162
2. Naciśnij przycisk „Time delay/Cooking time” w celu przejścia do trybu
ustawiania czasu gotowania. Lampka kontrolna przycisku „Start” oraz
lampka kontrolna czasu, ustawionego domyślnie, i lampka kontrolna
programu będą migotać na wyświetlaczu.
3.
Poprzez naciśnięcie przycisku „Hour/–” ustaw ilość godzin, poprzez
naciśnięcie przycisku „Minute/+” — ilość minut. W celu szybkiej zmia-
ny wartości naciśnij i przytrzymaj odpowiedni przycisk. Po osiągnięciu
wartości maksymalnej ustawienie czasu będzie kontynuowane od
początku zakresu.
4.
W celu anulowania dokonanych ustawień naciśnij i przytrzymaj przycisk
„Cancel/Reheat”, po czym należy wybrać program gotowania ponownie.
Podczas ręcznego ustawiania czasu gotowania uwzględniaj możliwy zakres
czasu i dokładność ustawienia, przewidzianą dla wybranego przez ciebie
programu gotowania, zgodnie z zestawieniem programów gotowania.
W grupie programów „STEAM/COOK” wsteczne odliczenie rozpoczyna się
po zagotowaniu się wody i osiągnięciu wystarczającej gęstości pary w
misie; w programie „PASTA/RAVIOLI” — po zagotowaniu się wody w misie,
włożeniu produktów i ponownym naciśnięciu przycisku „Start”. W pozosta-
łych programach odliczanie ustawionego czasu gotowania rozpoczyna się
od razu po naciśnięciu przycisku „Start”.
Opóźniony start programu
Funkcja „Opóźniony start” pozwala ustawić godzinę, na którą danie powinno
być gotowe. Proces gotowania można opóźnić do 24 godzin. Dokładność
ustawienia czasu opóźnionego startu — 5 minut.
1. Po dokonaniu wyboru automatycznego programu i czasu gotowania
możesz ustawić czas opóźnionego startu, ponownie naciskając przycisk
„Time Delay/Cooking time”. Na wyświetlaczu będzie widoczna lampka
kontrolna trybu ustawienia czasu opóźnionego startu i najbliższa
godzina, na którą danie może być gotowe (określana jest domyślnie).
Lampka kontrolna wartości czasu będzie migotać.
2.
Poprzez naciśnięcie przycisku „Hour/–” ustaw ilość godzin czasu opóź-
nionego startu, poprzez naciśnięcie przycisku „Minute/+” — ilość minut.
W celu szybkiej zmiany wartości naciśnij i przytrzymaj odpowiedni
przycisk. Po osiągnięciu wartości maksymalnej ustawienie czasu będzie
kontynuowane od początku zakresu.
3.
W celu anulowania dokonanych ustawień naciśnij i przytrzymaj przycisk
„Cancel/Reheat”, po czym program gotowania należy wybrać ponownie.
Nie zaleca się używania funkcji opóźnionego startu, jeśli przepis zawiera
składniki, będące produktami szybko psującymi się (jajka, świeże mleko,
mięso, ser itd.). W programach „FRY”, „PASTA/RAVIOLI” funkcja opóźnionego
startu jest niedostępna.
Funkcja podtrzymywania temperatury gotowych dań (podgrze-
wanie automatyczne)
Podgrzewanie automatyczne włącza się automatycznie od razu po zakoń-
czeniu działania programu gotowania i podtrzymuje temperaturę gotowego
dania w granicach 60–80°С w ciągu 12 godzin. W trybie podgrzewania au-
tomatycznego lampka kontrolna przycisku „Start” gaśnie, lampka kontrolna
przycisku „Cancel/Reheat” będzie się świecić. Na wyświetlaczu rozpocznie
się bezpośrednie odliczenie czasu działania funkcji.
Wstępne odłączenie podgrzewania automatycznego
W multicookerze REDMOND RMC-280E przewidziana jest możliwość wstęp-
nego odłączenia funkcji podgrzewania automatycznego po uruchomieniu
podstawowego programu gotowania. W tym celu po starcie programu na-
ciśnij i przytrzymaj przycisk „Start”, dopóki lampka kontrolna przycisku „Can-
cel/Reheat” nie zgaśnie. W celu ponownego włączenia podgrzewania auto-
matycznego, naciśnij i przytrzymaj przycisk „Start” jeszcze raz, dopóki
lampka kontrolna przycisku „Cancel/Reheat” nie zapali się.
Odgrzewanie potraw
Multicooker REDMOND RMC-280E można stosować do odgrzewania zimnych
dań. W tym celu:
1. Przełóż produkty do misy, wstaw go do multicookera. Upewnij się, że
ściśle przylega on do elementu grzewczego.
2.
Zamknij pokrywę do prztyknięcia, podłącz multicooker do sieci elek-
trycznej.
3. Naciśnij i przytrzymaj przycisk „Cancel/Reheat”. Zapali się lampka kon-
trolna przycisku, włączy się funkcja odgrzewania. Na wyświetlaczu będzie
odzwierciedlane bezpośrednie odliczenie czasu działania funkcji.
4. Urządzenie podgrzeje danie do 60–80°С. Dana temperatura będzie
utrzymywana w ciągu 12 godzin. W razie potrzeby odgrzewanie moż-
na wyłączyć poprzez naciśnięcie przycisku „Cancel/Reheat” (lampka
kontrolna przycisku zgaśnie).
Mimo to, że multicooker REDMOND RMC-280E może zachowywać produkt w
stanie rozgrzanym do 12 godzin, nie zalecane jest pozostawianie dania w
tym stanie ponad 2-3 godziny, ponieważ czasem może to prowadzić do
zmiany jego właściwości smakowych.
Ogólny tryb działania przy użyciu programów automatycznych
1. Przygotuj (odmierz) potrzebne składniki zgodnie z przepisem kulinar-
nym, włóż do misy. Zwróć uwagę, aby wszystkie składniki były równo-
miernie rozłożone w misie i znajdowały się poniżej kreski, oznaczają-
cej maksymalne napełnienie na skali na jego powierzchni wewnętrznej.
2. Wstaw misę do korpusu urządzenia, delikatnie obróć ją, upewnij się,
że ściśle przylega on do elementu grzewczego. Zamknij pokrywę do
prztyknięcia. Podłącz urządzenie do sieci zasilającej.
3.
Wybierz program gotowania, naciskając przycisk „Menu” kilka razy,
dopóki na wyświetlaczu nie wyświetli się lampka kontrolna wybra-
nego programu. Program można również wybrać poprzez naciśnięcie
przycisków „Hour/–” i „Minute/+”. Lampka kontrolna przycisku „Start”
i lampka kontrolna programu będą migotać, na wyświetlaczu wyświet-
li się lampka kontrolna trybu ustawienia czasu gotowania i czas go-
towania, ustawiony domyślnie.
Jeśli został wybrany program „MULTI–COOK”, na wyświetlaczu wyświetli się
lampka kontrolna trybu ustawienia temperatury gotowania i temperatura
gotowania, ustawiona domyślnie.
4.
Naciskając przycisk „Product selection” wybierz rodzaj produktu. Lamp-
ka kontrolna odpowiedniego podprogramu będzie migotać, na wy-
świetlaczu wyświetli się czas gotowania, ustawiony domyślnie. Wybór
rodzaju produktu jest dostępny w programach „STEAM/COOK”, „STEW”,
„FRY”. Wybierając inne programy, pomiń ten punkt.
5. Ustaw wymagany czas gotowania.
6.
Jeśli został wybrany program „MULTI–COOK”, naciśnij przycisk „Tempe-
rature” i ustaw temperaturę gotowania. Lampka kontrolna wartości
temperatury będzie migotać. Poprzez naciśnięcie przycisku „Hour/–”
możesz zmniejszyć temperaturę, a poprzez naciśnięcie przycisku „Mi-
nute/+” — zwiększyć. W celu szybkiej zmiany wartości naciśnij i przy-
trzymaj odpowiedni przycisk. Po osiągnięciu wartości maksymalnej
ustawianie czasu będzie kontynuowane od początku zakresu.
7. W razie potrzeby ustaw czas opóźnionego startu programu.
8.
Naciśnij i przytrzymaj kilka sekund przycisk „Start”. Rozpocznie się
wykonanie programu gotowania. Na wyświetlaczu wyświetli się czas,
pozostały do zakończenia jego działania, i lampka kontrolna procesu
gotowania.
9. Po zakończeniu programu zabrzmi sygnał, zgaśnie jego lampka kon-
trolna. W zależności od ustawień urządzenie przejdzie do trybu pod-
grzewania automatycznego (zapali się lampka kontrolna przycisku
„Cancel/Reheat”) lub do trybu oczekiwania.
10. W celu przerwania procesu gotowania lub anulowania wprowadzo-
nego programu naciśnij i przytrzymaj przycisk „Cancel/Reheat”.
Program „MULTICOOK”
Program „MULTICOOK” przeznaczony jest do gotowania potraw wg ustawio-
nych przez użytkownika parametrów temperatury i czasu gotowania. Domyśl-
nie czas gotowania w danym programie wynosi 30 minut. Zakres ustawienia
czasu gotowania — od 2 minut do 15 godzin z dokładnością zmiany 1 minu-
ta. Zakres ustawienia temperatury w programie wynosi 35–170°С z dokład-
nością zmiany 5°С.
UWAGA! W celu bezpieczeństwa przy ustawianiu temperatury ponad 140°С
czas gotowania nie powinien przekraczać 2 godzin.
Dla twojej wygody, w przypadku gotowania potraw przy temperaturze do
80°С, funkcja podgrzewania automatycznego będzie domyślnie odłączona.
W razie potrzeby można ją włączyć ręcznie poprzez naciśnięcie przycisku
„Start” po uruchomieniu programu gotowania (zapali się lampka kontrolna
przycisku „Cancel/Reheat”).
Program „STEAM/COOK”
Program „STEAM/COOK” jest zalecany do gotowania różnych produktów na
parze oraz do gotowania. Czas gotowania, ustawiony domyślnie, zależy od
wybranego rodzaju produktu (FISH — 25 minut, MEAT — 40 minut, CHICKEN — 35
minut, SEAFOOD — 20 minut, VEGETABLES — 30 minut). Możliwe jest ręczne
ustawienie czasu gotowania w zakresie od 5 minut do 2 godzin z dokład-
nością ustawienia do 5 minut.
Przy gotowaniu warzyw na parze:
• Nalej do misy 600–1000 ml wody. Wstaw naczynie do gotowania na
parze do misy.
• Odmierz i przygotuj produkty zgodnie z przepisem kulinarnym, rów-
nomiernie rozłóż je w naczynieu do gotowania na parze.
• Kieruj się wskazówkami p. 2–10 „Ogólnego trybu działań przy zasto-
sowaniu programów automatycznych „.
Podczas gotowania warzyw i innych produktów kieruj się wskazówkami p.
1–10 „Ogólnego trybu działań przy zastosowaniu programów automatycznych”.
W programie „STEAM/COOK” wsteczne odliczanie czasu rozpoczyna się po
zagotowaniu się wody i osiągnięciu wystarczającej gęstości pary w misie.
Program „SOUP/BEANS”
Program „SOUP/BEANS” jest zalecany do gotowania różnych pierwszych dań,
gotowania roślin strączkowych. Domyślny czas gotowania w danym programie
wynosi 1 godzinę. Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w zakre-
sie od 10 minut do 8 godzin z dokładnością ustawienia do 5 minut.
Jeżeli oczekiwany rezultat nie został osiągnięty, zajrzyj do rozdziału „Pora-
dy odnośnie gotowania”, gdzie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania i
otrzymasz niezbędne zalecenia.
Program „STEW”
Program „STEW” jest zalecany do duszenia różnych produktów — ryby, mięsa,
drobiu, owoców morza, warzyw. Czas gotowania, ustawiony domyślnie, zale-
ży od wybranego rodzaju produktu (FISH — 30 minut, MEAT — 1 godzina,
CHICKEN — 45 minut, SEAFOOD — 25 minut, VEGETABLES — 40 minut).
Możliwe jest ręczne ustawienie czasu gotowania w zakresie od 10 minut do
12 godzin z dokładnością ustawienia do 5 minut.