Russell Hobbs 23480-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Miksery
Typ
Instrukcja obsługi
78
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Urządzenie może być używane przez osoby o ograniczonej sprawnci
fizycznej, sensorycznej czy umysłowej lub nieposiadace odpowiednich
umiejętności i doświadczenia, jeżeli są pod nadzorem i rozumie
niebezpieczeństwa związane z używaniem urządzenia. Dzieci nie powinny
używać lub bawić się urządzeniem. Przechowuj urządzenie i przewód z
dala od dzieci.
Zawsze należy odłączyć urządzenie od zasilania, jeśli jest pozostawione bez
nadzoru, oraz przed montażem, demontażem i czyszczeniem.
Należy zachować ostrożność podczas obsługiwania ostrzy tnących przy
opróżnianiu i podczas czyszczenia.
Niewłaściwe użytkowanie urządzenia może spowodować obrażenia ciała.
h Nie wlewaj gorącego płynu (powyżej 40°C), gwałtownie wytworzona
para wodna może spowodować, że się wyleje.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
Urządzenie nie powinno pracować dłużej niż 10 minut. Po 10 minutach przerwij pracę na co najmniej
20 minut.
Nie zanurzaj podstawy z silnikiem w cieczy.
Nigdy nie używaj urdzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej instrukcji.
Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urdzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Trzepak
2. Trzepaczka
3. Hak do wyrabiania ciasta
4. Dodatkowy napęd*
5. Ramię
6. Wałek napędowy i kołek
7. wignia blokady ramienia
8. Regulacja prędkości
9. Osłona
10. Miska
11. Dzbanek do mieszania
12. Korek
13. Pokrywa
14. Uszczelka
15. Ostrza
` Można myć w zmywarce
*Dodatkowy napęd jest przeznaczony do dodatkowych akcesoriów, które można zastosować w
urządzeniu. Więcej informacji znajdziesz online.
USTAWIENIE
1. Urządzenie należy ustawić na poziomej powierzchni wodoodpornej, suchej i stabilnej.
2. Przewód zasilający poprowadź w taki sposób, aby nie można było o niego zahaczyć lub zrzucić.
3. Nie podłączaj przed zakończeniem montowania.
MIKSERA
MONTAŻ
Podnoszenie ramienia:
4. Sprężyny w ramieniu są mocne, dlatego połóż rękę na wierzchu ramienia, aby kontrolować ruch.
79
instrukcja
5. Obróć dźwignię blokady ramienia do pozycji
U
i przytrzymaj. Ramię uniesie się.
Opuszczanie ramienia:
1. Obróć dźwignię blokady ramię do pozycji Ui przytrzymaj.
2. Naciśnij ramię ku dołowi i przytrzymując je, zwolnij dźwignię blokady ramienia.
Zakładanie miski
Przed założeniem lub wyjęciem miski, podnieś ramię. Używaj wyłącznie dostarczonej miski.
1. Dopasuj miskę we wgłębienie w podstawie i obróć ją w prawo, aż się zablokuje.
2. Aby miskę wyjąć, obróć ją w lewo, a następnie unieś z podstawy.
Zakładanie/wyjmowanie nasadek
Przed założeniem/wyjęciem nasadki, należy odłączyć urządzenie i podnieść ramię.
1. Dopasuj szczelinę w nasadce z kołkiem na wałku napędowym (rys. A).
2. Wciśnij nasadkę w wałek napędowy, a następnie obróć ją w lewo, aby zablokować (rys. B).
Aby zdjąć nasadkę, przesuń ją lekko w górę, a następnie obróć ją w prawo i zdejmij w wałka.
Osłona przeciw rozbryzgom
Osłona przeciw rozbryzgom chroni przed rozpryskiwaniem lub chlapaniem podczas mieszania,
umożliwiając równoczesne dodawanie składników. Wyłącz i odłącz mikser od sieci przed
zakładaniem albo zdejmowaniem osłony przeciw rozbryzgom.
Po założeniu miski i ramieniu w pozycji opuszczonej:
1. Wsuń osłonę przeciw rozbryzgom między ramię a miskę.
2. Wyrównaj, aby otwór znalazł się po prawej stronie (rys. C).
Przed podniesieniem ramienia, osłonę przeciw rozbryzgom zawsze należy wyjąć.
UŻYWANIE MIKSERA
3. Sprawdź, czy regulacja prędkości jest ustawiona na O.
4. Włóż wtyczkę do gniazda zasilania (włącz gniazdo, jeśli jest przełączalne).
5. Przekręć w prawo regulację prędkości na żądaną prędkość.
6. Zakres od 1 (mała) do 10 (duża). Przekręć regulację prędkości z powrotem na O, aby wyłączyć silnik.
7. Do pracy silnika w trybie impulsów, ustaw regulację prędkości w pozycji Y. Puść, aby zatrzymać
silnik.
Zalecane prędkości
Nasadka Prędkość Stosuj do:
Trzepaczka 7-10 bicia/napowietrzania śmietany, białka, ciasta, lekkich mieszanek
Trzepak 4-7 ubijania masła z cukrem, średnich ciast
Hak do
wyrabiania
ciasta
1-3 gęstych mieszanek, chleba i słodkiego pieczywa
BLENDER
MONTAŻ
1. Zsuń pokrywę napędu dzbanka do mieszania (rys. D).
2. Wstaw dzbanek w otwór napędu, gdy znak t na dzbanku znajduje się na przeciw znaku
Una mikserze (rys. E).
3. Obróć dzbankiem w prawo, aż znak t na dzbanku znajdzie się na przeciw znaku Lna
mikserze (rys. F).
4. Dodaj do dzbanka składniki i załóż pokrywę i korek (rys. G). Nie napełniaj ponad znak max
na dzbanku. Nie wolno używać dzbanka bez założonej pokrywy.
UŻYWANIE BLENDERA
1. Sprawdź, czy regulacja prędkości jest ustawiona na O.
2. Włóż wtyczkę do gniazda zasilania (włącz gniazdo, jeśli jest przełączalne).
3. Przekręć w prawo regulację prędkości na żądaną prędkość.
80
4. Zakres od 1 (mała) do 10 (duża). Obróć regulację prędkości na O, aby wyłączyć silnik.
5. Do pracy silnika w trybie impulsów, ustaw regulację prędkości w pozycji Y. Puść, aby zatrzymać silnik.
6. Jeśli w trakcie mieszania chcesz dodać inne składniki, przekręć korek w lewo i wyjmij go. Dodaj
składniki i następnie zóż ponownie korek i przekręć w prawo, aby zablokować.
7. Po skończeniu mieszania, przekręć regulację prędkości na O i zanim zdejmiesz pokrywę z dzbanka lub
wyjmiesz dzbanek z miksera odczekaj, aż ostrza się zatrzymają, .
8. Aby wyjąć dzbanek, obróć nim w lewo, aż znak
t
będzie na przeciw znaku
U
.
OBSŁUGA I KONSERWACJA
Przed czyszczeniem, wącz (O) i wyjmij wtyczkę z gniazdka.
Mikser:
1. Czyść jak najprędzej po użyciu dla zapobieżenia tworzenia się osadów wewnątrz miski.
2. Myj miskę, osłonę przeciw rozbryzgom i nasadki w ciepłej wodzie z mydłem, wyucz i wysusz.
3. Miskę i nasadki można wstawić w zmywarkę do naczyń, ale uwaga: surowe środowisko wewnątrz
zmywarki wpłynie na wykończenie powierzchni nasadek. Uszkodzenia powinny być tylko
kosmetyczne i nie będą miały wpływu na działanie urządzenia.
4. Wytrzyj powierzchnie zewnętrzne urządzenia czystą wilgotną ściereczką.
Dzbanek do mieszania:
1. Wymyj dzbanek do mieszania, słoik i pokrywę w ciepłej wodzie z mydłem. Wypłucz i wysusz.
2. Dzbanek, słoik i pokrywę można myć w zmywarce. Jednakże, zalecamy przed wstawieniem do
zmywarki zdjąć ostrze.
Aby zdjąć ostrze:
1. Obróć dzbanek do góry dnem.
2. Obróć ostrzem w kierunku wskazówek zegara do symbolu v U(rys. H).
3. Ostrożnie wyjmij blok ostrzy (rys. J). Uwaga, ostrza mają bardzo ostre krawędzie.
4. Zdejmij uszczelkę i starannie umyj ostrze i uszczelkę w ciepłej wodzie z mydłem. Wypłucz i wysusz.
5. Załóż uszczelkę na ostrze , następnie włóż ostrze w dzbanek i przekręć je w lewo w kierunku w
kierunku symbolu L(rys. H). Upewnij się, że uszczelka jest dobrze założona i ostrze jest w pełni
dokręcone, inaczej z dzbanka podczas użytkowania może wyciekać.
PRZEPISY NA MIKSER
CIASTO DO PIZZY hak do wyrabiania ciasta
250 ml woda
400 g mąka pszenna typ 600-650
25 ml oliwa z oliwek
7 g suszone drożdże
2,5 g cukier
5 g sól
Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę i oliwę. Miksuj w małej i średniej prędkości,
aż ciasto będzie gładkie. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i umieść ciasto w ciepłym miejscu, aż podwoi
swoją objętość (30-40 minuty). Zagniataj ręką przez kilka minut. Przetnij ciasto na pół. Rozwałkuj na koła
ma powierzchni posypanej mąką. Ułóż na nieprzylegającej blasze. Rozłóż na cieście sos na bazie
pomidorów i dodatki. Piec w piekarniku nagrzanym do 20C przez 18-20 minut. Powierzchnia ciasta
powinna być koloru złotego.
CHLEB Z PORZECZKAMI hak do wyrabiania ciasta
500g mąki razowej
150g masła (miękkiego)
15g proszku do pieczenia
2,5g soli
150g cukru
150g porzeczek
50g zmieszanych skórek z owoców
2 jajka (średnie)
30ml mleka
Wsyp mąkę do miski, dodaj ubite masło i mieszaj na prędkości 1. Gdy masło i mąka zaczną się łączyć, dodaj
cukier, sól, porzeczki, skórki i proszek do pieczenia. Mieszaj przez cały czas, równocześnie ubijając jajka z
mlekiem, a następnie dodaj mieszaninę jajek z mlekiem do miski. Wybierz prędkość 2 i wymieszaj, aż
składniki się połączą. Wstaw w wysmarowanej foremce na chleb do rozgrzanego piekarnika i piecz w
180°C/350°F/gaz 4 przez 35 minut. Przed pokrojeniem, wychłodź na drucianej siatce. Podawaj opieczony z
masłem.
81
BIY CHLEB hak do wyrabiania ciasta
7 g aktywne suszone drożdże (1 torebka)
600 g mąka pszenna typ 600-650
345 ml ciepła woda
15 ml olej słonecznikowy/masło
5 g cukier
10 g sól
Mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę i oliwę. Miksuj w małej i średniej prędkości,
aż ciasto będzie gładkie. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i umieść ciasto w ciepłym miejscu, aż podwoi
swoją objętość (30-40 minuty). Zagniataj ręką przez kilka minut. Włóż do formy chlebowej na 1 kg, przykryj
i umieść go w ciepłym miejscu na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut.
Powierzchnia ciasta powinna być koloru złotego. Dno powinno wydać po stuknięciu pusty dźwięk.
GORĄCY SUFLET CZEKOLADOWY trzepaczka
75 g masło
50 g mąka pszenna
20 g kakao w proszku
450 g mleko
4 jajka, białka oddzielnie
50 g cukier puder
Roztopić masło na patelni na małym ogniu. Wymieszaj mąkę i kakao. Dodaj mleko. Mieszaj aż zgęstnieje.
Zdejmij z ognia. Studź przez 30 minut. Wbij żółtka Ubijaj białka z dużą prędkością przez kilka sekund,.
Dodaj cukier i ubijaj aż masa zrobi się sztywna. Połącz mieszaniny razem z masłem w naczyniu
żaroodpornym 1,2 litra. Włóż naczynie do kąpieli wodnej napnionej wrzątkiem. Piec w piekarniku
nagrzanym do 190°C przez 40-45 minut.
PODSTAWOWY BISZKOPT trzepaczka
100 g masło
150 g cukier puder
5 ml esencja waniliowa
1 jajko
100 g mąka pszenna
100 g mąka samo-rosnąca
Włóż masło, cukier i esencję waniliową do miski. Ubijaj ze średnią prędkością do puszystości (1-2 minuty).
Zmniejsz prędkość. Dodaj jajko. Stopniowo zwiększaj prędkość, aż składniki się połączą. Przesiej obie mąki
razem i następnie dodawaj do mieszanki. Uformuj masę w kulki. Ułóż na natłuszczonej blasze. Lekko je
spłaszcz. Piec w piekarniku nagrzanym do 18C przez 12-15 minut. Studzić przez kilka minut na tacy,
następnie wyłożyć na drucianą siatkę.
BISZKOPT KLASYCZNY VICTORIA trzepaczka
100 g masło/margaryna
100 g cukier puder
2 jajka
100 g mąka samo-rosnąca
1 kropla esencja waniliowa
Dwie foremki do pieczenia 180mm posmaruj tłuszczem. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. Włóż
masło i cukier do miski. Ubijaj ze średnią prędkością do puszystości (1-2 minuty). Zmniejsz prędkość.
Stopniowo dodawaj jajka, następnie wanilię i mąkę. Zwiększ prędkość do średniej, gdy składniki zaczynają
się mieszać. Przełóż ciasto do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
Powierzchnia ciasta powinna być koloru złotego. Ostudź na stojaku z drutu. Przewróć jedno ciasto. Nałóż
na wierzch warstwę dżemu malinowego. Drugie ciasto połóż na dżem. Zamiast dżemu można zastosow
inne wypełnienia, jak krem maślan
TORT CZEKOLADOWY trzepak
50g masła, miękkiego
30g złotego syropu
50ml mleka
2 jajka, ubite
125g cukru pudru
100g czekolady kulinarnej, stopionej
10ml ekstraktu waniliowego
100ml wrzącej wody
35g proszku kakaowego
125g mąki z dodatkiem środków
spulchniających
30ml lekkiego oleju roślinnego (słonecznikowy,
itp.)
Rozpuść kakao we wrzącej wodzie i odstaw do ostygnięcia. Utrzyj masło z cukrem przez kilka sekund na 1,
dodaj połowę jajek, a następnie połowę mąki, stopniowo zwiększając prędkość do 3, dodaj pozostałe jajka
i mąkę, zmiksuj do gładkości, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj do gładkości. Wóż na formę, przykryj
folią i gotuj na parze przez 1 godzinę, albo do momentu, gdy wykałaczka wepchnięta w ciasto będzie
czysta.
82
WIEJSKIE CIASTO OWOCOWE trzepak
150g masła
150g cukru pudru
75g lukrowanych wiśni, posiekanych
po 75g sułtanek i rodzynek
szczypta soli
25g zmieszanych skórek z owoców
300g mąki z dodatkiem środków
spulchniających
5g English pudding spice
45ml mleka
3 jajka
Nasmaruj okrągłą 20cm formę do pieczenia. Wyłóż papierem pergaminowym. Rozgrzej piekarnik do
180°C/350°F/gaz 4. Włóż masło, cukier, suszone owoce i pudding spice do miski i ubij na prędkości 3, aż
składniki się połączą. Dodaj jajka i mleko i ubijaj przez kilka sekund. Stopniowo dodawaj mąkę, ubijając, aż
zostanie dobrze zmieszana. Piecz w formie na ciasto około 1½ godziny. Studź w formie przez 15 minut, a
następnie wychłodź na drucianej siatce.
MIESZANKA BISZKOPTOWA trzepak
500g mąki zwykłej
250g masła miękkiego lub margaryny
250g cukru
2 krople esencji waniliowej
4 jajka
15g proszku do pieczenia
125ml mleka
szczypta soli
Natłuszcz i wyłóż głęboką - 23cm okrągłą formę do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 190°C/37F/gaz 5. Włóż
wszystko do miski, mieszaj z prędkością 1 przez 30 sekund, a następnie prędkością 3 przez 3 minuty, aż
składniki się połączą. Wlej mieszaninę do formy na ciasto i piecz w środku piekarnika przez 50-60 minut, aż
wykałaczka wepchnięta w ciasto będzie czysta. Wychłodź na drucianej siatce. Można urozmaicić
podstawowy przepis dodając 100g rodzynek, posiekane orzechy lub wiórki czekoladowe.
PRZEPISY NA BLENDER
ZUPA ZIEMNIACZANA Z POREM
75g pory
75g ziemniaki
1 kostki rosołowe
400ml woda
sól i pieprz
Miksuj pory i ziemniaki przez 2 sekundy. Przełóż do dużej patelni. Dodaj wodę i kostki rosołowe.
Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień. Przykryj patelnię. Gotuj na wolnym ogniu przez
20 minut. Zdejmij z ognia. Studź przez 30 minut. Miksuj aż do gładkości. Doprowadź do temperatury
podawania (nie pozwól, aby się zagotowało). Dopraw do smaku. Podawać z pieczywem. Zupa Vichyssoise
- dodać trochę szczypiorku do porów i ziemniaków, wyłożyć na patelnię kawałek masła przed ogrzaniem,
schłodzić zupę, nie podgrzewać, wbić 75ml śmietany przed podaniem na zimno.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w urządzeniu
niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla środowiska. Nie wyrzucaj
wraz z odpadami komunalnymi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124

Russell Hobbs 23480-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Miksery
Typ
Instrukcja obsługi