Whirlpool F48 101 P.1 IX instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja obs∏ugi
Spis treÊci
Instalacja, 2
Ustawienie
Pod∏àczenie do instalacji elektrycznej.
Parametry techniczne.
Opis urzàdzenia, 4
Widok ogólny
Panel sterujàcy
Uruchomienie i obs∏uga piekarnika, 5
Blokada panelu cterowania
Tryb DEMO
Ustawienie zegara
Ustawienie minutnika
Uruchomienie piekarnika
U˝ytkowanie urzàdzenia, 7
R´czne programy pieczenia
Automatyczne programy pieczenia
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady pieczenia
Tabela praktycznych porad pieczenia
Ârodki ostro˝noÊci i porady, 11
Ogólne informacje o bezpieczeƒstwie
Pozbywanie si´ odpadów
Oszcz´dnoÊç energii i ochrona Êrodowiska
Konserwacja i czyszczenie, 12
Wy∏àczenie urzàdzenia
Czyszczenie piekarnika
Czyszczenie drzwi
Wymiana ˝arówki
Mocowanie zestawu prowadnic rusztu
Automatyczne czyszczenie przy u˝yciu funkcji
“SZYBKIE CZYSZCZENIE”
Nie nale˝y si´ przejmowaç, je˝eli
Serwis, 15
1
PL
PIEKARNIK
Polski 1
F48 1012 P. 1
F48 1012 P. 1 IX
F48 101 P. 1
F48 101 P. 1 IX
PL
Instalacja
PL
! Przed przystàpieniem do u˝ytkowania urzàdzenia, nale˝y
starannie zapoznaç si´ z podr´cznikiem u˝ytkownika. Za-
wiera on wa˝ne zalecenia dotyczàce bezpieczeƒstwa insta-
lacji, obs∏ugi oraz konserwacji p∏yty. Podr´cznik nale˝y za-
chowaç do póêniejszego u˝ytku.
! Instrukcj´ nale˝y zachowaç na przysz∏oÊç. Instrukcja mu-
si byç do∏àczona do urzàdzenia w przypadku sprzeda˝y,
przekazywania innym osobom lub przeprowadzki.
! Wszelkie prace regulacyjne lub konserwacyjne nale˝y
przeprowadzaç po od∏àczeniu piekarnika od zasilania.
Ustawienie
! Opakowania nie sà zabawkami dla dzieci i nale˝y je usu-
nàç zgodnie z normami pozbywania si´ odpadów (patrz
Ârodki ostro˝noÊci i porady).
! Instalacja powinna zostaç wykonana zgodnie z niniejszy-
mi instrukcjami i przez personel zawodowo do tego przygo-
towany. B∏´dna instalacja mo˝e skutkowaç powstaniem
szkód wobec osób, zwierzàt lub mienia.
! Producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzialnoÊci za
wszelkie wypadki i zniszczenia spowodowane niew∏aÊci-
wym monta˝em.
Instalacja piekarnika
Aby urzàdzenie pracowa∏o prawid∏owo, mebel, w który zo-
stanie wbudowane musi spe∏niaç poni˝sze wymagania.
l
Âciany mebli przytykajàcych do piekarnika powinny byç
wykonane z materia∏ów wytrzyma∏ych na dzia∏anie wyso-
kich temperatur.
l
W przypadku mebli z drewna oklejanego klej powinien
byç wytrzyma∏y na temperatur´ 100°C.
l
Na poni˝szym rysunku sà podane wymiary w przypadku
wbudowania piekarnika pod blat lub kolumnowo.
! Je˝eli piekarnik jest instalowany
pod p∏ytà gazowà, nale˝ upewniç
si´ czy instalacja gazowa jest po-
prawine poprowadzona i nie prze-
szkadza w swobodnym monta˝u
piekarnika, i nie zas∏ania otworów
wentylacyjnych.
! Zgodnie z obowiàzujàcymi norami bezpieczeƒstwa, gdy
urzàdzenie jest zabudowane nie powinno byç bezpoÊred-
niego dost´pu do cz´Êci elektrycznych. Wszystkie os∏ony
powinny byç zamocowane w taki sposób by nie mo˝na by-
∏o ich zdjàç bez pos∏ugiwania si´ narz´dziami.
Wentylacja
W celu zapewnienia odpowiedniej wentylacji nale˝y usunàç
tylnà Êcian´ niszy, piekarnik najlepiej umieÊciç na dwóch
drewnianych listwach. w przypadku blatu ciàg∏ego wyma-
gany jest w nim otwór o wymiarach 45 x 560 mm.
Do precyzyjnego ustawienia piekarnika w meblu nale˝y wyko-
rzystaç specjalne 4 wypustki dystansowe, mocowane do bo-
ków urzàdzenia przez 4 otwory widoczne na ramie obwodowej
piekarnika. Je˝eli bok szafki wykonany jest z p∏yty o gruboÊci:
20 mm: ruchomy element wypustki
musi byç zdj´ty (rys. A);
18 mm: ruchomy element wsunàç
w pierwszy rowek (rys. B);
16 mm: ruchomy element wsunàç
w drugi rowek (rys. C).
W celu zamocowania piekarnika w meblu nale˝y otworzyç
drzwiczki piekarnika i przymocowaç go przy pomocy 4 Êrub
umieszczajàc je w czterech otworach znajdujàcych si´ na li-
stwie obwodowej.
! Wszystkie elementy odpowiedzialne za bezpieczne korzystanie
z urzàdzenia nie mogà byç odejmowane bez u˝ycia narz´dzi.
2
560 mm.
45 mm.
3
PL
Pod∏àczenie do instalacji elektrycznej
Piekarniki wyposa˝one w kabel zasilajàcy trój˝y∏owy sà
przystosowane do pracy przy pràdzie o przemiennym na-
pi´ciu i cz´stotliwoÊci zasilania podanej na tabliczce zna-
mionowej (umieszczonej w dolnej cz´Êci panelu sterowania
piekarnika). Przewód uziemiajàcy ma kolor ˝ó∏to – zielony.
Monta˝ kabla zasilajàcego
1. Przy pomocy Êrubokr´ta
odciàgnàç wypustki przy-
trzymujàce pokryw´ puszki
przy∏àczeniowej. Podwa˝yç
i otworzyç pokryw´ puszki.
2. W celu pod∏àczenia kabla
odkr´ciç Êruby przytrzymu-
jàce kabel i trzy Êruby sty-
ków L – N – . Zamoco-
waç przewody pod g∏ówka-
mi Êrub przestrzegajà kolo-
rów: Niebieski (N) Bràzo-
wy (L) ˚ó∏to – Zielony
3. Zamocowaç kabel zasilajàcy w odpowiedniej prowadnicy
4. Zamknàç pokryw´ puszki przy∏àczeniowej
Pod∏àczenie kabla zasilajàcego do sieci
Urzàdzenie powinno zostaç pod∏àczone bezpoÊrednio do
sieci, pomi´dzy urzàdzeniem a siecià nale˝y zainstalowaç
wy∏àcznik wielobiegunowy o rozstawie styków, co najmniej
3 mm, dopasowany do obcià˝enia i zgodny z obowiàzujà-
cymi normami (uziemienie nie mo˝e byç wy∏àczane przez
wy∏àcznik). Kabel zasilajàcy musi byç tak umieszczony by
w ˝adnym miejscu nie rozgrzewa∏ si´ do temperatury wy˝-
szej o 50°C od temperatury otoczenia. Przed pod∏àczeniem
nale˝y upewniç si´ czy:
l
bezpiecznik i instalacja w domu mogà wytrzymaç obcià-
˝enie urzàdzenia (patrz tabliczka znamionowa)
l
sieç zasilajàca jest uziemiona zgodnie z obowiàzujàcymi
wymogami bezpieczeƒstwa
l
jest ∏atwy dost´p do gniazdka i do wielobiegunowego wy-
∏àcznika
! Dost´p do przewodu i gniazdka, po zabudowaniu piekar-
nika, musi byç wygodny.
! Przewód zasilajàcy nie mo˝e byç zagi´ty lub zaciÊni´ty.
! Przewód zasilajàcy nale˝y regularnie sprawdzaç. W przy-
padku uszkodzenia wymiany dokonuje technik z autoryzo-
wanego serwisu.
! Producent nie ponosi ˝adnej odpowiedzialnoÊci za
szkody powsta∏e w wyniku niew∏aÊciwego pod∏àczenia.
NL
szerokoÊç 43.5 cm
g∏´bokoÊç 41,5 cm
wysokoÊç 32 cm
58 litry
230 V ~50 Hz 2800W
Etykieta energetyczna jest zgodna
z Dyrektywà UE 2002/40/CE (norma
EN 50304).
Energoch∏onnoÊç podana w oparciu
o nastawy piekarnika:
- pieczenie dynamiczne: wybrana funk-
cja Ruszt
Niniejsze urzàdzenie jest zgodne z na-
st´pujàcymi Dyrektywami Unii Europej-
skiej:
- 73/23/CEE z dnia 19/02/73 (niskie na-
pi´cia) wraz z póêniejszymi poprawka-
mi
- 89/336/CEE z dnia 03/05/89 (kompa-
tybilnoÊç elektromagnetyczna) wraz
z póêniejszymi poprawkami
- 97/17/EC (Znakowanie)
- 2002/96/EC (Pozbywanie si´ wyro-
bów elektrycznych i elektronicznych)
Wymiary
piekarnika
PojemnoÊç
piekarnika
Napi´cie
i cz´stotliwoÊç
zasilania
Etykieta
energetyczna
Parametry techniczne
Opis urzàdzenia
PL
4
Piekarnik
Widok ogólny
Panel sterujàcy
TACA NA KAPIÑCY
T¸USZCZ
PROWADNICE
do wsuwania rusztu i tacy
poziom 5
poziom 4
poziom 3
poziom 2
poziom 1
RUSZT PIEKARNIKA
Panel sterowania
przycisk wyboru
R¢CZNECZNYCH
FUNKCJI PIECZENIA
kontrolki
R¢CZNYCH
FUNKCJI PIECZENIA
wyÊwietlacz
TEMPERATURY
kontrolka CZASU
TRWANIA
kontrolka
ZAKO¡CZENIA PIECZENIA
wyÊwietlacz
CZASU
przycisk
USTAWIANIA
CZASU
przyciski
ZMIANY
CZASU
przycisk SZYBKIE
CZYSZCZENIE
kontrolka
START
kontrolka ZEGARA
kontrolka
MINUTNIKA
kontrolka poziomu
SZYBKIE CZYSZCZENIE
kontrolka
BLOKADY
DRZWI
kontrolki
AUTOMATYCZNYCH
FUNKCJI PIECZENIA
przycisk wyboru
AUTOMATYCZNYCH
FUNKCJI PIECZENIA
regulacja
TEMPERATURY
przycisk
W¸ÑCZANIA/
WY¸ÑCZANIA
START/STOP
Uruchomienie
i obs∏uga piekarnika
5
PL
! Uruchamiajàc piekarnik po raz pierwszy zaleca si´, aby
pozosta∏ w∏àczony pusty przez ok. pó∏ godziny, przy termo-
stacie ustawionym na pozycji maksymalnej. Nast´pnie na-
le˝y otworzyç drzwiczki piekarnika i przewietrzyç pomiesz-
czenie. Powsta∏y zapach jest wynikiem ulatniania si´ sub-
stancji u˝ytych do zabezpieczenia piekarnika na czas up∏y-
wajàcy miedzy jego produkcjà, a instalacjà.
! Dolnà pó∏k´ nale˝y wykorzystywaç podczas pieczenia na
ro˝nie. W przypadku innych opcji piekarnika nie nale˝y sto-
sowaç dolnej pó∏ki. Nie nale˝y nic k∏aÊç na dolnej cz´Êci
piekarnika podczas pracy urzàdzenia – mo˝e to spowodo-
waç uszkodzenie emalii. Do pieczenia nale˝y u˝ywaç wy-
∏àcznie kratk´ piekarnika.
! Blokada panelu sterowania i tryb DEMO mogà byç uru-
chomione/wy∏àczone nawet przy wy∏àczonym panelu stero-
wania.
! Je˝eli w ciàgu 2 minut od w∏àczenia piekarnika nie zosta-
nie wciÊni´ty ˝aden przycisk, piekarnik zostanie automa-
tycznie wy∏àczony.
Blokada panela sterujàcego
Panel sterujàcy zostanie zablokowany po jednoczesnym
wciÊni´ciu przycisków , „START/STOP” i [+] ustawiania
czasu. Rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy i na wyÊwietlaczu
TEMPERATURY pojawi si´ napis „Loc”.
Odblokowanie panelu odbywa si´ przez jednoczesne wci-
Êni´cie przycisków i [–] ustawiania czasu.
Funkcja blokady panelu sterujàcego mo˝e byç uruchomio-
na i anulowana w trakcie pracy piekarnika, kiedy piekarnik
jest wy∏àczony i po zaprogramowaniu opóênionego uru-
chomienia piekarnika.
Tryb DEMO
Piekarnik mo˝e znajdowaç si´ w trybie DEMO: Wszystkie
grza∏ki sà wy∏àczone, tylko przyciski zostajà aktywne
i dzia∏ajà kontrolki. W∏àczenie trybu DEMO, kiedy piekarnik
jest w∏àczony, odbywa si´ przez wciÊni´cie, w jednym cza-
sie, przycisków W¸ÑCZANIA/WY¸ÑCZANIA, START/STOP
i [+] ustawiania czasu. Wy∏àczenie trybu DEMO, kiedy pie-
karnik jest w∏àczony, odbywa si´ przez wciÊni´cie, w jed-
nym czasie, przycisków W¸ÑCZANIA/WY¸ÑCZANIA i [-]
ustawiania czasu. Rozlega si´ sygna∏ dêwi´kowy, a na wy-
Êwietlaczach pojawiajà si´ napisy „D off”. Tryb DEMO mo˝-
na uruchomiç tylko wtedy, gdy piekarnik jest w∏àczony, ale
nie zosta∏ ustawiony ˝aden program.
Ustawianie zegara
! Czas mo˝na ustawiaç, kiedy piekarnik jest wy∏àczony lub
w∏àczony, o ile nie zosta∏a ustawiona wczeÊniej funkcja
z czasem wy∏àczenia pieczenia.
1. Przycisk nale˝y wciskaç do momentu zaÊwiece-
nia si´ kontrolki i mrugania dwóch pierwszych cyfr na
wyÊwietlaczu CZASU.
2. Przyciskami ustawiania czasu „+” i „-” nale˝y ustawiç
wartoÊç godziny.
3. Wcisnàç przycisk , ˝eby zacz´∏y mrugaç kolejne dwie
cyfry na wyÊwietlaczu CZASU.
4. Przyciskami ustawiania czasu „+” i „-” nale˝y ustawiç
wartoÊç minut.
5. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
Ustawianie minutnika
! Nale˝y pami´taç, ˝e minutnik nie steruje czasem w∏àcze-
nia lub wy∏àczenia piekarnika. Po up∏yni´ciu nastawionego
czasu rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´kowy, który mo˝na wy∏à-
czyç wciskajàc dowolny przycisk.
1. Przycisk nale˝y wciskaç do momentu zaÊwiecenia si´
kontrolki i mrugania trzech cyfr na wyÊwietlaczu.
2. Przyciskami ustawiania czasu „+” i „-” nale˝y ustawiç
wartoÊç czasu. Przytrzymanie wciÊni´tego przycisku powo-
duje szybsze przewijanie si´.
3. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
Na wyÊwietlaczu pokazywany b´dzie odliczany czas. Po
up∏yni´ciu nastawionego czasu rozlegnie si´ sygna∏ dêwi´-
kowy.
W∏àczanie piekarnika
W celu w∏àczenia lub wy∏àczenia piekarnika nale˝y wcisnàç
przycisk
Uruchomienie urzàdzenia
Wciskajàc przycisk ustawiamy ˝àdany r´czny tryb pie-
czenia. Mo˝emy zmieniç temperatur´ i czas trwania piecze-
nia.
Wciskajàc przycisk ustawiamy ˝àdany automatyczny
tryb pieczenia. Temperatur´ i czas mo˝emy zmieniç tylko
w niewielkim zakresie. W zale˝noÊci od wybranego trybu
pieczenia czas mo˝e byç zmieniony o ±5/10 minut. Napis
„In” na wyÊwietlaczu temperatury informuje o tym, ˝e mo˝-
na w∏o˝yç potraw´ do Êrodka piekarnika. Mo˝na zaprogra-
mowaç czas opóênionego rozpocz´cia pieczenia.
Pieczenie rozpoczyna si´ po wciÊni´ciu przycisku
„START/STOP” trybem nagrzewania. Zapala si´ wskaênik
PL
6
temperatury nagrzewania. Je˝eli zaproponowana tempera-
tura Paƒstwu nie odpowiada, przy trybie r´cznym, mo˝na jà
zmieniç poprzez wciskanie przycisków „+” i „-” regulacji
TEMPERATURY. Po osiàgni´ciu ˝àdanej temperatury rozle-
gnie si´ akustyczny sygna∏ i wszystkie kontrolki wskaênika
temperatury nagrzewania b´dà si´ Êwieciç. Od tego mo-
mentu mo˝na wk∏adaç potrawy do pieczenia. W trakcie pra-
cy piekarnika mo˝na:
- zmieniç temperatur´, poprzez wciskanie przycisków „+”
i „-” regulacji TEMPERATURY, z lewej strony panelu stero-
wania (tylko w dla trybu r´cznego);
- przerwaç pieczenie wciskajàc przycisk ;
- zmieniç funkcj´ pieczenia (wczeÊniejsze ustawienia b´dà
anulowane).
W przypadku zaniku energii elektrycznej w czasie piecze-
nia, piekarnik b´dzie kontynuowa∏ pieczenie po pojawieniu
si´ pràdu, je˝eli temperatura nie spad∏a poni˝ej okreÊlonej
wartoÊci. Zaprogramowane uruchomienie piekarnika, które
nie zosta∏o uruchomione, zostanie skasowane, piekarnik
trzeba zaprogramowaç od nowa.
! Tryb pieczenia „Ruszt” nie posiada fazy rozgrzewania.
Dodatkowa wentylacja
Niektóre modele zosta∏y wyposa˝one w wentylator ch∏odzà-
cy, który w∏àcza si´ w trakcie pieczenia. O pracy wentylato-
ra Êwiadczy delikatny szum, wydawany przez strumieƒ po-
wietrza wydobywajàcy si´ na zewnàtrz na styku drzwiczek
i panelu sterowania piekarnika.
UWAGA: po zakoƒczeniu pieczenia wentylator pracu-
je jeszcze przez kilka minut w celu obni˝enia tempera-
tury piekarnika.
OÊwietlenie piekarnika
OÊwietla piekarnik i jest w∏àczone, gdy jakikolwiek elektrycz-
ny element grzejny piekarnika pracuje. Je˝eli nie urucho-
miono ˝adnej funkcji pieczenia, oÊwietlenie zapala si´ po
otworzeniu drzwi.
U˝ytkowanie urzàdzenia
7
PL
R´czne programy pieczenia
! Wszystkie programy pieczenia przebiegajà w ró˝nych
temperaturach, które, w zale˝noÊci od ˝yczenia, mogà byç
zmienione w zakresie od 40°C do 250°C.
Podczas funkcji GRILL zak∏adana moc podawana jest
w procentach (%) i równie˝ podlega r´cznej korekcie.
WSZECHSTRONNE PIECZENIE
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest cyrkulacja
goràcego powietrza. Ruch powietrza wokó∏ potrawy wywo-
∏ywany jest przez wentylator znajdujàcy si´ w tylnej cz´Êci
piekarnika. To w∏aÊnie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona
potrawa przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie. Dzi´ki
utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y czas pieczenia,
w trybie piekarnika z nawiewem istnieje mo˝liwoÊç równo-
czesnego pieczenia ró˝nych potraw, pod warunkiem, ˝e ich
czasy pieczenia sà jednakowe. W trybie tym mo˝na wyko-
rzystaç dwie pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏ „pieczenie
jednoczeÊnie na dwóch pó∏kach”.
GRILL
W tym trybie, dania pieczone sà ciep∏em wypromieniowy-
wanym z elektrycznego elementu grzejnego umieszczone-
go w górnej cz´Êci piekarnika. Moc grza∏ki jest regulowana
przyciskami „+” i „-” z lewej strony panelu sterujàcego
w zakresie od 5% do 100%. Wyjàtkowo wysoka temperatu-
ra grilla, po∏àczona z jej bezpoÊrednim dzia∏aniem, umo˝li-
wia natychmiastowe przyrumienianie powierzchni mi´s
i pieczeni. Przysma˝ona powierzchnia pieczeni jest jedno-
czeÊnie barierà zapobiegajàcà wysychaniu dania. Funkcja
ta pozwala, wi´c na otrzymywanie soczystych i kruchych
daƒ mi´snych. Pieczenie w tym trybie zalecane jest przede
wszystkim do przygotowywania daƒ, które wymagajà wyso-
kich temperatur na powierzchni, jak na przyk∏ad ciel´cina
lub befsztyki, ˝eberka, filety, hamburgery, itp. ...
RUSZT
Tryb ten ∏àczy wielokierunkowe promieniowanie cieplne ele-
mentów grzejnych z cyrkulacjà goràcego powietrza. Po∏à-
czenie takie zapobiega przypalaniu si´ powierzchni potraw
oraz umo˝liwia dotarcie energii cieplnej do wn´trza daƒ.
Tryb ten nadaje si´ doskonale do pieczenia mieszanych –
warzywno-mi´snych kebabów, kie∏bas, ˝eberek, kotletów
z jagni´cia, kurczaków, przepiórek, itp. Ponadto doskonale
piecze tuƒczyka, steki z miecznika i nadziewanà màtw´, itp.
Uwaga: z grilla i rusztu nale˝y korzystaç przy zamkni´tych
drzwiczkach.
NISKA TEMPERATURA
Tryb ten mo˝na wykorzystywaç do wyrastania ciasta, roz-
mra˝ania, przygotowywania jogurtu i odgrzewania potraw
z ró˝nà szybkoÊcià. Do dyspozycji mamy trzy temperatury:
40°C, 65°C, 90°C.
Ro˝en (w niektórych mode-
lach)
Uruchamianie ro˝na.
Z ro˝na korzysta si´ w nast´-
pujàcy sposób:
1. wsunàç tac´ na kapiàcy
t∏uszcz w prowadnic´ nr 1
2. zamontowaç ro˝en
w otworze znajdujàcym si´
w tylnej Êrodkowej cz´Êci pie-
karnika, sprawdziç czy przednie po∏àczenie ro˝na umiesz-
czone zosta∏o poprawnie w ramce mocujàcej, wsuni´tej
w prowadnic´ nr 3
3. zdemontowaç plastikowy uchwyt i uruchomiç silnik obra-
cajàcy ro˝en przez wybranie funkcji pieczenia lub
! Przy opcji po otworzeniu drzwi ro˝en si´ zatrzyma.
Automatyczne programy pieczenia
! Temperatura i czas trwania pieczenia sà nastawione na
sta∏e, w celu zagwarantowania najlepszych rezultatów pie-
czenia. WartoÊci te zosta∏y opracowane przez system
C.O.P (Program Optymalnego Pieczenia). W zale˝no-
Êci od wybranego trybu pieczenia czas mo˝e byç zmienio-
ny o ±5/10 minut. Piekarnik koƒczy prac´ automatycznie
i informuje o tym, ˝e potrawa jest gotowa. Pieczenie mo˝e
byç rozpocz´te niezale˝nie od tego czy piekarnik by∏ roz-
grzany, czy nie.
! Po zakoƒczeniu pieczenia rozlega si´ sygna∏ dêwi´kowy.
! Nie wolno otwieraç drzwi, mo˝e to spowodowaç przesta-
wienie czasu i temperatury pieczenia.
PIECZENIE MI¢SA
Tryb do pieczenia wo∏owiny, wieprzowiny i jagni´ciny. Mi´-
so nale˝y umieÊciç w zimnym piekarniku. Potrawa mo˝e
byç te˝ umieszczona w rozgrzanym piekarniku.
PIECZENIE CIASTA
W tej funkcji zaczyna dzia∏aç termoobieg i wszystkie ele-
menty zapewniajàce delikatne ciep∏o g∏ównie od do∏u. Ta
funkcja jest przeznaczona do gotowania delikatnych po-
traw, w szczególnoÊci ciast, które muszà wyrosnàç, co u∏a-
twia podgrzewanie od spodu. Potrawy mo˝na umieÊciç
w zimnym i rozgrzanym piekarniku.
PL
8
PIECZENIE PIZZY
Program s∏u˝y do pieczenia pizzy. Poni˝ej podano wi´cej
szczegó∏ów dotyczàcych przepisu i warunków pieczenia.
PIECZENIE CHLEBA
Program s∏u˝y do pieczenia chleba. Poni˝ej podano wi´cej
szczegó∏ów dotyczàcych przepisu i warunków pieczenia.
PIECZENIE PIZZY
Pizz´ nale˝y przygotowaç zgodnie z poni˝szà instrukcjà:
Przygotowaç ciasto zgodnie z przepisem.
Ciasto powinno wa˝yç mi´dzy 500g a 700g.
Form´ nale˝y posmarowaç t∏uszczem
Przepis na pizz´:
Form´ nale˝y umieÊciç na dolnym poziomie w goràcym lub
zimnym piekarniku.
Przepis na 3 pizze o wadze ok. 550g: dok∏adnie wymieszaç
1000g màki, 500ml wody, 20g soli, 20g cukru, 100ml oliwy
(oleju) i 20g dro˝d˝y (lub 2 saszetki sproszkowanych dro˝-
d˝y).
Ciasto pod przykryciem pozostawiç w pokojowej tempe-
raturze do wyroÊni´cia: 1 godzina.
Przygotowanà pizz´ w∏o˝yç do goràcego lub zimnego
piekarnika
Uruchomiç program pieczenia pizzy .
PIECZENIE CHLEBA
Chleb nale˝y przygotowaç zgodnie z poni˝szà instrukcjà:
Przygotowaç ciasto zgodnie z przepisem.
Ciasto powinno wa˝yç nie wi´cej ni˝ dopuszczalna waga
formy
Nale˝y pami´taç o umieszczeniu na poziomie 1 tacy
ze 100ml zimnej wody.
Ciasto pod przykryciem pozostawiç w pokojowej tempe-
raturze do wyroÊni´cia: 1-1_ godziny (zale˝nie od tempe-
ratury otoczenia i wielkoÊci ciasta-np. podwójna porcja).
Przepis na chleb:
Jedna forma o maksymalnej masie ciasta 1000g – dolny
poziom
Dwie formy o maksymalnej masie ciasta 1000g – Êrodkowy
i dolny poziom
Przepis na ciasto o masie 1000g: sk∏adniki – 600g màki,
360ml wody, 11g soli i 25g dro˝d˝y (lub 2 saszetki sprosz-
kowanych dro˝d˝y).
Sposób post´powania:
W du˝ej misce wymieszaç màk´ z solà.
RozpuÊciç dro˝d˝e w letniej wodzie (ok. 35°C).
W màce zrobiç wg∏´bienie.
Do wg∏´bienia wlaç wod´ i rozpuszczone dro˝d˝e.
Przez 10 minut d∏onià zagniataç ciasto przez rozciàganie
i sk∏adanie go ze sobà, do momentu a˝ stanie si´ jedno-
lite i przestanie si´ kleiç do d∏oni.
Z ciasta uformowaç kul´ i pod szczelnym, foliowym przy-
kryciem zostawiç w pokojowej temperaturze do wyroÊni´-
cia na 1-1_ godziny.
Podzieliç ciasto na równe bochenki.
Bochenki umieÊciç w foremkach lub na papierze do pie-
czenia.
Oprószyç je màkà.
Zrobiç naci´cia
Nale˝y pami´taç o umieszczeniu na poziomie 1 tacy ze
100ml zimnej wody.
Bochenki umieÊciç w zimnym
piekarniku.
Uruchomiç tryb pieczenia chleba .
Bochenki po upieczeniu zostawiç do ostygni´cia na a˝u-
rowej podstawce (kratce).
Programowanie pieczenia
! Czas pieczenia i/lub czas zakoƒczenia pieczenia mo˝e
byç ustawiony po wybraniu trybu pieczenia
Programowanie czasu pieczenia
Programowanie czasu pieczenia
dotyczy r´cznych funkcji pieczenia .
1. Przycisk nale˝y wciskaç
do momentu zaÊwiecenia si´ kontrolki i mrugania
trzech cyfr na wyÊwietlaczu CZASU.
2. Przyciskami ustawiania czasu „+” i „-” nale˝y ustawiç
czas trwania pieczenia. Przytrzymanie wciÊni´tego przyci-
sku powoduje szybsze przewijanie si´.
3. Wcisnàç przycisk , ˝eby zacz´∏y mrugaç kolejne
dwie cyfry na wyÊwietlaczu CZASU.
4. Przyciskami ustawiania czasu „+” i „-„ nale˝y ustawiç
wartoÊç minut.
5. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
˚eby wy∏àczyç sygna∏ dêwi´kowy nale˝y wcisnàç dowol-
ny przycisk.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9:00 rano (a.m.) i chcemy, ˝eby czas pie-
czenia trwa∏ 1 godzin´ i 15 minut. Pieczenie zostanie zakoƒ-
czone o godzinie 10:15
9
PL
Programowanie uruchomienie piekarnika
z opóênieniem
1. Zgodnie z punktami 1-5 podanymi powy˝ej, ustawiç czas
trwania pieczenia.
2. Przycisk nale˝y wciskaç
do momentu zaÊwiecenia si´ kontrolki i mrugania
dwóch pierwszych cyfr na wyÊwietlaczu CZASU.
3. Przyciskami ustawiania czasu „+” i „-„ nale˝y ustawiç
wartoÊç godziny. Przytrzymanie wciÊni´tego przycisku po-
woduje szybsze przewijanie si´.
4. Wcisnàç przycisk , ˝eby zacz´∏y mrugaç kolejne
dwie cyfry na wyÊwietlaczu CZASU.
5. Przyciskami ustawiania czasu „+” i „-„ nale˝y ustawiç
wartoÊç minut.
6. Wciskajàc przycisk w celu zatwierdzenia ustawienia.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9:00 rano (a.m.) i chcemy, ˝eby czas pie-
czenia trwa∏ 1 godzin´ i 15 minut i zakoƒczy∏ si´ o 12:30.
Pieczenie zostanie rozpocz´te o godzinie 11:15 a.m.
Kontrolki i b´dà informowa∏y o ustawieniu czasu
pieczenia i/lub czasu zakoƒczenia pieczenia. Na wyÊwietla-
czu CZASU pokazywany jest na zmian´ czas trwania pie-
czenia i godzina zakoƒczenia.
˚eby skasowaç dopiero, co wprowadzony program nale˝
wcisnàç „START/STOP.
Praktyczne porady pieczenia
Piekarnik umo˝liwia Paƒstwu przyrzàdzanie potraw na wie-
le ró˝nych sposobów, umo˝liwiajàc wybór najlepszej meto-
dy dla danego rodzaju dania. Z czasem nauczà si´ Paƒ-
stwo najlepszych sposobów wykorzystania tego niezwykle
wygodnego urzàdzenia. Przedstawione poni˝ej wskazówki
sà jedynie ogólnymi zaleceniami, które mogà byç zmienia-
ne odpowiednio do w∏asnego doÊwiadczenia.
Pieczenie na wi´cej ni˝ jednej pó∏ce
Je˝eli zamierzamy piec jednoczeÊnie na wi´cej ni˝
jednej pó∏ce, nale˝y zastosowaç tryb „wszechstron-
ne pieczenie” .
Korzystajàc z trybu „wszechstronne pieczenie” nale-
˝y mieç poni˝sze sugestie na uwadze:
Pó∏ka piekarnika ma pi´ç poziomów. Podczas pieczenia
w trybie z nawiewem, do pieczenia wybiera si´ dwa spo-
Êród trzech Êrodkowych poziomów. Poziom najwy˝szy
i najni˝szy wystawione sà na najbardziej bezpoÊrednie
dzia∏anie przep∏ywajàcego w piekarniku goràcego powie-
trza. Pieczenie na tych poziomach mo˝e doprowadziç do
spalenia bardziej delikatnych potraw;
Zasadniczo, dla daƒ wymagajàcych intensywniejszego
pieczenia zalecane jest stosowanie drugiego i czwartego
poziomu. Na przyk∏ad, podczas równoczesnego przygo-
towywania pieczeni wraz z innymi potrawami, pieczeƒ
umieszczana jest na drugim poziomie a czwarty poziom
przeznaczany jest na dania bardziej delikatne;
Podczas pieczenia potraw wymagajàcych ró˝nych tem-
peratur pieczenia lub czasów pieczenia, nale˝y ustawiç
Êrednià temperatur´ dla tych dwóch potraw a danie bar-
dziej delikatne umieÊciç na czwartym poziomie piekarni-
ka. Jako pierwsze nale˝y wyjàç z piekarnika danie o krót-
szym czasie pieczenia;
Na dolnym poziomie ustawia si´ tac´ a ruszt umieszcza
si´ na poziomie wy˝szym;
Korzystanie z grilla
Ten wielofunkcyjny piekarnik oferuje Ci dwie ró˝ne funkcje
grillowania.
Wybranie funkcji „grill” odbywa si´ przez ustawienie pokr´-
t∏a na symbolu . Z uwagi na fakt, i˝ tylko Êrodkowa
cz´Êç grzejnika opiekacza ˝arzy si´, potrawy umieszczone
w naro˝nikach rusztu piekarnika nie sà opiekane. Nale˝y,
zatem pami´taç o w∏aÊciwym umieszczeniu potraw na
ruszcie, tj. w jego centralnej cz´Êci. Ruszt powinien byç
umieszczony na pozycji trzeciej lub czwartej od do∏u piekar-
nika.
Przy korzystaniu z ka˝dej funkcji z u˝yciem opiekacza, za-
leca si´ ustawienie mocy grza∏ki na maximum, gdy˝ pro-
mienie podczerwone dzia∏ajà najskuteczniej na potraw´
w wysokich temperaturach.
Aby zapobiec Êciekaniu t∏uszczu do komory piekarni-
ka, u˝ywajàc opiekacza nale˝y umieÊciç blach´ do
pieczenia na pierwszym poziomie od do∏u.
Pieczenie pizzy
UmieÊciç pizz´ w aluminiowej blasze i u∏o˝yç na ruszcie
stanowiàcym wyposa˝enie piekarnika. Stosowanie b´dà-
cej na wyposa˝eniu blachy do pieczenia, wyd∏u˝y∏oby
niepotrzebnie czas pieczenia, a pizza nie by∏aby dosta-
tecznie chrupiàca.
Unikaç cz´stego otwierania drzwi piekarnika podczas
pieczenia.
W przypadku pizzy z du˝à iloÊcià nadzienia (capricciosa,
quattro stagioni) zaleca si´ dodanie mozzarelli w po∏owie
pieczenia.
PL
10
Tabela praktycznych porad pieczenia
Po∏o˝enie
prze∏àcznika
Pieczona potrawa waga
(Kg)
numer
pó∏ki
(od do∏u)
czas rozgrze-
wania wst´-
pnego (min.)
po∏o˝enie
pokr´t∏a
termostatu
czas
pieczenia
(min.)
WSZECHSTRONNE
PIECZENIE
Pizza (na 2 poziomach)
Lasagne
Jagni´
Pieczony kurczak z ziemniakami
Makrela
Placek ze Êliwkami
Ciasto francuskie (na 2 poziomach)
Herbatniki (na 2 poziomach)
Biszkopt (na 1 poziomie)
Biszkopt (na 2 poziomach)
1
1
1
1+1
1
1
0,5
0,5
0,5
1
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
3
2-4
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
Sola i màtwa
Kebab z ka∏amarnicy i krewetek
Filet z dorsza
Warzywa z rusztu
Befsztyk ciel´cy
Kotlety
Hamburgery
Makrela
Grzanki
1
1
1
1
1
1
1
1
4 szt.
4
4
4
3-4
4
4
4
4
4
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
GRILL
Ro˝en
Ciel´cina
Kurczak
Jagni´
1
1,5
1
-
-
-
Nie
Nie
Nie
Max
Max
Max
80-90
70-80
70-80
Kurczak z rusztu
Nadziewana màtwa
1,5
1,5
2
2
Nie
Nie
200
200
55-60
30-35
RUSZT
Ro˝en
Ciel´cina
Jagni´
Kurczak +
Pieczone ziemniaki
1,5
1,5
1,5
-
-
-
-
2
Nie
Nie
Nie
Nie
200
200
200
200
70-80
70-80
70-75
70-75
NISKA
TEMPERATURA
Rozmra˝anie
Wyrastanie ciasta
Podgrzewanie potraw
Pasteryzacja
2/3
2/3
2/3
2/3
Nie
Nie
Nie
Nie
-
-
-
-
-
60-90
-
-
Automatyczny
PIZZA
Pizza (zobacz przepis)
Podp∏omyk (ciasto chlebowe)
1
1
2
2
Nie
Nie
-
-
25-30
25-30
Automatyczny
PIECZENIE
CHLEBA
Chleb (zobacz przepis) 1 2 Nie - 50-55
Automatyczny
PIECZENIE CIASTA
Ciasta dro˝d˝owe 1 2/3 Nie - 50-55
Automatyczny
PIECZENIE MI¢SA
Pieczenie 1 2/3 Nie - 60
Uwaga: podane czasy pieczenia sà przybli˝one i mogà byç ró˝ne w zale˝noÊci od indywidualnych upodobaƒ.
Ârodki ostro˝noÊci
i porady
11
PL
Ogólne informacje o bezpieczeƒstwie
l
Urzàdzenie jest przeznaczone wy∏àcznie do u˝ytku do-
mowego.
l
Instrukcja obowiàzuje wy∏àcznie w krajach, których sym-
bole znajdujà si´ na ok∏adce i na tabliczce fabrycznej.
l
Bezpieczeƒstwo elektryczne urzàdzenia jest zagwaranto-
wane tylko wówczas, gdy zosta∏o ono prawid∏owo pod∏à-
czone do instalacji elektrycznej uziemionej zgodnie
w obowiàzujàcymi normami.
Jako ˝e urzàdzenie mo˝e stanowiç êród∏o zagro˝enia
nale˝y uwa˝aç, aby dzieci ani osoby niesprawne nie
ma∏y dost´pu do:
l
panelu sterowania urzàdzenia
l
cz´Êci opakowania (torebki, styropian, gwoêdzie itp.)
l
urzàdzenia, gdy piekarnik i opiekacz pracujà lub w∏aÊnie
zosta∏y wy∏àczone, ze wzgl´du na ich nagrzanie
l
nieu˝ywanego urzàdzenia (w tym przypadku nale˝y za-
bezpieczyç cz´Êci, które mogà byç niebezpieczne)
Nie nale˝y:
l
dotykaç urzàdzenia majàc mokre r´ce lub stopy
l
obs∏ugiwaç urzàdzenia b´dàc boso
l
u˝ywaç przed∏u˝aczy i / lub rozga∏´ziaczy
l
ciàgnàç za kabel zasilajàcy lub za samo urzàdzenie,
w celu wy∏àczenia go z sieci
l
zatykaç lub zas∏aniaç otworów wentylacyjnych
l
kabel zasilajàcy drobnych sprz´tów AGD nie powinien
znajdowaç si´ na rozgrzanych cz´Êciach urzàdzenia
l
wystawiaç urzàdzenia na dzia∏anie czynników atmosfe-
rycznych (deszcz, s∏oƒce itd.)
l
wykorzystywaç piekarnika jako schowka
l
u˝ywaç materia∏ów ∏atwopalnych w pobli˝u piekarnika
l
zezwalaç na obs∏ugiwanie urzàdzenia dzieciom lub oso-
bom niepe∏nosprawnym, bez nadzoru doros∏ych
l
próbowaç samodzielnie naprawiaç lub instalowaç urzà-
dzenia
Nale˝y bezwarunkowo zg∏osiç si´ do serwisu w nast´-
pujàcych przypadkach:
l
instalacji (zgodnie z zaleceniami producenta)
l
niew∏aÊciwej pracy piekarnika
l
wymiany gniazdka w przypadku, gdy wtyczka urzàdzenia
do niego nie pasuje
Nale˝y bezwarunkowo zwróciç si´ do serwisu w przy-
padku:
l
wàtpliwoÊci czy rozpakowane urzàdzenie jest kompletne
l
uszkodzenia lub zniszczenia kabla zasilajàcego
l
usterki lub nieprawid∏owej pracy urzàdzenia, ˝àdajàc ory-
ginalnych cz´Êci wymiennych
Nale˝y:
l
po rozpakowaniu sprawdziç czy urzàdzenie jest kompletne
l
w przypadku wadliwego funkcjonowania, lub przed przy-
stàpieniem do czynnoÊci zwiàzanych z konserwacjà
od∏àczyç urzàdzenie od êród∏a zasilania
l
gdy nie jest u˝ywane, od∏àczy urzàdzenie od êród∏a zasi-
lania i zamknàç dop∏yw gazu (jeÊli jest)
l
u˝ywaç r´kawic do wyjmowania i wk∏adania potraw do
piekarnika
l
chwytaç za uchwyt piekarnika po Êrodku, gdy˝ mo˝e on
byç cieplejszy na koƒcach, z powodu goràcego powie-
trza wydostajàcego si´ z piekarnika
l
zawsze, gdy urzàdzenie nie jest u˝ytkowane sprawdziç
czy pokr´t∏a sà na pozycji „•” / „o”
l
odciàç kabel zasilajàcy, gdy urzàdzenie nie ma wi´cej ju˝
byç u˝ytkowane
l
producent nie odpowiada za szkody powsta∏e w wyniku
b∏´dnej instalacji, niew∏aÊciwego, nierozsàdnego i b∏´d-
nego u˝ytkowania urzàdzenia.
Pozbywanie si´ odpadów
W trosce o Êrodowisko naturalne rezerwujemy sobie
prawo do stosowania komponentów wytwarzanych
z surowców wtórnych, co obni˝a koszty konsumen-
tom i zmniejsza zanieczyszczenia.
l
Pozbywanie si´ materia∏ów opakowaniowych:
przestrzegaç miejscowych przepisów, co pozwoli na po-
nowne wykorzystanie opakowaƒ
l
Pozbywanie si´ starej kuchni: przed oddaniem urzàdze-
nia na z∏om, nale˝y odciàç kabel sieciowy.
To urzàdzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywà Euro-
pejskà 2002/96/WE oraz polskà Ustawà o zu˝ytym sprz´cie
elektrycznym i elektronicznym symbolem przekreÊlonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, ˝e sprz´t ten,
po okresie jego u˝ytkowania nie mo˝e byç
umieszczany ∏àcznie z innymi odpadami po-
chodzàcymi z gospodarstwa domowego.
U˝ytkownik jest zobowiàzany do oddania go
prowadzàcym zbieranie zu˝ytego sprz´tu elek-
trycznego i elektronicznego. Prowadzàcy zbieranie, w tym lo-
kalne punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzà
odpowiedni system umo˝liwiajàcy oddanie tego sprz´tu.
W∏aÊciwe post´powanie ze zu˝ytym sprz´tem elektrycznym
i elektronicznym przyczynia si´ do unikni´cia szkodliwych
dla zdrowia ludzi i Êrodowiska naturalnego konsekwencji,
wynikajàcych z obecnoÊci sk∏adników niebezpiecznych
oraz niew∏aÊciwego sk∏adowania i przetwarzania takiego
sprz´tu.
Oszcz´dnoÊç energii i ochrona Êrodowiska
l
W∏àczanie piekarnika w okresie od póênych godzin po-
po∏udniowych do wczesnych godzin rannych pozwoli
zmniejszyç obcià˝enie sieci elektrycznej.
l
Opiekanie nale˝y prowadziç przy zamkni´tych drzwiach
piekarnika, osiàgniemy wówczas lepsze rezultaty i znacz-
nà oszcz´dnoÊç energii (oko∏o 10%).
l
Regularne czyszczenie uszczelek, usuwanie zalegajà-
cych na nich resztek jedzenia zapewni lepsze przyleganie
drzwi, a w rezultacie mniejsze straty ciep∏a.
Konserwacja
i czyszczenie
PL
12
Przed przystàpieniem do czyszczenia lub zabiegów konser-
wacyjnych nale˝y bezwzgl´dnie od∏àczyç urzàdzenie od
êród∏a zasilania. Regularna konserwacja i czyszczenie
kuchenki jest gwarancjà d∏ugotrwa∏ego u˝ytkowania
urzàdzenia. Nale˝y pami´taç, ˝e:
l
Do czyszczenia piekarnika zabrania si´ stosowania
urzàdzeƒ czyszczàcych parà.
l
Do czyszczenia emaliowanych powierzchni oraz p∏yt sa-
moczyszczàcych (jeÊli sà) stosujemy letnià wod´, nie na-
le˝y u˝ywaç rozpuszczalników lub Êrodków zawierajà-
cych substancje Êcierne. Na powierzchniach ze stali nie-
rdzewnej, po d∏ugotrwa∏ym, regularnym przemywaniu
wodà o du˝ej zawartoÊci wapnia lub silnymi detergenta-
mi (zawierajàce zwiàzki fosforu) mogà pojawiç si´ nie-
usuwalne przebarwienia. Aby tego uniknàç, ka˝dorazowo
po skoƒczeniu mycia nale˝y sp∏ukaç, a nast´pnie osu-
szyç stalowe powierzchnie. Nale˝y równie˝ pami´taç
o usuwaniu rozlanych p∏ynów.
l
Czyszczenie wn´trza piekarnika zalecane jest, zaraz po
u˝yciu, kiedy piekarnik jest jeszcze ciep∏y, stosujàc ciep∏à
wod´ z myd∏em. Detergent nale˝y dok∏adnie zmyç, a pie-
karnik wytrzeç do sucha. Nie nale˝y u˝ywaç rozpuszczal-
ników lub Êrodków zawierajàcych substancje Êcierne, gdy˝
mogà uszkodziç emali´. W celu usuni´cia przypalonego
t∏uszczu z powierzchni piekarnika nale˝y stosowaç specjal-
ne Êrodki, do tego przeznaczone, dost´pne w punktach
serwisowych, autoryzowanych przez producenta
l
Âcianki wewn´trzne piekarnika wymagajà przetarcia wil-
gotnà gàbkà z dodatkiem delikatnego detergentu po ka˝-
dym u˝yciu, a nast´pnie wytarcia do sucha.
l
Piekarnik wyposa˝ony jest w gumowà uszczelkà, przyle-
gajàcà do obwodu drzwiczek. Nale˝y regularnie spraw-
dzaç jej stan techniczny, a w razie potrzeby czyÊciç wodà
z nieagresywnym detergentem. W przypadku stwierdze-
nia uszkodzenia nale˝y skontaktowaç z autoryzowanym
serwisem. Nie zalecamy korzystania z piekarnika zanim
usterka nie zostanie usuni´ta.
l
Nie wolno k∏aÊç folii aluminiowej na dolnej pó∏ce piekar-
nika. Powoduje to nadmierne kumulowanie temperatury
w miejscu styku i w efekcie uszkodzenie emalii.
l
Szyb´ piekarnika nale˝y czyÊciç wilgotnà gàbkà z dodat-
kiem delikatnego detergentu po ka˝dym u˝yciu, a na-
st´pnie wytrzeç do sucha.
Wyjmowanie drzwi piekarnika
Dla wygodniejszego dost´pu podczas mycia wn´trza pie-
karnika mo˝na wyjàç drwi piekarnika.
Nale˝y post´powaç w nast´pujàcy sposób:
1. Ca∏kowicie otworzyç drzwi;
2. UnieÊç i obróciç, do koƒca, dêwignie znajdujàce si´ na
obydwu zawiasach;
3. Trzymajàc oburàcz drzwi nale˝y powoli zamykaç, lecz nie
do koƒca. Wciskajàc zaczepy
F pociàgnij drzwi do siebie od∏à-
czajàc je od piekarnika;
4. Pociàgnij drzwi do siebie
od∏àczajàc je od piekarnika;
Post´pujàc w sposób odwrotny
ni˝ podany powy˝ej wstawimy
drzwi z powrotem.
Wymiana ˝arówki oÊwietlenia wewn´trznego
piekarnika
1. Od∏àczyç urzàdzenie
od sieci zasilajàcej, za po-
mocà, wielobiegunowego
wy∏àcznika, w który wypo-
sa˝ona zosta∏a instalacja
zasilajàca urzàdzenie, lub
od∏àczyç wtyczk´, jeÊli
jest to mo˝liwe
2. Odkr´ciç szklanà os∏o-
n´ lampy
3. Wykr´ciç uszkodzonà ˝arówk´ i zastàpiç jà nowà, odpor-
nà na wysokie temperatury o nast´pujàcych parametrach:
- Napi´cie 230/240 V
- Moc 15 W
- Trzonek E14
4. Ponownie za∏o˝yç szklanà os∏on´ ˝arówki i przywróciç
zasilanie urzàdzenia.
F
F
13
PL
Mocowanie zestawu prowadnic rusztu
1. Zdemontowaç dwie
ramki podtrzymujàce
ruszty, zwalniajàc je
z mocowaƒ A
2. Wybraç w∏aÊciwe pro-
wadnice w zale˝noÊci od
rodzaju rusztu. Zwraca-
jàc uwag´ na kierunek
wysuwania pó∏ki ustaw
prowadnice w ramkach.
3. Dokr´ciç dwie pro-
wadnice do Êcianek pie-
karnika. Otwory lewej
prowadnicy znajdujà si´
na górze, a prawej na do-
le.
4. Zawiesiç ramki na mocowaniach A.
! Prowadnic nie nale˝y montowaç na pozycji 5.
Automatyczne czyszczenie przy u˝yciu funk-
cji „Szybkie czyszczenie”
W trybie szybkiego czyszczenia temperatura wewnàtrz
piekarnika osiàga 500°C. Taka temperatura jest konieczna
do roz∏o˝enia resztek ˝ywnoÊci i t∏uszczu, jak pokazano po-
ni˝ej. Patrzàc przez drzwiczki piekarnika mo˝na zauwa˝yç,
˝e niektóre czàstki rozjaÊniajà si´, gdy sà niszczone
w procesie pirolizy w wyniku kontaktu z elementami grzej-
nymi; jest to po prostu samozap∏on, zjawisko jak najbar-
dziej normalne i niestanowiàce zagro˝enia.
Ârodki ostro˝noÊci, które trzeba przedsi´wziàç przed
przeprowadzeniem szybkiego czyszczenia
1. Przy pomocy wilgotnej gàbki spróbowaç usunàç wi´k-
sze pozosta∏oÊci ˝ywnoÊci z wn´trza piekarnika. Usilnie
odradzamy stosowanie detergentów lub wszystkich pozo-
sta∏ych produktów zalecanych do czyszczenia piekarników.
2. Wyjàç ca∏e wyposa˝enie dodatkowe z piekarnika:
nie wytrzymuje ono takiej wysokiej temperatury. Ponadto
niektóre elementy wyposa˝enia mog∏yby zmieniç wynik pi-
rolitycznego procesu samoczyszczenia i utrudniaç cyrkula-
cj´ ciep∏a w piekarniku. Przybory mo˝na ∏atwo zmywaç, po-
dobnie jak codzienne naczynia sto∏owe, w zmywarce do
naczyƒ.
3. Nie zostawiaç ˝adnych Êcierek na uchwycie drzwiczek
piekarnika.
Ostrze˝enie: powierzchnie piekarnika mogà nagrze-
waç si´ podczas szybkiego procesu czyszczenia:
trzymaç dzieci z dala od piekarnika.
˚eby uruchomiç funkcj´ “FAST CLEAN” (szybkie czyszcze-
nie), nale˝y wcisnàç przycisk . Pokr´t∏em MINUTNIKA
mo˝emy wybraç jeden z trzech trybów szybkiego czysz-
czenia:
1. Ekonomiczny (ECO): pokr´t∏o nale˝y obróciç w kierunku
„–”. Czas trwania 1 godzina.
2. Normalny (NOR): pokr´t∏o w pozycji pierwotnej. Czas
trwania 1 godzina i 30 minut.
3. Intensywny (INT): pokr´t∏o nale˝y obróciç w kierunku
„+„. Czas trwania 2 godziny.
Lewa
prowadnica
Prawa
prowadnica
Kierunek
wysuwania
PL
14
Urzàdzenia bezpieczeƒstwa
Ze wzgl´du na wysokà temperatur´, piekarnik zosta∏ wypo-
sa˝ony w pewne urzàdzenia bezpieczeƒstwa:
l
drzwiczki piekarnika sà blokowane automatycznie w mo-
mencie osiàgni´cia wysokiej temperatury, aby uniknàç ja-
kiegokolwiek ryzyka poparzenia; na wyÊwietlaczu zapala
si´ kontrolka .
l
Zapalona kontrolka [ ] informuje o mo˝liwoÊci wy∏àczenia
w ka˝dej chwili cyklu czyszczenia, przez wciÊniecie przy-
cisku [ ].
l
elementy grzejne przestajà byç zasilane w razie wystàpie-
nia jakiejÊ nieprawid∏owoÊci;
l
po zablokowaniu drzwiczek, nie mo˝na ju˝ wprowadziç
˝adnych zmian w czasie trwania cyklu, ustawieƒ funkcji
i minutnika.
Programowanie czasu zakoƒczenia szybkie-
go czyszczenia
1. Przycisk nale˝y wciskaç do momentu zaÊwiecenia
si´ kontrolki i mrugania dwóch pierwszych cyfr na wy-
Êwietlaczu CZASU.
2. Przyciskami ustawiania czasu „+” i „–” nale˝y ustawiç
wartoÊç godziny. Przytrzymanie wciÊni´tego przycisku po-
woduje szybsze przewijanie si´.
3. Wcisnàç przycisk , ˝eby zacz´∏y mrugaç kolejne dwie
cyfry na wyÊwietlaczu.
4. Przyciskami ustawiania czasu „+” i „–” nale˝y ustawiç
wartoÊç minut.
5. Wciskajàc przycisk zatwierdzamy nastawiony czas.
Przyk∏ad
Mamy godzin´ 9: 00 rano (a. m.), wybraliÊmy tryb ekono-
miczny (ECO), trwajàcy 1 godzin´. Je˝eli nastawiliÊmy czas
zakoƒczenia szybkiego czyszczenia na 12: 30, to proces
zostanie uruchomiony o 11: 30.
Programowanie zosta∏o prawid∏owo przeprowadzone, je˝e-
li na wyÊwietlaczu Êwiecà si´ kontrolki i . Na wy-
Êwietlaczu pokazywane sà na zmian´ czas zakoƒczenia
i czas trwania SZYBKIEGO CZYSZCZENIA. Skasowanie
programu odbywa si´ po wciÊni´ciu przycisku „STOP”.
Na zakoƒczenie cyklu szybkiego czyszczenia
Drzwiczki piekarnika mo˝na otworzyç dopiero, gdy tempe-
ratura w piekarniku dostatecznie spadnie.
Na dnie i bocznych Êciankach piekarnika b´dzie mo˝na za-
uwa˝yç bia∏y osad py∏u. Nale˝y go usunàç wilgotnà gàbkà,
po ca∏kowitym ostygni´ciu piekarnika.
JeÊli chce si´ wykorzystaç do pieczenia ciep∏o zgromadzo-
ne podczas procesu czyszczenia, py∏ mo˝na zostawiç.
Jest on ca∏kowicie nieszkodliwy i nie wp∏ywa ujemnie na
˝ywnoÊç.
NIE NALE˚Y SI¢ PRZEJMOWAå, JE˚ELI...
1. wentylator ch∏odzàcy pracuje na wolnych obrotach po
uruchomieniu funkcji „Szybkie czyszczenie”;
2. uruchomienie funkcji „Szybkie czyszczenie” powoduje
wy∏àczenie bezpiecznika instalacji: oznacza to, ˝e sieç jest
nadmiernie obcià˝ona (za du˝o urzàdzeƒ elektrycznych jest
w tym czasie uruchomionych);
3. drzwi sà zablokowane podczas cyklu szybkiego czysz-
czenia: jest to urzàdzenie zabezpieczajàce; drzwi zostanà
odblokowane po ostygni´ciu piekarnika;
4. niewielkie plamy zosta∏y na wewn´trznych powierzch-
niach piekarnika po cyklu szybkiego czyszczenia: zaleca
si´ usuwanie najtwardszych plam t∏uszczu, du˝ych resztek
jedzenia, przed w∏àczeniem funkcji szybkiego czyszczenia
i w∏àczenie odpowiedniego czasu czyszczenia, stosownie
do stopnia zabrudzenia piekarnika;
5. wentylator ch∏odzàcy pracuje po zakoƒczeniu pieczenia:
jest to normalny proces och∏adzajàcy piekarnik;
6. podczas opcji „Grill” górna grza∏ka nie zawsze jest w∏à-
czona (nie jest czerwona): termostat steruje grza∏kà;
7. silny podmuch pary wydobywa si´ z piekarnika po otwar-
ciu drzwi podczas pieczenia;
8. skrapla si´ para na Êciankach piekarnika, je˝eli pieczo-
nà potraw´ pozostawimy w piekarniku po zakoƒczeniu
pieczenia.
15
PL
Serwis
Ostrze˝enie:
Piekarnik wyposa˝ony zosta∏ w urzàdzenie wykrywajàce
anomalia w dzia∏aniu. Usterki sà sygnalizowane wyÊwietla-
nym kodem, sk∏adajàcym si´ z szeregu cyfr i napisu „ER”.
! Nale˝y zawsze wzywaç pracowników autoryzowanego
serwisu (tel. 0 801 33 22 11)
Przed wezwaniem serwisu:
Nale˝y sprawdziç czy nie mo˝emy samemu usunàç
usterki.
Nale˝y wy∏àczyç piekarnik i sprawdziç czy po ponownym
uruchomieniu usterka nie ustàpi∏a.
Je˝eli usterka nie ustàpi∏a nale˝y skontaktowaç si´ z au-
toryzowanym serwisem.
Osobie przyjmujàcej zg∏oszenie przekazaç nast´pujàce in-
formacje:
rodzaj problemu – kod usterki
model urzàdzenia (numer Mod.)
numer seryjny urzàdzenia (S/N)
Informacje te mo˝na znaleêç na tabliczce znamionowej
umieszczonej na urzàdzeniu i/lub na opakowaniu.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15

Whirlpool F48 101 P.1 IX instrukcja

Typ
instrukcja