Whirlpool FB 51.2 (WH) /HA instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Piekarnik
do wbudowania w meble
• FR 54, FR 54.2
• FB 51, FB 51 A.1, FB 51.2
Instrukcja instalacji i obs∏ugi
PL
Piekarnik
do wbudowania w meble
• FR 54, FR 54.2
• FB 51, FB 51 A.1, FB 51.2
Spis treÊci
Wa˝ne informacje ................................ 3
Opis urzàdzenia
................................... 3
U˝ytkowanie urzàdzenia
......................... 4
Stylowy zegar
...................................... 6
Konserwacja
....................................... 7
Wskazówki dotyczàce pieczenia
................ 8
Pieczenia w piekarniku
– porady praktyczne
............................ 11
Zalecenia
......................................... 12
Instalacja
......................................... 13
Parametry techniczne
........................... 15
2
Piekarnik
do wbudowania w meble
• FR 54, FR 54.2
• FB 51, FB 51 A.1, FB 51.2
Gratulujemy wybrania sprz´tu marki Ariston. Jego
niezawodnoÊç i ∏atwoÊç obs∏ugi przyniesie Paƒstwu
wiele satysfakcji. Przed przystàpieniem do korzy-
stania z urzàdzenia nale˝y dok∏adnie zapoznaç si´
z treÊcià tej instrukcji, gdy˝ zawiera ona wszelkie
informacje niezb´dne dla zapewnienia bezpiecznej
instalacji, u˝ytkowania i konserwacji. Niniejsza in-
strukcja powinna zawsze byç pod r´kà.
3
OPIS URZÑDZENIA
A. Panel sterowania
B. Pokr´t∏o wyboru funkcji
roboczych
C. Pokr´t∏o wyboru temperatury
D. Minutnik (tylko w niektórych
modelach)
E. Kontrolka pracy piekarnika
(tylko w niektórych modelach)
– zapalona wskazuje faz´
nagrzewania si´ piekarnika
do ustawionej temperatury
F. Blacha do pieczenia
G. Ruszt piekarnika
H. Prowadnice na blach´ i ruszt
L. Pokr´t∏o stylowego zegara
(niektóre modele)
WA˚NE INFORMACJE
Piekarnik ∏àczy w sobie zalety tradycyjnego piekar-
nika z mo˝liwoÊciami nowoczesnego piekarnika z ter-
moobiegiem. Jest urzàdzeniem wielofunkcyjnym,
pozwalajàcym na wybranie jednego z 5 sposobów
przygotowania potrawy. Funkcje wybiera si´ przy
pomocy pokr´t∏a funkcji roboczych „B” i pokr´t∏a ter-
mostatu „C” znajdujàcych si´ na panelu sterowania.
Uwaga: Uruchamiajàc piekarnik po raz pierwszy
zaleca si´ aby pozosta∏ w∏àczony pusty przez ok.
pó∏ godziny, przy termostacie ustawionym na
pozycji maksymalnej. Nast´pnie nale˝y otworzyç
drzwiczki piekarnika i przewietrzyç pomieszczenie.
Powsta∏y zapach jest wynikiem ulatniania si´ sub-
stancji u˝ytych do zabezpieczenia piekarnika na
czas up∏ywajàcy miedzy jego produkcjà, a insta-
lacjà.
Uwaga: Blach´ do pieczenia nale˝y wykorzysty-
waç podczas pieczenia na ro˝nie. W przypadku
innych opcji piekarnika nie nale˝y stosowaç blachy.
Nie nale˝y nic k∏aÊç na dolnej cz´Êci piekarnika
podczas pracy urzàdzenia – mo˝e to spowodowaç
uszkodzenie emalii. Do pieczenia nale˝y u˝ywaç
wy∏àcznie kratk´ piekarnika.
Tryb konwencjonalny
Pozycja pokr´t∏a termostatu „C”: mi´dzy 60°C i Max.
Gdy pokr´t∏o jest na tej pozycji, zapala si´ lampka
i w∏àczajà dwa elementy grzejne piekarnika – dolny
i górny. Ciep∏o rozchodzi si´ równomiernie od do∏u
i z góry. Jest to funkcja zalecana do potraw z wo-
∏owiny i ciel´ciny wymagajàcych powolnego przy-
gotowania z ciàg∏ym uzupe∏nianiem p∏ynów. Jest
to równie˝ Êwietny system do pieczenia ciasteczek,
herbatników itp. Przy w∏àczonym dolnym i górnym
grzejniku nale˝y u˝ywaç tylko jednej blachy lub
rusztu, gdy˝ na kilku powierzchniach temperatura
rozchodzi si´ w niew∏aÊciwy sposób. JeÊli potrawa
wymaga silniejszego ogrzewania od do∏u lub z góry,
nale˝y wybraç ni˝szy lub wy˝szy poziom.
Piekarnik z nawiewem
Pozycja pokr´t∏a termostatu „C”: mi´dzy 60°C i Max.
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest
cyrkulacja goràcego powietrza. Ruch powietrza
wokó∏ potrawy wywo∏ywany jest przez wentylator
znajdujàcy si´ w tylnej cz´Êci piekarnika. To w∏a-
Ênie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona potrawa
przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie. Dzi´ki
utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y czas
pieczenia, w trybie piekarnika z nawiewem istnieje
mo˝liwoÊç równoczesnego pieczenia ró˝nych po-
traw, pod warunkiem, ˝e ich czasy pieczenia sà
jednakowe. W trybie tym mo˝na wykorzystaç dwie
pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏ „pieczenie jedno-
czeÊnie na dwóch pó∏kach”.
Kilka uwag na temat potraw, których przygotowy-
wanie zalecane jest w tym trybie: doskona∏e rezul-
taty uzyskuje si´ dla daƒ typu au gratin (zapie-
kanych) lub takich, które wymagajà przed∏u˝onego
czasu pieczenia, jak: lazania, pieczone makarony,
rizotto, vol-au-vent, itp. Ponadto, dzi´ki doskona-
∏emu rozk∏adowi ciep∏a, mo˝liwe jest stosowanie
ni˝szych temperatur do przygotowywania pieczeni.
Dzi´ki ni˝szej temperaturze zmniejsza si´ wysy-
chanie i uzyskuje si´ bardziej kruche mi´so oraz
zapobiega si´ jego kurczeniu. Tryb z nawiewem
nadaje si´ szczególnie dobrze do pieczenia ryb
z minimalnym dodatkiem przypraw – pozwala to
na zachowanie ich smaku i wyglàdu. Doskona∏e
rezultaty uzyskuje si´ równie˝ przy duszeniu
warzyw, na przyk∏ad: kapusty, rzepy, marchewki,
cukini, bak∏a˝anów, papryki.
Desery: tryb umo˝liwia równie˝ osiàgni´cie wyÊmie-
nitych rezultatów przy pieczeniu ciast zakwaszanych,
jak na przyk∏ad biszkopt, bu∏eczki do herbaty,
croissanty. Tryb z nawiewem mo˝e byç stosowany
4
U˚YTKOWANIE URZÑDZENIA
do rozmra˝ania mi´sa, ryb i chleba – po ustawie-
niu temperatury na 80°C. Aby rozmroziç bardziej
delikatne potrawy, nale˝y ustawiç pokr´t∏o ter-
mostatu na 60°C bàdê zastosowaç obieg zimnego
powietrza, ustawiajàc termostat na 0°C.
Górna grza∏ka
Pozycja pokr´t∏a termostatu „C”: mi´dzy 60°C i Max.
Rozgrzewa si´ górna grza∏ka.
Funkcja ta jest przeznaczona do zarumienienia po-
traw z wierzchu na koniec pieczenia.
Grill
Pozycja pokr´t∏a termostatu „C”: Max.
W tym trybie, dania pieczone sà ciep∏em wypro-
mieniowywanym z elektrycznego elementu grzej-
nego umieszczonego w górnej cz´Êci piekarnika.
Wyjàtkowo wysoka temperatura grilla, po∏àczona
z jej bezpoÊrednim dzia∏aniem, umo˝liwia natych-
miastowe przyrumienianie powierzchni mi´s i pie-
czeni. Przysma˝ona powierzchnia pieczeni jest jed-
noczeÊnie barierà zapobiegajàcà wysychaniu
dania. Funkcja ta pozwala wi´c na otrzymywanie
soczystych i kruchych daƒ mi´snych. Pieczenie w tym
trybie zalecane jest przede wszystkim do przygo-
towywania daƒ, które wymagajà wysokich tem-
peratur na powierzchni, jak na przyk∏ad ciel´cina
lub befsztyki, ˝eberka, filety, hamburgery, itp. ...
Grill z wentylacjà
Po∏o˝enie pokr´t∏a „C”: wybraç po∏o˝enie z zakresu
pomi´dzy 60°C a 200°C.
Tryb ten ∏àczy wielokierunkowe promieniowanie
cieplne elementów grzejnych z cyrkulacjà goràcego
powietrza. Po∏àczenie takie zapobiega przypalaniu
si´ powierzchni potraw oraz umo˝liwia dotarcie
energii cieplnej do wn´trza daƒ. Tryb ten nadaje
si´ doskonale do pieczenia mieszanych – warzy-
wno-mi´snych kebabów, kie∏bas, ˝eberek, kotletów
z jagni´cia, kurczaków, przepiórek, itp. Ponadto
doskonale piecze tuƒczyka, steki z miecznika i na-
dziewanà màtw´, itp.
Uwaga: Z funkcji grilla nale˝y korzystaç przy
zamkni´tych drzwiczkach.
Pokr´t∏o minutnika
Przekr´ciç pokr´t∏o „D” o pe∏en obrót zgodnie z ru-
chem wskazówek zegara . Nast´pnie cofnàç
pokr´t∏o ustawiajàc je na ˝àdany czas, podany
w minutach na panelu.
OÊwietlenie piekarnika
W∏àcza si´ przez ustawianie pokr´t∏a „B” w pozycji
oznaczonej symbolem . OÊwietla piekarnik i jest
w∏àczone, gdy jakikolwiek elektryczny element grzej-
ny piekarnika pracuje.
Dodatkowa wentylacja
Niektóre modele zosta∏y wyposa˝one w wentylator
ch∏odzàcy, który w∏àcza si´ przekr´cajàc pokr´t∏o
wyboru funkcji roboczych „B”. Podczas gotowania
wentylator jest zawsze w∏àczony, o czym Êwiadczy
delikatny szum, wydawany przez strumieƒ powietrza
wydobywajàcy si´ na zewnàtrz na styku drzwiczek
i panelu sterowania piekarnika.
Uwaga: Po zakoƒczeniu pieczenia wentylator
pracuje jeszcze przez kilka minut w celu obni-
˝enia temperatury piekarnika.
Zalecenia
Nie nale˝y stawiaç blaszek na dnie piekarnika po-
niewa˝ potrawa nie upiecze si´ w sposób równo-
mierny, a tak˝e jako ˝e blaszki majà wybrzuszone
dno (dzi´ki czemu sà odporniejsze na odkszta∏cenia)
sà ma∏o stabilne.
5
Ustawianie godziny
Piekarnik musi byç pod∏àczony do pràdu.
Pociàgnàç pokr´t∏o i przekr´ciç zgodnie z ruchem
wskazówek zegara, a˝ do ustawienia w∏aÊciwej
godziny.
Uwaga: Zegar jest elektryczny. W przypadku braku
pràdu zatrzyma si´ na czas przerwy w dostawie
pràdu. Nast´pnie nale˝y powtórnie ustawiç na nim
godzin´.
Minutnik
W przypadku wykorzystania zegara jako minutnika,
ustawiony czas jest odliczany wstecz. Funkcja nie
kontroluje w∏àczenia i wy∏àczenia piekarnika, po
up∏ywie ustawionego czasu w∏àcza si´ tylko sygna∏
dêwi´kowy.
Ustawianie minutnika
Przekr´ciç pokr´t∏o, przeciwnie do ruchu wskazówek
zegara, tak by wskazówka znalaz∏a si´ na ˝àdanym
czasie (skala wewn´trzna) widocznym w „okienku”.
Odliczanie rozpocznie si´ natychmiast. W celu wy∏à-
czenia dêwi´ku, lub korzystania wy∏àcznie z funkcji
zegara nale˝y ustawiç wskazówk´ na symbolu .
6
STYLOWY ZEGAR
Przed przystàpieniem do czyszczenia lub zabiegów
konserwacyjnych nale˝y bezwzgl´dnie od∏àczyç urzà-
dzenie od êród∏a zasilania. Regularna konserwacja
i czyszczenie kuchenki jest gwarancjà d∏ugotrwa∏ego
u˝ytkowania urzàdzenia. Nale˝y pami´taç, ˝e:
Do czyszczenia piekarnika zabrania si´ stosowa-
nia urzàdzeƒ czyszczàcych parà.
Do czyszczenia emaliowanych powierzchni oraz
p∏yt samoczyszczàcych (jeÊli sà) stosujemy letnià
wod´. Nie nale˝y u˝ywaç rozpuszczalników lub
Êrodków zawierajàcych substancje Êcierne. Na
powierzchniach ze stali nierdzewnej, po d∏ugo-
trwa∏ym, regularnym przemywaniu wodà o du˝ej
zawartoÊci wapnia lub silnymi detergentami (za-
wierajàcymi zwiàzki fosforu) mogà pojawiç si´
nieusuwalne przebarwienia. Aby tego uniknàç,
ka˝dorazowo po skoƒczeniu mycia nale˝y sp∏ukaç,
a nast´pnie osuszyç stalowe powierzchnie. Nale˝y
równie˝ pami´taç o usuwaniu rozlanych p∏ynów.
Czyszczenie wn´trza piekarnika zalecane jest
zaraz po u˝yciu, kiedy piekarnik jest jeszcze cie-
p∏y, stosujàc ciep∏à wod´ z myd∏em. Detergent
nale˝y dok∏adnie zmyç, a piekarnik wytrzeç do
sucha. Nie nale˝y u˝ywaç rozpuszczalników lub
Êrodków zawierajàcych substancje Êcierne, gdy˝
mogà uszkodziç emali´. W celu usuni´cia przy-
palonego t∏uszczu z powierzchni piekarnika nale-
˝y stosowaç specjalne Êrodki, do tego przezna-
czone, dost´pne w punktach serwisowych, auto-
ryzowanych przez producenta.
Âcianki wewn´trzne piekarnika wymagajà
przetarcia wilgotnà gàbkà z dodatkiem delikat-
nego detergentu po ka˝dym u˝yciu, a nast´p-
nie wytarcia do sucha.
Piekarnik wyposa˝ony jest w gumowà uszczelk´,
przylegajàcà do obwodu drzwiczek. Nale˝y regu-
larnie sprawdzaç jej stan techniczny, a w razie
potrzeby czyÊciç wodà z nieagresywnym deter-
gentem. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia
nale˝y skontaktowaç z autoryzowanym serwisem.
Nie zalecamy korzystania z piekarnika zanim
usterka nie zostanie usuni´ta.
Nie wolno k∏aÊç folii aluminiowej na dolnej pó∏ce
piekarnika. Powoduje to nadmierne kumulo-
wanie temperatury w miejscu styku i w efekcie
uszkodzenie emalii.
Szyb´ piekarnika nale˝y czyÊciç wilgotnà gàbkà
z dodatkiem delikatnego detergentu po ka˝dym
u˝yciu, a nast´pnie wytrzeç do sucha.
Zaleca si´ stosowanie profesjonalnych Êrodków
chemicznych do czyszczenia i konserwacji urzà-
dzeƒ AGD, dost´pnych w autoryzowanej sieci
serwisowej ARISTON.
Wyjmowanie drzwi piekarnika
Dla wygodniejszego dost´pu podczas mycia wn´-
trza piekarnika mo˝na wyjàç drzwi piekarnika.
Nale˝y post´powaç w nast´pujàcy sposób:
Ca∏kowicie otworzyç drzwi.
UnieÊç i obróciç, do koƒca, dêwignie znajdujàce
si´ na obydwu zawiasach.
Trzymajàc oburàcz drzwi nale˝y powoli zamykaç,
lecz nie do koƒca.
Pociàgnàç drzwi do siebie, od∏àczajàc je od pie-
karnika.
Post´pujàc w sposób odwrotny ni˝ podany powy˝ej,
wstawimy drzwi z powrotem.
7
KONSERWACJA
Wymiana ˝arówki oÊwietlenia
wewn´trznego piekarnika
Od∏àczyç urzàdzenie od sieci zasilajàcej, za po-
mocà wielobiegunowego wy∏àcznika, w który
wyposa˝ona zosta∏a instalacja zasilajàca urzàdze-
nie, lub od∏àczyç wtyczk´, jeÊli jest to mo˝liwe.
Odkr´ciç szklanà os∏on´ lampy.
Wykr´ciç uszkodzonà ˝arówk´) i zastàpiç jà nowà,
odpornà na wysokie temperatury (wytrzyma-
∏oÊç do 300°C) o nast´pujàcych parametrach:
Napi´cie 230/240 V
Moc 25 W
Trzonek E14
Ponownie za∏o˝yç szklanà os∏on´ ˝arówki i przy-
wróciç zasilanie urzàdzenia.
Kuchenka umo˝liwia Paƒstwu przyrzàdzanie potraw
na wiele ró˝nych sposobów, umo˝liwiajàc wybór
najlepszej metody dla danego rodzaju dania. Z cza-
sem nauczà si´ Paƒstwo najlepszych sposobów wy-
korzystania tego niezwykle wygodnego urzàdzenia.
Przedstawione poni˝ej wskazówki sà jedynie ogól-
nymi zaleceniami, które mogà byç zmieniane od-
powiednio do w∏asnego doÊwiadczenia.
Wst´pne nagrzewanie piekarnika
W przypadkach, gdy zachodzi koniecznoÊç uprzed-
niego nagrzania piekarnika, w zasadzie ka˝dora-
zowo przy pieczeniu potraw przygotowywanych
z u˝yciem dro˝d˝y, zaleca si´ skorzystanie z funkcji
roboczej „piekarnik z nawiewem” pozwala-
jàcej na szybkie nagrzanie piekarnika, przy niewiel-
kim zu˝yciu energii. Po w∏o˝eniu potrawy do pie-
karnika, w zale˝noÊci od potrzeby mo˝na skorzystaç
z innej funkcji roboczej urzàdzenia.
Pieczenie na wi´cej ni˝ jednej pó∏ce
Je˝eli zamierzamy piec jednoczeÊnie na wi´cej ni˝
jednej pó∏ce, nale˝y zastosowaç tryb „piekarnik
z nawiewem” .
Korzystajàc z trybu „piekarnik z nawiewem
nale˝y mieç poni˝sze sugestie na uwadze:
Pó∏ka piekarnika ma pi´ç poziomów. Podczas
pieczenia w trybie z nawiewem, do pieczenia
wybiera si´ dwa spoÊród trzech Êrodkowych
poziomów. Poziom najwy˝szy i najni˝szy wysta-
wione sà na najbardziej bezpoÊrednie dzia∏anie
przep∏ywajàcego w piekarniku goràcego powie-
trza. Pieczenie na tych poziomach mo˝e doprowa-
dziç do spalenia bardziej delikatnych potraw.
Zasadniczo, dla daƒ wymagajàcych intensyw-
niejszego pieczenia, zalecane jest stosowanie
drugiego i czwartego poziomu. Na przyk∏ad, pod-
czas równoczesnego przygotowywania pieczeni
wraz z innymi potrawami, pieczeƒ umieszczana
8
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE PIECZENIA
jest na drugim poziomie, a czwarty poziom
przeznaczany jest na dania bardziej delikatne.
Podczas pieczenia potraw wymagajàcych ró˝-
nych temperatur pieczenia lub czasów pie-
czenia, nale˝y ustawiç Êrednià temperatur´ dla
tych dwóch potraw a danie bardziej delikatne
umieÊciç na czwartym poziomie piekarnika. Jako
pierwsze nale˝y wyjàç z piekarnika danie o krót-
szym czasie pieczenia.
Na dolnym poziomie ustawia si´ tac´, a ruszt
umieszcza si´ na poziomie wy˝szym.
Korzystanie z grilla
Wybranie funkcji „grill” odbywa si´ przez ustawie-
nie pokr´t∏a na symbolu . Z uwagi na fakt, i˝
tylko Êrodkowa cz´Êç grzejnika opiekacza ˝arzy si´,
potrawy umieszczone w naro˝nikach rusztu pie-
karnika nie sà opiekane. Nale˝y zatem pami´taç o w∏a-
Êciwym umieszczeniu potraw na ruszcie, tj. w jego
centralnej cz´Êci. Ruszt powinien byç umieszczony
na pozycji trzeciej lub czwartej od do∏u piekarnika.
Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opie-
kacza, zaleca si´ ustawienie pokr´t∏a regulacji tem-
peratury w pozycji maximum, gdy˝ promienie pod-
czerwone dzia∏ajà najskuteczniej na potraw´ w wy-
sokich temperaturach.
Funkcja „grill z nawiewem okazuje si´ nie-
zastàpiona w przypadku koniecznoÊci szybkiego
opiekania, ∏àczàc zalety opiekacza z korzyÊciami
wynikajàcymi ze stosowania funkcji termoobiegu:
gotowa potrawa jest pi´knie przyrumieniona i dobrze
wypieczona od do∏u. Umo˝liwia opiekanie du˝ych
kawa∏ków mi´sa i drobiu bez u˝ycia ro˝na. Mo˝na
równie˝ korzystaç z opisanej funkcji w koƒcowym
etapie pieczenia potraw, w celu równomiernego
przyrumieniania.
Uwaga: Opiekanie nale˝y prowadziç przy zamkni´-
tych drzwiach piekarnika, osiàgniemy wówczas
lepsze rezultaty i znacznà oszcz´dnoÊç energii
(oko∏o 10%).
Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opiekacza,
zaleca si´ ustawienie pokr´t∏a regulacji temperatury
w pozycji maximum. Wymóg ten ÊciÊle zwiàzany
jest z zasadami, na których opiera si´ funkcjono-
wanie opiekacza – optymalna wydajnoÊç promieni
podczerwonych dzia∏ajàcych na potraw´ osiàgana
jest w wysokich temperaturach. W przypadku gdy
jest taka potrzeba, mo˝na oczywiÊcie obni˝yç tem-
peratur´ w piekarniku, gdy pracuje on w jednej
z funkcji z u˝yciem opiekacza. W tym celu, wystar-
czy za pomocà termoregulatora ustawiç (ni˝szà od
maksymalnej) ˝àdanà temperatur´.
Aby zapobiec Êciekaniu t∏uszczu do komory
piekarnika, u˝ywajàc opiekacza nale˝y umie-
Êciç blach´ do pieczenia na pierwszym po-
ziomie od do∏u.
Pieczenie ciast
Ciasta nale˝y wk∏adaç do nagrzanego piekarnika,
piekarnik osiàga w∏aÊciwà temperatur´, gdy zga-
Ênie lampka kontrolna „E”. Nie nale˝y otwieraç drzwi
piekarnika w trakcie pieczenia, gdy˝ mo˝e to spo-
wodowaç opadni´cie ju˝ wyroÊni´tego ciasta.
Masa wsadowa ciasta (ciasta ubijane) nie powinna
byç zbyt p∏ynna. W przeciwnym razie wyd∏u˝a to
cykl pieczenia. Najcz´Êciej powtarzajàce si´ prob-
lemy w przypadku pieczenia ciast:
Ciasto jest zbyt suche.
Nast´pnym razem ustawiç temperatur´ wy˝szà
o 10°C i skróciç czas pieczenia.
Ciasto „siada”.
Masa wsadowa powinna byç g´stsza lub nale˝y
obni˝yç o 10°C temperatur´ pieczenia.
Wierzch ciasta jest przypalony.
UmieÊciç ciasto na ni˝szym poziomie piekarnika,
ustawiç ni˝szà temperatur´, wyd∏u˝yç czas pieczenia.
9
10
Ciasto ma zakalec.
Nale˝y zrobiç suchszà mas´, zmniejszyç tempera-
tur´ i wyd∏u˝yç czas pieczenia.
Ciasto przywar∏o do formy.
Starannie wysmarowaç form´ i wysypaç màkà.
W wyniku równoczesnego pieczenia ciast na
dwóch ró˝nych poziomach uzyskaliÊmy nie-
zadowalajàcy rezultat w przypadku jednego
z nich (ró˝nica w stopniu wypieczenia).
Ustawiç ni˝szà temperatur´. Równoczesne w∏o˝e-
nie potraw do piekarnika, wcale nie oznacza, i˝
muszà one zostaç wyj´te w jednakowym czasie.
Pieczenie pizzy
W celu uzyskania najlepszych rezultatów, przy pie-
czeniu pizzy, nale˝y zastosowaç funkcj´ „piekarnik
z nawiewem” :
Wst´pnie nagrzaç piekarnik, nie krócej ni˝ przez
10 minut,
UmieÊciç pizz´ w aluminiowej blasze i u∏o˝yç na
ruszcie stanowiàcym wyposa˝enie piekarnika.
Stosowanie b´dàcej na wyposa˝eniu blachy do
pieczenia, wyd∏u˝y∏oby niepotrzebnie czas pie-
czenia, a pizza nie by∏aby dostatecznie chrupiàca.
Unikaç cz´stego otwierania drzwi piekarnika
podczas pieczenia.
W przypadku pizzy z du˝à iloÊcià nadzienia
(capricciosa, quattro stagioni) zaleca si´ dodanie
mozzarelli w po∏owie pieczenia.
W przypadku pieczenia na dwóch poziomach za-
leca si´ pieczenie na poziomach drugim i czwar-
tym w temperaturze 220°C.
Potrawy mi´sne i rybne
Aby uniknàç nadmiernego wysuszenia mi´sa, zale-
cana minimalna masa ustalona zosta∏a na 1 kg.
Drób i ryby powinny byç pieczone w temperaturach
180–200°C. Zalecana temperatura dla mi´s zale˝y
natomiast w du˝ym stopniu od ˝àdanego stopnia
wypieczenia. Je˝eli pragniemy, aby mi´so by∏o „krwi-
ste”, nale˝y w pierwszej fazie pieczenia, ustawiç
na krótki okres czasu wysokà temperatur´ rz´du
200–220°C, by póêniej stopniowo jà obni˝aç. Przy
wyborze odpowiedniej temperatury nale˝y kierowaç
si´ nast´pujàcà zasadà: im wi´ksza porcja mi´sa,
tym ni˝sza temperatura i d∏u˝szy czas pieczenia.
U∏o˝yç mi´so na Êrodku rusztu i umieÊciç pod nim
blach´ na kapiàcy t∏uszcz. Potrawa powinna znaj-
dowaç si´ poÊrodku piekarnika. JeÊli chce si´, by
by∏a ona bardziej ogrzewana od do∏u, nale˝y sko-
rzystaç z ni˝szych poziomów. Aby pieczeƒ zachowa∏a
wszystkie walory smakowe (szczególnie w przypadku
kaczki i dziczyzny), nale˝y od góry ob∏o˝yç jà bocz-
kiem lub s∏oninà.
11
PIECZENIE W PIEKARNIKU – PORADY PRAKTYCZNE
Pozycja Rodzaj Masa Poziom Czas Pozycja Czas
pokr´t∏a potrawy (kg) od rozgrzewania regulatora pieczenia
piekarnika do∏u wst´pnego (min.) temperatury (min.)
1. Tryb ˚eberka wieprzowe 0,5 3 15 200 35
konwencjonalny Pieczona ciel´cina 1 3 15 200 70-75
Kaczka 1 3 15 200 65-75
Bezy 3 15 80 120-160
Ciasta kruche 1 3 15 180 30-35
2. Piekarnik Pizza (na dwóch
z nawiewem poziomach) 1 2 15 220 20-35
Lazania 1 3 10 180 30-35
Pieczone kluski
(tagliatelle) 1 3 10 180 20-30
Baranina 1 2 10 180 40-45
Kurczak 1 2 10 180 60-75
Makrela 1 2 10 180 50-55
Leszcz 1,5 2 10 180 55-60
Ciasto czekoladowe 1 3 10 160 50-60
Ciasta zakwaszane 0,5 3 10 160 30-40
Placki 1 3 10 180 35-40
Ciasta owocowe 1 2 10 180 50-60
Bu∏ki 0,5 2 10 160 40-45
3. Górna grza∏ka Zarumienienie
potraw – 3/4 15 220
4. Grill Flàdry i màtwy 1 4 5 Max 8
Kebaby z oÊmiornic
i krewetek 1 4 5 Max 4
Steki z dorsza 1 4 5 Max 10
Pieczone warzywa 1 3-4 5 Max 8-10
Steki z ciel´ciny 1 4 5 Max 15-20
Kotlety 1,5 4 5 Max 25
Hamburgery 1 3 5 Max 7
Makrela 1 4 5 Max 20-25
Ro˝en
Ciel´cina 1 5 Max 70-80
Kurczak 1 5 Max 70-80
5. Grill Kurczak pieczony 1,5 2 5 200 55-60
z nawiewem Màtwa nadziewana 1,5 2 5 200 40-45
Ro˝en
Ciel´cina 1,5 5 200 70-80
Kurczak 1,5 5 200 70-80
Uwaga: podane czasy pieczenia sà przybli˝one i mogà byç ró˝ne w zale˝noÊci od indywidualnych upodobaƒ.
12
W celu zapewnienia SPRAWNEGO i BEZPIECZ-
NEGO dzia∏ania urzàdzenia nale˝y:
korzystaç wy∏àcznie z us∏ug AUTORYZOWA-
NYCH serwisów
stosowaç tylko ORYGINALNYCH cz´Êci za-
miennych
Urzàdzenie jest przeznaczone wy∏àcznie do u˝ytku
domowego.
Instrukcja obowiàzuje wy∏àcznie w krajach, któ-
rych symbole znajdujà si´ na ok∏adce i na
tabliczce fabrycznej.
Bezpieczeƒstwo elektryczne urzàdzenia jest za-
gwarantowane tylko wówczas, gdy zosta∏o ono
prawid∏owo pod∏àczone do instalacji elektrycznej
uziemionej zgodnie w obowiàzujàcymi normami.
Jako ˝e urzàdzenie mo˝e stanowiç êród∏o za-
gro˝enia nale˝y uwa˝aç, aby dzieci ani osoby
niesprawne nie ma∏y dost´pu do:
panelu sterowania urzàdzenia;
cz´Êci opakowania (torebki, styropian, gwoêdzie
itp.);
urzàdzenia, gdy piekarnik i opiekacz pracujà
lub w∏aÊnie zosta∏y wy∏àczone, ze wzgl´du na
ich nagrzanie;
nieu˝ywanego urzàdzenia (w tym przypadku
nale˝y zabezpieczyç cz´Êci, które mogà byç
niebezpieczne).
Nie nale˝y:
dotykaç urzàdzenia majàc mokre r´ce lub stopy;
obs∏ugiwaç urzàdzenia b´dàc boso;
u˝ywaç przed∏u˝aczy i/lub rozga∏´ziaczy;
ciàgnàç za kabel zasilajàcy lub za samo urzà-
dzenie, w celu wy∏àczenia go z sieci;
zatykaç lub zas∏aniaç otworów wentylacyjnych;
kabel zasilajàcy drobnych sprz´tów AGD nie
powinien znajdowaç si´ na rozgrzanych cz´-
Êciach urzàdzenia;
wystawiaç urzàdzenia na dzia∏anie czynników
atmosferycznych (deszcz, s∏oƒce itd.);
wykorzystywaç piekarnika jako schowka;
u˝ywaç materia∏ów ∏atwopalnych w pobli˝u
piekarnika;
zezwalaç na obs∏ugiwanie urzàdzenia dzieciom
lub osobom niepe∏nosprawnym, bez nadzoru
doros∏ych;
próbowaç samodzielnie naprawiaç lub instalo-
waç urzàdzenia.
Nale˝y bezwarunkowo zg∏osiç si´ do serwisu
w nast´pujàcych przypadkach:
instalacji (zgodnie z zaleceniami producenta);
niew∏aÊciwej pracy piekarnika;
wymiany gniazdka, w przypadku gdy wtyczka
urzàdzenia do niego nie pasuje.
Nale˝y bezwarunkowo zwróciç si´ do serwisu
w przypadku:
wàtpliwoÊci, czy rozpakowane urzàdzenie jest
kompletne;
uszkodzenia lub zniszczenia kabla zasilajàcego;
usterki lub nieprawid∏owej pracy urzàdzenia,
˝àdajàc oryginalnych cz´Êci wymiennych.
Nale˝y:
po rozpakowaniu sprawdziç, czy urzàdzenie jest
kompletne;
w przypadku wadliwego funkcjonowania lub
przed przystàpieniem do czynnoÊci zwiàzanych
z konserwacjà od∏àczyç urzàdzenie od êród∏a
zasilania;
gdy nie jest u˝ywane, od∏àczyç urzàdzenie od
êród∏a zasilania i zamknàç dop∏yw gazu (jeÊli
jest);
u˝ywaç r´kawic do wyjmowania i wk∏adania
potraw do piekarnika;
chwytaç za uchwyt piekarnika po Êrodku, gdy˝
mo˝e on byç cieplejszy na koƒcach, z powodu
ZALECENIA
13
goràcego powietrza wydostajàcego si´ z pie-
karnika;
zawsze gdy urzàdzenie nie jest u˝ytkowane,
sprawdziç, czy pokr´t∏a sà na pozycji „•” / „o”
odciàç kabel zasilajàcy, gdy urzàdzenie nie ma
wi´cej ju˝ byç u˝ytkowane.
Producent nie odpowiada za szkody powsta∏e
w wyniku b∏´dnej instalacji, niew∏aÊciwego, nie-
rozsàdnego i b∏´dnego u˝ytkowania urzàdzenia.
Urzàdzenie musi byç instalowane przez wy-
kwalifikowanego technika, zgodnie z poni˝szà
instrukcjà. Producent nie ponosi ˝adnej odpo-
wiedzialnoÊci za wszelkie wypadki i zniszczenia
spowodowane niew∏aÊciwym monta˝em.
Uwaga: Wszelkie czynnoÊci zwiàzane z konserwacjà
i regulacjà piekarnika, muszà zostaç bezwzgl´dnie
poprzedzone od∏àczeniem urzàdzenia od sieci za-
silajàcej.
Instalacja piekarnika
Aby urzàdzenie pracowa∏o prawid∏owo, mebel,
w który zostanie wbudowane musi mieç odpowied-
nie wymiary. Na rysunku obok podane sà wymiary
w przypadku wbudowania piekarnika pod blat lub
kolumnowo.
W celu zapewnienia odpowiedniej wentylacji na-
le˝y usunàç tylnà Êcian´ niszy. Piekarnik najlepiej
umieÊciç na dwóch drewnianych listwach. W przy-
padku blatu ciàg∏ego wymagany jest w nim otwór
o wymiarach 45 x 560 mm.
Âciany mebli przytykajàcych do piekarnika powinny
byç wykonane z materia∏ów wytrzyma∏ych na dzia-
∏anie wysokich temperatur. W przypadku mebli
z drewna oklejanego klej powinien byç wytrzyma∏y
na temperatur´ 100°C. Zgodnie z obowiàzujàcymi
normami bezpieczeƒstwa, gdy urzàdzenie jest zabu-
dowane, nie powinno byç bezpoÊredniego dost´pu
do cz´Êci elektrycznych. Wszystkie os∏ony powinny
byç zamocowane w taki sposób, by nie mo˝na by∏o
ich zdjàç bez pos∏ugiwania si´ narz´dziami.
Do precyzyjnego ustawienia piekarnika w meblu
nale˝y wykorzystaç specjalne 4 wypustki dystan-
sowe, mocowane do boków urzàdzenia przez 4
INSTALACJA
14
otwory widoczne na ramie obwodowej piekarnika.
Je˝eli bok szafki wykonany jest z p∏yty o gruboÊci:
20 mm: ruchomy element wypustki musi byç
zdj´ty (rys. A);
18 mm: ruchomy element wsunàç w pierwszy
rowek (rys. B);
16 mm: ruchomy element wsunàç w drugi
rowek (rys. C).
W celu zamocowania piekarnika w meblu nale˝y
otworzyç drzwiczki piekarnika i przymocowaç go
przy pomocy 4 Êrub umieszczajàc je w czterech
otworach znajdujàcych si´ na listwie obwodowej.
Pod∏àczenie elektryczne
Piekarniki wyposa˝one w kabel zasilajàcy trój˝y∏owy
sà przystosowane do pracy przy pràdzie o przemien-
nym napi´ciu i cz´stotliwoÊci zasilania podanej na
tabliczce znamionowej (umieszczonej w dolnej cz´Êci
panelu sterowania piekarnika). Przewód uziemiajàcy
ma kolor ˝ó∏to-zielony.
Monta˝ kabla zasilajàcego
Otwarcie skrzynki zaciskowej:
Przy pomocy Êrubokr´ta odciàgnàç wypustki
przytrzymujàce pokryw´.
Pociàgnàç i otworzyç pokryw´ skrzynki zaciskowej.
W celu pod∏àczenia kabla wykonaç nast´pujàce
czynnoÊci:
odkr´ciç Êruby przytrzymujàce kabel i trzy Êruby
styków L – N – ,
zamocowaç kabelki pod g∏ówkami Êrub prze-
strzegajàc kolorów: niebieski (N), bràzowy (L),
˝ó∏to-zielony ,
zamocowaç kabel zasilajàcy w odpowiedniej
prowadnicy i zamknàç pokryw´.
Pod∏àczenie kabla zasilajàcego do sieci
Urzàdzenie powinno zostaç pod∏àczone bezpoÊre-
dnio do sieci, pomi´dzy urzàdzeniem a siecià na-
le˝y zainstalowaç wy∏àcznik wielobiegunowy o roz-
stawie styków co najmniej 3 mm, dopasowany do
obcià˝enia i zgodny z obowiàzujàcymi normami
(uziemienie nie mo˝e byç wy∏àczane przez wy∏àcz-
nik). Kabel zasilajàcy musi byç tak umieszczony, by
w ˝adnym miejscu nie rozgrzewa∏ si´ do tempera-
tury wy˝szej o 50°C od temperatury otoczenia. Przed
pod∏àczeniem nale˝y upewniç si´, czy:
rys. A rys. B
rys. C
15
bezpiecznik i instalacja w domu mogà wytrzy-
maç obcià˝enie urzàdzenia (patrz tabliczka zna-
mionowa),
sieç zasilajàca jest uziemiona zgodnie z obowià-
zujàcymi wymogami bezpieczeƒstwa,
jest ∏atwy dost´p do gniazdka i do wielobiegu-
nowego wy∏àcznika.
Wymiary piekarnika:
szerokoÊç 43,5 cm
g∏´bokoÊç 40 cm
wysokoÊç 32 cm
pojemnoÊç piekarnika 56 litrów
Etykieta energetyczna
Etykieta energetyczna jest zgodna z Dyrektywà UE
2002/40/EC (norma EN 50304).
Modele z wentylacjà och∏adzajàcà
Energoch∏onnoÊç podana dla trybu statycznego
pieczenie statyczne: wybrana funkcja „tryb
tradycyjny”.
Deklarowana klasa energoch∏onnoÊci podana dla
trybu dynamicznego, z wymuszonym obiegiem
pieczenie dynamiczne: wybrana funkcja
„piekarnik z nawiewem”.
Modele bez wentylacji och∏adzajàcej
Energoch∏onnoÊç podana dla trybu dynamicznego,
z wymuszonym obiegiem
pieczenie dynamiczne: wybrana funkcja
„piekarnik z nawiewem”.
Deklarowana klasa energoch∏onnoÊci podana dla
trybu statycznego
pieczenie statyczne: wybrana funkcja „tryb
tradycyjny”.
Napi´cie
i cz´stotliwoÊç
zasilania: 230 V / 50 Hz / 2250 W
Urzàdzenie jest zgodne z nast´pujàcymi nor-
mami Wspólnoty Europejskiej:
72/23/CEE z dnia 19/02/73 (Niskie Napi´cie) i
póêniejsze zmiany,
89/336/CEE z dnia 03/05/89 (KompatybilnoÊç
Elektromagnetyczna) i póêniejsze zmiany,
93/68/CEE z dnia 22/07/93 i póêniejsze zmiany.
PARAMETRY TECHNICZNE
Merloni Elettrodomestici spa
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Whirlpool FB 51.2 (WH) /HA instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla