9933//6688//EEWWGG..
-- PPrrzzeedd ww∏∏ààcczzeenniieemm,, uurrzzààddzzeenniiee mmuussii ppoozzoossttaaçç pprrzzeezz
ggooddzziinn´´ ww ppoozzyyccjjii ppiioonnoowweejj..
Nale˝y sprawdziç, czy napi´cie zasilania podane na tabliczce
znamionowej, umieszczonej na prawo od szuflady na owoce i
warzywa, odpowiada napi´ciu sieci
((RRyyss.. 66))
.
Uziemienie urzàdzenia jest w myÊl prawa obowiàzkowe.
Producent nie bierze na siebie ˝adnej odpowiedzialnoÊci w razie
ewentualnych szkód poniesionych przez osoby lub rzeczy,
spowodowanych nieprzestrzeganiem powy˝szej normy.
W przypadku niezgodnoÊci mi´dzy gniazdkiem i wtyczkà
urzàdzenia, nale˝y wymieniç gniazdko na odpowiednie, zlecajàc
t´ wymian´ osobom wykwalifikowanym. Osoby te powinny tak˝e
sprawdziç, czy przekrój przewodów gniazda zasilajàcego
odpowiada mocy pobieranej przez urzàdzenie. Nie zaleca si´
stosowania przed∏u˝aczy, rozga∏´ziaczy lub przejÊciówek. W
przypadku absolutnej koniecznoÊci, nale˝y u˝yç prostej lub
wielowtykowej przejÊciówki i przed∏u˝acza zgodnych z lokalnymi
normami bezpieczeƒstwa, zwracajàc szczególnà uwag´ na to,
aby nie przekroczyç maksymalnego pràdu w amperach, który
podany jest na prostych przejÊciówkach i przed∏u˝aczach oraz
ca∏kowitej mocy podanej na wielokrotnej przejÊciówce.
Kiedy urzàdzenie jest pod∏àczone, w∏àcza si´ oÊwietlenie
wewn´trzne podczas otwierania drzwi, je˝eli pokr´t∏o termostatu
nie jest ustawione w pozycji . Po nastawieniu temperatury,
wed∏ug wskazówek zawartych w nast´pnym rozdziale,
ch∏odziarka gotowa jest do pracy.
RREEGGUULLAACCJJAA TTEEMMPPEERRAATTUURRYY
Termostat (patrz: rysunek) pozwala na stopniowe
regulowanie temperatury.
Po∏o˝enie oznacza przerwanie pracy urzàdzenia i w
konsekwencji wy∏àczenie wewn´trznego oÊwietlenia. W celu
uzyskania najlepszych rezultatów podczas przechowywania
˝ywnoÊci, radzimy ustawiç termostat w po∏o˝eniu 4.
Je˝eli chce si´ uzyskaç temperatur´ ni˝szà, nale˝y kr´ciç
pokr´t∏em termostatu w kierunku wi´kszych cyfr; odwrotnie,
je˝eli temperatura jest zbyt niska, nale˝y kr´ciç pokr´t∏em w
kierunku cyfr mniejszych: po∏o˝enie 1.
Przypominamy Wam, ˝e regulacja termostatu podlega
zmianom w zale˝noÊci od temperatury otoczenia, od iloÊci
przechowywanych produktów, od umiejscowienia
urzàdzenia i od cz´stotliwoÊci otwierania drzwi: wraz z
doÊwiadczeniem znajdziecie nastawienie, które najbardziej
b´dzie odpowiadaç Waszym wymaganiom.
UU˚˚YYTTKKOOWWAANNIIEE PPRRZZEEDDZZIIAA¸¸UU
CCHH¸¸OODDZZIIAARRKKII
((RRyyss..77))
Temperatura w przedziale ch∏odziarki jest ró˝na w ró˝nych
miejscach. Zimniejsze miejsca znajdujà si´ bezpoÊrednio
nad szufladà na owoce i warzywa oraz przy tylnej Êcianie.
Aby lepiej zachowaç aromat, w∏aÊciwoÊci od˝ywcze i
Êwie˝oÊç wszystkich produktów, radzimy owinàç je w foli´
aluminiowà lub polietylenowà, albo te˝ umieÊciç je w
specjalnych pojemnikach z pokrywkà. Uniknie si´ równie˝ w
ten sposób nak∏adania si´ na siebie zapachów.
Przestrzeƒ wewnàtrz komory ch∏odniczej mo˝na
zagospodarowaç w ró˝ny sposób, umieszczajàc pó∏ki
rusztowe wed∏ug w∏asnych potrzeb.
Zazwyczaj radzimy u∏o˝yç produkty, wed∏ug poni˝szych
wskazówek:
PPoottrraawwyy ggoottoowwaannee,, ttwwaarrddee sseerryy::
na wy˝szych pó∏kach.
MMii´´ssoo,, rryybbyy,, ww´´ddlliinnyy,, iittpp..::
na pó∏ce nad szufladà na warzywa
i owoce.
OOwwooccee ii wwaarrzzyywwaa::
w przeznaczonej dla nich szufladzie.
NNaappoojjee::
na pó∏ce na drzwiach wewn´trznych.
JJaajjkkaa,, sseerryy,, nnaabbiiaa∏∏::
w przedzia∏kach na drzwiach
wewn´trznych.
MMaass∏∏oo::
w∏o˝yç do specjalnej przegródki na drzwiach
wewn´trznych, która w niektórych modelach posiada
szczeliny do regulowania temperatury; w ten sposób
(po∏o˝enie
•) uzyskuje si´ mas∏o ∏atwe do rozsmarowania.
PPrroodduukkttyy ww ppuusszzkkaacchh::
otwartà puszk´ nale˝y opró˝niç i
prze∏o˝yç reszt´ zawartoÊci do pojemnika nie metalowego.
WWaa˝˝nnee::
nie umieszczaç produktów lub pojemników w
bezpoÊrednim kontakcie z tylnà Êcianà komory.
Zapewniç swobodne krà˝enie powietrza pomi´dzy
poszczególnymi opakowaniami.
Nie przykrywaç pó∏ek rusztowych papierem lub innym
materia∏em. Potrawy gotowane wk∏adaç dopiero po ich
ostudzeniu.
UU˚˚YYTTKKOOWWAANNIIEE PPRRZZEEDDZZIIAA¸¸UU NNIISSKKIIEEJJ
TTEEMMPPEERRAATTUURRYY
((RRyyss.. 77)) ((jjee˝˝eellii uurrzzààddzzeenniiee ggoo ppoossiiaaddaa))
W przedziale niskiej temperatury, oznakowanym symbolem
, mo˝na zamra˝aç niewielkie iloÊci produktów
spo˝ywczych, wytwarzaç kostki lodu oraz przechowywaç
mro˝onki.
ZZAAMMRRAA˚˚AANNIIEE
W przedziale niskiej temperatury, oznakowanym , o
temperaturze -18°C, mo˝na zamroziç maksymalnie 1,5 kg
artyku∏ów spo˝ywczych w ciàgu 24 godzin.
Przed zamro˝eniem produktów, radzimy ustawiç pokr´t∏o
termostatu w po∏o˝eniu 2-3.
Produkty do zamro˝enia, nale˝y owinàç w foli´ aluminiowà lub
polietylenowà i oznaczyç tak przygotowane artyku∏y
etykietkami, zawierajàcymi dat´ zamro˝enia oraz zawartoÊç.
Nale˝y dopilnowaç, aby produkty ˝ywnoÊciowe ju˝ zamro˝one
nie styka∏y si´ z produktami Êwie˝ymi do zamro˝enia.
Nie wolno nigdy wk∏adaç do zamra˝arki produktów goràcych.
Nie wolno ponownie zamra˝aç produktów, chocia˝by tylko
cz´Êciowo rozmro˝onych, lecz nale˝y je spo˝yç w ciàgu 24
godzin.
Nie wolno wk∏adaç p∏ynów w szklanych pojemnikach.
WWYYTTWWAARRZZAANNIIEE KKOOSSTTEEKK LLOODDUU
Nape∏niç wodà specjalne foremki do trzech czwartych ich
wysokoÊci i wstawiç je do wn´ki zamra˝arki. W przypadku
przyczepienia si´ foremek do pod∏o˝a komory podczas
tworzenia si´ kostek lodu, nie wolno ich odczepiaç za
pomocà ostrych przyrzàdów, poniewa˝ mo˝na by uszkodziç
urzàdzenie; nale˝y raczej u˝yç do tego celu r´kojeÊci ∏y˝ki.
Uwaga: Nie wolno jeÊç kostek lodu lub lodów zaraz po ich
wyj´ciu; mog∏yby spowodowaç zimne oparzenia.
PPRRZZEECCHHOOWWYYWWAANNIIEE MMRROO˚˚OONNEEKK
W momencie zakupu mro˝onek, nale˝y si´ upewniç, czy
opakowanie jest nienaruszone, czy nie ma wybrzuszeƒ lub
wilgotnych plam. Wskazane jest w∏o˝yç mro˝onki jak
najszybciej do komory , aby nie dopuÊciç do
rozmro˝enia, wskutek wzrostu temperatury podczas transportu.
W ka˝dym razie, mro˝onki muszà zostaç spo˝yte w okresie
przydatnoÊci do spo˝ycia, podanym na opakowaniu.
RROOZZMMRROO˚˚EENNIIEE
Oto niektóre rady:
JJaarrzzyynnyy ssttrrààcczzkkoowwee ddoo ggoottoowwaanniiaa::
nie rozmra˝aç lecz
zanurzyç w goràcej wodzie i gotowaç jak zazwyczaj.
MMii´´ssoo ((dduu˝˝ee kkaawwaa∏∏yy))::
rozmroziç w ch∏odziarce bez
odpakowywania. Przed gotowaniem zostawiç na par´
godzin w temperaturze pokojowej.
((mmaa∏∏ee kkaawwaa∏∏kkii))::
rozmroziç w temperaturze pokojowej lub
gotowaç bezpoÊrednio.
RRyybbyy::
rozmroziç w ch∏odziarce bez rozpakowywania lub
gotowaç bezpoÊrednio na pó∏ rozmro˝one.
PPOOLLSSKKII
10
PL