Tefal QB505G38 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
masterchef
gourmet
masterchef
gourmet +
Podstawowe wyroby cukiernicze
Bita śmietana
Ciasto kruche
Ciasto na naleśniki
Ciasto na gofry
Chleb wielozbożowy
Brioszki
Biały chleb
Ciasto ptysiowe
Wyjątkowe chwile
Tarta cytrynowa z bezą
Ciasto z kremem truskawkowym
Makaroniki waniliowe
Pucharki z ramisu
Babeczki z malinami i białą czekoladą
Królewska czekolada
Pyszne przekąski
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Brownie z czekoladą i orzechami pecan
Mus czekoladowy
Ciasto marchewkowe z kremem
Wyborne ciasto z jakami
Lizaki czekoladowe
Smakowite chwile
Zapiekanka z cukinią
Pieczywo śródziemnomorskie
Sok pomidorowy z bitą śmietaną i bazylią
Ciasto na pizzę
Klopsy
8020002677
Tabela z przelicznikiem temperatur
/ termostat
30° C
Termostat 1
60° C
Termostat 2
90° C
Termostat 3
120° C
Termostat 4
150° C
Termostat 5
160° C
Termostat 5-6
180° C
Termostat 6
200° C
Termostat 6-7
210° C
Termostat 7
220° C
Termostat 7-8
240° C
Termostat 8
260° C
Termostat 8-9
270° C
Termostat 9
Składniki
Składniki
Przygotowanie
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
200gzwykłejmąki(typ550)100gmasła50mlwodyszczyptasoli
250mlschłodzonejśmietany36%50gcukrupudru
Ciasto kruche
Bita śmietana
Dodaj mąkę, masło i sól do misy ze stali nierdzewnej. Załóż mieszadło hakowe i
osłonę przeciw chlapaniu ciasta, a następnie wyrabiaj ciasto przez kilka sekund
z prędkością 1. Podczas wyrabiania dodaj letnią wodę. Wyłącz urządzenie, gdy
ciasto uformuje się w kulę. Przed rozwałkowaniem oraz upieczeniem zawiń ciasto
w folię spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
Dodaj śmietanę oraz cukier puder do wykonanej ze stali nierdzewnej misy robota,
następnie załóż trzepaczkę i osłonę przeciw chlapaniu. Mieszaj składniki przez
2 minuty z prędkością 7, a następnie przez 3,5 minuty z prędkością maksymalną.
Dla: 6/8 osób
Stosowane akcesoria:
Dla: 6/8 osób
Stosowane akcesoria:
Składniki
Składniki
Przygotowanie
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
250 g zwykłej mąki (typ 550) 15 g świeżych drożdży 2 jaja 1 szczypta soli
400 ml mleka 125 g miękkiego masła 1 saszetkacukru waniliowego (lubkilka
kropliesencjiwaniliowej)
750mlmleka 375gzwykłejmąki(typ 550)4 jaja 40 g cukru100 ml oleju 1
łyżka wody z kwiatów pomarańczy (można zastąpić kilkoma kroplami aromatu
pomarańczowego)
Ciasto na gofry
Ciasto na naleśniki
Wymieszaj drożdże z odrobiną letniego mleka. Do dzbanka blendera dodaj jaja,
sól, cukier waniliowy, resztę mleka, masło i masę drożdżową. Zamknij pokrywę.
Uruchom urządzenie z prędkośc7 i stopniowo dodawaj mąkę przez otwór w
pokrywie. W razie konieczności przez kilka sekund korzystaj z trybu pulsacyjnego,
aby składniki dobrze się pączy. Całość mieszaj przez około 2 minuty do
uzyskania jednolitej konsystencji. Przed przystąpieniem do przygotowywania
gofrów odstaw ciasto na godzinę.
Wskazówka: Gofry podawaj z bitą śmietaną, sosem czekoladowym itp.
Dodaj jaja, olej, cukier, mleko i wybrany aromat do dzbanka blendera. Zamknij
pokryblendera i uruchom urządzenie na kilka sekund z prędkością 3. Dodaj
mąkę i miksuj całość przez łtorej minuty. Pozostaw ciasto w temperaturze
pokojowej na przynajmniej godzinę.
Na: 24 gofry
Stosowane akcesoria:
Na: 20 sztuk
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
500 g mąki chlebowej (można połączyć pszenną
i razową) 285 ml letniej wody 10 g suszonych
drożdży piekarskich 10 g soli płatki owsiane do
posypania
Chleb wielozbożowy
Dodaj mąkę do misy ze stali nierdzewnej i wykonaj w niej dwa wgłębienia: do jednego dodaj sól, do drugiego drożdże piekarskie.
Nałóż mieszadło hakowe i osłonę przeciw chlapaniu. Składniki wyrabiaj przez kilka sekund z prędkością 1. Przez otwór w osłonie
dodaj wodę. Wyrabiaj ciasto przez osiem minut. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną i odstaw je na 15 minut w ciepłe miejsce.
Umieść ciasto na oprószonej mąką powierzchni. Ugnieć je dłonią i nadaj ksztt kwadratu. Zawiń wierzchołki do środka, a następnie
ugnieć pięścią. Powtórz czynność. Nadaj ciastu ksztt ugiego bochenka. Umieść je w formie o długości 25 cm. Powierzchnię
bochenka należy zwilżi posypać płatkami owsianymi. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw je na 60 minut w
ciepłe miejsce. Wykonaj nacięcie o głębokości 1 cm na całej długości bochenka. Do nagrzanego do temperatury 240°C piekarnika
włóż ciasto oraz niewielkie naczynie z wodą. Obecność wody spowoduje, że chleb po wypieczeniu będzie miał złocisskórkę.
Piecz przez około 30 minut. Wyjmij bochenek z formy i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce do ciast.
Wskazówka: Z podanego przepisu możesz też przygotować bułeczki. Posyp je makiem lub ziarnami sezamu. Soli i cukru nie
należy bezpośrednio łączyć z drożdżami, ponieważ mogą hamować wyrastanie ciasta.
Na: przygotowania bochenka o masie ok. 800 g
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
250gmąkipszennejchlebowej5gsoli25gcukru
100gmasła2całejajai1żółtko3łyżkistołowe
letniegomleka2łyżkistołowewody5gsuszonych
drożdżypiekarskich
Brioszki
Wsyp mąkę do misy ze stali nierdzewnej i wykonaj dwa wgłębienia: do jednego z nich wsyp sól i cukier, a w drugim umieść drożdże,
letnie mleko oraz wodę. Soli i cukru nie należy bezpośrednio łączz drożdżami, ponieważ mohamować wyrastanie ciasta.
Dodaj jaja, a następnie załóż mieszadło hakowe i osłonę przeciw chlapaniu. Włącz urządzenie przy prędkości 1 i wyrabiaj ciasto
przez 15 sekund, a nastepnie przez 2 minuty 45 sekund z prędkośc3. Stale mieszając, dodaj masło w ciągu jednej minuty. Należy
pamiętać, że nie powinno ono być zbyt miękkie (pół godziny przed yciem wyjmij je z lodówki). Kontynuuj wyrabianie przez
kolejne 5 minut z prędkośc3, a następnie przez 5 minut z prędkością 5. Nakryj ciasto i pozostaw je na 2 godziny w temperaturze
pokojowej. Po upływie tego czasu ciasto należy wyrobić, energicznie zdejmując je ze ścianek miski i rzucając o dno misy. Nakryj
ciasto i wstaw je na kolejne 2 godziny do lodówki, aby wyrosło. Po wyjęciu ciasto należy ponownie wyrobić, rzucając o dno misy.
Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki, aby wyrosło. Następnego dnia nasmaruj masłem i oprósz mąką formę do
brioszek. Uformuj ciasto tak, aby przybrało ksztt kuli. Umieść ciasto w formie i pozostaw w ciepłym miejscu do momentu,
urośnie i wypełni formę (2-3 godziny). Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C i piecz przez około 25 minut.
Wskazówka: Dodaj kawałki czekolady lub kandyzowane owoce.
Dla: 6 osób
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
500gmąkipszennejchlebowej300mlletniejwody
10gsuszonychdrożdżypiekarskich10gsoli
Biały chleb
Dodaj mąkę, sól i suszone drożdże do misy ze stali nierdzewnej. Załóż mieszadło hakowe i osłonę przeciw chlapaniu, a następnie
wyrabiaj ciasto przez kilka sekund z prędkością 1. Dodaj letnią wodę przez otwór w osłonie. Wyrabiaj ciasto przez 8 minut. Pozostaw
ciasto na około ł godziny w temperaturze pokojowej. Dłońmi uformuj z ciasta kulę. Umieść na nasmarowanym masłem i
oprószonym mąką papierze do pieczenia. Pozostaw ciasto na około godzinę w temperaturze pokojowej, aby wyrosło. Nagrzej
piekarnik do temperatury 240°C. Wierzch bochenka natnij ostrym nożem i skrop bochenek letnią wodą. Umieść wypełniony wodą
pojemnik w piekarniku. Dzięki niemu chleb będzie miał złocistą skórkę. Piecz przez 40 minut w temperaturze 240°C.
Wskazówka: Drożdży piekarskich nie powinno się nigdy łączyć bezpośrednio z cukrem lub solą, ponieważ mogą hamować
wyrastanie ciasta.
Na: jeden okrąy bochenek o masie 800 g
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
300 ml wody odrobina soli odrobina
cukru 120 g masła 240 g zwykłej mąki
(typ550)6jaj
Ciasto ptysiowe
W rondlu podgrzej wodę z masłem, solą i cukrem. Doprowadź płyn do wrzenia i dodaj całą porcję mąki. Mieszaj drewnianą łopatką,
aż ciasto wchłonie całą wodę. Odczekaj, aż ciasto ostygnie. Przelej je do misy ze stali nierdzewnej i załóż nasadkę mieszającą oraz
osłonę przed chlapaniem. Uruchom urządzenie z prędkością 1 i dodaj pojedynczo jaja. Następnie mieszaj ciasto przez dalsze
2-3 minuty do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przy yciu łyżeczki lub woreczka do dekorowania nałóż ciasto na
nasmarowaną masłem i oprószoną mąką blacdo pieczenia. Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury
180°C. Po zakończeniu pieczenia otwórz drzwi piekarnika i odczekaj, aż ptysie ostygną. Ptysiów nie należy wyjmować z piekarnika
natychmiast po upieczeniu, ponieważ mogą opaść. Po ostygnięciu wypełnij ptysie bitą śmietaną, lodami lub kremem.
Wskazówka: Aby przygotować gougère, należy zastąpcukier szczyptą soli i posypać ptysie przed upieczeniem startym serem.
Na: 20 dużych lub 40 małych ptysiów
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
250gmiękkiegomasła125gcukrupudru125g
brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
2całejajka400gzwyejmąki1łyżeczkaproszku
dopieczenia200gczekoladywkawałkach
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Dodać masło i dwa rodzaje cukru do misy ze stali nierdzewnej. Założmieszadło i miksować przez 20 sekund z prędkością 5. Wyłączyć
robot i oczyścić wewnętrzne ścianki misy za pomocą łopatki, a następnie miksować ponownie przez 20 sekund z prędkością 7.
Dodać pozostałe składniki, nałożyć osłonę przed chlapaniem i mieszać z prędkośc3 do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta
uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C,
wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na małe kulki. Umieścić kulki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku
przez około 10 minut.
Wskazówka: kawałki czekolady można zastąpić orzechami lub suszonymi owocami.
Na: 20 dużych ciastek
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
3dużejajka200ggorzkiejczekolady200gmaa
15gmasładoformydopieczenia180gcukru
2torebkicukruwaniliowego80gprzesianejzwykłej
mąki50gorzechówpecan
Brownie z czekoladą i orzechami pecan
Nagrzpiekarnik do 200°C i wysmarować masłem kwadratową formę do pieczenia. Rozpuścić czekoladę i 200 g masła w kuchence
mikrofalowej lub kąpieli wodnej i dobrze wymieszać. Dodać jajka i dwa rodzaje cukru do misy ze stali nierdzewnej. Założ
trzepaczkę i osłonę przed chlapaniem i miksować przez 1 minutę z prędkością 8. Dodać rozpuszczoną czekoladę i miksować przez
20 sekund z prędkością 8. Dodać przesianą mąkę i miksować przez 15 sekund z prędkością 8. Na koniec dodać do masy orzechy
pecan i wymieszać za pomocą łopatki. Wlać masę do natłuszczonej blachy i piec przez 25 minut w temperaturze 200°C. Pozostawić
do ostygnięcia przed podaniem.
Wskazówka: orzechy pecan można zastąpić orzechami laskowymi i podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Dla: 6/8 osób
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
150gdobrejjakościgorzkiejczekolady150gcukru
pudru6jaj
Mus czekoladowy
Połam czekoladę na kawałki. Umieść czekoladę w niewielkim rondlu i dodaj 2 łyżki stołowe wody. Rozpuszczaj czekoladę na bardzo
wolnym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji zdejmij rondel z kuchenki. Dodaj sześć żółtek,
cały czas mieszając. Do misy ze stali nierdzewnej dodaj białka, zamontuj trzepaczkę i ubijaj białka z dodatkiem 25 g cukru przez
minutę i 45 sekund z prędkością 7. Dodaj resztę cukru i mieszaj z pełną prędkością przez 30 sekund. Dodaj łyżkę piany do masy z
jaj i czekolady i wymieszaj. Ostrożnie dodaj resztę piany w ten sam sposób. Przygotowaną masę wstaw na kilka godzin do lodówki.
Wskazówka: Do piany dodaj drobno startą skórkę pomarańczy.
Dla: 6/8 osób
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
Ciasto: 130 g brązowego cukru 120 ml oleju
słonecznikowego 4 jajka Skórka i sok z
1pomarańczy240g zwykłej ki10g proszku
do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu
250gtartejmarchewki50gposiekanychorzecw
oskich50grodzynek
Krem:100groztopionegomasła150gkremowego
naturalnegoserkao25%zawartościtłuszczu 100 g
cukrupudru
Ciasto marchewkowe z kremem
Przygotowanie ciasta: Nagrzać piekarnik do 180°C. Założyć mieszadło, a do misy ze stali nierdzewnej dodać brązowy cukier, olej, jajka
oraz sok i skórkę z pomarańczy. Założyć osłonę przed chlapaniem i miksować z prędkością 7 przez 1 minutę. Dodać mąkę, proszek
do pieczenia i cynamon, a następnie ponownie miksować z prędkością 7 przez 1 minutę. Na koniec dodać do masy marchewkę,
orzechy i rodzynki, a następnie miksować z prędkością 3 przez 15 sekund. Wysmarować i wysypać mąką okrągłą formę do ciasta,
wlać ciasto do formy i piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.
Przygotowanie kremu: Do misy dodać rozpuszczone masło, kremowy serek i cukier puder, miksować z prędkością 3 do czasu
uzyskania gładkiej masy. Krem odstawić do lodówki. Kiedy ciasto marchewkowe zupełnie ostygnie, posmarować wierzch ciasta
kremem.
Wskazówka: ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi.
Dla: 8/10 osób
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
4jabłkapokrojone w kostkę 250g cukru pudru
2całejajka150mlmleka125gstopionegomaa
250 g mąki 1 saszetka proszku do pieczenia
2łyżeczkiwaniliiwproszku 2 łyżeczkamielonego
cynamonu2szczyptysoli
Wyborne ciasto z jabłkami
Nagrzpiekarnik do 180°C. Założmize stali nierdzewnej i mieszadło, dodać jajka, mleko i masło, następnie dodać suche
składniki (cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wanilię w proszku, zmielony cynamon i sól). Nałożyć osłonę i miksować z prędkością
8 przez 2 minuty. Wyłączyć robot, zdjąć osłonę z urządzenia i oczyścić wewnętrzne ściany misy za pomocą łopatki. Ponownie założ
osłonę i miksować przez 1 minutę z prędkością 8. Kiedy ciasto jest gotowe dodać pokrojone w kostkę jabłka i dobrze wymieszać
łopatką. Wysmarować i wysypać mąką formę do ciasta, wlać ciasto do formy i piec przez 50 minut w temperaturze 180°C.
Wskazówka: aby ciasto było jeszcze smaczniejsze, można dodać łkę stołową rumu.
Dla: 8 osób
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
Ciasto: 75 g roztopionego masła 2 jajka 100 g
cukru60 g mielonychorzechówlaskowych 65 g
zwykłej mąki ½ saszetki proszku do pieczenia
150gkremowegoserka
Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju
rzepakowego paczka patyczków do lizaków lub
drewnianych patyczków do nadziewania cukier
perlistylubczekoladowaposypkadodekoracji
Lizaki czekoladowe
Nagrzpiekarnik do temperatury 175°C. Założyć trzepaczkę, a do misy ze stali nierdzewnej dodać jajka, cukier, roztopione masło,
mielone orzechy, i proszek do pieczenia. Mieszać z prędkością 5 przez 15 sekund, następnie przełączyć na maksymalną
prędkość na 4 minuty. Wlać masę do wysmarowanej i posypanej mąką formy i piec przez 40 minut w temperaturze 175°C. Gdy
ciasto zupełnie ostygnie, rozkruszyć je w dużej misce, dodać serek i wyrabiać rękoma do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Z masy
uformować kulki wielkości piłeczki do ping ponga, następnie ułożyć je na talerzu lub tacy wyłożonej pergaminem. Włożyć drewniany
patyczek do lizaków do każdej kulki z ciasta i włożyć do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie polewy: dodać czekoladę i olej do miski i wstawić do kuchenki mikrofalowej (mała moc), aby rozpuścić składniki.
Po rozpuszczeniu składników zanurzyć lizaki z ciasta, pozwolić, aby nadmiar czekolady ściekł z powrotem do miski i położyć lizaki
na tacy wożonej pergaminem. Udekorować lizaki perlistym cukrem lub kolorową posypzanim czekolada zastygnie, a następnie
ożyć z powrotem do lodówki.
Wskazówka: aby zmienić kolory i dekoracje lizaków, można oblać je mleczną czekoladą lub białą czekoladą. Można również
dodać barwnik spożywczy do białej czekolady.
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
Dociasta:250gzwykłejmąki(typ550)125gmasła
30 g zmielonych migdałów 80gcukrupudru
1jajo1szczyptasoli
Do kremu: 6 jaj 300 g cukru 3 cytryny 100 g
roztopionegomasła
Dobezy:3białkajaj60gcukrupudru1szczypta
soli
Tarta cytrynowa z bezą
Przygotowanie ciasta: Dodaj mąkę, schłodzone masło pokrojone w kostkę, zmielone migdały, cukier i sól do wykonanej ze stali
nierdzewnej misy. Załóż mieszadło hakowe i osłonę przed chlapaniem. Wyrabiaj składniki przez 10 sekund z prędkością 1, a
następnie zwiększ prędkość do 5. Gdy ciasto zacznie przypominać wyglądem okruchy chleba, dodaj jedno jajo przez otwór w
osłonie i mieszaj przez 5 minut. Wyłącz urządzenie, gdy ciasto uformuje się w kulę. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw je na
minimum godzinę do lodówki.
Przygotowanie kremu: Umyj i osusz cytryny. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z owoców. Dodaj jaja, cukier, sok i skórkę cytryny oraz
roztopione masło do wykonanej ze stali nierdzewnej misy i załóż mieszadło. Uruchom urządzenie z prędkością 1, a następnie
zwiększaj stopniowo do poziomu 7. Mieszaj składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Nagrzej piekarnik do
temperatury 210°C. Nasmaruj masłem formę do tarty o średnicy 28 cm. Rozwałkuj ciasto do grubości 4 mm, wyłóż nim formę i
nakłuj je widelcem. Nakryj papierem do pieczenia i posyp suszonymi ziarnami fasoli. Ciasto piecz przez 15 minut. Usuń papier do
pieczenia oraz ziarna fasoli. Rozprowadź krem na cieście i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Przygotowanie bezy: Pianę z białek ubijaj z dodatkiem 20 g cukru pudru w wykonanej ze stali nierdzewnej misie z trzepaczką przez
łtorej minuty z prędkością 7, a następnie zwiększ prędkość do maksymalnego poziomu i mieszaj masę do zgęstnienia. Pod
koniec dodaj pozostałe 40 g cukru pudru. Po upieczeniu tarty rozprowadź na niej łyżką pianę. Wstaw tartę do piekarnika na kilka
minut, aby beza lekko się zrumieniła.
Wskazówka: Ozdób wierzch tarty plastrami cytryny.
Dla: 6/8 osób
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
Biszkopt: 4 jajka125 g cukrupudru 125 g mąki
tortowej(typ450)
Aksamitnykrem:½lmleka250gcukru4jajka
70gmąki250 gmiękkiegomasłapokrojonegow
kostkę1laskawanilii500gtruskawek
Dekoracja:masamarcepanowa
Ciasto z kremem truskawkowym
Przygotowanie biszkoptu: nagrzać piekarnik do 210’C. Założyć misę ze stali nierdzewnej i trzepaczkę, następnie ubijać razem jajka
z cukrem z prędkośc8 przez 5 minut do czasu uzyskania jasnej masy. Wyłączmikser i łopatki do wymieszania przesianej
mąki, zaczynając od dna misy ku wierzchowi. Wyłożyć papierem do pieczenia głęboką blachę do pieczenia o wymiarach 40 x 30 cm.
Wylać masę na wyłożoną papierem blachę i wygładzić łopatką, następnie piec przez 7 minut. Pozostawić do ostygnięcia i wykroić
dwa identyczne koła za pomocą tortownicy.
Przygotowanie aksamitnego kremu: przekroić wanilię na ł i usunąć ziarna. Wlać mleko do rondla, dodać 125 g cukru i ziarna wanilii.
Zagotować. W międzyczasie wsypać 125 g cukru do misy ze stali nierdzewnej. Dodać jajka. Założtrzepaczkę, ubijać masę przez 2 minuty
z prędkością 8. Dodać mąkę i miksować ponownie przez 30 sekund z prędkością 8. Wlać jedną czwartą gorącego mleka do masy z jajek
i miksować przez 30 sekund z prędkością 5. Wlać masę do rondla, dodać resztę mleka i gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, do
czasu uzyskania gęstego kremu. Kiedy krem zgęstnieje, przełożyć go do misy, przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę do czasu
osiągnięcia temperatury pokojowej. Umyć i osuszyć misę ze stali nierdzewnej. Dodać krem i użyć trzepaczki do ubijania z prędkością 8.
Po upływie 1 minuty przełączyć robot na prędkość 5 i stopniowo dodawać miękkie masło pokrojone na kawałki. Ubijać jeszcze przez
30 sekund do czasu uzyskania gładkiej masy.
Łączenie: Wyłożmetalową tortownicę pergaminem. Położjedną warstciasta na spód. Przekroić truskawki na ł i ożyć je
wokół brzegów ciasta przekrojoną stroną na zewnątrz. Rozprowadzić jedną trzecią kremu na cieście. Dodać pokrojone truskawki i cienką
warstwę kremu na wierzch. Ułożyć drugą warstwę ciasta na wierzchu kremu truskawkowego. Przykryć ciasto folią spożywczą i włożyć
do lodówki na 24 godziny. Wyjąć ciasto z lodówki na 30 minut przed podaniem, aby dokończyć dekorowanie.
Dekorowanie ciasta z kremem truskawkowym: Posypać blat cukrem pudrem i rozwinąć marcepan. Z marcepana wyciąć kółko tej samej
wielkości co ciasto i ułożyć na wierzchu ciasta z kremem truskawkowym.
Wskazówka: ciasto z kremem truskawkowym można udekorować kilkoma świeżymi truskawkami.
Dla: 6/8 osób
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
Namakaroniki:200gcukrupudru200gmielonych
migdałów 2 x 80 g białek 200 g cukru pudru
75mlwody½laskiwanilii
Aksamitny krem: 500 ml mleka 6 żółtek 125 g
cukru 100 g masła pokrojonego w kostkę 20 g
mąki30gmąkikukurydzianej½laskiwanilii
Makaroniki waniliowe
Przygotowanie makaroników: wymieszać w robocie 200 g cukru pudru i 200 g mielonych migdałów. Mieszanka jest określana mianem
„tant pour tant” czyli „tyle za tyle. Przesiać mieszankę i odstawić. Zagotować wodę z cukrem pudrem w rondlu bez mieszania. Uż
termometru do sprawdzenia temperatury syropu, która nie może przekraczać 115°C. Założyć misę ze stali nierdzewnej i trzepaczkę.
W misie ubić na sztywno pianę z 80 g białek z prędkością 5, a następnie zwiększyć prędkość, gdy temperatura syropu osiągnie 10C.
Zdjąć syrop z ognia, gdy osiągnie temperaturę 115°C i powoli wlać do ubitej piany w misie. Kontynuować ubijanie masy przez 6 minut,
aż beza nieco ostygnie. Dodać pozostałe nieubite białka (80 g) do „tant pour tant” i miksować do momentu uzyskania gładkiej masy.
Przekroić laskę wanilii na pół i usunąć ziarna wanilii z jednej połowy. Dodać je do masy. Połączyć około jednej trzeciej bezowej masy z
pastą migdałową za pomocą miękkiej łopatki, aby nieco rozluźnić konsystencję. Dodać pozostałą część masy bezowej. Mieszać wszystko
razem za pomocą łopatki, od spodu do zewnątrz, przez około 1 minutę. Umieścić masę w woreczku do dekorowania 8 mm. Wyłoż
blachę do pieczenia pergaminem. Przy yciu woreczka uformować małe, równe kulki wielkości orzecha włoskiego, równomiernie
rozmieszczając je na blasze. Delikatnie stuknąć w spód blachy do pieczenia i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Podgrzać
piekarnik do 150°C. Piec przez 14 minut, a następnie wyłożyć papier do pieczenia na wilgotny blat, aby bez trudu zdjąć makaroniki.
Przygotowanie aksamitnego kremu waniliowego: podgrzać mleko na małym ogniu, dodać ziarna wanilii z drugiej połowy laski wanilii.
W misie ze stali nierdzewnej ubijać żółtka z cukrem za pomocą trzepaczki przez 2 minuty z prędkością 8, następnie dodać mąkę i mąkę
kukurydzianą i ponownie ubijać przez 1 minutę z prędkością 7. Wlać ciepłe mleko do mieszanki, mieszać za pomocą ręcznej trzepaczki
i postawić uzyskaną masę na małym ogniu na około 3- minuty, ciągle mieszając do czasu, krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wymieszać
z masłem. Włożyć krem do hermetycznego pojemnika i umieścić w lodówce na co najmniej 1,5 godziny.
Łączenie: Włoż aksamitny krem do woreczka do dekorowania 8 mm i wycisnąć na jeden makaronik. Przykrdrugim makaronikiem.
Makaroniki przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Wskazówka: Krem waniliowy można zastąpić dżemem truskawkowym i dodać żowy barwnik spożywczy do masy na makaroniki.
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
3 liżanki mocnej kawy 3 jajka 1 opakowanie
podłużnychbiszkoptów 75g cukru pudru 250 g
serkamascarponetrochęgorzkiegokakao
Pucharki z tiramisu
Oddzielić żółtka od białek. W misie ze stali nierdzewnej mieszać żółtka z cukrem przy yciu trzepaczki z prędkością 8 przez 2 minuty
do czasu masa stanie się bardzo jasna. Dodać mascarpone i ubijać z prędkością 8 przez 2 minuty. Przełożyć masę do miski i
odstawić. Umyć i osuszmisę ze stali nierdzewnej i trzepaczkę. Wlać białka do misy i zamocować trzepaczkę. Ubijać sztywną
pianę z białek przez 30 sekund z prędkością 7, dodać 1 łyżeczkę cukru i ubijać ponownie przez 1 minutę i 30 sekund z prędkością 8.
Delikatnie wymieszać ubitą pianę z kremem mascarpone przy użyciu łopatki.
Łączenie: nasączyć biszkopty kawą i ułożyć na spodzie szklanego pucharka pierwszą warstwę. Dodać warstkremu, a następnie
kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Układać warstwy do zapełnienia pucharka. Ostatnią warstwą powinna być warstwa
kremu. Posypać kakao i włożyć pucharki do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Wskazówka: Aby uzyskać lekki deser, kawę można zastąpić sokiem owocowym i dodać świeże owoce.
Dla: 6/8 osób
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
Ciasto: 170 g mąki 150 g cukru pudru 150 g
miękkiego masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do
pieczenia45gpełnegomleka1łyżeczkaekstraktu
wanilii100gmrożonychmalin
Krem:6białek65gcukrupudru115gmiękkiego
masła 100 g białej czekolady 2 łyżki oleju
rzepakowego
Babeczki z malinami i białą czekoladą
Przygotowanie ciasta: Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Założmisę ze stali nierdzewnej i mieszadło, dodać mąkę,
proszek do pieczenia, cukier, jajka, ekstrakt wanilii, masło i mleko. Założyć osłonę przed chlapaniem i miksować z prędkośc8
przez 2 minuty. Na koniec dodać maliny i miksować z prędkością 5 przez 15 sekund. Umieścić papierowe foremki na babeczki w
otworach blachy do munek i napełnić każdą ciastem do 2/3 wysokości. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C, a następnie
pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu: rozpuścić białą czekoladę z olejem rzepakowym w kuchence mikrofalowej, ustawiając małą moc. Umieścić
białka z cukrem w kąpieli wodnej i ubijać aż masa podwoi swoją objętość. W robocie umieścić misę ze stali nierdzewnej i trzepacz.
Wlać masę do misy i założyć osłonę przed chlapaniem, następnie ubijać z prędkością 7 do czasu uzyskania sztywnej masy. Na
koniec dodać miękkie masło i miksować z prędkością 8 przez 30 sekund. Zdjąć osłonę, oczyścić ścianki wewnętrzne misy za pomo
łopatki i dodać rozpuszczoną białą czekoladę. Miksować z prędkością 8 przez 30 sekund. Włożyć krem do woreczka z końcówką w
kształcie gwiazdki i udekorować ostudzone babeczki.
Wskazówka: babeczki można udekorować cukrowymi perełkami lub świeżymi owocami.
Na: 12 babeczek
Stosowane akcesoria:
Składniki
Przygotowanie
Smacz nego!
masterchef gourmet / masterchef gourmet +
Biszkopt:45gmielonychmigdałów10 g w i ó rk ó w k o k o s o w yc h
20g mielonych orzechów laskowych 50g cukru pudru
20gmąki80gbiałek(3małejajka)50gcukru
Chrupiącamasapralinowa:240gczekoladynapraliny 140 g
herbatnikówlubcrêpesdentelles200gpolewyczekoladowej
Mus czekoladowy: 90 g mleka 3 płatki żelatyny 90g
gorzkiejczekolady50gmlecznejczekolady250gśmietany
kremówki30%
Dekoracja:gotowapolewaczekoladowa
Królewska czekolada
Przygotowanie ciasta biszkoptowego: W misce wymieszać cukier puder, mąkę, mielone migdały, mielone orzechy laskowe i wiórki
kokosowe. Wlać białka do misy ze stali nierdzewnej i zamocować trzepaczkę. Ubijać z maksymalną prędkością do czasu uzyskania
sztywnej piany. Stopniowo dodawać cukier do uzyskania bardzo sztywnej masy bezowej. Dodać suche składniki i delikatnie
wymieszać łopatką. Umieścmasę w woreczku do dekorowania. Wycisnąć koło o grubości 1 cm i średnicy 25 cm na blasze do
pieczenia wyłożonej pergaminem i posypać cukrem pudrem. Piec przez około 15 minut w temperaturze 170°C.
Przygotowanie chrupiącej masy pralinowej: rozpuścić czekoladę w kuchence mikrofalowej z łyżką oleju rzepakowego. Pokruszyć
herbatniki i pączyć z rozpuszczoną czekoladą. Rozsmarować masę na pergaminie, tworząc warstwę o grubości 5 mm, przykr
drugim arkuszem pergaminu i wstawić do lodówki.
Przygotowanie musu czekoladowego: rozpuścić gorzką czekoladę i mleczną czekoladę w kuchence mikrofalowej. W rondlu zagotować
mleko i dodać rozpuszczoną żelatynę (żelatynę moczyć w wodzie przez około 10 minut, a następnie odcisnąć, aby ją zmiękczyć).
Wlać ciepłe mleko do rozpuszczonej czekolady i dobrze wymieszać za pomocą cznej trzepaczki do uzyskania gładkiej masy.
Zostawić do ostygnięcia. Upewnić się, że misa ze stali nierdzewnej jest dobrze schłodzona, następnie dodać śmietankę kremówkę.
Założyć trzepaczkę i nałożosłonę, następnie ubijać przez 2 minuty z prędkością 7 i ponownie przez 4 minuty z prędkością 8.
Dodać ubitą śmietanę do czekolady i delikatnie wymieszać masę do uzyskania musu czekoladowego.
Łączenie: wożyć tortownicę pergaminem, tak aby można było łatwo wyjąć spód. Umieśckoło z ciasta biszkoptowego na spodzie
tortownicy. Z chrupiącej masy pralinowej wyciąć koło o takiej samej średnicy co biszkopt i ułożyć na biszkopcie. Na koniec dodać
mus czekoladowy. Dobrze rozprowadzić mus i włożyć ciasto do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem ułożyć
ciasto na podstawce i zdjąć brzeg tortownicy. Delikatnie podgrzać czekoladową polewę w kuchence mikrofalowej i wylać na ciasto.
Po 5 minutach wyłożyć ciasto na paterę i pozostawić do rozmrożenia na 2 godziny przed podaniem.
Dla: 8 osób
Stosowane akcesoria:
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

Tefal QB505G38 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi