Whirlpool AKP 232/IX/01 Program Chart

Typ
Program Chart
AKP 232/01 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56662
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Grzałka grilla (regulowana)
5. Tylna żarówka piekarnika
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Grzałka dolna (niewidoczna)
9. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło wyboru funkcji
2. Przycisk programatora czasu pieczenia
3. Pokrętło termostatu
4. Czerwona kontrolka termostatu
Pokrętła ukryte:
Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na środku.
Pokrętło się wysuwa.
Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia ustawić pokrętło na pozycji 0 i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje
miejsce.
Dolna
Górna
półka
półka
Tacka do pieczenia
(aluminiowa):
Grill:
Tacka do ociekania:
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej
temperaturze. Zapali się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka zgaśnie w momencie osiągnięcia
wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
Ustawić pokrętło na pozycji “0”.
PROGRAMATOR CZASU PIECZENIA
Programator pozwala na ustawienie czasu pieczenia w zakresie od 1 do 120 minut.
Aby zaprogramować czas pieczenia, po wybraniu funkcji pieczenia należy wykonać pokrętłem
pełny obrót w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a następnie ustawić na
żądany czas pieczenia obracając pokrętłem w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara. Po upływie ustawionego czasu pieczenia piekarnik się wyłącza, a programator
znajduje się w pozycji “0”. Aby korzystać z piekarnika w trybie ręcznym, tj. bez ustawiania
długości czasu pieczenia, należy sprawdzić, czy pokrętło programatora jest ustawione w
pozycji .
Uwaga: Jeśli programator jest ustawiony na “0”, nie można włączyć piekarnika.
Aby włączyć piekarnik, należy ustawić programator na symbol lub zaprogramować
długość czasu pieczenia.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do przyrządzania mięsa, ryb i drobiu na jednej półce.
Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i po zgaśnięciu czerwonej kontrolki
termostatu włożyć potrawę do piekarnika.
Zaleca się pieczenie potraw na drugiej lub trzeciej półce.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Do pieczenia na maksymalnie 2 półkach.
W razie potrzeby zaleca się zmianę pozycji potrawy, co zapewni jej równomierne
upieczenie.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania
warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Zaleca się obracanie potrawy podczas pieczenia.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TERMOOBIEG
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika na jednej lub kilku
półkach potraw, które wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np: ryby,
warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów.
TURBOWENTYLATOR
Do pieczenia na jednej półce (np: owoce, ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza,
drób).
GRZAŁKA DOLNA
Do wykańczania ciast owocowych lub serowych, a także do zagęszczania sosów.
Zalecamy stosowanie funkcji podczas ostatnich 10/15 minut pieczenia.
TABELA GRILLOWANIA
Uwaga: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie orientacyjnie.
POTRAWA Funkcja Podgrzewanie wstępne
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Słone ciasta, ciasta z nadzieniem
owocowym, np. z ananasem,
brzoskwinią
X 2
200 50 - 60
X 2 190 45 - 55
X 2
190 45 - 55
Lasagne, zapiekanka z
ziemniaków, cannelloni,
zapiekanki w cieście
X 2
200 40 - 50
X 2 190 40 - 50
X 2
190 40 - 50
Chleb
X 2
210 30 - 40
X 1-3 210 30 - 40
X 2
210 30 - 40
Pizza
X 2
225 15 - 20
X 1-3 210 20 - 30
X 2
210 20 - 30
Vol-au-vent (babeczki z ciasta
francuskiego)
X 2
210 20 - 30
X 1-3 200 30 - 40
X 2
200 30 - 40
Suflet
X 2
200 40 - 50
X 2 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
POTRAWA Funkcja Podgrzewanie wstępne
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Tosty X 3-4 200-225 10 - 15
Antrykot X 3-4 200-225 30 - 40
Kotlety X 3-4 200-225 30 - 40
Kiełbaski X 3 200-225 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze X 3 200-225 30 - 40
Ryby (w kawałkach) X 3 200-225 30 - 40
Udka kurczaka X 3 200-225 40 - 50
Szaszłyki X 3 200-225 40 - 50
Żeberka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka X 3 200-225 40 - 50
1/2 kurczaka - 3 200-225 40 - 50
Kurczak w całości - 2-3 200-225 60 - 70
Pieczeń
wieprzowa, wołowa
- 2-3 200-225 60 - 80
Kaczka - 1-2 200-225 60 - 80
Udziec jagnięcy - 1-2 200-225 80 - 100
Rostbef - 2 200-225 60 - 70
Pieczone ziemniaki - 2-3 200-225 40 - 50
Ryby, np: dorada, pstrąg - 3 190-200 40 - 50
TABELA PIECZENIA
POTRAWA Funkcja Podgrzewanie wstępne
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
MIĘSO
Jagnięcina, koźlina, baranina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 100 - 110
X 2 200 100 - 110
Cielęcina, wołowina, wieprzowina
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
X 2 200 90 - 110
Kurczak,
królik,
kaczka
X 2 200 70 - 80
- 2 190 70 - 80
X 2 200 70 - 80
Indyk
(3-5 kg)
X 2 210 160 - 180
X 2 200 170 - 180
X 2 200 170 - 180
Gęś
(2 kg)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
X 2 200 100 - 130
RYBY(1 kg)
dorada, labraks, tuńczyk, łosoś,
dorsz
X 2 200 60 - 80
- 2 190 60 - 80
X 2 190 60 - 80
RYBY
(<1 kg - kawałki)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2 190 50 - 60
WARZYWA
Papryka, pomidory, pieczone
ziemniaki
X 2
190
50 - 60
- 2 190 50 - 60
X 2
190
50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X 2
180 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2
190 60 - 90
- 2 180 60 - 90
- 2
180 60 - 90
Ta r ta
X 2
190 40 - 50
X 2 180 40 - 50
X 2
180 40 - 50
Strudel, naleśniki
X 2
200 50 - 60
X 1-3 190 50 - 60
X 2
190 50 - 60
Ciasteczka, obwarzanki, kruche
ciastka
X 2
180 20 - 30
X 1-3 180 30 - 40
X 2
180 30 - 40
Ptysie, rolada biszkoptowa
X 2
180 35 - 45
X 1-3 180 35 - 45
X 2
180 35 - 45
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 232/IX/01 Program Chart

Typ
Program Chart