AKP 369 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56792
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Grzałka grilla (regulowana)
5. Oświetlenie piekarnika
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Dolna grzałka (niewidoczna)
9. Drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętła uruchamiające płytę kuchenną
2. Pokrętło termostatu piekarnika
3. Czerwona kontrolka termostatu piekarnika
4. Przycisk włączania
5. Pokrętło wyboru funkcji
Ostatnia
Pierwsza
półka
półka
Blacha do pieczenia:
Tacka do ociekania:
Panele katalityczne:
Ruszt:
2
4
1
5
3
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
• Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
• Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na
żądanej temperaturze. Zapali się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka zgaśnie w momencie
osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia:
• Ustawić pokrętło na pozycji “0”.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
- Piekarnik wyłączony -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
STATYCZNE
• Do przyrządzania mięsa, ryb i drobiu na jednej półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po zgaśnięciu
czerwonej kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się pieczenie potraw na drugiej lub trzeciej półce.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
• Do pieczenia na maksymalnie 2 półkach.
• W razie potrzeby zaleca się zmianę pozycji potrawy, co zapewni jej
równomierne upieczenie.
• Nie trzeba podgrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i ciast).
GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków, kiełbasek), do
zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na pierwszej
półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracanie potrawy podczas pieczenia.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na pierwszej
półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
• Do rozmrażania artykułów żywnościowych do temperatury otoczenia.
• Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TURBOWENTYLATOR
• Do pieczenia na jednej półce (np: owoce, ciasta, zapiekanki,
warzywa, pizza, drób).
TERMOOBIEG
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika na jednej lub
kilku półkach potraw, które wymagają takiej samej temperatury
pieczenia (np: ryby, warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania
zapachów
GRZAŁKA DOLNA
• Do wykańczania ciast owocowych lub serowych.
• Do zagęszczania sosów.
• Zalecamy korzystanie z tej funkcji podczas ostatnich 10 -15 minut
pieczenia.