Whirlpool WZ36 instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja obs∏ugi
Spis treÊci
Instalacja, 2
Ustawienie i pod∏àczenie do pràdu
Dane techniczne
Opis produktu, 3
Elementy wn´trza
Panel sterowania
Korzystanie z lodówki, 4
Komora do przechowywania wina
R´czna regulacja temperatury
Wykaz idealnych temperatur przechowywania
poszczególnych gatunków win
Przechowywanie butelek wina, 6
Jak uk∏adaç butelki
Ârodki ostro˝noÊci i porady, 8
Konserwacja
i rozpoznawanie problemów, 9
Czyszczenie urzàdzenia
Rozpoznawanie problemów
Serwis
1
PL
LODÓWKA DO PRZECHOWYWANIA WINA
Polski 1
WZ 36
PL
Instalacja
PL
! Instrukcj´ Obs∏ugi nale˝y przechowywaç w ∏atwo dost´p-
nym miejscu, aby w razie potrzeby bez trudu jà znaleêç.
W przypadku odsprzeda˝y tej lodówki lub udost´pnienia jej
innym osobom, prosimy o dopilnowanie, by Instrukcja Ob-
s∏ugi zosta∏a do niej do∏àczona.
! Prosimy o staranne zapoznanie si´ z Instrukcjà Obs∏ugi.
Znajdà w niej Paƒstwo wa˝ne informacje o tym, jak u˝ywaç
lodówk´, jak jà zainstalowaç i jak korzystaç z niej w sposób
bezpieczny.
! Lodówk´ nale˝y zawsze przenosiç w pozycji pionowej.
Ustawienie i pod∏àczenie do pràdu
Usuni´cie opakowania
1. Po zakupie lodówki nale˝y natychmiast usunàç z niej
opakowanie i sprawdziç, czy nie zosta∏a uszkodzona
w trakcie transportu. JeÊli tak, nale˝y bezzw∏ocznie skontak-
towaç si´ ze sprzedawcà.
2. Ostro˝nie usunàç opakowanie i ochronnà foli´ przylepnà.
Otworzyç drzwi i sprawdziç, czy wyposa˝enie nie uleg∏o
uszkodzeniu.
3. Wyciàgnàç przewód zasilajàcy.
Ustawienie
1. Lodówka powinna staç w dobrze przewietrzanym, prze-
stronnym pomieszczeniu o niskiej wilgotnoÊci (nie wolno
stawiaç jej w bardzo ma∏ych pomieszczeniach, na przyk∏ad
w schowkach).
2. Lodówka powinna staç z dala od êróde∏ ciep∏a.
Pod∏àczenie do pràdu
Po przetransportowaniu nale˝y ustawiç lodówk´ w docelo-
wym miejscu i odczekaç przynajmniej 3 godziny, zanim zo-
stanie ona pod∏àczona do instalacji elektrycznej. Przed w∏à-
czeniem do pràdu nale˝y sprawdziç, co nast´puje:
l
gniazdo elektryczne powinno byç uziemione i odpowia-
daç obowiàzujàcym przepisom;
l
gniazdo elektryczne powinno dostarczaç maksymalnà
wymaganà moc wyszczególnionà w Danych Technicz-
nych obok lub na tabliczce znamionowej na dole prawe-
go boku, wewnàtrz lodówki (zob. Opis produktu)
l
wtyczka przewodu zasilajàcego lodówki powinna paso-
waç do gniazda. W innym przypadku nale˝y wymieniç
gniazdo lub wtyczk´. Nie wolno u˝ywaç przed∏u˝aczy lub
rozga∏´ziaczy.
! Po pod∏àczeniu do pràdu przewód zasilajàcy i wtyczka po-
winny byç ∏atwo dost´pne.
! Przewód zasilajàcy nie mo˝e byç zgi´ty lub zwini´ty.
! Stan przewodu zasilajàcego nale˝y regularnie sprawdzaç,
a w razie potrzeby zleciç jego wymian´ wykwalifikowanemu
elektrykowi.
! W przypadku niezastosowania si´ przez u˝ytkownika do
powy˝szych zaleceƒ, producent nie ponosi ˝adnej odpo-
wiedzialnoÊci.
2
Model WZ36
Temperatura 1 strefa
SzerokoÊç 59 cm
Wymiary WysokoÊç 68 cm
G∏´bokoÊç 56,2 cm
Waga** 76 kg
Waga 97 kg
Moc 120 W
Zu˝ycie energii 0,9 kWh/24h
Napi´cie* 230 V
Cz´stotliwoÊç* 50 Hz
* WartoÊci te mogà ró˝niç si´ w zale˝noÊci od kraju. Szcze-
gó∏owe dane techniczne znajdujà si´ na tabliczce znamio-
nowej lodówki
** Pusta lodówka
Parametry techniczne
Opis produktu
3
PL
Elementy wn´trza
Panel sterowania
PANEL
STEROWANIA
KOMORA
DO PRZECHOWYWANIA
WINA
KONTROLKA
W¸ÑCZENIA
OÂWIETLENIE
AKTUALNA
TEMPERATURA
WSKAèNIK
CH¸ODZENIA
KONTROLKA
POD¸ÑCZENIA
DO PRÑDU
PRZYCISK
W¸ÑCZENIA
/WY¸ÑCZENIA
WYÂWIETLACZ
OBNI˚ANIE TEMPERATURY
PODWY˚SZENIE TEMPERATURY
TABLICZKA
ZNAMIONOWAPÓ¸KI
DRZWI
Korzystanie z lodówki
PL
Komora do przechowywania wina
G∏ównym zadaniem tej komory jest zapewnienie optymal-
nych warunków przechowywania wina.
Temperatura panujàca w komorze zosta∏a ustawiona fa-
brycznie na 15° C. Jest to temperatura uznawana za opty-
malnà dla wi´kszoÊci gatunków win.
Wino ma z∏o˝onà natur´, a proces jego dojrzewania jest
d∏ugi i powolny. Aby w pe∏ni doceniç walory trunku, nale˝y
przechowywaç go w odpowiednich warunkach. Wi´kszoÊç
win przechowuje si´ w takiej samej temperaturze, natomiast
smak i bukiet równych gatunków trunków zale˝y od tempe-
ratury, w której sà one podawane. (zob. Wykaz idealnych
temperatur przechowywania poszczególnych gatunków
win). Dlatego, podobnie jak w piwnicach winnic, najwa˝niej-
szà kwestià nie jest dotrzymanie konkretnej temperatury
przechowywania, ale zachowanie sta∏ej jej wartoÊci w d∏u˝-
szym okresie. Wino przechowuje si´ doskonale w szerokim
zakresie temperatury, pod warunkiem, ˝e jest ona utrzymy-
wana na niezmiennym poziomie.
R´czna regulacja temperatury
W przypadku koniecznoÊci zmiany temperatury panujàcej
w komorze nale˝y zastosowaç si´ do nast´pujàcych zale-
ceƒ:
1. W chwili pod∏àczenia lodówki do pràdu wyÊwietlacz po-
kazuje temperatur´, na którà zosta∏a ona ustawiona.
2. Wcisnàç przycisk + przez 1 sekund´. WyÊwietlacz za-
cznie migaç.
3. Wcisnàç przycisk + lub – a˝ do osiàgni´cia po˝àdanej
temperatury
4. Odczekaç 5 sekund, a˝ wyÊwietlacz przestanie migaç.
5. Wstawiç wino do lodówki dopiero, gdy temperatura we-
wnàtrz osiàgnie ustawionà wartoÊç.
W przypadku, gdy temperatura panujàca wewnàtrz jest
wy˝sza, ni˝ 24° C, wewn´trzne oÊwietlenie nie w∏àcza si´
(lub chwilowo wy∏àcza). Pozwala to szybciej osiàgnàç po-
˝àdanà temperatur´.
4
Amarone della Valpolicella 17°C
Barbaresco 17°C
Barolo 17°C
Beaujolais 13°C
Bia∏e likierowane Bordeaux 6°C
Bia∏e wytrawne Bordeaux 8°C
Czerwone Bordeaux 17°C
Bia∏e Bourgogne 11°C
Czerwone Bourgogne 18°C
Brunello 17°C
Szampan 6°C
Chianti Classico 16°C
Languedoc-Roussillon 13°C
Passito di Pantelleria 6°C
Ró˝owe prowansalskie 12°C
Wytrawne i s∏odkie wina musujàce 6°C
Verdicchio di Matelica e dei Castelli di Jesi 8°C
Bia∏e wina z regionu Trentino Alto Adige 11°C
Bia∏e wina Franciacorta 11°C
Bia∏e, wytrawne wina aromatyczne 10°C
Wytrawne, m∏ode wina bia∏e o owocowym smaku 8°C
Bia∏e wina z regionu Friuli Venezia Giulia 11°C
Wina rodaƒskie 15°C
Bia∏e wina wytrawne z Kraju Loary 10°C
Wina likierowane z Kraju Loary 7°C
Czerwone wina z Kraju Loary 14°C
Likierowane wina Passito 8-18°C
Wina ró˝owe, Wina Nowego Âwiata 12°C
Lekkie wina czerwone o niskiej zawartoÊci garbnika 14°C
Czerwone, wina o wi´kszej zawartoÊci
garbnika, o Êredniej strukturze 16°C
5
PL
Wykaz idealnych temperatur przechowywania poszczególnych gatunków win
Wykaz ten podaje przybli˝one temperatury, w jakich nale˝y przechowywaç wino. W przypadku, gdyby dany gatunek wina wy-
maga∏ serwowania w temperaturze wy˝szej ni˝ ta, która panuje w lodówce, nale˝y pozostawiç je w temperaturze pokojowej
do czasu osiàgni´cia po˝àdanej temperatury.
Przechowywanie butelek wina
PL
Standardowe u∏o˝enie 36 butelek
U∏o˝enie to (na butelki klasyczne i do win niemieckich) za-
leca si´ do przechowywania win, które powinny byç wi-
doczne i ∏atwo dost´pne.
STANDARDOWE
36 butelek
(100% w pozycji le˝àcej)
5 pó∏ek
UmieÊciç butelki w zag∏´bieniach na 5 drewnianych pó∏-
kach. Na dnie lodówki mo˝na umieÊciç 6 butelek.
! Drewniane pó∏ki wyposa˝one sà w specjalny system blo-
kujàcy, który zapobiega przypadkowemu spadni´ciu i st∏u-
czeniu si´ u∏o˝onych na nich butelek
Butelki do win niemieckich najlepiej uk∏adaç na najni˝szej
pó∏ce i na dnie lodówki, zaprojektowanych tak, by mieÊciç
wy˝sze butelki.
! Drewniana pó∏ka mo˝e
bez problemu utrzymaç
ci´˝ar 22 butelek.
U∏o˝enie butelek szampana
Butelki szampana sà wi´ksze, ni˝ typowe butelki do wina.
Nale˝y przechowywaç je na dnie lodówki, gdzie bez trudu
zmieÊci si´ ich 5.
W razie potrzeby przechowywania wi´cej, ni˝ 5 butelek
szampana w lodówce, nale˝y wyjàç piàtà pó∏k´ i u∏o˝yç bu-
telki w dwóch warstwach (umieszczajàc butelki w górnej
warstwie pomi´dzy le˝àcymi w dolnej warstwie). W ten spo-
sób mo˝na przechowywaç 9 butelek szampana.
Przyk∏adowe u∏o˝enia butelek
PRZECHOWYWANIE
44 butelki
(100% w pozycji le˝àcej)
1 pó∏ka
CZ¢STA WYMIANA
42 butelki (50% w pozycji
le˝àcej, 50% w pozycji sto-
jàcej)
3 pó∏ki
4 rz´dy
MAKSYMALNE
ZAPE¸NIENIE
46 butelek (48% w pozycji
le˝àcej, 52% w pozycji sto-
jàcej)
1 pó∏ka
4 rz´dy
6
Demonta˝ drewnianych pó∏ek
Drewniane pó∏ki demontuje si´ w nast´pujàcy sposób:
1. Chwyciç przednià cz´Êç pó∏ki jednà r´kà.
2. Drugà r´kà pchnàç ty∏ pó∏ki do góry.
3. Powoli wyjàç pó∏k´ pociàgajàc jà w kierunku do siebie.
JeÊli zachodzi potrzeba wyj´cia butelek lub wstawienia no-
wych, nale˝y wyciàgnàç pó∏k´ do 1/3 d∏ugoÊci.
4. Wyjàç lub wstawiç butelki, po czym wsunàç pó∏k´ z po-
wrotem na swoje miejsce.
5. Sprawdziç, czy pó∏ka jest odpowiednio zamontowana,
pociàgajàc jà do siebie. JeÊli porusza si´, nale˝y wcisnàç jà
mocno, by zosta∏a unieruchomiona.
Aby wyjàç ca∏à pó∏k´, nale˝y post´powaç zgodnie z punk-
tem 1 i 2, po czym wyjàç butelki znajdujàce si´ na pó∏ce.
Nast´pnie powoli wyciàgnàç pó∏k´ z prowadnic.
! Pod ˝adnym pozorem nie wolno wyjmowaç wi´cej, ni˝
jednà pó∏k´ na raz.
Mniejsza liczba butelek
JeÊli nie ma potrzeby przechowywania tylu butelek, by za-
pe∏ni∏y ca∏à lodówk´, radzimy roz∏o˝yç je na kilku pó∏kach,
najlepiej poza najwy˝szà i najni˝szà. JeÊli zostanà umiesz-
czone poÊrodku pó∏ek, b´dà lepiej widoczne z zewnàtrz.
7
PL
Ârodki ostro˝noÊci i porady
PL
! Urzàdzenie zosta∏o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z mi´dzynarodowymi normami bezpieczeƒstwa.
Dla bezpieczeƒstwa podano poni˝sze zalecenia, których
trzeba bezwzgl´dnie przestrzegaç.
P∏yta zosta∏a wykonana zgodnie z Europejskimi Dy-
rektywami.
l
73/23/EEC z 19/02/73 (Niskie Napi´cia) z póêniejszymi
zmianami
l
89/336/EEC z 03/05/89 (KompatybilnoÊç elektromagne-
tyczna) z póêniejszymi zmianami
l
2002/96/CE
Bezpieczeƒstwo
l
Urzàdzenie przeznaczone jest do zainstalowania wy∏àcz-
nie w pomieszczeniach zamkni´tych. Pod ˝adnym pozo-
rem nie mo˝e pracowaç na zewnàtrz, nawet w zadaszo-
nych pomieszczeniach. Wystawianie ch∏odziarki na
wp∏yw czynników atmosferycznych jest bardzo niebez-
pieczne. Minimalna temperatura u˝ytkowania produktu
16° C w/g PN-89/M-41105 (Polska Norma)
l
Ch∏odziarka musi byç pod∏àczona do gniazda zasilajàce-
go z bolcem ochronnym. W przypadku uszkodzenia
przewodu zasilajàcego naprawy dokonuje technik z auto-
ryzowanego serwisu.
l
Urzàdzenie mo˝e byç u˝ytkowane tylko przez osoby do-
ros∏e, zgodnie ze swoim przeznaczeniem, do przechowy-
wania produktów ˝ywnoÊciowych zgodnie z zaleceniami
zawartymi w instrukcji.
l
Nie wolno dotykaç ani obs∏ugiwaç urzàdzenia mokrymi
r´kami, majàc bose lub mokre stopy.
l
Nie zaleca si´ u˝ywania przed∏u˝aczy i rozga∏´ziaczy. Je-
Êli ch∏odziarka jest zainstalowana mi´dzy meblami nale-
˝y zwróciç uwag´, aby kabel zasilajàcy nie by∏ przygnie-
ciony lub zagi´ty.
l
Nie wolno ciàgnàç kabla lub urzàdzenia w celu wycià-
gni´cia wtyczki z kontaktu, jest to bardzo niebezpieczne.
l
Nie wolno dotykaç wewn´trznych cz´Êci ch∏odzàcych,
szczególnie mokrymi r´kami, gdy˝ mo˝na si´ poparzyç
lub zraniç. Nie nale˝y wk∏adaç do ust kostek lodu zaraz
po wyj´ciu ich z zamra˝arki, gdy˝ mo˝na si´ zraniç.
l
Przed przystàpieniem do czyszczenia ch∏odziarki nale˝y
od∏àczyç urzàdzenie od êród∏a zasilania (wyciàgajàc
wtyczk´ lub wy∏àczajàc g∏ówny bezpiecznik w mieszka-
niu), nie wystarczy przekr´ciç termostatu do pozycji
r w celu od∏àczenia urzàdzenia od zasilania.
l
JeÊli ch∏odziarka ma zastàpiç ch∏odziark´ starszego typu
zaopatrzonà w zamek zatrzaskowy lub rygiel, przed wy-
rzuceniem urzàdzenia nale˝y koniecznie usunàç lub
zniszczyç zamek. Dzi´ki temu unikniemy ewentualnego
nieszcz´Êliwego wypadku wskutek przypadkowego za-
mkni´cia bawiàcych si´ dzieci wewnàtrz urzàdzenia.
l
W przypadku awarii, nale˝y przed wezwaniem specjalisty
z serwisu przeczytaç rozdzia∏ „Ewentualne usterki” w ce-
lu usuni´cia ewentualnej usterki. Nie nale˝y samodzielnie
przeprowadzaç ˝adnych dalszych prac, szczególnie przy
mechanizmach wewn´trznych urzàdzenia.
l
Nie nale˝y u˝ywaç urzàdzeƒ elektrycznych wewnàtrz ko-
mory do przechowywania ˝ywnoÊci, je˝eli nie sà one za-
lecane przez producenta.
l
Do oczyszczania szronu nie stosowaç innych narz´dzi ni˝
do∏àczona skrobaczka.
l
Nie wk∏adaç do buzi kostek lodu wyj´tych z zamra˝alnika.
l
Nie pozwalaç dzieciom bawiç si´ urzàdzeniem. W szcze-
gólnoÊci nie wolno siadaç na pojemnikach ani huÊtaç si´
na drzwiach.
l
Wszelkie elementy opakowania (torby plastykowe, pian-
ka poliestrowa, gwoêdzie, itp.) nale˝y przechowywaç
w miejscach, do których nie majà dost´pu dzieci, ponie-
wa˝ elementy te mogà byç dla nich niebezpieczne.
Pozbywanie si´ odpadów
W trosce o Êrodowisko naturalne rezerwujemy sobie
prawo do stosowania komponentów wytwarzanych
z surowców wtórnych, co obni˝a koszty konsumen-
tom i zmniejsza zanieczyszczenia.
l
Pozbywanie si´ materia∏ów opakowaniowych:
przestrzegaç miejscowych przepisów, co pozwoli na po-
nowne wykorzystanie opakowaƒ
l
Pozbywanie si´ starej lodówki: przed oddaniem urzàdze-
nia na z∏om, nale˝y odciàç kabel sieciowy.
To urzàdzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrekty-
wà Europejskà 2002/96/WE oraz polskà Ustawà
o zu˝ytym sprz´cie elektrycznym i elektronicznym
symbolem przekreÊlonego kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, ˝e sprz´t ten, po okresie jego
u˝ytkowania nie mo˝e byç umieszczany ∏àcznie z innymi
odpadami pochodzàcymi z gospodarstwa domowego.
U˝ytkownik jest zobowiàzany do oddania go prowadzàcym
zbieranie zu˝ytego sprz´tu elektrycznego i elektronicznego.
Prowadzàcy zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy
oraz gminne jednostki, tworzà odpowiedni system umo˝li-
wiajàcy oddanie tego sprz´tu.
W∏aÊciwe post´powanie ze zu˝ytym sprz´tem elektrycznym
i elektronicznym przyczynia si´ do unikni´cia szkodliwych
dla zdrowia ludzi i Êrodowiska naturalnego konsekwencji,
wynikajàcych z obecnoÊci sk∏adników niebezpiecznych
oraz niew∏aÊciwego sk∏adowania i przetwarzania takiego
sprz´tu.
8
Konserwacja
i rozpoznawanie problemów
Wy∏àczanie urzàdzenia
W czasie czyszczenia i konserwacji nale˝y od∏àczyç urzà-
dzenie od sieci.
Czyszczenie urzàdzenia
l
cz´Êci wewn´trzne i zewn´trzne, a tak˝e gumowe
uszczelki mogà byç czyszczone przy u˝yciu Êcierki zwil-
˝onej letnià wodà z dodatkiem oczyszczonej sody lub
neutralnych Êrodków czyszczàcych. Nie u˝ywaj rozpusz-
czalników, Êrodków Êciernych, wybielaczy ani amoniaku.
l
elementy wyjmowalne mogà byç myte w goràcej wodzie
z myd∏em lub p∏ynem do mycia naczyƒ. Nale˝y dok∏adnie
je wyp∏ukaç i wysuszyç.
Rozwiàzywanie problemów
JeÊli urzàdzenie przestanie dzia∏aç, to przed wezwaniem
serwisu, nale˝y upewniç si´, czy problemu nie da si´ roz-
wiàzaç samodzielnie pos∏ugujàc si´ wskazówkami z poni˝-
szej listy
Problem Prawdopodobna przyczyna
/rozwiàzanie
Agregat nie pracuje
l
Urzàdzenie nie jest pod∏àczo-
ne do zasilania sieciowego,
lub wtyczk´ w∏o˝ono niedo-
k∏adnie, tak, ˝e nie ma styku.
l
Wystàpi∏a awaria zasilania.
Agregat pracuje
l
Skontaktowaç si´ z serwisem
bez przerwy
Serwis
Przed wezwaniem pracownika serwisu
l
Sprawdziç, czy nieprawid∏owego dzia∏ania ch∏odziarki nie
mogà Paƒstwo usunàç samodzielnie.
l
JeÊli tak nie jest, nale˝y skontaktowaç si´ z autoryzowa-
nym Centrum Serwisowym, którego numer telefoniczny
podano na karcie gwarancyjnej.
Osobie przyjmujàcej zg∏oszenie przekazaç nast´pujàce in-
formacje:
l
rodzaj problemu
l
model urzàdzenia (numer Mod.)
l
numer seryjny urzàdzenia (S/N)
Informacje te mo˝na znaleêç na tabliczce znamionowej
umieszczonej na prawej, bocznej Êciance górnej cz´Êci
ch∏odziarki.
! W celu zapewnienia d∏ugiego ˝ycia naszej lodówce, nale-
˝y jà regularnie sprawdzaç, ˝eby w por´ wykryç ewentual-
ne usterki.
! Nale˝y zawsze wzywaç pracowników autoryzowane-
go serwisu i ˝àdaç montowania oryginalnych cz´Êci
zamiennych.
! Krótkie przerwy w pracy urzàdzenia nie wp∏ywajà nieko-
rzystnie na jakoÊç przechowywanego wina. Wino mo˝e
ulec zepsuciu, je˝eli niesprawdzane urzàdzenie nie praco-
wa∏o przez d∏ugi czas.
9
PL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

Whirlpool WZ36 instrukcja

Typ
instrukcja