6
• Âwie˝e produkty ˝ywnoÊciowe nie powinny
dotykaç zamro˝onych, aby nie powodowaç
zmian temperatury ˝ywnoÊci wczeÊniej
zamro˝onej;
• ˚ywnoÊç o niskiej zawartoÊci t∏uszczu
przechowuje si´ d∏u˝ej i lepiej ni˝ o wysokiej
zawartoÊci t∏uszczu; sól skraca okres
przechowywania produktów;
• Nie nale˝y spo˝ywaç lodu bezpoÊrednio po
wyj´ciu z zamra˝alnika, gdy˝ mo˝e to
spowodowaç odmro˝enia skóry;
• Zaleca si´ opatrzyç ka˝dy produkt datà
zamro˝enia. U∏atwi to kontrol´ okresu
przechowywania;
• Do zzamra˝alnika nnie wwolno wwk∏adaç pp∏ynów
zawierajàcych ww´glany ((napoje ggazowane iitp.),
gdy˝ mmogà oone eeksplodowaç.
Zalecenia ddotyczàce
przechowywania mmro˝onek
Aby w optymalny sposób wykorzystaç mo˝liwoÊci
urzàdzenia, nale˝y:
• upewniç si´, ˝e mro˝onki by∏y odpowiednio
przechowywane w miejscu zakupu;
• zadbaç, by trasa od miejsca zakupu do miejsca
przeznaczenia by∏a mo˝liwie najkrótsza;
• nie otwieraç zbyt cz´sto drzwiczek zamra˝alnika
i nie pozostawiaç ich otwartych d∏u˝ej ni˝ to
konieczne.
• Po rozmro˝eniu ˝ywnoÊç bardzo szybko si´
psuje i nie mo˝e ponownie zostaç zamro˝ona.
• Nie nale˝y przekraczaç daty wa˝noÊci podanej
przez producenta na opakowaniu.
KONSERWACJA
Nale˝y wwy∏àczyç uurzàdzenie zz ssieci pprzed
rozpocz´ciem jjakichkolwiek cczynnoÊci
konserwacyjnych.
Uwaga
:
Uk∏ad ch∏odniczy zawiera w´glowodory:
konserwacja i uzupe∏nianie musi byç
przeprowadzone przez personel autoryzowanych
zak∏adów serwisowych.
Okresowe cczyszczenie
Komor´ ch∏odziarki nale˝y myç ciep∏à wodà z
dodatkiem oczyszczonej sody.
Starannie op∏ukaç i osuszyç.
Skraplacz (czarny ruszt) i spr´˝ark´ w tylnej cz´Êci
zamra˝arki odkurzyç przy pomocy szczotki lub
odkurzacza. Regularne usuwanie kurzu zapewnia
bezawaryjnà prac´ urzàdzenia i oszcz´dne zu˝ycie
energii elektrycznej.
Przerwy ww uu˝ytkowaniu
Je˝eli urzàdzenie nie b´dzie u˝ytkowane przez
d∏u˝szy okres czasu, nale˝y podjàç nast´pujàce
kroki:
wy∏àczyç urzàdzenie z sieci;
wyjàç wszystkie produkty;
rozmroziç, wyczyÊciç wn´trze i akcesoria;
pozostawiç otwarte drzwi, aby umo˝liwiç swobodny
przep∏yw powietrza i zapobiec powstawaniu
nieprzyjemnych zapachów.
Wymiana ˝˝arówki
Dost´p do ˝arówki oÊwietlajàcej komor´ ch∏odziarki
uzyskaç mo˝na w nast´pujàcy sposób:
- nale˝y odkr´ciç Êrub´ os∏ony ˝arówki.
- wyjàç jej cz´Êç ruchomà przez naciÊni´cie, zob.
rysunek.
Je˝eli ppo ootwarciu ddrzwi ˝˝arówka ssi´ nnie
zapala, nnale˝y ssprawdziç, cczy jjest oona ddobrze
wkr´cona. JJe˝eli nnie zzapala ssi´ ww ddalszym cciàgu,
nale˝y zzastàpiç jjà nnowà oo ttej ssamej mmocy. MMoc
maksymalna ppodana jjest nna oos∏onie ˝˝arówki.
D411
7
SERWIS // NNAPRAWY II CCZ¢ÂCI ZZAMIENNE
W wypadku stwierdzenia nieprawid∏owej pracy
urzàdzenia nale˝y sprawdziç, czy:
• urzàdzenie jest w∏aÊciwie pod∏àczone do sieci
zasilajàcej
• obwód zasilania elektrycznego jest pod
napi´ciem (np. przez pod∏àczenie innego
urzàdzenia)
• pokr´t∏o termostatu znajduje si´ we w∏aÊciwej
pozycji
• Je˝eli na dnie komory ch∏odziarki wyst´pujà
Êlady wody, nale˝y sprawdziç, czy otwór
odp∏ywowy jest dro˝ny (zob. rozdz.
“Rozmra˝anie”).
• Je˝eli – po przeprowadzeniu powy˝szych
czynnoÊci sprawdzajàcych – urzàdzenie w
dalszym ciàgu nie pracuje prawid∏owo, nale˝y
zwróciç si´ do najbli˝szego autoryzowanego
punktu napraw.
˚eby przyspieszyç wykonanie us∏ugi, przy
zg∏oszeniu nale˝y koniecznie podaç model i numer
seryjny urzàdzenia, znajdujàcy si´ w karcie
gwarancyjnej i na tabliczce znamionowej
umieszczonej w dolnej lewej cz´Êci komory
ch∏odziarki.
Rozmra˝anie
Szron usuwany jest automatycznie z parownika
ch∏odziarki podczas ka˝dego cyklu wy∏àczania si´
spr´˝arki w trakcie pracy urzàdzenia. Powsta∏a w
wyniku tego woda sp∏ywa do specjalnego pojemnika
znajdujàcego si´ z ty∏u urzàdzenia nad spr´˝arkà, a
nast´pnie wyparowuje.
Wa˝ne jjest, bby ppami´taç oo ookresowym cczyszczeniu
otworu oodp∏ywowego wwody, zznajdujàcego ssi´
poÊrodku kkana∏u oodp∏ywowego ww kkomorze
ch∏odziarki. ZZapobiega ssi´ ww tten ssposób
gromadzeniu wwody, kktóra mmog∏aby ddostaç ssi´ ddo
przechowywanej ˝˝ywnoÊci. UU˝yç nnale˝y sspecjalnej
przetyczki, zznajdujàcej ssi´ ww ootworze oodp∏ywowym.
Komora zamra˝alnika natomiast stopniowo pokrywa
si´ szronem. Dopóki warstwa szronu nie przekracza
4 mm. gruboÊci, nale˝y usuwaç jà specjalnà
plastikowà ∏opatkà, wchodzàcà w sk∏ad
wyposa˝enia urzàdzenia. Podczas wykonywania tej
czynnoÊci nie ma potrzeby wy∏àczaç dop∏ywu pràdu
ani wyjmowaç przechowywanych produktów.
Ca∏kowite rozmro˝enie zamra˝alnika, w razie gdy
lód w komorze osiàga znacznà gruboÊç, wymaga
nast´pujàcych czynnoÊci:
1. Wy∏àczyç urzàdzenie z sieci, lub ustawiç pokr´t∏o
termostatu w pozycji "0";
2. Wyjàç wszystkie przechowywane produkty,
owinàç w kilka gazet i umieÊciç w ch∏odnym
miejscu;
3. Pozostawiç otwarte drzwi;
4. Po ca∏kowitym rozmro˝eniu dok∏adnie osuszyç
komor´;
5. Ustawiç pokr´t∏o termostatu na ˝àdanej wartoÊci
lub ponownie pod∏àczyç urzàdzenie do sieci.
6. Po 2-3 godzinach w∏o˝yç do zamra˝alnika wyj´te
przedtem produkty
.
Wa˝ne
Nie uu˝ywaç ppod ˝˝adnym ppozorem oostrych
metalowych pprzedmiotów ddo zzeskrobywania sszronu
z pparownika. GGrozi tto jjego uuszkodzeniem.
Nie uu˝ywaç ww ccelu pprzyspieszenia pprocesu
rozmra˝ania iinnych uurzàdzeƒ mmechanicznych ii
sztucznych ÊÊrodków, nni˝ tte zzalecane pprzez
producenta.
Wzrost ttemperatury zzamro˝onych pproduktów,
majàcy mmiejsce ppodczas ooperacji rrozmra˝ania,
mo˝e sskróciç iich bbezpieczny ookres
przechowywania.
D037