42
Polski
Rozłożyć ilustracje znajdujące się
za przednią oraz tylną okładką
instrukcji.
Przed uruchomieniem urządze-
nia należy dokładnie przeczytać
instrukcję obsługi. Zachować
instrukcję obsługi i w przypadku
przekazania urządzenia następ-
nemu użytkownikowi przekazać
ją wraz z urządzeniem.
Alternatywnie można również
skorzystać z tej instrukcji obsługi
dostępnej na stronie
www.ritterwerk.de.
PRZEZNACZENIE
Krajalnica wielofunkcyjna prze-
znaczona jest do krojenia pro-
duktów spożywczych używanych
w gospodarstwie domowym.
Użycie niezgodne z przeznacze-
niem lub niewłaściwa obsługa
mogą spowodować poważne
skaleczenia ciała lub uszkodze-
nie urządzenia. W konsekwencji
wygasają wszelkie prawa z tytułu
gwarancji i rękojmi.
URUCHOMIENIE
Przygotowanie
Wyjąć ostrożnie urządzenie
z opakowania. Usunąć wszystkie
elementy opakowania, należy
przechowywać je wraz z opa-
kowaniem. Przed kontaktem
urządzenia z artykułami spożyw-
czymi należy je oczyścić (patrz:
CZYSZCZENIE).
Ustawianie urządzenia
• Urządzenie należy ustawić na
płaskim, nieśliskim podłożu
w pobliżu gniazdka sieciowego.
Używając niewielkiej siły wcis-
nąć prowadnicę produktów (3) do
rowka prowadzącego na urządze-
niu tak, aby słychać było wyraźne
zatrzaśnięcie.
Nasunąć popychacz małych
produktów (9) na uchwyt prowad-
nicy produktów.
Odwinąć potrzebną dłu-
gość przewodu sieciowego (7)
z zasobnika na przewód (8) znaj-
dującego się pod urządzeniem
i włożyć wtyczkę do gniazdka.
KROJENIE
Pokrętłem regulacji grubości
krojenia (4) nastawić żądaną
grubość krojenia.
Wskazówka:
Skala ustawienia grubości
krojenia nie jest skalą z podziałką
milimetrową. Pozycja „0” ze
względów bezpieczeństwa jest
pozycją, w której nóż jest zakryty.
Położyć produkty, które mają
zostać pokrojone, na prowadnicy
produktów (3). Docisnąć je lekko
za pomocą popychacza małych
produktów (9) do płyty oporo-
wej (2).
Uwaga:
Chronić dłonie, używając
zawsze prowadnicy do produk-
tów i ewentualnie popychacza
małych produktów. Wyjątek:
produkty ponadwymiarowe.
Włączyć urządzenie za pomo-
cą przełącznika kołyskowego (1).
Do wyboru są dwa tryby pracy:
Praca krótka (pozycja II): Nóż
obrotowy (11) pracuje tak długo,
jak długo przełącznik pozostaje
wciśnięty w tej pozycji.
Praca ciągła (pozycja I): Nóż
obrotowy pracuje bez koniecz-
ności trzymania wciśniętego prze-
łącznika, aż do momentu, gdy
przełącznik zostaje przełączony
do pozycji „0”.
Wskazówka:
Urządzenie może pracować
w trybie ciągłym maksymalnie
przez 5 minut.
• Produkty przeznaczone do
pokrojenia należy przesuwać do
przodu w kierunku obracające-
go się noża, lekko je do niego
dociskając.
• Po zakończeniu krojenia
należy odczekać, aż nóż obroto-
wy całkowicie się zatrzyma.
• Zawsze po zakończeniu pracy
z urządzeniem należy przesta-
wić pokrętło regulacji grubości
krojenia do pozycji „0”, aby zakryć
ostry nóż obrotowy i zapobiec
w ten sposób skaleczeniom.
W przypadku modelu E 16:
Wyjąć z urządzenia tackę na
pokrojone produkty (5), ciągnąc
ją w lewo.
CZYSZCZENIE
Uwaga:
Przed przystąpieniem do
czyszczenia urządzenia
należy je wyłączyć, wyciągnąć
wtyczkę z gniazdka i przesta-
wić pokrętło regulacji grubości
krojenia (4) do pozycji „0”.
Aby na urządzeniu nie osadzały
się psujące się resztki żywności,
należy regularnie myć krajalni-
cę uniwersalną. Należy także
regularnie czyścić nóż obrotowy,
jak opisano poniżej, aby na jego
powierzchni nie pojawiła się rdza.
Wskazówka:
Resztki żywności mogą po
dłuższym czasie naruszyć
materiał, z jakiego wykonany jest
nóż obrotowy, co doprowadzi do
powstania rdzy.
Przygotowanie
• Zdjąć tackę na pokrojone
produkty (5, modelu E 16) i popy-
chacz małych produktów (9).
Pociągnąć prowadnicę pro-
duktów (3) do przodu i podnosząc
ją, wyjąć ją z rowka prowadzą-
cego.
Zdemontować nóż obrotowy:
Przyłożyć monetę odpo-
wiedniej wielkości do blokady
noża (10) i obracać ją w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek
zegara.
• Chwycić nóż obrotowy (11)
za jego środek, a następnie go
zdjąć.