Whirlpool BFS 121 I/HA instrukcja

Typ
instrukcja
Zamra˝arka
do zabudowy
• BFS 121 I
Instrukcja instalacji i obs∏ugi
PL
Zamra˝arka
do zabudowy
• BFS 121 I
Spis treÊci
Bezpieczeƒstwo – dobry zwyczaj ........................ 3
Instalacja ........................................................ 4
Opis zamra˝arki .............................................. 5
Uruchomienie urzàdzenia ................................. 6
Korzystanie z urzàdzenia ................................... 6
Konserwacja ................................................... 7
Ewentualne problemy ...................................... 8
Wskazówki dotyczàce
wykorzystania komory zamra˝arki ...................... 9
2
Zamra˝arka
do zabudowy
• BFS 121 I
W celu zapewnienia SPRAWNEGO i BEZPIECZNEGO dzia∏ania urzàdzenia nale˝y:
korzystaç wy∏àcznie z us∏ug AUTORYZOWANYCH serwisów
stosowaç tylko ORYGINALNE cz´Êci zamienne
3
BEZPIECZE¡STWO – DOBRY ZWYCZAJ
UWAGA!
Opracowana przez nas instrukcja zawiera szereg
istotnych informacji dotyczàcych zarówno bezpie-
czeƒstwa instalacji, u˝ytkowania oraz konserwacji
urzàdzenia, dlatego te˝ przed zainstalowaniem
ch∏odziarko-zamra˝arki niezb´dne jest uwa˝ne za-
poznanie si´ z treÊcià niniejszego opracowania.
Ch∏odziarko-zamra˝arka zosta∏a wykonana
zgodnie z mi´dzynarodowymi normami bezpie-
czeƒstwa, majàcymi na celu ochron´ konsumenta.
73/23/CEE z 19/02/73 (Niskie Napi´cia) z póêniej-
szymi zmianami;
89/336/CEE z 03/05/89 (KompatybilnoÊç elektro-
magnetyczna z póêniejszymi zmianami.
1. Urzàdzenie przeznaczone jest do zainstalowa-
nia wy∏àcznie w pomieszczeniach zamkni´tych.
Pod ˝adnym pozorem nie mo˝e pracowaç na
zewnàtrz, nawet w zadaszonych pomieszcze-
niach. Wystawianie ch∏odziarko-zamra˝arki na
wp∏yw czynników atmosferycznych jest bardzo
niebezpieczne. Minimalna temperatura u˝ytko-
wania produktu 16°C w/g PN-89/M-41105
(Polska Norma).
2. Ch∏odziarka musi byç pod∏àczona do gniazda
zasilajàcego z bolcem ochronnym. W przypadku
uszkodzenia przewodu zasilajàcego naprawy
dokonuje technik z autoryzowanego serwisu.
3. Urzàdzenie mo˝e byç u˝ytkowane tylko przez oso-
by doros∏e, zgodnie ze swoim przeznaczeniem, do
przechowywania produktów ˝ywnoÊciowych zgo-
dnie z zaleceniami zawartymi w instrukcji.
4. Nie wolno dotykaç ani obs∏ugiwaç urzàdzenia
mokrymi r´kami, majàc bose lub mokre stopy.
5. Nie zaleca si´ u˝ywania przed∏u˝aczy i rozga-
∏´êników. JeÊli ch∏odziarka jest zainstalowana
mi´dzy meblami, nale˝y zwróciç uwag´, aby
kabel zasilajàcy nie by∏ przygnieciony lub zagi´ty.
6. Nie wolno ciàgnàç kabla lub urzàdzenia w celu
wyciàgni´cia wtyczki z kontaktu, jest to bardzo
niebezpieczne.
7. Nie wolno dotykaç wewn´trznych cz´Êci ch∏o-
dzàcych, szczególnie mokrymi r´kami, gdy˝
mo˝na si´ poparzyç lub zraniç. Nie nale˝y
wk∏adaç do ust kostek lodu zaraz po wyj´ciu
ich z zamra˝arki, gdy˝ mo˝na si´ zraniç.
8. Przed przystàpieniem do czyszczenia ch∏odziarki
nale˝y od∏àczyç urzàdzenie od êród∏a zasilania
(wyciàgajàc wtyczk´ lub wy∏àczajàc g∏ówny bez-
piecznik w mieszkaniu). Nie wystarczy
przekr´cenie termostatu do pozycji q w celu
od∏àczenia urzàdzenia od zasilania.
9. JeÊli ch∏odziarka ma zastàpiç ch∏odziark´ star-
szego typu zaopatrzonà w zamek zatrzaskowy
lub rygiel, przed wyrzuceniem urzàdzenia nale˝y
koniecznie usunàç lub zniszczyç zamek. Dzi´ki
temu unikniemy ewentualnego nieszcz´Êliwego
wypadku wskutek przypadkowego zamkni´cia
bawiàcych si´ dzieci wewnàtrz urzàdzenia.
10. W przypadku awarii, nale˝y przed wezwaniem
specjalisty z serwisu przeczytaç rozdzia∏ „Ewen-
tualne problemy” w celu usuni´cia ewentualnej
usterki. Nie nale˝y samodzielnie przeprowa-
dzaç ˝adnych dalszych prac, szczególnie przy
mechanizmach wewn´trznych urzàdzenia.
˚eby zapewniç prawid∏owe funkcjonowanie
i niewielkie zu˝ycie pràdu, istotne jest, aby
instalacja zosta∏a dokonana prawid∏owo.
Wentylacja
Agregat wydziela ciep∏o i dlatego wymaga dobrej
wentylacji. Urzàdzenie nie powinno byç wystawione
na bezpoÊrednie dzia∏anie s∏oƒca, staç obok ku-
chenki elektrycznej i tym podobnych. Nie nadajà
si´ równie˝ pomieszczenia ze s∏abà wentylacjà.
Urzàdzenie nale˝y wi´c zainstalowaç w pomie-
szczeniu z otworem (okno lub drzwi balkonowe)
zapewniajàcym wymagany przewiew. Pomieszcze-
nie nie mo˝e byç zbyt wilgotne. Nale˝y uwa˝aç,
aby podczas instalacji nie zastawiç ani nie zas∏oniç
kratek zapewniajàcych dobrà wentylacj´ urzàdzenia.
Z dala od ciep∏a
Urzàdzenia nale˝y umieÊciç w miejscu nie wystawio-
nym bezpoÊrednio na dzia∏anie s∏oƒca, a tak˝e
z dala od kuchenki i tym podobnych.
Na p∏askim
Urzàdzenie musi staç równo na p∏askim pod∏o˝u;
jeÊli pod∏oga nie jest równa, mo˝na wyregulowaç
ustawienie urzàdzenia przy pomocy specjalnych
nó˝ek znajdujàcych si´ z przodu.
Pod∏àczenie elektryczne
i uziemienie
Przed pod∏àczeniem elektrycznym nale˝y sprawdziç,
czy napi´cie wskazane na tabliczce znamionowej,
znajdujàcej si´ u do∏u po lewej stronie obok po-
jemnika na warzywa, odpowiada napi´ciu w insta-
lacji domowej, oraz czy gniazdko ma prawid∏owe
uziemienie zgodne z prawem o bezpieczeƒstwie
instalacji 46/90. JeÊli brakuje uziemienia, produ-
cent nie bierze na siebie ˝adnej odpowiedzialnoÊci.
Nie nale˝y u˝ywaç rozga∏´êników ani wtyczek
adaptacyjnych.
Napi´cie jest niewystarczajàce?
èród∏o zasilania powinno byç w stanie znieÊç ma-
ksymalne obcià˝enie mocy urzàdzenia, wskazanej
na tabliczce znamionowej znajdujàcej si´ u do∏u
po lewej stronie, obok pojemnika na warzywa.
Przed pod∏àczeniem elektrycznym
W celu zapewnienia prawid∏owego funkcjonowa-
nia, po przetransportowaniu ustawiç urzàdzenie
pionowo i odczekaç co najmniej 3 godziny przed
w∏àczeniem go do gniazdka.
4
INSTALACJA
11. Nie nale˝y u˝ywaç urzàdzeƒ elektrycznych we-
wnàtrz komory do przechowywania ˝ywnoÊci,
je˝eli nie sà one zalecane przez producenta.
12. Ch∏odziarka zawierajàca gaz cyklopentan
w gàbce izolacyjnej i ewentualnie gaz R600a
(izobutan) w obiegu ch∏odzàcym, po zakoƒ-
czeniu ˝ywotnoÊci, musi zostaç oczyszczona ze
szkodliwych czynników przed wyrzuceniem na
Êmietnik. CzynnoÊç ta musi byç wykonana
przez przeszkolonego technika.
Termostat
Reguluje w sposób automatyczny tempera-
tur´ wewnàtrz komory ch∏odziarki. Przekr´-
cenie pokr´t∏a zgodnie z ruchem wskazówek
zegara od pozycji 1 do pozycji 5 pozwala na
uzyskanie, coraz ni˝szej temperatury. W celu
regulowania termostatu nale˝y przekr´ciç po-
kr´t∏o przy u˝yciu monety.
Zielona kontrolka
Zapalona lampka (przesunàç wy∏àcznik w pra-
wo) wskazuje, ˝e urzàdzenie jest pod∏àczone
do sieci zasilajàcej. Przesuwajàc wy∏àcznik
w lewo (zielona lampka zgaszona) od∏àczamy
urzàdzenie od êród∏a zasilania.
˚ó∏ta kontrolka
Kiedy ˝ó∏ta lampka jest zapalona (przesunàç
wy∏àcznik w lewo) agregat pracuje w sposób
ciàg∏y w celu uzyskania niskiej temperatury
niezb´dnej do szybkiego zamra˝ania Êwie˝ych
produktów. Po przesuni´ciu wy∏àcznika w pra-
wo (˝ó∏ta lampka zgaszona) zamra˝anie od-
bywa si´ wed∏ug ustawienia termostatu.
Kontrolka czerwona
Zapala si´, gdy temperatura w komorze za-
mra˝arki jest zbyt wysoka i nie pozwala na
prawid∏owe przechowywanie zamro˝onych
produktów.
Przedzia∏ do zamra˝ania
i przechowywania produktów
Przedzia∏ do przechowywania
zamro˝onych produktów
5
OPIS ZAMRA˚ARKI
A
B
C
D
E
F
6
UWAGA!
W celu zapewnienia prawid∏owego funkcjo-
nowania, po przetransportowaniu nale˝y
ustawiç urzàdzenie pionowo i odczekaç ok.
3 godziny przed pod∏àczeniem go do pràdu.
Aby zamra˝arka funkcjonowa∏a prawid∏owo
i nie zu˝ywa∏a nadmiernie energii elektrycz-
nej, nale˝y ustawiç termostat na temperaturze
Êredniej
Po pod∏àczeniu urzàdzenia do sieci elektrycznej
nale˝y upewniç si´, czy zielona lampka „C” Êwieci
si´, a nast´pnie w∏àczyç ˝ó∏tà lampk´. Po zgaÊni´-
ciu czerwonej lampki nale˝y wy∏àczyç ˝ó∏tà lampk´:
od tej chwili urzàdzenie mo˝e byç u˝ywane.
URUCHOMIENIE URZÑDZENIA
Zamra˝anie
Informacje na temat opakowywania potraw do
zamra˝ania podane sà w specjalistycznych pod-
r´cznikach.
Nie wolno ponownie zamra˝aç produktów, które
zosta∏y rozmro˝one (choçby cz´Êciowo). Produkty
takie nale˝y przygotowaç (upiec lub ugotowaç),
nast´pnie bàdê skonsumowaç je w ciàgu 24
godzin, bàdê ponownie zamroziç.
Podczas zamra˝ania produktów nale˝y zwróciç
szczególnà uwag´, aby nie styka∏y si´ one z in-
nymi, zamro˝onymi ju˝ produktami znajdujàcymi
si´ w zamra˝arce. Produkty do zamro˝enia na-
le˝y u∏o˝yç w górnej cz´Êci zamra˝arki (prze-
dzia∏ „E”), w której temperatura spada poni˝ej
–18°C, i w której panujà najlepsze warunki do
w∏aÊciwego zamra˝ania potraw. Nale˝y pami´taç,
˝e jakoÊç zamro˝onych produktów zale˝y od
pr´dkoÊci procesu zamra˝ania.
Podczas zamra˝ania nie nale˝y otwieraç drzwi-
czek zamra˝arki.
Na tabliczce umieszczonej po lewej stronie szu-
flady na warzywa podano maksymalne dzienne
iloÊci produktów, które mogà zostaç zamro˝one
w lodówce.
Aby uzyskaç jak najlepszà jakoÊç zamra˝anych
produktów ˝ywnoÊciowych i u∏atwiç ich rozmra-
˝anie nale˝y zamra˝aç je w ma∏ych porcjach.
Pozwoli to uzyskaç du˝à szybkoÊç i równomier-
noÊç zamra˝ania. Na opakowaniu zamra˝anego
produktu warto zaznaczyç jego zawartoÊç oraz
dat´ zamro˝enia.
W przypadku awarii zasilania nie nale˝y otwieraç
drzwiczek zamra˝arki. Pozwoli to maksymalnie
d∏ugo utrzymaç niskà temperatur´ panujàcà w jej
wn´trzu, dzi´ki czemu mo˝liwe b´dzie prze-
chowywanie zamro˝onych produktów w stanie
nienaruszonym przez czas od 9 do 14 godzin.
W zamra˝arce nie wolno zamra˝aç butelek, po-
niewa˝ podczas zamra˝ania mogà one eksplo-
dowaç (po zamro˝eniu, p∏yny zwi´kszajà swojà
obj´toÊç).
Foremki do lodu nale˝y nape∏niaç do 3/4 ich
wysokoÊci.
JeÊli temperatura w pomieszczeniu, w którym
zainstalowano lodówk´ przez d∏u˝szy czas b´dzie
ni˝sza od 14°C, wówczas ch∏odziarka nie b´dzie
mog∏a sch∏odziç si´ do w∏aÊciwej temperatury,
a czas przechowywania produktów b´dzie znacz-
nie krótszy. W takiej sytuacji, zamro˝one pro-
dukty nale˝y konsumowaç nieco szybciej.
KORZYSTANIE Z URZÑDZENIA
7
Przechowywanie
Aby produkty przechowywa∏y si´ prawid∏owo nie
nale˝y nigdy ustawiaç termostatu na pozycji poni-
˝ej 1, niezale˝nie od temperatury otoczenia. Przy
temperaturze do 25-27°C nale˝y ustawiç termostat
na pozycji 1 lub 2, a przy temperaturze otoczenia do
32°C pomi´dzy 2 i 3. Maksymalny czas przechowy-
wania produktów jest podany w tabeli „Wskazówki
dotyczàce u˝ytkowania komory zamra˝alnika”.
W instrukcji (w tabeli) podane sà czasy przechowy-
wania (w miesiàcach) poszczególnych produktów.
Nale˝y zawsze ÊciÊle przestrzegaç zaleceƒ podanych
na opakowaniach mro˝onek, w przypadku ich braku
mro˝onk´ mo˝na przechowywaç maksymalnie
przez 3 miesiàce od daty zakupu. Kupujàc mro-
˝onk´ nale˝y upewniç si´, ˝e by∏a ona prawid∏owo
przechowywana i ˝e opakowanie nie jest uszko-
dzone. Aby jakoÊç przechowywanego produktu nie
uleg∏a zmianie nale˝y umieÊciç go w odpowiednim
opakowaniu i jak najszybciej w∏o˝yç zamra˝arki.
Gdyby na opakowaniu by∏y Êlady wilgoci, lub wy-
brzuszenia istnieje mo˝liwoÊç, ˝e mro˝onka by∏a
przechowywana w niew∏aÊciwej temperaturze i ule-
g∏a zepsuciu.
Przed przystàpieniem do czyszczenia nale˝y
bezwzgl´dnie od∏àczyç urzàdzenie od sieci
zasilajàcej (wyjmujàc wtyczk´ lub wy∏àczajàc
g∏ówny bezpiecznik).
Rozmra˝anie
Nie nale˝y pos∏ugiwaç si´ narz´dziami lub innymi
przedmiotami, poza zalecanymi przez producenta,
w celu przyspieszenia procesu rozmra˝ania.
Od czasu do czasu nale˝y usunàç szron z p∏yt za-
mra˝arki. Uwaga: nie nale˝y w tym celu pos∏ugi-
waç si´ zaostrzonymi, metalowymi narz´dziami,
które mog∏yby spowodowaç przedziurawienie
obiegu ch∏odzàcego, prowadzàc do nieodwracal-
nych uszkodzeƒ ca∏ego urzàdzenia, tylko u˝yç spe-
cjalnie do tego celu przeznaczonej plastikowej
skrobaczki b´dàcej w wyposa˝eniu. W celu rozm-
ro˝enia zamra˝arki (nale˝y przeprowadzaç raz lub
dwa razy do roku) nale˝y zgasiç zielonà lampk´
i pozostawiç otwarte drzwiczki a˝ do ca∏kowitego
roztopienia si´ szronu. W celu przyspieszenia pro-
cesu rozmra˝ania mo˝na wstawiç do Êrodka zamra-
˝arki jeden lub kilka pojemników z letnià wodà.
Czyszczenie
Zamra˝ark´ nale˝y czyÊciç okresowo, u˝ywajàc do
tego celu ciep∏ej wody z dodatkiem sody oczyszczo-
nej. Nie nale˝y u˝ywaç Êrodków zawierajàcych
substancje Êcierne, detergentów lub myde∏. Na
zakoƒczenie do sp∏ukania powierzchni nale˝y u˝yç
samej czystej wody, a nast´pnie wytrzeç je do sucha.
Przynajmniej raz do roku nale˝y wyczyÊciç konden-
sator przy pomocy odkurzacza lub p´dzla. Umo˝li-
wia to lepszà prac´ urzàdzenia, a w rezultacie
oszcz´dnoÊç energii elektrycznej. Po wykonaniu po-
wy˝szych czynnoÊci nale˝y zapaliç zielonà lampk´
i ustawiç termostat na ˝àdanej pozycji. Po 2-3
godzinach pracy urzàdzenia mo˝na w∏o˝yç do Êrodka
zamro˝one produkty.
Producent zaleca profesjonalne Êrodki do czyszcze-
nia i konserwacji sprz´tu AGD, które dost´pne sà
w autoryzowanych punktach serwisowych ARISTON
INDESIT.
KONSERWACJA
8
Zielona kontrolka nie Êwieci si´
Nale˝y sprawdziç, czy:
jest zasilanie, czy nie nastàpi∏a przerwa w do-
stawie energii elektrycznej;
bezpiecznik w mieszkaniu nie zosta∏ wy∏àczony;
wtyczka jest prawid∏owo w∏o˝ona do kontaktu;
gniazdko sieciowe nie jest uszkodzone – w celu
sprawdzenia nale˝y pod∏àczyç do niego inne,
na pewno sprawne urzàdzenie.
Czerwona kontrolka Êwieci si´
Nale˝y sprawdziç, czy:
termostat ustawiony jest na w∏aÊciwej pozycji;
urzàdzenie nie jest ustawione za blisko êród∏a
ciep∏a;
warstwa szronu na wewn´trznych Êcianach nie
jest zbyt gruba.
Agregat pracuje bez przerwy
Nale˝y sprawdziç, czy:
˝ó∏ta lampka nie jest zapalona (po jej w∏àcze-
niu agregat pracuje ciàgle);
termostat ustawiony jest na w∏aÊciwej pozycji.
Urzàdzenie nadmiernie ha∏asuje
Nale˝y sprawdziç, czy:
ch∏odziarko-zamra˝arka stoi na p∏askim pod∏o˝u;
nie jest zainstalowana mi´dzy przedmiotami,
które wibrujàc ha∏asujà;
gaz ch∏odzàcy wytwarza lekki ha∏as tak˝e gdy
agregat nie pracuje (nie jest to wadà).
JeÊli po wszystkich kontrolach urzàdzenie nie
dzia∏a i usterka nie znika, nale˝y zwróciç si´ do
najbli˝szego serwisu, podajàc nast´pujàce infor-
macje: typ usterki, model (Mod.) i numery (S/N)
znajdujàce si´ na tabliczce znamionowej umiesz-
czonej po lewej stronie obok pojemników na
warzywa (patrz poni˝szy rysunek).
W ˝adnym wypadku nie nale˝y wzywaç nie
autoryzowanych monterów ani zgadzaç si´
na zastàpienie cz´Êci cz´Êciami nie oryginal-
nymi.
EWENTUALNE PROBLEMY
9
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE WYKORZYSTANIA ZAMRA˚ARKI
Produkt Opakowanie Czas Czas prze- Rozmra˝anie
„kruszenia” chowywania
(dni) (miesiàce)
Mi´sa i ryby
Pieczeƒ wo∏owa owinàç w foli´ aluminiowà 2–3 9–10 niekonieczne
i sztuka mi´sa
Jagni´ owinàç w foli´ aluminiowà 1–2 6 niekonieczne
Pieczeƒ wieprzowa owinàç w foli´ aluminiowà 1 6 niekonieczne
Pieczona i gotowana owinàç w foli´ aluminiowà 1 8 niekonieczne
ciel´cina
Befsztyki i sma˝one kotlety ka˝dy kotlet owinàç w foli´ 6 niekonieczne
wieprzowe i ciel´ce polietylenowà, a nast´pnie w foli´
aluminiowà zawinàç od 4 do 6
tak opakowanych kotletów
Kotlety z jagni´cia ka˝dy kotlet owinàç w foli´ 6 niekonieczne
i wo∏owe polietylenowà, a nast´pnie w foli´
aluminiowà zawinàç od 4 do 6
tak opakowanych kotletów
Mi´so mielone w aluminiowych pojemnikach Êwie˝o 2 powoli w ch∏odziarce
z przykrywkà z polietylenu zmielone
Serca i wàtróbka w torebkach polietylenowych 3 niekonieczne
Kie∏basy folia aluminiowa lub polietylenowa 2 w zale˝noÊci
od przeznaczenia
Kurczak i indyk owinàç w foli´ aluminiowà 1–3 9 powoli w ch∏odziarce
Kaczka i g´Ê folia aluminiowa 1–4 6 powoli w ch∏odziarce
Ba˝ant, kuropatwa, folia aluminiowa 1–3 9 powoli w ch∏odziarce
dzika kaczka
Królik i zajàc folia aluminiowa 3–4 6 powoli w ch∏odziarce
Jeleƒ, sarna folia aluminiowa lub polietylenowa 5–6 9 powoli w ch∏odziarce
Wi´ksze ryby folia aluminiowa lub polietylenowa 4–6 powoli w ch∏odziarce
Mniejsze ryby w torebkach polietylenowych 2–3 niekonieczne
Skorupiaki w torebkach polietylenowych 3–6 niekonieczne
Mi´czaki w plastikowych lub aluminiowych 3 powoli w ch∏odziarce
pojemnikach, przykrytych warstwà
soli z wodà
Gotowane ryby folia aluminiowa lub polietylenowa 12 w goràcej wodzie
Sma˝one ryby w torebkach polietylenowych 4–6 bezpoÊrednio
na patelni
10
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE WYKORZYSTANIA ZAMRA˚ARKI
Produkt Przygotowanie Czas blan- Opakowanie Czas prze- Rozmra˝anie
szowania chowywania
(min) (miesiàce)
Owoce i warzywa
Jab∏ka i gruszki obraç ze skórki i pokroiç 2 w pojemnikach 12 powoli
na ma∏e kawa∏ki (zalane w syropie) w ch∏odziarce
Morele, brzoskwinie, usunàç pestki 1–2 w pojemnikach 12 powoli
czereÊnie i Êliwki i obraç ze skórki (zalane w syropie) w ch∏odziarce
Truskawki, je˝yny oczyÊciç, umyç i po- w pojemnikach 10–12 powoli
i czarna jagoda zostawiç do osuszenia (w cukrze) w ch∏odziarce
Gotowane owoce pokroiç, zagotowaç, w pojemnikach, 12 powoli
przetrzeç dodajàc cukier (10%) w ch∏odziarce
Soki owocowe owoce umyç, w pojemnikach, 10–12 powoli
pokroiç i rozgniataç cukier do smaku w ch∏odziarce
Kalafior usunàç liÊcie, podzieliç 2 w torebkach 12 niekonieczne
na drobne ró˝yczki, polietylenowych
blanszowaç w wodzie
z dodatkiem soku
z cytryny
Kapusta i brukselka oczyÊciç i umyç, 1–2 w torebkach 10–12 w temp.
podzieliç na drobne polietylenowych pokojowej
kawa∏ki
Groszek zielony wy∏uskaç i umyç 2 w torebkach 12 niekonieczne
polietylenowych
Fasolka szparagowa umyç i pokroiç 3 w torebkach 10–12 niekonieczne
na drobne kawa∏eczki polietylenowych
Marchew, obraç ze skórki, umyç 3–4 w torebkach 12 niekonieczne
papryka i rzepa i pokroiç w plastry polietylenowych
Grzyby i szparagi umyç i pokroiç 3–4 w torebkach 6 w temp.
lub pojemnikach pokojowej
Szpinak umyç i posiekaç 2 w torebkach 12 w temp.
polietylenowych pokojowej
Warzywa ró˝ne umyç i pociàç na 3 w torebkach, 6–7 w temp.
na zup´ drobne kawa∏eczki ma∏e porcje pokojowej
11
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE WYKORZYSTANIA ZAMRA˚ARKI
Produkt Przygotowanie Czas blan- Opakowanie Czas prze- Rozmra˝anie
szowania chowywania
(min) (miesiàce)
Inne produkty ˝ywnoÊciowe
Chleb w torebkach 4 w temperaturze
polietylenowych pokojowej
i w piekarniku
Ciasta w folii 6 w temperaturze
polietylenowej pokojowej, nast´p-
nie w piekarniku
w temp. 100/200°C
Âmietana w plastikowych 6 w temperaturze
pojemnikach pokojowej lub
w ch∏odziarce
Mas∏o w oryginalnym 6 w ch∏odziarce
opakowaniu,
zawini´tym w foli´
aluminiowà
Potrawy gotowane poporcjowane 3–6 w temperaturze
lub zupa jarzynowa w plastikowych pokojowej lub
lub szklanych goràcej wodzie
pojemnikach
Jajka zamra˝aç bez 10 w temperaturze
skorupki w ma∏ych pokojowej lub
pojemnikach w ch∏odziarce
12
Dzi´kujemy Paƒstwu za wybór produktu firmy Ariston. Zamra˝arka, którà Paƒstwo zakupili, jest
urzàdzeniem niezawodnym i prostym w u˝yciu. Ufamy, ˝e dokonali Paƒstwo dobrego wyboru, ˝e to
nowe urzàdzenie zagwarantuje wieloletnià i bezawaryjnà prac´.
Skorzystaj
z Paszportu Aristona
Dzi´ki niemu przez pi´ç lat za darmo b´dà usuni´te wszelkie usterki.
Informacja, jak staç si´ posiadaczem PASZPORTU umieszczona jest w ksià˝ce gwarancyjnej. Wi´cej
informacji mo˝na uzyskaç dzwoniàc na bezp∏atnà infolini´ pod numer:
0 800 22 11 00
Ariston jest zawsze z Tobà
po dokonaniu zakupu
W przypadku Paƒstwa wàtpliwoÊci co do prawid∏owej pracy urzàdzenia, prosimy o kontakt z autory-
zowanym serwisem pod ogólnopolskim telefonem serwisowym
0 801 33 22 11
BÑDè W KONTAKCIE
Indesit Company
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Whirlpool BFS 121 I/HA instrukcja

Typ
instrukcja