamra˝arki mo˝-
na u˝ywaç wody i roztworu sody oczyszczo-
nej posiadajàcej w∏aÊciwoÊci dezynfekujàce,
oraz mi´kkiej gàbki. Ewentualnie mo˝na u˝yç
delikatnego myd∏a.
Nie nale˝y u˝ywaç Êrodków ˝ràcych, wybie-
laczy, amoniaku, ani rozpuszczalników.
Wszystkie cz´Êci wyjmowane nale˝y wymyç
w ciep∏ej wodzie z dodatkiem p∏ynu do mycia
naczyƒ.
Gdy urzàdzenie jest wy∏àczone na d∏u˝szy
okres czasu nale˝y wymyç je wewnàtrz i zo-
Konserwacja
Przed przystàpieniem do czyszczenia nale˝y bezwzgl´dnie od∏àczyç urzàdzenie od
sieci zasilajàcej (wyjmujàc wtyczk´ lub wy∏àczajàc g∏ówny bezpiecznik).
Rys. 2
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 14
15
stawiç otwarte drzwi tak by nie powsta∏ przy-
kry zapach.
Wymiana oÊwietlenia wewn´trznego
W tylnej cz´Êci puszki termostatu znajduje si´
lampka oÊwietlajàca wn´trze. W celu wymiany ˝a-
rówki nale˝y wyjàç wtyczk´ z kontaktu, lub wy∏à-
czajàc g∏ówny bezpiecznik, wykr´ciç ˝arówk´ i za-
stàpiç jà nowà o mocy nieprzekraczajàcej 15W. ˚e-
by dostaç si´ do ˝arówki nale˝y zdemontowaç
klosz, post´pujàc w sposób przedstawiony na ry-
sunku 3.
Ch∏odziarko-zamra˝arka nie dzia∏a
Nale˝y sprawdziç czy:
g∏ówny bezpiecznik jest w∏àczony;
wtyczka dobrze w∏o˝ona jest do kontaktu;
gniazdo jest sprawne-spróbujcie pod∏àczyç
wtyczk´ do innego gniazdka.
Ch∏odziarko-zamra˝arka za ma∏o ch∏odzi
Nale˝y sprawdziç czy:
–drzwi dobrze sà zamykajà, uszczelka nie jest
zu˝yta;
–drzwi nie sà za cz´sto otwierane
pokr´t∏o termostatu znajduje si´ na w∏aÊci-
wej pozycji
ch∏odziarko-zamra˝arka nie jest przepe∏niona
Produkty w ch∏odziarce zamarzajà
Nale˝y sprawdziç czy:
ga∏ka termostatu jest na w∏aÊciwej pozycji
produkty nie dotykajà do tylnej, najzimniej-
szej Êciany ch∏odziarko-zamra˝arki
Agregat pracuje bez przerwy
Nale˝y sprawdziç czy:
–drzwi sà dobrze zamkni´te lub czy nie by∏y
przez d∏u˝szy czas otwarte
temperatura na zewnàtrz jest bardzo wysoka
warstwa szronu w zamra˝arce przekracza
gruboÊç 2-3 mm
Urzàdzenie nadmiernie ha∏asuje
Nale˝y sprawdziç czy:
ch∏odziarko-zamra˝arka stoi na p∏askim pod-
∏o˝u;
nie jest zainstalowana mi´dzy przedmiotami,
które wibrujàc ha∏asuj´
gaz ch∏odzàcy wytwarza lekki ha∏as tak˝e,
gdy agregat nie pracuje (nie jest to wadà).
W dolnej cz´Êci lodówki gromadzi si´ woda
Sprawdziç:
czy otwór odp∏ywowy wody nie zatka∏ si´
(rys. 2).
Ewentualne problemy
Rys. 3
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 15
16
JeÊli po wszystkich kontrolach urzàdzenie nie dzia-
∏a i usterki nie znika nale˝y zwróciç si´ do najbli˝-
szego serwisu, podajàc nast´pujàce informacje:
typ usterki, model (Mod.) i numery (S/N) znajdujà-
ce si´ na tabliczce znamionowej umieszczonej po
lewej stronie obok pojemników na warzywa (patrz
poni˝sze rysunki).
W ˝adnym wypadku nie nale˝y wzywaç nie auto-
ryzowanych monterów ani zgadzaç si´ na zastà-
pienie cz´Êci cz´Êciami nie oryginalnymi.
Model MTA 242 I
Wymiary
WysokoÊç [cm] 139
SzerokoÊç [cm] 60
G∏´bokoÊç [cm] 60
PojemnoÊç ch∏odziarki brutto [l] 255
PojemnoÊç zamra˝arki brutto [l] 114
Zu˝ycie energii
[kW/24h]
0,79
Klasa energetyczna A+
Utrzymanie temperatury przy braku
zasilania (autonomia) [h] 14
ZdolnoÊç zamra˝ania [kg/24h] 2,5
Gaz R 600
Głośność dB(A) 43
WartoÊç zabezpieczenia elektrycznego
Patrz na tabliczk´ znamionowà
Napi´cie znamionowe
Patrz na tabliczk´ znamionowà
Cz´stotliwoÊç
Patrz na tabliczk´ znamionowà
Urzàdzenie jest zgodne z nast´pujàcymi
dyrektywami Unii Europejskiej
73/23/CEE z 19/02/73 (Niskie Napi´cia) z póê-
niejszymi zmianami
89/336/CEE z 03/05/89 (KompatybilnoÊç elek-
tromagnetyczna) z póêniejszymi zmianami
Producent zastrzega, i˝ podane parametry doty-
czàce charakterystyki pracy urzàdzenia (pobór prà-
du itd.) sà wielkoÊciami Êrednimi uzyskanymi pod-
czas testów i mogà ulegaç zmianie wraz ze zmia-
nà warunków eksploatacyjnych.
DANE TECHNICZNE
Mod.
EDF 290.3 X
TK
Cod.
93081 720000 S/N 7041 71 328
220 - 240 V- 50 Hz 160 W
W
Fuse
A
Max 15 w
Total
Gross
Bruto
Brut
Compr.
Kompr.
Syst.
R 134 a
kg 0,090
Gross
Bruto
Brut
287
Net
Util
Utile
Gross
Bruto
Brut
Freez. Capac
Poder de Cong
62
Made in Italy 008172
Test
P.S-I.
Pressure
HIGH-235
LOW 140
kg/24 h
4,5
Class
Clase
N
Classe
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 16
96/57/EEC z 03/09/1996 Sprawność energetyczna
chłodziarek i zamrażarek (z późniejszymi zamianami)
17
OdwracalnoÊç otwierania drzwi
3
1
2
Prze∏o˝enie drzwi we w∏asnym zakresie wià˝e si´ z utratà gwarancji
na drzwi i ich szczelnoÊç
1
2
3
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 17
18
4
3
mm
4
5
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 18
19
Dzi´kujemy Paƒstwu za wybór produktu firmy Ariston. Ch∏odziarko-zamra˝arka, którà Paƒstwo
zakupili, jest urzàdzeniem niezawodnym i prostym w u˝yciu. Ufamy, ˝e dokonali Paƒstwo dobrego
wyboru, ˝e to nowe urzàdzenie zagwarantuje wieloletnià i bezawaryjnà prac´.
Skorzystaj
z Paszportu Ariston
Dzi´ki niemu przez pi´ç lat za darmo b´dà usuni´te wszelkie usterki.
Informacja, jak staç si´ posiadaczem PASZPORTU umieszczona jest w ksià˝ce gwarancyjnej. Wi´cej
informacji mo˝na uzyskaç dzwoniàc na bezp∏atnà infolini´ pod numer:
0 800 22 11 00
Ariston jest zawsze z Tobà
po dokonaniu zakupu
W przypadku Paƒstwa wàtpliwoÊci co do prawid∏owej pracy urzàdzenia, prosimy o kontakt z autory-
zowanym serwisem pod ogólnopolskim telefonem serwisowym
0 801 33 22 11
BÑDè W KONTAKCIE
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 19
Merloni Elettrodomestici spa
MTA 242_I 9/10/04 9:35 Page 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool MTA 242 I (FR)/HA instrukcja

Typ
instrukcja